- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- iPhone topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76152 üzenetére
Szívesen.
A repo-t azért figyeljed, ha frissítenek rajta. Azt neked kell majd megint végig tolni. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76137 üzenetére
Ez a 2.4.7-1 tele van függőségi hibákkal. Nagyon friss a csomag, a 18.04 meg túl régi hozzá.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76119 üzenetére
Ez a GitHub-os
abraunegg/onedrive
egy parancssoros alkalmazás, mint az elődje askilion
.
Nincs hozzá GUI, terminálból kell beállítani és managelni.
A leírás alapján szépen fel lehet tenni (Kubi 18.04). Aki nem fordított még ilyen cuccot, annak nem egyértelmű minden. De csak összejött.
Beállítani már nem volt kedvem, nem tudom Téged a GUI hiánya mennyire riaszt el tőle.
Három fő részre bontható a telepítés/fordítás.
1: Telepíted a függőségeket és a fordítót.sudo apt install build-essential
sudo apt install libcurl4-openssl-dev
sudo apt install libsqlite3-dev
sudo apt install pkg-config
sudo apt install git
sudo apt install curl
curl -fsS https://dlang.org/install.sh | bash -s dmd
Az értesítésekhez a következőkre is szükség van:sudo apt install libnotify-dev
2: Aktiválnod kell a fordítótsource ~/dlang/dmd-2.094.2/activate
Itt a promptod előtt lesz ez:(dmd-2.094.2)
3: Klónozod a Git repo-t és telepítesszgit clone https://github.com/abraunegg/onedrive.git
cd onedrive
./configure
make clean; make;
sudo make install
Ha kész vagy deaktiválod a fordítót.deactivate
Visszatér a rendes promptod.
Ezután terminálból elindítod a klienst:onedrive
Továbbá követed a leírást a beállításhoz.
Innen: [link] -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76137 üzenetére
Keresd meg azokat a hiányzó csomagokat és lehet jó lessz. Valószínűleg azért nincsenek meg, mert a deb csomagod nem erre a kiadásra való, de próba szerencse. Kárt nem csinálsz vele, a vége vsz. kielégíthetetlen függőség lessz.
De, ha felmennek, akkor goto 1 lépés, újra megpróbálni.Kiadásnak megfelelően a pkgs.org-on keressél.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76135 üzenetére
sudo dpkg -i .deb
Persze abban a könytárban, ahol deb van.
Vagy teljes elérési úttal. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76129 üzenetére
Ehhez minek terminál?
-
-
törölt tag
válasz
#26097408 #76002 üzenetére
Új funkció nem érkezik bele. Nem modják ki, hogy kész van. De gyakorlatilag igen. A komponensek persze biztonsági frissítéseket kapnak. Sokkal ritkábban változik, mint a Plasma. Nem egy kategória a kettő. Mondjuk én Xfce-t használok, nagyon szépen be lehet állítani. Nekem nem hiányzik semmi belőle.
Régen KDE4-et használtam, az a Plasma elődje. A Plasma már nekem ne annyira jön be. Elvagyok benne, de inkább Xfce. -
-
törölt tag
válasz
peterattila #75966 üzenetére
Addig amíg default-on van, addig követi a Terminál szinbeállításait. Ha itt direkt kiválasztasz valamit, azt megtartja. Nálam normal user=modarin256, mc root=modarin256root.
Nyugi, ne verd a fejed a falba, én is valahol felszedtem ezt az ifo-t. Eszembe nem jutott volna piszkálgatni a beállításokat.
-
törölt tag
válasz
peterattila #75961 üzenetére
Lehet rosszul mondtam, bocsi.
MC> saját menü> Beállítások>Megjelenítés
[link]
Nem kell felrakni semmit, benne van az mc konfigban. -
törölt tag
válasz
peterattila #75955 üzenetére
mc>beállítások fül>megjelenítés (nem megjelenés felül)>ajánlom a modarin 256 sémát normál módban. Ugyan ez root módnál sudo mc>modarin256-root
Ha itt választasz témát, utána hiába állítasz másik szinsémát a terminálnak. Ezek nem változnak, csak ha defaulton hagyod. -
törölt tag
válasz
I02S3F #75920 üzenetére
No no! A kiírható live ISO max. 4GB lehet. Ne tegye bele a saját dolgait!
Systemback sem személyes backup-nak van tervezve. Nevében benne van egyértelműen.
Ne zavarjon össze az, hogy a visszaállítási pontba beleveheted, amit ha kellő nagyságú alternatív helyre kimásolsz. Akkor visszaállhatsz a személyes fájlokkal együtt. De live ISO-ba ne! -
törölt tag
válasz
#26097408 #75918 üzenetére
Timeshift-et nem ismerem, unszimpatikus volt elsőre. Helyette Kende Krisztián Systemback programját ajánlom. Ubuntu 18.04-ig Ő fejleszette majd 20.04-től már a linkelt oldal tulajdonosa Edmond viszi tovább. Pofon egyszerű felület, rengeteg funkció.
Ajánlom figyelmedbe.
[link] -
törölt tag
válasz
#26097408 #75916 üzenetére
Válaszd külön a rendszered mentését (visszaállási, visszaállítási pont) és a személyes adataid, fontos dolgok mentéseit. Sok bosszúságtól megszabadulsz. Egy rendszer visszaállítási pontnak túl nagy hely nem kell, de több tíz-szász GB személyes cuccot egész máshogy kell kezelni.
Még a rendszer visszaállítási pont el megy még egy ugyanazon lemezen is. De a személyes backup? Arról minimum 3, különböző helyen. -
törölt tag
válasz
#26097408 #75894 üzenetére
Akkor vboxba arch install, wiki alapján elkezded. Eleinte félre megy úgy is. De így legalább megérted a rendszer működését, mi mire alapul stb. A csomag kezelő ezután gyerek játék. Addig maradhatsz a Minten. A többi disztro ilyen szempontból csak lényegében a csomagkezelésben és a telepítő kinézetében különbözik. Ilyen affinitással felesleges foglalkozni velük. Az asztali környezetek is mindegyiken megtalálhatók. Arch-ra is húzhatsz Cinnamont.
-
törölt tag
válasz
#26097408 #75892 üzenetére
Komolyan gondoltam. Jól teszed ha nézelődsz. Arch vonalról a Manjaro-t nézd meg szerintem elsőre.
A Mint-ről sem akarlak lebeszélni, csak látom, hogy érdeklődő vagy.
Például embert nem láttam még, aki ezt a menüpontot firtatta. Megkapargatsz minden kis "piszkot" a gui-n. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #75857 üzenetére
Látom nem nagyon akarod érteni, miért kerítek ekkora feneket neki.
A feltett kerdés nem hiba, hibás működés. Hanem egy funkció nem ismerete. Van rá GUI-s kivezetés. Arra kellet volna csak fókuszálni. Szerintem.
A hiba keresés és javitás az egyértelműen terminál 80%-ban. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #75855 üzenetére
Mind a két első válasz vitte a terminál felé. Ennek a funkciónak a használatához pont nem kell terminálos matatás. Más az, hogy lehet. Hiszen ott mindent is lehet.
"Gnome Tweaker-ben van ilyen opció, ha nem akarsz terminallal bűvészkedni."
"Azt olvastam, hogy a gnome tweak tool-ban tudod módosítani. Ha terminálos megoldásra van szükséged, akkor jelezd :)"
-
törölt tag
Ehhez nem a terminálba kell menni, hanem a Szoftveráruházból feltenni a Finomhangolót (Gnome Tweaktool). Ott be tudod kapcsolni. Ez mondjuk nem a Te hibád, hanem a Gnome bolondériája, hogy nem teszi alaptelepítésbe bele ezt az eszközt. Számos más hasznos funkciót, beállítást tartalmaz.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#26097408 #75726 üzenetére
Azért van a topik, hogy kérdezz. Nem akar senki sem bántani. Van egy valamilyen elképzelésed, hogy eddig amit használtál azt hogyan tudod itt is használni. Erre adnak majd alternatívát, praktikusságot, jó tanácsot. Ha rossz irányba indulnál, hogy ne fuss felesleges köröket. Mindenkiből a tapasztalat beszél, minket is terelgettek anno.
No para. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
vadkörte #75703 üzenetére
El kell felejteni a Wines berögződéseket! Nincs registry ami szemetelődjön!
Nem a rendszert kell pucolgatni, hanem megtanulni a csomagkezelést, jogosultság kezelést.
Szemléletet kell váltani. Ez a legnehezebb az elején.
Kérdezz meg 10 olyan Linux usert, aki 3-4 évnél régebb óta tolja. Azok közül mennyi használ ilyen ccleanner szerű rendszer pucolót? -
törölt tag
válasz
lev258 #75580 üzenetére
Te nem az MBR-el kevered? GPT/UEFI sémánál csak partícióra van írva bármilyen rendszerbetöltő. A klasszikus mbr részre nincs írva.
Az UEFI FAT32 fájrendszerű partíción (boot,esp jelölő kell neki) keres bármilyen indítót.
A grub-istall /dev/lemez meg megkeresi az efi partíciót és oda rakja a grubot. Ezért kell felcsatolni. Ha meg direkt megmondod az efi partíció nevét, azért nem kiabál.
Mi van, ha 2 efi partíciód van? (ezt nem tiltja semmi) Akkor meg kell mondani, melyik a Linuxod efi partíciója.
Systemd bootnál nincs grub, a rendszerindítódat mégis az efi partíción keresi az UEFI. -
törölt tag
válasz
lev258 #75474 üzenetére
Ubi 20.04-re frissítés után a Samba4 nem látja az előzőleg beállított megosztásokat.
Valahol itt régebben volt erről téma és azt hiszem Te adtad a megoldást.
A Samba configban valahol vissza lehet állítani a smbv1 használatát.
Keresném a posztot, de nem találom. Jól emlékszem? -
törölt tag
válasz
#26097408 #75443 üzenetére
Van itt egy másik cég is aki Linux spec. notikat árul.
[link]
Ők igaz csak Ubuntu/Gnome felülettel adják a rendszerüket. Viszont több hozzáadott érték van, mint a Csillagos gépeknél.
Konkrétan Intel/AMD és nVidia specifikus telepítő ISO-kat gyártanak a gépeikhez. Az Ubuntuból ki van gyomlálva a snap rendszer és saját repóból terítik a rendszer frissítéseket is.
Én inkább tőlük vennék, mint az általad linkelt cégtől. -
törölt tag
válasz
#26097408 #75443 üzenetére
E mellé fölösleges másik notit venni.
De ha mindenképp azt látod jobbnak és nem gond a költség. Akkor a kiinduló linkről a nagyobbik kijelzőset Linux Mint-el. Ezen meg hagyd meg a Win10-et vagy telepítsd vissza.
A kezdeti időkben nem árt ha meg van még a megszokott Win10. Ezért ajánlottuk dual bootban a linuxot a 10-es mellé. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#26097408 #75399 üzenetére
" Egy windowsos laptopon szerintem sosem lesz olyan gordulekeny az elmeny mint olyan laptopon amit direkt erre alakitottak ki ezert gondolkozok hogy kiprobalnam. "
Pont ezt mutatná meg egy live próba, hogy megy-e minden.
A VBox inkább arra való, hogy megnézd a grafikus felületeket, melyik tetszik. (jó sok egyéb másra is jó a VBox).
Ne hidd, hogy külön linuxhoz gyártott komponensek vannak a linuxos notikban. Kernel, driver szinten, ha támogatott az adott hardver elem. Semmivel nem fog jobban muzsikálni, ha ilyen cégtől veszed, vagy máshonnan bármelyik márka notiját.
Az üzleti próba a live rendszerrel sokat segíthet, mint azt a Kapitány is említi. -
törölt tag
válasz
peterattila #75205 üzenetére
A LM live menüjében?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #75199 üzenetére
Uefi rendszereknél mountolni kell a gyökeret is meg az efit is. A gyökeret, mert abba chrootolsz be, az efi meg azért mert abba telepíted a grubot.
Jó az a leírás, csak nem kell vele kapkodni. Értelmezni kell, default mbr/bios leírás, lejjebb meg említi. Ha efis vagy, csatold az efi partíciót is és abba telepítsd a grubot. -
-
törölt tag
válasz
peterattila #75195 üzenetére
Csatold fel a sda1-et is, mert az az efi partíció és grub install >> sda1
-
törölt tag
válasz
peterattila #75190 üzenetére
Ez alapján könnyű lessz.
[link] -
törölt tag
válasz
peterattila #75188 üzenetére
Milyen partíciók vannak az sdd-n?
Live-ból légyszi sudofdisk -l
éslsblk -f
kimenetet. -
törölt tag
válasz
lev258 #74932 üzenetére
Az engem se izgat, hogy ki mit használ. Használtam azt is meg most Uefit. Arra apelláltam, ha össze omlanak a logikai partíciók. Akkor tökmindegy mi van rajta. Adat vagy telepített Linux. Mindegyik megy a levesbe, ha nem menthető. Ez igaz most is, ha pl. megmurdel az ssd vezérlő vagy kipurcan a hdd.
Nem kéne ilyen magas lóról fittyegtetni. Azért mert valaki nem latott még valamit. Az nem biztos, hogy nem működött máshogy.
Egy tucat telepített disztró még csak csepp a tengerben.
Felőlem azt mond amit akar. -
törölt tag
válasz
Synaptic #74867 üzenetére
Ez így nem igaz! Egyik disztró sem kiskutya, hogy gazdit választ.
Neked kell megtanulnod azt a disztrót, amelyik szimpatikus. Akkor fog bármelyik is a kezed alá dolgozni, ha megtanulod. A Linux csak azt csinálja amit mondasz neki, nem próbál helyetted dönteni.
Ami az egyiken könnyebben megy az a másikon nehezebben fog.
Kezdőként nagyon nem látod még át az egész ökoszisztémát. Ezért nem érted a különbségeket sem. Ezt nem tudod megúszni, van egy minimális tanulási folyamat. Aminek az lesz a vége, hogy vagy megmaradsz ezen a vonalon. Vagy csalódva elhagyod. -
törölt tag
válasz
funkmester #74839 üzenetére
-
törölt tag
Akkor most Win10 mellé akarsz telepíteni dual bootban?
Ha nincs kikapcsolva a gyorsindítás a Winen, kapcsold ki.(energia beállítások, nem megjelenített lehetőségek).
A fájlrendszer nincs leállítva rendesen, ez okozhat olyat is. Hogy a driveren keresztül vissza fog fizikai eszközt is (vsz. ezért nem talált repot a netinstaller).Továbbá az EndlessOS egy különleges jószág. A boot partícióján kívül minden LVM-be van szervezve.
Ez is belejatszhat az anomáliába, mert amit eddig leírtál az abnormalis.Szóval a Win10 telepítővel teljes egészében tudtad a lemezed partícionálni?
-
törölt tag
Kezd egy kicsit zavaros lenni.
Elindítod a netinstallt, azzal is partícionálni kellene előbb, hogy tudja hová telepíteni a lehúzott csomagokat.
A 900megás iso image a network installerben, ezt sem tudom hová tenni.
Amit linkeltem az egy 70MB-os minimal rendszer.A notit Win10-el vagy EndlessOS-el vetted?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi belépő szinten
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Nintendo Switch 2
- Google Pixel topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Formula-1
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest