- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
Mondom én: ezt csak hardverből tudod megoldani.
Állítható érzékenységű egeret kellene venned (játékosoknak csinálnak ilyeneket és nem olcsók). A makró gombjaira meg felprogramozhatsz néhány Lightroom funkciót.
-
*Ropi*
félisten
válasz
PistiSan #1440 üzenetére
Én azt szoktam csinálni, hogy amikor több típusképem van egy témáról (mind ugyanolyan korrekciókkal), akkor az elsőt megcsinálom, utána másolom a többire, majd azokról vissza az elsőre is. Igaz, hogy így csak 1 lépés lesz a historyban, viszont csak a kellő beállítások maradnak benne. Értelemszerűen olyan képeken, amiken pl. crop tool-t vagy spot removal tool-t (bármi egyedit) akarsz alkalmazni ezt kell először megcsinálni.
-
*Ropi*
félisten
Minden egyes csúszkahúzásra ír az xmp fájlba, amikor meg exportálsz, akkor visszaolvassa és egyenként megcsinálja a lépéseket. Ha 15x állítottál a WB-n 100 Kelvint majd visszavontad majd megint állítottad, akkor ő azt mind a 15x végigcsinálja ugyanúgy exportálásnál, nem vonja össze az identikus lépéseket. Szóval érdemes ésszel szerkeszteni és minél kevesebb lépést tárolni a historyban.
-
*Ropi*
félisten
AZ LR-t nagyban az lassítja, amikor a sidecar xmp fájlokat olvasgaja / írogatja. Sok kis fájl, minden képhez van a katalógusban...Az SSD pont az ilyen, pár kilobyte-os kis fájlok olvasásában / írásában hoz megdöbbentő gyorsulást. Tudom, hogy a processzor is kell alá, de ez is sokat dob rajta. Már a C2D laposomon is érezhetően segített.
-
*Ropi*
félisten
válasz
dabgergo #1416 üzenetére
A teljesítménykérdést nem vagyok mérvadó megítélni - 100 képet ~2-3 másodperc alatt tölt be (RAMdrive-on dolgozik)
-, de az biztos, hogy sokkal használhatóbb az 5.3, mint a 4.4 volt. Többek közt olyan hasznos új szerszámok kerültek bele mint a körkörös szűrők, meg a zajszűrés is sokat javult. A mappájából a
tether_leica.lrplugin\
tether_nikon.lrplugin\ (vagy a tether_canon.lrplugin\ mappát, ha Nikont használsz)
Behance.lrplugin
Book.lrmodule
Facebook.lrplugin
Flickr.lrplugin
Print.lrmodulemappákat és fájlokat biztonságos helyre áthelyezve (hogy később vissza lehessen másolni őket, ha netán mégis kellenének) nem tölti be azokat a modulokat, így kevesebb memóriát és egyéb erőforrást használ, ezáltal valamennyit gyorsul.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Larry303 #1375 üzenetére
Persze, 2.5" 7200-as HDD csak adattárolásra: ha a szekvenciális sebesség fontos és a kis hőleadás.
(#1374) copass: Volt egy 15 GB-os slim Maxtorom: elajándékoztam egy videoanyaggal együtt, ami pont ráfért 1080p-ben.
A National Geographic csinálta ~2 éve, hogy az elsőnek megjelent 4K-s UHD videójukat (~400 GB
) HDD-n szállították ki a vevőiknek.
-
*Ropi*
félisten
válasz
#31757056 #1368 üzenetére
Amúgy Seagate-ektől mentsen az ég, sok hibás van köztük: főleg az utóbbi szériákban a motorvezérlés szeret meghalni...A cég pedig alkatrészt nem ad kis javításhoz, de felajánlja az adatmentést a saját alvállalkozó cégénél nem kissé pofátlan áron és módon (garanciaidőn belül
, természetesen).
A 7200-as vinyók amúgy is jobban melegszenek, laptopban csak jól hűtve érdemes velük hosszú távra tervezni. Van egy Hitachi 7200-asom (az egyik leggyorsabb 2,5"-os, direkt azért választottam): 7/24-ben működik kb. 2 éve. Talán ha 30x kikapcsoltam: max. újraindítva volt frissítések után.
-
*Ropi*
félisten
Az jelent valamit, hogy az utóbbi 10+ évben ~30 db HDD-m volt / van és egy sem halt meg? Vagy csak q®vára szerencsés vagyok.
(#1368) Cayman: A laposok teljesen más kategória: a zsúfoltság és a fokozott hőmérséklet miatt sokkal gyakoribban haláloznak el a HDD-k. I. céges laposában 5 év alatt 3x cserélték...Meg voltak ott még egyéb tervezési baromságok is: pl. fejjel lefelé volt benne, meg ilyesmik...Egy HDD 28 Celsius körül érzi magát a legjobban, laptopban nem ritka az 50+ Celsius sem...
-
*Ropi*
félisten
Amíg nem volt SSD-d azért nem csinálta, mert az oprendszer sűrűn nyúlt hozzá és emiatt nem tudott lefutni az elalvási időzítője. Amióta SSD-ről megy a rendszer azóta az oprendszer csak akkor nyúl hozzá, ha a rajta lévő adatot olvasod a vagy ráírsz, ezért le tud futni az inaktivitási energiatakarékos mód időzítője és lepihen.
A vezérlőpult / energiagazdálkodási lehetőségeknél az aktuálisan beállított profilban tudod átállítani a speciális energiaellátási beállításokban: merevlemez / merevlemez kikapcsolása ---> ezt állítsd sohára, vagy valami tetszőlegesen magas percszámra!
-
*Ropi*
félisten
válasz
gyorgyi84 #1330 üzenetére
9 évig egy egymagos AMD Athlonom (mobil Barton) volt Abit NF7 v2.0 lapban 3.5 Ghz-re húzva, 3 GB memória volt alatta. Az utolsó Lightroom amit vele használtam valami 3.x verziós volt: úgy működött, hogy húztam mondjuk az expókorrekció csúszkát, aminek a hatását 20 másodperc múlva láttam a képen (ez még gyors volt, mert az élesítés meg ilyenek még lassabban mentek). Egy 1300 képes anyag lekonvertálása 10,5 óra volt. Utána egy korszerűbb gépen lekonvertáltam ugyanezt az anyagot összehasonlító teszt jelleggel: 34 perc alatt lefutott, ha jól emlékszem. És még az sem egy mai korszerű gép volt, csak annál újabb. Szóval ideje lenne fejlesztened, meglepődnél.
Pont a munka örömét veszi el a programra várakozás.
(#1337) copass: Előtted írtam le, vagy mire gondolsz? Minden képet egyenként élesítek, csak exportnál a vége megy kötegelten.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Balinov #1327 üzenetére
Én már eleve élesítem a képeket (itt egy példa, amit T_a_m_á_s kisfiáról lőttem nemrég), exportnál erre megy még rá a sharpen for web alapbeállítással.
-
*Ropi*
félisten
válasz
gyorgyi84 #1321 üzenetére
Ez alapján megkeresed a Lightroom mappáit, amikbe fel lett installálva a gépedre és elmented őket egy olyan partícióra, amit nem formázol és nem törölsz a gép újrahúzása során. A katalógust is elmented ugyanoda, mert az tárolja a képek beállításait.
A gép újrahúzása után telepíted ugyanazt a verziójú Lightroomot, ami előzőleg fent volt és mindent visszamásolsz a helyére.
Ha mindent jól csináltál, akkor örülhetsz.
-
*Ropi*
félisten
Why Won’t Lightroom Import My Files?
Egyébként mert nem támogatott formátum.
A megoldás: tif formátumba konvertálod, aminek van veszteségmentesen tömörített változata és még úgy is jelentősen kisebb a fájlmérete, mint a bmp-nek.
-
*Ropi*
félisten
Találtam egy jónak tűnő képnézegető / válogató programot a Lightroom mellé, ami ráadásul ismeri a LR jelölési módjait és tudja xmp-be is menteni.
Fast Picture Viewer (Pro) a neve, tartozik hozzá egy kodek pakk is, amivel a Windows intézőben is megjelennek a raw fájlok gyorsnézetei. Mondjuk van még mit csiszolni rajta...
-
*Ropi*
félisten
Persze, csak LR-ra "nem volt" eddig.
Tudod, a marketingeseknek az a jó ha mindent többször találnak fel, mert akkor újra és újra el lehet adni.
(#1255) flash-: Exportálásnál beállítod az EXIF adatoknál a "copyright only"-t, de azzal nem csak ezeket szeded ki. Máshogy csak külső alkalmazással tudod amivel bele tudsz nyúlni az EXIF / IPTC adatokba.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Persze, ezt már korábban leírtam.
(#1226) Balinov: A Topaz Labs "DeNoise" plugin telepítése és használata.
Egyébként magával a LR zajszűrésével is jól lehet dolgozni csak nagyon molyolós...Meg utána érdemes szelektíven (ecseteléssel) élesíteni (mint pl. az utolsó képen a tejutat).
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #1222 üzenetére
"Jó legyen 2 év az élettartam (bár szerintem több, de hiszek Neked)."
Konkrétan azért tudom, hogy ennyi idős mert tőlem kértek tanácsot amikor az új gépet rakták össze, aztán nem úgy csinálták, ahogy mondtam...
Igazából még két éves sem volt.
A RAMdisknek a kis fájlok írásánál / olvasásánál van óriási előnye minden mással szemben. Mondjuk amikor a már kiexportált jpegekbe az exif adatokat írom be: minimum 5x gyorsabb, mint bárhogy máshogy.
Igazából nem érdekel, hogy mennyibe került: ez a sebesség bőven kárpótol, hogy nem kell annyit malmoznom.
1 katalóguson belül tudsz keresni, de ha bemásolod egy régebbiből a kulcsszavakat, akkor az újhoz is hozzá tudod rendelni őket. A katalóguson belül a "Lightroom Settings" mappában mindent megtalálsz.
"...szükségem van az összes Tokinás Balcsis képemre..."
Ezt tényleg félreértettem.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #1217 üzenetére
Nem csak a Lightroom miatt vettem a memóriát a gépbe(tehát nem volt drága - egyébként én még 60k-ért vettem a 32 GB-ot: nem tudom, hogy számoltál annyit a 24-re), de azért megpróbálom megcáfolni az elméleted többi részét is
:
"Még ilyen intenzív használat során is bírja az SSD jópár évig (én 3-4-re tippelnék). Szóval kevesebb, mint fele annyiért kapsz egy 2.5-ször nagyobb háttértárat, aminél ráadásul nincs a ki/bekapcsoláskor a ramdisk le/felmásolása a lassú HDD-ről."
Ez ugyan nem Sandisk hanem Kingston, viszont nem TLC-s hanem még MLC-s, tehát sokkal több írást visel el, ennek ellenére kevesebb mint 2 év alatt megfektették (fotós kolléga gépében volt, csak Lightroomos utómunkára használták):
"Ezzel sem kell szívni. Pluszbónusz érzésem szerint külön katalógus esetén nem működnek a keywords-ök."
Minden működik, csak a megfelelő fájlokat kell egyik katalógusból a másikba átmásolni.
"De a gyors keresésnek is lőttek, így csak az eseményre tudsz -jó esetben- navigálni."
Ha rendszerezett séma szerint nevezed el az eseményeket, akkor bármit pikk-pakk megtalálsz. Nálam pl. "dátum-esemény neve / szereplők neve" formátumban van, így bármire rá tudok keresni.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #1207 üzenetére
Ahogy copass írja.
"No meg mit írsz az RD-re pontosan? Csak a katalógust? Az importált képek nem mindig férnek el rajta. Legalábbis egy 8GB-s RD már jó, de a képek fele fér csak rá full kártyahasználatnál az esetemben."
A forrás rawokat és a katalógust. A RAMdisk mérete nálam 24 GB (32 van összesen a gépben), viszont 64 GB-os kártyákkal dolgozom (egy teljes napos eskin simán telemegy: van, hogy még kevés is), emiatt kell a méret. Megvan az az előnye az SSD-vel szemben, hogy amíg annak az írási ciklusai számítanak, a memóriának nem. És mivel az LR minden egyes csúszkatologatásra ír a katalógusba, így elég sok írást nyomna az SSD-re, ha azon lenne...
Az 5D3 rawoknál ~4 másodperc az exportálás ideje teljes méretű jpegbe, majd ezután még újabb 4-5 másodpercig írja a HDD-re...
RAMdisknél ugyanez ~2/1-re csökken.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #1183 üzenetére
A PSD gyakorlatilag TIF, csak Adobe programokhoz kapcsolódó extra funkciókkal.
-
*Ropi*
félisten
válasz
radi8tor #1177 üzenetére
Hogy internetkapcsolat kell hozzá és ha nem fizeted, akkor letiltják. CS6-nál egyszer megvetted és egy életre a tiéd: bármikor használhatod. A CC-t havonta fizeted apránként, ha meg nem fizetsz, akkor nem is tudsz vele semmit kezdeni: kihúzzák a kábel túlsó végén lévő dugót a falból.
-
*Ropi*
félisten
válasz
alba-regia #1172 üzenetére
"Jelenleg a feldolgozott NEF fájlokat a jpg mellett DNG formátumba is mentem. Így a módosítások is megmaradnak. A problámám az, hogy így másfélszer annyi helyre van szükség, mint az eredeti NEF-eknél."
Teljesen felesleges DNG-be menteni: csak a saját dolgodat nehezíted vele.
"Az lenne a kérdésem, hogy az lrcat fájlok tartalmazzák-e a módosításokat, ha pl. a NEF-ek mappájába mentem? Ill. ha áthelyezem pl. könyvtárastól ezeket, be tudja-e hívni az eredeti fájlokat a módosításokkal?"
Megoldás: kapcsold be a külső xmp fájlok használatát, akkor azokba ment mindent a program és később is meglesz minden változtatás (a feltétele, hogy az xmp fájlok ott legyenek a rawok mellett a mappájukban, azokkal megegyező nevekkel).
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
New Camera Support
The following new cameras are now supported:Canon PowerShot S120
Fujifilm XQ1
Fujifilm X-E2
Nikon 1 AW1
Nikon Coolpix P7800
Nikon D610
Nikon D5300 (*)
Olympus OM-D E-M1
Olympus STYLUS 1 (*)
Panasonic DMC-GM1
Phase One IQ260
Phase One IQ280
Sony A7 (ILCE-7)
Sony A7R (ILCE-7R)
Sony DSC-RX10 (*)* Denotes preliminary support
New Lens Profile Support
Lens Name Lens Mount
Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM Canon EOS M
Nikon 1 NIKKOR AW 11-27.5mm f/3.5-5.6 Nikon
Nikon 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 Nikon
Nikon AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G Nikon
Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM A013 Nikon
Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM A013 Sigma
Sony E 20mm F2.8 Sony
Sony FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS SonyFixed Issues
The following issues have been fixed in Lightroom 5.3 release candidate:Issues when upgrading catalog from previous versions of Lightroom.
Incorrect photos are displayed after switching away from a Publish Collection.
Catalog optimization did not finish, and was not optimizing the catalog
Feather of clone spots is set to 0 after upgrading catalog to Lightroom 5.
Auto White Balance settings are not saved to Snapshots.
Sony 18-55mm lens is detected as the Hasselblad 18-55mm lens for lens correction.
Increased Update Spot Removal history steps when in Before and After view.
Slideshows start playing automatically even when the Manual Slideshow option is enabled.
Video playback stops when dragging on the scrubber.
Errors when publishing photos to Flickr through the Publish Service.
Option + drag on Edit Pin behavior is functioning incorrectly.
Black border appears around the exported slideshow video.
Catalog containing images processed with PV2003 were adding a post-crop vignette when catalog upgraded to Lightroom 5.
Pressing the “Reset” button while holding down the Shift key caused Lightroom to exit abruptly.
Output Sharpening and Noise Reduction were not applied to exported images that were resized to less than 1/3 of the original image size.
The Esc key did not exit the slideshow after right clicking screen with mouse during slideshow playing.
Import dialog remained blank for folders that contain PNG files with XMP sidecars.
Metadata panel displayed incorrect information after modifying published photo. Please note that this only occurred when metadata was changed after the photo was published. -
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
#31757056 #1148 üzenetére
"Azt nem tudjatok veletlenul, hogy meg lehet-e csinalni, hogy egy mar meglevo nagy katalogusbol kikanyarintani reszleteket es letrehozni egy uj kisebb katalogust..."
Csinálsz egy másolatot a katalógusról, majd kitörlöd a felesleges képeket.
"...bizonyos fotokbol majd atmasolni az osszes szerkesztett lepest rajuk?"
Sync gomb jobb oldalon alul: ott kiválaszthatod, hogy milyen lépéseket akarsz átmásolni.
-
*Ropi*
félisten
"hogy lehet beállitani hogy ezek funkciok legyenek,mikor ajánlott,mire jó a recovery,fill light,mindig érdemes ezekre átállítani?
miért jó hogy az alap helyett ez a recovery,fill light,brightness van?"Megoldás. Régi LR GUI / új LR GUI: az új funkciók bevezetésével hozzá kellett alakulnia a program kezelőfelületének is a bővült tudáshoz. Régi beállításokkal készített katalógust újra importál a program és újra ki kell dolgozni a képeket, mert a beállítások nem azonosak!
"-másik kérdés:alapesetbe ha a képet beállitom a exposure,contrast,highlights,shadows,whites értékekkel akkor a tone curve el bármit állitok már csak rosszabb lesz.mikor kell használni mégis a tone curve-t?vagy az előbb általam emlitett dolgok és a tone curve nál lévő beálitásoknál (highlights,lights,dark,shadow) mi a különbség?hogy viszonyul a kettő egymáshoz pontosan?"
A curves is ugyanazt állítja, mint az exposure, contrast, highlights, shadows és a whites, csak egyben.
-
*Ropi*
félisten
"...de munkamenetben, még mindig jobb a Lightroom..."
Ez a lényeg a mi szempontunkból, mert amikor nem csak 1 képen szöszölsz, hanem mondjuk 1000+ darabon, akkor nagyon nem mindegy az 1 képpel töltött idő. Nem mellesleg olyan vázat kell használni, amin nem kell zajt szűrni: ISO 1600-ig biztosan nem kell foglalkoznom vele, 3200-on elgondolkozom rajta a konkrét esettől függően: ez is gyorsítja az utómunkát rendesen.
A Lightroom is teljesen kielégítő élményt ad, aki pixelbzuiskodni akar az nyugodtan használjon mást, a szíve joga.
A magánvéleményem, hogy ideje lenne elvágni a köldökzsinórt az analóg minta és a digitális utánzat között: sokáig arra mentek a szoftverek írói, hogy a digitális zaj struktúráját is az analógéhoz hasonlóvá tegyék. Felesleges...A digitális fotózás mára már bőven kinőtte magát az analóg árnyékából: ideje lenne ezt felvállalni és nem még mindig úgy kezelni mint az analóg vadhajtását és megpróbálni mindenáron ahhoz hasonlóvá tenni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- MacBook Pro 14" M3 Pro 18GB RAM 512GB MAGYAR BILL 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garancia
- Lenovo ThinkPad X13 Yoga i5-10310U 16GB RAM 256GB SSD 13.3 FHD Touch 2in1
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest