- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz
Jester01 #27775 üzenetére
De értettem, csak szerintem nem ad semmi használható pluszt a commander. Az átlag júzer ráadásul a nyilakkal fog lépkedni, ami lassú.
Mondjuk én nem nevezném magam átlag júzernek, mert abból élek, hogy hp-ux, redhat, sunos szervereket üzemeltetek szép számban, szóval lehet az én véleményem nem mérvadó ebben a topikban, de mondok elmondom, hátha valaki megpróbálja inkább a parancssort használni rendesen, és akkor már nem éltem hiába.
-
kovaax
őstag
válasz
Fritz Teufel #27719 üzenetére
Nagy előnye a parancssornak a *commanderrel szemben, hogy nem kell belemászni az adott könyvtárba. Amióta van tab (vagy más unixokon esc-esc), mindent gyorsabban meg lehet parancssorból oldani. Mondjuk ismerni kell hozzá egy pár parancsot, ez tény.
Szerk.: Majdnem azt írtam, hogy minek egy több mint 20 éves cuccot használni, de aztán rájöttem, hogy a parancssor meg legalább 40 éves (már ami az *sh-t illeti)...
-
kovaax
őstag
válasz
Fritz Teufel #27717 üzenetére
Annak idején tényleg nagy dzsediség volt a Norton Commander, de amióta unixozok, parancssort használok...
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
1 among many #22705 üzenetére
Több mint 15 éve kizárólag linux van az itthoni gépemen, és még mindig élek.
-
kovaax
őstag
A Fedorával rendszeresen előfordul, hogy ha sok frissítendő csomag összegyűlik, akkor összeborul a grafikus frissítője (gnómnál és xfcenél is, mást nem próbáltam). Parancssorból ezután is menni szokott.
A Debian mellett rendszeresen próbálkozok Fedorával és Ubuntuval, hogy szokjam a deszktop érzést, de előbb-utóbb parancssorba kényszerülök mindkettőnél (pedig nem gyűröm őket annyira, mint a Debiant).
-
kovaax
őstag
válasz
persnongrat #21438 üzenetére
Hát, kíváncsi lennék, hogyha sergetnénk rá egy kernelt, ami teljesen ki van gyomlálva, vajon elindulna-e...
-
kovaax
őstag
válasz
Carasc0 #20938 üzenetére
Nekem a nagyobbik gépemen Debian és Fedora van egymás mellett.
A Fedora határozottan több megoldani való problémát generál, több benne a hiba, amiket elég gyorsan javítanak ugyan, de addig lehet, hogy használhatatlan a rendszer, vagy legalábbis egy része. Vagy két hete pl. megállt a boot az "f" betűnél, és nem volt hajlandó tovább menni. Szöveges konzolra váltottam, és frissítettem, és elmúlt a probléma. Nem bonyolult művelet, de egy kezdőnek elsőre lehet az.
A Debian rákfenéje meg a régi kernelben rejlik, mert ha nem elég régi a vas, akkor ott kell sokat küzdeni, hogy egyáltalán működésre bírják az akármit. Az előző gépemben a hangkártya nem ment az aktuális stabillal, de volt a fiókban egy régi kártya. A mostaniban meg a hálókártya nem akart működni a Squeeze-vel, úgyhogy abba is került egy hálókártya, majd backportos kernel, aztán a következő stabil megoldotta mindkét esetben a hardver gondokat. Ez meg végképp nem kezdőnek való. Amúgy egy régebbi stabillal kipróbáltam, hogy mi van, ha a vindózeres next-next-finish módszerrel telepítem, hát lett egy gnómikus deszktopom.
Szóval nehéz igazságot tenni, és a felmerülő problémák nagyon függennek a vastól és a kezdőtől is.
-
kovaax
őstag
válasz
sh4d0w #17188 üzenetére
Úgy stílusosabb lett volna, hogy "mint ide Kolkata".
-
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #14582 üzenetére
Most az van, hogy nem az lesz: Debian Switches Back To GNOME From Xfce
-
kovaax
őstag
válasz
MacCaine #12575 üzenetére
"Általában arra használják, hogy megváltoztassák a root felhasználói jogosultságokat, ki- és bejelentkezések nélkül, de más felhasználó számára is bekapcsolható."
Ha nem vesszük figyelembe, hogy nyelvileg is értelmezhetetlen a mondat, még nem is igaz. Nem változtatjuk meg a root felhasználói jogosultságokat, és nem is kapcsolunk be semmit.
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #12572 üzenetére
De hát mit várjunk akkor, ha az egész net ezzel a hülyeséggel van tele: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sudo
"su parancs (a felhasználó számára superuser-hozzáférés biztosítása a shell-hez)"
Egy faszt. su = switch user. Totál mindegy, hogy milyen júzerre váltunk vele.
"Míg a su parancsnál a felhasználók a root jelszót adják meg, a sudo parancsnál inkább a saját jelszavukat."
Dettó. su-nál annak a júzernek a jelszavát adjuk meg, akire át akarunk váltani, nem pedig a root-ét. sudo-t meg legfőképpen azért használjuk, hogy egyáltalán ne kelljen jelszót megadni scriptekben.
Amit a Canonical kitalált, az egy egészen speciális, és mint már többen is elmondtuk, nem túl biztonságos megoldás a külön rendszergazda júzer kiváltására.
Szerk.: Az angol nyelvű wikipédia szócikk egyébként sokkal korrektebb, gratulálok a fordítónak.
-
kovaax
őstag
válasz
pushalias #12569 üzenetére
Direkt azért olyan példát hoztam, hogy a kedves olvasók megpróbáljanak megszabadulni a root-fixációjuktól, de úgy tűnik hiába való volt a fáradozásom.
Szerk.: su-sudo témakörben kizárólag ott van a root-nak jelentősége, hogy (alapból) ő tudja a sudoers-t szerkeszteni. Egyébként tök mindegy, hogy root-ról vagy kispistáról beszélünk. De mivel egy pöcs disztribució bénán oldotta meg a rendszeradminisztrációt, mindenkinek a root akadt be.
-
kovaax
őstag
válasz
ViZion #12549 üzenetére
Szerk.: Ez marhára nem kezdő topikos hozzászólás, de mindegy...
Alapvetően az a baj, hogy az Ubuntuban "nem jól, nem szabályosan" használják a sudo-t.
A sudo arra van kitalálva, hogy az egyik júzer tudjon meghatározott dolgokat futtatni más júzer nevében, mégpedig úgy, hogy csakis és kizárólag az engedélyezett dolgokat tudja futtatni.
Vegyünk egy életszerű példát:
Van egy cég, ahol a hivatalos fájltranszfer mq-val van megoldva. Van egy alkalmazás, ami szerver oldalon egy orákli adatbázis, kliens oldalon meg valami vastag kliens van. Ha az alkalmazás valami adatot akar elküldeni más szervernek (alkalmazásnak), akkor az adatot az orákli júzer hozza létre a szerveren, de az mq júzer akarja küldeni. Ebben az esetben az orákli előállítja mondjuk egy fájlba a szükséges adatokat, majd meghív egy scriptet, amiben a fájlokat még lehet mondjuk összecsomagolni, tömörgetni, majd sudo-val berakja a kjúba.
Így fog kinézni a sudoers:
oracle ALL=(mq) NOPASSWD: /valahol/mq/parancsamiküldÉs ez lesz az orákli scriptjében:
#!/bin/sh
#összecsomagolom az adatot
gzip -9 $1
#elküldöm az adatot
sudo -u mq /valahol/mq/parancsamiküld $1.gzEbben az esetben a orákli júzer csak és kizárólag ezt az egyetlen parancsot tudja indítani az mq júzer nevében, és a jelszavát sem kell hozzá ismernie (persze ismerheti, de mivel egy script fog futni a háttérben, nem tudjuk neki bepötyögni).
A su viszont arra való, hogy átváltsunk egy másik userre, de ahhoz kell ismernünk az adott júzer jelszavát (ha nem vagyunk root-ok, természetesen). Ha én a fenti konfigurációban én vagyok az orákli, de nem ismerem a root jelszavát, viszont az mq-ét igen, és van valami gebasz az mq-val, akkor bejelentkezek orákliként, átmegyek mq-ba, és úgy fogom elvégezni a feladatot:
$ id
uid=174(oracle) gid=40()
su - mq
Password:
$ id
uid=154(mq) gid=55()
$ cd /valahol/mq/log
$ more parancsamiküld.log
$ stb.
$ exit
$ id
uid=174(oracle) gid=40() -
kovaax
őstag
válasz
MacCaine #12536 üzenetére
Persze hogy van, de nem tudsz belépni root-ként, vagy átváltani root júzerbe. Egy (vagy több?) mezei júzernek van joga sudoval futtatni akármit.
Normál esetben amikor van root júzer, akkor azzal csak nagyon ritkán jelentkezel be, akkor is csak konzolról. Míg sudozásnál ugye a felhasználó jelszavát kell megadni, amivel orrba-szájba lépkedsz be, akár távolról is. Statisztikai alapon az első megoldás biztonságosabb szerintem.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
Chabee #11931 üzenetére
http://en.wikipedia.org/wiki/Ext4
Extents: An extent is a range of contiguous physical blocks, improving large file performance and reducing fragmentation.
Delayed allocation: This improves performance and reduces fragmentation by improving block allocation decisions based on the actual file size.
Multiblock allocator: With delayed allocation, however, ext4 buffers up a larger amount of data, and then allocates a group of blocks in a batch. This means that the allocator has more information about what's being written and can make better choices for allocating files contiguously on disk.
Szerk.: Végig kellett volna olvasni az egész témát itt...
-
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Azért ez a klasszikus vicc mindig az eszembe jut ilyenkor: http://www.vicclap.hu/vicc/11224/
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #11710 üzenetére
Olyan dolgoktól tartok például, hogy mivel ebben a kütyüben nagyon kevés a memória, normál Debian kernel nem fog igazán elférni benne az alkalmazásokkal együtt, úgyhogy például lehet, hogy kellene valami minimál kernelt forgatni hozzá, és azt ráhúzni valahogy. De ilyen mélységig sajnos már nem értek a linuxhoz.
-
kovaax
őstag
válasz
Kris87 #11708 üzenetére
Normál esetben a /etc/apt/ alatt van egy sources.list nevezetű fájl.
Abban nekem Squeeze-nél a következő van:
deb http://ftp.de.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ squeeze/updates main contrib non-free
deb http://ftp.de.debian.org/debian/ squeeze-updates main contrib non-free
deb http://www.debian-multimedia.org squeeze main non-freeNeked ebből elég az első 3 sor. Ha beírtad, akkor mehet a következő két parancs:
apt-get update
apt-get dist-upgradeDe az előbb linkelt oldal azt mondja, hogy van valami bibi a Squeeze-zel az eszközön, szóval lehet ez így nem fog működni. A Lenny az elméletileg működik a cikk szerint, szóval a fenti konfigban a squeeze helyett írjál lenny -t, és akkor jobbak az esélyek. De mint mondottam vala, a franc tudja, hogy ebből mi fog kisűlni...
-
kovaax
őstag
Hát, annyira nem triviális ez az eszköz. Mondjuk meg lehetne próbálni egy sources.list módosítást, és majmegláttyukavakisaszonta, de így más faxával én nem verném most inkább...
Itt bonyolultabban kezd bele a dologba: http://www.bootc.net/archives/2011/03/12/hacking-the-emprex-nsd-100/, ráadásul a lenny install is coming soon március óta, a squeeze-t meg nem támogatja az eszköz, vagy fordítva (az író szerint legalábbis).
-
kovaax
őstag
Azért határozott fejlődést tapasztalok... Régen ha megkérdeztem, hogy X szoftverrel hogy lehet ezt-azt, akkor biztos volt legalább három ember, aki erre azt válaszolta, hogy használjak Y, V, W szoftvert... Másik kedvencem az volt, amikor N disztribucióban akartam valamelyik szoftverrel kezdeni valamit, mire másik 3 ember azt ajánlotta, hogy töltsem le a legfrissebb forrást, és fordítsam le. Vagy még töltsem le a legfrissebb kernelt is, és azt is fordítsam le... Akkor mi a faxnak használok egy disztribuciót, ha úgyis mindent széthekkelek???
-
kovaax
őstag
válasz
qamu74 #11090 üzenetére
Inkább így. Kugli a te barátod is, nem csak az enyém.
Szerk.: Feltéve, ha még mindig susézol.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
audi100td #10879 üzenetére
A Lenny és a Squeeze kijövetelekor is csináltam egy-egy next-next-finish jellegű installt, aminek a végén lett egy gnome-os desktop rendszerem. Már csak azért, hogy lássam, nehéz-e felrakni. Nem nehezebb, mint az Ubuntut, Fedorát, vagy openSUSE-t (mást nem próbáltam).
Aztán persze ha át akarsz rajta állítani valamit, akkor már nem annyira fényes a helyzet. Meg nem is a legfrissebb cuccok vannak fent rajta. Meg nem a desktop felhasználás a tipikus Debiánnál, szóval nem is tudnak annyian segíteni benne, mint a többinél. Én pl egy teljesen kiherélt desktopot használok, ami tulképpen egy IceWM, oszt csókolom. El tudom indítani benne azt a néhány alkalmazást, amit használok (icedove, böngik, openoffice, gimp, audacious), minden mást parancssorból intézek (rendszermanagement, fájlműveletek, stb.).
Mindezzel szemben viszont az Ubuntunál és a Fedoránál is eljuthatsz egészen gyorsan addig a pontig, hogy elő kelljen venned a parancssort...
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
bnorbert989 #10560 üzenetére
Igen, van: iptables. De én nem üzemeltetek szervert, úgyhogy minden bejövő kérést DROP-polok.
-
kovaax
őstag
válasz
bnorbert989 #10557 üzenetére
De itt van egy tűzfal script, ami a limit modullal variál, de ez nem a "Linux - abszolút kezdőknek" topikba való, nem is vállalkoznék az értelmezésére.
-
kovaax
őstag
válasz
bnorbert989 #10557 üzenetére
Bármilyen tűzfal szabályt is állítasz be a gépen, attól még ugyanúgy lehet port-scannelni, max nem talál semmit, mert nem kap választ (DROP), vagy visszautasítják a kérést (REJECT).
-
kovaax
őstag
válasz
bnorbert989 #10555 üzenetére
Sehogy.
-
kovaax
őstag
válasz
bnorbert989 #10531 üzenetére
El kell olvasni amit linkeltem.
Szerk.: Előbb le kell húzni a szerveredet a hálózatról, biztonsági mentést készíteni róla, kielemezni a logokat, hogy mi történt, az alapján kitalálni, hogy mit lehet tenni.
-
kovaax
őstag
válasz
bnorbert989 #10529 üzenetére
A CentOS is IPTables-t használ.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
audi100td #10490 üzenetére
A README.txt-ben le van írva, de asszem ez a lényeg:
PRECOMPILED DRIVER
-------------------
Some distros (Ubuntu and Fedora at the least) already have a version of
this driver in their repositories precompiled, tested and ready to go.
You just use the package manager to install the proper package. If
its available for your distro, this is usually an easier solution. See
the end of this document for further discussion.A szoftverközpontban keressél rá, hogy tényleg van-e ilyen, és ha igen, akkor rakd fel a csomagot.
Szerk.: Korábbi verzió van csak, de azért próbáld meg, hátha jó lesz ez is: http://packages.ubuntu.com/maverick/broadcom-sta-common
Ha nem, akkor a README.txt alapján próbálkozhatsz még.
-
kovaax
őstag
válasz
ChuckyOsb #10462 üzenetére
Várni türelemmel, míg a ###### ftp.freepark.org-osok fel nem ébrednek. Vagy keresni egy másik tükröt. Mint ahogy a debiánosok is teszik.
peter@otthon:~$ nslookup ftp.hu.debian.org
Server: 192.168.1.1
Address: 192.168.1.1#53
Non-authoritative answer:
ftp.hu.debian.org canonical name = ftp.fsn.hu.
ftp.fsn.hu canonical name = ftp.freepark.org.
Name: ftp.freepark.org
Address: 195.228.252.133
peter@otthon:~$ nslookup hu.archive.ubuntu.com
Server: 192.168.1.1
Address: 192.168.1.1#53
Non-authoritative answer:
hu.archive.ubuntu.com canonical name = ftp.freepark.org.
Name: ftp.freepark.org
Address: 195.228.252.133 -
kovaax
őstag
válasz
hp martin #10381 üzenetére
A router cd-jén valószínűleg vindózeres programok vannak csak, szal nem akarsz róla futtatni semmit. Viszont ha van routered, akkor meg kellene nézni a cd-n, hogy nincs-e valami pdf vagy txt fájlban leírás, be kéne állítani annak megfelelően fix ip címet a gépeden. Vagy ha a router tud dhcp-t, akkor azzal is mennie kéne, és valami böngészőben megnyitni a router-t, és ott a megfelelő menüpontban beállítani az adsl-t...
-
kovaax
őstag
válasz
ZCoyote #10341 üzenetére
Emlékeim szerint a Solaris szerette a /opt-ot nagyon, de a HP-UX is sokmindent pakol oda. Az AIX-ra már nem emlékszem... :-(
Aztán meg csomagból települő programok is mehetnek oda, nekem pl. ott van a kuglikróm Debian alatt, de oda rakom a nem forgatott programokat is, amiket kézzel pakolászok. Forrásból azt hiszem, hogy az /usr/local alá szoktak rakódni a cuccok.
Igazándiból az egy különbség a kettő közt, hogy a /usr/local/bin általában benne van a path-ban, és így nem kell utólag molyolni vele, nem lesz átláthatatlan tőle a path. De a kugli pl. tol egy symlinket a /usr/bin-be, ezzel vágva át ezt a gordiuszi csomót...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Óvodások homokozója
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Borderlands 4
- Linux kezdőknek
- BMW topik
- Hegesztés topic
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Gyermek PC játékok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest