Hirdetés
- Garmin topik
- MWC 2025: Mit várunk idén?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- OneSport OT07 - szevasztok, hollandok!
- Fairphone 5 - majdnem örökre
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
cuko
aktív tag
-
cuko
aktív tag
válasz
melkah #47316 üzenetére
"ha en osszerakok egy riget, akkor azt addig hajtom ameddig meg nem doglik, vagy el nem eri azt, hogy a villanyszamlanal nem hoz tobbet"
Szerintem az inkább a fő különbség, hogy kriptopiactól függetlenül könnyebben tudod eladni a gépet / egy részét, ha a szükség úgy hozza.
Ha "halálra hajtom" szcenárióval számolsz, akkor valóban ugyanaz, de ha "már nem termel érdemi profitot" szcenárióval, akkor a gép alkatrészei még mindig értékesíthetőek/használhatóak lesznek, akkor is, ha durván leesik az ára és telítődik a piac. Míg egy kifutott ASIC tényleg csak ajtótámasz lesz, vagy esetleg elmegy kuriózumnak/barkácsolni fillérekért.Plusz amiről nincs szó, hogy bányászgéppel tudsz ugrálni az algók között, van "B" terv, egy egy algóhoz kötött ASIC-nál nincs (legalábbis amennyire én átlátom).
-
cuko
aktív tag
válasz
Darthforce92 #46817 üzenetére
Nem akarlak megbántani, de ez tipikusan az a kérdés, amit sokkal gyorsabban és egyszerűbben kiderítesz 3 perc Google kereséssel.
A: Google -> "rx 460 mining power consumption"
B: Google -> "rx 470 mining power consumption"6*A + B = X
X-et keresed.Ha pedig a pontos márka, típust is beírod, lehet még pontosabban meg tudod becsülni, de mindenesetre biztos jobban és sokkal gyorsabban, mint itt várni, hogy valaki megsaccolja.
-
cuko
aktív tag
válasz
adi mester #46734 üzenetére
"Ennyire gáz lenne ETH-t bányászni Hynix chipes GTX1060-asokkal?"
Röviden: igen."2 db ugyan ilyen kártyával dolgozik egy miner rigem, a két kártya hozza a 19,7MH/s-t, húzás nélkül" - ha azok nem Hynix ramosok, akkor mégsem ugyanolyan.
Megpróbálhatsz végigzongorázni pl. MSI AB-ben powerlimit/core/ram arányokkal, hátha találsz egy a kártyádhoz passzolót, ami tud pár százalékkal többet, de ETH-ra a Hynixes 1060-asok kukák általában (a jobb ramosokhoz képest). Én a helyedben megnézném equihash alatt mennyit tud, vagy eladnám aprón valakinek, akinek játszani kell és tök mindegy a ram típus.
-
cuko
aktív tag
Ebay/Aliexpress fan splitter párszáz forintért, de attól függően, hogy milyen ventit kötsz rá, van olcsó molexes is, amin már gyárilag ott van az Y összekötő (van drágább-jó 3-4 pines is, pl. Alpenföhn WingBoost Plusok).
Milyen kártya, milyen ventik kerültek rá amúgy? Hűtési teljesítményre és hangra milyenek így?
Ha két kicsi (80/92mm), akkor egy naggyal (140mm) is kiválthatod szerintem és akkor spórolsz 6 aljzatot. -
cuko
aktív tag
Na akkor a dobozolás témához visszatérve, Redditről: album + thread.
53 GPU-s rendszer (~6kW) egy grow tentben, ránézésre pár méter csövezéssel, és 2-2db 8"-os ventivel (pontos típust nem írt).
70 fokos target tempen 40-65% közötti ventikkel.
Előtte-utána mérés nincs, amit nem értek - hogy vághat bele valaki egy ekkora projektbe anélkül, hogy tudja mérni a tényleges változást? -
cuko
aktív tag
válasz
Plasticbomb #46377 üzenetére
Csak egyet?
Lehetne ez az OSX tesztprojekted is amúgy!
-
cuko
aktív tag
válasz
Iginotus #46375 üzenetére
Egy másik cikk alapján még nincs bejelentve az ára, Q3-ban jön, de $50 és $400 közé várják.
-
cuko
aktív tag
válasz
tome0001 #46366 üzenetére
Szia,
--> Összefoglaló -->
"TápegységKét lehetőséged van, az egyik az, hogy veszel egy nagyobb tápegységet, vagy kettő darab kisebb kapacitású táppal működtetett rig-et.
Ha 1 db tápot használsz, akkor érdemes min. 1000W-os és Gold/Platinum minősítésű tápegységet választani, de ebben a kategóriában nem feltétlenül van nagy eltérés az 1000-1350W körüli tápegységek között. Az soha nem baj, ha nagyobbat veszel, nem érdemes "kicentizni" a tápegység kapacitását, stabilabb és jóval hosszabb élettartamú lesz.
Ajánlott márkák: EVGA, SuperFlower, Enermax, Chieftec, Thermaltake, stb., javaslom, hogy a tápegységen ne spórolj, egy gagyi vagy alulméretezett táp tönkreteheti a rig-et, elolvadhatnak kábelek, stb. - elég nagy áramfelvétele (és hőtermelése) van a nonstop 0-24 üzemeltetett kártyáknak.
Lehet használt, átalakított szerver tápegységeket olcsóbban beszerezni, ezekkel légy körültekintő. Inkább egy 4-7 év garanciás EVGA 1000G3 1000W SuperNOVA G3 80+ Gold -ot, vagy ennek nagyobb testvéreit, vagy hasonló kategóriás konkurens terméket válassz.
Mielőtt tápegységet választasz, mindig számold ki, mekkora a várható fogyasztás (az egyes videókártyák áramfelvételéről lentebb írok a "videókártyák" szekciónál), és számolj rá ~20%-ot.
Ha nem sikerült döntened, hogy melyiket is vedd, Milyen tápegységet vegyek topikoba megkérdezed. Beírod a pontos konfigodat, és hogy mennyi és milyen kártyákkal szeretnél bányászni."De ha hárommal feljebb görgetsz, ott is pont tápokról volt szó... Vagy ha beírod a keresőbe, találsz konkrét ajánlást is sokat. Vagy megnézed a tápos topikot.
-
cuko
aktív tag
Nekünk azért télre fűtött lett a garázsunk minden átalakítás és plusz költés nélkül, az pozitív.
Nem mértem pontosan, de télikabátos hidegből pulóveres hideg lett, szóval pár fokot biztos dobott a hőmérsékleten.@LámaZ: egy pici pince - pici ház kombót talán pár fokkal felfűtene 2 gép, de annyi max. Ezt a levegőmennyiséget nem is nagyon mozgatnám nagy távolságon, mert fölösleges és nehézkes lenne a csövezés kialakítása.
Ami életszerűbb lehet, az az, ha van egy kisebb lakásban mondjuk egy plusz félszobád, amit nem hálónak használsz és oda berakod a gépet-gépeket, ha nem zavar a hang, normális szigeteléssel és körbefűtve talán érezhetőbb mennyiséget spórolhatna de ez még mindig egy pár ezer forintos nagyságrend lehet (vs a 20-40 ezres villanyszámla, amit mondjuk amúgy is fizetsz, ha bányászol). -
cuko
aktív tag
válasz
default. #46340 üzenetére
Power saver bios, vagy alulfeszelés?
A 150W kártyánként koránt sem a legideálisabb szerintem. Ha le tudod vinni 100W körülre per kártya, akkor simán el kell bírja az FSP Aurum is és fölösleges a tápbővítés. Vagy csak tegyél mellé egy kis tápot két VGA-ra Add2PSU-val és kész.1x ATX táp ~15k
2x HP táp ~30k
2x Ebayes BO board ~5k
20x PCIe kábel Kínából 6pin -> 2x8pin ~9k
össz: ~58k- és már fölötte is vagy a dupla ATX setupnak. Ha nem éri meg neked valami miatt jobban a szervertáp (pl ingyen adják a BO-kat és a kábeleket), akkor szerintem nem olyan jó üzlet. De ezt te tudod eldönteni.
-
cuko
aktív tag
válasz
melkah #46336 üzenetére
Én a helyedben keresnék hasonló projekteket redditen, bitcointalkon, kriptopenzen és egyéb fórumokon. Én 1-2 hasonló dobozos megoldást láttam már, nem emlékszem a ventik paramétereire, de azok nem voltak sikeresek.
Biztosabb, ha más példáján próbálsz meg tanulni, mint ha összerakod x ezerből a papíron elméletben jó dobozt, hogy aztán szembesülj, hogy nem hűt elég hatékonyan.Magából az ötletből nekem jobbnak tűnik egy két oldalról, nagyobb felületeken nyitott, huzatos doboz (valahogyan megoldva az eső- és állatállósága), amiből könnyebben-gyorsabban cserélődik a levegő.
-
cuko
aktív tag
válasz
default. #46331 üzenetére
Ezen nem is fogod látni, mert az a breakout boardon van, ha van.
Milyen kártyáid vannak, milyen beállításokkal mennek?
12 PCIe-s breakout boardot adnak hozzá? A kábeleket is adják? Ha feláras, mennyibe kerül?ATX alternatíva lehet amúgy egy EVGA B3 850W - 6 PCIe csati, nagyon jó teljesítmény a johnnygurus teszt alapján, ha 100W körül esznek a kártyáid én simán rá merném kötni őket + ugyanúgy egy kis ATX táp mellé Add2PSU-val (csak legyen 2db PCIe csatija, pl. FSP Hyper 500W) + Add2PSU apróról. Ez így 35k+15k+1k = 51k lenne például.
(Így viszont a risereket molex/satával tudod meghajtani, vagy átalakítóval.) -
cuko
aktív tag
"Magyarországon egy pincében kb. ugyanolyan körülmények vannak, mint Izlandon tavasszal vagy ősszel."
5-10 fokos levegőt tudsz cseréltetni végtelenségig? Mert Izlandon igen. Az áram is picit olcsóbb, ahogy nézem. Szóval egyszerűbb ott üzemeltetni egy szervert."Szóval, nem kell elmenni Izlandra csak a bányagép telepítése miatt."
Nem, nem kell. Lehet egy 10emeletes panelban is több gépet futtatni. Lehet disznót is vágni.Csak nem olyan ideális.
"szerinted nincs jelentősége a telepítés helyének, sőt a hűtésnek sem. Minden jó úgy, ahogy a gyárból kijön. A gépet telepíteni kell, és ennyi, nem kell semmi mást tenni. Jól értettem?"
Ez pedig szimplán teljes félreértelmezés, vagy érvelési hiba.A hűtős ötlet pedig szerintem is szimplán badarság, nem működne - másnak is eszébe jutott már, ki is próbálták fagyasztóval is. Nem működik.
-
cuko
aktív tag
válasz
default. #46319 üzenetére
Nem tudok róla, ilyenkor általában az eladó értékelését és a hirdetés korát, eladott darabszámot szoktam alapul venni.
Milyen típusúak és milyen garancia van rájuk?Breakout boardot nem nagyon tudsz add2psu-val használni, mit kötnél rá a szervertápról, molexet vagy 24pint?
Amiket én láttam vagy van egy 4pines floppy csatija, amivel tud szinkronizált indulást, vagy simán gombbal indítod az ATX táp előtt - de kérdezd meg az eladót szerintem inkább.
Mennyi lenne így milyen típus pontosan (a plusz ATX táppal)? -
cuko
aktív tag
válasz
default. #46305 üzenetére
Nem annyival olcsóbb általában, mint amennyivel jobb hatásfokú és többet ad szerintem.
Plusz, hogy szerverek terhelésére tervezték, általában magasabb hatásfok, mint az olcsóbb ATX tápok, ugyanakkor olcsóbb ezeknél. Ha több gépre veszel egy nagy szervertápot, úgy még olcsóbban kijöhetsz.
Mínusz, hogy hangosabb; ha breakout boarddal te dugod össze és valami nem elég jó minőségű rajta, elszállhat; ha más összeforrasztja neked, az ő munkájában kell megbízz tökéletesen ugyanez okból; kell mellé vagy egy kis ATX táp, vagy ATX elektronika, ami plusz 10-15 ezer általában, ugyanakkor ha nem erősödik meg a bányászat helyzete, nehezebben lesz eladható, mint egy Bronze/jobb nagy táp; és jó eséllyel nincs rá garancia.Mérlegelj és dönts, hogy neked megéri-e.
Amikor én számolgattam, nem lett volna sokkal olcsóbb egy gépre, mint egy normális, megbízható, sok év garis ATX táp. Nyár elején, a készlethiányok idején nagyon drágán lehetett csak nagy teljesítményű ATX tápot kapni, akkor majdnem elcsábultam, de végül lebeszéltem magam róla és maradtam a sima 850/1000W-os nem-szerver tápnál.
-
cuko
aktív tag
De ez alapból marha drága mulatság, mind 10 rigre számolva mind 1 rigre számolva.
Ez a kalkulátor 800W-ra egy Eaton 5S 1500 Globalt ajánlott, ami 250 USD / EUR. Ezért cserébe 3 perc runtime-ot tud biztosítani.
Ha utána ugyanúgy kikapcsol / lever a gép, ami ellen viszont nem nyújt több biztonságot, mint egy sima (nem 500ft-os) túlfeszvédős hosszabbító, akkor szerintem abszolút fölösleges.(ha valahogy meg tudod oldani, hogy a 2-3 perces uptime alatt észlelje az áramszünetet és soft power offoljon, úgy más kérdés, de megint csak elég drága)
Egy másik szünetmentes leírásában ezt találtam:
USB csatlakozás - Számítógépe segítségével UPS-e számára további áramvédelmi és kezelési szolgáltatásokhoz férhet hozzá az USB-aljzaton keresztülfelügyeletét.
Szóval akkor lehet, hogy gyárilag tudja azt az opciót, amiről írtam. -
cuko
aktív tag
válasz
Dexar007 #46296 üzenetére
Mármint amikor az újra bekapcsolás után gyulladt ki? Akkor, ha nem lett volna otthon, nem indítja újra a gépet és nem lett volna semmi, nem?
-
cuko
aktív tag
-
cuko
aktív tag
válasz
Zoo123 #46220 üzenetére
Kereső -> "HDMI dummy".
@default.: ha nem sietős, rövidet tallálsz Aliexpressen, ~1-2 EUR. Mihez kell 60-70 cm hosszabbító, honnan hova akarsz és mit kötni?
-
cuko
aktív tag
válasz
Kkitti78 #46180 üzenetére
Ugye most csak viccelsz?
"Neoscrypt solo mining tutorial" -> [Guide] Solo mining for Feathercoin and Neoscrypt
-
cuko
aktív tag
válasz
default. #46163 üzenetére
Mi változott 2 héttel ezelőtt óta?
Emlékeim szerint akkor valaki linkelte is a gpufanreplacement.com-ot, illetve ebay-aliex is említve volt.Amúgy meg továbbra is ez a leggazdaságosabb megoldás szerintem:
"ASUS FanConnect features 4-pin GPU-controlled header connected to system fans for optimal thermal performance."
4db gyorskötöző: ~40 Ft
neked tetsző 80/90/120-as venti: 700 - 7000 Ft -
cuko
aktív tag
válasz
shteer #46157 üzenetére
Köszi!
Angol kulcsszavakkal próbáltam, úgy nem dobott ilyen cikket. Mondjuk tavaly májusi a HVG cikk, ami egy Mashable cikkre hivatkozik, ami az egyetemi hírre, de azóta nem találtam frissebb update-et (megintcsak gyors Google keresés után). Így a "Most dolgoztak ki" azért kicsit erős erre; dolgoznak, talán, vagy inkább most kísérleteznek. Persze ettől függetlenül jöhet a csoda bejelentés jövő héten bárkitől - de én nem állnék azért addig féllábon.
@V911: csak én nem értem a szerkesztéses konteót? Szerkeszthetsz egy hsz-t a beírás után 5 percig ("Ha 5 percen belül eszedbe jut még valami a hozzászólásod után, akkor használd a (Szerkesztés) gombot, ezzel szerkeszteni tudod az aktuális hozzászólásodat.") - így jópár fölösleges dupla kommenttől megkíméli magát a PH.
De az eredeti hsz-ben ugyanúgy benne van a B-L-A-C-K által idézett mondat.
Meg úgy en bloc nem értem, hogy ez a kiragadott mondat mit lenne hivatott bizonyítani. Illetve, hogy miért látsz mepet 'nem számoljuk ki helyetted' kommentjébe ekkora támadást és elnyomást. -
cuko
aktív tag
válasz
Pioneer #46022 üzenetére
Nem tudom, hogy hány százalékon mennek a ventijeid, de nekem ugyanezekből a kártyákból volt egy hatos rigem és 30-40%-on nem voltak hangosabbak, mint a legolcsóbb Akyga házventik, amik a légmozgatás miatt a kártyák mögé voltak szerelve.
Alapból azt elhiszem, hogy ez sokkal halkabb az Ultra Kazenél, sőt biztos vagyok benne, hogy a Deltánál is (mivel mind a kettő magas teljesítményű "erőventi"), de egyszerűen nem hiszem el, hogy 100CFM-et >halkan< tudna produkálni. Normális tesztet meg nem találtam róla. Írom ezt úgy, hogy az asztali gépemben 2db Alpenföhn Wing Boost 2 Plus van, aminek max fordulaton már zavaró szélzaja van (= hangos) - szerintem.De hát a kognitív disszonancia az már csak ilyen, meg kell győzni magad, hogy jól választottál.
@Zoli986: Vagy talán ne adjon másnak rossz tanácsot?
Olvasd már újra légyszíves, ott kezdődött, hogy az F12-t (ami egy tisztességes alap olcsó belépőszintű venti) szólta le a kis légmozgatása miatt, majd egy (pktg-gel együtt) 7000 forint/db (!) árú ebayes venti mellett tört lándzsát (most néztem - nekem ha 6-ot rakok kosárban, 6x számolja fel a pktg-et). Mindez ebből kiindulva: "Ha még nincs meg a venti, akkor olyat keresnék, ami elég nagy légszállítású molexes (is) és nem drága."
Ne adjunk már szar tanácsokat, a végén még megfogadja valaki. -
cuko
aktív tag
válasz
Pioneer #46010 üzenetére
Ez oké, de akkor is - ott a 120-as Delta szintén ebayről, ugyanannyiért, ingyen postával.
Te is jobban jártál volna azokkal szerintem, ha a légszállítás számított neked a kártyahűtésre.
-
cuko
aktív tag
Amúgy igen, a legolcsóbb párszáz forintos házventi is mozgatja a levegőt, eltolja a meleget, hogy ne a kártyákon / kártyák közt ragadjon.
6db ilyen egymás mellett simán elég pár fokkal csökkenteni a kártyákat. Nyáron és/vagy nagyon meleg szobában (főleg ha kicsi szobáról beszélünk) pedig elsősorban meg kell oldani a szellőztetést, nem elég erősebb ventiket venni.De ha szükség van a nagyobb teljesítményre, feljebb ott vannak a talán legjobb ár-érték arányú ventik - vagy még több infóért a ventis topik.
-
cuko
aktív tag
válasz
Pioneer #46004 üzenetére
2400+4700 posta 109CFM-es ventiért miért éri meg?
Vehet itthon egy Akasa Viper 140mm-t 2700-ért, ami szintén 110CFM-es, mégsem kell rá várni 2-6 hetet és gari is van rá itthonra?
... Vagy egy Chieftec/Delta AFC1212DE-t 3700-ért, ami majdnem másfélszer annyi levegőt tol át magán, szintén itthonról?(ebből van ezressel olcsóbban ebayről is, ingyen postával..)
-
cuko
aktív tag
válasz
Zoli986 #45963 üzenetére
A személyeskedős részre inkább nem reagálok.
15 kommenten keresztül taglalod itt a passiójárásod, ami abból származik, hogy nem tudod elolvasni többek közt az összefoglalóban is szereplő részt a tápokról. Idemásolom:
"Ha 1 db tápot használsz, akkor érdemes min. 1000W-os és Gold/Platinum minősítésű tápegységet választani, de ebben a kategóriában nem feltétlenül van nagy eltérés az 1000-1350W körüli tápegységek között. Az soha nem baj, ha nagyobbat veszel, nem érdemes "kicentizni" a tápegység kapacitását, stabilabb és jóval hosszabb élettartamú lesz.Ajánlott márkák: EVGA, SuperFlower, Enermax, Chieftec, Thermaltake, stb., javaslom, hogy a tápegységen ne spórolj, egy gagyi vagy alulméretezett táp tönkreteheti a rig-et, elolvadhatnak kábelek, stb. - elég nagy áramfelvétele (és hőtermelése) van a nonstop 0-24 üzemeltetett kártyáknak.
Lehet használt, átalakított szerver tápegységeket olcsóbban beszerezni, ezekkel légy körültekintő. Inkább egy 4-7 év garanciás EVGA 1000G3 1000W SuperNOVA G3 80+ Gold -ot, vagy ennek nagyobb testvéreit, vagy hasonló kategóriás konkurens terméket válassz.
Mielőtt tápegységet választasz, mindig számold ki, mekkora a várható fogyasztás (az egyes videókártyák áramfelvételéről lentebb írok a "videókártyák" szekciónál), és számolj rá ~20%-ot.
Ha nem sikerült döntened, hogy melyiket is vedd, Milyen tápegységet vegyek topikoba megkérdezed. Beírod a pontos konfigodat, és hogy mennyi és milyen kártyákkal szeretnél bányászni."Vagy a tápos topikból:
"Az ebben a topikban ajánlott tápegységek túlnyomó részt bevált, tesztekben jól szereplő tápegységek, melyek az adott számítógép számára teljesítmény tekintetében is megfelelnek. A minél pontosabb ajánlás érdekében ajánlott a fenti kérdéseket minél pontosabban megválaszolni.
Az alábbi linket megtalálható a topikban ajánlott tápegységek egy része: [link]"
Ennyi."Amíg arról írtál,hogy mekkora sz@rok ezek a tápok odaírhattál volna egy típust ami szerinted alkalmas ebben a felállásban 2db VGA valamint 2db VGA+lap,processzor, SSD táplálására."
De hát írtam már korábban is: menj a tápos topikba, válassz az ott felsorolt ajánlott tápok közül. Miért nekem kellene elmenni és kinézni a tápot? (Ugyanez igaz a "de milyen tápnak van 6 pcie csatija" típusú kérdéseidre.)
Azon túl, hogy te ezek ellenére fogtad és megvettél egy olyan Sharkoon tápot, ami az első Google keresés alapján vagy egy öreg modell kevés véleménnyel, vagy kimondottan gagyi, nem ajánlott v2 verzió abból."Állításod szerint ha rossz vagyok szövegértésből,az hatással lehet 2db 24tűs csatlakozón párhuzamosított tápegység működésére?"
Nem lehet a tápegység működésére hatással, de arra igen, hogy egyáltalán ebbe a szituációba kerültél, mivel 1) gyenge, majd azután hulladék tápra kötöd rá a gépet és miután utána probléma van vele, meglepődsz; és 2) se a bányász, se a tápos topik összefoglaló, se a korábbi hsz-ek közül nem fogadtad meg a tanácsokat, amik arra vonatkoztak, hogy normális, minőségi tápot válassz. -
cuko
aktív tag
válasz
Zoli986 #45961 üzenetére
Miért spórolsz a félmilliós-milliós gép esetében a tápon, amire rá van kötve minden és ha tönkremegy, magával viheti az egész gépet?? Komolyan nem értem.
1.- Menj el a Melyik tápegységet vegyem? topikba
2.- Válassz az ott ajánlott 1000W-os tápok közül (ne adj' Isten használd a keresőt, esetleg olvasd vissza az utolsó pár oldalt, hátha valaki konkrétan ilyen kérdéssel fordult már a fórumozókhoz) és használd azt
3.- Ha legariztattad a Raidert, add el"Van ötlet,hogy mi lehetett a gond?"
Az, hogy gyenge, majd azután hulladék tápra (amennyiben ilyen v2 gányt vettél) kötöd rá a gépet."Mi okozhatta szerintetek a hibát?"
A szövegértés és a józan paraszti ész hiánya, rossz táp választása. -
cuko
aktív tag
válasz
shteer #45939 üzenetére
Belinkeled, légyszi? Nem vagyok biztos benne, hogy az általam linkelt tábla helyes, bitcoin fórumon hivatkoztak rá.
Másik kalkulátor - 2.99 GB №256 # 7,679,999 13/MAY/2019
-
cuko
aktív tag
válasz
Iginotus #45933 üzenetére
Az elmúlt 4-5 hónap bolti árai alapján: 65-90k között kapsz 3GB-os 1060-at.
Ha Samsung ramos, 23-24 Mhs-t is tudhat.Ez a számítás 2018/11/29-re teszi a DAG file-nak a 3GB elérését. Utána ott a többi algo (amire át fog terelődni a 3gigás kártyák egy része várhatóan).
-
-
cuko
aktív tag
válasz
Iginotus #45922 üzenetére
"Árban meg használtan 2*70 és 200"
Mármint neked konkrétan ajánlottak ilyen áron? Mert az 1060/6 inkább 80k és fölötte megy használtan (hardverapró alapján).
Amúgy nekem 680W / 148Mhs volt a 6x1060/6 (MSI Camo) rig, 150 és kicsivel felé még mehetett volna, de nem akartam annyira üvöltetni.
(Most a 2db Palit 1060/3-asok 170W / 23.5Mhs, szóval az még jobb fogyasztásra. A számok = falból a teljes rig áramfelvétele.)Én inkább az 1060-asokat venném, ha ezek közül kéne választani, jobb Ft/Mhs arány + az 1080TI többet veszíthet az értékéből szerintem.
@gbela: Nem feltétlen igaz, nálam 6x580/8 750W / 180Mhs ment.
-
cuko
aktív tag
-
cuko
aktív tag
válasz
Zoli986 #45867 üzenetére
Johnnygurus teszt, ha van, jót írjon róla; legyen rá sok gari és megbízható gyártótól legyen (habár általánosságban a PC alkatrészeknél már szinte minden gyártónak van rosszabb eresztésű terméke is, célszerűbb a konkrét típusokra keresni).
Plusz ezt hasraütésszerűen mondom, de a táp menjen 60-80% közötti terheléssel.
Az, hogy add2psu / 1 nagy táp ízlés dolga, döntsd el te.
-
cuko
aktív tag
-
cuko
aktív tag
válasz
default. #45796 üzenetére
55-ért átveszem tőled szívesen, hogy megszabadítsalak a problémáktól.
De amúgy nézd a jó oldalát, ez abszolút kezelhető probléma és mindkét opcióval jól jársz tulajdonképpen: ha te javítod, akkor ennél sokkal lejjebb már valószínűleg nem megy a kártya ára és van olcsón javított vga-d.
Ha garanciáztatni tudod és van alkatrész: új ventis kártya; ha nincs alkatrész: cserekártya vagy pénz vissza.
Ha beadod gariztatni, de nem csinálnak vele semmit, na az szívás. -
cuko
aktív tag
válasz
mZoleee #45742 üzenetére
Nekem személy szerint semmi problémám nincs a nanoval, azon kívül, hogy néha hibásan küldi az emailt, hogy megállt a rig. Már lassan egy éve bányászunk ott.
Azt, hogy a dwarfpoolhoz képest hogyan viszonyul, nem tudom sajnos. De ha van két ugyanolyan riged, egyiket állítsd egyikre, a másikat a másikra és jelents egy hónap múlva!
-
cuko
aktív tag
Alaplapfüggő, de egy egydolláros Y-splitterrel, vagy kicsit drágábban 2-3 dollár körüli potméteres ventiszabályzóval meg lehet oldani és még mindig jobb hűtésed lesz, olcsóbban, mint a gyári venti cseréjével.
(Ha pedig gaming lapod van, akkor lesz elég venticsati valószínűleg.)
Aorus / Gaming venti ugyanolyannak tűnik, de ha írsz az eladónak, ő biztos meg tudja mondani, kompatibilis-e.(#45735) default.: én úgy tudom, hogy nem kötelező, de ha csak két kártyáról van szó és van pár perced, visszarakhatod rá, hogy megnyugtasd magad. Én már azért is inkább visszaraknám, nehogy abba kössenek bele.
-
cuko
aktív tag
válasz
default. #45725 üzenetére
Félreértettél szerintem - ha kikötöd a ventit, az azt jelenti, hogy fogod és kihúzod a kártya gyári, bordára szerelt ventilátorjainak a kis pöckét a nyákról, hogy ne nyekeregjen és úgy raksz rá/mellé egy 1-2 ezer forintos 92/120mm-es ventit, hogy az hűtse a bordát (ezen a képen látszik a csati és így nézhet ki például a kártya utána).
De ha nem bánod a termelés kiesését és cserélik garanciálisan, az a biztos megoldás, persze.
(#45730) Janou: mármint miért ne tudnál fordulatszámot szabályozni? Ha szabályozható ventit raksz be, akkor azt tudod szabályozni.
Csak nem AB-ben, vagy a bányászprogramban, hanem fixálva, vagy CPU hőmérsékletre kötve (vagy mit tud az alaplapod).
-
cuko
aktív tag
Van, aki azt írja, hogy ha hibás a venti, akkor az garis. Fel lehet hívni amúgy a bolt szervizét és biztos megmondják (és ha azt mondják, hogy nem az, akkor lehet még egy kört futni fogyasztóvédelemre mutogatva).
Ebayen amúgy sok kártyához lehet venni utángyártott ugyanolyan "ventiblokkot", vagy néha ventit magát is, de horror árakon, akár bányász, akár sima gépemben menne én biztos nem fizetnék ennyit az esztétikáért.
A boltban amúgy semmi közük ahhoz, hogy mire használod, szóval ha te hat kártyát gariztatnál egyszerre, akkor hat kártyát gariztatsz egyszerre és akár még az Asrock BTC lapodat is beadhatod, hogy nézzenek már rá. -
cuko
aktív tag
válasz
default. #45719 üzenetére
A gariztatás és a teljes venticsere mellett azért felvetném harmadik opciónak a gyári venti kikötését és egy házventi rászerelését, ami jó eséllyel jobban is le tudná hűteni a kártyát (ha nincs nagyon bedobozolva műanyaggal a hűtőborda, vagy le tudod azt kapni észrevétlenül).
Illetve ha van pl ASUS FanConnected, akkor közvetlen a GPU-ra is kötheted a plusz ventit (nem tudom, hogy más gyártónál van-e ilyen megoldás).
-
cuko
aktív tag
Nem látok nagy esélyt rá, de hátha: vett valaki innen mostanában 3GB-os GTX 1060-t amazon.de-ről?
Ha igen, milyen típust és milyen rammal érkezett?Át szeretném rakni a 2db 1060-asom az asztali gépemből egy rigbe, vennék még 3-4 db "testvért" melléjük - ha lehet, akkor jobb eséllyel ethash-kompatibilist.
(Másik opció apróról használt, de még garis 470/570.)
-
cuko
aktív tag
válasz
Plasticbomb #45577 üzenetére
El tudod képzelni, hogy valaki olvassa ezt a fórumot, és nem érdekli, mennyi az annyi? Mert én nem.
Halljuk-halljuk!
(már ha nem túl indiszkrét)
-
cuko
aktív tag
válasz
Eclips21 #45551 üzenetére
Alapból a kivezető utat minél inkább le kell rövidíteni, gondolom, illetve arra figyelj, hogy ha olvasol a témában, akkor vannak negatív tapasztalatok, akik kis teljesítményű sima ventikkel próbálták meg megoldani.
Barkács growboxot kevesebből is tudsz építeni. Én valami olyasmivel esnék neki, sőt esetleg először csak egy "tölcsérrel", megnézni, hogy el tudom-e vezetni a gépről a levegőt és azt kifele terelni (erősebb ventikkel befújva a tölcsér szájába és a kivezető részhez elég egy nagyobb, vagy néhány kisebb, nagyobb teljesítményű venti szerintem). De az is lehet, hogy egy hagyományos asztali ventivel és jó légtereléssel is már meg tudod oldani a kialakítást.
Mindenesetre majd számolj be, ha lesz fejlemény.
-
cuko
aktív tag
válasz
Eclips21 #45507 üzenetére
Erre én is kíváncsi lennék.
Redditről lehet inspirálódni, a growboxos megoldások szerintem egészen tetszetősek. Főleg otthoni barkács megoldással, pl. PVC cső vagy 1x1-es léc + hőtükör fóliával párezer forintból megoldva.
De ezek a kinti, nagy kivezető ventis dobozok is jól néznek ki.Viszont úgy nézem, hogy mindegyik kicsit is komolyabb megoldás komolyabb/nagyobb ventiket is használ. Vajon egy ilyen rendszerhez elég lehet pár 120-as Delta ipari venti?
-
cuko
aktív tag
válasz
default. #45446 üzenetére
Nem tudom, hogy hol is van az erkély pontosan, de én mindenképpen raknék rá egy viszonylag sűrűbben szövött szúnyoghálót, ne szálljon/másszon rá semmilyen állat (illetve egyéb makró szennyeződés
).
Az, hogy 10 vagy 12cm-es venti még nem a szűk keresztmetszet, milyen típust néztél konkrétan (egyáltalán milyen típusból van 10cm-es)?
Ha teljesen nyitott helyen van a gép, akkor hűtés szempontjából az a kívánatos, hogy minél előbb eltávozzon a keletkező forró levegő, szóval minél nagyobb teljesítményű ventit raknék oda.
Alapból nagyobb venti kisebb fordulatszámon el tud érni ugyanakkora légmozgatást, illetve magasabb a plafonja, ezért ha kettő ugyanolyan közül kell válassz, inkább a nagyobb venti az ajánlott.
A ventis topikban nézhetsz konkrét típusokat, de meg is kérdezheted őket. Én, ha a hang nem számít, olcsó ipari ventiket raknék mögé amennyi odafér és hadd szóljon (azért nézz meg pár youtube videót, hogy tudd, mire kell számíts).
Delta AFC1212DE 120mm jó választás lehet például, vagy hagyományos ventik közül Akasa Viper 140mm.
(Ha most megrendeled, még Kínából is nézelődhetsz egyébként aliexes, ebayes ipari ventik között.)Ja igen: viszont ha nincs nagy hűtésigény, akkor meg nézelődhetsz az olcsó/használt házventik között is. Sima gagyi 120mm-es Akyga pl van 600 Ft-tól is.
-
cuko
aktív tag
Ha csak HODL-olsz amúgy is, akkor is effektíve "mínuszban termelsz", ha x hónap alatt egyszer sem veszel ki pénzt realizálni a bevételed. Ebben az esetben ha a pillanatnyi megtérülés mínuszba fordul, az nem akkora sokk, hiszen csak folyamatosan fizetsz be nettó így is, úgy is - ha ez 5-10-20k nagyságrend csak, akkor nem biztos, hogy kikapcsolnám a gépet.
Illetve akkor egyrészről kéne a befizetéssel és vásárlással bajlódni (egy nagy összegben, vagy havi kis összegekben, aminek plusz egyéb költsége lenne), illetve adózás szempontjából is szerintem jobb a bányászott coin, mint a vásárolt.
-
cuko
aktív tag
válasz
aleister #43715 üzenetére
Szerintem / tapasztalatom alapján nem mindegy, ha nyílt házról beszélünk - tedd a kezed a ventik elé / mögé és érezhetően más a légáramlás ereje. Nálam lefújnak a kártyákról a ventik mindig (még házban is a 2x1060 mellett, pedig ott azt hittem, hogy a kártya fölül közvetlen elszívás lesz a hatékonyabb).
De ezt nagyon egyszerűen le tudja majd tesztelni magának, ha megvannak a ventik.Ezen a stilizált ábrán mutatva a légelszívást (
):
\
> [(X)] =
/---->
-
cuko
aktív tag
válasz
Zoli986 #43592 üzenetére
Bármi, amiről azt gondolod, hogy van jövője.
Ha azonnal pénzre váltanád és elégedetlen vagy a hozammal, akkor jobban jársz, ha eladod a gépet szerintem."Egy külföldi oldalon olvastam,hogy direkt növelik a diff értéket(nem tudom ez hogy lehetséges),ezzel ellehetetlenítve a bányászatot és átállítják a rendszert POS-ra."
Fokozatosan fognak átállni POS-ra, az lesz a terv, úgy tudom. A diff fokozatosan növekszik. Nem tudom, hogy pontosan mit olvastál, de ennek elég konteó szaga van. -
cuko
aktív tag
Kicsit egyszerűbben, ethash-re:
1070 TI - 5db - 900k - 30Mhs/db - 150Mhs
1060/3 - 10db - 800k - 20Mhs/db - 200Mhs+33%-ot hoz 11%-kal kevesebbért
- ha a kártyák értékvesztését az új generációs kártyák sokkal jobb teljesítménye okozza, illetve nem hal be teljesen a gpu bányászat, akkor el lehet majd adni az alaplapot
- két tápot miért adsz el nehezebben? -
cuko
aktív tag
Volt több típusból, több darab is, több boltban. Pl.:
"ha nem mondod hogy bárki tudott volna akár tizet venni belőle, ez teljesen irreleváns ha távolról nézed a képet."
ez alapján a legtöbb 570/580/1060-nak nem volt piaci ára, mert az elmúlt 10 hónapban szerintem többször nem volt elérhető raktárról, mint ahányszor volt 10+ készlet boltokban. -
cuko
aktív tag
válasz
Reggie0 #42739 üzenetére
"nincsen csucsa, csak alja" --> Szerinted. Azért így nagy általánosságban nem dobálóznék ilyesmivel, a végén még valaki készpénznek veszi.
+
"A bitcoint csak rosszkor lehet eladni, ugyanis nincsen csucsa, csak alja."
és egyből önellentmondásba kerülsz a következő mondattal.
"Ok, eddig 20k volt a csucs, de mindig johet az ujabb"
tehát aki 20k-n adta el, az rosszkor adta el, mert lehet, még megy 20k fölé is?
Nem kell daytradelni ahhoz, hogy el lehessen "jól" adni. -
cuko
aktív tag
-
cuko
aktív tag
válasz
Shkiz0 #42506 üzenetére
1050 Ti 50 körül,
1060/3 80 körül.Habár látom, hogy ezek extrém alacsonynak tűnnek, de 55k körül már van 1-2 új Ti és 85k körül 1060/3, de valahogy egyik sem tűnik tuti dealnek.
(és már százszor megbántam, hogy nem vettem párat az 50k-s KalmX-ből és a 65k-s Palit 1060 Dualból, amikor voltak raktáron egy hónapja kb.
)
-
cuko
aktív tag
Vett valaki gianni-féle 80k-s KFA2 1060/3-at / netshopos Inno3d 1050Ti-t bányászni? Ha igen, hogy muzsikálnak?
(A KFA2-ről láttam korábban, hogy írtatok páran, ott főleg ezért érdekelne, hogy valaki vett-e ebből at új batchből és ha igen, milyen rammal jött + tudok az inno3d bányász-riogatásáról is.)Esetleg láttatok valahol más típusú, elérhető, jó árú 1050 Ti-t / 1060/3GB-t (esetleg RX 560/4GB-t)?
@aleister: olyasmire gondoltam pl, hogy ugyanarra az ágról csak egy kártya ment volna, esetleg egy-egy ágpárról fusson a riser és a kártya.
-
cuko
aktív tag
válasz
aleister #38824 üzenetére
Sikerült megoldanod azóta a H110-et sok kártyával win10 alatt?
Egy barátom most vett ilyen lapot, meg 8db 1060-ast és nem tud 5-nél több lapot láttatni / életre keltetni.
Risereket, kártyákat próbálta minden lehetséges kombóban kb (van még egy gépe, azokból nézett biztos jó risert, kártyát); táp/ram/cpu-t nem tud tesztelni, mert azokból nincs másik (de ezekből max a tápra gyanakodnék), mondtam neki erre a Win reinstallt és utána több driver tesztelését is, holnap fog ránézni.Gondoltam, addig rákeresek itt - és láttam, hogy neked van vele tapasztalatod.
-
cuko
aktív tag
válasz
aleister #42214 üzenetére
3gigás konzervatív Samsungos 23-mal számoltam, az 560-nál 14-gyel, 570-nél 28-cal kb.
De ez csak az olcsó és jó ramosra áll, a nem-Samsung equihashes hozamának nem számoltam utána.Ha meg találsz jó, 6pines plusz betáp nélküli 560-ast olcsón, az is lehet még jobb ár-érték arányú. De amúgy nincsen nagyon nagy különbség köztük hozamban - ezért érheti meg a nagyobb kártyákat beépíteni, hiszen kisebb az egy kártyára jutó költség az egész rigből (plusz ha már két táp kell a drága lapba, akkor annyiból jó eséllyel kijön két külön, olcsóbb rig is).
-
cuko
aktív tag
válasz
aleister #42212 üzenetére
Megy 13db Nvidia kártya a H110-esben? Régebben, amikor néztem még úgy volt, hogy csak 8 NV-t támogat és 5 AMD kell mellé.
Elkezdtem számolgatni érdekességből:
13x RX 560 = 182-195 Mhs
és 13x50k = 650k8x GTX 1060/3 + 5x RX 560 = 230-259 Mhs
és 8x80k + 5x50k = 890k13x RX 570 = ~360 Mhs
és 13x125k = 1625kAz alap költsége a H110 / 13 kártyás rignek (Nem tudom, hogy nem powered 560-asokat elbír-e egy táp, ha meg powered a csatik miatt ugyanúgy két nagy táp kéne mellé, mint 1060/570 alá.):
Asrock H110 BTC lap 50k
CPU 10k
ram 8k
SSD 15k
Táp 50k / 100k
Riserek 20k
össz: 153k / 203k kbTehát:
13x RX 560 / 853k Ft / 189 Mhs = 4510 Ft/Mhs
8x GTX 1060 + 5x RX 560 / 1093k / 245 Mhs = 4460 Ft/Mhs
13x RX 570 / 360 Mhs = 5010 Ft/Mhs -
cuko
aktív tag
válasz
aleister #42146 üzenetére
Olvasd már tovább légyszíves a következő mondatot is.
"Te melyiket választanád, ha használt tápot kellene venned - az ugyanannyi idős és teljesítményű platina vagy gold szabványút, ha ugyanannyi a kettő? És ha csak 1.000Ft-tal drágább a platina? És így tovább, már a rezervációs ár fogyasztónként, a Platinum táp jobban tartja az eleve magasabb árát/értékét."
(az a "már" "más" akart lenni)"Természetesen van egy árkülönbözet, amint belül az ember elgondolkozik a platinán."
- Ez volt az alapkoncepcióm, kiegészítve azzal, hogy "a legtöbb esetben nem éri meg a pluszköltséget, nem is beszélünk róla, mivel a prémium terméknek általában nagyobb arányú az amortizációja." -
cuko
aktív tag
válasz
aleister #42130 üzenetére
Nem akarod megérteni, amit írtam.
Van egy Gold és egy Platina táp eladó, mind a kettő használt. A vevő megnézi mindkettőt, van egy-egy belső rezervációs ára, amit fair árnak gondol értük, amennyiért megvenné - a goldra is és a platinára is. A platinánál ez magasabb - mivel prémiumabb, drágább volt, jobb, stb.
Ha a használt árak közötti különbség nem kisebb, mint amikor az eladó vette újkorában, akkor jobban tartotta az árát, megérte azt választani. Ugyanez igaz minden számítógépalkatrészre - csak mivel ez a legtöbb esetben nem éri meg a pluszköltséget, nem is beszélünk róla, mivel a prémium terméknek általában nagyobb arányú az amortizációja."Mind a vga-nál, mind az SSD-nél van olyan jövőbeni állapot, amiben a nagyobb kapacitású jobb. Tápnál nincs.ilyen. "
Ha a tápnál nem lenne ilyen, akkor miért venné bárki a drága, Gold, Platinát? Azért, mert nagyobb eséllyel talál azok között olyat, ami megbízható és jó sok évig. Ugyanez igaz a használt tápokra is (de nem csak Gold-Platina összehasonlításban).
Tök jó, hogy vettél egy 1600-as Gold tápot és nem a Kolinket (én is azt vettem volna inkább), de ennek semmi köze az elméleti példához, mert alapból két külön kategóriát hasonlítasz össze.
Ha ugyanannak a márka/típusnak lett volna 1600-as Platina modellje, azt megvetted volna +2k-ért? Vagy +5k-ért? Vagy +10k-ért? Biztos van egy határ, amin belül még elgondolkoztál volna - és én erről beszéltem. -
cuko
aktív tag
válasz
aleister #42115 üzenetére
Dehogynem - szimplán mert prémiumabb.
"Nem lesz olyan szituáció, hogy 2-3-4 év múlva valamiért a Gold táp nem alkalmas a feladatra, mint ahogy egy 1060 3 GB ETH bányászatra."
Te melyiket választanád, ha használt tápot kellene venned - az ugyanannyi idős és teljesítményű platina vagy gold szabványút, ha ugyanannyi a kettő? És ha csak 1.000Ft-tal drágább a platina? És így tovább, már a rezervációs ár fogyasztónként, a Platinum táp jobban tartja az eleve magasabb árát/értékét. -
cuko
aktív tag
válasz
aleister #42113 üzenetére
Nem az a lényeg és főleg nem csak a bányászat. Általános értéktartás.
Ha 1-2 év múlva felkerül a használt piacra 4GB ramos és 8GB ramos kártya ugyanolyan típusból, melyik kel el nagyobb eséllyel, nagyobb összegért? Erre írta mepet is, hogy vagy bejön vagy nem - pl. ha drágább a 8gigás 20k-val, akkor kérdéses, hogy későbbi eladáskor a használt árak között is lesz-e 20k különbség.
De ugyanez igaz minden alkatrészedre is - SSD-nél nagyon szépen látszik szerintem, 60 vs 120GB-nál, alig olcsóbb a gagyi 60-as, mint a gagyi 120-as, de a gagyi 60-as reálisan sokkal kevesebbet fog érni később. A bányászatnak nincs túl sok köze hozzá direktben.
De ha veszel most egy Samsung S9-est vs S8-est, az S9-es nagyobb eséllyel fogják megvenni 2 év múlva. -
cuko
aktív tag
válasz
Bathalsar #41997 üzenetére
Kicsit furán írod - baj, hogy Hynix ramosak? Mennyit mennek stockon / csak AB-vel?
Ha találsz hozzá jó BIOS-t, 29 fölött mehet simán elvileg.
Nettó 93k/db?
-
cuko
aktív tag
válasz
Melorin #41943 üzenetére
És ezt rádugtad a tápod sata ágára az átalakítóval, de nem indul?
Milyen táp? Próbáltad más ágról is? A GTX 1070 nélkül is? Más átalakítóval? Más riserrel? Más táppal? Más kártyát ezzel a riserrel/kábellel? Más alaplapban ugyanezekkel?Így tudsz troubleshootolni kb, minimalizálod a változók számát és egyesével teszteled, jó-e egy változó cseréjével. Ha ezeket mind megcsinálod/megcsináltad, akkor ki lehet következtetni, hogy mi lehet a hiba forrása.
-
cuko
aktív tag
válasz
Shkiz0 #41848 üzenetére
A Strix OC-nak a nagytesója van nálunk, 580/8G.
A hűtése nagyon jó, plusz az extra változat miatt remélhetőleg jobban tartja majd az értékét, fénykorában 29 körül ment falból felvett 750W-on, de egy ideje két kártya 26 körül produkál már csak és nem volt időm/energiám kisakkozni, hogy miért.Szerintem nem rossz kártya.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzek (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) bányászatával foglalkozunk.
- 256 GB m.2 SATA III 2280 SSD több darab
- L14 Gen2 27% 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Samsung Galaxy S23 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciávl
- Dell Latitude 5310 2-IN-1 - 13,3 CORE I5 10310U- 16Gb rammal- Érintőképernyős
- Több darab! MacBook Pro 16" M1 32GB RAM 27%-os áfás számla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest