Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ár-érték bajnokkal indította GT-hetét a Honor
- Elkalapálták az Ulefone új strapamobilját
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- iPhone topik
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz
dabadab #76082 üzenetére
Nyugi, van másik helyette
Mindenkinek van más helyette, mert amint valamibe beleásta magát egy kicsit is, onnantól kezdve a külvilág számára elmebajosnak tűnik
Kicsit komolyabban: a kitting egy nem egyszerű dolog, kupakkészleteknél nem véletlenül van hosszú IC fázis, mert sok szem sokat lát, egy komplexebb készlet 10-20 kitből és 500+ kupakból is állhat. Rengeteg hiba kerül ilyenkor kijavításra, sok esetben van ésszerűsítés (kupakok kitek között mozgatása, egyes kupakok kidobása, mások hozzáadása). Aztán persze vannak hibák, amelyek úgy mennek át, hogy senkinek sem tűnnek fel.
-
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #76077 üzenetére
A fotó alapján írom, ahol nem egyértelmű, hogy melyik sorba tartozik adott billentyű, ott jelzem ezt.
Nincsen 7u spacebar támogatás. Megvan a két-két darab az 1.5u Alt, 1.5u Control és 1u Super billentyűkből (a szöveg függőleges igazítása az egyik Superen eléggé rossz), de maga a space hiányzik. Személy szerint 65% kivételével mindenhol 7u Space-t használok (ez alól egyetlen 60%-os a kivétel, ahol elrontottam az egyedi plate-et), és éppen a 6.25u alsó sor használata számít ritkának custom vonalon.
Csak accent ISO Enter van. Ha egyetlen ISO Enter kerül be egy készletbe, akkor az normál módosító színű legyen.
Egyetlen Insert feliratú billentyű van, így nincsen 1800 támogatás.
ANSI kiosztásnál csak alfanumerikus színű 1.5u \| van, módosító színű nincsen. A modpipe és modtilde örök vita a közösségben, a megoldás az szokott lenni, hogy nem monokróm készlet esetében mind a módosítók, mind a betűk színével bekerül mindkettő, itt modtilde van, de modpipe nincsen.
Alice és hasonló split kiosztásokhoz van második B, de rossz színben, ellenben nincsen 2.25u és 2.75u space.
Három 1u |\| billentyű van, feltételezem, hogy megfelelő sorba tartoznak. Az egyik ISO kiosztás esetében megy az Enter mellé, ennek rossz a színe. A másik megy a bal Shift mellé, ennek is rossz a színe. A harmadik HHKB 1..5u Backspace használatakor menne a split Backspace egyik oldalára, ennek is rossz a színe (és mivel nincsen sem 7u, sem 6u space így sem az MX HHKB, sem a valódi HHKB kiosztás nem támogatott, csak a HHKB Backspace maga).
A lépcsős Caps Lock megvan, az annak a helyére tehető 1.75u Control piros pont, de nem értem, hogy miért van feleslegesen sok Control/Ctrl billentyű a készletben. Az alsó sorba van külön 1.25u Control és Ctrl feliratúból is kettő-kettő, de 1.5u-ból már csak a Controlból van kettő, a Ctrl-ből egy.
A négyzet-kör-háromszög-X kupakok adják magukat, hogy 108/109 gombos kiosztásoknál a numpad fölötti négy billentyűre kerüljenek, de a fotón úgy látszik, hogy profil alapján az alsó sorba tartoznak. Így adná magát, hogy a Win/Super/Code billentyű helyére teszel belőle kettőt, de az csak Tsangan 7u alsó sornál menne, amihez meg ugyebár space nincsen, szóval eléggé feleslegesnek érzem (ha benéztem a sorprofilt, akkor nem szóltam semmit sem).
Nem értem a módosító színű F, J és num 5 funkcióját. Vagy feleslegesek, vagy a homing bar nélkül alfanumerikus színben lenne ezeknek értelme. Ugyanígy nem értem a módosító színű 1u 0 és 00 billentyűket, teljesen feleslegesek. Az Ins felirat mindkét 00-n felesleges.
Nem értem az accent 5-6-7-8 billentyűket.
A kép alján van egy felfordított kupak, nem látszik tl jól a három stem, de ami látszik, az nem túl bíztató számomra.
Pár pozitívum a végére: a két felesleges kupak és a 00 felirata kivételével a numpad támogatása szinte tökéletes, AT kiosztású numpadot is támogat, egyedül a Mac világban megszokott = hiányzik, de ez a kupak amúgy is ritkaságszámba megy. Bár a kép felbontása kevés az alapos végignézéshez, de a szövegek eléggé jónak tűnnek kivéve az ANSI Enter második e betűjét és pár a betűt (ez a kettő a legnehezebb doubleshot öntés esetében, szóval nálam belefér).
Keychron magyarítás bukó mert 2K db a minimum.
Szóval ez Aifei lenne? -
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #76068 üzenetére
Vagyis nem ugyanabból a billentyűből öntenek egyszerre 8-10 darabot, ahogyan a GMK és SP teszi, hanem egy kitet vagy egy kit egy-egy részét öntik egyben, mint a Domikey? Mert amúgy "csak" 39 billentyű térne el.
ANSI-ból de akkor a számok iszonyat zsúfoltak és rondák lesznek és az ár: kb 25 000 Ft lenne. úgyanúgy nem kevés de legalább ronda.
Ennek szerintem is nulla értelme lenne.177 keycap lenne egy csomagban.
177 soknak tűnik, de valójában nem az. Ennyi billentyűből már össze lehet állítani egy közel tökéletes, szinte mindent lefedő kittinget és egy olyat is, aminek véres a torka.Ekkora egy teljes szett:
Ez eléggé lehangoló kompatibilitásra. -
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #76061 üzenetére
35e egyszerre nem sok és sok. Ha színes magyar kupakokat akarsz, akkor nem sok, mert nincsen más, de ha azt nézzük, hogy nem magyarban ez a 40 dolláros szint lenne, és a kitting eléggé érthetetlen és egyszerre pocsék*, akkor már más a helyzet. Ebből nekem személy szerint a Sky Dolch klón tetszik a legjobban, és ha jobb lenne a kitting, akkor vennék is belőle.
* a WKL és Tsangan 7u space-es alsó sor támogatásának teljes hiánya eléggé érthetetlen, mert közben ott van az R2 Control, ami WKL alsó sornál szokás használni, vagy ott van az Alice kiosztás, amihez szintén hiányoznak a space-ek, de ott van második B, csak éppen rossz színben (ahogyan az F, J és num 5 homing billentyűk színe is rossz), és akadnak még egyéb problémák/érthetetlen döntések/rossz sorban lévő billentyűk is
-
dqdb
nagyúr
Alice és ISO nem igazán férnek össze. Persze meg lehet oldani úgy, ahogyan a Keychron tette a Q8-nál, de az amúgy is messze lévő P betű messzebb kerül és esztétika is határozottan romlik (bár ez szubjektív). Ott van az Í-nek a második B, az Ű pedig igaz, hogy kicsit máshol van, de hasonló távolságra.
-
dqdb
nagyúr
válasz
storm3 #76032 üzenetére
UGREEN switch, billentyűzet és egér a switchbe, az egyik USB kimenet az egyik gépbe, a másik a másikba, és egy gombnyomás váltani. Van belőle USB3 változat is, és lehet, hogy olcsóbban is van, csak az első találatot dobtam be.
Pár wireless Logitech, Keychron K sorozat, némelyik wireless gamer billentyűzet tud olyat, amit szeretnél, de azoknál az egeret külön kell váltani.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Gabbbb #76024 üzenetére
Az a számítás a Masterkeys M-re vonatkozott, oda a numpad rész miatt több kapcsoló kell, mint egy TKL-re.
A TKL kiosztástól függően 84-90 billentyűt jelent, a 90 oda is necces lehet.
ANSI WKL alsó sorral = 84
ANSI 7u alsó sorral = 86
ANSI 6.25u alsó sorral = 87
ISO = +1
osztott Backspace = +1
osztott jobb Shift = +1szemre gyönyörű az összes forrasztás
Csalóka tud lenni. Az ünnepek alatt javítottam ilyen hibát egy általam összeszerelt billentyűzetnél, annak a kapcsolónak volt a sorban messze a legszebb forrasztása, aminél nem volt jó a forrasztás -
dqdb
nagyúr
válasz
Gabbbb #76020 üzenetére
Ez a full milky változat, abból is 5 pines, szóval le kell csípni az extra kettőt. Az általam ajánlott pro annyival tud többet, hogy gyárilag meg van kenve a kapcsoló, így simábban jár (a rugó maga nem, az enyhén hajlamos a pengésre, mint a legtöbb kapcsolónál).
rendelek egy 90, vagy 110-es csomagot
90 darab kevés lenne, mert az ANSI változaton 91, az ISO-n 92 billentyű van (és érdemes ráhagyni némi tartalékot is).ha nem sikerülne a javítás véletlen, akkor belerakom őket egy barebones valamibe
Azt vedd figyelembe, hogy kiforrasztott kapcsolót nem szerencsés hotswap socketbe tenni, szóval forrasztható barebone-t keress majd.Biztosan a kapcsolókkal van amúgy probléma, nem oldja meg a problémát a forraszpontok megfolyatása/felülforrasztása?
4nick8: az a Kailh Red másfélszer drágábbra jön a Milky Prónál, szerintem rosszabb nála, és az alacsony felbontású képről nem látszik, hogy melyik variáns a sok közül (van-e rajta kivágás a LED-nek).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Skilly #76017 üzenetére
Gépelésre nem optimálisak a "speed" kapcsolók, mint amilyen a Razer Purple, amelyek a szokásos 2 mm-nél hamarabb érzékelnek (ez 1,5 mm-nél), mert könnyebb ezeket véletlenül lenyomni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet rajta gépelni, hanem azt, ha a gépelés fontosabb, akkor én másfele nézelődnék.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Gabbbb #76014 üzenetére
Igen, jó, de pont a termék teljes megnevezése nem látszik a kivágáson. Ár és kép alapján ez nem silent red, a felirat alapján igen. A kép alapján ez lehet Gateron Milky Red és Milky Pro Red is, az utóbbi változat szerencsésebb lenne.
A piros Gateron valamennyivel könnyebb a piros Cherrynél, a sárga Gateron valamennyivel nehezebb. Innen javasolnám az 5 pines változatot és a két felesleges láb csipőfogóval lecsípését, ha van vele kedved szórakozni, vagy a 3 pinest, ha nem.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Gabbbb #76011 üzenetére
Milyen kapcsolót szeretnél? Mármint gépelési érzetre-hangra-súlyra.
A LED-ek miatt olyan kapcsoló kell neked, amin azokat át lehet fűzni, azaz ott van a kapcsolóházon a kivágás, mint ezen a fekete nylon házas Cherryn, és az SMD RGB LED-ekre optimalizált kapcsolók nem jók neked, mint ez a polikarbonát házas Cherry (persze ezeket is tudod használni, de akkor a LED-ekről le kell mondanod).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Menthirist #76006 üzenetére
Vettél volna Wootingot, ők adják* a billentyűzetükhöz
Most vicc nélkül, jó minőségű, vastag, merev, de nem túl merev porvédőt adnak, olyat, amiből azt nézem ki, hogy rendszeres használat mellett sem áll neki megrepedni. Környékezz meg egy Wooting TKL tulajdonost.
Sok értelmét nem látom, mert a rendszeres takarítást ilyennel sem lehet megúszni, cserébe útban tud lenni, amikor használod a billentyűzetet.
Keyboard dust cover néven szokott futni AliExpressen, többféle méretben kapható, de lehet, hogy olcsóbban jársz, ha vágatsz magadnak akrilból egyet valahol itthon, és összeragasztod (azért csak lehet, mert az akril meglepően drága dolog tud lenni, és nem tudom, itthon** milyen áron vágnak).
[link] [link]* Wooting two Lekker Editionhöz és 60HE-hez járt, a többi modelljüknél passz
** tényleg, tud valaki itthon jó helyett akril és egyéb műanyagok vágására? -
dqdb
nagyúr
Vialnál a File menüben található Download VIA definitions parancsot futtasd le. Dobj be ide egy képet az alapértelmezett layerről (mindegy, hogy VIA vagy Vial).
Ha nem akar megjavulni, akkor próbálkozz meg egy EEPROM resettel, a legegyszerűbb módja, hogy kihúzod a kábelt, az Esc-et lenyomva bedugod, majd ismét ki, Esc elenged, és kábel ismét be. Ennek hatására a beállított kiosztás elveszik, de minden alaphelyzetbe kerül.
Enton: az ára határoz meg mindent. Ha nem olcsóbb, mint egy QK75 volt, akkor nem sok érv szól mellette.
-
dqdb
nagyúr
[link]
gasket mount az ASUS-tólJó látni, hogy az OLED kijelző fontosabb volt, mint egy használható F-sor, az ergonómiát emlegetni kell, mert arra buknak az emberek, de olyan fontos, az ergonómiát befolyásoló paramétereket, mint billentyűzet szöge vagy elülső magassága, már a specifikáció sem említi meg, és a kezdőknek nem 205-öt kell adni, hanem olyan kapcsolókat, amik eleve gyári állapotban jók.
Árat nem találtam, a legtöbb helyen azt írják, hogy majd csak később jelentik be, egy helyen 250 dollárt említenek, ami egy rossz vicc lenne.
-
dqdb
nagyúr
válasz
gordonfreemN #75958 üzenetére
Illetve ezt innen lehet rendelni, milyen vonzatai vannak aki már próbálta?
+szállítási költség +27% áfa +vámkezelés díja és lesz egy US ANSI kiosztású billentyűzeted 30%-kal drágábban, mintha itthon vetted volna meg a boltban a magyar kiosztásút -
dqdb
nagyúr
válasz
gordonfreemN #75951 üzenetére
A legolcsóbb és egyetlen halkított magyar billentyűzet a Varmilo VA88M/VA109M páros TKL és teljes méretben.
Redragon pimpeléssel olcsóbban jössz ki, a Varmilo ellenben minőségibb sokkal.
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75949 üzenetére
[link]
Igaz, ez Korea és nem Kína. A DHL Express miatt a szállítási költség lehet problémás innen, szóval egy billentyűzetnyi valószínűleg nem éri meg. Taobaón akad még biztosan, de onnan is igaz, hogy többet kell rendelni a fix járulékos költségek miatt, hogy megérje.vagy nem hyperglide
A Hyperglide csak egy marketinges trükk, csak annyit jelent, hogy "új" öntőformákat használnak.agy nem pcb mount
Mivel nálad van plate, így jó a 3 pines kapcsoló is (MX1A-11NN), bár a hotswap miatt az 5 pin egy kicsit jobb lenne (MX1A-11NW). Valamiért Európában sokkal drágább a Cherry, így aztán mindenki Taobaóról van Geontól veszi a Chinaglide-okat.Illetve a Gateron X, amit szintén te ajánlottál, elvileg nylon alul-felül, attól még mindig jobb egyébként a Cherry a reszelés küszöbölése után?
Nem, a Gat X egyértelműen jobb kapcsoló. -
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75944 üzenetére
A Cherry MX Black Hyperglide verzióról mi a vélemény, vagy mit lehet tudni?
Nylonból készült, fekete színű házas kapcsoló, lényegében az egyetlen Cherry manapság*, amit érdemes megvenni akkor, ha tudod, hogy adott célra ez kell neked, mert sok vele a munka és extra költség is akad (lásd lejjebb). 25-30 centnél többet nem szabad kiadni rá.Új állapotában rettenetesen reszelősen jár, előbb be kell járatni 1-2 hónapig (vagyis gépelsz rajta), és csak utána szabad megkenni, mert a bejáratás közbeni kopás nélkül annyira durva a műanyagok felülete, hogy a 205 kevés hozzá.
Saját tapasztalat: egy retro stílusú, plateless billentyűzetbe került be nálam, ezért választottam ezt a Cherryt. Kenés nélkül, csak rugót cserélve (szintén nem megkentre) forrasztottam be a kapcsolókat. 3 hetesen még mindig eléggé reszelősen járt, de érezhetően simábban, mint 0 naposan. A történetnek még nincsen vége, mert átmenetileg félreraktam ezt a billentyűzet, majd valamikor a jövőben folytatom a bekoptatást, amit kiforrasztás, kenés és beforrasztás követ majd. Hangra tetszik, érzetre még nagyon nem (utálom a reszelést, amit DCS kupakokkal kombinálva még jobban éreztem), de érezni a javulást, szóval jó lesz majd ez.
A bejáratás előtt a gyári rugót érdemes valami jobbra cserélni akkor is, ha súlyban amúgy jó lenne, mert kissé javít a reszelésen egy gyárinál jobb rugó.
Illetve vajon az RGB áttetsző verziója is?
Az RGB változat háza polikarbonátból van, kerüld el, hozza a HG minden hátrányát annak egyetlen előnye, a hangszíne nélkül.* az új Ergóról nem hallani jókat, a hamarosan megjelenő új Nixie esetében pedig megvárom mások visszajelzését vásárlás előtt, ezek már túl drágán mennek ahhoz, hogy vakon higgyek a marketingjüknek
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75939 üzenetére
Drágán, de máshol nincs.
Igen, ezért szívás, amikor egy gyártó különcködik, és nem a custom világban szabványosnak számító unified daughterboardot használja. Ezt amúgy 6-8 dollárért/euróért árulják a Keychronnál sokkal kisebb volumenben gyártató cégek az egész világon, szóval a 12 dollárnak a fele lenne a reális.A rendelés legvégén közli, hogy ja amúgy U$D, ja meg, hogy 2 nap alatt itt van a $7 csatlakozó, mindössze $30 -ért
Igen, erre írtam, hogy bár ötletem sincsen, mennyi idő alatt ér valóban ide, mert nem itthonról szállítanak. -
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75937 üzenetére
Na szóval már most annyit húzibáltam az USB-C -t ki-be, hogy félek, hogy elkopik konkrétan.
Izé, miért nem teszed be egy rétegre a resetet a keymapbe? Csak egy billentyűzetkombináció, és mehet fel az új firmware, nem kell kábelt dugdosni._______, RESET, _______, _______, _______,
Már írtam is a Keychronnak, hogy lehet küldeni új daughter boardot, $12 -ért küldik is
Ha az árban benne van egy új JST kábel is, akkor is drágán adják.AliExpressről kevesebb, mint 2 hét alatt ideértek mostanában az AliExpress Standard Shippinggel rendelt dolgok. Ezekre nincsen vám és áfa, mert előre kifizeted, és futár hozza, nem a posta.
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75935 üzenetére
Ha jól sejtem, akkor úgy érted, hogy bárhol, ami nem Kína?
Digikey-nél akad, bár ötletem sincsen, mennyi idő alatt ér valóban ide. Ha nem akarsz várni külföldi rendeléssel, akkor a mini XLR-ből léteznek hasonlóan kinéző darabok, olyat pedig itthon is könnyen lehet találni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #75926 üzenetére
Compact 1800-on már nincsen, mini 1800-on pedig főleg nincsen. Kíváncsi leszek, hogy az idénre ígért Zoom 1800 melyik vonalat képviseli majd, a compactra tenném a tippemet.
Bár végülis egy TKL-t is eléggé sokáig lehet faragni, hogy megmaradjanak az arányai
-
dqdb
nagyúr
válasz
gordonfreemN #75921 üzenetére
Gyári állapotban a rövid út és csendesség egyszerre nem létező opció, ez a legolcsóbb csendes mechanikus (lineáris, 1,9 mm-en kapcsol a szokásos 2 mm helyett, a teljes út 3,7 mm, a német feliratos ISO, az EU változat ANSI). Nem gyári állapotban egy Redragon + Outemu Silent Ocean + szivacsok + időráfordítás (lineáris, 1,6 mm-en kapcsol, a teljes út 4 mm).
Ennél rövidebb úton kapcsoló halkított kapcsolóról nem tudok, nem halkítottban a speed néven futók általában 1,1 mm-en kapcsolnak 3-3,5 mm-es teljes út mellett. Ha olyan a stem kialakítása, akkor O-gyűrűvel csökkenthető a teljes út, de azzal a bottom out érzete válik gumissá.
A kép készítője se látott még 1800-as kiosztást.
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75913 üzenetére
Köszi, tényleg egy "tudomány" ez a "hobbi"
Pár hónap billentyűzetes körökben, és többet tanul meg az ember anyagtudományról, ötvözetekről, ipari tervezésről és gyártásról, gazdasági oldalról, mint amikor egyetemen egy tantárgy erről szólt.Topre a világ csúcsa
Nem az, csak egy másik világ, de hangra ezen a téren a legjobb. Rubber dome és rubber dome között is van különbség, Topre esetében különálló kapcsolók vannak, nem egy gumilap. Custom billentyűzetek terén most indul be a Topre vonal, tudok olyanról, ami plate-PCB párostól függően eleve MX, Alps és Topre támogatással érkezik idén.de minek?
Mert tudat alatt úgy érzed, hogy túl sok elkölthető pénzed van és túl sok üres hely a szekrényekben még pár billentyűzet felhalmozásához -
dqdb
nagyúr
[link]
és meg is jött a szokásos "tömör és rövid" review a kecskétől az emlegetett NK Cream+ kapcsolóról -
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75909 üzenetére
Szerintem nem létezik olyan, hogy endgame, legfeljebb olyan, hogy aktuális kedvenc, és teljesen preferencia kérdése, hogy kinek mi az és meddig az.
Mi akkor az "endgame" / top kapcsoló "thocky" (mély, erőteljes) hangra?
Hosszú válasz: a "thocky" szót boldog-boldogtalan használja teljesen eltérő hangzásokra. Nagyon leegyszerűsítve kijelenthető, hogy ahhoz, amit a legtöbben thockynak neveznek, egyetlen dolog kell: sok szivacs a házba, mert nem a mély hangzást, hanem a szivacs jóvoltából létrejött jellegzetes hangzásvilágot keresik sokan.A long pole kapcsolók, ahol a stem hosszabb és emiatt hamarabb jön el a bottom out és erősebben, kopogósabb hangúak, a kategória legismertebb darabja az NK Cream, az utódmodellt éppen tegnap linkeltem módosítható bottom out hangzással. Ha csak magukat a kapcsolókat és az anyagát nézzük, akkor a nylonházas kapcsolók hangja a legmélyebb, a polikarbonát házasoké a legmagasabb, így ha valaki mély hangra vágyik, akkor a fekete házas Cherry MX kapcsolók ideális választásnak nevezhetőek, cserébe újonnan reszelnek, mint állat, és bekopás után megkenve sem fognak olyan simán járni, mint egy JWK/Durock vagy Gateron X, szóval a hangért feláldozod a simán járást, ami egy lineáris kapcsolónál a gépelési érzet egyik fontos eleme.
De a fentiek csak arra az esetre vonatkoznak, amikor a kapcsolókat önmagukban nézzük, azonban ez nem így van, egy billentyűzet részeként a kapcsolók hangja csak a billentyűzet hangjának egy összetevője, a ház belső felépítése és a plate sokkal fontosabb a hangzásvilágban, és sokszor még a kupak is.
Taktilisnél szerintem az összképben a hang kevésbé fontos, mint lineárisnál, ott a taktilitás stílusa, helye és mértéke fontosabb, mint a hang, ha mégis a hang oldaláról közelíted meg, akkor a long pole Neapolitan Ice Cream kapcsolók megfelelő körítés mellett jól tudják hozni a mély, kopogós hangot.
Mi akkor az "endgame" / top kapcsoló "thocky" (mély, erőteljes) hangra?
Rövid válasz: felejtsd el az MX kompatibilis vonalat, Topre kell neked, keress egy RealForce-ot vagy HHKB-t.Kicsit bővebb lére eresztve a témát itt találsz egy táblázatot, hogy melyik komponens hogyan befolyásolja a hangot.
-
dqdb
nagyúr
Sehonnan. csak ez a két hely forgalmazza jelenleg.
A slider színéből amúgy semmi sem látszódik, ha nem áttetsző kupakokat használsz, a stabilizátorház színéből pedig akkor nem látszik semmi sem, ha nem floating design billentyűzetről van szó. Ha pedig arról, akkor oda nem lesz jó a PCB mount stabilizátor.
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75898 üzenetére
Tangerine V2-t igen, a legelső batchből vásároltam be egy nagyobb adagot körülbelül 2 éve, Inkből csak a normál, nem Box változatból van.
Akkoriban a Tangerine az egyik legjobb vétel volt, semmi sem járt olyan simán, mint egy megkent Tangerine, és emellett hangban mélyebb volt, mint az akkori JWK által gyártottak. A mai választék mellett szerintem már nem éri meg az 50-60 centes árát. A 2020-as JWK-Durock kapcsolódömping előtt az Black Ink volt "a" kapcsoló, az sem éri meg egy ideje a 70 cent környéki árát (nem a Box változatról beszélek, hanem a normálról).
Az Oil King frissebb modell, egyszerre megéri és nem éri meg. Megéri, mert egy olyan kapcsoló, ami gyári állapotában nagyon jó, nem kell hozzányúlni, és nem éri meg, mert olcsóbban el tudod közel ugyanazt érni.
Nálam az utóbbi időben úgy néz ki a képlet lineáris kapcsolóknál, hogy 30 centért van Gateron Milky Yellow Pro, ez gyárilag meg van kenve, csak a rugót kell megkenni vagy másikra cserélni (az olyan 6-7 centnyi költség), 60 centért van Gateron X gyárilag polírozott stemmel, a rugót kell ebben is kezelni, de a kapcsolót magát nem kell kenni. Emellett 25 centért vettem MX Blacket, ez a legmacerásabb, mert be kell járatni, utána meg kell kenni és a rugó is nehéz benne, így cserélni kell.
A G Pro is alapvetően jónak tűnik, de a polikarbonát felső rész nem szimpatikus, így maradok a fenti opcióknál.
A számaid nagyon nem stimmelnek, 110 darab Oil King ideér a Keygemtől 32e forintból, a G Próból ugyanez 12e forintból kijön.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Tsebacsi #75882 üzenetére
Tényleg nem bántásból, de ha a megadott elvárásoknak köze nincsen a piaci valósághoz, akkor milyen ajánlásokat vársz?
Olyasmi slim kialakításra gondoltam, mint pl. a Satechi Slim X1 vagy a Rapoo slim billentyűzetei, csak normál kiosztásban.
A Satechi Slim X1 100% változatát X3-nak hívják, és nagyon nem fér bele a megadott keretbe. De az általad felhozott X1 sem. -
dqdb
nagyúr
válasz
0xmilan #75876 üzenetére
Az eurkey kiosztast szoktak emlegetni, de ennek a qwerty az alapja, nekem majd valamilyen mas megoldas kell, ha jol ertem.
Sajnos nincsen benne Ő és Ű, különben már kipróbáltam volna (oké, MSKLC segítségével megoldható, de helyből hegesztéssel kezded akkor a tanulást és nagyon hely sincsen még 4 karakternek). Colemak, Dvorak és társai nem vonzanak, a betűket szeretem ott és úgy tudni, ahogyan megszoktam, a többi mozoghat felőlem.Ha szeretnél Colemak feliratos kupakkészletet, akkor a nyilvánvaló megoldás uniform profilok mellett (DSA, XDA, KAM, SA R3) sculpted profilok közül a KAT készletekhez szokott lenni tipikusan Colevrak néven futó kiegészítő kit (= Colemak + Dvorak).
-
dqdb
nagyúr
[link]
NK Cream+ kapcsoló, határozottan érdekesnek tűnik a stem moddolhatósága -
dqdb
nagyúr
válasz
mave13 #75858 üzenetére
Ehhez még pákát is kéne szereznem.
És forrasztóónt is hozzá, lehetőleg ólmos forrasztóónt (60/40 és 63/37 néven fut, 0,8 mm-es ideális billentyűzethez), hogy a problémás forraszpontokat ne csak megfolyasd a pákával, hanem tegyél azokra belőle kicsit. Az ólommentes forrasztóón sokkal ridegebb, mint az ólmos, a billentyűzet kapja a fizika erőhatásokat, így előbb-utóbb megreped.Pákánál a hegy tud fontos lenni, de a legtöbbet megfelelővel adják eleve, csak annyi, hogy ne hegyes kúpszerű legyen, egy kis pontban végződve, mert az SMD-hez jó, hanem inkább vésőszerű vagy ferdén lecsapott kúp.
Feltéve, ha összejön.
Sikerülni fog. A kiforrasztás nehezebb, a beforrasztás/megfolyatás egyáltalán nem. Ha van tényleg döglött kapcsoló, amit ki kell forrasztani, akkor az a szokásosnál nagyobb szívás lesz a CK550-nél (kapcsolón átfűzött 4 lábú LED-ek szolgáltatják a világítást, előtte azt is ki kell forrasztani, majd utána vissza), de én inkább optimista lennék, hogy csak a forrasztás repedt megHa meg mégsem, akkor kell majd ónszippantó és kapcsolókiszedő is.
-
dqdb
nagyúr
válasz
dabadab #75832 üzenetére
+1 egy kiegészítéssel: kivéve a lock LED-eket. Ezeknek van értelmük, de közben szépen meg tudják enni az akkut/elemet.
A világítással nemcsak az a probléma, hogy periferialis látómeződben villog tipikusan alacsony frekvenciás PWM-mel, hanem az is, hogy a billentyűzet tartósságát és billentyűzetként való funkcionalitását is eléggé negatívan érinti a világítás.
0xmilan: igen, betanulási időszakban páran szeretni szokták, ahogyan az OLED kijelzőt is, aztán ezek funkcionálisan feleslegessé válnak, ahogyan írtad.
mave13: megoldás lehet, ha nem atommerev belső felépítésű billentyűzetet használsz, ami a bottom out becsapódó hatását tompítja azzal, hogy a belseje kimozogja az erőhatás nagyját. Karácsonyfa fronton a Cherry 3000N ilyen, feljebb a Keychron Q sorozat.
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75818 üzenetére
Ha elég a fizikai ISO kompatibilitás (azaz terminal ISO vagy UK ISO), és nem kimondottan magyar nyelv kell, akkor ma már az ISO egyáltalán nem korlátozó tényező abban a kategóriában, ahol vagy a gyártó, vagy a vendor saját nevével vállalva forgalmazza a készletet. Egyedül a teljesen noname, kétes minőségű AliExpress készleteknél lehet szűrő tényező, ott fordul elő manapság részleges vagy teljes ISO inkompatibilitás.
Kína: olcsón jó minőséget továbbra is a Shenpo és XMI ad (keress vissza linkekért), a Keychron saját márkás készletei között előfordulnak jó és rossz ár-érték arányúak előtt, előtte kérdezz rá. Színesben Aifei van még olcsón doubleshot ABS-ben vagy doubleshot PBT néven futó doubleshot PBT+ABS keverékben, linkekért szintén keress vissza.
EU-n belül Oblotzky-nál kapható a Cannon Keys és Novelkeys sajátmárkás PBT készletei közül eléggé sok, jó minőséget kapsz és jó kompatibilitást, cserébe ezek már a kereteden felül lehetnek árban (úgy nézem, most nincsen akciós). Az ajánlott Keygem mellett még az MKEU-nál is lehet nézelődni, de náluk a kereshetőség katasztrofális. Ha találsz valamit, akkor kérdezz rá itt, aztán írunk véleményt/megjegyzést, hogy mire számíthatsz adott készletet megrendelve, megéri-e megrendelni (van, ami 40 dollárért is rossz vétel, és van, ami 110 euróért nagyon jó vétel).
-
dqdb
nagyúr
válasz
diab_303 #75791 üzenetére
Netes találat alapján Costar/Costar stílusú stabilizátorok vannak benne, amin elvileg így lehet segíteni. Nem próbáltam, mert nem kellett, egyedül a régi WASD V2-mben vannak Costar stabilizátorok, és szerencsére nem zörögtek.
Az itt előforduló leírások Cherry stílusú stabilizátorokra vonatkoznak szinte minden esetben (legyenek azok PCB vagy plate mount változatok).
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75762 üzenetére
az acél atommerev tud lenni
Ez a cél
Akkor a Q3 nem biztos, hogy jó lenne neked. Flex nem lesz, azaz gépelés közben a plate-nyák páros nem hajlik meg és biztosít extra rugalmasságot, de a belső felépítés miatt (tab gasket mount) bounce lesz, amikor a teljes plate-PCB belső fel alá mozog. Ha neked az kell, hogy a bottom out olyan kemény legyen, mintha egy vasdarabot böködnél, és semmi se tompítsa az ujjad becsapódását, akkor integrált plate-es megoldásra van szükséged, ami atommerev felépítést jelent (a kilátszó kapcsolós gamer billentyűzetek felépítése is ilyen). Ilyen nem ugrik be elérhetőként TKL méretben és CNC-zett alumínium házzal, talán az NK87AE lehetne ilyesmi.Minőségben miben tudna többet?
CNC minősége, anodizálás minősége, anyagfelhasználás és -minőség, kidolgozottság.Cherryt nyúzok szumma 15 éve kb, soha 1 sem halt meg, Gateron meg új meg klón, szóval ja.
Az új billentyűzetben a Cherry is új lesz, szóval reszelve fog járni "jó" Cherry szokás szerint, a 15 éves jól bekopott Cherry kapcsolóid közelében nem lesz gépelési élményben. A Gateron messze nem új gyártó, és amíg a Cherry az elmúlt 5 évben főleg az alvást választotta, addig a Gateron-Kailh páros az innovációt tolta. -
dqdb
nagyúr
A kupakok kopása a bőrödtől függ elsősorban. Ha olyan, hogy gyorsan leamortizálsz érintéssel festett/gumírozott felületeket, akkor simán lehet, hogy már 2 hónap múlva lesznek jelei a lézerezett-festett kupakokon, ha nem olyan, akkor 3-4 év múlva sem biztos, hogy látszani fog annak ellenére, hogy a kopás bele van kódolva a technológiába, hiszen festéken vagy azt borító védőbevonaton gépelsz, nem magán műanyagon.
Ha dyesub PBT, akkor tartós lesz (Varmilo). Ha doubleshot PBT, akkor már nem biztos, mert a gyártók sokszor "nagyvonalúan" kezelik a PBT kifejezést, és a doubleshot PBT az a valóságban csak doubleshot "PBT", ahol a felirat POM, a kupak maga pedig PBT-ABS keverék. Ez nem fog úgy kopni, mint a festett, a felirat megmarad, de ha olyan a bőröd, akkor eléggé gyorsan csúszósra-fényesre lehet koptatni a felületet.
Az ólommentes forrasztás a másik hibaforrás, az minden gyártót érint (bár a forrasztás minősége eltér), de ez javítható probléma. A LED-ek tudnak elszállni vagy csatornák kiesni, ez az RGB velejárója, ezeket macerásabb javítani, megoldható, de világítás nélkül egyszerűbb az élet.
A mechanikus billentyűzet nem úgy szól az örökéletről, hogy nem kell gondozni-javítani, hanem úgy, hogy probléma esetén a garancia lejárta után évekkel is meg lehet könnyen javítani otthoni körülmények között (kivéve, ha besétálsz valamilyen vendor lock-inbe, mint egyedi alsósorkiosztás, amire nem kapni külön kupakot, vagy egyedi kapcsoló, és nincsen hozzá alkatrész, vagy az MCU száll el egy tömeggyártó termékében).
-
dqdb
nagyúr
válasz
haddent #75757 üzenetére
ANSI, TKL, hot-swap 5pin, felső-alsó ház és plate is 100% -ban fém kell legyen (alu, rozsdamentes acél)
Preferencia kérdése, de én a fém plate-hez nem ragaszkodnék, ha nem muszáj. Az alumínium még rugalmasabb, de az acél atommerev tud lenni, és a fém plate adott esetben szépen tud pengeni.ilyen 70-100k
árban, van jobb a Keychron Q3 -nál, nézzek még mást?
Jelenleg nem. Az árkategória felső határán jönnek a Zoom TKL extrái valamikor jövőre és QK80 jön, ezek minőségben és lehetőségekben legalább egy kategóriával a Q3 felett vannak.a gateron nem szimpi
Létezik olyan eset, amikor Cherryt választanám alapszínű Gateronok helyett, de általában a Cherry a rosszabb választás a Gateronoknál. -
dqdb
nagyúr
válasz
ADAM1337 #75754 üzenetére
60HE van, de nem kapott még áramot
Wooting two Lekker edition volt, használtam vagy 30 percet, hogy megállapítsam, hogy nagyon jó, de egyúttal nem nekem való*.
Ha gamer RGB karácsonyfa kell, akkor a legjobb választás szerintem a Wooting HE sorozat, a Hall-effektusra építő kapcsolók eszméletlenül simán járnak, a szoftveres oldal az egyik legjobb, amit még telepíteni sem kell, mert a böngészőben képes futni, és nem foglalja a háttérben a CPU-t és RAM-ot. Az érzékelési pontot billentyűnként és akár játékonként tudod konfigurálni, van analóg érzékelésre is opció.
ribizly régen járt erre, a Lekker editionről neki van bővebb használati tapasztalata.
* nekem ugyanaz volt a problémám, mint az összes atommerev belső felépítésű lineáris kapcsoló gamer billentyűzettel: a kemény bottom outot utálják az ujjaim (szóval színtiszta preferencia). A 60HE-t azért vettem meg, mert tray mount rögzítési pontjai vannak, így külön vágatott plate-tel majd bele tudom tenni egy másik házba, csak erre még nem került sor. Úgy tűnik, hogy merevebb plate kell a mágneses érzékelés miatt, így ez első ötletem kiesett, ami egy extrém flexibilis belsővel rendelkező ház, a második ötletemet a napokban mondtam vissza, így valószínűleg CF plate-et vágatok majd egy jól bevált gasket mount 60%-osba.
-
dqdb
nagyúr
válasz
elite.cs11 #75738 üzenetére
Továbbá ha hotswap-eset veszel (amiben a kapcsolókat kényed kedved szerint cserélgetheted) akkor még egy meghibásodási lehetőséget is kiiktatsz.
Nem iktatod ki, hanem csak a valószínűségét csökkented valamennyivel, és behozol mellé két másikat, mert a hotswap socket forrasztása ugyanúgy meg tud repedni. Az egyik új az az eset, amikor a kapcsoló bedugása közben letéped a hotswap socketet a nyákról, a másik új pedig az, amikor a socket maga meghibásodik (folyamatosan egy feszülő rugó nyomja rá a socket érintkezőit a kapcsoló lábaira). Persze mindkettő orvosolható probléma.Ha nem érintett az MCU, akkor egy egyszerű pákával minden javítható a nyákon. Ha érintett az MCU, de ismert a típusa és van rá letölthető firmware (például QMK/VIA támogatású), akkor hot air stationnel javítható.
dugo_: Vezérlő halálozás nagyon ritka.
A nagyobb gyártóknál a mérnökök raknak rá ESD védelmet, így igen, külső behatás kell ahhoz (tipikusan folyadék), hogy ne így legyen. Custom világban pár éve voltak még érdekes nyákok egyes kínai gyártóknál (1 éven belül 100%-os halálozási arány például), szerencsére rájöttek, hogy értelmes embereket olcsóbb megfizetni, és azóta itt is igaz a kijelentés (más értelmes emberek pedig ezekhez a hírhedt típusokhoz készítettek 3rd party nyákot). -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #75731 üzenetére
Az USA után Kína volt a legnagyobb custom billentyűzet piac 1-2 éve, azóta van rá esély, hogy előztek, mert az USA nem nőtt olyan nagyot. Harmadik volt Délkelet-Ázsia, és utána Európa. Európát 2-3 éve úgy emlegették, hogy akkora piac, mint önmagában csak Seattle környéke az USA-ban, azóta Európa nagyot nőtt a hírek szerint.
-
dqdb
nagyúr
[link]
custom billentyűzeteket áruló bolt KínábanA legismertebb ottani brandek egy részét árusítják. Így hirtelenjében a Matrix Labs hiányzik, amelyik az egyik, ha nem a legrégebbi kínai custom gyártó, és az egyetlen top kategóriásnak számító gyártó arrafelé.
-
dqdb
nagyúr
A mikrofon némítására nincsen szabványosított kód az USB HID szabványban (sőt, a hangszóró némítására sincsen, csak a hangerő változtatására), az OS-en múlik, hogy mit tekint vagy nem tekint némításnak.
Windowson ráadásul az összes audioeszközt egyenként lehet kezelni, így AutoHotkey és ennek a párosával jutsz valószínűleg leghamarabb eredményre.
Már nem rémlik, hogy QMK/VIA-t támogató vagy nem támogató billentyűzeted van. Ha támogatja, akkor VIA-ban F13-F24 közötti billentyűt tegyél fel valahová rétegre, és AHK-ban arra kösd rá a némítást. Ha nem támogatja, akkor ott van a Scroll Lock vagy a Pause, AHK-ban kösd arra a némítást.
Most nézem, hogy elég lehet csak az AHK, itt találsz hozzá kiindulási pontot.
-
dqdb
nagyúr
Egy billentyűzeten vannak a normál billentyűk (betűk, számok, kurzorok, F-sor, stb.), vannak a módosítók (Ctrl, Win, Alt, Shift) és vannak az Fn gombok. Mind a módosítók, mind az Fn gombok legalább egy normál billentyűvel együtt fejtik ki hatásukat, a különbség annyi, hogy a módosítókat az operációs rendszer kezeli le, míg az Fn gombokat a billentyűzet. Ha te lenyomod a Shift billentyűt és mellé az A betűt, akkor a billentyűzet jelzi, hogy a Shift és az A le van nyomva egyszerre, az operációs pedig ezt úgy kezeli, hogy te nagy A betűt szeretnél írni. Ha egy tipikus F-sor nélküli billentyűzeten lenyomod az Fn-t és az 1-est, akkor a billentyűzet önmagában átfordítja F1-re, mert a rétegekben ez van bekonfigurálva, és a két lenyomott billentyű helyett egyedül csak egy harmadikat, az F1 lenyomását jelenti az operációs rendszer felé, Fn eleve nem is mehetne, mert az az USB HID szabványban nem létező billentyűkód, az 1-esnek pedig nem lenne értelme.
Hogy kell ezt "hivatalosan" megoldani?
Amit szeretnél elérni, az a nem "hivatalos", mert nem így van kitalálva a QMK, az rétegeken alapul, nem módosítókon, azaz Win+Num+ helyett Fn+Num+-t nyomsz, ahol az Fn rétegben adott helyre a Num- van bekötve. Fusd végig a dokumentációt, hogy lásd az alapokat és lásd a lehetőségeket, mert a VIA ezek jelentős részét elrejti, azon keresztül csak a funkcionalitás töredéke érhető el.QMK-ban megoldható persze az, hogy a billentyűzet oldalán alakul át a Win+Num+ a kívánt Num--szá, de ehhez egyedi kódot kell fejleszteni, itt találsz pár példát ilyen mappelésre, de látni fogod, hogy ezt te nem akarod sok billentyűre, legfeljebb néhányra, mert sok munka.
Combos segítségével is lehet varázsolni ilyesmit, de ahhoz is kódot kell írni.
Az ilyen mappelést AutoHotkey-vel vagy valamilyen maces megfelelőjével az operációs rendszer oldalán érdemes megcsinálni..
Be kellene tenni a cmd-t layerváltó billentyűnek? De akkor nem csesződik szét az alap cmd működés?
De, szét fog.Úgy lehet az előző bekezdésben szereplő két megoldáson felül kód nélkül összegányolni a kívánt eredményt, hogy a Win billentyűből mod-tap layerváltót gyártasz LT(layer, KC_LGUI) segítségével, a layerre pedig minden billentyűt módosítóval együtt veszel fel LGUI(kc) formában, a jobb Win számára külön réteget gyártasz, szóval oltári nagy szívás. Ez főleg úgy gázos, hogy saját firmware fordítása nélkül a gyárival csak 2+2 réteged van a szokásos 4 helyett a Win/Mac kapcsoló miatt, ami nagyon nem sok.
Ott van eleve az Fn a billentyűzeten a Space-től jobbra lévő részen, és ott van egy Caps Lock túl jó helyen és túl könnyen lenyomható ahhoz, hogy Caps Lock legyen, ideális hely Fn számára az is. Nekem így néz ki egy tipikus TKL kiosztásom, a Layer 3 kivételével elég hozzá VIA, és a Layer 3 is átalakítható lenne úgy, hogy VIA kompatibilis legyen (vagy makrókkal, vagy AltGr kódokkal, a lényeg az, hogy Windowsban magyar kiosztásban a US kiosztás szerinti helyükön tudjak speciális karaktereket leütni). A fizikai F-sort nem szoktam használni, ezért vannak azok is látszólag felesleges módon rétegre téve, mert rétegen használom, kevesebbet kell nyújtózni; emellett szeretem, ha a legtöbb kombináció jobb és bal kézzel is elérhető, ezért van redundancia; valamint minden TKL-nél kisebb kiosztáson használt kombináció is felkerül ide akkor is, ha van rá dedikált billentyű, mert billentyűzetváltást követő 1-2 órában előfordul, hogy a kombinációt nyomom le.
-
dqdb
nagyúr
válasz
szasanyi #75709 üzenetére
Neked ollós kellene, azokra illik a halk + lapos kritérium, ez a legolcsóbb ollós, ami magyar nyelvű, és nagyon más nincsen is jelenleg a piacon, az olcsó és célnak tökéletesen megfelelő Cherry Stream 3.0 magyar kiosztásos utód nélkül tűnt el.
Mechanikusból, ami lapos, az nem lesz halk, ami halk, az nem lesz lapos. A keretbe halkított mechanikus nem igazán fér bele, a legolcsóbb "csak" a numpad és magyar kiosztás feltételen vérzik el.
Membránosból pedig jó kérdés, hogy mi az, ami eleve halk és közepes távon is halk marad.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Menthirist #75704 üzenetére
Tehát hiába kent silent red,
Biztosan meg van kenve a rugó is? A Keychron a Keychron Silent K Pro oldalán csak annyit ír, hogy lubrication: yes, de arra nem tér ki, hogy ez a rugóra is vonatkozik-e. Az a gyakorlati tapasztalat, ha nem térnek ki külön egy gyárilag megkent kapcsolónál erre, akkor a rugó szinte biztos, hogy nincsen megkenve, csak a stem.(#75705) Chal: majd később reagálok erre a nap folyamán, a kérdés alapján még nem érzed még teljesen a layeres dolgot, de nem lesz bonyolult
Amúgy megoldható, amit szeretnél, de nem pontosan úgy, ahogyan most gondolod.
-
dqdb
nagyúr
A Keychron csak QMK/VIA támogatást ígér, Vialt nem.
nincs combo, tap bounce, rgb menüm a Vial-ban
A hiányolt funkciókhoz Vial firmware kell, mert VIA firmware esetében csak a funkciók VIA által támogatott része érhető el Vialban. A Vial firmware a QMK-hoz képest némi portolást igényel, szóval miután lesz a QMK master branchben jó K8 Pro firmware, utána jön majd csak a Vial változat és az is csak akkor, ha valaki megcsinálja.a per key rgb támogatás sem megoldott
Látni az RGB mátrixot, persze simán lehet, hogy hibás. VIA nem támogat per key színezést emlékeim szerint, de effekteket igen. Kóddal persze azt csinálsz, amit akarsz, én az RGB dolgot csak annyira ismerem, amennyire SMD RGB lock LED-ek kapcsolgatásához tényleg szükség volt rá, amúgy így néz ki nálam a users mappa alatti default rules.mk, szóval nem vagyok fényfüggőMOUSEKEY_ENABLE = yes
BACKLIGHT_ENABLE = no
RGBLIGHT_ENABLE = no
RAW_ENABLE = yes
ifdef FORCE_RGBLIGHT_ENABLE
RGBLIGHT_ENABLE = yes
endifhiányzik belőle a space valami bug miatt, és nála sincs combo/tap bounce támogatás, illetve ansi only
A mátrixot és az ISO támogatást könnyen rendbe lehet tenni, ha a kezedben van egy nyák (ISO-t látok a repóban), a hiányolt funkciókat pedig csak hozzá kell adni a rules.mk-hoz.A Keychron karbantarthatóság oldaláról eléggé hülyén oldotta meg ezt a firmware dolgot, teljesen felesleges minden változatra külön firmware-t kiadni, elég lenne egy, aztán VIA-ban lehet konfigurálni a kiosztást. Értem én, hogy azért csinálták így, mert felhasználóbiztosabb, mert VIA-ban nem kell a fizikai kiosztást konfigurálni, csak a logikait, de közben QMK oldalról és firmware-frissítéskor kész katyvasz az egész.
A nyár végi-ősz eleji hetente új modell billentyűzetdömping után mostanra már illene minden billentyűzetüknek vagy a QMK master branchben lenni teljes funkcionalitással, vagy elfogadásra váró PR-ként várakozni.
-
dqdb
nagyúr
VIA: nem
QMK: igenFeedback úgy lehet, ha a számítógépen fut egy egyszerű kis program, ami USB raw HID protokollon keresztül leküldi a Teams státuszát, amit a billentyűzet feldolgoz. Ez bonyolultabbnak hangzik, de hidapi segítségével 15 sorból megvan maga a leküldés, és a billentyűzet oldalán sem bonyolult a kód. Ha kell segítség majd ebben valamikor, akkor tudok átdobni működő kódot, mert ezzel foglalkoztam már.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #75694 üzenetére
Rég volt a kezeim között Gateron Brown, pár darab akad még a fiókban egy 3-4 évvel ezelőtti megrendelésből, és egy megépített GH60 nyák pedig a kacatok mélyére süllyesztve rettenetesen zörgő stabilizátorokkal. Emellett a sárga Gateronokkal (Milky Pro vagy X) is csak annyit csinálok manapság, hogy új állapotában kicserélem a rugókat, szóval azoknak a gyári rugójáról sincsen friss tapasztalatom
8 euróba kerül 110 rugó, van belőle ~15 különböző súlyú változat, változatonként négy hosszúságban, és le van tudva a gyári rugókkal kapcsolatos nyűglődés. Cserébe jön a melyik is kellene kérdéskör
-
dqdb
nagyúr
válasz
dabadab #75687 üzenetére
Lehet, de ehhez nem elég türelmes az idegrendszerem
Ha másképpen nem nyúlok hozzá egy kapcsolóhoz (amit preferálok), akkor is a rugókat lecserélem megkentre.
mrviceguy: ha neked megfelelő úgy, ahogyan van, akkor miért nyúlnál hozzá? A cherry picking megszokott ebben a műfajban, ahol van gyártási szórás.
Vannak, akik a gyárilag jól megkent kapcsolót is képesek újrakenni, mert ők jobban tudják, én meg ezekben legfeljebb rugót cserélek, és azt is csak akkor, ha az nincsen megkenve és néha peng. Az utóbbi 4 kapcsolóvásárlásból 3 olyan volt, amiből kettőt rugót cserélve, egyet stock állapotban használok, a negyedik pedig MX Black, aminek tényleg kell a gondozás.
Amit tényleg kezelni kell, az a stabilizátor, de ha a billentyűzet gyártója kellő energiát fordított rá, akkor ez is megúszható.
-
dqdb
nagyúr
a magassága hogy problémás e, az most nem merném megítélni
Írj pár sort, és közben nézz le a kezedre. Ha a csuklód a levegőben van, akkor nem lesz baj, ha az asztalon pihen és a kézfejed hátrafeszül, akkor kezdheted nézegetni a csuklótámaszokat.Ezt hívják "pengésnek"?
Igen, ez a rugópengés, és ezt csak a kenés mulasztja el. Ha lefelé úton pengene, akkor a plate lenne.Ha jól látom, ezeken nincs gyárilag lube, ha tennék rá, akkor megoldódna a dolog?
Jól látod, a Silent Brown nincsen megkenve, de jelen esetben nem a kapcsolót kell megkenni, hanem a rugókat, és olaj kell rá.A kapcsolót is meg lehet kenni, ahhoz GPL 205 az ajánlott, a hozzászólásban szereplő helyen az is van, és nem árt egy kapcsolónyitó sem.
Tudok adni egy billentyűzetnyi Gateron Yellow rugót, ami mellé becsepegtetek némi 105-öt, a nyomásgörbe alapján ugyanolyan rugó lehet benne, mint a barnában, de a többit neked kell megoldani.
Gondolok itt valami könnyen beszerezhető dologra (szilikonzsír, stb..), pl. egy OBI-ból.
Szilikonzsír a stabilizátorba jó csak, és ott a a drótra, de oda az egyik legjobb, kapcsolóhoz túl sűrű. Kísérletezni kísérletezhetsz, de ha lenne olcsó házi praktika, akkor mindenki azt használná, amit linkeltem, az biztosan jó. -
dqdb
nagyúr
válasz
0xmilan #75679 üzenetére
Nem tényleges split, hanem ergó, ahol a félsorok nem törnek meg, de van Alice is, ahol ugyebár igen, és van a kettő közötti átmenet, ahol a két oldalon íveltek a félsorok.
Az első az első pillanattól kezdve teljesen természetes volt, 2 év után pedig főleg az, az elején gyakran, azóta egyre ritkábban nyúlok át a túloldalra. A másodiknál a P betű nem volt jó helyen, azt szoknom kellett és még kell (ezt nem sokáig használtam eddig, itt nem a kiosztással, hanem a gépelési élménnyel volt bajom, majd visszatérek rá később), a harmadik okozta és fogja okozni a legnagyobb kihívást, ezt pár nap után félretettem, mert azt vettem észre, hogy a jobb kézfejemben olyan furcsa feszítő érzés volt, még teszek vele egy próbát januárban, aztán legfeljebb megy eladásra. Még van egy harmadik Alice-szerű kisebb szöggel és enyhe ívvel megépítésre várva, és egy negyedik Alice-szerű majd valamikor jövőre érkezik tentinggel.
Egy split billentyűzetem volt, egy Corne, de azt megépítés nélkül adtam el, amikor láttam, hogy nem működne a túl kevés sor miatt. Egy ErgoDox-Redox kipróbálása még hátravan, a Defy is hasonlít ezekhez,
-
dqdb
nagyúr
válasz
elite.cs11 #75677 üzenetére
A Qwertykeys és a mögötte álló Owlab eléggé jól tartotta eddig a határidőket mindkét branddel, igaz, ők nem hagyományos értelemben vett group buy-t tolnak, hanem inkább előrendeléses rendszert, ahol már a GB előtt-alatt folyik a gyártás. A céljuk jelenleg a kiszolgálási idő lecsökkentése a lehető legkisebbre, utána a raktárkészletről elérhetőség. A Meletrix-Wuque páros a Zoommal ugyanezt csinálja.
-
dqdb
nagyúr
válasz
0xmilan #75674 üzenetére
3 hónap késés a group buy-ok világában nem késés
A Dygma a Raise-zel is késett, de végig elég jól tolták a tájékoztatást, nem éreztem azt egy pillanatra sem, hogy veszélyben lenne a pénzem (végül nem sokkal szállítás előtt kiugrottam, mert úgy éreztem, hogy a split vonal nem nekem való, ennek az ellenkezője lett igaz 2 év múltán
).
Ezt például most szállítják majd az EU-ban, az eredeti ETA 2020Q4 volt. Vagy ez 2021. áprilisában futott 2021Q4 szállítással, amiből 2023Q1 lesz, az EPBT-nek is van 2 év közeli teljesítése.
-
dqdb
nagyúr
válasz
dabadab #75673 üzenetére
A sárgulás nem probléma, hanem állapot. Lehet küzdeni ellene fehérítéssel, de felesleges, az az ABS sajátja
A sticker bombing egész jó megoldás mindenesetre, tetszik az ötlet.
Az AEKII kupakjai PBT-ből vannak a space-t kivéve, ez utóbbi mostanra már szépen besárgult az évtizedek alatt, így néz ki manapság a legtöbb. Sokáig agyaltam, milyen módon fehérítsem ki a Space-t, hogy egységes legyen a kupakok színe, aztán amikor már elkészült az a billentyűzet, amire a kupakok kerültek rá, akkor úgy döntöttem, hogy jó ez így sárgán, mert minden fehérítés csak átmeneti, és rongálja valamennyire a műanyagot magát.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #75653 üzenetére
Összes rugó bele egy zárható zacskóba vagy kis tubusba, bele 10-15 cseppnyi Krytox GPL 105, zacskó vagy tubus lezár (ha zacskó, akkor érdemes belefújni egy nagyon kevés levegőt), 2-3 percig rázod az egészet, utána már csak csipesszel nyúlj a rugókhoz
Vagy ha a gyári Outemu rugó minősége annyira rossz, hogy a kenés kevés (passz, nincsen tapasztalatom), akkor vegyél TX, Sprit vagy Geon rugót (mármint ha kompatibilis méretben, szintén passz, régebbről rémlik, hogy az Outemu ezen a téren is egyénieskedett).
Gateron X és Milky Pro kapcsolókat én meg sem kenem (az előbbiben tükörsimára vannak polírozva a stemek és a 205 ront rajta, az utóbbi gyárilag meg van kenve), hanem csak a rugókat cserélem ki jó minőségűre, ami átesett a fenti bag lubing folyamaton.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Seraph 16 #75624 üzenetére
Mi a célod? Ha az, hogy minél halkabb legyen, akkor a silent red a jobb választás. Ha az, hogy minél simábban járjon kellemes hangú kopogás mellett, akkor valamelyik EC kapcsoló (simább ≠ könnyebb).
A kopogás nem egy rossz, amit mindenképpen el kell kerülni, hanem hangszíntől függően preferencia kérdése, sokan a halkított billentyűzettől másznak a falra. Megvan a helye a csendes billentyűzetnek is és a mély tónussal kopogónak is, akár ugyanannál az embernél is szituációtól függően.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Seraph 16 #75620 üzenetére
A másik, hogy olvasom mindenhol, hogy kenik a kapcsolókat. Ez olyan dolog, amit időnként meg kell ismételni?
Kapcsolót azért ken az ember, mert gyári állapotban a legtöbb nem tökéletes vagy a hangot, vagy az érzést, vagy mindkettőt illetően. Vagy mert csak.Lineáris kapcsolónál lehet a leginkább érezni, hogy milyen tökéletes volt az öntőforma, a műanyag felületek mennyire simák. Ha nagyon, akkor a kenés felesleges, ha nagyon nem, akkor kell neki némi bejáratás, ha a kettő között, akkor a kenés tud segíteni ezen. A legegyszerűbb persze gyárilag kent kapcsolót választani, és pipa.
A hangot tekintve a kapcsoló kenése mélyíti a kapcsoló hangját. Csak azért nem érdemes szerintem kapcsolót kenni, egyszerűbb olyan kapcsolót választani, ami olyan műanyagból van, aminek eleve mélyebb a hangja (nylon) ahelyett, ami sok fényt enged át (polikarbonát).
A másik hangot érintő dolog a rugó kenése. A gyári rugó pár kivétellel az összes kapcsolóban nem túl jó, és gyártótól függően többé-kevésbé hajlamos a pengésre, de még a legjobb rugók is tudnak néhanapján pengeni, amin a kenés tud segíteni. Van olyan kapcsoló, aminél a rugó is gyárilag kenve van, így ez is megúszható.
Ha nem hotswap billentyűzetet veszel vagy te magad építed, akkor ez csak elméleti téma. Ha hotswap billentyűzetet, és a kapcsolót nem tudod megválasztani, akkor először meg kell nézni, hogy a gyári állapotot megfelelő-e (sokaknak az lesz). Ha hotswap, és meg tudod választani, akkor olyat érdemes választani, ami gyárilag iis jól meg van kenve, és nem kell hozzányúlni, például Gateron G Pro 2.0 vagy Gateron Oil King.
Amit ellenben érdemes a legtöbb billentyűzeten megkenni és szétszedés nélkül is sokat lehet javítani, ha a gyártó nem fordított rá figyelmet, az a stabilizátor. Ha csörög-zörög, az orvosolható.
Kapcsolót nem kell újrakenni, azzal, hogy használod, biztosítod, hogy a súrlódó felületeken újból és újból szétterüljön a kenőanyag.
Tehát, ha veszek egy varmilot, amiből nem lehet kiszedni a switcheket, akkor annak évek alatt romlik a minősége?
Ha EC kapcsolós, akkor idővel kicsit javul, ha Cherry kapcsolós, akkor idővel sokat javul, mert az egymáson súrlódó műanyag felületek simára kopnak. -
dqdb
nagyúr
válasz
mrviceguy #75612 üzenetére
Az első visszaváltás furcsa lesz, hogy máshogyan áll a kezed, de pár oda-vissza kör után már nem fogsz semmit sem érezni, és instant lesz a váltás az Alice és normál kiosztás között, és fejben is összerakható, hogy az eltérő kiosztású alsó sor menjen.
Rengeteget gépelek a Microsoft Natural Keyboardhoz hasonló ergo TKL-en, ahol a sorok V alakban vannak elrendezve. Ezt követően a Q8-hoz hasonló Alice kiosztású billentyűzetnél, ahol a V forma mellet a sorok is meg vannak törve, a P betű kivételével minden azonnal ment, a P betű távolságát nagyon kellett szokni (ha ISO Q8-at veszel, azon a P még távolabb kerül), de azonkívül nem volt lényegében semmi tanulási görbe.
Ami megszokást igényel, az az, hogy a középen lévő billentyűket melyik kézzel ütöd le jelenleg, mint BNGHTZ67. B-ből kettő van, a többinél át kell állni a "helyes" kéz használatára, de én még 2 év után is néha átnyúlok a Z miatt a túloldalra. Az Alice nem szub-szub-szub szegmens, annál népszerűbb.
-
dqdb
nagyúr
Korábbam is rétegtermék volt, most is az, a legolcsóbb opció a Microsoft Sculpt ollós kivitelben, az biztosan kapható itthon.
Mechanikusban a Keychron Q8 és Q10, Akko ACR.
Custom vonalon ez a következő, ami futni fog, de ezt csak érdekességképpen dobom be, mert a vége egy nagyságrenddel magasabbra jönne ki, mint az eredeti terved volt.
Vagy ha teljesen split kellene, akkor Dygma Raise és UHK a hagyományosabb kiosztásúak közül, a nem hagyományos pedig külön világ.
-
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #75602 üzenetére
Tiszta PBT vagy PBT+ABS mix? Legtöbben az előzőt hazudják be az utóbbira is, a Leopold nem tartozik közéjük.
Ha az előbbi, akkor egy szinten vannak szerintem is, ha az utóbbi, akkor az visszalépés lenne a dyesub PBT-hez képest.
Tesztelni egyszerű, ha oldja az aceton, akkor van benne ABS, csak éppen "kissé" destruktív, ha van benne ABS
RealForce-ot tényleg Japánból kell szerezni kissé használtan, mert olyan drágán mérik újonnan. A legolcsóbb belépő ide a 23u numpad.
-
dqdb
nagyúr
a K8 tényleg nagyon magas
Igen, a Keychronok valamiért eléggé magas építésűek (a korábbi billentyűzeteik első verziója még magasabb építésű volt). Ha tudsz helyesen gépelni, azaz lebegő csuklóval, akkor a magasság nem probléma, ha nem, azaz gépelés közben a csuklód az asztalon pihen és a kézfejed hátrafeszül, akkor csuklótámasz mindenképpen kell (írj le pár mondatot, és miközben gépelsz, nézz le a kezedre).wireless, fény
Az egyiket a gyakorlatban érdemes lesz elengedni, vagy az utóbbi miatt az előbbi sérülni fog, mert sűrűn lesz töltőn a billentyűzet. -
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #75598 üzenetére
A Filco szerintem sem ad, a Varmilo egyértelműen jobb náluk. A Leopold ad, például valódi doubleshot PBT kupakokat. Nálam úgy néz ki a hagyományos mecha gyártók szubjektív listája, hogy a Leopold van az első helyen, szorosan mögötte a Varmilo a másodikon, aztán eléggé lemaradva következik a Filco-WASD páros, majd hosszú szünet és Ducky-DAS, akiknek a nyakában lihegnek a gamer márkák. Kész szerencse, ha már Leopold még ISO-ban sincsen, de Varmilo van magyar kiosztással is. Az újabb és tömeggyártott márkák közül a Wootingot már a Ducky-DAS duó elé tenném.
Topre létező dolog, a Leopold FC660C és FC980C a legkönnyebben elérhető Topre kapcsolós dolog újonnan. A másik lehetőség Japánból használt HHKB-t vagy RealForce-ot venni (ha érdekel, akkor részletezem). A harmadik lehetőség most van kialakulóban, a custom világban összegyűlt a tudás QMK firmware-es Topre kompatibilis nyák tervezésére, egyre több 3rd party nyák jön ki, a Deskeys pedig mostanra egy Topre kapcsoló minden elemét gyártja, így úgy tűnik, hogy a jövő év Topre boom lesz a customoknál.
-
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #75594 üzenetére
A Ducky az utóbbi időben teljesen gamer márkává pozícionálta magát. A számok biztosan azt mondják, hogy jó döntés volt, de eggyel kevesebb, a billentyűzetfunkcióra koncentráló gyártó maradt ezzel a piacon.
Leopold > Varmilo, hogy elérjük a készen kapható, nagy tömegben gyártott MX vonal csúcsára, de a Leopold számára Európa sajnos nem érdekes piac.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #75591 üzenetére
Hang nélkül néztem meg, ott írták, hogy hotswap, akkor benéztem. Közben kiderült, hogy a linkelt másik hasonló termék fake, szóval azt biztosan benéztem.
Annak, aki nincsen benne a custom billentyűzetek világában, túl drága és ott van még az RGB világítás fő indoka, azaz nem látszanak a feliratok, aki pedig benne van, az most fogja a fejét, hogy 350 dollárért már egy nagyon jó billentyűzetet lehet venni, nem pedig ezt. Az a 350 dollár ebben a méretben középkategóriás árnak számít a custom világban 100-150 darabos gyártási volumen mellett, de ebből nem 100-150 darab készül csak, hanem sokkal több, ahol a méretgazdaságosság eléggé jó beüt (bár Finalmouse, szóval ki tudja).
copass: Unreal Engine azért elég jó keretrendszer!
végülis ez egy mini PC. saját cpu+gpu+kijelző.
Igen, ez így van, techdemónak nem semmi, csak billentyűzetként próbálják meg hirdetni -
dqdb
nagyúr
[link]
Háááát, ez nagyon bazári lett és nem látom azt a világmegváltást, ami előre borítékolható volt, hogy elmarad. Pozitívum a mágneses kapcsoló és az, hogy telepített szoftver nélkül is el tud működni magában, de minden vágyam az volt, hogy DLC-t vásárolhassak a billentyűzetemre, és az egész egy one trick pony azzal, hogy nézd, animáció, wow, menő. A kupakprofil nem tűnik túl jónak, olyan lényegtelen apróságokról, mint dőlésszög, billentyűzet elülső magassága, súlya, kapcsoló súlya, kapcsoló karakterisztikája egy szót sem szólta, az utóbbi kettőre abból lehet következtetni, hogy a Gateron Ink inspirálta őket, így lineáris lesz és nehezebb, valamint a Hall-effect miatt hotswap.A gravírozás nem újdonság (tegnap linkeltem mindkét Aaru bilentyűzetet), és úgy néz ki, hogy az animált vonalon sem sokáig lesznek egyedül.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ADAM1337 #75570 üzenetére
A Keychron Q sorozat a legolcsóbb tényleg fém házas, hotswap billentyűzet a piacon, a Q1, Q3, Q5, Q6 rendelkezik F-sorral, egy részükön van knob, a másikon nincsen, de a médiabillentyűket oda konfigurálod, ahová akarod a teljesen programozható firmware és szabadon módosítható kiosztás miatt.
IT-ba dologzok és debugolás miatt kell az az F8 stb.
Attól, hogy nincsen dedikált billentyű rá, még ott van a funkció. Fn+8 vagy debugger layer, amibe átkapcsolod ilyenkor a billentyűzetet, aztán mehet akár egy billentyűre a Shift+F11 is akár (fejlesztő vagyok, az F-gombokat rengetegszer használom, de a fizikai F-sor nagyon nem hiányzik). -
dqdb
nagyúr
válasz
Dr. Akula #75565 üzenetére
Úgy tűnik, hogy nem, mert review videóba belepörgetve az alján sincsen erre a célra nyílás.
Mindkét billentyűzet eléggé magasnak tűnik az arányok alapján (mert persze a két legfontosabb információt, mint mekkora a billentyűzet dőlésszöge és mekkora a billentyűzet elülső magassága, nem tüntették fel), ha nem tudsz lebegő csuklóval gépelni, akkor kell hozzá csuklótámasz.
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #75556 üzenetére
Nem vagyok biztos abban, hogy a megoldás lehetővé teszi ezt felbontásban és élességben. Eddig minden "kiszivárgott" videón gyorsan animáltak pacákat, de szöveget egyszer sem jelenítettek meg. Aztán legfeljebb rám cáfolnak ebben, de azt tartom, hogy billentyűzetként, amin gépelne az ember, attól nem lesz jobb csak amiatt, hogy a feliratot változtatni tudják. Ahhoz, hogy jó billentyűzet legyen, gépelési élményben kell jónak lennie. Ők pedig azt ígérték, hogy forradalmasítják a billentyűzeteket.
-
dqdb
nagyúr
válasz
elite.cs11 #75555 üzenetére
Viszont a haz maga erdekesen nez ki
az Aaru65-ből a divine változat duplán anodizált, hogy a minta még jobban kiemelkedjen (a korábban futott TKL-ből volt átmenetes szivárványra anodizált verzió is az egy- és kétszínűek mellett)
[link] -
dqdb
nagyúr
[link]
azt továbbra sem látom, hogy mitől lesz ez billentyűzetként jó -
dqdb
nagyúr
válasz
Menthirist #75552 üzenetére
A space hangja sok mindentől függ, a mérete csak egy dolog.
Ahol például a flex az elsődleges rugalmasságot adó tényező, ott számít az is, hogyan van rögzítve a plate a space környékén. Top mount esetében, ahol a ház felső részéhez van csavarozva a plate, számít a rögzítési pontok elhelyezése, ez például elsőre szép szimmetrikusnak tűnik alul-felül, a gyakorlatban pedig a space környékét felhangosítja és elrontja a gépelési élményt is, míg ez a látszólag alul-felül aszimmetrikus darab működik jól, ami a space-t hagyja mozogni. Tab gasket mount esetében, ahol elsődlegesen nem meghajlik a plate+PCB, hanem fel-le mozog, ott a fülek elhelyezkedése szinte egyáltalán nem számít.
A Kumara nem top mount ugyan, hanem tray mount, aminél nincsen egyenletes flex és ami van, az se sok, de én kipróbálnám a space alatti csavart eltávolítva is a hangját, hátha jobb lesz. A Keychron K8 is eléggé hasonló, ott is érdemes lehet kipróbálni a Space alatti csavar nélkül. Az igazi valószínűleg a rögzítési pont eltávolítása lenne, de az garanciavesztéssel jár.
Ha a Klube 205 alatt 205g2-t értenek, akkor az jó a stabilizátornál a stem belsejébe, hogy a drót ne érintkezzen a műanyaggal, és arra a pontra is, ahol a stabilizátor a drótot tartja, mert eléggé sűrű ehhez az anyag, azonban ha 205g0-t, akkor az eléggé gyorsan ki fog folyni.
Most nézem, hogy NLGI Grade:2, szóval 205g2 lesz az, szóval tökéletes a feladatra.
-
dqdb
nagyúr
2022, a szent Thock hangzás keresése -
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #75531 üzenetére
Ez azért kihívás, mert nem programozható teljes körűen, kevés réteged van, nincsen tap dance, nincsen combo, amivel tényleg hatékony lehet az ember. Nem a méret miatt, az alsó sor még túlzsúfolt is kissé.
Sokkal egyszerűbb például a két space-re tenni tap dance-szel a két Fn layert, mert könnyebb eltalálni, mint az 1u méretű kék Fn-t az alsó sor közepén.
Domonkos: nekem ilyen volt egy Preonic és egy Corne mellett mielőtt a 60%-os minimum mellett maradtam.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Dr. Akula #75525 üzenetére
Szerintem a 75% (már amelyiken van különálló Insert is) a legkisebb, ami még kompromisszum nélkül használható.
Szerintem pedig a 60%-os 7u alsó sorral és osztott jobb ShifttelA 75%-ost egy teljesen értelmetlen kiosztásnak tartom, és a TKL-eket is FRL-ként használom, mert egyszerűbb Fn-t nyomni, mint nyújtózni az F-sor elérésére). De ebben az a legjobb, hogy preferencia kérdése az egész, mindenki azt használ, ami neki kényelmes és beválik a gyakorlatban.
Aki csak azért használ 40%-os kiosztást, mert az hipszter dolog, közben meg küzd, mint disznó a jégen, az egy idióta. Azonban ha maga a kiosztás bejön neki a gyakorlatban, hatékonyon tud dolgozni rajta, akkor meg nem nevezhető hipszternek. Volt 40%-os billentyűzetem, mind ortolineáris, mind staggered, mind columnar staggered, mert kíváncsi voltam, milyen használni egy ilyet, nagyon nem működött az első kettő, a harmadik így ki sem próbáltam már, és eladtam mindhármat. De nem azt mondom, hogy a 40%-os kiosztás hülyeség, hanem azt, hogy nálam nem működik.
Alt+F1/F2, Ctrl+Ins / Shift+Ins, Shift+Del, Home/End a legalapabb 1kezes fileműveletek
Igen, ezek mind mennek egy kézzel.Aztán szoktak olyat is (ezen most pont nem), hogy van PrintScreen, de Insert meg nincs.
Ezért kell olyan billentyűzetet venni, ahol testre tudod szabni a kiosztást, és máris az Print Screen helyett Insert kerül oda. -
dqdb
nagyúr
válasz
mrviceguy #75521 üzenetére
Röviden: rétegekkel.
Hosszabban: ezen még sokat nem is kell dolgozni, mert 15u széles, kell egy réteg a számoknak és egy az F-sornak. Egy keskenyebb, 12u-12.75u-13u széles darab már nagyobb fokú testreszabást igényel, de angol kiosztással használva szerintem teljesen élhető egy ilyen billentyűzet is (magyarral nekem túl sok volt a nyelvünk 9 extra magánhangzójának megfelelő elhelyezése 12u szélesség esetében). Ez az a méret, ahol teljes körűen programozható kiosztás elengedhetetlen, hogy a saját kezedre szabd a kiosztást, amihez tap dance, combo és hasonló feature-ök nélkülözhetetlenek.
A QAZ billentyűzet eléggé népszerű a 40%-os körökben, a Pain27 már ott is inkább mém (igen, ez is használható teljes értékű billentyűzetként, itt látható az alapértelmezett kiosztás, amit persze mindenki a saját képére formál). A split darabokkal pedig Dunát lehet rekeszteni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
monchichi20 #75518 üzenetére
A Redragon jónak számít az olcsóbb kategóriában. Azért nem említettem meg, mert drágábbakra kérdeztél rá. A K580 a fancybb kialakítás, a K582 hagyományosabb és valószínűleg halkabb, arra talán valaki tud válaszolni, hogy hotswap-e valamelyik ezek közül.
A mostani billentyűzetednek nagy eséllyel egy forrasztópákás kezelés kellene csak, és menne tovább.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #75506 üzenetére
[link]
másik megközelítésben itt van ez: silent, de long pole, azaz a felfelé és lefelé (bár ez nem igazán lesz) út hangja tompítva lesz, miközben a bottom outnál a stem vége kopogós, kellemesen mély hangú gépeléssel járSilent Jade-et sajnos csak a NovelKeys árul jelenleg, tőlük pedig a szállítási költség brutális.
-
dqdb
nagyúr
válasz
monchichi20 #75510 üzenetére
Ezek közül leginkább egyiket sem.
Az nem igazán derült ki számomra a felsorolt billentyűzetek alapján, hogy mit is szeretnél valójában: egy jó billentyűzetet, ami esetleg világít is, vagy inkább egy RGB karácsonyfát, amit billentyűzet funkcióval is rendelkezik. Az előbbire egy Varmilót vennék (vagy ha elég a TKL méret is, akkor Keychron K8-at, ha ANSI is lehet, akkor ez verhetetlen áron van), az utóbbira Wooting 2 HE-t (mondjuk ez billentyűzetként is nagyon jó).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Synology NAS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- sziku69: Szólánc.
- Politika
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest