- One mobilszolgáltatások
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra akku probléma?
- Magisk
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Hatalmas teleppel futott be a Xiaomi Mix Flip 2
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
CPT.Pirk hívta fel figyelmet rá nemrég: (esetleg opció talán ha nem használod az OpenGL GLX/EGL-t a böngészőben)
"nem tudnak Firefox ESR verzióban frissíteni, mert az új Firefoxhoz már frissebb mesa kellene, de olyan meg nincs a Debian stabilban... A régi ESR meg már unsupported..."
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Web-Browser-Packages-Debian -
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #81878 üzenetére
“Nem csak a játékról van szó, biztonságról is... Idén márciusi a mesa 20.3.5, amit most a legújabb stabil Debian megkap. Idén áprilisban jött ki a 21.0.3, ami már megfelelő lenne friss Firefox számára és akkor még mindig "ősi" verzióról beszélünk, de mégsem lépték meg...”
Ez azt jelenti, esetleges kritikus hiba, résre sem várható javítás Esr-re?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #81616 üzenetére
"Ez alapján elég egyértelműnek tűnik a dolog. Nézz egy verziószámot a Calibre-ről és próbálj meg egy frissebbet (Live-ról vagy flatpak-ből vagy akárhogy)."
Köszönöm!
Frissítettem, most rendben működik (Debian 11 alapú ) MX-Linux (antiX) a Calibre.
Márcsak pulseaudio nélküli rendszeren, Alsa -val működhetnének a globális multimédia (hangerő, némítás stb) billentyűk (Debian 10 alapúval még ment). -
zoltanz
nagyúr
válasz
tordaitibi #81826 üzenetére
Köszi éa tiobe nak is.
Most éppen öntudatra ébredt, felismeri a monitort, de ha megint elfelejti megnézem." ~/.xprofile vagy az /etc/xprofile "
Nálam nincs, viszont találtam ezt:
/usr/local/bin/kbd.sh
Így kezdődik :#!/bin/sh
-
zoltanz
nagyúr
Adott egy MX-Linux (Debian 11) elfelejti a monitor nevét, felbontásait időnként.
Van olyan parancs amivel újra lehet érzékeltetni vagy visszaállítani? (most valami általánosnak ismeri fel, 4/3-as arány állítható be csak) újraindításra sem a helyes adatok jönnek be.
Köszönöm! -
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #81625 üzenetére
"A Core2Duo mondjuk kicsit karcsú már minden alá is."
Szigorúan szubjektív kis tuninggal el lehet lenni vele, (persze kérdés meddig) hétköznapi feladatokra, tartalom fogyasztásra. Persze objektíve, kevés, nem jó ár/érték arányú, tartósság, üzembiztonsága sem jó, fejleszthetősége is minimális, nem nagyon érezhető (raksz bele egy 4 magos Xeon-t). -
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #81616 üzenetére
Értem. Köszönöm szépen!
Megpróbálok más verziót belőle nézni. flatpak társaival nem szimpatizálok.
Megpróbáltam konvertálni egy olyat amin szétfagy, íme hiba kimenete:
[hiba napló] -
zoltanz
nagyúr
Az új MX-Linux Calibre szövegszerkesztőt használom ebook-okhoz. (a régi debian 10 alapú MX-Linux-on működik is rendesen.) Viszont itt szétfagyasztja a rendszert (djvu, epub megnyitásakor olvasásra) némelyik epub-ot megnyitja, random.
A fájlok hibátlanok mert azEbook-viewer
és aqpdfview
is megnyitja simán. -
zoltanz
nagyúr
Az új MX-Linux-hoz nincs, nem találtam antiX Advert Blocker app , ezzel könnyen lehet egy host-olni (zavaró, villogó reklám stb)weblapokat, előkészített listák (mpvs, sysctl, someonewhocares.org, yoyo.org, adservers.org) által.
Köszi! -
-
zoltanz
nagyúr
MX-Linux-on eltávolítítottam a pulseaudio-t (túl sok erőforrást használt)
Most viszont nem tudom a multimédia billentyűkkel használni a hangerőszabályzást, némítást.
"Billentyűzet gyorsbillentyűk" beállításánál nem tudok hozzáadni ilyen opciót.
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
Youtube-dl-t próbáltam volna frissíteni, mint eddig, de napok óta ez a hiba üzenet:
Could not find a version that satisfies the requirement youtube (from versions: )
No matching distribution found for youtube
-
zoltanz
nagyúr
Rendszerindításkor újabban nem csak írja ezeket a sorokat hanem megáll MX-Linux (AntiX).
Mindig csak CTRL-D vel enged tovább, legfrissebb (alapbeállításokkal induló) Bios van rajta, (semmi extra eszköz nem kapcsolódik a géphez):Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589390] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589428] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589466] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
-
zoltanz
nagyúr
Rendszerindításkor újabban nem csak írja ezeket a sorokat hanem megáll MX-Linux (AntiX).
Csak CTRL+D -vel enged tovább. Köszi!Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589390] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589428] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
Feb 28 07:36:02 mx kernel: [ 0.589466] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_SB_.PCI0.APC0 (20180810/dspkginit-414)
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Rimuru #77777 üzenetére
Köszi!
Próbáltam az SMPlayer-ben állítgatni minőséget "Best" beállítást is, negatív. Ha "auto" -ra rakom a Support video sites-nél akkor 360p-ben indul a videó.
Többi általad mutatott lehetősegeknél, nem találtam meg mit állíthatnék be.
Legrosszab esetben fizikailag letöltöm az AVC videót, de az elég gyűszűs. -
zoltanz
nagyúr
Próbáltam a topikjában is.
SMPlayer, youtube-dl friss (pip-pel) 1080p -ben video VP9 et indítja alapértelmezésben, ami eddig AVC volt (és most is rendelkezésre állna) (MX-Linux antiX Debian)
Ez fontos mert hw-es támogatott sok esetben adott AVC -nél. Lehet valamit tenni? (kényszeríteni mint böngészőkben) Kösz! -
zoltanz
nagyúr
Virtuális könyvtárat szeretnék létrehozni ahova kettő (vagy több) fizikai könyvtárat fűznék bele, csak olvasási művelet lenne rajtuk. Milyen megoldás lehet?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
mefistofeles #76126 üzenetére
Windows 3.0 Ui sem volt felhasználó barátabb másnál, (olyan volt mint az OS/2, Apple System 6 és társai) mégis elterjedt, népszerű volt.
El kell fogadni vannak agymosottak, és sajnos ezzel a betegséggel együtt jár a csökönyösség, és trollkodás. (hiába dobsz malacoknak gyöngyöket, csak elesnek rajta)
Úgyis moderálják szakmai topikban, had vergődjenek. Amúgy hasonló témájú PH! blog -at, offtopikokat is el kell engedni, ne etessük a troll-t.
Nem erőszak a disznótor. -
zoltanz
nagyúr
A Debian 11 (Bullseye) Testing Os verzió mennyire használható állapotú már?
Nem éles rendszerre gondoltam csak ismerkedésre, méregetésre.
iOS is használok egy másik gépen -
zoltanz
nagyúr
Az mitől van Geforce 7100 Vga-val a nyílt nouveau driver-rel, videólejátszásnál pár sec után szétfagy a rendszer.
Ha SMPlaye-nél xv-re rakom VLC-nél X11-re (XCB) rendben megy minden.
Volt benne nemrég egy 8600GT azzal nem volt ilyesmi. -
zoltanz
nagyúr
Ha egy appot sudo-val szeretnék indítani, hogy tudom megoldani parancsikonban?
-
zoltanz
nagyúr
Az utóbbi napokban elkezdett az MX-Linux hibákat dobni az SMPlayer-rel a youtube videókra, a hiba: [pastebin]
Van ami elindul azért.
(frissítsem a lejátszót azt írja mert megváltozott a youtube)
A Youtube-dl-t frissítettem, de semmi:pip install --upgrade youtube-dl
-
zoltanz
nagyúr
64 bites rendszeren, hogy tudom beállítani a Wine-t, hogy könnyen menjenek a 32, és a 64 bites programok is?
Tudom hogy a PlayOnLinux-on megoldható, de ott meg nem tudom, hogyan kell kapcsolódókkal futtatni valamit. -
zoltanz
nagyúr
Két szekvenciális text fájlt szeretnék összehasonlítani. A Double Commander-rel sikerült megtalálni melyik sorban vannak a változások.
Egy soron belül az eltérő karaktereket nem lehet megjelölni valahogy? Más program is érdekelhet. -
zoltanz
nagyúr
MX Linux nyílt nVidia nouveau, ha bekapcsolom a Firefox OpenGL gyorsítást pár másodperc után fagyizik teljesen a rendszer.
Egyébként minden más 3D app rendben megy, Kodi stb. -
zoltanz
nagyúr
válasz
Rimuru #71792 üzenetére
"Mivel torlod? lehet nem kezeli jol a dolgot. gtk alapu cuccoknal egyebkent gvfs szokta adni a trash supportot."
Ha az "áthelyezés a kukába" sort választom, (nem a törlést,) oda rakja.
Mondjuk kezdőbb felhasználó simán gondba kerülhet, nem nézi figyelmesen, és abban a hitben van, hogy a kukában vmeglesz, de nem. (persze figyelmeztet előtte, de az nem sok.) -
zoltanz
nagyúr
MX Linux-on gondoltam ürítem a lomtárat, de mindenhol üres, nem shift + del-lel töröltem. Mi lehet az oka?
Asztalon lévőtrash:///
és itt is:/home/~/.local/share/Trash/
-
zoltanz
nagyúr
válasz
herdsman12 #71127 üzenetére
<p>Nálam jó az SMTube sőt Vlc -vel is mpv-vel is, reklám sincs. Ha bemásolod a linket és megnyitod SMPlayer-rel úgy sem megy? Elötte állítsd be az mpv+youtube-dl-re. Friss legyen a youtube-dl, pár naponként változik. </p>
-
zoltanz
nagyúr
Az XFCE ablakkezelőnél ha nem akarok GLX/DRI gyorsítást, (notin ne hajtsa magasabb órajelen a VGA-t) nincs lehetőség vsync-re?
A képtörést akarom megszüntetni, elvileg van a VBlank-nál Xpresent mód, de nem menti el.
Compton: X renderrefresh-rate = 0;
vsync = "none";
-
zoltanz
nagyúr
Használ valaki imwheel-t egér görgetés gyorsításra, hosszú szövegfájlokhoz?
Az a bajom vele, beállítom [link] , és néha random megugrik. -
zoltanz
nagyúr
A nyílt AMDGPU drivert használva próbáltam a Gimp OpenCL képességeit bekapcsolva használni, de nem megy. Merre nézelődjek?
clinfo:
[link] -
zoltanz
nagyúr
válasz
#30610944 #69961 üzenetére
A szoftverközpont annak jó aki 1-2 appot rak fel összesen. Mi egy kicsit többet szoktunk.
A terminál nem geek-eknek kell, hanem pont a hatékonyság miatt, automatizálható könnyen, összetett, személyrészabot dolgok is. Nem kell millió gui-t telepíteni, csak beírom az utasítást, lekérdezést. -
zoltanz
nagyúr
válasz
Tav-Csoves #69546 üzenetére
512 MB ma már elég alap dolgokra elég csak. Retro ilyen Pentium2-es gépemben van ennyi.
Betöltesz egy rendszert, pehelysúlyú WM-mel ~300MB.
Ha nem SSD-n van a swap, mikor elfogy a RAM szépen megakad a rendszer is kisidőre. -
-
zoltanz
nagyúr
Debian 10 et feltelepítem, de nem ismeri fel a Radeon HD6350 vga-t, Win alatt jó.
Felbontás 720/400-ban indul el WM majd kikapcsol a monitor is pár másodperc után. Mi a probléma? -
zoltanz
nagyúr
Tudnátok ajánlani N300-as Wifi-USB adaptert?
Olyanra lenne szükségem ami Debian-on is a driver-t out of the box, (telepítgetések, kernel fordítás stb. nélkül) kulcsrakészen tartalmazza. -
zoltanz
nagyúr
CPT.Pirk
-
zoltanz
nagyúr
CPT.Pirk
Abból nem lehet valami ciki, ha visszafelé upgrade-elek? -
zoltanz
nagyúr
Dkms-el akaratam egy driver-t telepíteni, ezt kapom (Debian 10):
Error! Your kernel headers for kernel 4.19.0-5-amd64 cannot be found.
Please install the linux-headers-4.19.0-5-amd64 package,
or use the --kernelsourcedir option to tell DKMS where it's located
apt-cache search Linux-header ezt írja:linux-headers-4.19.0-6-amd64 - Header files for Linux 4.19.0-6-amd64
Köszönöm! -
zoltanz
nagyúr
Smplayer a napokban elkezdett hibát írni a Youtube -nál minden videókra. Ráfrissítettem az egész rendszerre, de negatív, Debian 10 Buster.
"token" parameter not in video info for unknown reason; please report this issue on https://yt-dl.org/bug . Make sure you are using the latest version; see https://yt-dl.org/update on how to update. Be sure to call youtube-dl with the --verbose flag and include its complete output.
[ytdl_hook] youtube-dl failed: unexpected error ocurred
Failed to recognize file format.
Exiting... (Errors when loading file) -
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #66883 üzenetére
"hogy mit értesz a szatellit kimenet áramtalanításán. "
Ugye a hangkártyán a szokásos 3 jack csati mellett van még 3 a 7.1 -nek, na ebből az egyik szatellitre van rádugva a szekunder erősítő.
Mivel alap sztereó forrásnál az Alsa, de a pulse is kiküldi mindegyikre ugyan azt a dual mono jelet amit a front kimenetekre is megy, effekt (vízhang, aréna, stadion, fürdőszoba és egyéb tér stb) nélkül.Megállásnál pl Youtube, kikapcsolja a +3 kimenetet valószínű áramtalanítja mert durran, pillanat megállítással jó.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #66879 üzenetére
Nálam annyi van Debian Buster-rel, 2 erősítőről megy a PC-n a zene (Alsa). Nem módosított térhangzás, hanem sima sztereó jel megy minden csatlakozóra. Front (dual mono) a másik erősítő háttér szatellit (dual mono).
Ha stop-pal állítom meg a zenét (vagy lejár a Youtube-on) a satellit csatlakozót kikapcsolja, áramtalanítja, ilyenkor hangfalon, ha nagy hangerőn van csattanás hallható. Ha pillanat megállítót használom akkor nincs gond, csak nem mindig érek oda. Stretch-en ilyen probléma nem volt.
Nem lehet vaamit tenni? nem akarom tönkretenni a membránt a hangszórón. -
zoltanz
nagyúr
Az miért van, hogy egy partíciót nem lehet formázni Btrfs-re csak EXT4, NTFS, FAT-ot engedi? (Debian)
-
zoltanz
nagyúr
Cinnamon DE környezetnél Buster alatt, hogyan adok hozzá és vagy módosítok felbontást?
Ugyanúgy mint LXDE -nxrandr --newmode
stb? -
zoltanz
nagyúr
Van egy pendrive-om írásvédett, mivel tudom megszüntetni? Gparted-dal nem megy.
-
zoltanz
nagyúr
Debian Buster -re szerettem volna felhegeszteni a Wifi driver-t dkms -sel (mint Strech-en), de hibát dob:
sudo dkms build rtl8192eu/1.0
Kernel preparation unnecessary for this kernel. Skipping...
Building module:
cleaning build area...
'make' all KVER=4.19.0-2-amd64...(bad exit status: 2)
Error! Bad return status for module build on kernel: 4.19.0-2-amd64 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/rtl8192eu/1.0/build/make.log for more information.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen légkondit a lakásba?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- SSD kibeszélő
- Formula-1
- One mobilszolgáltatások
- PR-Telecom
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- ASUS TUF Gaming A17 FA707NV - 17.3"FHD 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 16GB - 1,5TB - RTX 4060 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged