- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Fotók, videók mobillal
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
togvau #96595 üzenetére
Ez nem olyan egyszerű ha telepítéskor nem volt még a swapfájl, bár néha akkor sem egyszerű
Piszkálni kell az etc/default/grub fájlt is.
Kiegészíted ezzel a sort, innen tudja a szerencsétlen grub hogy ha hibernálva van az OS, innen kell visszatölteni.GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash resume=IDEJÖN a swapfájl uuid"
sudo update-grub
és próba.Amit elgondolsz nem úgy működik, ha van dualboot akkor is a választómenü jön be, így elég érdekes is lehet mivel ha nem az van beállítva a grubba hogy az utoljára indított OS lesz az alapértelmezett akkor a lefagyasztott rendszereket orrba-szájba egymásra lehet indítani. Mint pl. én nemegyszer
Ennek kivédésére további gépészkedés kell de először menjen a hibernálás.
Azért mert ez egy Linuxos topik, nem kötelező winfosozni, ismeri itt mindenki Redmond eme gyöngyszemét. -
válasz
CPT.Pirk #96561 üzenetére
És ha én kiküldöm a linket helyi mediaplayerre? Azt is elkaszálják?
A letöltéseket is, akkor pl. a 4kVideodownloaderrel meg fognak egyezni...?
Tudom nem pénz egyébként tényleg de engem az utolsó 15-20 évben annyira felbosszantottak a mindenhonnan és állandóan rámömlő szennyáradattal hogy átestm a ló túloldalára és mármár mániákusan irtom a reklámokat tűzzel-vassal.
Ahol ezt nem lehet, pl. kereskedelmi tv, azt száműzöm az életemből. Rádió, az autóba, a letöltögetett mp3-mak szólnak penről stb. -
Ez szimplán hülye.
-
A Microsoftnak nem érdeke a kalózfelhasználók büntetése, kizárása.
Mivel bár az OS-t nem, vagy feketén, olcsón vette meg, a szolgáltatásokért valószínű fizetni fognak.
Office, Xbox, Onedrive stb.
És ez a pénz, nem az OS ára.
Az OS-t egyszer veszed meg, 60-80-100ezerért és évtizedig használod. A szolgáltatásokért, felhőtárhelyért meg éves vagy havidíjat fizet több 10-100 millió felhasználó.Ha a kalóz, liszensz nélküli felhasználókat kizárnák (amit egyébként bármikor 1 perc alatt meg lehetne valósítani, vagy akár a telepítésnél blokkolni az installt ha nincs kulcsod), ezen bevételek jelentős részétől elesnének.
A liszensz nélküli, ingyenes kalózfelhasználó is jobb a nem felhasználónál mivel potenciális lehetőség van benne. Mármint későbbi bevételek szempontjából.
Ja és legalább nem Linuxot használ
Bár a W11 már erőlteti a hálózatos és Microsoft fiókos telepítést, még mindig engedi kulcs nélkül.IIngyen. És használni is lehet. Fura nem? valószínű a fenntebb leírtak miatt van ez így.
-
válasz
tompa torma #96459 üzenetére
Hát igen, ha én nem jövök a hihetetlen problémáimmal, akkor meghal
Ez is mutatja, csak énnekem ilyen macerás a Linuxmásnak semmi gond.
Kolléga tett fel egy jó kérdés, eggyel felettem, de sajnos én nem tudok segíteni neki.
Egyszer kérdeztem kb. 1 hónapja a felolvasóval kapcsolatba, ismerősömnek kellett volna de nem jött válasz.
Amit meg én találtam a rendszerbe az maga rettenet. A Wines Narrátornak közelébe nincs. -
-
-
-
-
válasz
#63718632 #96430 üzenetére
Köszi, mióta [ezt] megtaláltam, minden gondom megszűnt.
Szinte semmit nem tud csak azt ami nekem kell.
A példa miatt írtam le az elősző hsz.-omat hogy snap app megerőszakolhatatlan.
Winen meg semmi gondom nincs mert megvettem 6 vagy 7? éve a 4KVideodownloadert, annál jobbat ember nem kívánhat letöltő guit. -
válasz
CPT.Pirk #96427 üzenetére
Tényleg nem hisztek nekem. Amit valahol meg is értek mert énnálam mindig máshogyan megy minden
Itt egy képernyővideó. Az adatpartícióm ADAT_1TB néven van becsatolva a /home/tibi alá. Írom-olvasom, törlök benne, mindent tudok csinálni, ott a videón hogy könyvtárat, abba fájlt hozok létre, a fájlba írok, mentem stb.
És utána nyitom a Snap Video-downloadert és ha megfeszülök, fejreállok, fájdalmamat az égre ordítom, a világon senki nem hiszi el nekem stb. stb. stb. AKKOR SEM enged hozzányúlni.
[link] -
-
Értsd meg hogy nem lehet becsapni. 1 napig szórakoztam vele. Becsatoltam a /home/tibi alá a data partíciót és mikor kiválasztottam mentési útvonalnak egy snap appnál, közölte hogy nincs joga ebbe írni.
25x próbáltam.
De meg fogom neked mutatni csak most Winen vagyok mert be kell segítenem melóba. -
-
válasz
sh4d0w #96411 üzenetére
De értem. Azt nem értem ha egyszer csak ez lesz Ubi vonalon, azzal a /home-n kívül mit lehet majd kezdeni?
Olyan lesz mint a Windows felhasználók által használt csak a C megközelítés.
Tudom unalmas de a Snap Viberbe sem lehet se menteni, se küldeni képet fájlt a home-n kívül.
Opera nem tud linket nyitni kívülről +fájlkorlátok.
Videót nem lehet máshova letölteni. stb. stb.
Aki ésszel használja a rendszerét, pl. énannak a home szinte üres, minden doksi adat másik partíción, vinyón, hálózati meghajtón van.
Flatpakba legalább ott a Flatseal app amivel ki lehet terjeszteni a jogait legalább a adatpartícióra. -
válasz
sh4d0w #96397 üzenetére
Igazad van nem mindig van szükségem 15 partícióra. 3 darab jelszavas csatolást is terhesnek érzek, minden egyes boot után.
Fstabba meg szerintem felesleges 3 adat és háttérpartíciót bevenni, meg az összes usb-s ssd-met meg pendrájvomat? Meg amibe gépekbe dugdosom, az összeset?
Uby írta a Debiant ne keverjük egy Ubuntuval. Ebbe annyira igazat adtam neki hogy töröltem is a Debiant.
Snap, ebben is igazad van, biztonsági szempontból.
Másból meg nagyon nincs. Egy Snapes videóletöltőnek nem tudok a /home-n kívül mást megadni, nekem a / az kicsike, épp azért mivel minden máshová van irányítva, 1terás másik vinyókra. Múltkor nem figyeltem, betelt a / mert rutinból töltöttem le egy YT listát, 214 darab videoklipet. Meg ha figyelek is, butaság letölteni a home-ba aztán kézzel áthuzigálni a háttér ssd-re.
Snapes Operámat nem tudom megadni alapértelmezett böngészőnek, vagyis de meg tudom de hivatkozás küldésekor valami blabla szöveggel elszáll mert nem tudja fogadni a hivatkozást.
Ezek mind nagyon felhasználói élmény romboló dolgok. -
válasz
Warton #96398 üzenetére
kb. 6 éve 3 gépem dual, trialbootos.
Soha semmi problémát nem okozott. GPT/UEFIrendszerek.
Te nem érzed szükségét a Winnek, más aki olyan szoftverekkel dolgozik amik Linuxon még közelítőleg sem léteznek, azok veled ellentétben nagy szükségét érzik.
Pl. a fogorvosom panorámaröntgen gépét próbáld már meg légyszi bármilyen Linux disztribúcióval életre kelteni.
Csak 6 olyan perifériát kezel amiknek Linux alatti esélye nem nulla hanem -nulla
Tudom nem ide tartozik, nem releváns stb. de akkor is
magamat idézném 6 évvel ezelőttről, amit mai napig tartok. Home desktopba hobbi vagy fix rendszernek a létező legtökéletesebb.
de ha kimozdulunk a gyári mediaplayer-terminál-Firefox triumvirátusból akkor indul a cumi.
Bár már ez is megdőlni látszik sajna, lásd 2023-es dátumú használhatatlan yt-dlp és a 2022-es mediaplayer ámokfutásomat nemrég. Igen abba is én voltam a tök, ugye micsinál a user, a gyári tárolókra hagyatkozik. 3 rendszeren is, Ubuntu, Mint, Debian.
Ezt nem tudom megemészteni és még sokáig fogom hangoztatni, ezért előre is elnézést kérek tőletek. -
válasz
sh4d0w #96393 üzenetére
Ha így hívod a normál használatot, akkor igen, így is lehet fogalmazni
Ez pl. hack?/
usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.UDisks2.policy
2. Keresse meg a sort <action id=”org.freedesktop.udisks2.filesystem-mount-system”>
3. Látni fog egy sort <allow_active>auth_admin_keep</allow_active> a szövegblokk alján, amely
<action id=”org.freedesktop.udisks2.filesystem-mount-system”>vonallal kezdődik.
4. Ebben a sorban cserélje az auth_admin_keep ki a következőre: yes
5. Most mentse a fájlt.
mostantól nem kér jelszót a merevlemez-partíció csatlakoztatásakor.
Neked hack és a rendszer szétcseszése, nekem meg mivel van hogy 15 partíció van a gépbe, nekem óriási könnyebbség hogy nem kell minden boot után 14x beírni a jelszavamat.
A fennti megoldás amúgy csak 20-25 perc guglizás meg fordítózás volt, az automount meg további 5-10 percbe telt. Eltettem mankónak, még jól jöhet
Szerintem 1000-ből 999 felhasználó természetesnek veszi a jelszó nélküli automountot hisz a saját gépe, a saját lemezei, a saját partíciói. Én ezért fél órát küzdöttem a Debiannal.
Ha ez nem természetes viselkedés egy otthoni home user desktopon, hanem hack, akkor ismét bocsánatot kérek. -
-
Létezik használható szövegfelolvasó Linuxra? Ismerősnek kéne.
Szöveges fájlokat kéne felolvasni. text, meg html, de a html-be is sima text van csak. De nem okoz problémát egyszerű szövegformátumra átalakítani.
Megnéztem nálam, a KDE valami Orca nevűvel rendelkezik, és máris elakadtam:
"Error: Cloud not launch orca-setup", itt el is engedtem.
A másik az valami Jovie nevű, elindítva kiül a panelra, van neki pár menüje de én nem tudom kezelni, 15 perc után sem..
Van valami használható? -
-
válasz
ubyegon2 #96303 üzenetére
Uby, sajnos a yt-dlp-ig még nem jutottam el mivel akív Ubuntu fejlesztő és hibabejelentő lettem. Ez 10 perc használat termése:
Esküszöm majdnem szűz a rendszer, Opera és Smplayer, Vokoscreen és 3 KDE app van fennt pluszba.Teljesen jól látod, a konkrét rendszer egy olyasmi lenne mint a régi Ubuntum.
Egy 24.04 Ubuntu XFCE lett feltelepítve, majd erre rá a komplett KDE Plasma.
Mielőtt megkérditek ennek mi az értelme, hát az hogy ez egy hordozható usb ssd-s rendszer.
Namost a több év tapasztalata hogy mindenféle gépekbe dugdosva, javítási vagy bármi céllal, a KDE 10-ből 3x nem áll fel rendesen, nem tölti be az Asztalt normálisan. Csak a háttérkép és az egérkurzor.
Ilyenkor alt+ctrl+F3, konzolon startx és az Xfce mindig, 100-ból 100x elindul. A KDE érzékenyebb útgyátszik a durva hardverváltozásokra valamiért.
Ezér kell nekem mindenképp egy alap Xfce, majd rá a Plasma.
Ezért nem jó a mezei Kubuntu. -
Jóemberek.
KDE hiba vagy bug vagy nemtudommi.
reboot XFCE és a Spectacle nem veszi fel saját magát, nem omlik össze, pontosan úgy múködik ahogy kell.Próbáltam eltávolítani hogy esetleg újratelepítsem de vinné magával az egész KDE-t.
Vagy valami idióta függőségi baja van az ártatlannak. -
-
-
Mégegyszer megkérmém a T. topiktagokat, ha van idejük [innen] kapják már le a Xubuntu 24.04 LTS verziót, és nem kell telepíteni, Live módba nézzék meg az Onboardot.
Ha mindenkinél rossz akkor eleve rossz.
Ha nem, akkor persze megint csak nálam -
Oké.
Leállítottam egyik céges W10 gépet, majd megdugnak érte, remélem nem veszik észre.
Simán bootolt az usb ssd-ről a ubuntu, a hiba ugyanaz.
Xubuntu telepítő boot, hiba ugyanaz. A telepítőbe már rossz az Onboard.
A két szoftver pontosan ugyanúgy száll el.
Akkor a céges gépbe is ratyi a ram?
De csütörtökön más melóhelyen leszek, ott is kipróbálhatom, meg a fiam laptopjába is. Ha mind az 5 pc ramhibás én feldarabom, bepanírozom és megeszem a nemlétező kalapomat. -
-
válasz
sh4d0w #96278 üzenetére
És Rowon,
Tőlem mehet egész éjjel de mint írtam ezen a gépen a Win 7 giga ramokat szokott nyaldosni és 2016 óta még nem szállt el ram hiba miatt.
Meg az otthonin is pont ott a ramhiba amit a rosszul működő appok használnak...?
Átdughatom még 3 céges gépbe is de milliós összegbe fogadnék hogy nem a ram a baj. -
Memtest:
Videó a rossz alkalmazásokról,
Spectacle mivel be van állítva hogy ne csináljon képet indulásnál, kicsibe indul. Rányomva a Teljes képernyő, ott van a képbe saját maga.
Ezután bármire nyomva összeomlik.
Másik, Onboard képernyőbill, elindul, semmit nem lehet vele csinálni, se betűt kattintani, se átméretezni, se arrébb vonszolni egérrel mert ahogy hozzáérek összeomlik.
[link]
Bocs a video vacak, telefonnal készült mert ugye a Vokoscreen is halott, meg bocs a gomolygó füst miatt, a cigarettám -
válasz
urandom0 #96273 üzenetére
6 éve használom, most kipróbáltam, kb. 50x nyomtam le a printscreen gombot. Hibátlan. Persze a a régi Ubuntun.
Az új Spectacle egyébként gyárilag tényleg kissé gyökér de a legelső volt hogy a beállításainál kivettem a pipát hogy indulásnál a printsreen gombra azonnal képernyőképet csináljon.
Tojik rá de ezután amúgy is bármire nyomok, teljes képernyő mentése, téglallap alakú terület stb, szó nélkül kilép úgyhogy ez tökmindegy. -
-
-
válasz
tordaitibi #96265 üzenetére
Sikerült, szerencsére a Kde szállítja a GTKHash guit különben hagytam volna a terminálzsonglőrködést a fenébe.
Ez az első a GtkHash, alatta az Ubuntu.hu-ról leszedett hash, szerintem egyformák de nézétek meg ti is.8c47b15c4089473bcc58e369a472cabf83d137c7bf8ad7d9465ad086e7bd5272
8c47b15c4089473bcc58e369a472cabf83d137c7bf8ad7d9465ad086e7bd5272
Akkor ilyenkor mi van ha sértetlen az ISO és a Live Spectacle, meg az Onboard úgy száll el mint a sasmadár? Nem lehet telepítési hiba ezekszerint mival a Live ugyanezt produkálja.
-
-
Sajnos az itthoni gépen is rossz a Kubuntu.
Nem lhet valahogy újratelepíteni az Onboardot, a Spectaclet meg a többit ami vacakol? Tudom Wines szokás de hátha segíthet. -
válasz
CPT.Pirk #96253 üzenetére
Gnome ikonokat [itt találod] ez az amit évek óta használok de így konkrétan nem letölthető.
Ki kell csomizni, a benne lévő gnome mappát berakni a /usr/share/icons/ alá.
Ezután ha megnyitod a beállítások, ikonok, ott kiválasztható a Gnome ikonok. Így neked is lehet tappancsod
reboot nélkül is ott kell lennie. Bocs a favágó módszerért...Nem ez okozza szerintem, a mini pc okozza.
Holnapig kap haladékot a Kubi, megnézem az otthoni gépen is jelentkeznek-e az anomáliák.Nagyon rendesek vagytok ennyit foglalkoztok velem.
-
-
válasz
ubyegon2 #96251 üzenetére
Uby dejó hogy látlak,
bocs az off de el kell újságolnom hogy azért néha szerencsém is van, na nem a Linuxokkalhanem a hardverekkel.
Kb. 6 hónapja kértem itt kis segítséget, vettem egy akkor fél éves Adata 2TB külső NVME ssd-t. 25ezer magyar forintért mikor ez 63ezer ft volt újan.
És bajok voltak vele, te is írtad hogy kuka, gariztatni kell ha lehet.
Ezt megtettem mivel az eladó minden papírt adott hozzá.
Egy hónapja leadtam az ssd-t és ma hívtak hogy valóban kuka, de ilyen már nincs új, csere kiesett, és mivel javíthatatlan, visszadták a vételárat.
Nem volt annyira rossz biznisz, 25000 kiadás kontra 63000 bevételNagy ssd bubus vagy, lenne 50-60ezer környékén tipped egy 2TB külső usb3 adattárolóra? Ha már majdnem ingyé lesz...
Az is jó ha vékony ház+m2 formátum sőt még jobb is mint a nagyobb téglalap alakúak gyáriak. -
válasz
CPT.Pirk #96247 üzenetére
Téma a Breeze-Dark, a tappancs meg attól van hogy felpakoltam a Gnome ikonkészletet, nekem nagyon bejön, olyan kellemes ikonok vannak benne.
Majd Alkalmazásmenü jobb klikk, Az Alkalmazásmenü beállítása és itt kiválasztottam a tappancsot, hivatalos neve gnome-badge-symbolic.Ne is akard előidézni...
nekem 6 éve erre ráment az idegrendszerem.. Ez AZ a mini PC amiről litániákat meg blogokat írtam, ezen semmi nem megy rendesen csak a 18.04.
Még annyit adok neki esélyt, mivel ez a Kubuntu teszt, a portable ssd-men van, én meg vele együtt a kritikus melóhelyi mini PC mellett, holnap megnézem az egyik otthoni gépemen. Most már tudom melyik szoftvereket kell kipróbálnom.
Ma használtam volna először képernyőkép mentést, képernyővideó rögzítést meg a képenyő bill-t.Most nézem mindegyikbe benne a képernyő szó, lehet itt van a kutya elásva, amikor valami ilyen segédprogramot használnék?
Valami videodriver bibi van ezen a mini pc-n az tuti. -
válasz
CPT.Pirk #96240 üzenetére
Megnyugtattál teljesen hogy nem én vagyok a teljesen béna.
Ott nekem ennyi van, a Breeze egyedül:
De szerintem tárgytalan mert jelentem a 2 napos Kubuntu ugyanúgy kezd megdögleni ezen a gépen mint a régi Linuxok 6 évvel ezelőtt.
Spectacle meg van hülyülve, képernyőképnél beleveszi saját magát is, így elég mókásak a screenshotok.
Escape-re meg elszáll, azért is készült a fennti kép telefonnal.
Onboard ha megnyomok egérrel egy betűt elszáll és a Kubuntu valami súlyos hiba jelentését akarja elküldeni, rányomtam küldjed.
A Vokoscreen indításnál megfagy és úgy marad rebootig, és még sorolhatnám.
Ezen gépen amíg nem tér meg a teremtőjéhez, nem lesz más mint W10 meg a 18.04-es Ubi én már látom.
Köszönöm a segítségeket, ez a Linux is eljutott a format:C sorsára. Ez 1 hét alatt a 4. azt nem is mondtam hogy közbe egy Manjarot is kikukáztam mert meghülyült. -
-
válasz
CPT.Pirk #96212 üzenetére
Eredménytelen.
Asztali effektekbe rákeresve borító és cover meg a saját szemem is eredménytelen.
Az Ablakkezelés--> Task switcher menübe is csak a Breeze effekt választható, a régi Kubuntuba itt van még sok,
Fedett váltódoboz, Billenős váltódoboz stb.
Az normális hogy a kb. a negyede angol egyébként a beállítási felületnek? -
válasz
CPT.Pirk #96208 üzenetére
Bocs hülye voltam,.
Negatív bármilyen próbálkozásom,tibi@tibi-AERO-UBI:~$ sudo apt install kdeplasma-addons-data
[sudo] tibi jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
kdeplasma-addons-data már a legújabb verzió (4:5.27.11-0ubuntu3).
kdeplasma-addons-data kézi telepítésűre állítva.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
tibi@tibi-AERO-UBI:~$ sudo apt install plasma-widgets-addons
plasma-widgets-addons már a legújabb verzió (4:5.27.11-0ubuntu3).
plasma-widgets-addons kézi telepítésűre állítva.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
tibi@tibi-AERO-UBI:~$ sudo apt install kdeplasma-addons
E: Ez a csomag nem található: kdeplasma-addons
tibi@tibi-AERO-UBI:~$
-
válasz
CPT.Pirk #96202 üzenetére
öööö
ez a teszt Kubuntu 24.04, a Mintet elengedtem egyelőre.
A régibe 18.04 benne volt minden ilyen effekt, ebből meg hiányzik.
Hogyan kell ezt, én tudom hogy tök vagyok de itt erről egy szó sincs,
[link] hogyan kell telepíteni.
Terminál erre sem barát,tibi@tibi-AERO-UBI:~$ plasma-widgets-addons
plasma-widgets-addons: a parancs nem található
tibi@tibi-AERO-UBI:~$
-
-
CPT.Pirk ha jól tudom KDE használó vagy.
[ez az effekt ] hová tűnt az újabb KDE verziókból, leölthetően sem találom. Van ennek kocka váltós és lapozós effektje is.
Ez volt a KDE nagy dobása anno és kivették belőle mindet? -
válasz
CPT.Pirk #96183 üzenetére
Yes Captain de nekem a 3 céges Wines gépen több éve a gyári Edge van használatba és nem hinném hogy kitörő örömmel fogadnák az azzal dolgozók hogy holnaptól Firefox
Le is nyakaznának.
Mindenre jó tényleg, már lassan csak abból nyomtatunk pdf-et stb.
Nagyon jó lett tényleg, legalább 1 gyári szoftvere van Redmondnak amit lehet használni. A fél Windowst integrálni lehet vele Linux alá. -
válasz
savior #96177 üzenetére
Edge-t én is használom, nagyon jó a szinkronja. 3 Linux és 4 W10 között jól teszi a dolgát. és tele van szuper funkciókkal. Ha már valami keresztplatformos, használjuk ki. Pl én Winen a Linuxon megismert képernyőfelvevőt használom.
Nincs ezzel semmi baj, az eretnekség máshol kezdődik -
-
-
válasz
sh4d0w #96123 üzenetére
"más repo, github stb. szúrja a szemedet, de a snap nem"
drága jó sh4d0w.
Nem, nem értesz megint. Persze hogy nem szúrja a szemem hisz GYÁRI, beépített, a disztróval érkező, a rendszer része! Semmit nem kell csinálni, kattintással mennek fel a friss szoftverek, ez a lényeg.
A Ti szemeteket szúrja tudtommal.
Nekem 1 bajom van vele, a korlátolt hozzáférése a /home-n kívülre. Ez borzasztó nagy korlátozás annak aki nem csak a home-t használja mindenre.Opera, igen elismerem de a legelső verzió óta ezt használom. Soha nem tudott más megfogni, se Internet Explorer anno, a Firefox-szal eddig kb. 25 próbálkozásom volt, nem szeretem. Chrome nem, más Chromium származékok sem, Vivaldi ilyenek.
Ez az én saram ez így van, ezzel maximálisan egyetértek. -
válasz
sh4d0w #96120 üzenetére
"van legalabb 3 fele alternativ forras, ahonnan a legfrissebb beszerezheto"
Igen. ppa, külső weboldról tölthető deb. Github, forráskód.
És ezeknék ki, hogyan, miképp tesztel, bizonyosodik meg stabilitásra, mennyire megbízható?
Mennyire kuszálja össze a rendszert, mi van benne ténylegesen? le lett tesztelve? Nem. Simán ráeresztem a rendszerre, egyetlen érv hogy megbízom a fejlesztőbe és snitt.
Egy tárolóba nem elérhető ad-hoc deb amit letöltöttem bárhonnan, (mivel repoba nuku) a legveszélyesebb.
Opera Software. Made in Kína, mióta az eredeti csapat elengedte.
Csak kizárólag a weboldalukról tölthető Ubuntu vonalon ráadásul zárt. (jogos hogy akkor nem kell ilyet használni de ha adott feladatra nincs más pl. Megasync?)
Ilyenkor mi a helyzet a stabilitással, megbízhatósággal, tesztelésekkel?
"Hogy most Te veletlenul talaltal egyet a nagyjabol lehetseges nehanybol"
Ez olyan aranyos volt, tényleg
Állítólag 30ezer szoftver van a repoba.
Tehát véletlenül abból a 9-10 stabil szoftveremből amiket 15+éve használok mindenhol mivel szerencsére keresztplatformosak, más rendszereken csont nélkül települnek, világszerte milliók ismerik használják,
ebből 7 darab problémás Ubuntu vonalon azaz nem elérhető gyári repoba. Nem 7 bocs csak 6 mert a Microsoft Edgét tényleg nem illik belevenni.
Ez elég érdekes aránycsak véletlen lehet semmi más és ezeket bizonyára csak én használom a galaxisba, senki más nem.
-
válasz
urandom0 #96114 üzenetére
Dehogy, nem szenvedek csak kíváncsi voltam.
Arra jutottam hogy csak egy vonalon mozogva, a Snap kivételével, nem lehet összehozni.
Össze lehet de nem a gyári Szofvertelepítővel, ha csak deb.
Cak öszvér módon, ppa és társaival valamint az app weboldaláról letöltve.
Nem lehet Flatpakból ha csak ezt használnám.Semmi más célom nem volt.
-
válasz
sh4d0w #96112 üzenetére
Nem akadok ki.
Dehát akkor a Snap-re mégis jobban odafigyelnek, és ezt írtam.
"Debianek meg azt mondjak: "ekkor van freeze, ami eddig bejon, azt lecsiszoljuk, letakaritjuk, megepitjuk, aztan - hacsak nincs benne biztonsagi hiba - igy marad."
Végképp nem értjük meg egymást amin elszomorodok.
Csak ezt a szerencsétlen yt-dlp-t tudom megint felhozni példának.
Ez egy olyan szoftver amit ha nem frissítenek a Yt. API változás után a lehető leghamarabb akkor nem lehet használni.
Ezen az általad említett freeze, csiszolgatás meddig tart? Pár hét, hónap? Mivel addig a szoftver az előbb leírtak miatt használhatatlan.
Ebben eltér egy képnézegetőtől vagy bármi más statikus szoftvertől amiből teljesen jó a több éves verzió. Én egy 2003-mas mp3 lejátszót használok mert azóta semmi gyökeres változás nem történt mp3 vonalon. Ez oké.
a yt-dlp az más. Az ha frissül annak az az oka hogy tegnap még jó volt, ma már nem működik.
És ilyenkor frissül 1-2 nap múlva Githubon, és innen tovább Winen, Droidon, MacOS vonalon, frissül a rollingoknál, Archon. Mindenhol csak Ubuntuék és származékain nem.
Az hogy EZ a szoftver mennyire esett át tesztelésen meg forráskód ellenőrzésen meg mennyire befolyásolja egy rendszer stabilitását, mennyire biztonságos, ehhez nem tudok hozzászólni.
2 év nem volt elég hogy teszteljék?
SmPlayer ugyanez. 2 éves verzió, ezalatt gyökeres változások voltak. És valószínűsítem a biztonság terén is, vagyis pont a régi verzió a nagyobb veszélyforrás mivel a szoftver képes web audio-video streamingre ezért sebezhetőbb.
Egy böngészőről szó se essék az a kapu a web, annak minden szemete fertőzése és a felhasználó között.
Ott sem engedhető meg több hónap elmaradás, annak nem napra hanem percrekésznek kell lenni.
Debianék akkor egy Firefox verziófrissítést, amit épp egy kritikus hiba miatt adtak ki, hónapokig csiszolgatják, takarítják, építgetik..?
Nem értek egyet veled ebben, hogy ezekbe a példának felhozott szoftverekbe a régebbi az jobb lenne, stabilabb, biztonságosabb. Semmilyen téren nem lehet jobb.
-
Nem kötözködés. Nem flamegenerátor. Olyan kíváncsi teszt-féle.
4 órája telepített Xubuntu 24.04.
Gyári szoftvertelepítő ubuntu repo deb verzió: yt-dlp 2023, azaz másfél éves.
Flatpakos Smplayer 2023-mas azaz másfél éves. deb van, szintén 2023-mas másfél éves.
Flatpakos Viber majdnem jó, 3 alverzió a lemaradás, ez Viberéknél kb. 1-2 hónapos elmaradás. deb nincs.
Flatpakos Opera csak 2 alverzióval van elmaradva azaz kb. 2 hónapos a késése. deb nincs.
Flatpakba nincs külön yt-dlp install lehetőség de ha felpakolok bármilyen ehhez kapcsolódó guit az hozza magával és legalább 2024-es működőképes.
Megasync. Deb nincs, Flatpak van, nem néztem a verziószámot ennél nem érdekes mennyire van elmaradva mert nagyon ritkán frissül kb. 6-8 havonta.Ami tényleg friss mindenbe, az a Snap.
Snap Opera, Yt-dlp, Viber, Smplayer Mega naprakész.Ez csak 5 szoftver.
A Snap gondolom Ubuntu találmány és ezért rendesen karban is van tartva a deb kárára hátrányára, én ezt gondolom. Flatpak kicsit csalódás.
Vagyis ezen a vonalon Snap, vagy ppa hegyek+külső deb install.
vagy a másik lehetőség egy rolling disztró. -
válasz
Petya XT #96077 üzenetére
Tökéletes írás elfogulatlanul, grat.
Csak akkor ismét kérdezek.
Mit válasszon 1R user ha a rolling, bár tényleg ropogós, friss, használható, mindent elérni szoftverileg viszont instabil? választhatja a másik vonalat ami bár stabil, a támogatási idő vége előtt elhal sok esetben és sokkal szegényesebb a választék?
Ez a dilemma.
És megint a sokat hangoztatott és sokak által támadott én véleményem.
Snap és Flatpak.
Azokkal lehet ötvözni az öreguras stabilitást és a friss támogatott naprakész szoftverparkot.
Mivel konténeresek, 1 azaz egy, egyetlenegy darab szoftvert kell karbantartani. És az lefed mindent. Nem kell 25 féle pl. Firefoxot babusgatni a tárolókban.
Mégegyszer direkt kihangsúlyozom, ez a magánvéleményem amivel természetesen lehet egyetérteni és támadni is.
Valamint lehet meg is próbálom. Ez a Mint megy a levesbe, egy szűzet felpakolok a helyére és megnézem mi a helyzet Flatpak vonalon.
Mivel a 18.04 Ubuntumat a Snap segítségével tudom lélegeztetőgépen tartani pedig rég lejárt a támogatása. és minden snapes szoftverem eddig nem napra hanem percrekész.
Van igen hátulütője, borzasztóan korlátoltak a snap appok. Ha ez nem lenne nem is dilemmáznék itt egy friss rendszeren, maradnék életem végéig a 18.04-en.
Ezért is próbálom ki a Flathub vonalat, az jóval engedékenyebb. -
válasz
dances #96066 üzenetére
Mert a youtube downloader, a tiéd, az a yt-dl-t keresi a mai napig és nem lehet neki megmagyarázni hogy felejtse el és helyette használja a yt-dlp-t.
Hál' istennek pl. Smplayerbe lehet választani különben megint hekkerkedni kéne.
Szerezd be pl. a ytdlp-gui nevű frontendet, az ahhoz való. Pofára tökegyformák amúgy és a fedőnevük is ugyanaz, Youtube Downloader.
-
válasz
sh4d0w #96048 üzenetére
Ugye érzed hogy ez nemhogy sarkos de egyáltalán nem igaz?
Nem arról próbálom meggyőzni az embereket hogy szaralinugz hanem a Mint mostani esete a fennkölt gyári szoftverkínálattal, na az igenis nagyon sz@r.
És ebbe álltak belém gúnyosan többen és emiatt fakadtam ki. Ha neked igazad van és 8-10 ember körberöhög, nálad nem szakad el a cérna? -
válasz
ubyegon2 #96044 üzenetére
"Csakhogy Te igen régóta nem vagy fullhülye kezdő, mégis ezt szimulálod. De miért?"
Mert egy már kissé szenilis, Alcheimeres még nem de vén f***sz vagyok és amiket elkövettem 2-3-5-6 évvel ezelőtt, azokra már egyáltalán nem emlékszem.
Pl. emlékszek hogy az egyik lézernyomtatóval 5 éve 2 napig szenvedtem, meglett a megoldás de nem írogtok ki mindent mert akkoriban kb. 1000 kérdést tettem fel.
Pl. az egyik szkennerre emlékszek, egy Wines telepítőből kellett kibányászni egy .BIN fájlt és megfelelő helyre betenni a linux fájlszerkezetbe+symlink meg chmodozás is volt.
De konkrétan már most nem tudnám megcsinálni.
És ha minden megoldást könyvjelzőztem meg leírogattam volna, az brutál méretű lenne. Amibe szintén nem találnám meg amit épp keresek.
+változott sokminden, az a pár10 weblap amit könyvjelzőztem anno, a 3/4-e 404, nem található már. -
válasz
ubyegon2 #96039 üzenetére
Ha valamikor a Ventoyosra bármit telepítettél az belebarmol a Ventoy efibe és onnantól nuku Ventoy.
Megoldása mint nálam a 2. EFI partíció. Van hátulütője lásd a kérdéseimet de használható.
Apropó akkor kikezdem a Guefit is ha már benne vagyunk, az se egy nagy durranás ha nem tud megbirkózni 2 efivel. A Mint installer meg néggyel, nahát...
pedig egy LINUXMINT telepítő az maga a tökély, nemdebár?
Csak a poénkodás kedvéért, tudod. Ahogyan te is írtad, egy kis "humor" elfér itt.
Nem kötözködés, nem savazás, nem gúnyolódás, nem irónia. Dehogy. Szándékomba se volt.Csak egy jó poén.
Csak tudod Uby, ami egyiknek jó poén, az a másiknak esetleg bántó is lehet. -
válasz
PCProfessor #96033 üzenetére
Utolsó bekezdésedet (is) én évekkel ezelőtt kijelentettem.
Leszedték a fejem miatta. Állítólag ez a szépsége és jó ez így mert nem sablonos hanem izgalmas, sokféle. ám legyen. -
válasz
ubyegon2 #96014 üzenetére
De Uby, jön a hülyegyerek, mint pl.én, Winen ott a Store, beírta, kattintott, tlepül, működik.
A hülyegyereket nem fogja érdekelni hogy most lesz verzióváltás, mindjár jó lesz majd júliusba, a hülyegyerek olvasta hogy a Mint a legemberbarátabb disztró és nem fogja érdekelni miért nem működnek programok. Hogy ki tarja karban, ki nem, hány 1000 csomagot kell maprakészen tartani szegény maintereknek, stb.
Kinyitja a Szoftvertelepítő GUI-t (!!!!) kattingat és szar az egész.
És nem, nem fog ppa-zni mert nem tudja mi az, nem fog terminálozni, nem fog Githubon bogarászni, nem fog makeszarokkal szórakozni meg guglizni, forráskódozni, guberálni.
Enélkül meg a gyári tároló perpill. 2024 Május 23-án semmit nem ér ,elavultabb mint Nagymamám kenyérpirítója mert Ő meghalt 23 éve.És ezt leírtam ezelőtt 4-5 évvel a kedvenc blogodba hogy nem,. nem az Ubuntu vonal csomagkezelésével van a baj,az tökéletes hanem magukkal az elhanyagolt, elárvult magára hagyott programokkal. Semmi nem változott.
Van a Vlc, Firefox, Libre csomag meg még pár übernépszerű app és snitt, a többi nagy része ******** ide trágár szavak jönnének.Hol van az Opera, milliók használják, Mega, Viber (jaa a Viberék már belefáradtak a töménytelen mennyiségű csomag szarakodásba és linuxra nincs deb, se semmi, csak Flatpak vagy appimage, snitt) és még sorolhatnám.
Ja de. Hazudok.
Mert ha a hülyegyerek usr rákattint egy Flatpakos appra, akkor lejön a fél internet és onnan kezdve tényleg a legfrissebbek a csomagok. Meg Snap is ilyen.
DE!!! ezek ellen meg itt ágáltok berzenkedtek, szar, nembiztonságos, fúj.
Oké de akkor legyen naprakész a gyári szoftverpark! Kattintással telepíthetően mai napi friss appok.Bocs Uby a kirohanásért de ebben most totál igazam van egy fullhülye kezdő szemszögéből nézve. Ne akard már őt belezavarni a makeinstall, a terminálos PPA meg az ilyn hülyeségek erdejébe.
Miért nincs a gyári Szoftvertelepítőbe pl. PPA lista?
Kiírná hogy figyelj színhülye, ez ugyan nincs de itt és itt megtalálható és 5 katintással felveheted a Zabszemhegyező app PPA-t és már települ és működik is.
Ja, néhányan itt a PPA ellen is berzenkedenek, akkor ppa nem, internetről tölthető deb nem, Snap nem, Flathub nem, appimage nem,akkor már a Github forráskód se mert úgy a fair, ... ésakkor mégis hogyan? Ja persze, ilyet nem kell használni itt a megoldás congratula.
Ez egy KEZDŐ Linux topik!!!!! Nem a forráskódforgatásról és a menet közbeni kernelcseréről stb. kéne itt hoszas eszmecseréket meg példákat leírogatni az esetleg idetévedő színhülyéknek. -
válasz
ubyegon2 #96003 üzenetére
UBY!!!!! elegem van.
Mi a letölthető legfrissebb Linux Mint?Itt van ni ez a fostalicska, a linken NINCS frissebb, nem, nincs érted????
[link]
NINCS más frissebb Linux Mint jelenleg, hagyd már picsába a Matet meg az archot meg többi tetves szar oprendszert amit példának felhoztatok.
LINUXMINT
21.3 VIRGINIA, EZT nézzed már basszaqurvaélet!!Itt van tessék ez a rendszer fut nálam,
System:
Kernel: 5.15.0-91-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.4.0 Desktop: Cinnamon 6.0.4
tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0 Distro: Linux Mint 21.3 Virginia
base: Ubuntu 22.04 jammy
Itt a tetves GYÁRI szoftvetelepítő, youtube rákeresés,
Ott van a yt-dlp, igen és nézd meg ha rákkattintok,
DÁTUM.....????????
2022.04 mi a szaron vitatkozunk??? Tele már a faszom tényleg a többiekkel is akik körberöhögnek.
Ja és nézd meg az első képet, a Youtubedl-gui, amivel dicsekszel, csak nem ezen a rohadt Minten próbáltad, az CSAK FLATPKOS van a gyári szájbavert tárolóba!! NEM PPA meg nem terminálbaszakodás!! GYÁRI szoftvertelepítő, ennyit tud snitt. Miről vitatkozunk 1 hete, a semmin, nézd már meg basszus.
Meg az Smplayer is 2021-es a GYÁRI tárolóba meg még más is 2-3 éves.Hagyjuk már fenébe az egészet és akadjatok le rólam.
-
válasz
ubyegon2 #95949 üzenetére
Uby vicces vagy, az nem vicces hogy 6perc44másodperc alatt találtam 2 olyan szoftvert ami 2 és 3 éves. Bocs nem is kettőt hanem hármat. És a többivel vajh' mi lehet?
Lehet nyekergésnek felfogni de akkor nem jó a felfogás.
A többi szoftverem 80%-a KDE app, azok miatt érdekes nem nyekergek mert percre frissek nem napra..
Tényleg most tűnt fel nekem is hogy ezt leírtam, én még se itt se máshol KDE Plasma app miatt életemben nem nyekeregtem.
Mivel egyszerűen csak jól működnek, nahát...Mégegyszer szeretném elmondani, nem volt szándékom egyáltalán felforgatnia a Debian és Ubuntu-származék tulajdonosok nyugalmát. Sajnos a tény az tény.
Ezt érezte át Warton is mikor kitette ide azt a képet, a yt-dlp telepítésének maceráiról Win-vs-Ubuntu vonalon.
Ne csak engem támadjatok. Nem, nem akarom hogy esetleg Wartont is vagy mást is támadjatok!! (pl. Kapitány is észérveket hozott fel gyakorlatilag mellettem) nehogy így értsd de azért na.Van máris amúgy legalább 10 nyavajám amin ismét megakadtam de inkább nekifekszek a webnek meg a guglinak mert ha itt kérdezek, előbb-utóbb savat maró gúnyt kapok burkoltan vagy telibe nyíltan. Azért mert tényeket vázoltam fel amik bár megdönthetetlenül igazolják az adott rendszer ordító hibáit, jó érzés emiatt leb@szni a másikat. Csak azért hogy elfogultan lehessen védeni a kedvenc rendszert.
Igaz ezért szokták beverni az ember fejét. Köszi szépen.
-
lsusb,
Bus 001 Device 003: ID 187f:0201 Siano Mobile Silicon Nova B
Hogyan tudom megnézni ez működik-e, ez egy usb-s tv tuner. Mert jelenleg semelyik DVB-T tv szoftver nem látja. A Mint dirverkeresője szerint minden okés. -
Nem 2 hanem 3 éves. Száítástechnikába ez kb. 3 fényév lemaradás.
Mert nem tud együttműködni pl. a yt-dlp-vel, amiből meg ha nem a legfrissebbet használod akkor nem megy a webes videók helyi lejátszása.
Azaz így ahogy leírom:
3éves smplayer+2éves yt-dlp=csőd
2 éves yt-dlp+friss smplayer=csőd
friss smplayer+2éves yt-dlp=csőd
friss smplayer+friss yt-dlp=működik.
2éves yt-dlp-->semmi, ismétlem semmi nem működik
friss yt-dlp-->-minden megy, letöltések, kötegelt letöltés, tudja használni az ffmpeget hogy azt és olyan formátumba szedjem le ahogy nekem kell, audiót kiszedi feliratot mellétölti stb. stb. -
-
válasz
#02705152 #95929 üzenetére
Dehogy a partíciószerkezettel van bajom. Az full logikus, nem használok se C meghajtót se /home-t adattárolásra, azok szinte szüzek, kisméretűek. A Win10-em perpill. 37Gb és 2016 óta mindenen átesett, naprakész.
Hosszú ezt így leírni. Gyere át délutánés megmutatom hogyan mit kellene elérni az új rendszerrel.
Csak az otthoni meg a melóhelyes szerverek, smb-k meg nyomtatók, elérések jelszavak egyebek elég hosszú mutatvány lesz.
Próbáltam a /home/.config könytárat költöztetni és nagyon felemás a végeredmény nálam.
Apró példa, amiből sok van, a Dolphinba valamit nagyon megváltoztattak mert hajlamos beborulni ha átviszem a config fájljait.
Marad a kézimunka ami elég hosszadalmas. -
Mert ha, HA be tudom lakni, mindent fel tudok telepíten, bekonfigolni ami ugye több hónap
akkor szinte minden igényemet kielégíti amit elvárok. Kezes, a kinézete pont olyan amit elképzeltem, pontosan azt teszi amit akarok stb. stb. Egy Windows ezen a téren borzasztóan fafej és kezelhetetlen.
Szeretem a Linuxot, 6 éve gyilkolok Ubuntukat.
Akkor mikor elkezdtem 6 éve, velem volt tele ez a Kezdők, meg az Ubuntus topik meg a linuxmint.hu.
Kb. 2000 kérdést tettem fel, majd' 1 év lett mire olyan lett amilyennek elképzeltem.
Utána gyakorlatilag ezeket a fórumokat segítségkérés miatt nem kellett látogatnom mert minek, teszi a dolgát.
Most próbálok frissebb rendszerre váltani és máris velem van tele minden topik. Pedig már bőven van rutinom, ennek ellenére borzasztó nehézkes ez az egész procedúra.Erre írtam hogy ezen a vonalon 6 éve semmi nem történt, fapad a köbön.
És nekem már nem sok kedvem van megint 1 évig csiszolgatni egy rendszert. -
válasz
sh4d0w #95914 üzenetére
Szakmailag nagyra tartalak de ebben (és pár másban) nem értek egyet.
Amiket felhoztál, ahhoz átlag user a közelébe se kerül. Mert a vitánk a leguserbarátabb Linux Mintről, nem szerver, nem felhő, Azure, virtuálizálás stb. hanem user desktopról szól.
És az általam használt szoftverek, Opera, Mega, Viber, mediaplayer, kisegítő szoftverek pl. yt-dlp-dlg és ezekhez hasonló tökátlag applikációkról. És ezek telepítése, konfigolása is már nehézségekbe ütközik. A rosseb vadászgat Githubon, vagy ha mégis, onnan egy Wines exe letölt, kétkatt és használ. Míg a Linuxos változatot kitalálni kezdőnek, melyik is kell, deb nincs, makeinstall van, gyári tárolóba 2 éves (!) szoftver van, hát köszi emberbarát Linux.
Az sem vigasztal amit Uby említett, hogy mindjárt verzióváltás van Mint vonalon. Most ez a verzió ami letölthető, nem vigasz hogy ugyan várjál már 1-2 hónapot, vagy addig szenvedj a már hanyagolt 2 éves szoftverekkel, vagy telepítsd 1 hónap múlva.Nem atomfizikai célszoftról beszélek, milliók által használt ismert tömegappokról van szó.
Félreértesz, nem (csak
) a terminál hanem az egész koncepció ami ellen ágálok.
És bármilyen röhejes, a konténerek létjogosultak. Snap, Flatpak.
Miért?
Mert nem kell 556887 disztróra karbantartani, terjeszteni, tárolni szervereken a kismillió verziót.
Mai napig csak ámulok, egy normálisabb nagy szoftver weboldalán van Debian, Fedora, Mint, Suse, és még 10 verzió. Minek?
Nem kell figyelni ezen a millió disztrón, mikor jön ki újabb verzió.
Totál egyszerűen, átlaguserszintű grafikus frontenden keresztül telepíthetők.
Egyetelen egy appot kell karbantartani, és a fél világ ezt azonnal naprakészen megkapja.
Nincs, szükségtelen PPA.Ezt egy rolling tudja csak, semmi más terjesztés nem, azok el vannak maradva szoftverileg fényévekkel.
Vagyis nem csak a terminál, hanem az egész koncepció ellen ágálok.
-
-
-
Uby máris kellesz!!
Ezmiez, ilyet sose láttam, mi a teendő vele?
Mi az az usrmerge?
-
-
válasz
urandom0 #95895 üzenetére
Most már nekem is a legújabb van
És megy minden szépen, "csak" 10 percembe került mert a SmPlayer is természetesen őskövület, tübb mint 1 éves verzió, 21.10 és perpill. 24.05-nél jár....
Megint én vagyok a gúnyos, majd ez jön le. 2-3 éves félhalott szoftverek.
Úgyhogy Smplayer PPA hozzáad, máris együtt tud működni a friss y-dlp-vel, lőn csoda.
Természetesen a mutatvány csakis kizárólag terminálba hajtható végre, akik ismerik ennek menetét
Kezdők híresek erről.
Irónia, nem, racionalizmus.
Vagyis BoB és sh4d0w mester jól írta, a kettejük kijelentését összegyúrva
rolling vagy önszívatás.
Guefi, bennt vagyok a melóhelyen, biosba a 2 belső ssd disable, nem is látja őket semmi.
A helyzet ugyanaz, rájöttem hogy magán a hordozható ssd-n van 2 EFI partíció úgyhogy innentől passz. -
-
válasz
sh4d0w #95890 üzenetére
Mert embertársam vagy és mert dacára az itt nem ennek tűnő kirohanásaimnak, empatikus f@szi vagyok.
Nem látod jól, nem, egyáltalán nem akarom önszívatni magamat.
Szeretném lecserélni az Ubuntu18.04-et.
A többi ebből fakad.
Manjaro valahogy nem, Debian csőd, most a Mint is. Miért, mert bár tényleg nem vagyok 500 szoftvert használó felhasználó, amint a megszokott 20-30 programjaimat felpakolnám, nem falakba hanem Atlasz nagyságú hegyekbe ütközök.
Vagyis van egy Linuxom ami igaz 6 évvel ezelőtt kb. 1 évbe telt mire olyan lett amilyennek szeretném, ebből váltani ismét csak 1 év...? Guglizás, ppazás, terminálozás orba-szájba, Githubon bogarászás, fordítózgatás? Ennyi történt Linux fronton, elavult szoftverek, tömkelege, Opera, Mega és még pár nincs tárolókba, egy nyamvadt videó letöltésére ppa-zni kell, meg fúrni faragni?
Helyrehozni amit a telepítő elb@szott, ez fél napomba került mert igaz 4 EFI partícióm van ami nem megszokott de nem uralta a helyzetet?
A mondhatom vezető disztrónál, a Linux Mintnél?
Ez nem önszívatás. Ez van ma perpill.
Ha ezzel is most megbántottam valakit, elnézést kérek. -
válasz
sh4d0w #95886 üzenetére
Neharagudj nem akartalak felmérgesíteni.
Csak leírtam hogy a gyári az gyakran minek? Ha őskövület kiadásokkal van teli.
Ami leírtam, biztosan atomstabil kiforrott kipróbált csak 2024-be használhatatlan.
Lesz nemsokára friss yt-dlp-m csak ne idegesítsd magadMost grub-uefi macera van terítéken.
Mégegy. A 2022-es yt-dlp az a Hypnotix nevű webTV applikációhoz kell, mivel ezt elvitte magával az uninstall.
Előtte megnéztem mi ez a Hypnotix. Webtévé, ahol a beleégetett csatornák 3/4 része már nem él, nem elérhető.
Ez is kell mint egy falat kenyér mivel sztem. ez se volt karbantartva 2022 óta.
Bocsánat. -
válasz
I02S3F #95884 üzenetére
Hát tudod...
Most szenvedek egy friss Mint-tel.
Nem hinném hogy pl. a yt-dlp egyedül az én monomániám. 2022-es verzió van a gyári tárolóban.
Azóta kb. 6x volt yutubéknál api változtatás ergo használhatatlan.
Akkor mire jó..? a fényévekkel elmaradt tárolós szoftver? Azt aláírom stabil mivel nem is használom ezért tuti atomstabilan ott van a lemezen. -
-
-
válasz
sh4d0w #95876 üzenetére
Már megtörtént ... nagyon sajnálom.
sudora se találja, ugyanaz a hibaüzenet.
urandom0,
futtattam egy update-grub, ezzel azt már elértem hogy legalább bootnál a UEFI kilistázza a Mintet és el is indul (mivel eddig csak a Supergrubdisk nevű live tudta elindítani mert ugyen nem ismerte fel a uefi)
Vagyis minden a helyén, és a kimenetben nálam is tt vannak azok a számok amiket leírtál, az efi partícióké.
tibi@tibi-VTOY-MINT:~$ lsblk -p -l -t -o name,parttype,maj:min,uuid,pkname,pttype,type
NAME PARTTYPE MAJ:MIN UUID PKNAME PTTYPE TYPE
/dev/sda
8:0 gpt disk
/dev/sda1
c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b 8:1 D21A-2291 /dev/sda
gpt part
/dev/sda2
e3c9e316-0b5c-4db8-817d-f92df00215ae 8:2 /dev/sda
gpt part
/dev/sda3
ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:3 76217FFD41194EC7 /dev/sda
gpt part
/dev/sda4
0fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 8:4 9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 /dev/sda
gpt part
/dev/sda5
ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:5 E6CE3F6ECE3F35E1 /dev/sda
gpt part
/dev/sda6
ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:6 448883198883091E /dev/sda
gpt part
/dev/sda7
0fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 8:7 7a4d917a-d927-4fd4-ac70-c9d9cdb5ea7a /dev/sda
gpt part
/dev/sda8
0657fd6d-a4ab-43c4-84e5-0933c84b4f4f 8:8 30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca /dev/sda
gpt part
/dev/sdb
8:16 gpt disk
/dev/sdb1
ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:17 B3D0-0F9D /dev/sdb
dos part
/dev/sdb2
c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b 8:18 3F32-27F5 /dev/sdb
gpt part
/dev/sdb3
ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:19 223AB21B02B0163B /dev/sdb
gpt part
/dev/sdb4
0657fd6d-a4ab-43c4-84e5-0933c84b4f4f 8:20 27dd4a24-22dd-47eb-916c-45beb65358cf /dev/sdb
gpt part
/dev/sdb5
0fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 8:21 da58c770-ae12-4a2b-8ff8-af26bd9babea /dev/sdb
gpt part
/dev/sdb6
0fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 8:22 f3bc6b5b-7d13-4731-85ac-385d708a7cfc /dev/sdb
gpt part
/dev/sdb7
c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b 8:23 635D-4BF4 /dev/sdb
gpt part
/dev/sdb8
ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:24 731C06B8266294E0 /dev/sdb
gpt part
tibi@tibi-VTOY-MINT:~$
Ennek ellenére guefi nem talál csatolási pontot. -
-
válasz
urandom0 #95864 üzenetére
tibi@tibi-VTOY-MINT:~$ guefi
guefi: a parancs nem található
tibi@tibi-VTOY-MINT:~$
Nincs.
A többivel küzdök úgy ahogyan leírtad. Jelentkezek.
Parancsolj:tibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-master$ make
for i in `ls po/*.po`; do \
msgfmt $i -o `echo $i | sed "s/\.po//"`.mo; \
done
intltool-merge po/ -d -u \
guefi.desktop.in guefi.desktop
make: intltool-merge: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
make: *** [Makefile:16: desktop] Error 127
tibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-master$ sudo make install
[sudo] tibi jelszava:
install -d -m 755 //usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/
install -m 644 icons/guefi.svg \
//usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/
for i in 48 32 24 22 16; do \
install -d -m 755 \
//usr/share/icons/hicolor/${i}x${i}/apps/ \
2> /dev/null; \
install -m 644 icons/guefi-$i.png \
//usr/share/icons/hicolor/${i}x${i}/apps/guefi.png; \
done
for i in `ls po/*.po|sed "s/po\/\(.*\)\.po/\1/"`; do \
install -d -m 755 //usr/share/locale/$i/LC_MESSAGES; \
install -m 644 po/$i.mo //usr/share/locale/$i/LC_MESSAGES/guefi.mo
; \
done
install -d -m 755 //usr/sbin
install -d -m 755 //usr/share/applications
install -d -m 755 //usr/share/guefi
install -d -m 755 //etc
install -m 755 src/guefi //usr/sbin/
install -m 644 src/guefi.ui //usr/share/guefi/
install -m 644 guefi.desktop //usr/share/applications/
install: stat 'guefi.desktop' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
make: *** [Makefile:65: install] Error 1
tibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-master$
-
Asszem itt elegem is lett.
Nem tudom mit rontok el de nem is érdekel, weben így írja a mekeizét, fulladjon meg ahol van.tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-0.2.2$ ./configure
bash: ./configure: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-0.2.2$ sudo ./configure
[sudo] tibi jelszava:
sudo: ./configure: parancs nem található
tibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-0.2.2$ make install
install: '//usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/guefi.svg' reguláris fájl nem hozható létre: Engedély megtagadva
make: *** [Makefile:71: install-icons] Error 1
tibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-0.2.2$ sudo make install
for i in 48 32 24 22 16; do \
install -d -m 755 \
//usr/share/icons/hicolor/${i}x${i}/apps/ \
2> /dev/null; \
install -m 644 icons/guefi-$i.png \
//usr/share/icons/hicolor/${i}x${i}/apps/guefi.png; \
done
for i in `ls po/*.po|sed "s/po\/\(.*\)\.po/\1/"`; do \
install -d -m 755 //usr/share/locale/$i/LC_MESSAGES; \
install -m 644 po/$i.mo //usr/share/locale/$i/LC_MESSAGES/guefi.mo; \
done
install: stat 'po/ar.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/bg.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/ca.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/cs.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/da.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/de.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/el.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/es_AR.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/es_CR.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/es.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/fr.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/gd.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/he.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/hi_IN.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/hu.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/ia.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/ie.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/it_IT.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/it.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/ja.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/kk.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/lv_LV.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/nb.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/nl.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/pl.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/pt_BR.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/pt.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/pt_PT.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/ro_RO.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/ru.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/sv.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/tr.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/uk.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
install: stat 'po/zh_CN.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
make: *** [Makefile:83: install-mo] Error 1
-
-
Kérdés.
Hogyan lehet megváltoztatni egy efi-n lévő Linux nevét, amit a UEFI kiolvas és megjeleníti?
Boot, és kiirkálja a rendszerek neveit, pl. nálam
Windows
memtest
ubuntu
uefi os (ez a Ventoy, így jelenik meg)
debian stb. stb.Namost azért (is ) lehetett ez a gubanc nálam mert az Ubuntum is ubuntu meg a Linux Mint is ubuntu néven teszi be magát az efi partícióra.
Így néz ki aze fi partíció linuxos mappaszerkezete,a csv_orig az az eredeti fájl mentése.
Kutakodtam, átírtam a mappa nvét, eredmény nulla.
Van a mappába egy CSV fájl, abban van az os neve:shimx64.efi,linuxmint,,This is the boot entry for linuxmint
Nem az volt hanem ubuntu, én írtam át linuxmint-re.
Nem paraszt módon, amúgy meg mezei szövegszerkesztővel nem is lehet hanem tényleg cs lett.
Ezzel azt értem el hogy meg se jelenik a UEFI boot menübe.
Hogyan lehet ezt megcsinálni hogy ne ubuntu hanem linuxmint legyen? -
válasz
urandom0 #95857 üzenetére
Csak így tudtam megoldani hogy 1 lemezen 2 efi, a Ventoy hordozható svájcibicskám sajnos azonnal meghal ha a Ventoy saját efijébe betetetem az usb ssd-re telepített bármilyen oprendszert.
Így lett 2 efi, egy a ventoyé, érintetlenül, a másikon meg a próba os-ek.
Bevált. -
-
válasz
urandom0 #95836 üzenetére
Uram minden szava merő tévedés
BIOS kizárva, 5+ éve csak idegen gépeken láttam, mindenhol UEFI-t használok." Ilyenkor hozzá sem nyúl az EFI partícióhoz"
Akkor101% hogy nem bios hanem uefi módba voltam mivel nálam csípőből átírta az EFI partíció, sda1, EFI/ubuntu/grub.cfgt. Mivel ez az EFI partíció NEM azon a lemezen van amire telepítettem a Mintet, logikusan mikor kihúztam az usb ssd-t, amire Mint települt, mindkettő megdöglött.
A hordozható nem találta az sda1 indítót, a stabil telepített meg grub rescue mert az efin a grub.cfg a hordozható Mint / UUID-t erőltette, persze hogy nem találta.Nem tudom hogyan kell terminálban kiíratni a lemezeket és partíciókat.
Itt egy kép, ennél beszédesebb partlabel és partname a földön nincs.
sdc7 efi/boot VTOYEFI2-VTOYEFI2
A telepítő meg tette a
sda/1 EFI partícióra.
Ha EZT valaki elkeveri az színhülye, ennyire még én se vagyok buta se szenilis.
Nem én tévedtem hidd el. Hanem meghaladta a 3 lemez, 4 EFI partíció a Mint telepítő képességeit. -
válasz
ubyegon2 #95834 üzenetére
Mint telepítő belépett a hírhedt Windowsok hagyomány ápolásába
Most értem haza, itthoni gép bekapcs, ez amiről tegnap telepítettem a hordozhatót.
A stabil Ubuntumat elvitte a cicagrub rescue, snitt.
Szerintem beleírt vagy felülírta az Ubuntu bejegyzését.
Ha már itt, azzal mit lehet kezdeni hogy a Mint is ubuntu bejegyzést készít az efire, így eléggé édekes ha valakinél van egy Ubuntu meg egy Mint telepítve mert a UEFI választómenüben tökegyformák, ubuntu és ennyi. Valószínű ezért történt ez is, mivel az EFI/ubuntu útvonalon nem lehet 2 egyforma nevű könyvtár.
Ezt hogy lehet megoldani/átírni?
Még isteni szerencsehogy a Win bootloaderhez nem nyúltígy most a Winről írok itt reggeli közben.
Megszögelem majd csak most irány a kisebbik fiam telke, betonozás ezerrel. -
-
válasz
growler #95823 üzenetére
Hát apám... komolyan mondom ez szívat.
Nemszórakoztam vele mert a grub félhalott volt, a/boot/grub mappa üres, vagyis semmit nem pakolt bele. Elengedtem, újratelepítettem. És mit gondolsz...? Igen, simán lefutott és ....NA itt jön csavar.
Esküszöm nem vagyok hülye. Nem vagyok vak. Totálisan tisztában vagyosk a telepítős gépbe lévő 2 lemez +az USB ssd-m partíciószerkezetével, álmomból felébresztve elmondom hogy a 3 lemezen lévő 17 partíción mi van, mi micsoda és mik a partíciók nevei.
Megadom a telepítőnek hogy SDC7, érted te Mint telepítő, SDC7 az EFI partíció amire kérném a rendszerbetöltőt. Nem, NEM az SDA1 és nem az sdb1, az nem ezek a lemezek, nem ezek az efi partíciók amire én akarom,, kéretik mellőzni.
Megadom a / helyét, megadom a 3 swap közül hogy szíveskedjék az SDC4 partíciót swapnak használni. Nem az sda5-öt, és nem az sdb3-mat.Mindent betartott, kvéve mit nem...? Igen. A rendszerbetöltő grub fájlokat ráb@szta a sda1-re.
Én mint aki jól végezte dolgát, kihúztam az 1 terás ssd-t az otthoni gépből és szépen bejöttem a melóhelyre éjszakai műszakba.
ssd bedug, nini... sehol nincs a Linux Mint az UEFI-be.
Másik rendszer indít, Mint fstab belekotrász, hát persze hogy nem jó az UUID mivel az otthoni gépem egyik ssd EFI partícióra tette.
CongratulaReboot, Supergrub Live indít, Mint ezzel elindít, de mivel ugyen hiányzott szerencsétlennek az összes boothoz szükséges dolog, bele is szakadt.
Máris lehetett rebootolni a másik Linuxomba, fsck dev/sdc5, valamint a Mint fstabba átírni a JÓ UUID-t. Bár üres ugye de végre fel tudta csatolni bootnál és innen már semmiség volt.
Másodszorra már rendesen elindult a Supergrub segítségével, ismerem amit leírtál, grub-install /dev/sdc7.
Semmi chroot semmi nem kellett lévén benne vagyok a rendszerbe. Nyakig -
-
válasz
growler #95817 üzenetére
Persze. Van is rajta W10, Ubuntu bejegyzés és bizonyára minden a helyén van mert bootképesek.
A Debiannak is sikerült nemrég a telepítésnél ide betenni a bejegyzéseit.
Megpróbálom mégegyszer a Mint telepítés, lehet én rontok el valamit de mit? 50+ Linux telepítés biztos volt már az élezembe és sikerültek. -
válasz
I02S3F #95807 üzenetére
Kéremtisztelettel.
Gyenge testem, rozoga elmém meghajolt a köz nyomására és a gyalult Debian helyére ment most 15 perce egy LinuxMint XFCE (természetesen megy, azaz menne rá majd a komplett KDE Plasma).
Miért feltételes módban írtam?
Hát mert a szépen simán lefutott telepítés, a legvégén benyögte fatális hiba, ez nagyon nagy baj, ő biza' nem tudja betenni az indítófájljait az EFI partícióra.
sda7, fat32, flagek rendben, benne egy W10, az Ubuntum indítói, eddig minden os-nek sikerült ez a nehéz művelet. Hely is van mert a gyalult os-ek bejegyzéseit törlöm az EFI könyvtárból, most legutóbb a EFI/debian mappa ment a levesbe és mert gondolva a jövőre, 1GB az EFI partíció mérete. Még a Nobarának is elég volt, asszem az pakol kerneleket az EFI-be.
Ilyenkor mit kéne elkövetni, és miért nem sikerült neki az ami eddig sacc. 7-8 oprendszernek gond nélkül ment?Mégse szeret engem a Mint.... brühühüü...
-
válasz
ubyegon2 #95802 üzenetére
Megnyugodtam. Tényleg te vagy nem valami alterego, ki nem hagynád a kedvenc 2000-2001es kedvenc XP-s szoftvereimet.
Csak a pontosítás végett, van köztük Windows2000 program is.Feltettem Debian kartársra ezt az iwlwifi vagy mi a fene csonagot.
Annyit értem el hogy boot, bedobja az Asztal háttérképet meg egy egérkurorzort. Snitt, se panel se ikonok, gondolom nem indul el a valami gui. úgyhogy én itt tisztelettel elengedtem, már formáztam is a partícióját.
Nem kell nekem asszem újabb rendszer, ismétcsak maradt a 6 éves 18.04. Azt eddig nem tudtam semmivel megölni. -
válasz
CPT.Pirk #95785 üzenetére
Nem matattam vele. Kettőt rákkantintottama deb-re, elindult a Szoftvertelepítő GUI és közölte hogy ez nem telepíthető.
Itt számomra egyelőre véget is ért a folyamat. Appimage hibátlan, 5 katt volt letölteni és elindítani.
akkor nem gépészkedek terminálba hogy mi kell neki mi nem, milyen verzió.
Volt Manjarom, szerettem is de valahogy mégse...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Spórolós topik
- PlayStation 5
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Fotók, videók mobillal
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest