- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Huawei Watch Ultimate - dizájnultimátum
- Mobil flották
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
-
Mobilarena
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sycorax182
tag
válasz
Aladdin21 #3269 üzenetére
az előbb még azt mondtad, hogy nem berugós. márpedig én még nem láttam olyan 2t robogót amin nincs berugókar. elhatároztad, h elviszed szervizbe?
pár kérdésem volna, hátha rájövünk vmi hibára:
-vízhűtéses a robogó?
-nem füstöl esetleg fehéren?
-mikor indítod, ugyanolyan könnyen mozog a henger, mint azelőtt? -
Phantom15
újonc
válasz
Aladdin21 #3238 üzenetére
Hy emberek!Aladdin21-nek szeretnék segítséget nyújtani(amennyire tőlem telik).Nos elösször is, én a te helyedben semmiképpen nem próbálkoznék a motor újboli elindításával még nem látta szerelő, mivel ha az általad megnevezett személy(''büdösköcsög'')
valamit beletöltött és te megpróbálod berúgni/beindítani a motort, akkor még nagyobb bajt csinálsz mivel ha tényleg tett bele valamit akkor a hengered bánhatja(''beég'' stb...).És egy hengercsere azért nem olcsó mulatság, ha viszont elviszed szerelőhöz és ő átmossa max 1-2 ezer forint.Jah és a másik variáció: ha valaki leszívta az olajadat(bár inkább a benzint ''szokás'' leszívni, nem is tom hogy az olajat hogy lehet
) és te úgy mentél vele X kilómétert (mert olaj nélkül is megy ugye valamennyit) akkor általában így szokott reagélni(leáll) ahogy neked!És valószínűleg azért nem tod beindítani mert annyi a hengerednek!Figyi én azt javasolom hogy vidd el szerelőhöz, ez lenne a legjobb megoldás.És ő majd megmondja hogy mi az ábra.Mert mi, így innen a fórumról nem sokat tehetünk, estleg ''ijesztgetünk'' mint ahogy azt én is tettem, bár ezek a legrosszabb eshetőségek amiket én most ide leírtam.Jah és én azért utánanéznék valahogy hogy ki lehetett ez az ember, mert azért nem jellemző hogy csak úgy turkálnak a robogókban!
-
válasz
Aladdin21 #3129 üzenetére
Hmm..
Az valószínűleg nem direkt 2T olaj, hanem valami ásványi alapú, amit a régebbi autókba ajánlanak. Ettől függetlenül a semminél több és valószínűleg nem fogja kinyirni a robogót, mert kenni ken és hűteni hűt azért minden olaj. Viszont hogy nem ez ajánlott az is tuti, és tényleg kapja be, hogy ha Te 2T olajat kértél miért nem azt adott !!!? (Valószínűleg nem volt neki..)
Hamásnem váltóműolajnak meg megolajozni ezt-azt jó lesz..
[Szerkesztve] -
válasz
Aladdin21 #3100 üzenetére
Meg azért hamár 'olajozunk' akkor illik megnézni a váltóolaj szintjét is, hogy ott is megvan-e a kellő mennyiség. Ezt vagy egy - a blokk alsó részén és oldalt található átlátszó kukucsáló lukon nézve ellenőrizheted (ha középsztenderre vagy álló helyzetbe hozod a gépet és látod hogy nem üres a nézőke, hanem van ott olaj akkor ok) vagy pedig a váltóolaj betöltő nyílást lezáró csavarkupak végén van egy befelélógó mérőpálca, aminek a végén lévő két szintjelzés között kell lennie az olajnak. (Melegen - mert a váltóolajat melegen illik ellenőrizni - a motort leállítod pár perce megvárva míg lecsöpög a karterba az összes olaj és először kicsavarva a kupakot letörlöd a pálcát nem bolyhosodó ronggyal vagy törlőpapírral, és visszacsavarva - ismét kivéve nézed hogy olajos-e a pálca vége és meddig a szintig.)
Ha kevés utánnatöltesz a lukon át. (Általába sima autóbavaló 10w40-es motorolajjal) Ennyi.
És illik évente - másfél évente - használattól függően a váltóolajat is teljesen lecserélni frissre..
[Szerkesztve] -
válasz
Aladdin21 #3100 üzenetére
Szerintem Te magad is megtudod csinálni..
Keresd meg hol van az olajtartály, vedd le a zárókupakját, ha kevés olaj van benne, és aggaszt a keverés, akkor egy fecskendő 'pöcsére' húzz egy jól illeszkedő gumicsövet ami leér az olajtartály aljáig és szívd ki az összes olajat belőle. A helyére pedig töltsd tele a friss olajat.
olajmárka: van méregdrága meg közepesendrága
van aki aztmondja hogy a fullszintetikus szinezett - illatosított versenyolaj a jó kizárólag,
van aki aztmondja hogy még akár a síma ásványi is megteszi.. (ez meg büdős)
Nézz bele valami középkategóriás Esso vagy ismertebb márkájú - szigorúan 2T (kétütem jele) feliratú olajat amit a sarki közértben (tesco és társai) kapsz, tehát nem fogsz nagyon megszorulni a beszerzésével és maradj azon a márkán.
Hogy mennyit kell beleönteni - töltsd mondjuk 1-2 centivel a betöltönyílás szintjén alulig aztán meglátod mennyi marad a flakonban..
Még annyit ehhez az egészhez, hogy a szakik 2T motoroknál közvetlenül az üzemanyaghoz keverik az olajat átlagban 1:20 arányban mert ezáltal biztosan kivédik azt a hibalehetőséget hogy ha beszarik a különolajpumpa akkor megszorul a dugó...
(Viszont azt elfelejtik, hogy a komolyabb 2T gépekben a fordulatszámtól függően adagol az olajpumpa nem csak úgy egyformán folyik bele a cucc.. pl RGV ilyen..)
[Szerkesztve] -
válasz
Aladdin21 #3098 üzenetére
Nos röviden: Vegyük a 4 ütemet amit egy robbanó motor(blokk) csinál: szív, sűrít, robban, kipuffog. A négyütemű motornál ez a 4 taktus egyenként a dugattyúnak a hengerben történő alulról felfelé, illetve felülről alulra történő 'végighaladása' alatt megy végbe. (Tehát a 4 teljes ütem alatt két teljes fordulatot tesz a főtengely)
A kétütemnél ugyanez van, csak a henger réskiképzéseinél fogva egy ilyen dugattyúvégighaladás alatt két ütem is lezajlik, tehát fele annyi idő és út alatt mint a négyütemű motoroknál.
A Pantheon kétütemű robogó.
A kétütemű motoroknál külön van váltóolaj és motorolaj. A modernebb kétütemű motoroknál a motorolaj külön tartályban van. Ezt és itt kell utántölteni külön erre gyártott olajjal. Keverni teljesen más jellegű olajjal nem szokás, (pl szintetikust ásványi olajjal) de ha nem egy tuning kihegyezett gép lehet kibírja károsodás nélkül..
Az olajlámpa felgyulladása szerintem azt jelzi, hogy mikor fékezel, az olajtartályban az olaj előrelendül a lendület miatt, és az olajszintjelző ilyenkor már nem érzékeli a szintjelző határvonalnál a folyadékot, így bejelez, röviden: fogytán van az olaj, ideje utántölteni.
Sokáig ne várj az utántöltéssel, mert ha a kétütemű motor nem kapja meg az olaj általi hűtést és kenést akkor beragad. (a hőtágulástól a dugattyú egyszerűen kitágul térfogatában és beszorul a hengerbe - ez a móka pedig sokba kerül és nem használ a motornak)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, külső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest