- Hová lett 1000 mAh?
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
maga a hőmérséklet szenzor nem nagy tétel, 1300-3500 forintért is van már, pl. ez platinaszálas érzékelővel.
hogy ezt mivel értékeled ki, az kérdés. ugyanitt erre lancontroller fantázianevű lomot ajánlanak.
amitől majd elszáll kicsit a költségvetésed meg lesz fejvakarás, hogy ha fontos neked, hogy tisztességesen mérj, akkor kevés, hogy tudod, hogy 5 fok. azt is tudnod kell, hogy mi volt 5 fok, és akkor jön majd, hogy valahogy azonosítanod kell, hogy mibe dugtad a szenzort, stb. a végén úgyis veszel egy kamerás rpi-t, amivel tudsz realtime vonalkódot leolvasni, és azt letenni adatbázisba a hőfok mellé. meg azért szoktak mérni, hogy a mérési eredményt felhasználják, akkor már latexben fogsz jegyzőkönyvet faragni, raksz egy programot a webszerverére, ami csv-ben letölti az adott minta mérési eredményeit, stb.
nem ám úgy van az, hogy csak úgy kenjük be sárral
-
bambano
titán
hogyan tudod meg a lötty hőmérsékletét? beledugsz hőmérőt, hozzátapasztod, stb?
a lötty milyen kémiai tulajdonságú: mar, lúg, beledugsz bármit, szétcincálja-e...
önmagában a málna nem rossz gondolat, csak szöszölni kell vele, és lehet, hogy drága.
én vennék mfi-t, érzékelőkkel, oszt jónapot. -
bambano
titán
van előnye is, ha az inkumbens szolgáltatótól veszed a szolgáltatásokat...
ha berohad a trés bérelt vonalad központi hiba miatt, akkor berohad egy lendülettel a trés telefonod is, de a felhasználók nem azért nem tudnak panaszkodni, mert a te telefonod rossz, hanem azért, mert az övéké is az.sallallalllalla.....
-
bambano
titán
miért van olyan érzésem most, a hosszú hétvége előtt, hogy mörfi miatt holnap munkaidő végére beesik valami elementáris baromság?
-
bambano
titán
-
bambano
titán
upsz, kis műfajkeveredés rotfl
-
bambano
titán
[link] kiváló hasonlat lesz a windows programokra
-
bambano
titán
[link] ez mekkora peches gyerek
kiharcolja, hogy elmehessen végre külföldre, ott majd bulizzon egy orbitálisat, erre majd amikor elindulna berúgni, anyuka lekiabál az erkélyről, hogy pulóvert is vigyen és 10-re érjen haza
-
bambano
titán
uhh, azért látszik, hogy ma többszörös ünnepnap van... farkasházy poént mondott a 7i7-esben..
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #6917 üzenetére
nem arról van szó, hogy lőttek a frissítésnek vagy nem, hanem arról, hogy szándékosan nem frissítek.
a bsd-ről meg annyit, hogy freebsd-t szoktam követni, elolvasni, olyan "fejlesztések" vannak benne, amik a linuxba olyan régen belekerültek, hogy sírhatnék. single threaded tűzfal... ma már nemigen tudsz olyan procit venni, amire bíznál szerver jellegű feladatot, és csak egymagos, nincs ht, egyszálas. megveszed mondjuk a hatmagos ht-s xeont, ráteszed a freebsd-t, és egy magon pörög, a többi nyaral. nem olyan nagyon régen volt, hogy kezdtek valamit a nagy bazi kernel lockkal... az is milyen már: csinálni kell valami fontosat a kernelben, a kernel valamelyik adatstruktúrájával és akkor lelockolják az egészet, a többi mag meg elmehet a fenébe.
az egyik szerverem pppoe-t szolgáltat, meg natol, meg tűzfalazik, meg ilyenek. ha egy magon fut, akkor jelentősen rosszabb teljesítménnyel szolgálja ki azt a nagyságrendileg 100 kapcsolatot meg 300 Mbps-nyi forgalmat. Ha szétpakolom, hogy minden magon fusson, akkor meg nem látszik rajta a terhelés. Egyszer elszabadult valami disznóság, 3000 fölött volt a load, és 8000 pppoe+ppp kapcsolatot szolgált ki, és ment. ezt hol éli túl egy freebsd?
ezenkívül nem hiszem, hogy a bsd tűzfala tudna annyit, mint a linux meg a tc.
endusernek lehet, hogy jó a bsd, mert másképp kezeli a hardvert, mint a linux. egy freebsd-n kényelmesebb dolgozni, miközben fullra kihajtod a diszkeket, a linux azért olyankor kicsit megzakkan. csak itt is látszik, hogy mekkora közösség van mögötte: letöltöd a pcbsd-t, ami a freebsd desktopra szakosodott forkja, tök szép meg minden, csak nagyon érződik, hogy le van maradva a linux mögött, mert a kompatibilitással meg apróságokkal baj van. nincs elég ember, aki hibát javítson, nincs elég hardver, amin tesztelhetnék, stb. így marginális oprendszer marad, nem fog olyan minőségű drivereket kapni. elvileg az nvidia ad ki rá zárt drivert, de sose láttam, milyen.
-
bambano
titán
válasz
spammer #6908 üzenetére
és milyen remek megoldást választottak!
klikkeltem egy linkre: [link]:
"Followers are only supported on Standard, Premium, and Enterprise tier database plans.
Follow these steps to upgrade from a Hobby tier (dev or basic) plan to a production plan."tehát ha te followolod a steppeket, hogy upgradelj, akkor ki is a follower?
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #6900 üzenetére
akkor kerül minden szerverre jessie, és kiszedem belőle a systemd-t, mert jessie-ből még lehet, és utána marad, nem lesz upgrade. egyébként van még squeeze is, annak is most ért véget a támogatása. szóval még lehet olyan, hogy mire a squeeze-s gépet először felupgradelem wheezy-re, majd utána jessire, addigra ezt a systemd dolgot elüti a villamos
a bsd-vel az a baj, hogy annyira elmaradott az egész kóceráj, hogy a teljesítményigényesebb feladatokra nem tudom használni. az egyszerűbbekre lehetne. amikor utoljára néztem, az smp skálázhatósága nulla volt.
-
bambano
titán
nem sok log van, hogy az leakel-e, kérdés...
a 9.4-es postgres zabál relatíve sok ramot, az asterisk, meg a systemd. amikor leállítottam a postgrest és az asterixet, nem szabadult fel annyi ram, hogy számítana. a végén már mindent lenyomtam, mégsem lett szabad hely, ezért gyanakszom a systemd-re.a másik lehetséges verzió még, hogy van egy isdn kártya a gépben, és a drivere leakelhet.
-
bambano
titán
előfordulhat, hogy a systemd memory leakes?
-
bambano
titán
az öreg Colin ha élne, sírna örömében.
-
bambano
titán
Ahhoz, hogy ékezetttel írj, nem kell magyar feliratos klavi, csak magyar beállítás.
Ahhoz, hogy az ugyanúgy-ot meg a nyelvtanulást ne írd két szóba, angol klavi is jó lehetne.
(#6837) Jim Tonic: azért az, hogy semmire sincs pénz és hónapokig tart minden apróságot elintézni, nem a tanárok hibája. jogos volt, hogy tüntettek.
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #6806 üzenetére
"Hehe, úgy tűnik szerencsére te az ellentábor vagy": azért ne felejtsük le az állításom feltétel részét sem, ami kb. úgy szól, hogyha a reális lehetőségeket meg a pénztárcát is figyelembe kell venni, akkor opel.
a dízellel kapcsolatban meg nem ártana megszokni végre a gondolatot, hogy a dízel semmilyen szempontból sem olcsó. kifejezetten drága. akkor lehet jól kijönni belőle, ha megveszed újonnan, hajtod, amíg megy, és amikor rá kellene költeni az első nagyobb kalap pénzt, akkor behazudva, hogy semmi baja, eladod egy baleknek. ami ugye átverés, de minden egyéb esetben a dízel totál bukta.
vargalex: a modern dízelek is kormolnak, csak mivel már modernebbek, ezért nem látod. plusz a modernségért cserébe kapsz egy halom nitrogénoxidot is, ami durván mérgező.
-
bambano
titán
a korza az tényleg női autó.
de a korza opc nürburgring edition a maga 200+ lóerejével és mechanikus sperrdifijével már rohadtul nem női autó, csak annak látszik...
bár vbh meg ss is járhat ilyennel és akkor minden a helyére kerül.a turbó meg azoknak a mániája, akiknek kicsi a
.
.
.
.
köbcentijeturbót is tudnak mostanában már gázosítani, csak semmi értelme, mint ahogy a dízelnek sincs.
nekem csak azért tetszik egy-két japó szekér, mert más gyártmányokban ritkán jön össze az összkerék a többi megfelelő tulajdonsággal. meghátugye az sti is meg az evo is mégiscsak egy relli legenda. -
bambano
titán
válasz
Apollyon #6796 üzenetére
"Azért én nem fogok szomorkodni, ha lesz szerencsém egy usákiai ócska vashoz": majd kérdezd meg Winklert, hogy ő szomorkodik-e
"Na, de azért csak van valami, ami neked is tetszik a nyugati tengerentúlról...": mondom, olyanok, mint a zsiráf, szép-szép, de otthonra nem kéne
"Bár én inkább hajlok a mergák felé." Stig szerint a mergáknak ócska a futóműve
és Clarkson se tudta bizonyítani az ellenkezőjét.
nekem jó a jó öreg opel. ha hirtelen kéne autó és lenne pénzem, vagy ezt venném, vagy az sti-evo duóból az egyiket. de mivel ilyen szintű pénzszórás nemigen lesz mostanában, így ha realisztikusabban kell választani, akkor egy rendesebb motoros év autója (új astra) jönne. mondjuk érdekelne az új (még ki nem adott) insigniából az opc, csak annak a mérete meg az ára túl nagy.
anno egyszer vezettem evo-t is meg sti-t is zárt pályán, azé' annyira nem estem hasra tőlük. Szemben a trénerrel, akinek leesett az álla a vectra lassulásától
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #6794 üzenetére
ezek új korukban is silányak voltak.
"főleg hogy így 40+ év után még mindig mennek": attól, hogy még mennek, nem biztos, hogy nincsenek szétporladva. oké, hogy a motor úgy-ahogy rendben van, illetve ekkora köbcentinél nem tűnik fel, ha eltűnik a ménesből pár ló, de attól a belseje még ócska. ráadásul amit én láttam amcsi autót közelről, az egy nullkilométeres 300c volt, ami egy új, frissen tervezett és frissen legyártott autó volt. eldolgozatlan végek, pocsék illesztések, stb.egy audi sok nagyságrenddel tisztességesebben van összerakva, mint ezek, de még az én opelem is. ráadásul az amcsi olyan fajta, hogy nem hajlandó többet fizetni egy rendesebb autóért, ott az autó egy puritán használati kellék. ami ott autó, az itthon egy fapados társszekér.
-
bambano
titán
válasz
Apollyon #6789 üzenetére
anno voltam a vezetéstechnikai tanpályán tanfolyamon. ott láttam egy bmw-t, ahol megmutatta a vas, hogy mit tud. azóta nem utálom, csak az árát.
nekem nincs se időm, se türelmem, se pénzem kultuszautóra. így kultuszból meg hobbiból sosem lesz autóm. egyébként is szerintem az amcsi autók zöme szemétdomb. silány anyagok, silány beltér, ócska összeszerelés (van a közeli ismerősök között krájzleráj 300c, láttam a belterét). és ezen semmit nem dob, hogy a motorja egyébként tetszene. VBH vs. Lee tábornok vs. Csíkos paradicsom
Például a dodge charger '69 r/t sem azért nem való városba, mert 200+ hp, hanem azért, mert akkora, mint egy csuklósbusz. találj már vele parkolóhelyet...
-
-
bambano
titán
nekem nem jönnek be az ilyen amcsi izomautók. mint a zsiráf: szép-szép, de otthonra nem kéne.
mondjuk egy hétvégére elvinném letesztelni, de tartós használatra kizárt.automatához: azok a motorok, amikkel érdemes foglalkozni, már nem viselik el a kéziváltót... 1000nm-nél félreváltasz vagy félrekuplungolsz és szétszakad az egész a fenébe...
(#6768) vargalex: sose értettem, mit esznek az emberek a dízelen... traktorba jó, de autóba... az átlagautósnak a dízel túl drága szerintem.
-
bambano
titán
válasz
spammer #6757 üzenetére
jóvanna, és is szeretnék olyan autót, amibe kis motort meg nagy motort lehet rendelni és a kettő között valahol 6.5 liternél van a határ
nemrég volt a hahun egy subaru outback 3.6 v6-os boxerrel, azé' azt én el tudnám viselni itthon kis duzzogással
azt látom, hogy sokan fikázzák az elektronikát, de szerintem rossz ötlet utálni. egy csomó dolgot tud, amit nélküle lehetetlen megoldani és hasznos. én is azt hittem, hogy az autóm elektronikai hibában fog végelgyengülni, de 11 éve van nálam, és nem látszanak ilyen jelek.
(#6758) vargalex: lehet, hogy neked kell a pótkocsis teherautó, nekem már nem nagyon. pláne, ha belegondolok a tömegébe is.
-
bambano
titán
ész hova mész...
kis adalék: aki nem foglalkozott a típussal, azoknak mondom, hogy a c1-es vectra 5 ajtós 477 centi hosszú. batár nagy autó. ehhez képest az első insignia 4 ajtósban 484.2 cm-től country-tourer 492 centiig nőtt. ismerősnek van sports tourer insigniája, brutálisan nagy. már úgy értem, hogy értelmetlenül, eltúlozva nagy.na ehhez képest lesz a találgatások szerinti következő insignia 15 centivel hosszabb. b...g pótkocsis jogsi kell majd hozzá?
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6717 üzenetére
"Mi a pöts lesz, ha nem jön be?": baj... ez igazából akkor nem probléma, ha nagyon nem jön be, mert akkor mindenki számára világos lesz, hogy kuka. akkor lesz (lesz? van..) komoly baj, ha csak kicsit nem jön be... mert akkor lehet majd veszekedni, hogy dobják már ki, de sajnálni fogják a belefeccölt munkát.
"Tex/LaTex majd akkor, ha disszertációt írok.": most írok számlázó programot, az is latexben generálja a számlát, hogy nézzen is ki valahogy.. amit korábban írtam számlázó modult egy másik programomhoz, az is latexes volt, kinyomtattak már vele vagy 400 ezer számlát, és jó. meg szép.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6715 üzenetére
"Szerintem a Linuxnak sem tesz jót": szerintem sem tesz jót, hogy van egy csomó piszlicsáré disztró, fedora meg ilyenek, és nem a debiant fejleszti mindenki
mondjuk abból az irányból nézve, hogyha van sok disztró, akkor lehetne olyan, amiben nincs systemd, meg jó.
"tex.... Ebből egyik sem ér túl sokat." nnnnaaa!
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6711 üzenetére
"felesleges ennyi elaprózott disztró.": kitől akarod megvonni a jogot, hogy csinálhasson saját disztrót? kinek korlátoznád az alkotói szabadságát?
egyébként nincs olyan nagyon sokféle disztró. sok disztró van, de nem sokféle. elterjedt cucc van kb. 2+1: kde, gnome, régi gnome. van két elterjedt csomagmenedzsment: a deb meg az rpm. ezzel az elterjedt linux disztrók zömét lefedted, kb. a centos meg az arch maradt ki.
"Inkább több program kellene irodára": lássuk csak: iroda. kde office, gnumeric+abiword, libreoffice, openoffice és tex. ennél több kellene?
"a könyvtárstruktúra szerintem megérne egy újragondolást. Ezen felül sokszor majdnem lehetetlen kiigazodni, mit, miért, hová pakolnak, ezt szabályozni kellene.": szabvány van rá. azt sajnos nem tudod erőltetni, hogy 456. disztrófejlesztő jakab@gipszék mit hova tegyen.
a hardverrel kapcsolatban meg az van, hogy amíg kiciócó kínai lomok vannak, amikben kéthetente cserélik a vezérlőic-t, addig kb. semmit nem tudsz ellenük csinálni se linuxon se windowson. hardverek telepítése ma már egyre inkább digitális: vagy bedugod és megy vagy bedugod és a büdös életben sem fog menni. a hardver támogatása a gyártó dolga lenne, nem a linuxosoké.
"Szinte mindent csak onnan lehet (normálisan) megoldani.": szerintem meg gyakorlatilag semmit nem kell már terminálból csinálni, amit átlag desktop user csinálna. pláne, ha kicsit ésszel vettél vasat. itt most nem focizik, hogy neked minfenféle épített meg kísérleti meg egyéb vasakon mekkora tornamutatvány volt a konfigurálás. nekem pl. a notebookomon semmit nem kellett konfigelni, minden ment oob. debian jessie.
"sokkal több energiát kellene abba fektetni, hogy játékos platform lehessen. Az X11 borzasztóan elavult.": szerintem meg nem. szerintem meg nem. mások persze azt mondják, hogy elavult az x, és akkor nekiállnak waylandet meg mirt kendácsolni. ez rögtön el is kezdi pont ugyanúgy töredezetté tenni a linuxot, mint a 400 disztró és ezért nem kismértékben az általad dícsért társaság a felelős.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6702 üzenetére
"De magam részéről úgy gondolom, ki kell mozdítani a Linuxot a ráragadt klisékből": csak vannak dolgok, amikből ha kimozdítod, akkor egyrészt alapvetően változtatod meg, másrészt lehet, hogy nagy bajt okozol.
például vannak olyan klisék, hogy egy rendes ebéd az húsból van. ha ebből kimozdítod és szóját raksz helyette, az már nem az az ebéd
meg olyan klisék is vannak, hogy az üzemanyag neve benzin
-
bambano
titán
néhány lehetséges fertőzési mód:
- a vezérlőt átprogramozzák hidnek. hid=Human Interface Device, ami jellemzően billentyű meg egér. ettől kezdve az usb kulcs képes lehet szépen lassan békésen jelszót törögetni. esetleg kapott már korábban jelszót, akkor azzal a jelszóval bemászik és elszórakozik kicsit a cuccoddal. pl. bedugsz egy mobil adatsticket egy fertőzött pc-be, ami átírja az adatsticken a firmware-t. utána ezt bedugod a routeredbe, aminek a típusát a pc-d már korábban megnézte, és tudja, hogy van-e rajta gyári kiskapu vagy ócskán konfigurált telnetd. és akkor bejelentkezik a routeredbe és indul a rock&roll
- a vezérlőprogramba belenyúlnak, hogy amikor az usb-ről akar bootolni a pc, ne azt a boot szektort adja be elsőnek a gép felé, ami a flash drive-on a bootszektor. így megoldható, hogy a pc-d nem azt az oprendszert bootolja be, amit te hiszel.
- ugyanígy az is megoldható, hogy ráírsz egy fájlt a pendrájvra, odaadod valakinek, aki visszatöltené róla, de már nem azt a fájlt kapja, hanem egy fertőzöttet, ami egy ismert sebezhetőségen keresztül kinyitja a pc-d oprendszerét. pl. hozzávág minden pdf-edhez egy-két plusz szekciót, amiben olyan adat van, amiről tudják, hogy megkergül tőle a windowson futó acrobat reader
- azt írták, hogy szimulálhat hálózati kártyát is az usb, ami igaz. rndis csatolónak hazudhatja magát. bedugod, az okos windows és windows like () oprendszer észreveszi, hogy lett egy új hálózati kártyád, felhúzza és dob rá egy dhcp kérést. küldesz dhcp választ, amiben átírod a dns szerverek ip címét. az új ip címen levő dns szerverekkel meg át tudod irányítani a forgalmat a saját gépeidre. tehát pl. beírja a paraszt, hogy http://arckonyv.com, és az nem az arckönyvhöz megy, hanem hozzád, ahol valami kamu üzenettel bekéred a jelszót, eltárolod, és forwardolod az igazi arckönyvre. utána a jelszavával művészkedsz.
- pl. lehet usb wifi sticked, amivel bejelentkezel wifi hálózatokra. átírod a firmware-t, csinál belőle mellette ap-t is, amivel elérheted, hogy a környezetedben levők rákapcsolódjanak és akkor már tudod manipulálni a forgalmukat.a wifis cuccokban az is veszélyes, hogy sok hardverben a wifi ugyanolyan usb-n van felkötve a cuccra, mintha kívülről dugnád bele. tehát azokat a beépített hardvereket is lehet fertőzni.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6695 üzenetére
megfogalmazás kérdése, de az eszköz szerintem nem olvas be semmilyen firmware-t. benne van. végrehajtja.
a "beolvas firmware-t" kifejezés azt sugallja, hogy a pc olvas be az usb eszközről bármiféle programot. ami nyilván nem igaz."Bocs, de ezek a Te szavaid, nem ő írta őket.": de, ő írta őket, olvasd el. mivel az értelem szerinti idézés nem felelt meg, idézem szó szerint:
"Majd mikor tobbet leszel linuxon, es nem a mostani rendszerbe csoppensz akkor atertekeled a dolgokat."
Ennek a bináris és operátornak kiszakítottad az egyik operandusát és arra válaszoltál, így másra válaszoltál, mint az eredeti kérdés volt. A helyesírási hibától (vesszőhiba) most tekintsünk el."Egy rendszer jól van a 20 éves képességeivel, csak debuggolni kell. Hogy aztán elmegy mellette a világ, az nem baj." a linux sok területen nem 20 éves. például először linuxban volt O(1)-es ütemező. és még hosszasan sorolhatnám. az lenne a lényeg, hogy olyan területeken történjen fejlesztés, ahol valós, nem l'art pour l'art igény van rá, és valós az elmaradás, emellett az új kód, amit beleraknak, nem bugos. A systemd semmilyen ilyen feltételnek nem felel meg.
Egyébként tényleg azt akarod nekem bizonyítani, hogy ezek a nagyon új, windowsra hajazó dolgok milyen jók, miközben egy másik beszélgetés-szálban azt magyarázod, hogy milyen probléma van az usb-kkel?
persze mondhatnám, hogy az autód meg több, mint 100 éves technológia, ebből is le lehetne vonni a konzekvenciákat
-
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6686 üzenetére
"Majd mikor tobbet leszel linuxon
Te már megint látnok szerepében érzed magad."ez így terelés. nem az volt az állítása, hogy "majd ha többet leszel linuxon". Az volt az állítása, hogy "majd ha többet leszel olyan linuxokon, amik nem a mostaniak". Mivel nem arra válaszoltál, amit írt, így a felháborodásod is alaptalan.
"a Linuxnak meg kell újulnia.": nem tudom, mit értesz megújulás alatt. ha azt, hogy sok bevált, tesztelt, hibátlan kódot kihajítanak belőle és új, teszteletlen, sokszor bugos kódot erőszakoljanak bele hatalmukkal visszaélő arcoskodó fejlesztők, akkor nem, nem kell megújulnia. ugyanezt az energiát belefeccölhetnék hibajavításokba is, többre mennék vele.
-
bambano
titán
válasz
cami][us #6665 üzenetére
két dolgot kevertek, összemostok, pedig nem kellene.
a két dolog a kiss és a defektes.
akkor ezt most válasszuk szét.1. miért nem kiss?
- mert a kiss-nek megfelelő programok egy dolgot tudnak, de azt rendesen, és könnyű őket összekapcsolni. az svr4-es init egy dolgot tudott: a rábízott programokat elindította. semmi mást nem csinált.
- ezzel szemben a systemd egyrészt init akar lenni, másrészt network manager, harmadrészt syslogd, meg a fene tudja, még mi minden.2. miért defektes?
- mert bugos. sok hír van a neten arról, hogy elszáll, és akkor lehúzza az egész rendszert.
- mert a fejlesztőik annyira arrogánsak, hogy nem hajlandók a bugokat kijavítani.
- mert a kódbázis más fejlesztők szerint annyira ronda, hogy kezelhetetlen.átfogalmazva: a systemd nem unixos program, hanem windowsos, és windowsos programnak is szar.
hogy az összes disztró fejlesztője mit gondol, az viszonylag egyszerű kérdés. valójában az az összes disztró az nem sok. néhány. a redhat nyilván átvette a systemd-t, mivel redhatosok fejlesztették. a redhat minden szemetet átvesz ész nélkül akkor is, ha utána botrány van belőle (lásd gcc-s húzásuk).
ha a redhat átveszi, átveszi az összes rpm-es, redhates alapokra építkező disztró.
a debian átvette. hogy miért, az számomra felfoghatatlan. ha a debian átveszi, átveszi az összes .deb-re és debian alapokra építkező disztró, mint ahogy az ubuntusok mondták: ha a debian átveszi, akkor átveszik ők is, mert nem akarnak annyit dolgozni a csomagok átfaragásával. ha az ubuntu átvette, akkor átveszi egy csomó, debianra csak tranzitíve építkező disztró is, akik bevallottan ubuntura építkeznek.
network hatás.
ha a két fő kiinduló alap átveszi, akkor eljön a pont, amikor az upstream fejlesztők is átállnak, és akkor a forráskódok is kezdenek abba az irányba húzni. például az indítószkriptek nem svr4 init formájúak lesznek, hanem systemds-ek. most még párhuzamosan fejlesztik mind a kettőt, de ha nem marad elég nagy userbázis az inites verzióhoz, azt majd ledobják, és akkor mindenki systemd-s lesz.
most még van pár disztró, akik nem systemd-sek, akik sem nem debesek, sem nem rpmesek, őket majd az fogja a systemd alá hajtani, ha eldobják az inites irányvonal támogatását.
térjünk vissza a kissre egy kiss időre.
mi a két filozófia közötti alapvető különbség? vegyünk példának egy biztonsági mentést. hogy működik ez windowson:
- egy nagy darab exe program
- grafikus felület, amire folyton klikkelni kell.
- rosszul vagy sehogysem szkriptelhető, távolról vagy batchben nem futtatható
- minden funkció benne van, vagyis tartalmaz olyan kódot, ami
-- előállítja a mentendő állományok listáját
-- ezeket az állományokat összemásolja valami konténerbe
-- a konténert összetömöríti
- ha bármelyik darabját változtatni akarod, szét kell szedni az egészet és újracsinálnilinuxon ugyanez:
- sok kicsi egyszerű program
- a unix alapeszméje volt, hogy kis programok közötti kommunikációt hatékonyan meg tudd csinálni
- van külön programod, ami megkeresi a fájlokat, pl. a find
- van külön programod, ami összerakja, pl. a cpio
- van külön programod, ami tömöríti, pl. a bzip2
- és van egy shelled, ami ezeket hatékonyan összekapcsolja.
- és ha bármelyiket cserélni akarod, pl. a bzip2-t xz-re, akkor simán kicseréled és működik tovább.
- és semmi problémát nem okoz, ha közbe kell szúrni egy hálózatot.lehetne még tovább sorolni az érveket, de nem teszem.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6661 üzenetére
"elég tiszteletlenek, főleg, hogy a fejlesztőik elég nagy névnek számítanak.": most megkaptuk a flame war rendes hivatalos definícióját
csendben hagy jegyezzem meg: hitler és bill gates is elég nagy nevek voltak...
egyébként pedig igaza van, az avahi, az udev, a systemd és a pulseaudio mind-mind ócska igénytelen tákolmányok. különös tekintettel arra, hogy valójában egyikre sincs szükség, de beette őket a fene a default telepítésbe.
-
bambano
titán
nem tudom, miért van olyan érzésed. ez egy nem túl rég nulláról telepített jessie, nem túl rég frissítve aktuálisra. annál is inkább nem tudom, mivel ha régi lenne a debianom, nem lenne benne pulseaudio.
(#6650) F34R "Mivel jatszol le?": a böngészős tecsős videók szaggattak annyira, hogy teljesen nézhetetlenné váltak. az mplayer, amivel a filmeket nézem, teljesen jó volt, a vlc is.
"Nem azert szaggat, hanem azert mert jonehany program nem erzekeli rendesen": úgy láttam, hogy azért szaggat, mert nem ugyanolyan bitsebességgel tolja a hangot, mint a forrás. a bolond 44.1KHz-en hajtotta a hangkártyát, a forrásból meg 48KHz-es hangot kapott. a hang késett a képhez képest, és ezt úgy próbálta szinkronizálni, hogy újraadta a képet.
(#6648) Jim Tonic: "csináltam" jobbat, pulseaudió le, alsa fel.
szkájpolni nem szoktam pc-n. ha nagyon muszáj, akkor tableten. mostanában voipra szoktam rá, nekem az is megfelel.
-
bambano
titán
mai (tegnapi) beszélgetés hatására megjött bennem a küzdőszellem, hogy kiderítem végre, mi a bánatért szaggat a videolejátszás a debianomon.
letakarítottam a pulseaudio-t és azóta nem szaggat. ha a systemd csak fele ennyire jó szoftver, nagy bajban vagyunk.
-
bambano
titán
a unixok között ezer éve van network transzparens grafikus felület. a vaxok és a pc között is.
ami egyébként annyira nem érdekel senkit, hogy az ms lenyúlta az ötletet, azóta folyamatosan fejleszti és minden rendesebb windows kiadásban benne van. miért van egyre újabb és újabb verzió a windowsokban, ha senkit nem érdekel? miért csinálnak külön terméket a hozzávaló szerverből? -
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6627 üzenetére
"A hálózati stack-je most lett ennyire jó.": mindig is jobb volt, mint bármelyik konkurense az adott időszakban. bsd-t szokás emlegetni, hogy milyen jó... egy olyan network stack, ami single threaded, az tényleg jó, mint ablakos tótnak a seggre esés. ehhez jön még a tűzfala, ami szintén többet tud, mint bármelyik pc-s oprendszer.
"Az X11 meg jócskán gyengébb, mint a konkurenciáké": vagy nem. illetve ha nem kezdtek volna mindenféle vackokat faragni helyette, hanem ezt javítják, ez is még jobb lenne. tisztességes hálózattranszparens grafikus felületet máig nem láttam másikat, csak gyenge másolatokat.
"Mert pont olyan volt, ahogy Te szereted, de a legtöbb ember pont nem így szereti.": persze, de a többi ember választhat mást, ha ez neki nem jó. Viszont ha ebből szemétdombot csinálnak, nekem már nem lesz választási lehetőségem. nekem nem jár?
Persze, a linuxnak változnia kell. De merre? Miért nem lehet elfogadni a fejlesztők részéről, hogy adott egy rendszer, elegendő szolgáltatással, a változás iránya a hibakergetés. A programozásnak nem arról kellene szólnia, hogy bugokat rakunk a rendszerbe, hogy legyen mit debuggolni... Ha van egy kiforrott, működő rendszer, aminek a szolgáltatásaival elégedettek vagyunk, akkor azt *békén kell hagyni*. nincs kínzó viszketés, hogy programozzunk még bele valamit, hanem megülünk a seggünkön és mást csinálunk helyette. Az végképp rossz megoldás, hogy egész nagy kódbázisokat cserélünk le és ezzel emeljük a javítatlan bugok számát.
"Meg azt nem értem, miért hiszi azt mindenki, hogy a disztrók fejlesztői tök hülyék, akik nem értenek a Linuxhoz.": nem hiszi, látja. illetve nem is azt látja, hogy hülye, hanem azt, hogy a korábbi programozási hozzáállást egyre gyakrabban váltja fel a má$ik világban megszokott bevétel erősíti a szabályt típusú programozás, ami végképp tönkreteszi ezt. Amikor azt látod, hogy egy-két linux disztró vagy főember pontosan ugyanolyan praktikákkal akarja legyőzni a linuxot, mint amivel az ms győzte le a pc-s piacot, akkor felháborodsz.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6611 üzenetére
"A Linux modern volt, mára nem az." ahha, nem az... világbajnok hálózati stackje van, olyan, hogy az összes többi csak elkerekedett szemmel nézheti, mint egyszeri carpool karaokézó a sofőrt (
)
egyébként ha nem lenne modern, miért másolja az ellenfél folyamatosan? most láttam közelről w8.1-et és most már tudom, miért bukott akkorát a windows usereknél, mint rottembiller: mert mindent, ami a felületen új, a 3-as gnome-ból és/vagy a unityből loptak. miért pakolja fel a teljes ubuntu userlandot a w10-be a windows, ha a kiss elv annyira rossz? miért loptak el minden jó cuccot a linux grafikus felületéből? lassan már virtuális desktop is lesz a windowsban... miért lopta el a komplett szoftver-frissítési rendszert az ms? miért van ezer éve unix services a windowsokban? meg nfs szerver??
ha kivenném azokat a cuccokat a w10-ből, amikről elsőre látszik, hogy lopott, nagyjából az userekhez berakott kék ablakon bevilágító fényes kép maradna.
"A másik gondolatmenet, amit nem értek, hogy miért hiszitek, hogy van a régi linuxos út, illetve a Windows.": mert jól láthatóan van. helyesbítek: van a régi unixos út, illetve van a bloatware, amit a windows képvisel mostanában.
"A linuxosoknak van egy gondolatmenete, hogy ők kiválasztottak, lázadnak a rendszer ellen, királyak, és szeretik, hogy a felhasználók beltenyészetet alkotnak.": semmi ilyesmi nincs. ezzel szemben van egy olyan gondolatmenet, hogy szeretem, ha a programjaim pontosan azt és csak azt csinálják, amit előírok nekik. és szeretem azt is, hogy kis téglákból magam rakhatom össze a számomra szükséges megoldást. nem hülyülök el, kell kicsit gondolkodni is ha például egy zaftosabb átirányítást kell megoldanom, nem sírok, ha az a qva ms lecserélte a toolbart ribbonra, mert nincs toolbarom se.
a gépeimet pedig grafikus felület nélkül akarom üzemeltetni, mert felesleges pénzkidobás a hozzá való hardver és szoftver. és nem fogok semmilyen szoftvert vagy szolgáltatást megvenni, amit meg tudok oldani magam is, jobb minőségben. pl. exchange. minősített esetben exchange a felhőben.
"Rosszul is lennének attól, ha jobban elterjedne a Linux.": ennél jobban már tényleg ne terjedjen, a számítógépek 80%-án linux fut, jusson másnak is. Hogy a desktopon nem, az meg legyen a windows userek problémája.
"nem akarok flamewart indítani": miért, nem akarod rendeltetésszerűen használni az offtopicot?
-
bambano
titán
"nekünk, akiknek nem a windows kell, mi marad?": szerverre freebsd, desktopnak pcbsd.
annak minden bénaságával.(#6616) tvamos de az már nagyon nem elméleti kérdés, hogy egy-két fickóból zsebdiktátor lesz és utána ő zárja be előtted a választási lehetőségeket. ez, hogy megmondom, mit vagy köteles választani, ms stílus. a linux mindig is arról volt híres, hogyha nem tetszett valamelyik darabja, kidobtad és raktál fel másikat. ez most szűnni látszik, ráadásul a systemd nem is elég stabil.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6604 üzenetére
az egyik alapvető unixos filozófia a KISS: keep it stupid and simple.
a systemd az windowsos filozófia: csináljunk egy darab brutális méretű cuccot, ami mos, vasal, tereget.miért ne legyen a linux olyan, amit írtál: azért, mert olyan linuxunk már van, windowsnak hívják. ha valaki windows módra működő linuxot akar, akkor tegyen fel windowst. ha a linuxból windows lesz, mint ahogy jól halad ebbe az irányba, akkor azoknak, akiknek nem windows kell, nem jut majd semmi szemben azokkal, akiknek windows kell, mert nekik windows is meg linux is jut. ez igazságtalan.
másrészt meg egy csomó olyan változtatás van a systemd miatt a gépház alatt, ami nem látszik user szempontból. például az usert mákszemnyire sem érdekli, hogy binárisan vagy text-be logol a linux, viszont engem igen. mert ez agybaromság, hogy mindenre ctl program meg api, a sokkal egyszerűbb szövegfeldolgozás helyett. mi a bánatos francnak kell nekem journalctl, mikor ott van minden a /var/log alatt szövegesen.
másik példa: a systemd magába akarja olvasztani a hálózatkezelést is. pontosan ugyanaz lesz vele a probléma (pontosan ugyanaz, jelenidőben), mint a többi ilyennel: ha nem olyan hálózatot akarsz, mint amit a systemd kiagyalói kitaláltak, akkor kenheted a hajadra az egészet. ha neked például gyorsan változó környezetben kell a linuxodat használni, hogy fogod systemd-vel megoldani? mert most leállítod az interfészt, felprogramozod kézzel és kész. vagy minek beleolvasztani az ntpdate-t a systemd-be? miért nem volt jó külön programként?
ezek a szerencsétlenek összeharácsoltak egy csomó programot, ezzel megfosztva sok más programozót attól, hogy a munkájuk eredményét élvezhessék. hatalommániás diktátorok.
egyébként tudod, mi akadályozza legjobban a linuxot abban, hogy modern oprendszer legyen? hogy régen modern. nem kell modernné válnia, ha modern. azok szerint nem modern, akik úgy gondolják, hogy mindig mindent meg kell javítani akkor is, ha nem romlott el. ezek miatt lesz egy csomó rendszer telepakolva felesleges csellentyűcskékkel, dockerrel, lxc-vel meg hasonló vicces marhaságokkal. mert mindig vannak, akik nem bírnak nyugton ülni a seggükön, és újabb meg újabb dolgokat tolnak bele feleslegesen a rendszerbe, és mindig vannak mások, akik ész nélkül használnak minden technológiát, ha kell, ha nem. azután majd jönnek a mágikus hibák.
nekem pl. a debianomon egyszer se omlott össze az aktiválási kód rendszer. ennek elsődleges oka az lehet, hogy nincs benne ilyen. ugyanez a két kijelentés egyike sem igaz a w10-re.
egyébként a kolléga által linkelt cikkek jók, azt pl. nem tudtam, hogy a pulseaudio meg az udev (vajon melyiket gyűlölik jobban?) ugyanabból az idióta forrásból van...
Ja, cannonical. a redhatnál több kárt csak ők okoztak eddig a linuxnak. nem is tudom, előfordult-e másik linux disztrónál, hogy nagyobb összeget ajánljanak fel csak azért, hogy szar melót adj ki a kezedből. meg ők azok, akik annyira határozottan nem tudnak eldönteni semmit, ami fontos, hogy abból mindig káosz van. gratula. nagyjából semmi nem történne, ha a cannonical bezárná a kapuit, vagy el sem indult volna. náluk még az ms is többet tesz a linux desktop terjesztéséért.
-
bambano
titán
válasz
ubyegon2 #6237 üzenetére
"Raynes amúgy nem a Linuxot szidja," hanem mit csinál?
"inkább a fő hivatásomban folyamatosan jelen lévő fegyvernemi sovinizmus-ra emlékeztet, amit csinál." ha igen, akkor is: ez a topic nem pont arra van, hogy kicsit kiélhessük a fegyvernemi sovinizmusunkat?"A linuxosok úgy néz ki ilyen szakbarbárok": hiányzott már, mint egy falat kenyér, hogy leszakbarbározzanak, különösen miután elmondtam a véleményem...
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #6224 üzenetére
most rakja fel a w10-et...
-
bambano
titán
"Nem tudom, hogy hol olvastál tőlem linuxok fikázását, főleg így többesszámban.": igen, ezt észrevettem. ez persze nem azt jelenti, hogy nem fikáztad a linuxot, a debiant legutoljára vagy 10 perce, hanem azt, hogy fogalmad sincs, mit beszélsz.
az, hogy stabil, meg a legjobbabb, nem divatfényezés, hanem tény.
"Ilyenkor szoktam tenni némi helyreigazítást, és ezzel nem hogy a Linuxot fikáznám, de egyenesen a többi disztrót védem.": de, ezzel a linuxot fikázod. tudod, kultúrember nem piszkol oda, ahol eszik.
azt is leszel szíves kedves barátoddal együtt figyelembe venni, hogy ez az offtopic egy adott hobbi/kedvenc köré gyűlt társaság baráti topicja. ilyen helyen a newcomer figyelembe veszi a kialakult helyi szokásokat és beilleszkedik vagy kap egy sallert és elszáll. legalábbis a valódi életben ez a divat.
értsd: itt akkor se fikázd a linuxot, ha jogos okod lenne rá.
ezen túlmenően a szóválasztásod alpári, dolgozhatnál rajta. például úriember akkor se mondja, hogy sz.r, ha épp az orra előtt pottyant ki a tehénből.
-
bambano
titán
helyesen: neked fogalmad sincs, hogy hogyan kell megcsinálni a linuxban a helyzetfüggő tűzfalazást.
egyébként windowsban sem tudsz automatikus hálózat/helyzetfüggő tűzfal, tekintve, hogy nincs benne tűzfal. vannak benne olyan menüpontok, amik a holdról nézve, hunyorítva mintha tűzfal konfig lenne, de a rendes tűzfal próbáját nem állják ki.
tehát akkor miért jobb a windows, ami nem tudja azt, ami számodra fontos, mint a linux, ami meg tudja? hint: szokásos winfan tájékozatlanság. ennyi, egy betűvel sem több.
-
bambano
titán
fetrengve röhögős: fasterben a szikla lelő két gazembert. bbt: "van egy ügynökünk és egy szatírunk. ki lesz a következő, egy ügyvéd?"
-
bambano
titán
milyen remek dolgokat tanul az ember...
rá kellett néznem egy pc-re vnc-n keresztül. közben jött más is, így képernyőt váltottam, szokás szerint ctrl+alt+kurzor gombokkal.
tudtátok, hogy ezt a kombinációt a vnc kliens átküldi és a vnc szervert futtató gépen esetleg értelmeződik? konkrétan forgatja a képernyőt.áá, nem is sikítottak nagyot a fülembe a telefonba, mikor fejre állítottam a monitorát...
-
bambano
titán
"Ezek alapján tudják eldönteni mik legyenek alapból támogatottak": tehát az ubuntu azért tolja át az általa összelopott adatokat az amazonnak, hogy tudják, az amazonnak mit kell később támogatnia? vagy mi van?
a valóság a rózsaszínű álomvilággal szemben az, hogy sok adat van, ami a kereskedőknek pénzt ér, ezért az ubuntu összelopja azokat és egy zsák pénzért eladják.
"A ChromeOS is küld használati satisztikát a Google-nek, mégse olvasom itt nap mint nap, hogy milyen felháborító amit művel.": ennek az lehet az oka, hogy más topicokba jársz, mint én.
"Nem tűnik képmutatásnak, hogy a tömegből kiemelitek az MS-t és keresztre feszítitek azért amit mások is csinálnak?": szerintem az nem képmutatás, hogy ms hírnél az ms-t fikázzuk, google hírnél a google-t és ezt nem keverjük.
-
bambano
titán
júzer hibabejelentése ennyi: na mi van már?
rotfl feltrengek néha az ügyfélszolgálatos felvételeken
-
bambano
titán
megkérdezem itt is: jessiben milyen jó sip/iax2 softphone program van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 8460P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I DVD I 14" HD I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged