- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
Geripapa #49676 üzenetére
Korábban használtam Kubuntut, de az alapból nem csatolta fel automatikusan a csatlakoztatott USB-s háttértárakat, még futó rendszer alatt sem. De ezt egyébként külön be lehet állítani grafikus felületen, illetve akár magára az adott eszközre vonatkozóan is:
Viszont én rendszerint mindig menet közben csatlakoztatom / választom le a külső HDD-ket, ezért az említett dolgot korábban nem teszteltem. A mostani screenshot live rendszer alatt készült, de ha bejelentkezéskor felcsatolja, akkor lehet ennyi is elég hozzá.
Amúgy például a Mint Cinnamon esetében alapértelmezetten működik az
automount
funkció. Legalábbis a menet közben csatlakozó eszközöknél igen, de most próbálgatva elvileg a bootolás előtt csatlakoztatott külső HDD-knél is. Egyébként a Windows is ilyen, annál szintén működik mindkettő. -
King Unique
titán
válasz
growler #49578 üzenetére
Csak a legelső partíciónak oszt ki betűjelet, erről nemrég egy másik topikban volt szó. Ebben az esetben pedig ok lesz a FAT32-es.
(#49583) CPT.Pirk:
Vagy hármat, mert más Linux ISO-knál jellemzően ilyen elrendezés szokott lenni. Ilyenkor adiskpart
, de külső programok (pl. Rufus) is megoldják a helyreállítást. Amúgy nemrég megjelent a Fedora 25 és szóba került az FMW tool. Az elérhető Windowsra is, DD módban írja ki az ISO-kat + a helyreállítást is megoldja. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
Egyébként az USB 3.0 vége ~ 450 MB/s, az USB 2.0 meg tud akár 35-4x MB/s körül is. Persze a megfelelő szoftveres / hardveres környezet kell hozzá.
Torrentezésnél a programban be kell állítani, hogy előre foglalja le a fájlt (példa) és akkor kevésbé töredezik a fájlrendszer. Amúgy Linux alatt az exFAT támogatást beállítani kb. semeddig nem tart:
sudo apt-get install exfat-fuse exfat-utils
De újabb disztrók, mint pl. a Mint már natívan támogatják, legalábbis a 18-as verzió igen. Illetve utóbbi is Ubuntu 16.04 alapú és szvsz inkább használhatóbb.
-
King Unique
titán
válasz
qwertly #49311 üzenetére
A Parted Magic úgy tudom fizetős, legalábbis az oldaluk alapján. A CloneZilla viszont ingyenes és jól használható univerzális program különféle rendszerek lementésére. Igaz, virtuális gépen mutatja be, de ebben a videóban nagyon jól elmagyarázzák a működését.
Windowsra a rendszer biztonsági mentéséhez, illetve klónozásához van egy rakás (ingyenes) program. Ezek közül kiemelkedő a Macrium Reflect, amely egy korábbi tesztben is remekelt. Ha már van a gépen, akkor a Windowst akár ezek valamelyikével is le lehetne menteni.
-
King Unique
titán
válasz
Rimuru #49210 üzenetére
A 8.1/10 esetén valóban elég lehet annyi, de ezt én is említettem. Ahogyan azt is, hogy az adott hardvertől is függhet, hogy milyen paraméterek kellenek pl. egy 7-es bootolásához.
Nálam pl.
bootsect
nélkül is elindult a telepítő a FAT32-re formázott pendrive-ról. Előbbit amúgy hogyan oldottad meg pontosan? -
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49202 üzenetére
Fentebb említettem már ezt is, csak figyelmesebben kellett volna olvasni.
Amúgy, ha nem akar menni a fenti programmal sem, akkor marad a fájlmásolásos módszer, vagy az optikai lemez. Utóbbit illetően esetleg másik DVD-vel is lehetne próbálkozni, ha van kéznél.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49200 üzenetére
Azért, mert ez akkor vsz nem a 494-es.
Mivel abban lennie kell "Show All Drives" opciónak és pont az a trükk a dologban. -
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49198 üzenetére
Pedig én a 494-es verzióval megcsináltam NTFS-nél is, ha jól emlékszem.
-
King Unique
titán
válasz
Rimuru #49195 üzenetére
Igen, erre utaltam a korában linkelt hsz b. pontjával. Bár nem fel feltétlen ok minden esetben, illetve ez a módszer a 8.1/10 telepítőknél működik olajozottabban.
(#49196) scorpfrase:
Az UNetbootin tud NTFS-re formázott pendrive-ra is telepítőt készíteni. Viszont alapértelmezésben csak a FAT32 fájlrendszerűt mutatja a listában. A korábban ajánlott 494-es előnye pont az, hogy minden lemez & partíció kiválasztható benne. Persze ennél figyelni kell, hogy nehogy rossz lemezt válasszon ki valaki és ledózerolja vele az adatokat! -
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49193 üzenetére
Ezen leírás alapján nálad talán nem lehet felrakni terminálból?
Viszont azt említettem korábban, hogy ez erővel FAT32-re formázza a pendrive-ot. Működhet úgy is Legacy módban a Win7 bootolása, de a legtöbb gépen általában NTFS + aktív partíció (boot flag) kell hozzá.
Remélem többször már nem kell leírnom.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49189 üzenetére
Akkor próbáld a WinUSB-vel / manuális fájlmásolás + aktív partíció módszerrel.
Ej, macerás a 7-es, a 8.1/10 ilyen téren (is) jobb...
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49183 üzenetére
Itt az is a kérdés, hogy a boot sorrend stb. jól van-e beállítva? Valamint a telepítő elkészítésére meg volt adva több módszer, pl. a nemrég említett WinUSB is. Ha majd egyikkel sem működik, akkor lehet visszatérni a témára.
A pendrive-ot lehet csak nem csatolta fel automatikusan a rendszer. Terminálban pl.
lsblk
/df -h
paranccsal kilistázhatók a lemezek & partíciók. Illetve grafikus felületen a Disks / GParted is megmutatja a helyi & a csatlakoztatott meghajtókat. Utóbbiakkal 2 program valamelyikével akár újra is lehetne formázni / partícionálni a pendrive-ot. -
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49179 üzenetére
Üdv!
Mondjuk nem ártana megadni, hogy pl. milyen (Legacy / UEFI) boot módról szó? Bár a régi laptopból ítélve vsz az előbbi. Annál pedig a Win7 telepítő bootolásának kulcsa általában az NTFS fájlrendszer + aktív partíció (boot flag). Ha utóbbit nem állítja be a program, akkor lehet manuálisan kell. Minderre korábban kaptál útmutatást bőven
—►
[link], [link].Ez az újraírható DVD törlésének problémája fura, mert én is Verbatim lemezeket használok, de általában működni szokott a dolog Linux alatt is. Igaz, én 6-8x sebességű -/+ RW-ket.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49157 üzenetére
Mondjuk ez a partícionálás rész érdekes, mert ha már a Windows lesz elsőnek telepítve, akkor az annak való részt lehetne akár azzal is partícionálni. Korábban belefutottam olyan hibába, hogy telepítésnél problémázott a más OS / program által partícionált lemeznél. De egy külső merevlemezre történő telepítésnél ugyanúgy a Linux is, ha Windows alatt volt partícionálva...
Illetve itt a Legacy / UEFI boot, illetve az MBR / GPT is fontos. MBR esetén eleve csak 4 db elsődleges partíciót lehet létrehozni a lemezen, bár logikai partícióból lehet több is. Valamint, ha dual-boot lesz és mindkét OS alól el akarod érni pl. az adatoknak szánt partíció tartalmát, akkor célszerű olyan fájlrendszert tenni rá, amit mindkettő tud kezelni = NTFS. Persze az Ext4 kezelése akár Windows alatt is megoldható
—►
Ext2Fsd | Paragon ExtFS.A DVD-t esetleg meg lehet nézni másik gépen, másik optikai meghajtóval. Valamint, ha úgyis lesz fent Windows, akkor ott az ImgBurn programmal célszerű törölni. Ha az sem boldogul vele és nem az optikai meghajtó xar, akkor vsz a lemez kuka.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49150 üzenetére
Amúgy az Ubuntunak és a Unity felületnek van talán a legnagyobb erőforrásigénye, de ha a Windows elmegy azon a gépen, akkor ilyen alapon kb. minden Linux. Viszont, hogy egyik-másik disztróban milyen az egyes hardverek támogatása - főleg egy laptopnál - az már más dolog. Ezért nem ártana a gép pontos típusát és a hardverelemeket megadni. Amúgy a 16.04-nél nálam is gyakran szakadozott laptopon a Wi-Fi, aztán később - gondolom a frissítéseknek köszönhetően - javult a dolog.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49146 üzenetére
A DVD önmagában nem sok infó és ha törölni akarod, akkor nyilván újraírhatónak kell lennie. Egy régi laptopban meg ki tudja mennyire szuperál jól az optikai meghajtó...? Ha más lemezeket gond nélkül visz, illetve az említett DVD sem karcos stb., akkor lehet akár a program hibája is.
A Brasero nálam szép magyar volt, amikor legutóbb használtam. Vagy mire érted, netán a rendszerre? Ha telepítésnél magyar nyelvet választottál ki, illetve volt közben net, akkor a nyelvi csomagokat letölti és utána magyar lesz. Legalábbis eddig azt tapasztaltam.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49144 üzenetére
Mondjuk arról nem esett szó, hogy milyen optikai lemez, illetve jó / olvasható-e egyáltalán stb.? Valamint, ha már laptop, akkor az azokban lévő slim DVD-meghajtók nem feltétlenül a legjobbak. Az enyémben lévő pl. alig / nem akar beolvasni sok lemezt, ellenben egy normál méretű USB-s változat meg simán olvassa őket.
Ha a Brasero nem boldogul vele, akkor első körben érdemes lenne a többi programmal megpróbálni, hátha azok igen.
A fórumtárs egyébként csak arra célzott, hogy a beépített lemezkezelő is egy program. Te meg nyilván külső programra értetted. Egyébként utóbbiak jobbak és sokkal többet tudnak. De az említett művelethez elég általában a beépített tool is.
Amúgy, ha már úgyis újraraksz mindent, akkor akár a Linux Mint (Cinnamon) is kipróbálható.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49141 üzenetére
Nem ismerem ezt a GnomeBaker programot, de attól még nyilván lehet jó. Illetve további opció még a K3b.
Nem muszáj letörölni, mert mint mondtam, utólag újra lehet telepíteni a lemezre a GRUB-ot és beállítani a szükséges dolgokat. De, ha belefér, akkor a javasolt sorrend szerint is megoldható a telepítés. Utóbbinál Windows alatt a leválasztott partíciót nem kell formázni, elég ha nem lefoglalt (unallocated).
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49139 üzenetére
Hi,
Először célszerű a Windowst, majd utána a Linuxot telepíteni. Erre vannak jó kis leírások
—►
[link], [link], [link]. Ellenkező esetben a Windows felülírja a GRUB-ot és nem fog indulni a Linux. Bár utólag újra lehet telepíteni pl. egy live rendszerről.Partíciók machinálásához ott a GParted, amelynek most nem részletezném a használatát. Van a neten több leírás, videó stb. róla. Telepíteni lehet például terminálból is:
sudo apt-get update
sudo apt-get install gpartedOptikai lemezek kezelgetéséhez meg ott van például a Brasero. De törölni és újraírni nyilván csak az újraírható (+/- RW) lemezeket lehet. Vagy akár a DVD-RAM-ot is, de az más téma.
Látom sikerült megint jól beválasztani, nem lett volna jobb a javasolt Mint?
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #49136 üzenetére
Én csak pár alkalommal próbálgattam a live rendszert, illetve 1x telepítettem fel rendesen, de csak rövid időre és nem mélyedtem bele a használatába. Ez amúgy sem napi használatra való, max. annak, aki ilyen spéci dolgokkal ügyködik. Na meg nem szeretem a Debian telepítőket, mert nálam valamiért belerondítanak a már telepített Ubuntu és társai működésébe...
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49129 üzenetére
Ennyi idő alatt már rég le lehetett volna tölteni pl. egy Mint Cinnamon kiadást és telepíteni. Azért az, illetve a felülete inkább fekszik egy Windowshoz szokott usernek, mint ez a K betűs csoda... Előbbiben van Firefox, illetve aszem flash plugin is. Valamint a régi 11.2-es helyett akár újabbat is fel lehet tenni.
(#49131) ubyegon2:
Ezen ne múljon, van light verzió is a letöltéseknél...Amúgy nekem 2016.1 64 bites ISO-m van, de azt kibontva nincs benne EFI mappa és nálam nem bootol UEFI módban. Most töltöm a 2016.2-es verziót, nagyon kíváncsi vagyok...
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49116 üzenetére
Ja igen, az lemaradt, hogy ehhez futtathatóvá kell tenni. Jobb klikk a fájlon és egy másik program mintájára be kell jelölni. Illetve ezen leírás alapján lehet akár terminálból is indítani. Ha az alapértelmezett mappába lett letöltve, akkor így néz ki a parancs:
gksudo ~/Downloads/unetbootin-linux-494
Amúgy nézegettem tegnap ezt az új WinUSB programot. Míg a korábbi NTFS-re, addig ez erővel FAT32-re formázza a pendrive-ot +
lba
flaget tesz rá. Valamint csak úgy volt hajlandó kiírni, ha előtte a partíciót leválasztottam azumount
paranccsal, mint ahogyan a dd írásnál szokás. Aztán az írás végén mindig dobott valami hibaüzenetet. De utóbbi nem egyedi eset, mert máshol is volt rá panasz. Ennek ellenére pl. a Win10 bebootolt a pendrive-ról, bár annál nyilván nem nehéz összehozni.Valamint ezen hozzászólás B. pontjában említett módszerrel is akár megoldható a dolog. Legacy mód esetén ez működhet, bár a bootoláshoz szükséges paraméterek terén lehetnek eltérések a hardverből adódóan. A legtöbb gép pl. UEFI-ben csak FAT32-re formázott pendrive-ról tud bootolni, ellenben vannak olyan vasak, amelyeknél akár NTFS-ről is megy. Sőt, a W7-nél Legacy-ban még aktív partíció sem feltétlen kell nekik.
Továbbá, ha más nem megy, akkor a DVD-ről való telepítés szintén opció. Ott az ISO kiírását nyilván nem nagyon lehet elrontani és a korábban említett cikkben le van írva a módja.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49113 üzenetére
A 494-es verzió "portable", annál elvileg csak dupla klikk kell és indul. Legalábbis Mint & Ubuntu alatt működött, de Kali Linuxnál még nem próbáltam.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49108 üzenetére
A Win7 ISO-hoz a 494-es verzió működött, ha jól emlékszem, de lehet a legújabbal is már ok. A program használatát meg szerintem nem kell magyarázni. Betallózód az ISO-t a home (célszerű előtte odamásolni) mappából, kiválasztod a célmeghajtót (pendrive), aztán mehet az írás.
Illetve a korábbi hozzászólás harmadik bekezdésében voltak a boot módra, fájlrendszerre vonatkozó információk, viszont nálad pl. előbbi sem ismert. Továbbá a WinUSB mostani verziója nem tudom milyen, de a korábbinál ezt tapasztaltam.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49104 üzenetére
Én fentebb adtam már egy bőven kielégítő választ.
Amúgy a kolléga által javasolt dd kiírás nem jó Windows telepítőkhöz, azzal még a 10-es sem bootol, nemhogy a 7-es. Linux ISO-k esetén viszont már használható ez a módszer.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49089 üzenetére
Igen, nyilván nem kell egyből beleugrani a mély vízbe. Illetve legjobb a dual-boot és akkor nem kell kompromisszumokat sem kötni.
Windows alatt könnyű a telepítőt elkészíteni, egy Rufus szinte akármilyen Linux / Windows ISO-t kiír pendrive-ra. De az újabb Windows rendszereknél legegyszerűbb ez a fájlmásolásos módszer és akkor Linux alatt sem kéne külön programokkal szórakozni. Vagy akár a DVD-ről való telepítés is opció, de hogy melyiket választod, az már rajtad áll.
-
King Unique
titán
válasz
scorpfrase #49079 üzenetére
Üdv!
Ha Win8.1/10 ISO, akkor csak egy jobb klikk az ISO-fájlon és fel kell csatolni, majd a tartalmát rámásolni egy FAT32-re formázott pendrive-ra.
Ha Win7, akkor az már macerásabb...Annál a pendrive-ra történő kiíráshoz célszerű az UNetbootin / WinUSB programokat használni.
Illetve az is fontos, hogy pl. milyen módban bootol a gép. Az újabb Windowsok esetén a FAT32 jó lehet mindkettőnél, de a Win7-nél Legacy boot módban általában NTFS fájlrendszer kell + aktív partíció (boot flag). Utóbbi beállítására ezen hozzászólásban van egy jó videó. Bár elvileg az UNetbootin is aktívvá teszi a partíciót kiíráskor.
Akár egy felhasználóbarátabb Linuxot is ki lehetne próbálni, ott van például a Mint. A telepítő kiírásához ezen cikkben van hozzá egy jó szájbarágós leírás. De az ott említett optikai lemezes megoldás akár a Windows ISO kiírásához is használható. Továbbá a Windows - Linux dual-boot is opció lehet és megfontolandó a későbbiekben.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #49054 üzenetére
Egy meghajtón 1 db EFI partíció lehet. Tehát, ha külön HDD-re lett telepítve a Windows, akkor UEFI módban egy szűz lemezre elvileg létrehoz + 3 db partíciót, amelyekből az egyik az EFI. Na persze közben, ha másik háttértár is csatlakoztatva van, akkor az bekavarhat... Az EFI partíció(k) önkényes formázása / törlése meg pláne...
A Windows boot helyreállításához nem feltétlen elég UEFI módban egy sima javítás, lehet kell ott egyebeket is csinálni.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #49048 üzenetére
Ha notebookról van szó, akkor nyilván nem lehet csak úgy lehúzni, hanem ki kell venni belőle az SSD-t. A HDD meg gondolom caddy-ben van másodlagos meghajtóként. Vagy hogyan is van nálad ez az egész??
Az UEFI boot eleve macerásabb, mint a sima Legacy boot, főleg Windows - Linux dual-boot esetén. Viszont, ha már mindkét rendszer megfelelően fel lett telepítve, akkor a Linux egy
sudo update-grub
parancs után sem teszi be a Windowst a boot listába? Illetve, ha több meghajtó van, akkor egyes gépeken bootolásnál pl. F12-vel lehet eszközt választani. Ha nincs is külön Windows Boot Manager a listában, attól még a HDD-t kiválasztva jó esetben indulnia kéne a Windowsnak is. -
King Unique
titán
válasz
mrhitoshi #49006 üzenetére
Hát pedig Legacy mód esetén a Windows - Linux dual-boot általában sima ügy és akár még ezt is meg lehet próbálni. Ellenben az UEFI boot jól meg tudja szívatni az embert, illetve ott az előbbi megoldás sem használható...
A külső HDD-re történő telepítés kb. ugyanaz, mint amit a pendrive-nál linkeltem. Illetve egy merevlemez eleve jobban bírja a sok írást, mint egy flash meghajtó és ezért az Ext4 sem probléma neki hosszabb távon. Viszont, ha gyorsaságot akarsz, akkor egy 7200-as típus előnyösebb, vagy legjobb lenne ilyen célra egy külső SSD-t használni. Erről nemrég írtam egy másik topikban.
-
King Unique
titán
válasz
mrhitoshi #48995 üzenetére
Én egy ilyenre (is) szoktam Linuxokat telepíteni és okés volt rajta pl. a Mint & Ubuntu. Bár a 8 GB eléggé ki volt centizve és lehet nem ártott volna inkább egy 16 GB-os pendrive hozzá.
Az USB 2.0 viszont vsz lehúzza majd rendesen a sebességet, mert sok 2.0 pendrive elég gyatra értékeket produkál írás / olvasás terén egyaránt...Például a Remix OS többeknél nem is volt hajlandó akármilyen lassú eszközre feltelepülni.
-
King Unique
titán
válasz
Lathronos #48258 üzenetére
Ha beleolvasol az ezzel foglalkozó topikokba, akkor azért akad, akiknél pont megoldotta a problémát. Tehát a minden esetben azért nem feltétlen helytálló. Illetve a biztos módszer az adatmentés az erre való programokkal. A profi szoftverek lehet fizetősek, de még mindig olcsóbban lehet kijönni, mintha elvinnénk az ezzel foglalkozó hivatalos helyekre. Persze az adatok visszanyerése szempontjából utóbbi a biztos megoldás, illetve van amikor nincs is más lehetőség.
Linux alatt lemezképet egyébként tud készíteni a TestDisk és a Disks alkalmazás is. Illetve adatmentésre elvileg használható a ddrescue parancssori tool, valamint a grafikus felületű verziója. Utóbbit én is próbálgattam külső meghajtóknál. De, hogy esetedben ezen NTFS partícióval mire mennének, illetve Linux alatt milyen megoldás lenne biztosan eredményes, azt nem tudom.
-
King Unique
titán
válasz
Lathronos #48249 üzenetére
Azért a CHKDSK kicsit orosz rulett és nem minden esetben szokták ajánlani a használatát. Ha kimondottan fontos adatokról van szó, akkor célszerű minden olyan műveletet kerülni, ami ír a lemezre. Adatmentő programokkal kell nekiesni, illetve lemezképet készíteni, amit később tovább lehet boncolgatni.
-
-
King Unique
titán
válasz
Lathronos #48175 üzenetére
Ez speciel pont nem igaz...
Van letöltve 64 bites 14.04.3 / 14.04.4 Ubuntu ISO-m és mindkettőnél van EFI mappa, illetve (nálam) mindkettő bootolható UEFI módban. De, ahogy a fórumtárs is mondja, elvileg már a 12.04-nél is megvan a támogatás. Szóval itt az említett 64 bites remaster ISO-val ilyen téren probléma.De mindegy, amúgy sem vonzott annyira ez az Openbox kiadás. Letöltöttem a Mint 18 Cinnamon remastert, ami már működik UEFI boot módban is. Illetve a korábbi 17.3 is működött.
Utóbbiakat pedig ezúton is köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz
Lathronos #48160 üzenetére
Ki akartam próbálni én is ezt az új csodát. Legacy boot módban még ok, viszont UEFI-ben nálam nem bootolható egyik sem... A 32 bites nem megy, az még ok, annál EFI mappa sincsen, ha kibontom az ISO-t. Viszont a 64 bites "full" verziónál sincs és az sem működik. Hasonló a helyzet, mint amit korábban egy másik topikban említettem. Annyi különbséggel, hogy itt Secure Boot hibaüzenet nincsen, odáig el sem jut, szimplán csak nem bootol be. Egy 64 bites Ubuntu / Mint ISO viszont simán megy ugyanazon gépen és azoknál EFI mappa is van.
-
King Unique
titán
válasz
Balion #47740 üzenetére
Több Linux telepítésekor az új rendszerbetöltője felülírja a meglévőét, de eleve frissíti a boot listát és továbbra is kiválasztható lesz a GRUB-ból az összes OS. Legacy bootnál nem szokott ezzel különösebb gond lenni, bár olyan volt, hogy a korábbi Linux betöltője frissült és újra az lett a default. Az UEFI boot már bonyolultabb, de több Windows / Linux telepítésekor is nálam 1 - 1 db "Windows Boot Manager" és "ubuntu" bejegyzés volt, ha jól emlékszem. Tehát gondolom a meglévőt frissítette az új OS telepítésekor. De azt nem mondom, hogy minden gépen feltétlen ez lesz, illetve az EFI partíción lévő mappák tartalmát, az esetleges plusz bejegyzéseket annyira nem elemezgettem.
-
King Unique
titán
válasz
Balion #47735 üzenetére
Ez nem Windows, nem feltétlenül kell mindig újratenni. Igaz, én előbbit sem szoktam (nem is nagyon kellett), max. legvégső esetben. A többit meg már leírta más.
Az UEFI külön állatfaj és meg tudja szívatni az embert...a Legacy boot egyszerűbb és kevesebb szokott lenni vele a probléma. Előbbinél az adott OS bejegyzése is jól beeszi magát és pl. Linuxnál ezen cikk végén lévő
efibootmgr
megoldással lehet eltávolítani. Felrakhatsz több rendszert, max. annak a saját rendszerbetöltője felülírja az előzőt, de amúgy (jó esetben) továbbra is indítható lesz minden OS. Ezért is mondtam, hogy azt a 300 GB-ot vétek egy rendszerre elpazarolni. -
King Unique
titán
válasz
Balion #47733 üzenetére
A külön home partíciónak az az előnye, hogy ha valami miatt újra kell telepíteni a rendszert, akkor a személyes fájlok és beállítások előbbin megmaradnak, mert azt nem kell újraformázni. Tehát nyilván lehet ezt szem előtt tartva is telepíteni.
Telepítés alatt nem kötelező beállítani a netet, illetve a frissítések nagyját úgyis utána pakolja fel. Ami általában pár 100 MB szokott lenni.(#47732) colomb2: ő eddig azt mondta, ha jól emlékszem, hogy a Chakra esetén nem okoz semmilyen problémát. Aztán kiderült, hogy mégis.
-
King Unique
titán
válasz
Balion #47730 üzenetére
Windowsban csak le kell választani az adott méretű partíciót, de nem kell formázni, tehát maradhat nem lefoglalt (unallocated). Ha ez már előzőleg megtörtént, akkor értelemszerűen ott nincs vele további dolgod. Majd a Linux telepítőben ráérsz létrehozni a partíciókat, amit ezen leírás is szemléltet. Illetve utóbbi csak egy példa, nem muszáj pont ugyanazt a felosztást csinálni! Lehet akár az egész rendszert a gyökérbe / csatolni és swap partíció sem szükséges csinálni, ha van elég RAM (>=4 GB). Bár ez esetben azért belefér, hiszem bőven van miből.
-
King Unique
titán
válasz
Balion #47728 üzenetére
Okozhat az egyéb problémát is, ezért alapból ajánlott kikapcsolni dual-boot esetén
—►
[link], [link].Aztán amúgy nem ártana több infót megadni, mert azt sem tudjuk milyen gép, Legacy / UEFI boot, milyen Linuxot akarsz felrakni stb...
Valamint előtte nem ártana átfutni néhány leírást
—►
[link], [link]. Illetve azt hozzátenném, hogy például ez a megoldás kizárólag Legacy boot esetén működik.
Ha UEFI boot van, akkor ez eleve macerásabb...annál ez esetben a Secure Boot kikapcsolása valóban ajánlott, illetve az EFI partícióra is figyelni kell. Bár utóbbit a Windows már vsz eleve létrehozta, így nem kell még egyet csinálni. Illetve telepítésnél célszerű a "Valami más" opciót választani a kézi partícionáláshoz, ahol ezen leírás alapján megjelölhető a meglévő EFI partíció. De olyan is volt, akinél csak az első opció, az automatikus mellételepítés működött jól.
Amúgy 300 GB még kicsit sok is magának a rendszernek. Elég lenne neki ennek a tizede is, főleg ha első körben csak ismerkedni akarsz vele.A dual-boot telepítéssel (főleg UEFI) csak óvatosan és szükség esetén előtte érdemes lehet a rendszerről és / vagy a fontos adatokról biztonsági másolatot készíteni
—►
[link], [link]! -
King Unique
titán
válasz
Normi™ #47691 üzenetére
Hirtelen a Systemback jut eszembe, meg talán a CloneZilla is még használható. Másik rendszerre meg ugye van egy rakás ilyen program: [link], [link]. Azok közül az egyik legnépszerűbbre több linuxos alternatíva is van. Aztán, hogy utóbbiak közül melyikkel lehetne eredményesen kivitelezni a klónozást, az más más kérdés?
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47579 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
Rimuru #47512 üzenetére
Tegnap pont kipróbáltam a korábbiak után sokadszorra mindkét programmal DD módban kiírva. Ugyanaz lett mindkettőnél az eredmény, ami ezen cikkben is van. Szóval nem mondanám olyan kivételes esetnek és csak úgy nem fogod tudni fájlkezelővel / lemezkezelővel újraformázni...
Amúgy a diskpart kivételével a két említett grafikus tool eleve nem nagy szám. Komolyabb partícionálási műveletekhez nem véletlenül szoktam Windows alatt mindenkinek külső programokat ajánlani.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47508 üzenetére
Az a lényeg, hogy az adott boot módban való telepítésnél mondhatni megkövetelt az ahhoz tartozó partícióstílus. Ha például eleve szűz és partícionálatlan a lemez, akkor annak megfelelően fogja majd beállítani a telepítő. Legalábbis a Windows esetén igen, de gondolom a Linuxnál is egy első opció szerinti telepítésnél. Ha meg pl. UEFI módban akarsz MBR lemezre telepíteni (kézi partícionálásnál), akkor rendszerint problémázni szokott miatta.
A telepítő terén maga az ISO is fontos, hogy az mit tud. Egy fejlettebb W8.1/10 akár egy FAT32 | MBR formátumú pendrive-ról is bebootol UEFI módban
—►
[link]. De pl. egy 7-es már nem feltétlenül és ezért is van többféle beállítási opció a menüben. Amiknél eleve más fájlrendszerre formázza a pendrive-ot, egyiknél beállít aktív partíciót (boot flag), a másiknál nem. Az MBR / GPT állítgatása nem feltétlen létszükséglet, de egyes gépeken való bootoláshoz szükséges lehet még az is. Ezért lett kiemelve a biztosan szó.Linux ISO-k közül meg sok eleve hibrid és ezért írható képfájl / DD módban is egyaránt. A másik program a partícióstílust alapból nem piszkálja és DD módban kiírva ok lehet mindkét boot módnál. Lehet ez esetben akár a Rufus beállításainál az első opciót választva is. De UEFI-ben eleve a harmadik ajánlott és akkor GPT-re állítja, hogy biztos, ami biztos alapon minden gépen működjön.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47506 üzenetére
Nem tudom nálad milyen UEFI van, de ha van olyan opció, akkor kiválasztottad a fentebb említett dolgot? Az ISO és a pendrive gondolom csak jó lehet. Illetve, ha más nem megy, akkor próbáld DD módban kiírni.
A lemez partíciós tábláját alapvetően a boot mód határozza meg és pl. UEFI-nél mondhatni kötelező a GPT. Az említett programban csak azért kell az adott opciót kiválasztani, mert aszerint írja ki a telepítőt, hogy biztosan bootolható legyen.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47503 üzenetére
Na akkor annál megint valami el lett cseszve és jó, hogy én is a normál verziót szedtem le... Amúgy egyes gépeken szükség lehet még az UEFI jelölésű eszköz kiválasztására, ahogyan a fórumtárs is említette.
(#47502) colomb2: DD írásnál lesz a pendrive-on több nem lefoglalt partíció, amire lemezkezelőben hiába jobb klikkelsz, semmit nem tudsz vele kezdeni. Csak a diskpart, vagy a többi említett program tudja újraformázni / újrapartícionálni. De, ha nekem nem hiszel, akkor itt van róla egy cikk.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47500 üzenetére
Hát pedig én is pont ezzel próbáltam és nálam simán működik. Amúgy honnan lett letöltve az ISO? Mert én a magyar oldalról a hivatalos (angol nyelvű) torrentes változatot. Fent van egy full magyar verzió is, de arra emlékszem, hogy korábban pl. a 15.10 esetén is volt azzal valami probléma.
Ha más nem megy, akkor próbáld a javasolt másik programmal. Az alapból dd módban írja ki a telepítőt, amit egyébként a Rufus is tud. Viszont utána a Windows alapjáraton nem tudja majd rendesen kezelni a pendrive-ot és meg kell kicsit tákolni [link].
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47497 üzenetére
UEFI boot esetén nem árt a 64 bites (Ubuntu) ISO és nekem azt a Rufus simán kiírja a harmadik opcióval ISO / DD képfájl mód szerint is.
-
King Unique
titán
Most, hogy van ez az UEFI telepítés? Minden esetben nekem kell 2016-ban manuálisan rágányolnom az x 100 MB-os EFI partíciót, mert magától nem csinálja meg?? Ha pl. telepítésnél a legelső opciót választom, akkor sem?
-
-
King Unique
titán
válasz
Atlantisz48 #47416 üzenetére
Üdv!
Én korábban használtam egy ideig a Luna és Freya kiadásokat. Tetszetős, letisztult, de engem zavart, hogy alig lehet testre szabni a felületét és kicsit fapados is volt számomra. Bár állítólag direkt ilyen.
Utána a Deepin, amivel próbálkoztam. Ennek egyedi és extra asztali felülete van és jobb beállíthatóság tekintetében. De végül valahogy ez sem nyerte el teljes mértékben a tetszésemet. Persze ez is szubjektív.
Aztán utána következett a Voyager, ami utóbbihoz hasonlóan megint egyedi felülettel bír. Ez is viszonylag jól konfigurálható és a HD verzióban a KDE KWin effektek is elérhetők, amik nagyon látványosak. Lathronos fórumtárs ebből is készített egy remaster verziót, amibe szinte minden program bele van pakolva. Én is ezt használom, bár most nem találom a bejegyzései között, pedig van rá találat. Ha ilyen OS X szerű disztró kell, akkor én erre a legutóbbira szavazok az említett háromból.
-
King Unique
titán
válasz
Apollyon #47293 üzenetére
Micsoda leosztás, SSD-re a Linux, HDD-re a Windows. Emlékszem még korábban mindenki azt kántálta, hogy előbbi alá nem kell ám SSD.
Amúgy, ha UEFI-s gép, akkor az meg tudja szívatni az embert...én is nemrég szépen jártam egy laptopnál [link] + a többi. Win10 alatt dual-boot esetén még a fast startup = gyors rendszerindítás kikapcsolása ajánlott, amit ezen cikk is említ.
Na persze nálad 2 külön lemez, vsz jobb gép, így talán nagyobb szerencséd lesz. -
King Unique
titán
válasz
#59070464 #47268 üzenetére
Állítottam én egy szóval is, hogy kell / szoktam...? Azért ez egy olyan alap dolog, amivel kb. mindenki tisztában van. Pusztán arra utaltam, még ha valaki csinál is ilyet, akkor sem nagyon fog az a + írás megártani, mivel nyilván nem több 100 TB lesz.
Meg amúgy egy teljes formázás sem fogja leamortizálni. Más dolog, hogy zsír új meghajtóknál eleve felesleges, én a HDD-t is csak simán gyorsformázom és nem fogok órákat vesződni a teljessel. Ha meg annyira tesztelni akarom a lemezt, akkor pl. W alatt inkább a HDS-t engedem rá. -
King Unique
titán
válasz
cami][us #47264 üzenetére
Ezt, hogyan kell érteni, adatpartícióként mért ne lehetne használni Linux alatt egy NTFS-re formázott SSD-t? Persze nem sok értelme van és nagy luxus ilyen célra...igaz nálam is külső USB-s házban van egy, de én eleve OS-t futtatok róla.
(#47265) ubyegon2: azért azt a több 100 TB írást, amit a legtöbb SSD kibír, pár töredezettségmentesítés biztos nem fogja feszegetni.
Mondjuk ezeknél eleve felesleges is és aszem a Windows is "letiltja" rajtuk.
-
King Unique
titán
válasz
Dr.FantastiK #47258 üzenetére
Hát pl. Linux alatt NTFS-t max. akkor érdemes használni, ha Windows alól is el akarod érni a meghajtót / partíciót. Tehát mindkét OS-en használod a lemezt.
-
King Unique
titán
válasz
Dr.FantastiK #47221 üzenetére
Nem feltétlenül ez a legfontosabb mindenkinek...
Illetve a videóban eleve egy faragott változat van és külső programokkal lehet épp W-re is összehozható valami hasonló.
-
King Unique
titán
válasz
mrhitoshi #47190 üzenetére
Márpedig biztos, hogy nálad van a hiba... nálam a (legújabb) Rufus simán kiírja pendrive-ra a 64 bites Lubuntu 14.04 / 16.04 ISO-t GPT-UEFI módban és utána bootolható. Írásnál általában elég a normál ISO képfájl mód, de ha a DD-t választod, azzal is ok lesz. Utóbbinál max. utána a Windows nem mutatja rendesen a partíció méretét, de Rufus / HP Tool / külső partícionáló program / diskpart clean + lemezkezelő általi újraformázással / újrapartícionálással helyreállítható.
Illetve Windows alatt használható még a fapados Win32 Disk Imager is Linux ISO-k kiírásához, az is dd módban dolgozik. Továbbá ezek az ISO-k eleve hibridek és tudnak Legacy | UEFI módban is bootolni úgy tudom.
-
-
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47174 üzenetére
Nem tudok rá hirtelen mit mondani, passz. Normál esetben be kéne tennie, illetve az update után meg főleg. De már a korábbi kijelentést - "nem is látszódott, hogy egyáltalán van e grub" - sem értettem, mert ha az sda-ra került, akkor eleve az az alapértelmezett és indításkor az fogad. Na mindegy.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47165 üzenetére
Ha sikerült feltenni és most minden klappol, akkor ok. Majd a közeljövőben talán csinálok egy UEFI-s Windows - Linux telepítést, aztán akkor megnézem annál is jobban ezt az EasyBCD-s dolgot. Ha most a GRUB az alapérzelmezett rendszerbetöltő, akkor szükség esetén a boot menüt tudod Linux alól szerkeszteni a Grub Customizer segítségével + [link]. Azzal beállítható a sorrend, időköz stb.
A Mint normál esetben simán felcsatolja az NTFS partíciókat, de ha Windows - Linux dual-boot van, akkor 8.1/10 esetén bekavarhat a fast startup = gyors rendszerindítás. Korábban linkeltem ezt a cikket, amiben szintén említik, hogyan lehet a vezérlőpultban kikapcsolni.
(#47162) ubyegon2: Mint Cinnamon az örök kedvenc.
-
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47140 üzenetére
Hát, ha a lemez maradt GPT, akkor már azon csodálkozom, hogy Legacy only módban elindult. Illetve, ha MBR-re lett konvertálva, az már fentebb sem működött, van ott már mindenféle partíció összevissza.
De eléggé meg van ez már kavarva...EasyBCD, ha UEFI módban egyáltalán nem jeleníti meg a listában a linuxos partíciókat, akkor nem érdemes erőltetni. Bár elvileg működhet UEFI bootnál is és írják az oldalán, hogy milyen megoldások vannak. Pl. Secure Boot kikapcsolása stb. Legacy-ban meg vsz mindkét rendszer tiszta újratelepítése, a teljes lemez MBR alapon történő újrapartícionálása után működne. De annyit nyilván nem ér a dolog és nem érdemes vele szórakozni...
Tehát dual-boot megoldásnál akkor marad a normál felállás és a Linux rendszerbetöltője (GRUB) lesz az alapértelmezett. -
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47138 üzenetére
Azokat inkább felejtsd el... már a legelején megmondtam, hogy Windows alatt nem kell semmit formázni, formázatlan = nem lefoglalt partícióként kell hagyni és majd live Linux alól formázod.
EasyBCD-ben az új bejegyzés hozzáadásánál, ha a Linux/BSD fül alatt nem mutatja a linuxos partíciókat, akkor lehet UEFI bootnál nem használható ez a megoldás. Én is csak Legacy boot + MBR alatt teszteltem, ott simán működik. -
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47135 üzenetére
Ha a Windows rendszerbetöltője az alapértelmezett és a Linux rendszerbetöltőjét az sda5-re rakod, akkor előbbi rendszerben hozzá kell adni EasyBCD-vel. Ez Legacy módban ok, de UEFI-ben macerásabb lehet, EFI partíció stb. Amúgy nálam, ha a lemez elején volt a gyökérpartíció és arra ment a rendszerbetöltő, akkor is indult a Linux, de ott mondjuk nem volt dual-boot.
" minitool partition magiccal ext4-re formáztam a Linuxnak szánt helyet, és a 4Gb-s szeletet pedig engedte swap-ra formázni"
Tudnak a Windows alatti partícionáló programok is Ext2/3/4 fájlrendszerre formázni, de a legtöbb xarul csinálja...nálam utána a Linux vagy nem tudta felcsatolni a partíciót, vagy csak olvashatóként engedte. Éppen ezért inkább live rendszer alól érdemes formázni. Vagy közvetlenül a telepítőben, vagy a GParted használatával.
-
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47129 üzenetére
Ej, azt fentebb pusztán érdekességnek szántam, nem mondtam, hogy erővel told át MBR-re...
Persze, ha van mentésed mindenről és ráérsz kísérletezgetni, akkor felőlem. Illetve az MBR-nél figyelni kell, mert max. 4 db elsődleges partíciót enged létrehozni a lemezen. A GPT-nél nincs ilyen korlát, illetve jóval nagyobb.
Ennyi RAM mellett és, ha nem hibernálsz, akkor felesleges a swap. De, ha belefér, akkor esetleg lehet csinálni egy 2 - 4 GB-os partíciót neki. -
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47115 üzenetére
Na igen, erre voltam kíváncsi. Tehát minden GPT, még a 2 TB-os adattár HDD is. Ezek szerint ennél a kettős bootnál inkább az UEFI dominál. Ez esetben pedig nyilván nem ajánlott Legacy only módra átállítani, mert az csak megkavarja és vsz nem fog elindulni a Windows. Bár ezek a Windowsra való külső partícionáló programok olyan profik, hogy akár ilyet is megoldanak. De inkább ne piszkáld.
Ez az automatikus telepítés valóban fura dolgokat művel....gondolom a 16 GB RAM miatt állított be kb. ekkora swap partíciót, de az azért kicsit sok. Főleg egy SSD-n, illetve a helyszűke miatt amúgy sem érdemes ennyit elpazarolni. A kézi partícionálásnál (Valami más) UEFI boot esetén elvileg meg kéne adni az EFI partíciót is. A swap nem kötelező és a fenti screenshot alapján is enged továbblépni. De, ha problémázik miatta, akkor egy kisebb, pár GB-os méretet esetleg lehet neki adni.
Illetve a 18-as Mint még elég friss és nincs kizárva, hogy itt-ott kicsit bugos. Ha netán még tovább próbálkozol vele, akkor a 17.3-as verzióval is akár meg lehetne próbálni. -
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47112 üzenetére
OK, de előtte inkább kérdezz, ha nem világos valami! Nehogy megint az legyen, ami fentebb.
Illetve, ha most megy a Windows, akkor lemezkezelőben / külső partícionáló programmal érdemes lehet biztosra megnézni, hogy MBR / GPT van-e az SSD-n. Mert normál esetben, ha pl. UEFI boot + GPT és átállítod Legacy bootra, akkor nem fog elindulni. Bár nálad ez a default kettős boot elvileg mindkettőt engedélyezi, de hogy ez esetben pontosan hogyan működik, azt nem tudom. -
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47110 üzenetére
Én eddig csak vagy Legacy, vagy UEFI telepítést használtam. Ha nálad valami hibrid opció is van, az új és nem tudok rá mit mondani. A rendszerbetöltő helyét alul lehet kiválasztani, ami ezen a screenshoton is látszik. Ha normál telepítés szerint csinálod, akkor a főlemezre = sda kell tenni és a GRUB lesz az alapértelmezett. Ha az általam említett módszer szerint, akkor meg az sda5-re kell rakni. De mint említettem, utóbbit jobbára csak Legacy módban teszteltem. Ettől függetlenül persze akár UEFI-nél is működhet ez a megoldás.
Illetve harmadik megoldás, hogy akár a HDD-re (sdb) is lehetne telepíteni a Linuxot, oda menne a rendszerbetöltő is stb. De azon eleve lassabban futna, illetve lehet megkavarná a dolgot, bootolásnál F12-vel kéne lemezt választani stb.
-
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47106 üzenetére
Az Acronics jó cucc, ha helyre tudta állítani, akkor ok. A 25 GB-ot nagy méretnél a home-ra értettem, mert az egész rendszernek általában 15 - 30 GB között szokás adni. Persze lehet ennél többet is, attól függően, hogy mennyire lesz telepakolva. De egy 120 GB-os SSD-n nyilván nem érdemes pazarolni a helyet, illetve ha csak a kipróbálás a cél, akkor meg pláne nem.
Ha a gyökérbe csatolsz mindent, akkor mehet az sda5-re és majd a telepítő formázza Ext4-re. De azt jó lenne pontosan tudni, hogy Legacy / UEFI boot, mert utóbbinál még külön EFI partícióval is kell szórakozni. Illetve én ezt az EasyBCD-s megoldást Legacy bootnál próbáltam.(#47107) OddMan: ha ingyenes kell, akkor ott van pl. a Comodo. Van amúgy az Avastnak is, de az fizetős, ahogyan ez ESET terméke is.
többiek?
-
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47096 üzenetére
Hát igen... bár benne volt a linkben, de lehet úgy kellett volna kezdenem, hogy először VirtualBox / VMware alatt kéne csinálni egy próba telepítést, vagy eleve egy pendrive-ra telepíteni. Szóval elnézést!
Partícionálásnál lehet bonyolítani + swap & home partíciókkal, de elég akár a teljes rendszert a / gyökérbe csatolni, aztán kész. Illetve, ha ennyi RAM van és nem akarsz hibernálni, akkor a swap sem szükséges. De most nálad az sda5-re csak a home lett pakolva, viszont a rendszernek nem lett külön gyökérpartíció csinálva?? Előbbinek eleve sok a 25 GB, illetve a rendszerbetöltőt a főlemezre = sda kellett volna rakni. Vagy, ha pl. azt akarod, hogy megmaradjon a Windows rendszerbetöltője, akkor ezzel a megoldással oda, ahova a rendszer is települ. Továbbá a Mint most nem bootol be, csak a GRUB települt, illetve UEFI-s gép (mert van EFI partíció)?
A Windows lemezkezelőben lévő RAW partíció az mikori állapot? Mert mondtam, hogy nem kell formázni és azt unallocated = nem lefoglalt típusúnak jelzi. Az Ext4-et meg aszem kifogástalan elsődlegesnek.Ha nem bootol be a Mint, akkor megpróbálhatod a fentiek alapján újratelepíteni, vagy eleve az Ubuntut feltenni az adott partícióra. De, ha UEFI boot van, akkor macerásabb, külön EFI partíció kell stb.
Vagy, ha van kéznél egy Windows telepítő, akkor akár meg lehet próbálni azzal helyreállítani a saját rendszerbetöltőjét. A korábban linkelt hsz-ben arra is van példa. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
Sinisi #47089 üzenetére
Üdv!
Ezen hozzászólásban lévő linkeket nézd meg + az alábbi cikk is hasznos. Tehát lehet telepíteni többféleképpen, illetve eleve meghatározó a Legacy / UEFI boot is ilyen téren. Valamint telepítésnél érdemes a "Valami más" opciót választani a kézi partícionáláshoz. Windows alól pedig a lemezkezelővel tudod lecsípni a szükséges helyet, amit formázatlanul kell hagyni. Vagy, ha szimpatikusabb, akkor lehet akár külső programokkal is csinálni [link].
Maga a gép elég erős, így szinte akármelyik Linux disztró elmegy rajta. Ott a népszerű Ubuntu 16.04 (és különféle változatai), illetve még az Ubuntu MATE 16.04, ami talán emészthetőbb. Bár szerintem Windows után a Linux Mint áll leginkább kézre és elég felhasználóbarát is egyben. Mehet a 64 bites 17.3 / 18 és a Cinnamon (Main Edition) kiadást célszerű kipróbálni.
-
King Unique
titán
válasz
siebener #47052 üzenetére
A 14.04-et javasolták, akkor gondolom csak elírtad. Az UNetbootin is jó elvileg, ahogyan a YUMI is, bár én mindkettőnél tapasztaltam már kisebb-nagyobb bugokat. Legutóbb a YUMI-val jártam úgy, hogy multiboot pendrive-nál a 16.04-es rendszerek nem voltak indíthatók, ellenben a 14.04-esek igen...Illetve érdemes mindig a program legfrissebb verzióját használni, mert vsz javítanak ezt-azt. Viszont a Rufus az nálam maximálisan bevált Linux & Windows & egyéb tool ISO-k kiírásához is. Egyedül csak a multibootot nem tudja, de arra meg ott van a YUMI.
-
-
King Unique
titán
válasz
siebener #47036 üzenetére
Hát, ha mindkét OS pendrive-ról való telepítésénél hiba van, akkor ott komolyabb gondok lehetnek. Ha állításod szerint a hardver ok, akkor a pendrive | ISO | kiírás környékén lehet a hiba. Windows alatt Linux ISO-hoz (is) a Rufus javasolt és Utubuntu + társaihoz elég a ISO képfájl mód. Én írtam már ki vele 32 & 64 bites Ubuntu 15.10-et és semmi gond nem volt.
-
King Unique
titán
válasz
siebener #47032 üzenetére
Mondjuk azért azt jó lenne ám tudni, hogy pontosan milyen laptop, Legacy | UEFI boot?? Ha utóbbi, akkor lehet a Secure Boot opciót ki kell kapcsolni. Illetve az sem került megemlítésre, hogy pl. pendrive-ra milyen OS alól és milyen programmal lett kiírva a Linux ISO? Illetve milyen Linux?
-
King Unique
titán
válasz
INTELligent #47019 üzenetére
Szóval az a szitu, hogy se az USB-eszközök kezelése, se a net nem megy a friss telepítés után és azért akarod live Linux alól átmásolni / letölteni a drivereket? Na, végül csak leesett.
Ha így van, az kicsit fura elsőre, mert pl. nálam az USB 3.0 portok is működtek friss telepítés után 2.0 módban és tudtam akármilyen pendrive-ot / USB HDD-t csatlakoztatni.(#47020) CPT.Pirk: nálam ilyen szerencsére nem volt, illetve inkább az újabb rendszereket preferálom. Utóbbiaknál meg több driver eleve inbox, így kapásból kezelnek ~ mindent. Legjobb ilyen téren a X-es, mert az a drivereket is automatikusan lehúzza.
-
King Unique
titán
válasz
INTELligent #47016 üzenetére
Ha már fel van telepítve, akkor az alaplaphoz mellékelt driver CD/DVD-ről fel lehet telepíteni utólag a drivereket, vagy letölteni őket a gyártó oldaláról. Ez általában egy szokványos telepítés. Ha esetleg menet közben kell / kér valamilyen drivert, akkor látom értelmét a fentebb említett dolognak.
-
King Unique
titán
válasz
INTELligent #47011 üzenetére
Ahogyan más is utalt rá, Win7-nél az USB 3.0 a gond. Ugyan jó esetben bebootol, de továbblépve hibát fog dobni [link]. Persze ilyenkor szoktak a 3.0 driver telepítőbe integrálásával próbálkozni, de szerintem nem érdemes vele vesződni. A lényeg, hogy USB 2.0 portba kell csatlakoztatni a 2.0-ás pendrive-ot és akkor menni fog a telepítés. A 8.1/10, illetve (újabb) Linuxok esetén ez már nem jelent problémát és natívan támogatják az USB 3.0-át.
Viszont azt nem értem, hogy mit akarsz a driverekkel bűvészkedni, meg már fel van telepítve a rendszer, vagy mi van...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest