- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Honor Magic V2 - origami
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Mobilhasználat külföldön
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
Takaráskor, főleg, ha eleve a kelleténél több klórt adagoltál, nem tud kipárologni a vegyszer. Ez normális. Sőt, pl. klórsokk alkalmazásakor direkt ajánlott egy éjszakára takarva hagyni, pont azért, mert így jobban feldúsul a vegyszer a vízben, tehát hatékonyabban fejti ki a hatását (persze vízbe nem szabad menni másnap). A normál adagolás rajta van a dobozon, azt illik betartani, már csak a család érdekében is, a sok klór nem barátja az egészségnek. Szellőztesd ki, aztán kb. fél/1 nap után mérj rá egyet. Rendszeres probléma még a méréshez használt akármi is, mert sajnos sok olyan megoldás van, ami nem mér pontosan, aztán a hibás mérés miatt nyilván rossz lesz a vegyszer adagolás is, ebből pedig jönnek a gondok (pl. alga).
-
Vesa
veterán
Az innovációban én is, de a gyártókban és az ő ígéreteikben már kevésbé. Természetesen nem állítom, hogy bármilyen káros hatása lenne, ezért írtam, hogy ez szubjektív. De éppen az általad említett üveggyapot ráa példa, hogy az ilyen apró/vékony üveg tud kellemetlenségeket okozni. Az üveggyapotot sem kézzel szoktuk szerelni pont azért, mert egy idő után elkezd viszketni az ember keze. Bár a modern anyagok már jobbak mint anno pl. a sárga Therwolin volt, így sem engedném rá a szememre, vagy a tudjukhova, ahova egy medencében rákerülhet. Abban viszont igazad van, hogy ez nyilván nem lehet direkt káros, mert annak már lennének jelei, de eddig nem tudunk róla. Szóval ez részemről inkább egy logikus, de bizonyítatlan feltételezés, illetve az ebből eredő óvatosság, és semmiképpen sem állítás vagy tény. Gyakorlatilag arról van szó, hogy bármilyen kicsi is az esélye annak, hogy problémát okozzon, nekem nem éri meg a kockázatot egy medencében. Simán lehet, hogy túlgondolom.
-
Vesa
veterán
Tudom egyedi para, de én kicsit tartok a szűrőüvegtől. Bármilyen apró, nanoméretű anyag kijut a vízbe, és ott esetleg rákerül (szem, vagy egyéb) nyálkahártyára, az tud mikro/nano sebeket ejteni. Biztosan ki van ez találva, de ahogy a homokbl is visszajut egy minimális, nem hinném, hogy az üvegből zéró lenne a kijutás.
-
FőDudu
veterán
Azt mondjak az okosok, hogy nem akarsz uveget a borodbe....
Nyilvan porlik valamennyit, ugyanezert nem raknek azbesztet sem sehova.
Egyebkent nalam (ugy tunik) mukodik a szuro labda, sosem volt ilyen tiszta a vizem... Pedig eddig is faxa volt....
Ugy tunik kepes atvenni a csodazsak munkajat....
Majd megnezem mit hozott a most szakado eso.... -
Nálam a homokszűrős vízforgatóból visszajut a nagyon apró homok a medencébe. Eléggé zavar, nem számítottam erre. 0.4-0.8 szemcseméretű szűrőhomok ment a szűrőbe. Nálatok nincs ilyen gond? Van erre valami megoldás? Vagy cseréljek homokot? Néztem a csodazsákot de azt sem akarom, hogy az benne legyen a medencében állandóan, ha megy a vízforgató.
-
kovacsit
tag
Megértelek, bár a 29-30 fokos medence az már szerintem senkinek sem hideg, gyereknek meg főleg nem...(az én gyerekeim a csonthideg frissen töltött vízbe is bementek, amikor még tiltva volt, mert a medencézés élménye nagyon hívta őket)
Nekem szerencsém van, mert a garázsban van a kazán, így egy csatlakozás váltással ott (lenne) a HMV, de nem nagyon kell már nekünk.. Vagy a hideg vizen van a slag, vagy a melegre átteszem. -
Sliderxy
senior tag
Na én pont ezért csináltam azt, hogy megfogtam az ásót és igaz, hogy közben szenvedtem rendesen, mert elég kötött a talaj, de végigástam azt a 25 métert amit kellett és kiépítettem egy vízvételi pontot. Kemény 1 napomba került és a probléma letudva. (Persze a füvesítést utána a nyomvonalon leszámítva.)
Egyébként a plusz hőbevitelhez: ismerősnél úgy van megoldva, hogy vett 200 méter colos KPE csövet, azt feltekercselte egy állványra és erre rá van kötve egy kis szivattyú időzítővel. Nem volt egy veszett nagy költsége, 100 alatt kijött bőven. Óránként nyomja a medencébe a felmelegedett csövekből a meleg, sokszor a nyár közepén inkább már forró vizet. Nekem ez mondjuk már sok volt, mert előfordult a 32 fokos vízhőfok is, az meg már nem hűsít a nagy melegben. Ehhez persze kellett neki a hely is rendesen, de szerencsés volt, mert el tudta úgy rejteni, hogy nem zavarja az összképet. Amúgy nem egy szép megoldás az biztos, de ilyen is van.
-
2thletme2day
őstag
Amazonról rendeltem napelemes szolár lámpákat így nincs gondom semmire.
Meg nyomtattam tartókat a csövekre a lámpáknak. Azért amazonról rendeltem mert itthon nem találtam normális, meleg fehér fényűeket. Ez így bőven elég nekem éjszakai fürdéshez. Nagyon hangulatos. Ha még több fény kell kapcsolok rendes lámpát de ez is elég szokott lenni kb minden esetben. Amúgy a tartókkal a takarót fóliát is tudom rendesen rögzíteni így praktikus is.
-
Harcipocok84
tag
Na látod ezt én is furcsállottam... De hát ha a szakeladó ezt mondja, miért is ne hinnék neki. Pikantériája a dolognak, hogy tegnap felhívtam, és akkor már nyugodt szívvel ajánlotta a 8m3-est, amit személyesen indokolatlanul nagynak tartott
Más: PVC nyomócsövet bárhol tudok venni? Gondolom az nem egyezik meg a PVC lefolyócsővel. Mi a különbség közöttük? -
Harcipocok84
tag
Félreértesz, nem akarnék spórolni vele, de azt sem akarom hogy túl erős legyen. Talán olyasmit mondott egyszer egy eladó, hogy az sem jó, ha 1 óra alatt átforgatja a medencét... 2-3 óra alatt tegye meg, így talán jobb a szűrés minősége. Illetve nem tudom hogy a 8m3-es szivattyú nem-e fogja túl erősen nyomni a vizet
-
LanyUs
őstag
Nekem van vízlágyítóm is, de az a só is jó? Én itteni javaslatra tettem a medencébe jódozatlan étkezési sót ( 3kg/ 1000 liter ). 3 hét után töltöttem utána, akkor + 1 kg só ment bele. A 3000 liter esetében 2 órát kellene járatni a sóbontót, de kétszer annyit szoktam. Épp most tesztelem mi lesz ha 6 órát járatom. Víz 37 fokos, nekünk épp megfelelő.
-
FőDudu
veterán
A 36 wattos az olyan 100 Euro korul van. 2 evente szerintem bele fer.
-
FőDudu
veterán
Jo lenne csokkenteni a klor felhasznalast, de nalam az Adrian nagyon meleg a viz. 30 fok volt ma reggel.
Oxigenes dolog nem is mukodott (algasodott), akarmennyit raktam a vizbe a granulatumbol es az aktivatorbol... Viszont olyan tiszta volt a viz, hogy a csibor imadta...
Lehet csak jo sok alga olo kellett volna beleA kloros dolog mukodik, hozza is szoktunk, kb rutinbol tudjuk mit mikor kell bele rakni.
Lehet ezen az alga dolgon segitene az UV-C csoves fertotlenites. Fogorvos es klimas is mondta mar, a klor a legjobb. Domestos - mint fertotlenito.
-
FőDudu
veterán
En meg nem talaltam masik olyan megoldast ami a nagyon finom homokot kiszedte volna. Most tesztelem a szuro labdakat. Hatha az tud hasonlot.
Amikor nelem jon a szaharai homok (voroses lerakodas az aljan)(nem a flokulant altal osszeallitott alga vagy hasonlo, mert szepen fel lehet zavarni es nyoma se lesz), akkor azt csak a csodazsakkal tudtam kiszurni. Tehat arra amire kitalaltak valoban jo.
-
Dorian
félisten
Az oldalát megcsinált én, jó sokáig tartott. Az alját pedig úgy, h a kefét az 5 éves gyerekem kezébe adtam, lemerült én pedig lenn tartottam, h ne dobja fel a víz, tudjon dolgozni. Amikor már bugyborékolt, mindig elengedtem
Porszívóból hasonló van nekem is, nagyon jó, h nem kell csatlakoztatni sehová.
-
FőDudu
veterán
32 mar tul sok.
28-30 nalunk az idealis - mondjuk nalunk a mediterran egov miatt ugy tuz a nap, hogy kell a huvosebb viz a jo hoerzethez.
A 30 fok feletti viz eseten mar a szivattyu is megall neha pihenni (beepitett hovedelem aktivalodik).
Szoval felmegy magatol 29-31 fokra, aztan ejjel kicsit vissza is hul.
Aztan kezdodik elolrol... Minnel tobb a viz, annal nehezebben hul es melegszik.
Nekem a 13m3 igy mukodik.Ha el kellene utzani, akkor jol be kell klorozni, hogy ne induljon meg benne semmi. Igy letakarva kihuzza. Mondjuk felvinni a klor szintet 3-4 mg/l kornyekere. Az meg siman nem sok - volt mar, hogy olyankor furodtem orakig. Viszont nem indul meg benne se alga, se mas.
-
-
FőDudu
veterán
Backwash/rinse amikor bele kerul az ujabb tabletta. Marmint amikor a regi mar elfogyott.
Az ugyis megy ki a kertbe, nem cel kiklorozni a novenyzetet...Nyomassal en sosem foglalkoztam. Mindig zold tartomanyban van, nincs megfojtva a szivattyu. Pedig a befuvo agra van radugva a medenceben a csodazsak is.
Azaz a homok szuro utan van a csodazsak - az ugye elvileg minden 1 mikrometeresnel nagyobb meretu szemcset/algat/homokot megfog. Kristaly tiszta tole a viz. (amugy is az, de a csodazsak ki tudja szurni azt a homokot is amit pl. a szel vagy az eso hoz)
-
FőDudu
veterán
Pont erre utaltam. Az eloszurot neha takaritani kell, nalam meg ugye a kombi tabletta is abba kerul. Azaz heti 1x letekerendo. Az a pvc cso mindenkeppen utban lenne. Nekem.
Amugy a kombi tablettat ossze lehet torni. Csak meg a muanyag zacsival egyutt csinald. Akkor nem porlad szet es nem hullik. Siman kalapaccsal neki lehet allni.
-
FőDudu
veterán
Nalam a szivattyu eloszurojebe megy.
Az kenyszeritetten oldodik ha megy a pumpa.Igy kb 5 nap alatt fogy el a 200 grammos nagy tabletta a 13m3 vizben. Pont jo. ( nalam mefitertan egovon 30+ fokos a viz)
Takarva nincs, bar mostanaban radobom a szolar foliat ejszakara.
Azert, hogy ne a kinyitott ablakom alatt parologjon egy 30 fokos medence.
Mert az durvan tud futeni. Altalaban 20-22 fok van ejjel nalunk, de az ablakom alatt 3 meterrel 13m3 30 fokos viz azert bezavar a hoerzetbe.
Nem szeretem ejjel a klimat jaratni, igy a takaras meghozza a kivant hatast. Nem sulok meg ejjel a klima nelkul.
-
FőDudu
veterán
Nem ismerem az adott tipust, csak logikusnak tunik, hogy ahol nyulkalni fogsz (eloszuro uritese es egyeb celokbol) oda nem rakunk torekeny (merev) csovezest.
Nekem olyan csoveim vannak amiben vegig fut egy feher spiral, azon kivul atlatszo (szerintem szilikon). Az kb orok elet. Van amelyik 4. nyarat tolti a napon.
Valaki linkelte 1-2 hete, en OBI-ban vettem oket (kulfoldon elek).
2" verzioban is letezik. Pl.A csatlakozasoknal lehet - sot sokszor kell is az utolagos tomites - foleg a 2" medence csaprol lejovo feher szinu cso egy eleg szerencsetlen megoldas. Szomszedomnal segitettem olyat osszehazasitani a 7,32x3,66x1,22 meteres medence es a homok szuro kozott. Na ott pl. kellett a teflon szalag is, mert ahogy irod ivelt fem csatlakozik a lapos muanyaghoz, raadasul valami a menet eseten sem volt szazas. Csopogott kb mindenutt.
-
FőDudu
veterán
Gyarilag volt valaki balfasz, vagy ennyire raertel?
Marmint minek egy homok szuro es a szivattyu koze kemeny csovezes?
Oda pont a flexi cso a megfelelo, hogy a rezgesek ne menjenek at, konnyu legyen lebontani, lathato legyen ha buborek van a csoben, stb.
Atlatszo flexi cso nalam meg arra is jo, hogy lassam milyen koszos viz jon ki a visszamosatasnal, igy ha nem tul koszos, akkor nem pazarolok el annyi vizet.
Remelhetoleg a jobb oldali az a visszamosatasnal hasznalt urito ag - mert az a cso nagyon vekonynak tunik napi hasznalatra. Megfojtana a szivattyut.
Mint sok mas esetben, itt is a keresztmetszet a lenyeg. Vegig a leheto legnagyobb keresztmetszetu csovezes/szelep/pumpa/szuro kell. Ha barhol ala mesz az idealisnak, akkor az fojtani fogja a pumpat es az nem lesz idealis a vizhozam szempontjabol.
Leegyszerusitve: hiaba raknal 20m3/h teljesitmenyu szivattyut egy 32mm-es szivo agra.
Nem lennel vele sokkal beljebb egy 6-8m3/h verziohoz kepest. -
Vesa
veterán
Rendben, megértem!
Akkor már csak a vízkezeléses "kísérletezés" miatt, ezt azért olvasd el, bár nyilván nem gyakori esetről van szó, de a vízkezelés hiányából eredő kockázatokra jól rávilágít. Inkább tanuljatok más kárán.Ha a klórtól idegenkedtek, akkor vannak alternatív megoldások is. Létezik aktív-oxigénes fertőtlenítőszer, sóbontó készülék, UV-s megoldás és még 1-2 másik is. De a vizet valahogy fertőtleníteni kell, mert egy baktérium lénygesen többet képes ártani, mint a klór. Az úszók, vizilabdázók a fél életüket klóros vízben töltik, mégsem pusztulnak meg hamarabb, mint bárki más. Egy otthoni medencében -hacsak nem direkt érzékeny valaki rá-, senkinek meg se kottyan.
-
Vesa
veterán
Fedés nélkül valóban nem csodás a PP medence, de -bár ez természetesen szubjektív- azért az a natúr fém lavór sem a szépség csúcsa fedés nélkül.
A műanyag szintén áthelyezhető,illetve a burkolás költsége gyakorlatilag minimális, pár nm. lambéria + festék (sacc/kb. 50k). Még így is bőven olcsóbban jönnél ki, hiszen a két termék között 320k az árkülönbség. Természetesen nem rábeszélni akarlak, csak próbálok segíteni a döntésben.
Szűrőnél a nagyobb teljesítménynek nem igazán van hátránya -az extrém túlméretezéses eseteket leszámítva-, de itt erről nincsen szó. Még hatékonyabb is, mert gyorsabban átmozgatja a vizet ezért kevesebbet kell járatni, ami energiát takarít meg.
A vízkezelésnél viszont nem teljesen értem a logikát. Ugye írtad, hogy kvázi egész éves használat a cél, ezért kell a hőszivattyú is. Akkor viszont gyakorlatilag értelmetlen a vízcserés elképzelésed, hiszen egyrészt már nem csak egy rövid szezont, tehát max. 2-3 hónapot kellene így megoldanod, hanem az egész évet, másrészt télen a hidegben vizet cserélni nem lenne egy leányálom.
További adalék, hogy önmagában a vízcserével nem véded ki a fertőzésveszélyt, mert ahhoz a teljes medencét át kéne fertőtleníteni a friss víz feltöltése előtt. Ha bármi visszamarad a medencében -márpedig vissza fog, mert nem tudod 100% leeresztni a vizet és a medence falán is tenyészetnek indulhatnak a baktériumok-, akkor sajnos az egészségügyi kockázatot jelenthet.
-
Vesa
veterán
"Ivóvízzel tölteném és ha kell akkor lecserélem gyakrabban, cserébe nem igazán szeretnék vegyszerezni, esetleg sót tennék bele."
Ez nem fog menni. Ilyen melegben 2 nap és opálos lesz a víz, a harmadik napon elkezd algásodni. 3 naponta 3 m3 vizet cserélgetni nem csak költséges, de melós is. Ahogy nézem, nem is költséghatékony ez a fém medence. A 2,4-es méretű 580k, holott 260k-ból már kapnál hasonló méretű merev műanyagot. Ezt is fel lehet állítani, nem kell süllyeszteni, viszont körbe lehet burkolni és akkor még szép is tud lenni.
-
Semin
őstag
"...Ivóvízzel tölteném és ha kell akkor lecserélem gyakrabban, cserébe nem igazán szeretnék vegyszerezni, esetleg sót tennék bele..."
A klór talán kikerülhető, de minden vegyszer aligha. Az opálosodás majd az algásodás hamar utólér. Habzani is fog előbb-utóbb a bőrötökről a vízbe kerülő kozmetikumok/krémek valamint a szennyeződések miatt. Az elszaporodó baktáriumok és gombák is kozhatnak gondot fertőtlenítő hiányában. És ahhoz hogy a klór/bróm működjön a PH-t is szabályozni kell.
Tehát én nem találtam megoldást a vegyszermentességre.
Persze ha a gyakrabb csere alatt azt érted, hogy minden héten, akkor talán.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Corsair Katar Elite WL egér eladó (csak vezetékesen megy)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest