Hirdetés
- iPhone topik
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Honor 400 Lite - szegény ember kameragombja
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Nyáron jöhet a második Skyline
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
[link]
amikor 66 billentyűre 150 LED jut -
dqdb
nagyúr
válasz
KaqXar19 #72930 üzenetére
KPrepublic Cherry profilos kupakkészlete (PBT dyesub)
a betűtípus szebb, mint a Keychroné, de a dyesub minősége rosszabb
kábé másfélszer annyiba kerül 65%-os méretben
legalább a két extra ISO billentyű helyesen van színezveKAT Napoleonic majd az év végén a készlet erejéig (PBT dyesub)
legfeljebb 8 darab lesz a magyar kit extráiból
a stílusa nem mindenkinek fekszik
MKEU mocsok drágán méri a KAT extrákat az euróárfolyam beesése ótaKeymacs kézműves kupakkészlete (PU doubleshot/tripleshot)
a kézműves szót szó szerint kell érteni, a munakköltséget fizeted meg
egy 65%-os készlet árából simán kijön egy billentyűzet, mármint customból is a prémium vonal komplex, drágán CNC-zhető designnal, elsőosztályú anodizálással, réz/acél súllyal -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72915 üzenetére
WS stab az a wuque lenne, ugye? Próbáltad? Én az 1.6mm-est próbáltam, de nekem nem jött be sehogy, bár túl sok időt nem akartam rászánni, amikor ott a rengeteg TX stab amit csak meg kell kenni.
Próbáltam, egynek elmenne, semmi extra, hozza a szintet, azonban annyit még nem szenvedtem úgy drót bepattintásával mint ezeknél a stabilizátoroknál. Akkor betudtam user errornak, de aztán mást is hallottam emiatt panaszkodni, szóval lehet, hogy az, lehet, hogy nem.Alan[HUN]: Elvileg egyébként mindegy, hogy alul vagy felül van
Úgy gondolkoztam, ha felül van, akkor a slider a shimen csattan ilyenkor, ami bár ugyanúgy FR4, mint a nyák, mégiscsak egy vékonyabb valami, ami nem biztos, hogy tökéletesen fekszik fel a nyákra, és ilyenkor lehet hangja. Vagy nem lesz, passz.Mindegy is, mert amúgy is kellett stabilizátor, és már előtte eldöntöttem, hogy TX lesz, mert a Durock V2-t drágállom, Stæbiesről megoszló véleményeket hallani (jó lesz az, ha kiforrott a gyártási folyamat), az Owlab is drágább, mint a TX, és megoszlanak a vélemények (ilyenem van, billebtyűzethez jött, de még nem építettem azt meg), C3-ból látom, hogy vannak újabb verziók, de nem igazán látom használni, olcsó Cherry clip-in is felmerült, aztán Taobai helyett máshol vettem Hyperglide-okat, így gazdaságtalan lenne, szóval kizárásos alapon és vélemények alapján is maradt a TX.
-
dqdb
nagyúr
Hmm, erre rosszul emlékeztem, most nézem a review-ban, hogy MX footprintbe bepréseltek egy EC megoldást.
Ugyanezen a honlapon azt írják, hogy az élettartama sokszorosa lehet egy MX kapcsolóhoz képest, mivel effektive nincs kopó része.
Ez igaz, cserébe az érzékelés oldal bonyolultabb, a kettőt egyszerre kell nézni. Az EC vitathatatlan előnye, hogy sokkal simábban járhat, cserébe MX vonalon pedig vannak közel 30 éves kapcsolók bizonyítandó a tartósságot. -
dqdb
nagyúr
válasz
Domonkos #72922 üzenetére
Úgy néz ki, hogy custom vonalon a következő 1 évben várható egy EC boom. A Deskey már a Topre kompatibilis kapcsolók minden komponensét gyártja, így nem kell egy HHKB vagy Realforce billentyűzetből kannibalizálni alkatrészt, valamint több ismertebb nyáktervező is összefogott, és készülnek az első nyákok és a QMK támogatás hozzájuk. Ráadásul Topre vonalon többféle layout támogatása is megoldható a nyákon.
Emellett hallani híreket custom optikai nyákokról is.
-
dqdb
nagyúr
Előbbi elvileg cserélhető, utóbbi elvileg NYÁK-ra forrasztott kivitel.
Mindegyik forrasztott, legalábbis a közelmúltig így volt. Nemrég a Varmilo kijött egy hotswap billentyűzettel, de az 60%-os, a konfigurátoruk pedig nem működik, hogy megnézzem.Tetszik, amiket írnak róla, az elnyűhetetlen kivitel, az életciklus során végig változatlan működés meg a többi. De csak ha tényleg így van.
Minden billentyűleütés súrlódó felületeket jelent, ami kopással jár, így idővel változni fog, de szerencsére a jó irányban fog változni, azaz az eredetileg kissé reszelősen járó kapcsolók simábban fognak járni. A membránosoknál megszokott felkeményedés és hasonló nem lesz, mindig ugyanott fog kapcsoló és ugyanolyan erő hatására.Tényleg örök élet meg egy nap az EC kapcsoló, mint ahogy azt a Varmilo kommunikálja?
Az utóbbi időben jelentősen nőtt a kapcsolókra ráírt értelmetlen marketingszám. Egy mai mechanikus billentyűzetben normál használat mellett tipikusan az ólommentes forrasztás reped meg, ami forrasztópákával javítható. Ha mégis a kapcsolónak van baja, akkor cserekapcsoló és forrasztópáka párosával orvosolható. Cherryt könnyű venni, Varmilo EC-t nem lehet, de a sosem használt gombok alól lehet kannibalizálni (Pause, Scroll Lock).Itt van egy review az EC kapcsolókról, de ezt lehetetlen úgy kontextusba helyezni, hogy nincsen tapasztalatod mechanikus billentyűzettel. Irány a legközelebbi MediaMarkt/Saturn, és nyomkodj meg mindent, amit találsz, hogy milyen típusú kapcsoló tetszik (a billentyűzetektől próbálj meg elvonatkoztatni, egy tipikus RGB csoda építési minősége elmarad a Varmilótól.
Szeretem, ha nem baromi hosszú a leütés. És ha lehet, ne legyen brutál hangos.
Lásd előző pont, annyi kiegészítéssel, hogy a Varmilo halkabb lesz, mint egy RGB darab ugyanolyan kapcsolókkal. -
dqdb
nagyúr
[link]
végre valaki az elsődleges funkciójuknak megfelelően használta a beépített billentyűzettel rendelkező világítótesteket -
dqdb
nagyúr
Domonkos ajánlását annyival egészíteném ki, hogy szerintem az ergonómiához nemcsak az tartozik hozzá, hogy jó a csuklódnak vagy hogy keveset kell az ujjaidat mozgatni, hanem az is, hogy az ujjaidnak milyen érzés lenyomni a billentyűket, és ha nem kemény bottom outot kedvelnek az ujjaid, akkor azt kis méretű splitben nem fogod megkapni.
Óvatos belépőnek jó lehet egy jobb belsővel megáldott olcsóbb árkategóriás Alice/Arisu kiosztású billentyűzet, mint például a Keychron Q8, vagy olcsóbban egy Akko Alice.
Split vonalon belépőnek forrasztási tudással egy Lily58 ideális lehet (a kedvező ár kicsit csalóka, mert mire minden szükséges komponenst megveszel, addigra az Akko környékére jössz ki, cserébe jobban elmélyedsz a dolgokban).
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #72894 üzenetére
Rugó kenésére az oldschool koreai módszer a differenciálmű olaj (angol nyelvterületen LSD néven fut), körülbelül örökélet belőle a legkisebb flakonnal is, de van egy "egészséges" petróleumszaga bag lubing előtt-után, és amíg egy Krytox vagy Superlube egészségre ártalmatlan, addig ez az olaj kemény cucc, ha véletlenül szembe kerül.
ATI: olyan 90 másodpercre jön ki egy kapcsoló nagy mennyiségben kenve (stem + ház alsó része + rugó), switch filmmel további ~20 másodperc. 4 perc feletti értékről indultam.
Mi értelme a gyári kenésnek, ha csak a stem két oldalát kenik meg?
A kenés célja egy filmréteg létrehozása a súrlódó felületekre. Igazából elég csak elég az egyik felét megkenni ahhoz,. hogy működjön. Van többféle irányzat a kenésre, van, aki a már majdnem túlkent kapcsolót kedveli, míg én a minimalista irányt, így ez a milky yellow gyári állapotban is tökéletes (kivéve a rugót). -
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
Én úgy vagyok vele, hogy túl drága a kapcsoló ahhoz, hogy kísérletezzek ismeretlen anyagokkal, amikor ~2-3 euróból kijön egy billentyűzetnyi kapcsoló megkenéséhez elegendő 205g0. Stabilizátorra a Super Lube pedig lényegében örök élet.
------
Oblotzkynál eléggé jó áron megy most több GMK group buy extrája. -
dqdb
nagyúr
válasz
Alan[HUN] #72888 üzenetére
Heck, az szívás. Egyéblént a shimmel is lehet probléma, elvileg 0.4-et elég macerás gyártani, ezért a nagy többség 0.6-os szokott lenni.
Nem mértem le a vastagságát, de ha valaki tud megfelelő vastagságút, akkor Geon az az ember. 5 stabilizátorom van, egyet sikerült betenni úgy nem kevés küzdelem árán, hogy a nyák alá került a shim, de még négyszer nem volt kedvem küzdeni veleA nyák tetejére is mehetett volna a shim, akkor nulla erőfeszítést igényel, de úgy kissé megemelte volta a stabilizátorokat.
Megjött a Nascent, és úgy néz ki a héten lesz időm forrasztani is, de már így "szárazon" egy kategória feljebb az élmény még az o-ringes redragontól is
Szép! A név nem volt ismerős, de amikor olvastam Geekhacken, hogy cerakote lesz, mert nem talált anodizálót, akkor azonnal beugrott, hogy ezt már láttam korábban. A leafspring rész inkább "leafspring", mert T alakú füleket használ, de a plateless belsővel felépítéssel megkapod a kellő rugalmasságot, ami egy adag bounce lesz némi flexszel. Érdekes döntés, hogy daughterboarddal jobb oldalra tette az USB csatlakozót, és nem középre, mint szinte mindenki, de egyúttal jó dolog, hogy végre nem középre tette valaki az USB csatlakozótHa spirálkábeled van, akkor jobban fog így mutatni, ha pedig egyenes, akkor meg úgyis mindegy.
Milyen kapcsolók kerülnek bele? Típustól függően lehet könnyű és rémálom is a forrasztás, mert hiába 5 pin, egyes gyártóknál mások a tűrések, és nem lesz egyszerű beigazgatni a kapcsolókat, hogy egyenesen álljanak. Ha meg akarod könnyíteni az életedet, akkor Cherryt érdemes használni*, mert annak a specifikációját használja mindenki a PCB méretezéséhez. Lavendert használtam half plate-ben, az nem volt túl vészes, minimális igazítás igényelt, azonban Gateronnál a két kis láb már egy nagyon kicsit kisebb átmérőjű szokott lenni, ami elég ahhoz, hogy el tud kicsit fordulni és nem tartja meg a nyákban, ha azt megfordítanád forrasztáshoz. Valami ilyesmire számíthatsz, de a végeredmény meg fogja érni a szenvedést.
* pont ezért vettem nemrég egy adag Hyperglide-ot, amelyek már nyákban vannak, csak nem maradt időm a hétvégén forrasztásra, hogy plateless házba kerüljön majd
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72886 üzenetére
Köszi az infót, valami ilyesmi rémlett. Én XHT-BDZ-re sajnálom a pénzt, az jó hír, hogy elég 205g0 mindenre.
Egyébként 1.2mm-es TX stabilizátort kapni EUban Maxgaming-nél és Eloquentclicksnél, én azokat is használom (QK65-nek 1.2mm a PCBje, meg van Prophethez meg Bakenekohoz is 1.2mm PCB-m)
Ismét van készleten a Keygemnél is. -
dqdb
nagyúr
[link]
Hmm, lehet, hogy a GMK-nak vannak magyar doubleshot öntőformái?Oké, nincsen AltGr réteg, eléggé bénán néznek ki az ékezetek, a számsor másodlagos funkciói sem jók, sőt az ékezetes betűk is részben rossz sorban vannak, de legalább akadt a múltban egyetlen magyar nyelvű mechanikus Cherry billentyűzet.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Throme #72878 üzenetére
Egyféle kapcsoló van.
{nyák északra néző kapcsolókkal}
ezen ráadásul még az ISO Enter 90 fokkal el van forgatva{nyák délre néző kapcsolókkal}
ezen az Ű van elforgatvaIgazából mindkettő eléggé béna nyák a kapcsolóelhelyezést illetően, de erről tudtam, hogy van északra és délre néző változata is.
[többféle layoutot támogató hotswap nyák]
Caps Lock, Backspace, Enter, jobb és bal Shift környékén vannak északra és délre néző kapcsolók is, mert a böszme nagy hotswap socketeknek kell a hely, és csak így lehet megoldani------
[link]
1 soros, kompakt layout -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72871 üzenetére
TX-et másképpen kell kenni, mint a többit? A slidert egyélrtelműen a szokásos módon kenném, de a dróttal mi a helyzet?
Tegnap megpróbáltam 1,2 mm-es PCB-be helyesen, azaz a nyák aljára téve a shimet, betenni Durockokat, és sok percnyi küzdés után úgy döntöttem, hogy inkább az 1,6 mm-es nyákkal építem meg ... Már csak egy szett Durock van itthon a két éve berendelt csomagból, így áttérek én is TX-re.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Dronte #72866 üzenetére
A piros kapcsoló sosem volt halk, csak a leghalkabb a piros-kék-barna alapszínű kapcsolók közül. Emellett egy billentyűzet hangjában a kapcsoló csak egy komponens, halk kapcsolóval sem kapsz halk billentyűzetet, ha olyan a felépítése, hanem csak a nem halkítottnál valamivel halkabbat. A silent redes Corsairek jók példák erre, amelyek még a kapcosló ellenére is eléggé hangosak, míg van olyan (épített) billentyűzetem, amiről alig hiszik el, hogy nem halkított kapcsoló van benne.
Mechanikus kapcsolókkal lehet a leghalkabb és a leghangosabb billentyűzeteket építeni. Gyári állapotban a silent redes Varmilók, Duckyk vagy Cherry 3000N lesznek a leghalkabbak a kínálatból, gyári alapokból némelyik Redragon és Keychron alakítható át eléggé halkra. Ha halkság a cél, akkor kerülendő minden olyan billentyűzet, ahol kilátszanak a kapcsolók, mert a floating design nemcsak a kibocsátott fény mennyiségét növeli, hanem a kibocsátott hangét is.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72783 üzenetére
Érdekes a Geon-féle három fokozatú rugó, HyperGlide MX Black gyári rugóját cseréltem le rá a bekoptatás idejére. Érezhetően nehezebben indul meg, mint egy 18 mm-es, de a bottom out már hasonlónak érződik. Kétszer olyan hosszú, mint a gyári, kevésbé ragaszkodó switch filmmel együtt akár kihívás is lehet használni. Már ettől kevésbé karcosan jár érzetre a kapcsoló, hangra megmaradt a reszelés (jó kérdés, hogy ez attól van-e, hogy könnyebb a rugó, és kevésbé súrlódik vagy maga a rugó is jobb).
Ha valakinek MX Black rugó kellene, akkor szóljon, jelenleg egy TKL-nyi van, de idővel több is lesz.
-
dqdb
nagyúr
válasz
t.petroczi #72839 üzenetére
Keychron K8 Pro barna vagy piros kapcsolóval (mivel ANSI a cél, ezért egyértelműen a Pro verziót vedd). Az RGB és a fémkeret felesleges költségnövelő tényező, az árkülönbségből vegyél inkább csuklótámaszt, ha nem tudod helyesen tartani a csuklódat, és emiatt magasnak érzed a billentyűzetet.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Ez ütni fog, ha a Meletrix/Wuque elhozza majd a nyugati piacra is a Zoom65-höz hasonlóan. A belpiacos verzió 170 dollár, ennél a nyugati ára a tapasztalatok alapján magasabb lesz (50 dollárra tippelek), és számunkra az árfolyamok se fényesek, de ár-érték arányban még akkor is nagyon jó lesz.Google/Bing fordító egészen jól viszi a szöveget eltekintve az olyan speciális kifejezésektől, mint satellite shaft = stabilizátor.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Végre nem egy újabb elcsépelt budget gasket mount ki tudja, hogy mennyire működő implementációval, hanem más plate-rögzítéseket hoz és abból helyből kétfélét (top burger és gummy o-ring), ráadásul a csomag része egy hordtáska is. Abszolút értelemben véve is jó ára lesz és ár-érték arányban is (mármint dollárban, mert jelen gazdasági környezetben az eurós ára pocsék lesz, forintba átszámolva pedig még rosszabb, további negatívumként a Candykeys az EU vendor). -
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #72823 üzenetére
A legújabbkori EPBT biztosan láthatóan rövidebb, CRP is mintha egy leheletnyivel rövidebb lenne. Konkrét értéket nem akarok írni, mert nem rémlik fejből, és akitől meg tudnám kérdezni, hogy mennyit szoktak extrában ráhagyni, az offline jelenleg Discordon, de bőven milliméter alatti értékről van szó, ami ugyan eléggé kicsi, azonban látni látod már.
-
dqdb
nagyúr
válasz
AeSDé Team #72819 üzenetére
Vannak kupakok, amelyeknek jobban leér a szoknyája, ezért szoktak például úgy méretezni házat, hogy GMK-hoz optimális magasság és még 1-2 tizedmilliméter, mert például az EPBT szoknyája kicsit rövidebb (bár ezt nem a világítás miatt teszik, hanem az a közvélekedés, hogy ronda, ha látszik a kupak alja). De ezt a ráhagyást nem lehet nagyon fokozni, mert a nagyon mélyen ülő kapcsolók sem jók, és a billentyűzet szélénél a ráhagyást sem lehet csökkenteni, mert a magas kupakok akadhatnak.
A délre néző LED-ek és az aköré szervezett kupakok még abban a korszakban kerültek kidolgozásra, amikor a LED-ek hagyományos LED-et jelentettek és a kapcsolón átfűzve kerültek oda a lock kapcsolókhoz (num/scroll/caps) állapotjelzésre. Ezek a LED-ek magasan vannak, a kupak belsejébe mélyen feltolva, így olyan problémát nem okoznak, mint az SMD LED-ek.
A nyilvánvaló megoldás (LED-ek kikapcsolása) mellett a tied is működhet, de arra ügyelj, hogy magát a LED-et ne ragaszd le, mert az hőt termel, és la szigeteled, akkor lehet, hogy hamarabb elromlik. Másik lehetőség a LED alsó felének összefirkálása fekete alkoholos filccel.
-
dqdb
nagyúr
válasz
FingR86 #72805 üzenetére
Semennyi, ahogyan arra is van nagy esély, hogy más a kupakok formája, ha pedig mégis megegyeznének, akkor arra még nagyobb esély van, hogy az ollós kupakokon lévő mikroszkopikus rögzítőfülek egy részét letöröd csere közben. A kupakcsere alapvetően a mechanikus billentyűzetek sajátja pár kivétellel.
Ő foglalkozik kupakok magyarításával, úgy nézem, hogy az MX Keys is a listáján szerepel (ami a K800 utódjának nevezhető).
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #72802 üzenetére
Azt tudod, hogy egy HDMI 2.1-es eszköznek semmivel sem kell többet tudnia, mint egy HDMI 2.0-snak? Megirigyelték az USB-IF idióta nevezéktanát, és lemásolták. Minden, ami a 2.1-es szabványban jelent meg új feature-ként, csak opcionális, szóval egyáltalán nem biztos, hogy a switch tudni fogja.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72795 üzenetére
Mondjuk így hogy sok kapcsolót próbáltam már, nekem a Gateron Silent jobban bejön
Feledékenység következtében évekre elegendő silent Durock akad itthonÉs ahogyan végigveszem fejben, úgy egyáltalán kapcsolót sem kell vennem sokáig ...
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72791 üzenetére
Hmm, akkor a Silent Linearról átnevezés nem csak átnevezés volt, hanem gyári kenést is jelentett?
FingR86: ha már a gyártó is csak 30 órás üzemidőt ígér, akkor bekapcsolt világítással kis túlzással több időt fog kábelen tölteni, mint kábel nélkül.
-
dqdb
nagyúr
válasz
FingR86 #72785 üzenetére
ROG Claymore II az egyetlen, ami megfelel a feltételeknek és beugrott. Már eleve a magyar+100%+wireless és a háttérvilágítás+100%+wireless halmazok is kicsik, hát még a metszetük. Lehet, hogy a Rapoo kínálatában éppen akad valami, korábban akadt, aztán eltűnt, most passz.
AeSDé Team: megkenve még egy szintet halkul az a kapcsoló.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Forseti93 #72760 üzenetére
Az ollós billentyűzetek szinte teljesen kihaltak, és amelyek előfordulnak még manapság is (Logitech MX Keys, Cherry Stream), azokat inkább iroda felhasználásra szánták, azaz 2KRO és ki tudja, hogy játékra mennyire alkalmas mátrixszal.
Mechanikus fronton az Alienware-ben használt Cherry MX LP kapcsolós felépítésnél léteznek alacsonyabbak is, mint a Keychron K3 vagy a Logitech G915, de a Cougarnál azok is magasabbnak fognak tűnni látványra a kilátszó kapcsolók miatt.
Ez talán megfelelő lehet majd, de hogy nagyon drága lesz, az is biztos.
-
dqdb
nagyúr
A jó mechanikus billentyűzetek halmazának és a Logitech mechanikus billentyűzetek halmazának a metszete szerintem üres halmaz. Ha csak annyi a cél, hogy szépen világítson és wireless legyen, akkor persze akad a választékukban megfelelő, azonban ha az a cél, hogy billentyűzetként jó legyen, akkor már nemigen.
Kerettől függően Keychron Q vagy K sorozat környékén nézelődnék inkább.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #72752 üzenetére
Virgo, Alice, egyik sem 100%-ig pontos, csak megközelítőleg.
Ha tökéletesen pontos plate vagy esetleg ház kellene, akkor többféle open source Alice billentyűzet és PCB is létezik (ahogyan Arisu is), valamint a Virgo plate is open source.
rajzoltam valami nagyon elborult tervet.
Van, aki ennél kicsit tovább is elment plusz két makró oszloppal. -
dqdb
nagyúr
válasz
stellaz #72739 üzenetére
Elég természetesnek tűnik ez a kéztartás, nem érztem egy percig sem, hogy meg kéne szokni.
Odafelé oké, én is így voltam vele, de visszafelé érezni fogod. Ha most pár hétig csak a Sculptot használod, akkor az első pár percben rettenetesen furcsa érzés lesz a kezeidnek egy hagyományos billentyűzeten gépelni. Ez idővel elmúlik váltáskor, és természetesnek érződik majd ez is, az is.nyunyu: AEK2 is szeret sárgulni.
Ezek még egész visszafogottan bézsesen sárgák (mindhárom space hasonlóan néz ki nálam is), de látni neten egészen durván sárgákat is. -
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #72736 üzenetére
Azóta se jöttem rá, hogy a nappalimban melyik energiatakarékos lámpa zabálja a polc tetejére hajított billzeteim műanyagját..
Az ABS sárgulásának gyorsasága függ a fehér árnyalattól is, mert eltérő adalékot jelent. Ha az hidegfehér (mint például a GMK Bleached WS2 színe, akkor pár hónap és kevés napfény után már szép sárga tud lenni, míg a melegfehérnek (mint például a GMK Minimal WS1 színe) ehhez sok-sok évre van szüksége. -
dqdb
nagyúr
válasz
stellaz #72728 üzenetére
Mondjuk érdekes, hogy ergo billentyűzet létére a pozitív dőlést azért megtartották.
Túl sok anyag és CNC idő lenne a tenting és a negatív tilting, ezért az Alice variánsok is hagyományos dőléssel dolgoznak. Ezt linkeltem pár napja, ennél adott a tenting, tiltingből pedig tud a videóban látható módon tud negatív, nulla és pozitív beállításokat is, cserébe 750 dollár, mert annyira drága gyártani egy ekkora behemótot. -
dqdb
nagyúr
[link]
Érdekes kísérlet, kár, hogy szerintem már a nulladik lépésben rossz feltételezéssel él, és azt a billentyűzetet tekinti jónak, ami hatékony, és nem azt, amit kényelmes használni.Az mindenesetre szépen kiderült a szimulációkból, hogy ha fontos a hatékonyság, akkor érdemes ergo-split irányba elmozdulni, és ha van középső rész, akkor a ritkábban használt billentyűket oda csoportosítani.
-
dqdb
nagyúr
válasz
mekker #72712 üzenetére
Ilyet nem fogsz kapni, amin UK és US international feliratok egyszerre vannak.
Nem világítósban ez a válasz él, világítósban a Tai-Haók között sok van, aminél van UK ISO támogatás.
nyunyu: Erre most megkívántam ezt az ócó modding alapot, pedig van itthon vagy 15 mecha ilyen-olyan romokban.
Egy jót kellene venned az egy rakás feladatra alkalmatlan helyett. -
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #72670 üzenetére
láttunk még Keychron K szériás billentyűzet plate-jét olajban úszni.
Senki sem tudja, hogy mi a fenét művelt ott a Keychron. Olajban akkor szokott úszni egy plate, ha valaki van olyan hülye, hogy spray lubingot csinál és ezt ráadásul a kapcsolók kiszedése nélkül teszi, de ezek gyárilag kent kapcsolók.a gyári kenés ki fog folyni a kapcsolóból egy idő után
Hol és hogyan? A kenés filmréteg vastagságú. A kapcsoló alja nem lyukas ott nem tud kifolyni semmi sem.
Felfelé maximum használat közben fröcskölve tudna távozni, hiszen a kent felület mindig a kapcsolóházon belül marad, de ahhoz kevés a mennyiség és a viszkozitása sem megfelelő.Zacskóban tárolom az egy éve vásárolt milky yellow pro kapcsolókat, azaz össze-vissza, egy részük fejjel lefelé, és csontszáraz mindegyik, ahogyan az várható. Az a kenőanyag, ami kifolyik egy kapcsolóból, a céljára alkalmatlan kenőanyag.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Zsiráfnyál #72659 üzenetére
Esetleg előfordulhat az, hogy egy kb 5 éves Cherry MX brown kapcsoló egyszerűen csak eléri az élettartama végét, és meghibásodik ?
Gyártási szórás mindig előfordul, szóval nem tipikus, de lehet. Vagy akár az is lehet, hogy nem a kapcsoló forrasztásával van baj, hanem a diódáéval.A kapcsolóba fújt kontaktspray vezethet eredményre ?
Ezt nem erőltetném, a Cherryk belül a fémes kontaktusoknál aranyozott érintkezőket használnak, szóval oxidációtól nem lehet.Ha esetleg ez történt, akkor magát a kapcsolót egy egyszerű forrasztással ki tudom cserélni, vagy az ennél bonyolultabb művelet ?
Ha tudsz kiforrasztani, akkor egyszerű igen a válasz. Ha nem, akkor bonyolultabb igen, de igen. Még kapcsolót sem kell venned, mert a Scroll Lock és Pause párosa adja magát donornak. -
dqdb
nagyúr
És ezt a plate pengést, hogy lehetne teljesen megszűntetni?
A billentyűzet szivaccsal kitömése általában szokott segíteni, vagy legalábbis sokat tompíthat a hangon. A csavarok kicsit lazábban hagyása is lehet megoldás, vagy ha van hely (általában nincsen), akkor szilikon alátétek alkalmazása a csavaroknál, hogy a rezgéseket maximálisan átvivő merev összeköttetések ne legyenek olyan merevek.Alapvetően a gyártó tudna ezen segíteni azzal, hogy nem fém plate-et használ, vagy úgy alakítja ki a belsőt, hogy ne pengjen. Azonban ezek erőfeszítést igényelnek és nem marketingelhetőek jól, így amíg a felhasználók nagy részének csak az a fontos, hogy szépen világítson, addig billentyűzetként alul fognak teljesíteni, mert az RGB effektekre van tömeges piaci igény, de a jó billentyűzetre elhanyagolható.
RGB, de legalább fehér világítás, átvilágítós magyar fehér kupakok
Ilyen specifikus feltétellistával nem nagyon fogsz találni mást, a fehér és magyar lényegében a Duckyra szűkíti a listát.Emellett a jó billentyűzet keresésénél az első lépés általában annak a felismerése, hogy a világítás, mint feltétel a minőségben korlátozni fog.
ATI: Ó, jaj. Szegény pénztárcám...
Szívesen máskor is -
dqdb
nagyúr
[TEX Shura]
újabb klasszikus Thinkpad billentyűzetekre hajazó mechanikus billentyűzet pöcökegérrel a TEX-tőlpöcökegér, 60%-os méret némi csavarral, hogy legyenek kurzorok, hotswap, ISO lesz, BLE, alumínium ház, szóval várhatóan drágább lesz a Shinobinál
micafighter: Az ISO nem érdekelt igazából, csak az alsó sor
Az a baj, hogy az ilyen ANSI-ISO hotswap billentyűzeteken vagy az ANSI Enter vagy az ISO NUHS billentyű van 90 fokkal elforgatva, szóval egyik kiosztásban sem tökéletes.Amúgy a Geon rendeléssel kicsit megszívtuk, ma jött üzenet, hogy akcióznak
Mármint teÉn 25%-os kuponnal rendeltem tőle, ami jobb volt, mint az októberi lesz.
stellaz: akkor próbálkozz újra.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Zsiráfnyál #72635 üzenetére
Most is a forrasztás a legesélyesebb.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Vinrael #72628 üzenetére
Sokszor tapintásra navigálok, a billentyűzet széleihez viszonyítva "keresem" a gombokat tudat alatt is, és ezért akartam biztosra menni.
Én is ilyen voltam és még vagyok is, de TKL, ugyanez ergóban, 60%, 65%, 1800 variánsok simán mennek. Egyedül a 60%-nál kisebb billentyűzeteken akadtam fenn, mert ott a jobb oldalon mások a távolságok.A mostani billentyűzetemen a normál layout-on túl bal oldalt van egy sor makró gomb, és emlékszem ezt is baromi nehéz volt megszokni, rendszeresen egy sorral arréb kezdtem gépelni.
Ennél sokat számít, hogy mekkora a távolság. Ha 0.25u (azaz negyed billentyűnyi), akkor szerintem az túl közel van, és rendszeresen ütnék félre, ha 0.5u (azaz negyed billentyűnyi, mint az F-sor blokkjai között), akkor az már nem jelent problémát (legalábbis nekem), mert a majdnem 1 cm-es távolságot az ujjaid már megérzik minden körülmény között.------
[link]
öööööööööööööööööööööööööö -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72631 üzenetére
Ennyiből kijön két forrasztható. Ha pedig megvárod a BF-et, akkor várhatóan kettő árából kijön három forrasztható és elegendő Mill-Max is.
Az alsó sor még oké, de az ANSI/ISO támogatás nagyon bénán oldható meg hotswap billentyűzeteknél a 90 fokkal elforgatott kapcsolókkal.
Ha lusta vagy forrasztani, akkor próbálj meg Polaris PCB-t venni, azokon olyan szűk a kapcsolólábaknak kifúrt lyuk, hogy a Mill-Max socketet forrasztás nélkül megtartja. De valamit valamiért, mert cserébe utána aznap már nem fogod érezni a hüvelykujjadat
-----
Ha valaki ergo, de nem split billentyűzetre vágyik és nagyon mély a zsebe, mert mindkettő rengeteg anyagot és CNC időt igénylő sok kilós tank, így még custom vonalon is a drágábbak közé tartoznak (csak az kattintson, aki bátor
), akkor a mai napon két ilyen group buy is elérhető/elérhetővé válik.
Az egyik a Microsoft Natural Keyboard 12 fokos középső osztását hozza nagyon jól működő mount mellett. A ma már old schoolnak nevezhető iskolát képviseli, azaz bármiféle szivacs nélkül jó a hangja, vagy igény esetén bármiféle szivacs nélkül építhető meg teljesen csendesre. ISO támogatás is van, de hotswap nincsen.
A másik Arisu kiosztást hoz tenting mellett, és három állású tiltinget is támogat. Csak ANSI van a kiosztás jellegéből eredően és csak hotswap.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
Vinrael #72615 üzenetére
Ha nem kellene numpad, akkor pontosan a Keychron K8-at írtad volna körbe. De mivel kell, így az ASUS ROG Claymore II tudását írtad körbe, ami kétszerannyiba kerül, mint a kereted, és a nem szabványos kapcsolók és kupakok miatt én személy szerint egy fillért nem adnék érte.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72616 üzenetére
Egy rakás OTD van a képen, lényegében a custom billentyűzetmánia megalapítóiról van szó, az eredeti koreai kustom márkák egyike, akik letették a tervezés ma is használt alapjait. Szóval jól sejtetted, kultikus, gyűjtői darabokról van szó.
A csúcson a Keycultok 4e dollárért mentek, a Jane-ek 7-8e dollárért, az OTD-k pedig ezek felett (voltak 5 számjegyű hirdetések is), ha egyáltalán volt éppen eladó példány. Mostanra kröülbelül feleződtek az árak.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72612 üzenetére
inkább az Ikki68-at választanám a több féle build lehetőség miatt
Hmm, ilyen nézőpontból nézve teljesen igazad van, az IKKI68 szerintem is jobban pimpelhető, ha ez is a célok között van. Ha annyi a cél, hogy összerakom és menjen, akkor továbbra is a Zoom65-öt tartom jobbnak, de kísérletezős billentyűzetként az IKKI68 jobb.A képet sajnos nem tölti be
[kép]Nem tudom ennyiért megéri -e a TX helyett, de találtam most EU-n belül állítólag eredeti Cherry clip-in stabilizátorokat
Igen, körülbelül ennyiért kapni AliExpressen is, de inkább akkor már TX, az árkülönbséget nekem megérik az előnyei. Taobaóról 5 dollárért már elgondolkoznék a különbségen.6u drótot nem láttál valahol? Kellene, és nem akarok 100 darabot rendelni
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72610 üzenetére
Bár tavaly eléggé nyerő volt az IKKI68 ár-érték arányban, és az év legjobb ajánlatának is lehetett hívni, a mostani választékot elnézve megvárnám helyette a Zoom65 második körét.
----
A képen több, mint 100 ezer dollár van elrejtve. -
dqdb
nagyúr
válasz
stellaz #72604 üzenetére
Rosszul van rátéve a kupak a stabilizátorra. Szedd le a kupakot, nézd meg, hogy nincsen-e baja a stabilizátornak (stem törés, kiugrott drót, ha az egyik oldalán felhúzod a stemet, akkor a másik oldalon is felemelkedik-e és fordítva), és tedd vissza a kupakot, majd nyomd le izomból addig, ameddig tudod, hogy biztosan rámenjen mindhárom stemre (kapcsoló + 2× stabilizátor).
Ha nem vagy biztos valamiben, akkor dobj be ide fotót.
Illetve most, hogy van otthon 65%-os billentyűzet, meg a melóhelyen 100%-is, hát.... most már inkább megszabadulnék a numpadtól is, mert rájöttem, hogy így az egér bizony nem fér el közvetlenül mellette, illetve nagyon kényelmetlen szögben kell tartani a kezemet a használatához. A keskenyebb bill.nél pedig csak egy picit kell kinyúlni az egérért.
Most azt mondtam volna, hogy Zoom65 extrák az MKEU-tól, ha a Q2-höz képest előre szeretnél lépni valamennyit, de ahogyan várható volt, gyorsan elkapkodták, az R2 szállítása pedig legkorábban decemberben vagy hajóval szállítva kicsit olcsóbban annál később várható. -
dqdb
nagyúr
válasz
John D'oh #72596 üzenetére
milky top, black bottom: az egész kapcsolót kenni kell, a rugót is
milky Pro: a rugó néha peng, azt kenni kell, a kapcsoló gyári kenése amúgy tökéletes
G Pro: nem próbáltam
G Pro 2.0: nem próbáltamA legelsőből ma már nem vennék, a második annyival jobb opció nála. A másodikat hotswap billentyűzetben teszteltem, rugócserével egybekötve hamarosan forrasztott nyákba kerül majd egy adag (rugócsere a kényelmes rugókenés miatt lesz).
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72580 üzenetére
Nem ismerem a konkrét típust, és nem hallottam még a márkáról sem, de alapvetően érdemes elkerülni az "aranyozott" vagy egyéb bevonatos rugókat.
-
dqdb
nagyúr
Igen, az acél plate az tud pengeni, a ház kitömésével lehet tompítani, a One 3 gyárilag ki van tömve valamennyire, de nem eléggé. Számtalan alkalommal írtam itt a fórumban, hogy mainstream vonalon is kijöhetne már egy gyártó műanyag/FR4/CF plate-tel, ami az anyagánál fogva nem lenne hajlamos pengésre, mint ez, csak ebből még nem létezik ISO változat.
A kupakok csúnyán néznek ki*, olyan, mintha nem újat kaptál volna. Szerintem küldd vissza.
* kivéve a hátulról mutatott képen, a sprue mark (aminek nem tudom a magyar nevét) a fröccsöntés velejárója, és teljesen normális, ott megy be a műanyag az öntőformába. A legtöbb gyártó oda tesz, mert nem fogod látna használat közben, és tisztább a végeredmény, mint a kupak alsó élére tenni. Az már csak a mártogatásos festés mellékhatása, hogy nem fogta be teljesen.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72560 üzenetére
A vintage black alatt meglehetősen régi MX Black kapcsolót kell érteni (tipikusan 25-30 éves), amit sokat használtak, így bekopott a belseje és simán jár. Onnan lehet felismerni a legkönnyebben, hogy tipikusan egy 25-30 éves G80-ból forrasztod ki saját kezűleg
Ha olyat látsz, hogy NOS vintage black, akkor az a pénzkidobás szinonimája, mert ugyanazt tudja, mint töredék áron egy idén gyártott darab. Valamint attól, hogy egy kapcsoló régi, még nem biztos, hogy jó is, tele van a piac nem túl jó állapotúakkal, szóval kissé zsákbamacska tud lenni.
Vegyél Hyperglide-ot, használd egy hónapig gyári állapotban, hogy kissé bekopjon, kend meg, és ötödáron megúszod a dolgot.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
LLKobe #72525 üzenetére
Ha az a Kailh kapcsoló Kailh Choc vagy Kailh KH (más néven PG1280) típusokat takar, akkor nem, ha bármi mást, akkor a billentyűzeted fizikai kiosztásán múlik.
Mephike: A lube station szerintem is felesleges, nem is vettem, és nem is hiányzott meó közben.
A lube station akkor nem felesleges, ha már tudod, hogy mit csinálsz, 200-300 kapcsoló megkenése után lényegesen gyorsítani tud a folyamaton, de amíg nem áll rá a kezed, addig nulla gyakorlati előnye van.Ha switch filmet is használsz, akkor ott jól tud jönni, mert sokkal egyszerűbb igazgatni.
nyunyu: Gyakorlatban meg mire a szétpattintás után elrendezed benne a kapcsolóház alját, meg a stemet fejjel lefele, azzal elmegy egy kis idő
A kapcsolókat szétszedéskor négy tálkába dobáld szét. Amikor az alját kened, akkor kiveszel egy darabot, megkened, bepattintod a lube stationbe. A rugókra mehet a bag lubing, és egy csipesszel beteszed mindegyik kapcsolóba. Ezután jön a stem a tálkából egyesével, ha megkened, akkor stemfogóval tartva megkened, és mehet rá a rugóra. Következő kör a switch film, ha van, végül a fedő rápattintása. Így egy rakás rendezgetést megspórolsz, cserébe lesz 4 tálkád kenés közben.micafighter: Régi és az új TX switch film között mi a különbség?
Régi, új. A régit a középső összekötő csíkkal elég volt szinte csak rádobni a házra, alig kellett igazgatni, hogy jól illeszkedjen, míg az újat kínszenvedés a helyére tenni. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72521 üzenetére
TX rugók egyébként vannak Keygemnél is, be is vásároltam.
Tényleg, ők ki is mentek a fejemből, pedig tőlük akartam eredetileg rendelni. Majd legközelebb rendelek tőlük TX rugót, úgyis kell jobb switch film, mert abból az új TX-et utálom, a régiből pedig fogytán a készlet (bár mostanában csupa olyan kapcsolót vettem, amihez nem igazán kell film). Az utóbbi időben a Keygem szépen csendben az egyik legjobb EU vendorrá nőtte ki magát, Oblotzky szinte csak group buy-okat futtat, MKEU-nál is az a hangsúlyosabb, bár náluk akad raktáron is sok minden, de gyakori a készlethiány, Candykeyst hagyjuk, Eloquent Clicks drága, míg a Keygemnél eléggé jó a választék, mindezt jó áron adják, és eddig elkerülte őket a dráma is.A Sprit rugókat csak Kanadában találtam készleten
MKEU-nál akad pár típus raktáron.Még a Thic Thocknak vannak jó rugói (főleg a progresszívek, amilyet a Marshmallow kapcsolóba tettek), de jelenleg még a webshopjukban sincsen szinte semmi sem.
-
dqdb
nagyúr
válasz
John D'oh #72518 üzenetére
Én a switch opener oldaláról közelíteném meg, és olyat vennék, ami már másnak bevált. Akad a piacon jó pár nem túl jól sikerült darab (vagy eleve nem volt jó a terv, vagy nagy a gyártási pontatlanság), amelyek jobban meggyötrik a kapcsolót, ez akkor lehet kellemetlen, ha átlátszó polikarbonát felső részes kacsolókról van szó.
Kenőanyag esetében Kínából sem biztos, hogy olcsóbb, mint mondjuk egy Keygemtől, cserébe bizonytalanabb lehet, hogy tényleg azt kapod-e. Ecsetet tudsz írószerboltban is venni (00 méret). Lubing station felesleges, ha csak 1-2 billentyűzetről van szó, a stem holder ellenben jól tud jönni, a fancy bolti helyett egy ilyesmi 3D nyomtatott bőven megteszi (nem pont ilyet használok, de azt nem találom most Thingiverse-en).
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72515 üzenetére
Plusz ugye a plate is módosít a kapcsoló hangján.
Persze, PP, nylon vagy POM plate kell, ha a mély hang a fontos, vagy plateless nylon kapcsolókkal.Nem tudod más esetleg árul 22mm rúgót?
TX-en és Spriten kívül nagyon mást nem nézegettem, az előbbi rövidebb, ahogyan írod, az utóbbi nem adja meg a hosszt. Mivel TX-ből folyamatosan hiány volt EU-n belül a kinézett típusokra (bár most éppen Oblotzkynál sok minden elérhető), a Sprit még rosszabb ezen a téren, és relatíve sürgősen szükségem volt rugóra, így végül Geonra esett a választásom.Szerintem mm és mm nem hasonlítható össze két gyártó között, csak gyártón belül, mert a hossz csak egy paraméter a sok között, maga a fém is számít, és a tekercselés is.
Cserélném egy 45-55g közötti, 22m-es rugóra, de Geonnál 57,5g a legkönnyebb azt hiszem, és az sincs készleten
Beleestél az actuation force vs bottom out weight hibába. A hivatalos oldal szerint 50 gf az érzékeléshez szükséges erő, ez tipikusan 60-70 grammos medium rugót takar. -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #72512 üzenetére
A nylon alkalmas leginkább erre, az RGB kapcsolókban használt polikarbonát a legkevésbé, és a POM a kettő között van a nylonhoz közelebb.
Személy szerint én normál, fekete házas KS3-at nem vennék már, mert bár olcsón jót ad, és a KS3 sorozatból az jár a legsimábban, de még a frissebb típusokhoz képest még így is rosszabb (batchtől függ, hogy mennyire), a milky Pro annyival jobb gyári állapotban (a G Pro és G Pro 2.0 is, de azoknál polikarbonát a ház felső része).
Ha a mély hang a legfontosabb, akkor abban még mindig a Cherry a legjobb, tőlük fekete házas Hyperglide kapcsolót kell venni (RGB modelleket kerüld el messzire), egy hónapig gyári állapotban használni, hogy bekopjanak, aztán mehet bele saját rugó és jöhet a kenés. Extrém simán így sem fog járni, de a hangja kárpótol a karcosság maradékáért. EU-n belül itt van közepes rossz áron 3 lábú, jó áron Kínából (Taobao) vagy Koreából akad 5 lábú, de onnan csak nagyobb mennyiséget éri meg rendelni a járulékos költség miatt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Domonkos #72497 üzenetére
Elmeleti sikra terelve a kerdest; ezt nem lehet minden alkalommal pontosan megmondani (elmeletben), hogy eleg eros lesz-e a rugo?
Nem lehet, kísérletezni kell, mert a taktilis hupli méretétől, formájától, felületétől függ, hogy vissza tudja-e nyomni a rugó a kapcsolót. A kapcsolók közötti rugócsere sem mindig egyszerű, mert míg külön kapható rugóknál ±1 gramm a gyártási szórás általában, gyárilag kapcsolóban lévőknél ±10-15 gramm is lehet, így előfordulhat az is, hogy 10-ből 9 kapcsolóban jó lesz egy másikból kivett rugó, míg egyben nem, mert úgy dobta a statisztika.Van ilyen grafikon a modern kapcsolokhoz is. Haata egy ideje nem frissiti ezeket a mereseit.
Miközben taktilis és clicky kapcsolóknál van ezeknek a görbéknek igazán haszna, addig a custom világ 99%-a lineárisokat használ és 3rd party rugót is tesz bele, így a célközönség számára lényegében értelmüket is veszítették ezek a görbék (de ettől függetlenül szerintem is jó lenne, ha Haata nem hagyta volna abba).Páran foglalkoznak még vele, de olyan mennyiségű kapcsoló jön ki, hogy ezeknek csak a töredékét tudják lefedni, a tesztelési metódus nincsen egységesítve, így aztán két mérés csak akkor hasonlítható érdemben össze, ha ugyanaz készítette ugyanazon az eszközön.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #72499 üzenetére
Nem az Outemu Silent White-ra szoktátok ezt mondani?
Ezt személyesen nem ismerem, de erre szokták mondani itt a többiek.Szerintem nem gumis a Gateron Silent Red bottom out-ja.
Az alapszínű Gateron Silenteké is puha, sokkal puhább, mint például az általuk gyártott Aliazé. -
dqdb
nagyúr
válasz
John D'oh #72496 üzenetére
A Durock Dolphin esetében 62 gramm ugyanez az érték, ha hasonló hosszúságú rugó van bennük (aminek nagy az esélye), akkor szinte ugyanazt hozza mindkét kapcsoló.
Ezzel ellentétben az U4 így néz ki, ott az érzékeléshez kell 60 gf erőt kifejtened, és a bottom outig hosszú még az út.
-
dqdb
nagyúr
válasz
John D'oh #72492 üzenetére
Milyen 45 gramm?
Érzékelés? Mert akkor ott van a Gateron Silent Red, de annál gumis a bottom out érzete, vagy a Cherry MX Silent Red, de az meg reszel, vagy a Tealio, ami meg rettenetesen túl van árazva, de a Dolphinoknak is ezen a szinten vannak.
Bottom out? Mert akkor készen nem találsz semmit sem, amibe ilyen könnyű rugót tesznek.
Az szinten fontos lenne, hogy alapbol ne pengjen a rugo, mert idom sajna biztos nincs kenegetni majd oket
Ha extra dolog kell, akkor a lustaság ritkán célravezető.Domonkos: Miert nem rakod at a foxbol a rugokat a bobaba?
Nem mindig működik a gyárinál könnyebb rugót taktilis kapcsolóban. -
dqdb
nagyúr
válasz
AeSDé Team #72470 üzenetére
Ha ott van a kisördög a jövőbeli szétszedésről-kenésről, akkor én inkább 100 darabot rendelnék a kapcsolóból, hogy legyen több tartalék. De még anélkül is határeset lehet 88 kapcsolós billentyűzet mellett a 2 darab tartalék, (tört már nekem hotswap socket kapcsolólábat, ami nagyon nem tipikus, ahogyan a gyárilag hibás kapcsoló sem, mégis nagyon ritkán előforduló esetek).
Bár az is megoldás lehet, ha kifutsz a kapcsolókból valamiért, akkor az F-sor ritkán használt részébe a pirosból teszel.
-
dqdb
nagyúr
válasz
AeSDé Team #72429 üzenetére
Most nézem, hogy eléggé pocsék az elérhetősége jelenleg. Csak egyetlen EU-s webshopban találtam készleten, de ott nagyon drága, Keygemnél csak taktilis van, MyKeyboardnál semmi Durock (mindkét helyen van más halkított lineáris, de azokkal nincsen gyakorlati tapasztalatom). Kínából rendelhető (itt is olcsóbb volt korábban) vagy ott van a várakozás, hogy jöjjön újabb szállítmány (ami várhatóan drágább lesz az árfolyamváltozások miatt).
-
dqdb
nagyúr
válasz
AeSDé Team #72424 üzenetére
Utólagos kapcsolóvásárlás esetében a Cherry MX Silent Red nem túl jó ár-érték arányú választás. Vagy az árra kell rámenni, és egy alap Gateron Silent Red olcsóbb lesz, vagy a halkságra/minél simábban járásra, ekkor Durock Silent Linear/Silent Alpaca.
Én megvárnám a Keychron K8 Prót.
-
dqdb
nagyúr
válasz
arcitec #72408 üzenetére
A végállást szerintem a mecha billen jobban érezni.
Ezt nem lehet ennyire egyértelműen kijelenteni, mert amíg a membránosoknak és az ollósoknak alapvetően ugyanolyan a belső felépítésük, és muszáj tövig nyomnod az érzékeléshez, addig mechanikusnál ez nagyon nincsen így.Először is nem muszáj tövig nyomni, így nincsen kemény becsapódás sem (bár ez nem sokaknak jön össze és jön a bottom out), másodszor a billentyűzet belső felépítésével a bottom out érzése radikálisan eltérhet, attól függően, hogyan van a plate a ház többi részéhez rögzítve (és van-e egyáltalán plate).
Egy átlagos gamer billentyűzet esetében a kilátszó kapcsolók miatt a ház részévé váló integrált plate van (=alumínium borítás marketing bs), mindezt sok-sok ponton összecsavarozzák a ház alsó részével, és sokszor rá is hajlik az oldalfalakra, így egy nagyon merev struktúra jön létre. A bottom out érzete kemény lesz, gépelés közben szinte falba ütköznek az ujjaid (én például nem bírok lineáris kapcsolós gamer billentyűzeten gépelni, mert nagyon rosszul esik az ujjaimnak a falba ütközés érzése). Valamint minden rezgés átkerül a házra, így hangos is lesz egyben. A kemény becsapódást O-gyűrűvel el lehet kerülni, de ekkor visszajön a membrános billentyűzetek gumis érzete.
A klasszikus magas profilos billentyűzetekben bottom/tray/sandwich mount vagy ezek kombinációja szokott lenni (Varmilo, Keychron K sorozat ilyen például), itt kapsz némi rugalmasságot azzal, hogy a plate nincsen az oldalfalakhoz rögzítve, és a hang is kevesebb lesz.
És vannak azok a billentyűzetek, ahol a rugalmasság a design része. Ez a rugalmasság lehet bounce, ahol a belső fel-le tud mozogni gépelés közben (mindenféle gasket mount felépítés, a Keychron Q sorozat ilyen), lehet flex, ahol a belső erőhatásra meghajlik (top mount puha plate-tel vagy vágásokkal, pin mount), vagy ezek kombinációja. Ezekben közös, hogy a rugalmasságot nem gumis érzetű anyag okozza (vagy ha igen, nem direkten), így nyúlós helyett feszes, de nem kemény hatású lesz a becsapódás.
Harmadik kategória a plate hiánya (Cherry G80 billentyűzetek, mint a most is kapható 3000N), itt a PCB van rögzítve a házban, ami az anyagából eredően rugalmas, így itt a nyák biztosítja a rugalmasságot.
Persze az, hogy neked mi a megfelelő, teljesen preferencia kérdése, függhet a kapcsolótól is. Vannak, akik a merev felépítést imádják, vannak, akik a rugalmasságot.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Ferenc874 #72401 üzenetére
Amióta ezt írtam, azóta annyi változott, hogy ennél a Keychron kupakkészletnél (és másik 4 színvariánsánál) az 1.25u Fn nem probléma, de az 1u numerikus billentyűk ebből is hiányoznak.
Inkább vegyél egy Q5-öt, ott nem akarták megváltani a világot új kiosztással, amire még angolul sem egyszerű kupakot találni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
arcitec #72385 üzenetére
Hmm, úgy tűnik, hogy összekevertem a Moonlighttal, és az utóbbinál világosszürkék az alfanumerikus billentyűk.
A + szürke gombokat ki is kell fizetni + 4800ft.
Charcoal: 56 307
Ink Rhyme: 59 170
CMYK: 61 079Kisebb valamennyivel az árkülönbség, de akkor is van valamennyi. Igazából az a kérdés, hogy a középszürke vagy sötétszürke módosítók tetszenek jobban, és ha az előbbi, akkor megéri-e neked az árkülönbséget.
-
dqdb
nagyúr
válasz
arcitec #72383 üzenetére
Ha a monitor fényénél láthatóság a fontos, akkor a CMYK variáns jobb lehet, mert itt tényleg fehér az alfanumerikus billentyűk színe világosszürke helyett (tudomásom szerint a színesek mellett szürke kupakokat is kapsz hozzá, de ezt inkább erősítse meg valaki, akinek elsőkézből van infója). A háttérvilágítást be sem érdemes kapcsolni, mert az csak ront a nem áttetsző kupakoknál a láthatóságon.
-
dqdb
nagyúr
Az RGB az átlátszóság érdekében PC házat (vagy legalább felsőrészt) jelent, ami kevésbé rugalmas, így kenéshez szétszedéskor sérülékenyebb, valamint hangban is kevésbé kellemes a fülnek, mint a nylon alapú házak.
RGB változatot egy kapcsolóból kizárólag csak akkor érdemes venni, ha nem tudsz RGB nélkül élni, mert kapcsoló terén egy lépés hátra.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Domonkos #72314 üzenetére
Színtiszta preferencia, hogy kinek mi a fontos, az egyikből nem következik a másik. Membrános billentyűzet mellett is tartozhat álleejtős hangrendszer a számítógéphez és fordítva is.
Már eleve a feketeöves billentyűzetőrülteknek sokszor gagyi egere van, ahogyan a feketeöves egérőrültek sokszor tucatgamer billentyűzetet használnak, és ezek még rokon területek a perifériák világában.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Hunork #72307 üzenetére
ami viszonylag halk
Éppen öttel feljebb írtam, hogy mennyire szubjektív, hogy mi számít halknak és persze az is, hogy mi számít viszonylag halknak. Amit én viszonylag halknak nevezek, az most úgy nézem, hogy másfélszerese árban az ASUS-nak, de ez én vagyok és az én értelmezésem a halkságról.Itt van egy hosszabb értekezés Molydeustól a magyar+halk témában.
Ez jogos, csak azért mindig megmosolyogtat engem, hogy egy 15ezres membrános ASUS-on van halk, kényelmes görgő a hangerőnek, egy 60-70ezres billentyűn pedig vagy hangos extra gombok, vagy programozható Fn gombok adják ezt a funkciót.
Mindig megmosolyogtat engem, amikor az emberek az erősítő helyett a billentyűzeten állítanak hangerőt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- 105 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest