- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple Watch
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
64 bites CPU-k bele:
- T5500 (1,66 GHz, 2 MB L2 cache)
- T5600 (1,83 GHz, 2 MB L2 cache)
- T7200 (2 GHz, 4 MB L2 cache)
- T7400 (2,16 GHz, 4 MB L2 cache)
- T7600 (2,33 GHz, 4 MB L2 cache)Ebből a T5***-ek kaphatoak 5k alatt, a T7***-ek azért drágábbak, abból a T7200 éri meg.
SSD-ből én is SATA II-es Intel G2-t, illetve OCZ Vertex 2-t használtam benne, SATA I-en fog futni, mert ennyit tud a kontrollert.
RAM-ból 3 GB-ot (2 + 1) érdemes, 4-et nem, mert a 945-ös chipset abból csak ~3,2 GB-ot fog látni.
Röviden ennyi, CentOS 7-et Gnome 3-mal röhögve elfuttatna 64 bites processzorral.
spammer: én is használok ClamAV-ot CentOS-on, mert nem szeretnék még csak továbbküldeni sem vírusos fájlokat Windows-os gépre...
-
Tim82
félisten
válasz
#81562624 #30624 üzenetére
Ez még a 12.16-os verzió, ami enyhén szólva is elavult.
A 12.16-os az utolsó verzió tudtommal, ami a saját Presto motorra épül, utána jöttek a WebKit-es verziók. Ami az "elavultságot" illeti, ahogy nézem, még mindig nem sikerült megoldaniuk pl. az Opera Link működését az új verziók alatt az eltelt lassan két évben. Nem ez az első eset, amikor a kukázott, "elavult" változat éppenséggel sokkal okosabb, mint a helyette behozott "modern"...
-
Tim82
félisten
Most dobta el másodszor a BT egeret, ennek nem örülök, de ez legyen a legnagyobb gond. Az is lehet, hogy az egérrel van gond, az néha Windows alatt is előfordul.
Utána USB-s egeret sem volt hajlandó látni, csak újraindítás után. Ez viszont furcsa. Mindegy, ennyi belefér.
Ezt nem a hardvernek kéne szabályozni? Hogy %-ig enged feltölteni, x% alatt meg jelzi az os -nek.?
Windows alatt van erre egy Lenovo szoftver a Thinkpad-eknél, a Power Manager, azzal tetszés szerinti értékeket meg lehet adni, amit az akku elektronikája megjegyez. (Tényleg az akkué, mert kipróbáltuk, hogy ugyanaz az akku másik gépben is ugyanazon beállítások szerint töltődik fel.)
Na, ugyanez a tp_smapi-val lenne lehetséges Linux alatt, a hasznát pedig írtam korábban a CentOS topikban: ha nem 100%-ra tölti fel mindig az akkut, hanem mondjuk 90% alatt van a feltöltési érték, az picit kevésbé csökkenti az akku élettartamát. Nem nagy dolog, de nem szeretnék két-három évente új akkut venni.
(Szerk.: a CentOS 6-hoz való tp_smapi csomagot próbáltam meg feltenni, de nem jött össze, arról írtam korábban a CentOS topikban, hogy mi a gond.)
A 2011-ben vett T60-amnak, amit most januárban adtam el, olyan 9 cellás Panasonic akkuja volt, ami egyidős volt a géppel (2006 végi gyártás), de amikor eladtam, még mindig 70% körül volt az akku kapacitása az eredeti állapothoz képest. Nálam kb. 5-6 %-ot csökkent úgy három év használat alatt, mert vigyáztam rá, ami nem jelenti azt, hogy nem használtam akkuról, csak belőttem a maximum töltést úgy 86%-ra, illetve havonta-kéthavonta egyszer lemerítettem úgy 10-15%-ig. (Ez egyébként kb. 3 órás böngészgetős-wifis használatot jelent alacsony, de nem minimumra levett fényerőn.)
Ez az X201-emmel nem hiszem, hogy lehetséges lesz, mert nem Panasonic, hanem LG gyártmányú akku van benne, ami rosszabb, de azért nyilván igyekszem nem meggondolatlanul használni. Egyébként pont tegnap este teszteltem az akkuidőt CentOS alatt, úgy 3 órát ebből is ki tudok hozni, ráadásul majdnem maximum fényerőn, szintén böngészéssel wifin. Ezzel elégedett vagyok, ez picit jobb is, mint ugyanezzel az akkuval, de elvileg kevesebbet fogyasztó (ráadásul alulfeszelt) X200-zal volt Windows 7 alatt. Ja és ez hat cellás akku.
Pedig a két gép közül elvileg az X200-ra mondják azt, hogy kevesebbet fogyaszt (Core 2 Duo P8600, 25 W elméleti TDP, ráadásul alul volt feszelve RMClock-kal - ezzel szemben az X201-ben Core i5-520M van, 35 W elméleti TDP-vel, amit nem lehet alulfeszelni). Mégis az X201 a hűvösebb, mintha kevesebbet fogyasztana vagy legalábbis jobban bírná akkuról. Igaz, egészen jól be tudtam lőni a ventivezérlést CentOS alatt, mert ugye Linuxra is van többféle Thinkpad-specifikus megoldás, amik talán hatékonyabbak is, mint a Windows-os TPFanControl.
Tapasztalatom szerint az ilyeneknek neki kell állni! Mert ilyenkor szokott kiderülni, hogy: jah, csak ennyi volt? 10 perc?
Igazából a Conky is a nem is igazán fontos, eyecandy/kényelmi dolgok közé tartozik, de majd valamikor megcsinálom...
-
Tim82
félisten
Megy bizony.
Sajnos tp_smapi téren (= akku töltés -tól -ig állítása) nem jutottam előrébb, de nem is volt azóta sem rendesen időm kísérletezni.
Még GParted Live-val valószínűleg módosítom a partíciók méretét, mert telepítéskor nem piszkáltam hozzá az alap particionálási sémához és így lett ~50 GB root (ebből használ talán 4-5 GB-ot, úgyhogy ebből lecsapnék úgy 30-at), ~28 GB home (na, ezt kéne megnövelni) meg 8 GB swap, ami meg felesleges. Gondolom, ennyitől nem zuhan nem össze talán. Mondjuk, ez sem annyira lényeges, fog kapni ilyet a szabad mini PCI-e helyre és 2*64 GB microSD-t, azon lesznek zenék, doksik, meg minden egyéb fogyasztanivaló.
Ezen kívül nagyjából oké. Egyszer volt gebasz, BT egeret sikeresen eldobta és csak vagy huszadszori újrapárosításra volt hajlandó újra kezelni. Azóta újra megy. Amúgy atomstabil és nagyon gyors (igaz, szép is lenne, ha egy i5 / 8 GB RAM / SSD hármason lassú lenne
).
Pár dolog még hátra van (rendes Conky beállítás pl.), de ezek kényelmi/eyecandy dolgok és igazából a lustaságomra jellemző, hogy állandóan halogatom a megcsinálásukat. Ebből látszik, hogy nem is igazán fontosak.
Szerintem maradni fog. Mondjuk úgy tíz évig.
-
Tim82
félisten
Eddigi böngészési előzmények törlése:
(Ez CentOS, de a lényeget - hogy hol találod meg - látod rajta.)
Mellesleg ha ez ennyire aggaszt, használhatod az adott gépen a privát böngészést.
Szerk.: bocs, még mielőtt az utolsó mondatot betetted volna, már elkezdtem írni, nem fogom most már kitörölni a hozzászólást.
-
Tim82
félisten
válasz
honda 1993 #28743 üzenetére
Igen, külön partíció kellene általában, bár ha valamilyen Ubuntu-származék, akkor talán van Wubi-opció is. Bővebben.
-
Tim82
félisten
válasz
honda 1993 #28737 üzenetére
Csak kíváncsiságból, te most tulajdonképpen mit, mi alatt, hogyan csinálsz?
Normál Windows alatt egy normális Linux iso-ból a LiLi legrosszabb esetben is kb. 10 perc alatt megcsinálta eddig nálam a telepítőt. Ha csak egy VirtualBox mappa van rajta, ott valami nem futott le jól. (Kell annak lennie, de nem csak annak.) Nem lehet, hogy sérült Linux iso-ból próbálsz telepítőt gyártani?
Azért is kérdezem, mert amúgy a LiLi eléggé könnyen kezelhető program.
-
Tim82
félisten
válasz
honda 1993 #28731 üzenetére
Személy szerint a LiLi-t ajánlanám (ha Windows alól csinálnál pendrive-ra telepítőt Linux iso-ból).
-
Tim82
félisten
válasz
tvamos #28572 üzenetére
Ez a Centos7 install nem tunik olyan next-
next-next installnak, mint az ubuntu...Nem próbáltam, de nekem nem tűnik vészesnek.
Viszont nincs belőle és ahogy nézem, nem is várható x86/32 bites telepítő.
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #28368 üzenetére
Miattam nem kell visszafogni magad. Nekem még nincs elég tapasztalatom más disztrókkal/ablakkezelőkkel/felületekkel, hogy saját tapasztalat alapján tudjak tenni összehasonlításokat.
For the record, pl. Mint-et én akkor próbáltam utoljára, amikor még nem volt Cinnamon, hanem (azt hiszem) Gnome 2 volt az alapértelmezett felülete. Meg akkor még sokkal kevésbé voltam kitartó, most némileg jobban vagyok motiválva. A Kubuntu meg - eddig - egészen kezesnek bizonyult, nem volt vele kudarcélményem.
Mindenesetre megbeszéltük, ez a lényeg.
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #28365 üzenetére
De. Gratulálok.
Figyelmedbe ajánlanám, hogy korábban pontosan mit is emeltél ki a tőlem idézett részből. Félkövérrel. Én kérek elnézést, ha pontosan arra reagáltam.
Hozzászólásom ugyanúgy nyomokban mogyorót és iróniát tartalmazhat. Támadást nem (tehát ajánlott megfogadni a saját aláírásodat velem kapcsolatban is), csak éppenséggel én éreztem úgy, hogy ha én írok le valamit, azt te kezded el úgy forgatni, hogy csakazértisszarlegyenazaszerencsétlenKDE, a kiemelésed alapján attól tartok, némi joggal...
Persze tévedhetek is, ha így van, elnézést.
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #28361 üzenetére
Azért van a wifikártya és a wifi router, hogy használjam, nem?
Persze, ha azt akarod mindenáron kihozni, hogy a KDE biztosan bonyolultabb/szarabb/nem kezdőknek való stb., akkor oké, én nem akarlak megcáfolni, csak épp nekem nem volt vele sok problémám és egészen jól eligazodtam rajta, nem kellett hozzá pilótavizsga.
A KDEWalletben csak annyi volt a bosszantó, hogy elsőre nem találtam ki, hol/hogyan tudom kikapcsolni.
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #28357 üzenetére
Semmi gondom nem volt a KDE-nél a netbeállításokkal. Igaz, ethernetet nem is próbáltam, egyből wifivel kezdtem.
Két notira is telepítettem Kubuntut (a saját Thinkpad R61-emen kívül egy egy generációval újabb Thinkpad X301-re, ami apáméknál váltott tavasszal egy sokkal régebbi notit), egyiknél sem volt semmilyen hálózati gondom. Kb. a KDEWallet kilövése okozott pár nem túl kellemes percet (egyik gépen sem éreztem úgy, hogy ez nekem kellő, hasznos feature).
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #28354 üzenetére
Igazából a korábban említett Docky-bugon kívül nincs komoly gondom a Kubuntuval sem, kb. minden fontos dolgot belőttem már rajta (megvannak az általam gyakran használt alkalmazások, Wine-nal tudok régebbi játékokat játszani, megoldottam a trim-et az SSD miatt stb.). Bár gondolom, úgy érted, hogy "a KDE nem kezdőknek való", hogy mondjuk nem Ubuntu-alapon KDE-t inkább hagyjak későbbre, de azért annyira nem parázok a Linuxtól. Az alapok végül is mindenhol ugyanazok, legfeljebb sudo apt-get helyett sudo pacman-ozni kell. (Tudom, hogy most jól leegyszerűsítettem.)
Viszont szívesen megnéznék egy másik felületet is a KDE-n kívül, úgyhogy jelen pillanatban a Cinnamon felé hajlok.
-
Tim82
félisten
válasz
N0zer0 #28352 üzenetére
Jelenlegi Linuxos köröm egyelőre csak Kubuntura korlátozódik, illetve hamarosan le fogom cserélni másik gépen is a Windows 7-et (némi hardveres rendberakás után - zsanérok és szalagkábel cseréje notin) vagy Linux Mint Cinnamon-ra, vagy Chakrára, ezt még nem döntöttem el.
Viszont ez tapasztalatnak nem nevezhető, a korábbi - 3-4 évvel ezelőtti - Linuxos próbálkozásom meg az akkori Ubuntu-ban és Mint-ben merült ki. Így inkább nem ajánlanék disztrókat még.
-
Tim82
félisten
válasz
#38464487 #28345 üzenetére
Photoshop nincs, Gimp van. De egyik fórumtársunk megoldotta a Photoshop-ot is Wine alatt.
Nagyobbrészt inkább alternatívákat fogsz találni ugyanazokra a célokra, semmint pontosan ugyanazokat a programokat.
-
Tim82
félisten
válasz
lionhearted #28151 üzenetére
Értem a jelentőségét az adott sornak (csak azt jeleztem, hogy ennyi az eltérés a két megoldás között érdemben).
Viszont sajnos ezzel sem hajlandó a várt eredményt hozni, kipróbáltam most (sőt, a biztonság kedvéért újraindítottam a rendszert). Ugyanúgy elindít a meglévő mellé még plusz három Docky-t ébresztéskor.
Decepticon: köszönöm, hogy segítettél - akkor a lényeg, hogy elvileg tudnak róla, lesz rá megoldás, addig meg kibekkelem, ha már én nem tudom felhasználói oldalról megoldani.
Mondjuk még mindig jobb ezen a rendszeren, mint a Cairo Dock, amit évekkel ezelőtt egy Mint-es kísérletnél használtam és szerettem is, de Kubuntun nemrég újra kipróbálva kifejezetten instabil módon működött, gyakori összeomlással. A Docky-val meg ez az egy gondom van csak.
-
Tim82
félisten
válasz
Fritz Teufel #28149 üzenetére
Szia!
Köszönöm, hogy foglalkoztál vele. Az első megoldást használom, a másodikkal megpróbálkozom most. Bár érdembeli különbségnek csak a
su $USER - -c "killall docky"
sor tűnik a kettő között.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Kubuntu 14.04 LTS (64 bit) alatt az a problémám támadt a Docky nevű alkalmazással, hogy sleep-ből való felébresztés után "szellemképesen" jelenik meg. Ahogy megnéztem a KSysGuard-ban, ennek az lesz az oka, hogy 4-5 alkalommal indul el ilyenkor magától (= 4-5 külön folyamatot mutat a KSysGuard - ha azokat kilövöm és meghagyok egyet, akkor természetesen eltűnik a "szellemkép").
Korábban volt egy olyan problémám, hogy sleep-ből való felébresztés után éppenséggel eltűnt a Docky - erre találtam workaround-ot, ezt alkalmaztam.
Be van állítva, hogy a Docky automatikusan elinduljon boot után, de ennek - elvileg - nem kellene befolyásolnia azt, hogy sleep után még elindítja 4-5 plusz példányban a rendszer az alkalmazást. A Docky saját beállításainál ki is van véve az Indítás bejelentkezéskor menüpontnál a pipa (sleep-ből ébresztésnél jelszó megadása után lépek vissza a desktopra, először arra gondoltam, hogy ezt is bejelentkezésnek veszi az alkalmazás, de nem oldódott meg ezzel).
Hogyan lehetne megoldani, hogy csak egy folyamatként fusson a Docky (tehát egyszer induljon az alkalmazás, ne induljon el/fusson 4-5 külön folyamat belőle ébresztés után)?
Remélem, érthető problémaleírást sikerült adnom.
Köszönöm előre is a válaszokat.
-
Tim82
félisten
válasz
CPT.Pirk #28084 üzenetére
Valóban nem, de furcsállom is, amit írt - a T500-at használom desktop gép helyett egy dokkolóval, ha nem játszom rajta, akkor az integrált GPU van bekapcsolva Win 7 alatt és semmi ilyesmit nem tapasztaltam vele. Ami azt illeti, a Thinkpad-topikból még egy T500-tulaj sem panaszkodott ilyesmire, hogy ilyen alap dologgal - böngészés alatti görgetés folyamatossága - gond lenne. (Megjegyzem, visszakerestem, Iscariah sem írt ilyet ott.
)
Szóval ez valami egyéni gebasz lesz, nem pedig Windows-probléma.
-
Tim82
félisten
válasz
Apollyon #28079 üzenetére
Egyébként nekem egy inteles videokártya is van a gépben, de az még windóz alatt is szaggatott a cucc a saját direkt őrá írt driverével böngészés közben görgetésnél bármilyen oldalon (tehát semmi flash meg ilyenek)
Az valami piszok régi driver lehetett, mert ugyanolyan T500-am van, mint neked, semmi ilyesmit nem tapasztalok vele Windows 7 alatt, legalábbis Operával (de IE-vel sem).
-
Tim82
félisten
Végül CloneZilla + Gparted Live segítségével történő partíció átméretezés megoldotta a kérdést (kicsit bonyolultabbra sikerült, mint szerettem volna - ez van, ha az ember nem fogalmaz egyértelműen -> az sda1 méretét szerettem volna megnövelni a nagyobb SSD-nek megfelelően). Köszönöm a segítséget!
-
Tim82
félisten
válasz
CPT.Pirk #28045 üzenetére
Köszönöm, akkor ez alapján nekiugrok. Pont Chakra van most az ilyen feladatokra szánt pendrive-on, a Kubuntus notiba meg akkor így bele is tudom tolni az ODD helyére a célmeghajtónak szánt SSD-t.
lionhearted: ha a CloneZilla a legalkalmasabb a feladatra, akkor semmi baj nincs vele.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Linux alatt mivel célszerű vinyót ghost-olni/klónozni? (Vagy inkább úgy kérdezem, hogy van-e más épkézláb alternatívája a CloneZillának?)
Alapvetően a jelenlegi 60 GB-os SSD-ről szeretném áttenni egy 120 GB-osra a belakott Kubuntut, lehetőleg úgy, hogy 1:1-ben kerüljön át, a méreteket is figyelembe véve (tehát ne 60 GB Kubuntu partíciók + 60 GB szabadon hagyott terület legyen az eredmény, hanem értelemszerűen használja ki a 120 GB-ot).
Ezt hogyan tudom megoldani, mi a legegyszerűbb megoldás nekem, mint Linuxos kezdőnek?
-
Tim82
félisten
Első körben szerintem éppen elég minden Windows-on használt alkalmazásodra (nem játékokra
) megkeresni a legjobb megfelelőt.
Pl. Dropbox, Skype Linuxra is van, Evernote natívan nincs, de 3rd party kliens van (NixNote). A
SkyDriveOneDrive felejtős (kettőt találhatsz, hogy mi lehet az oka) undzovejter.
Érdemes ilyen apróságoknak is utánanézni, hogy pl. SSD Trim-et hogyan lehet belőni Linuxon (asszem, én is egy innen linkelt leírás alapján állítottam be), meg ha már T61-ed van, akkor olvasgass a ThinkWiki-n pl. energiagazdálkodással kapcsolatban. Nem muszáj mindent azonnal használnod, beállítanod, értened, a lényeg az, hogy fokozatosan rutint tudj szerezni. (Én is kb. ebben a fázisban vagyok.
)
-
Tim82
félisten
válasz
CPT.Pirk #27418 üzenetére
Ott mondjuk azóta is válaszolnak nekem.
-
Tim82
félisten
válasz
teleahocipöm #26907 üzenetére
Egyébként ha leírnád, hogy pontosan milyen konfigokon és milyen rendszert próbálsz éppen (vagy akár csak egyszer leírod a konfigokat, aztán mindig egyértelműen jelzed, hogy épp melyiken próbálsz telepíteni), lehet, hogy jobban tudnának segíteni neked.
Régi notiba, IDE HDD helyére lehet tenni SSD-t, kb. ilyen lehetőségeid vannak. Az mSATA SSD + átalakítós megoldás pl. teljesen jól működik ezek közül, amiatt sem kell aggódnod, hogy nem fér be a vinyóhelyre.
-
Tim82
félisten
válasz
teleahocipöm #26757 üzenetére
Én éppenséggel egy fokkal nyugodtabban használok netbankot Linux alatt.
-
Tim82
félisten
Effekt nincs külön belőve (már ha az ilyen "bezárod az ablakot és széthullik darabokra"-jellegű dolgokra gondolsz, ezek nem az én világom).
Négy widget van: egy processzorfigyelő, egy rendszermonitorozó, egy Google Calendar widget meg az óra, amit tényleg csak esztétikai okokból tettem ki, ezek bármelyike lehet ennyire "éhes"?
-
Tim82
félisten
Thunderbird, Dropbox is elég jó fogyaszt. Muszáj menniük?
Igen, nem véletlenül futnak. Szinte minden fontosabb doksit Dropbox segítségével szinkronizálok a cuccaim között (még ebook-ot is azzal szoktam feltenni a Nook ST-mre). Windows-on szintén ezek futnak nálam alapból (illetve ha lenne Linuxos SkyDrive/OneDrive kliens, akkor az is futna, oda fényképeket szoktam feltölteni).
A Thunderbird meg szerintem magáért beszél, jobban kézreáll nekem, mint más levelezőkliens.
A plasma-desktop, szerintem sokat eszik. Nálam a fele.
Ha van ötleted, hogy hogyan lehet ezen faragni, köszönettel fogadom.
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #26009 üzenetére
Nem az első nekiugrásom a Linuxnak, a mostani köröm tanulsága alapján Elementary OS nem az én világom, a KDE egyelőre jobban tetszik. Korábban volt Linux Mint és Ubuntu (még az Unity előtt, Gnome-mal), de az úgy 4 éve volt és akkor nem lopta be magát a szívembe igazán a Linux.
Mondjuk nem viszem túlzásba a "mézízt", nem túlzottan csicsás az asztal (és jobban futnak Wine-on a régi kedvencek, mint Windows 7-en
)
Cpt.Pirk: köszi, akkor szerinted is nagyjából oké, semmi kiugró anomália, ami okozhatja ezt. Amúgy nem volt még olyan gondom, hogy ne bizonyult volna elégnek a RAM, szóval nem zavar a dolog.
-
Tim82
félisten
válasz
CPT.Pirk #26006 üzenetére
Most 1,2 GB-ot (61%-ot) írt a Ksysguard.
Ha van ötleted, szívesen fogadom, én is csak bele-bele kóstolgatok a Linuxba (azért vagyok ebben a topikban is jelen
) - éppen azért van ezen a tartalékos gépen, mert ezen kísérletezgetek, illetve tanulgatok.
Egyébként 12.04-gyel is kb. ilyen volt a RAM-használat, tegnap frissítettem 14.04-re. (Eleve csak LTS-t próbálgatok.) Még Transmission szokott futni (általában csak 1-2 torrenttel, kb. arra, hogy lekapjak egy-két aktuális sorozatrészt) meg a Krusader.
-
Tim82
félisten
Írtam én valahol, hogy baj? Nem igazán zavar, csak bőven túllépi az 1 GB RAM-ot, amit említetek.
Nálam átlépi, tök alap beállításokkal és semmi erőforrás-igényes dolgot nem használok rajta. Szóval attól még, mert neked nem lépi át, nem általános, mindenre kiterjedő igazság.
-
Tim82
félisten
válasz
mefistofeles #25986 üzenetére
Fogalmam nem volt erről a max. négy elsődleges partició dologról....
Emlékeim szerint a Windows-nál is így van, illetve ott háromról van szó.
-
Tim82
félisten
válasz
FіkuszKukіsz #25875 üzenetére
Nem tudom, mert egyiket sem használtam még ki teljes funkcionalitásában - el kell fogadnod, hogy nem kötekedni akartam, hanem pontosítani...
-
Tim82
félisten
válasz
FіkuszKukіsz #25873 üzenetére
Te írtad, hogy "a HD Sentinel windózos alkalmazás", erre írtam, mert így, ebben a formában nem helytálló.
-
Tim82
félisten
válasz
FіkuszKukіsz #25871 üzenetére
FYI, HD Sentinel van Linuxra is, igaz, azt is a készítő honlapjáról kell letölteni és terminálból kell futtatni.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Kubuntu 12.04 LTS-en, egy notebook-on szeretném kiiktatni azt, hogy altatott állapotból felébresztve (= lecsukott fedelet felnyitva) kérjen jelszót az OS. (Apámé a noti, mivel nem hordozza sehova a lakásból, nem jelent számára érdemben nagyobb biztonságot a jelszókérés, viszont nehezen jegyzi meg a megadott jelszót is, én meg nem vagyok ott mindig, hogy emlékezzek helyette.)
Beállításokban eddig nem találtam az ébresztésnél jelszókérés kikapcsolására opciót.
A segítséget előre is köszönöm!
Szerk.: tárgytalan, az itt leírtak működnek, csak már a hozzászólásom elküldése után találtam rá.
-
Tim82
félisten
válasz
n0_gAboR #8916 üzenetére
Köszönöm a gyors választ, akkor - ha a sh4d0w ajánlotta megoldás nem jön be - Win2000 + Office 2003 lesz, szerintem XP-nek kicsit kevés lesz a 192 MB RAM is.
sh4d0w: neked is köszi, egy próbát megér, Xubuntu 8.04 LiveCD van is itthon, azt hiszem. Csak szövegszerkesztő kell, táblázatkezelő nem, a lényeg, hogy vagy tűrhető MS Office-kompatibilitással rendelkezzen, vagy tudjon automatikusan pdf-be "nyomtatni".
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Apámnak - aki műszaki antitalentum, ellenben szövegszerkesztésre kellene neki egy gép - vettem egy Toshiba Satellite 1700-200-at karácsonyra. A noti nem mai darab, de anyagi lehetőségeimből jelenleg nagyjából ennyire telik, és a megajándékozott nem tudná kihasználni (finoman fogalmazva) az ennél újabb darabokat sem.
Hardveresen ez a noti 650 MHz-es PIII Celeron-nal, 64 MB SDRAM-mal (ez fel lesz bővítve a maximális 192-re), 6 GB-os vinyóval (ez 40-re lesz cserélve) és 4 MB-os ATI Mach64 Mobility-vel van felszerelve.
Tudtok ajánlani olyan Linux-disztribúciót, ami:
- Windows-hoz hasonló, tehát laikus felhasználó számára is áttekinthető, könnyen kezelhető GUI-val rendelkezik
- magyar nyelvű menürendszerrel stb. rendelkezik
- elfut ezen a vason viszonylag használható sebességgel
- gond nélkül kezel PCMCIA-s wifi-t, arra az esetre, ha leendő gazdája netezni szeretne?Eredetileg arra gondoltam, hogy Windows 2000-et rakok rá, ellenben arra kellene vírusvédelem, ami nyilván meglehetősen visszafogná a gépet a használhatóság rovására. Linuxnál pedig azért erre nem túlzottan kell szerencsére ügyelni.
A segítségeteket előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BestBuy topik
- OLED TV topic
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Synology NAS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Revolut
- iPhone topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged