- Mobil flották
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Yettel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iGO Primo
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Magisk
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Videl
csendes tag
válasz
szuszinho #1011 üzenetére
Ha kezdő linuxos vagy, akkor szerény véleményem szerint a Mint (Ubuntu alap), Manjaro (Arch) a legajánlottabb. Már csak a leírások, előre telepített programok (java, flash, kodek, stb.), közösség miatt is. Nem tudom, hogy Linux Mintből hányast és milyen asztali környezettel használsz, de gondolom a 16 cinnamon. Ez esetben megpróbálhatod először azt, hogy kikapcsolt animációkkal meddig bírja a gép. Vezérlőközpontban a haladó beállításoknál lesz az valahol. Ha ez nem elég, akkor az xfce környezetet nézném meg. Nem feltétlenül új telepítéssel, hanem csak egy paranccsal felraknám a terminálból. Utána kijeletkezés, majd xfce-t kiválasztva bejelentkezés. Nemcsak gyorsabb, de kímélőbb is, mint a cinnamon. Főleg, ha kikapcsolod a kompozitálást.
Tudom ajánlani kipróbálásra a Manjarót is, ha esetleg a Minttel valami nem működne. Nekem ez volt az egyetlen, ami alapból jól kezeli a wifit, videókártyát, webkamerát és még a gép is hűvösebb. Ebből is az xfce-t mondanám elsősorban. Az xfce-ben (mindegy hogy Mint vagy Manjaro) annyi hiba van, hogy elsötétül a kép bizonyos idő után, ha netes videót nézel. De le van írva, hogy mit kell ez esetben csinálni. Itt, a fórumon is. Ha nagyon fontos neked a külső, a jól konfigurálhatóság és hajlandó vagy kicsit több időt számmi a beállításokra, akkor a KDE felületet javaslom. Itt alapból nincs ilyen elsötétülős probléma. Én is ezzel használom a Manjarót. Főleg azt szeretem a KDE-ben, hogy nagyon testre lehet szabni, még az étvágyát is. 64 bites rendszerem fogyasztása az 1 gb ramot is ritkán éri el, azt is csak akkor, ha hd filmnézés közben több lapot is megnyitok a google chrome-ban. Szóval a 2 gb elég neki (ha jól láttam, annyi van a gépedben). Az én videókártyám nem valami csúcsmodell (Intel GMA 4500), szóval a tiédnek is elégnek kell lennie. Nagyon szívesen leírom, hogy mit kell beállítani, hogy gyorsabb és erőforráskímélőbb legyen a KDE, ha esetleg ez kell és nem az xfce.
Sokan ajánlják az Elementary OS-t is, de erről őszintén szólva nem tudok érdemben nyilatkozni. Nem használtam túl sokáig, mert nem tetszett neki a videókártyám.
Elsősorban azt tudom tanácsolni, hogy írd ki cd-re vagy akár usb-re ezeket és nézd meg, hogy melyik milyen. Melyik indul el, melyik felel meg külsőre, melyik kezeli jobban pl. a hálózatot. Ez eléggé gép függő, hogy milyen linux illik rá. Az én majdnem 5 éves Asusomra pl. az Arch alapú Manjaro a legjobb. Kipróbáltam már pár disztrót, mire megtaláltam az igazit (összes Mint és Ubuntu, EOS, Debian, Fedora, Mandriva (Mageia), Opensuse). -
Videl
csendes tag
válasz
szuszinho #1001 üzenetére
Elég sok minden van a Minthez alapból: flash, java, kódekek, rar, libreoffice, vlc, firefox, gimp, stb.
Talán még jól jöhet a wine (windows programok futtatása), skype, p7zip-full (ha nincs fenn), htop (konzolos rendszermonitor), krusader (TC-szerű fájlkezelő, kde-s program), clementine (zenelejátszó), qbittorrent (ha a beépített nem felel meg), virtualbox. -
Videl
csendes tag
Nem hardver hiba. Én is jártam már így Minttel régebben 1-2 kiadásnál. Jobb esetben üres képernyő, rosszabban kernel panic fogadott. Próbálj ki egy másik verziót (pl. 16 xfce), ha ez sem jó, akkor meg egy másik rendszert. Pl. Arch alapút (Chakra/Manjaro). Nagyon jó wiki van hozzá + itt is használják páran, ha segítség kell. Legalább annyit, hogy azokkal elindul-e.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Nem viszi az USA-ba az adatainkat a Microsoft
- Dell notebook topic
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Mobil flották
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Formula-1 humoros
- Vezetékes FEJhallgatók
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest