- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
F34R
nagyúr
annyira felcseszte az agyam, meg is néztem magamnak az xfs-t van is converter hozzá és ha jól olvasom akkor defrag is . Napi szinten csomagolok ki kisebb fájlokat és nagyobakkat is ~40mb - 400/part és ezeket helyezgetem a megfelelő helyre , továbbá torrent is megy elég masszívan.
-
F34R
nagyúr
köszönöm ,akkor aktualitáskor kipróbálom D
-
F34R
nagyúr
Azt szeretném megkérdezni , ha hardvert (CPU+VGA ) cserélek a gépben újra kell telepíteni a linux-t ? ugyanúgy AMD és ATI maradna csak kisebb .
-
F34R
nagyúr
válasz
Siriusb #11964 üzenetére
pedig volt . addig nem tudtam frissíteni mielőtt ezt meg nem csináltam , lement az -Syu és a letöltötendő mittumomén 120 mb telepítve ~255 (ennek a helyén meg mínuszos érték állt ami bugra jellemző ) ezután semmilyen csomagot nem lehetett felrakni pacman-al . próbáld ki , a mostani cd képet a dual-t leszeded felrakod az alaprendszert és próbálj pacman -Syu-t . kidobja hogy az előző hsz-ben írt fájlokat töröld [link] itt is írja . ha ezt megteszed a frissítési listában ott van az új pacman , ha mindent letöltött ellenőrzéskor (telepítés előtt ) meg kidobja a hibát.
nekem csak az előző módszerrel ment.
nah xd most meg a module - init -tool-al /kmod van baj és elő jött megint . bocs a rossz minőségért.
[link] -
F34R
nagyúr
dwm-et hogy lehet pacthelni archlinuxon ?
dwm.suckless-en néztem hogy kell de úgy nem igazán működik.
-
F34R
nagyúr
innen a netinstall-t kell leszedni hogy azt kapjam kb mint archlinuxnál ?
-
F34R
nagyúr
Az miért van ha nyomok egy pacman -Syu-t akkor ezeket írja ki:
error:corrupted database entry 'libxfce4ui-4.8.1-1'
error:corrupted database entry 'xfconf-4.8.1-1'
error:corrupted database entry 'startrup-notification-0.12-2'
error:corrupted database entry 'dwm-6.0-1'
error:corrupted database entry 'dbus-glib-0.98-1'ettől viszont a yaourt is megőrült , akármit akarok felrakni hiábával elszáll
nála ugyanezen hibákon kívűl még ez a sor is feltűnik:
/var/lib/pacman/local/exo-0.6.2-3/desc:
ez a jelenség 1 napos.
-
F34R
nagyúr
áá valamit nagyon elszúrtam most
leszedtem a bleachbit-et tisztítónak és csúnyán elszúrta a rendszert.
Mivel nem tudom hogy kell újrapartíciónálni (a home megmaradt )
azt tudom hogy a bootnak lecsíptem 32 MB-t ez volt ext2
azután volt egy swap-nak ext2
a rendszernek 15 giga ext4
és a home a maradék ~900 GBezt kellene megcsinálni csak bajba vagyok vele.
-
F34R
nagyúr
azokat a fontokat amik hiányoznak hogy tudom letölteni ?
pl dwm , hiányol párat és leállításkor fel is sorolja őket ( ISO-k )
van valami parancs amivel ki lehet ezeket listázni ?Másik dolog a java-s letöltők (jdownloader , freerapid ) nagyon híznak m amiket találtam pydownload nem működik, illetve a tucan downloader : nem kezeli se a rapid, sem a megaupload linkeket holott ott van a plugin-ban.
Eddig a freerapid volt a legjobb, a fentieket leszámítva.
-
F34R
nagyúr
még mindig nem tudom csatolni a dvd írót .
fstab-ba nincs csak a linuxos particiók + swap
udev-ben az sr0-val nem működik , de gyébként meg itt van : /dev/disk/by-id
tudom uuid alapján is lehetne de nem tudom hogy kell.
ezeket próbágattam még hal
meg devmon-al . -
F34R
nagyúr
szeretnék DVD-t írni de a brasero nem látja az eszközt , valószínű a multkori óta nem sikerült . Hal-al vagy mivel megy és hogy kell megcsinálni ?
-
F34R
nagyúr
valaki elárulná hogy lehet másolni normálisan fat-ra.
a nokia telefonom (microsd) random 512KB/s tud csak írni , erre zenét rakok fel 230MB/s egy 3cd-s albumnál
elvileg sima vfat-os
ezzel is próbélkoztam
sudo mount -o gid=users,fmask=113,dmask=002 /dev/sdc1 /mnt/nokia
telefonon 0kb-s ismeretlen fájlokat mutat,
-
F34R
nagyúr
válasz
MacCaine #11682 üzenetére
köszi
másik dolog a telefonom memóriája microsd ami fat32-ben van. (~512 KB/s volt windózén másolás)
mount /etc/sdb1/ /mnt/nokia
mc-vel másoltam , ha egy 7 megás fájlt átrakott csak simán nem volt folyamatjelző.
ok átrakok egy 300 MB albumot azt ~25 MB/s-el csinálta. ránézek a telefonra csak pár szám volt rajta és egy csomó ismeretlen. töbynire egyesével pakolgatom fel őket -
F34R
nagyúr
hogy érhetem el az hogy ne kelljen minden egyes alkalomkor ezt beírnom , mikor elindítom az X-et.
xrdb merge ~/.Xresources
-
F34R
nagyúr
mostanában miért kell xrdb merge ~/.Xresources-t nyomni ? nem marad konstans mindig be kell irogatnom manuálisan ezelőtt nekem nem így ment.
-
F34R
nagyúr
Sziasztok a DVD írót hogy lehet működésképesre hozni ( Archlinux )
fstab -ban kivettem előle a #-tcsak ennyi van /dev/dvd auto rw,user,unhide
viszont ezt nem tudom mountolni sehova sem így nem is birok cd-t írni. -
F34R
nagyúr
sziasztok!
A conky-t hogy tudom integrálni dzen2-be ?
odáig meg vagyok hogy a conky jó csupán ez a rész hibádzik
~/bin/dzconky
#!/bin/sh
FG='#aaaaaa'
BG='#1a1a1a'
FONT='-*-terminus-*-r-normal-*-*-120-*-*-*-*-iso8859-*'
conky | dzen2 -e - -h '16' -w '600' -ta r -fg $FG -bg $BG -fn $FONT &~ (root) ide nem tudom lementeni , a /bin/sh -ban pedig csak karakterek vannak nem értelem syntaxis.
mpd és egyéb dolgokat szeretnék kijeleztetni rajta , mikor beírom dzen2 akkor pedig csak üres fekete csík lesz az is eltakarja a dwm-t ami fölül van.
gondolom az hibádzik csak amit kihagytam fentebb. -
F34R
nagyúr
válasz
Jamby18 #11572 üzenetére
vannak alternatívák , codec is van gstreamer ffmpeg .
vírusírtó fölösleges rá , böngésző is van rá uyganúgy mint windózra (kivéve IE).
mplayer , vlc is van bsplayer csak wine alól fog futni szvsz nem kell.
Xubi-ból is fent van a legfrissebb valószínűleg már a 9.10-t nem támogatják ezért azt keresd . -
F34R
nagyúr
nem lett jó ezzel sem 2010.05 -s az ment unetbootin-al majd leszedem még azt is. egyébként ugyanaz az van a két csomagban ?
2010.05 ről simán fel lehet updatelni , viszont a 2011.08 -ból hiányzik egy pár csomag ami az előzőbe alapból benne van pl pppoe cumó. Eddig csak Cd-ről sikerült a legfrissebb.
-
F34R
nagyúr
nyomtam u-t is already updated felirattal fogad és nem történik semmi , a home-ban nincs ilyen .mpdconf , mpd.db az piros a mc ben -nézve én is erre gyanakodtam. de akkor miért nem futott le normálisan az adatbázis készítés? Persze van a Storage-n belül más is eddig mikor nyomtam egy 3-st akkor ott volt [Music]
-
F34R
nagyúr
Már megint nem megy valamiért az mpd
leírom hogy hogyan csináltam:
pacman -S mpd
cp /usr/share/mpd/mpd.conf.example /etc/mpd.conf
Ezt a sort átírom a # meghagyom előtte
music_directory "/home/user/music"
(ez nálam /home/Storage/MusicEzt a kettőt szintén:
mkdir -p /var/lib/mpd/playlists /var/run/mpd
touch /var/lib/mpd/{mpd.db,mpdstate} /var/run/mpd/mpd.pid
azután eztchown -R mpd /var/lib/mpd /var/run/mpd
# mpd --create-db
felrakom a ncmpcpp-t és indítom a paranccsal a 3-s gomb megnyomásával ott kellene lennie a Music mappának , ott is volt mikor legutóbb csináltam de most nem , nem emlékszem akkor hogy is csináltam.
-
F34R
nagyúr
válasz
kekkec #11454 üzenetére
attól függ mire használnád , normál felhasználói szokás mellett :zenehallgatás + netezés , chat és egyéb dolgok bőven elég. mondjuk én 4gb mellé tettem egy 1gb swapot biztos ami biztos alapon elfér.
nem az UEFI a bios leváltója ugyanazokkal a funkciókkal bír csak grafikus és jól írták előttem hardware által is támogatott ezért tudod ott használni az egeret és nem utolsósorban gyorsabb elérhetőséget nyújt.
Nem lehet mert nem egy firmware hanem egy technológia amit nem tudsz régi deszkára feltenni.
-
F34R
nagyúr
válasz
márNemKereső #11451 üzenetére
nem azért de bill.el gyorsabb mint egérrel.mire odaviszed a kurzort lemegy a nap
-
F34R
nagyúr
válasz
Siriusb #11424 üzenetére
köszönöm szépen az mpd + ncmpcpp is jó lett végre valahára
végülis ez annyira nem zavar a bill. kiosztással kellene még valamit kezdeni mert az annyira nem okés setxkbmap hu .
Azt tudom hogy a xorg.conf-ba kell amit meg is találtam pastebin-en amit gondolom ide kell tenni ~/.xorg.conf Xkblayout hoz meg a nyelvet.
mindegy van időm rá a többi már nagyjából kész van. -
F34R
nagyúr
válasz
Siriusb #11422 üzenetére
tudom de engem Ubuntu szintű dolgok nem érdekelnek még ha hosszas órák /napok árán is de ezt a rendszert akarom .
Ha a konfigurációs fájlokról van szó akkor jó , nem módosítottam a PGKBUILD-en sem.adduser-el hozzáadtam egy új felhasználót viszont akkor meg a pppoe-start-t nem tudom véghez vinni. van olyan mód hogy ezt még deamon alatt töldőjön be ? (mondjuk a rendszer hamarabb felál mint ahogy a hálózat betöltődik így valamikor nem mindig egyből kapcsolódik
).
Ezt a parancsot ~/.xinitrc -be lehet írnom hogy ne mindig kelljen beírogatnom?
-
F34R
nagyúr
cp /usr/share/mpd/mpd.conf.example /etc/mpd.conf
ezzel a parancsal a minta fájlt mpd.conf-ba tette, mik elől elől kell kivenni a # és
/home/Storage/Music -hoz kell e a sor elé végére ez -> " mint ahogy a mintába szerepel?ha csak azt írtam át akkor rikácsol No "audio output"
lefut és kiírja hogy alsa audio succesfully detected .
akkor megint mpd a terminálba és ekkor már ez jön :
Failed to bind to ' [ : : ]:6600' : Address already in use -
F34R
nagyúr
yetike segédletével felraktam a yaourt
be is írom yaourt -S freerapid
lesz egy villogó üzenet : (Unsupported package : Potentially dangerous!)
ezután megkérdezi Edit PKGBUILD [Y/n] ("A" abort)
természetesen Y-nt nyomok mert akkor nem is telepíti ha nem ezt teszem.Please add \$EDITOR to your environment variables
for example:
export EDITOR = "vim" (in ~/.bashrc)
(replace vim with your favorite editor)Edit PKGBUILD with : (ide a nano-t írtam be mert ezt használtam vagy ha valamit be kell másolni akko pedig gedit-et , jó lenne a vim is ha tudnám a parancsokat)
ilyenkor innen is ugyanazt tartalmazza mint amit szerkeszteni akarok ekkor bezárom és ismét felteszi ha n-t nyomok akkor ezt dobja:
Following packages have not been installed: freerapid -
F34R
nagyúr
a gnome-t hogz tudom kigyomlálni ? (Archlinux)
pacman -R gnome-al csak a csomagkezelőből szedi ki, de én a mappákat/fájlokat amik hozzá tartoznak ki szeretném törölni. Mindight commanderrel ha rákeresk akkor helyileg hol törölhetem ?
-
F34R
nagyúr
most ezt nem értem , xf86-video-ati val most nem megy az X , bezzeg a vesa-val meg igen
pedig itt csücsül egy 5750-benne.
catalystot mikor raknám fel azzal sem indítja el amit innen szerváltam.[catalyst]
Server = http://catalyst.apocalypsus.net/repo/catalyst/$archmost mivel nem megy a xf86-video-ati simán megpróbálja a catalystet?
-
F34R
nagyúr
most pako modban írok , a kép elmondja mi a helyzet , dwm-el szeretném használni mondjuk a nautilust , de ehhez nem akarom az egész gnome-t letölteni és valószínű hogy egyik a másik nélkül nem létezik , ha felületet akarok módosítani kell a gnome3 , viszont ha dwm elől van a listába és nautilust indítok akkor marad megint a puritán felület , hiába módosítottam.
értelmelten hsz. vége.
-
F34R
nagyúr
noh várjál
, szóval X-es környezetben mind a firefox és a fájkezelője(értsd ami lementi a fájlokat az ~ vindóóóz 98 témájú , gondolom ez amiatt van mert nincs grafikus környezet se gnome se más ezért néz ki úgy ahogy , láttam screenshot-t mikor tilling wm-t használt de a gnome felület is megmaradt így a nautilus skinezve volt nah nekem ez nem ment hiába volt feltelpítve a gnome is .) nah nagynehez megtalátam mire gondolok
-
F34R
nagyúr
aham , van egy tag akinek desktopon , laptopon van csak azért kérdeztem (2nd gen eeepc ami uyge nem a legerősebb), nem használ grafikus felületet csak tilling wm-t .
köszi a válaszokat.
mod: azzal mit tudok kezdeni hogy a fájllementő ablak pl firefox (w98-hoz hasonló panelt hoz be ami nem tetszik , grafikus felület nélkül gondolom ilyen is marad ha a xinitrc-be a wm mögé írom akkor elvileg lehet használni a gnome-t is alóla ha fel van rakva .)
-
F34R
nagyúr
freebsd , openbsd ezek mennyibe térnek el egy archlinuxtól mert ahogy észrevettem teljesen más a kernel is és vboxban is kevesebb lemezterület kell neki.
gyorsabb/kisebb gépigényű régi gépre jó lehet ?
-
F34R
nagyúr
válasz
Bencexp #11344 üzenetére
unetbootin , pendrivelinux fat32 pendrive megformáz iso-t kitallózod és rakod fel usb-re , ezután már gyerekjáték a bootolás.
-
F34R
nagyúr
-
F34R
nagyúr
yo!
az xterm-et hogy tudom színezni háttér betűk? Xresources vagy a /X11 en beül van egy Xterm colors
most sima fehér a háttér ami zavar
-
F34R
nagyúr
hát ez kész kicsináltam
dwm et megcsináltam ahogy montad config.def.h-t benne hagytam és csináltam egy config.h-t átírtam #4B088A ilyen jellegű színekkel és mikor restart-ból visszajövök nem bír elindulni az X környezet.dwm cannot find font és ISO szarságokra hagyatkozik most akkor hogy is ?
-
F34R
nagyúr
config.h csak akkor lesz ha az abs-ből leszedem a dwm-t.
én meg pacman -S dwm el raktam fel.
ilyenkor lesz a var/community/abs/dwm-ben
PKGBUILD
config.h
dwm.desktop
dwm.intsallnah igen valahol itt akadtam el mert nem tudom mivel kell felrakni , a html code színeket már én is átírnám.
és még van egy kis bibi xorg-al van telepítve egy twm tehát nekem nincs desktop environment-em és fogalmam sincs hogy lehet hátteret beállítani , így csak egy feketeség bámul a képembe.
(#11301) yetike
osz hogyan e ? mert én abs-el szedtem le.
akkor megkeresem AUR-ból. -
F34R
nagyúr
Sziasztok megint én
ugye van ez a dwm ablakkezelő , viszont nem tudom szinezni egyéni szimboluokat kitenni stb.
config.h-ban kellene mókolni valamit , amit a pacman -S base-devel abs el töltüdik le és a community/dwm mappában lesz , mellete még van dwm.intsall is ha ezt a config.h-t átírom akkor nem változiok azt nem tudom hova lehetne benmásolni hogy működjön is.
itt vannal előre elkészített configok.
és ezt találtam a szimbolimokra csak dunsztom sincs hogy kezdjem el :S
ugyanígy valamiért nem megy az mpd-sem és az Xterm-t sem tudom színezni
ha valaki nagyon ráér elmagyarázhatja mert az archwiki alapján nekem nem jön össze.
valami ilyesmi konfigot szeretnék
előre is +1
-
F34R
nagyúr
(#11288) Siriusb
most mar tiszta sor eddig bambaskodtam csak.
(#11290) rt06
aha volt mar ilyen utorrentnel is utanna meg jo lett.
(#11291) Siriusb
orulok hogy igy is megy nem akarom nagyon piszkalni.
-
F34R
nagyúr
rtorrentet hogy birom működésre ? torrentet megbiromnyitni de nem tölt ctrl + o-val sem rtorrent.rc is van innen
-
F34R
nagyúr
válasz
kristof__ #11268 üzenetére
hú valami rémlik még régebbről a beállításoknál be kell állítanod a magyar nyelvet nem elég csak leszedetni vele.
(#11269) Jester01
nano-val szerkesztettem mindig is , de nekem ez a UUID-s dolog volt kínai nah mindegy nem írok be több problémát mert sokkolnám a totyikot.
-
F34R
nagyúr
Hát az istenért nem tudom felcsatolni a ntfs- vinyómat
/dev/sda1
Új kötet a neve a vinyónak, de nem tudom mountolni fstab-nál azt se tudom mit kell beírni
-
F34R
nagyúr
arch-on hogy lehet felcsatolni a külső meghajtókat , vagy ntfs particíót ?nem találtam a wikiben hasonlót ,DE-nélküli a rendszer.
-
F34R
nagyúr
Sziasztok van egy archlinux distrom gnome 3-al a disk utility-be nincs semmi, a fat32-es pendrive-mat sem látja, ehhez kapcsolódik a következő kérdés akkor így hogy csinálok bootolható pendrivet mbr-el ?
-
F34R
nagyúr
Sziasztok azt szeretném megkérdezni milyen macerás lenn felrakni a gentoo-t ?, egy sima scrotwm-el menne csak, nézegettem videókat az igaz hogy 15 másodperc allatt bootol be a kernel ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED monitor topik
- PlayStation 5
- Háztartási gépek
- Milyen autót vegyek?
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest