- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Shkiz0 #13898 üzenetére
Közbe szétnéztem az összes distrinél amit a hardkernel ír. Készlet sehol sincs, előrendelni lehet. Egyedül az amcsi (ameridroid) írja, hogy csak előrendelésre van, és elvileg július / augusztusban tudják szállítani. Náluk emészthető az ár házzal expansion cuccal szállítással is 242$ lenne, csak ugye erre még jön most már áfa + vám ha onnan veszem.
EU-s árakat meg hagyjuk is, 60-80K-s árak repkednek csak a lapra
Szóval még mindig kintről érné meg talán. Viszont ahogy nézem az 4x2.5G kártyához ezt írják:It is compatible with the H2, H2 rev. B and H2+ (may be compatible with other systems with an NVMe M.2 socket, but none have been tested or confirmed)
Tehát akár még az is megoldás lehet, ha csak egy ilyen kártyát rizikózik be az ember, és egy mezei lapba belerakja parasztba, max kell egy Nvme riser kábel ami max 10K, és akkor nem kell a speckó lap. Bár hozzáteszem az eredeti árán (119$) simán megvenném már csak az azon lévő 2db 2.5G miatt is.
De egyelőre se lap, se mikortik támogatás nincs rá, szóval egyelőre marad a várakozás.szerk: közben ahogy nézem szépen "rám reggeledett"
-
válasz
Reggie0 #13897 üzenetére
Bukó, mert egyelőre nem támogatja. [link]
De már más is elindult ebbe az iránybaAmúgy tényleg hülye vagyok, hogy PC nem is jutott eszembe, pedig amíg évekig wlan-on szolgáltattunk netet kis településeken akkor is asztali gépeket használtunk mert akkor még nem volt sok magos CCR. Még szerintem a licenc is megvan az akkori elrakott gépen amint az OS van. Sőt még a dude server is azon volt.
Plusz ahogy most rákerestem mostanára ígérték az újabb készleteket (február után) szóval lehet jó lenne egyre lecsapni még akkor is ha per pill nincs támogatva ROS szinten.
-
válasz
Reggie0 #13893 üzenetére
Panel kecó 3 éve volt felújítva, minden falba került. És így a furkálás sem annyira megoldható. Szóval egyelőre várok még 1-2 évet aztán addigra talán eljutunk oda, hogy halandó ember is tud venni legalább 2.5G-re méretezett hálózatot nem kokain áron.
2 éve mikor kötöttem a netet még a T-nek sem volt olyan ONT-ja amin ki lehetett volna 1 porton használni a 2G-t, csak több eszköz egyidejüleg tudta ezt kihasználni, mára meg már mind a 2 most használt eszközükön (Technicolor FG2233 & Sagemcom 5670) van 2.5-es RJ45. Talán pár év és a mikrotik is hajlandó lesz ilyen irányban bővíteni.
Bár hamarabb lesz szerintem Ubiqutiban mert mikrotiknek szánalom mennyi idő kellett ahhoz is, hogy végre elhagyják a régi 1-2 magos vackokat, és felnőjenek a jelen kor igényeihez.Egy 4011 amúgy tök okés lenne meg mellé még egy 5 portos 2.5G switch, de ott is azon bukik el a dolog, hogy nincs rajta még 1db SFP port
Ha lenne 2, akkor mehetne bele 2db 10G RJ45, egyikbe mehetne az ONT, másik menne az 5G switch felé, abba meg átdugnám a 3db eszközt a CSS-ből és lőn boldogság. Sőt ha még a wifis verzióját venném még a hAP_AC3 is mehetne eladásra. Plusz pontként ha eladnám az RB450-et meg az AC3-at alig kellene egy 4011-re rádobni, de hát ugye itt van az a bizonyos "ha" -
válasz
lionhearted #13891 üzenetére
Amúgy hihetetlen, és szomorú, hogy 2021-ben még itt tartunk, hogy horror összegeket kell kiadni ha gigabittől többet akarsz. Pedig azért a 2.5/5/10G sem 1-2 éve van velünk.
Viszonylag amilyen hirtelen jött a gigabit, annyira megragadtunk azon a szinten.
Mármint ár érték arányt nézve. Pár éve mikor a gyártók is elkezdték a prémium lapokra rakosgatni a 10G lant, azt hittem valami elindult, aztán mára már leszivárgott a középkategóriába is legalább a 2.5G, annyira nincs meg hozzá a hálózati háttér észszerű összegek mellett. De tudom ez az én problémám minek akarok 2000-es netet -
válasz
lionhearted #13887 üzenetére
Kérdés egyáltalán T hálózatán engedélyezett e, vagy működik e.
-
Guys ötletek kellenének hogy lehet a legolcsóbban meglépni a dolgot.
Adott a jelenlegi felállás:
1000/1000 T-s optika: ONT- (Fast5655v2)>RB450Gx4->CSS326->hAP_AC3 plusz a fali aljzatok szintén a CSS-be kötve.Lejárt a hűség, és most felajánlották hogy ha hosszabbítok akkor marad a jelenlegi áron kapnám a 2000/1000-et (normál esetben is 500/hóval több itt nálunk)
Kapnék új ONT-ot amin már van 2.5G-s lan port. Na most hogy lehetne ezt a legegyszerűbben megoldani, hogy 2.5G legyen legalább 3 porton? (HTPC, Desktop, NAS)
Ugye azt még meg is tudnám oldani, hogy veszek 2db SFP rezes modult a CSS-be, és akkor van 2db 10G-s portom és össze tudom kötni az ONT-ot a switchel, plusz veszek egy 5 portos 2.5G-s switchet, de a szűk keresztmetszet akkor az RB450Gx4 lenne mert azen nincs SFP/SFP+ max 2 portot tudnék összefogni.
Vagy amit még néztem, hogy CRS 112-őn lenne 2 SFP+ de abba meg kutyafos a proci, kevés lenne a nethez. Azon CCR amin meg van 2db SFP+ és normális proci is, az meg már otthonra kicsit húzós lenne.
Milyen megoldás lenne a legegyszerűbb és legolcsóbb ha saját eszközt akarok használni routeolásra nem a szolgáltatóst? -
válasz
silver-pda #13608 üzenetére
Én is vettem már tőlük, nincs gond velük.
-
Használ itt valaki Blitzwolf, vagy Sonoff okos eszközöket wifin, mikrotikkel?
-
válasz
lionhearted #12500 üzenetére
Megnéztem egyik kliensem gépén neki is még 48 előtti van és ott sincs auto funkció.
-
-
válasz
Core2duo6600 #12480 üzenetére
Eddig a Ramirisba volt (nagyker) enyém is onnan van.
Nem LTE verziót csak itt láttam még eddig, máshol nem.
Ezért mondtam, hogy a Bestbyte oldalt nézegesd, az a Ramiris kisker felülete.De tessék itt elvileg van külső raktáron.
-
válasz
Core2duo6600 #12472 üzenetére
Mert ugye máshol nem fordul elő, hogy elfogy a készlet?
(pláne év végén, ünnepekkor)
Mint mondottam lehetett kapni, én is hoztam belőle, jelenleg is üzemel. -
válasz
Core2duo6600 #12413 üzenetére
Próbáltam este frekit váltani, titkosítást kikapcsolin, WPA-t kikapcsoltam, de akkor is csinálja.
Hozzáteszem mondom, a hapAC 1-1 ugyanezt a konfigot használta, ott nem volt ilyen jellegű gond, csak ez a hapAC3 csinálja. -
-
-
-
válasz
Alteran-IT #12310 üzenetére
Igazából AHx4 már annyira nem opció mert sehol sincs.
-
válasz
bambano #12300 üzenetére
Szerintem nem. Hardveresen majdnem egyeznek, annyi hogy az AHx4 L6 licencel rendelkezik, az RB4011 meg csak L5 viszont cserébe ennek 512MB a tárhely, amíg az AHx4 esetén csak 128MB.
De ha tudsz még szerezni valahonnan RB450Gx4-et akkor az is bőven elég lehet számodra.
Ez lenne a legolcsóbb, de most szétnéztem és kb sehol sincs már készleten :/ -
válasz
bambano #12298 üzenetére
Fasttrackkel mondanám bármelyik 4 magost (hap AC2, AC3, vagy RB450Gx4 (ez utóbbi már EOL de pár helyen még lehet beszerezhető) a nélkül talán az RB4011iGS+RM ha nem kell a wifi.
Ha pénz nem számít akkor talán egy RB1100AHx4. -
Kulso antennaja van, es elvben nagyobb hatotavja van.
Ha raersz akkor kedden megmondom mizu vele, mert egy ugyfelemnek hozok belole.
Itthon nekem van egy hap AC-m azzal tudom osszehasonlitani majd.
Ha jobb lesz akkor lehet en is veszek egyet magamnak, es ki tudom valtani vele az rb450Gx4 + hap AC-t. Mert ugye a 450 kellett a gigas net okan, de ebbe nincs wifi, a hap ac meg keves a gigabitre. -
válasz
Shkiz0 #12052 üzenetére
Csak nem hagy nyugodni a dolog.
Ma kezeim közé került egy 750G is, és ennél is megvan a hiba.
Amíg 6.43 alatt maradok tökéletesen megy ezen is és a múltkori 750GL-en is amint frissítem már nem hajlandó működni.
Nem mint ha nem lehetne ezzel együtt élni de azért csak jó lenne valami megoldás, vagy a végére járni, hogy miért is van ez. -
válasz
Shkiz0 #12047 üzenetére
Visszaraktam a 6.42.12-őt ezzel megy.
Anno mikor variáltak valamit a clouddal akkor írták ezt:
Starting since 6.43rc21 new ip-cloud implementation is available for the first adopters. The feature set for now is the same as in older versions however that is about to change. It has improvements in security, responsiveness and expandability.
Current upgrade path:
1) disable ip-cloud /ip cloud set ddns-enabled=no
this is to remove your entry from the old database, so when you decide to not use the feature in newer version, it would not return your old address.
2) upgrade to verion 6.43rc21 or newer
3) enable the ip-cloud /ip cloud set ddns-enabled=yes
Kipróbáltam kikapcsoltam, úgy frissítettem frissebbre de akkor sem megy, úgyhogy maradtam a 6.42.12-nél. -
válasz
Alteran-IT #12043 üzenetére
Természetesen az is frissítve lett.
De sajna így sem akar menni. -
Sziasztok.
Adott egy mikrotik RB750GL és egy telekomos 1/1G optika.
Szeretném használni rajta a Cloud funkciót.
De valamiért nem akar menni.
Folyamat csak azt írja "updating".
cloud.mikrotik.com és a cloud2.mikrotik.com is válaszol ha pingelem terminálból.
Próbáltam keresgetni googleban más is járt már így, de eddig még nem találtam megoldást rá.
Volt újra programozva is, akkor sem ment, most legutóbb már egy olyan mentést töltöttem vissza ami működőről van.
Ugyan ez a konfig (enyémről lett backupolva) nálam tökéletesen megy, működik a sync is.
Legutolsó stabil verzió van rajta, de próbáltam bátával is a hiba maradt.
Van valakinek ötlete mi lehet a gond? -
válasz
lordjancso #8576 üzenetére
Nem tudom, nekem egy "ősrégi" Samsung PS51E8000 is van itthon, és csont nélkül megy a hAP AC-val no_country_set-el.
-
Mindenkinek köszönöm, de úgy néz ki el lesz ez engedve, és marad minden a jelenlegi felállásban.
Amúgy nem tudom milyen üzleti csomag, mert nem 2000/1000 hanem 2000/2000 van.
Elképzelhető, hogy valami egyedi szerződés lesz, nem tudom, holnap fognak ennek utánakérdezni.
Mert ha ez utóbbi lenne, és százezres nagyságrendeket szurkolnak le minden hónapban akkor talán van megoldás, mert anno nekünk is mikor még mi is rádiós netet szórtunk előző munkahelyemen, ott 5G volt véve, és Cisco cuccot adtak, amin volt SFP+ és UTP aljzat is, azzal meg már kivitelezhető lenne amit akar a vezetőség.
Telefon van, de mobilok vannak flottában, így ez nem lenne probléma.(#8503) Beniii06
Utóbbi még járható út is lenne ha más nem, mert csak 2 modul kell direktbe a szerverekhez, a munkásoknak doszt elég a gigabit is.
Pénz meg nem számít cégnél -
válasz
#70234880 #8493 üzenetére
De azzal nem vagyok előrébbb.
Nem ez a baj, hanem az, hogy per pill ebben a felállásban, hiába 2Gbites net van ha a sagemcom felől már portonként csak 1G-t tudsz kivenni.Ha rakhatna az ember be saját eszközt, akkor egyszerű lenne mert menne be egy CCR1009-7G-1C-1S+.
E mögé meg menne a már most is a hálózat részeként működő CRS328-24P-4S+RM innen pedig mehetne optikán a 2db szerver, az összes többi eszköz meg az 1G-s protokba. -
válasz
bambano #8488 üzenetére
Utóbbi sajna. Optika.
Sejtettem. Azért köszönöm.(#8490) Kovindinka
A T le is írja, hogy a 2Gigabit esetén, ha ki akarod használni, akkor több eszközzel lehetséges, egy porton nem, mivel ugye a sagemcom is csak 1G portokkal rendelkezik.
Emiatt problémás a dolog, mert csak úgy lehetne megoldani, hogy marad a T-s ONT, az csinál mindent, és 2 portját fogná össze a mikrotik.
De egyszerűbb lett volna, ha kihagyható lenne a T-s ONT, és akkor közvetlen az optika a mikrotikbe megy. -
Sziasztok!
Adott egy Telekomos üzleti 2G net, a szokásos Sagemcom eszközzel, mögötte Mikrotik eszközökkel.
Van bármi lehetőség arra, hogy a gyári T-s router kihagyható legyen? MAC clone vagy bármi egyéb?
T-nél eléggé nincsenek képben, az ügyfélszolgálatos azt se tudja eszik vagy isszák a mikrotiket, műszakis kollégát nem áll módjában kapcsolni.
A probléma ugye az, hogy hiába adott lenne az SFP+ portok megléte, és oda közvetlen bevinni a netet ha nem kihagyható akkor problémás.
Adott 2 kisebb szerver aminek jó lenne direktbe optika, SFP portok adottak is lennének hozzá, de ugye a Sagemcomnak csak 1G portjai vannak.
Bondingon kívül bármi más megoldás? -
válasz
#42556672 #5970 üzenetére
Hát igen.
En tavasszal ujitottam fel kompletten a lakast (viz,gaz,villany,stb) es gondoltam erre.Mi hasznaltunk vegyesen ubnt es mikrotik eszkozoket is.
Sebesseg teren jobb az ubnt. Gerinc halozathoz csak ubnt-t hasznaltunk, aztan a vegen mar a szektorokat is ubnt-vel oldottuk meg.
Mikortiknek az erossege a testreszabhatosag. Rengeteg mindent tudsz allitgatni szabadon amire ubnt eseten nincs lehetoseg. -
válasz
bambano #5966 üzenetére
Nem tul kecsegteto az ara, ha mar a wifi nelkuli is ennyi.
Gonrolkodtam multkoraban, hogy kivaltom az rb450+hAP ac-t egy wifis verziora, de a wifi resze is "visszalepes" egy hAP AC-hoz kepest, es sok kulfoldi oldalon a switch reszet is szapultak.
Szoval egyelore marad minden a regibe.
Viszont azt jo latni, hogy most mar van alternativaja boven az RB1100-nak, de meg sok esetben mindig nagyon le vannak maradva teljesitmeny teren az Ubiquti-hez kepest hw-be. -
válasz
Cirbolya_sen #5796 üzenetére
Frissitsd le es lesz.
-
válasz
E.Kaufmann #5661 üzenetére
Igen láttam, beleolvasgattam.
Pedig vártam amúgy rá, mert így akkor az RB450Gx4+hAPc kombót válthatta volna, de látva az árát marad minden
Amúgy októbertől lesz elvileg elérhető. -
Megjelent a 4011 a mikrotik hivatalos oldalán
RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
RB4011GS+RMOlcsónak nem mondanám őket
-
válasz
Cirbolya_sen #5545 üzenetére
Lehet azert mert nekem van egy olyan heppem, hogy en hetente 1x frissitem, es rc-t hasznalok
De ha gondolod raleshetek nekem mifele. -
Erdekes ez a 4011 amugy.
Minden hivatalos oldalrol lekerult, mar csak gugli dob ki rola infokat. -
válasz
Cirbolya_sen #5464 üzenetére
Kompletten van hazzal, egy szekrenyben, nulla legmozgassal.
-
válasz
Cirbolya_sen #5462 üzenetére
Nálam stabilan megy, igaz nem költöztem még vissza a felújítás után, de maga az eszköz és a hálózat már él, és nincs semmi problem, előbb voltam bent a lakásban és megy szépen.
-
válasz
Cirbolya_sen #5444 üzenetére
Nincs utkozes.
Felrakom ott is, hatha. -
Help kellene skacok mert megorulok
Adott egy T-s gigas net. Sagemcom mogott mikrotik.
Passtrough bekapcsolva a sagemcomon, mikrotik kapcsolodik is, terminalbol lehet pingelni, de barmilyen eszkoz aminek a mikrotik oszt ip-t mar nem megy. Ip-t megkapjak az eszkozok viszont valamiert meg a sagemcom is latszik a dnsnel.
Van otlete valakinek, hogy miert?
Mikrotik def. confignal is ez van. -
válasz
Cirbolya_sen #5416 üzenetére
Kizárt, hogy az legyen a baja.
Ez nekem a hAP AC.Plusz mi használtunk mikrotik eszközöket évekig víztornyokban, templomtornyokban, ahol még ennél is melegebb volt, és mind hibátlanul teszi a dolgát azóta is
-
válasz
Cirbolya_sen #5399 üzenetére
Probald meg egy masik tappal is amugy ami legalabb tud 0.8-1A vagy e felett nehogy az legyen a ludas.
-
válasz
Cirbolya_sen #5397 üzenetére
Logba mi van?
-
válasz
Cirbolya_sen #5395 üzenetére
Ezt a quick set dolgot felejtsd el.
Reseteld le, es allits be mindent kezzel.
Ha ugy is rossz akkor mehet esetleg gariba. -
válasz
Cirbolya_sen #5390 üzenetére
Milyen tappal hasznalod?
-
válasz
Cirbolya_sen #5374 üzenetére
6.41 talán.
-
válasz
Core2duo6600 #5372 üzenetére
Megy a 3011-en (itt is írták már, igaz nem izomból), mivel külföldi oldalon már találkoztam képpel, és méréssel Ahx2 esetén is, FT-el az is tudja a gigát, pedig az csak 2x1066 MHz.
-
válasz
Core2duo6600 #5366 üzenetére
Szerintem is igazad van.
Én is így akartam most a T-s netet, és kell mindenképp a Sagemcom eszköz. -
válasz
Cirbolya_sen #5333 üzenetére
Googleba irva megtalalhato meg par helyen.
-
válasz
Kiratheonly #5328 üzenetére
Elviekben kicsivel az RB1100AHx4 alatt lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest