- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- iPhone topik
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Milyen GPS-t vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
"De akkor a 64 bites linux fel kellene, hogy vegye a grub menüje harmadik sorába a windowst."
Kellett volna igen, jó esetben szokta is. De a Windows rendszerpartícióját nem ismer fel a
gpart unknown
-ként definiálja fájlrendszer típusát.
Érdekes mert a rendszerindítótntfs
-ként renben hozza. (nincs semmi extra amúgy raid, titkosítás stb) -
zoltanz
nagyúr
64 bites Windows mellé lehet 32 bites Linuxot telepíteni?
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
válasz
sh4d0w #84600 üzenetére
"Nem keresünk Google-lel mindenféle deb-et, meg telepítőt, hanem a csomagkezelőt használjuk elsősorban.
Másodsorban is.
Akkor cselekszünk másképp, ha a disztribúció wikije/dokumentációja másképp gondolja."Wiki-t bárki szerkeszthet akár te-én is.
Chrome-ot, Opera-át (külső tárolóból) akkor ne is telepítsen senki? -
zoltanz
nagyúr
válasz
andatti #84596 üzenetére
Szívesen!
"Távoli asztalra még nem találtam jó megoldást, mert a listából sem az 1 az 1-ben asszisztens, sem az AnyDesk nem vált be. Előbbi nem csinált semit, utóbbinak meg időtúllépése lett... Majd megpróbálom megkeresni a már említett remotedesktop-ot... Hátha..."
Esetleg az Ubuntu topikban is kérdezősködhetsz, működhet
.deb
telepítő MX-Linux-on is.
Vagy itt: [Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)] -
zoltanz
nagyúr
válasz
andatti #84593 üzenetére
"Az Opera böngésző nem települt, bár ki tudtam választani a listából, nem jött össze..."
Synaptic (gui-s) telepítés vagy terminálból
apt install
-lal javalott.
internetes keresőbe beírod:MX-Linux install Opera
és az első találat, többit hasonlóan esetleg Debian 11 (vagy Bullseye verzió fantácianévvel) -
zoltanz
nagyúr
válasz
gregory91 #84474 üzenetére
"Érdekes is lenne ha ebből gond származna.A grub többféle kernelhez enged "belépést",ha gond származna ebből akkor indítsd el a legújabb kernellel."
...
"Érdekes is lenne ha ebből gond származna.A grub többféle kernelhez enged "belépést",ha gond származna ebből akkor indítsd el a legújabb kernellel."Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
MX-Linux Debian 11 telepített a rendszer egy NTFS-3G csomagot, de csak a legfrissebb Kernel-hez fordítoott hozzá valamit. Ha én egy korábbi Kernelt használok az nem okozhat kondot? Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
válasz
tonyrulez #84396 üzenetére
"Tudom hogy fel lehet erőszakolni a friss yt-dlp-t, mint ahogy bármi mást is, de ez már nem "rendes" Debian használat, innen kezdve minek használná azt az ember mikor ott az Ubuntu / Mint."
Debian mondjukegy klasszissal gyorsabb mint az Ubuntu pl. azért használják, kedvelik.
Ubuntu -n minden dependel az asztali környezetre, nem tudsz eltávolítani egy pulseaudio-t se (gondolok azokra akinek elegek az Alsa funkciók). -
zoltanz
nagyúr
válasz
urandom0 #84385 üzenetére
"Akinek frissebb csomagok kellenek, használjon Ubuntu alapú disztrót, akinek pedig még frissebbek, az mondjuk Fedorát, akinek még frissebbek, az Manjarot vagy Archot"
Jól le vagyok maradva én úgy tudtam megfelelő külső repók felvételével Buguntu megfelelő frisseségűre upgrade-elhető.
Amúgy sztem rendben van a Debian kell egy szerver Os, akinek meg kicsit frisebb csomagok kellenek ott pl. MX-Linux. -
zoltanz
nagyúr
válasz
tordaitibi #84389 üzenetére
"Amikor Yutubék apit váltanak, abban a pillanatban használhatatlan lesz a youtube-dl és a yt-dlp. Amikre egy vagon szoftver támaszkodik, letöltések, videoplayerek stb."
Debian -ra eddig is fel lehett eröltetni a legfrisebbet Youtube-dl -ből.
Én MX-Linux-on (Debian Testing) nem vettem észre unkompatibalítást az elmúlt fél évben a hivatalos tárolóban lévő yt-dlp-vel sem. -
zoltanz
nagyúr
Debian Testing-et használok már fél éve intenzíven, minden rendben vele.
Amúgy a csomagok frissesége is tűrhető, SMPlayer pedig az elérhető stabil, legfrissebb verzió, a többi médilejátszók sincsenek nagyon lemaradva, Vlc, Kodi, (Xbmc). -
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #84375 üzenetére
Standard monitorként érzékeli csak a kijelzőt és kizárólag 4:3 aránnyal.
Próbáltam hozzáadni szokásos módon egyedi felbontás értékeket, de ezek a hibák jönnek:xrandr --newmode "1600x900_60.00" 118.25 1600 1696 1856 2112 900 903 908 934 -hsync +vsync
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
X Error of failed request: BadName (named color or font does not exist)
Major opcode of failed request: 140 (RANDR)
Minor opcode of failed request: 16 (RRCreateMode)
Serial number of failed request: 19
Current serial number in output stream: 19
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #84265 üzenetére
"Nem vagyok biztos benne, hogy az ugyanezt csinálja. De nem is zárom ki a lehetőségét."
inxi -Gxxx
Graphics: Device-1: NVIDIA G84 [GeForce 8600 GT] vendor: ASUSTeK driver: N/A bus-ID: 02:00.0
chip-ID: 10de:0402 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: xfwm4 v: 4.16.1 driver:
loaded: nouveau,vesa unloaded: fbdev,modesetting alternate: nv resolution: 1024x768
s-dpi: 96
OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 11.0.1 128 bits) v: 4.5 Mesa 20.3.5 compat-v: 3.1
direct render: Yes
-
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #84360 üzenetére
“Ez így van, ma már nem érdemes hdd-s gépet használni, de a Fedora az egy fullos disztró... No nem mintha pl. a W10 használható élményt nyújtana hdd-ről.
“
Sztem csak részben, böngészők étvágy inkább negatívum pl Firefox) de Chrome motorosoknál meg ott a memory leak (facebook dezeer stb) tetejébe a pocsékul megírt weboldalak túlzott teljesítmény igényűek. Reklámblokkolók is hektikusan működnek.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
fatpingvin #84313 üzenetére
Vannak x-akták. Pl a nforce lapra integrált Geforce 7100 Igp-vel, Window-on simán megy a böngészőkkel a WebGL, kompozítálás, Linux-on nem (textúra képhibák miatt nem láthtó rendesen), viszont OpenGL-esek működnek pl. Kodi (Xbmc) rendben.
glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: nouveau
OpenGL renderer string: NV63
OpenGL version string: 2.1 Mesa 20.3.5
OpenGL shading language version string: 1.20
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 2.0 Mesa 20.3.5
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 1.0.16
OpenGL ES profile extensions:
-
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #84221 üzenetére
"Alapvető felhasználásra is gyakran elégtelen sajnos. Előző cégnél 2 monitor kezelése sem ment vele, pedig már akkor sem új kártya volt a gépben. 2 monitor meg eléggé kell, ha mondjuk programozó vagy."
Nálam az féligmenddig rendben anouveau
-val. Annyi, hogy Debian-on csak tükrözve tudom használni a 2 monitort, de Buguntu-n megy külön a kettő eltérő felbontáson is. -
zoltanz
nagyúr
válasz
swoody #84299 üzenetére
"Abban kérhetnék segítséget, hogy adott egy intel celeron 4-es gép, 4gb rammal.
Szeretnék rá egy linux-ot, ami nem annyira erőforrás igényes, magyar és szinte csak netezésre lenne használva. "
Ha asztali gép, egy Geforce 8000-as vagy Radeon HD5000 videókártyáktól be tud segíteni böngészéskor Youtube videó, WebGL, kompozítálásban.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
zoltanz #84188 üzenetére
Megnéztem Buguntu 16.04 -en még rendben működőtt minden:
(20.04, 22.04 -en kikapcsol a képernyő induláskor)Graphics: Card: NVIDIA G84 [GeForce 8600 GT] bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10de:0402
Display Server: X.Org 1.19.6 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1024x768@60.00hz
GLX Renderer: NV84 GLX Version: 3.0 Mesa 18.0.5 Direct Rendering: Yes
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #84217 üzenetére
Értem én.
Azt a munkaórát, energiát, eszközt, anyagiakat amitnouveau
driver 3D részére pazaroltak a 2D oldalra fordítottak volna, lennének stabilan használható eszközeink. Úgyis csak 3D lassításra alkalmas ez.
Rajtam kívül sokan panaszkodnak, hogy nem működik (vagy nem megefelően) nvidia Gpu-s eszköze. -
zoltanz
nagyúr
Főleg én az nvidia-t hibáztatom, mi az a mester kód 2D képalkotásban ami nemzetbiztonságilag veszélyes, vagy gazdaságilag kétvállra fektetné a céget ha kiderülne.
Főleg az újabb generációknál most megnyitották a forráskódot, így a 2D része úgyis ismert már. (gondolom ez a korábbi generációkban hasonlatos, ugye nem vihető át törvényesen rájuk. Miert? Csak)
Még a Wifi eszközöknél megértem a zártságot, (részben), hogy katonai eszközökben is használják különböző titkos kommunikációs berendezésekben.
-
zoltanz
nagyúr
"LibreOffice fejlesztői az MS programokkal való kompatibilitást, mert nem elég jó programozók, vagy mert bele kell férniük egy elég szigorú jogi környezetbe, ami explicite megtiltja a védelem alatt áll kódok újraértelmezését?"
Azért ez más kávéház. Egy vga driver 2D része ami a felbontásokért, színmélységért hasonlókért felel nemhinném, hogy tartalmaz olyan kódrészt ami különösebben brilliáns megoldás lenne, vagy nagyobb perspektívát nyújtana.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #84199 üzenetére
"Emiatt erősen korlátozottak a driver képességei, de ez sosem volt titok."
Persze az nVidia a főkolompos nem vitatom, de azért egy stabilan működő 2D drivert nem hinném, hogy nem lehetne összehozni Linux oldalon (ugyan is Linux körben is vannak fizetett programozók, illetve tőzsdén is szerepel) Hamár cégeknek kemény pénzekért kínálják, nem kellene lenni alapvető funkcióknak működőképesnek?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #84189 üzenetére
Érdekes mert a kőkorszaki geforce 7100 működik. A
nouveau
egy nagy patchwork, fércmű, kókányolt valmi. Vagy megy vagy nem.Graphics: Device-1: NVIDIA C73 [GeForce 7100 / nForce 630i] vendor: ASUSTeK driver: nouveau
v: kernel bus-ID: 00:10.0 chip-ID: 10de:07e1 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: xfwm4 v: 4.16.1 driver:
loaded: nouveau unloaded: fbdev,modesetting,vesa alternate: nv
resolution: 1024x768~60Hz s-dpi: 96
OpenGL: renderer: NV63 v: 2.1 Mesa 20.3.5 direct render: Yes
-
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #82070 üzenetére
"Mit mond most az
inxi -Gxxx
?"
Debian Testing:Device-1: NVIDIA G84 [GeForce 8600 GT] vendor: ASUSTeK driver: N/A bus-ID: 02:00.0
chip-ID: 10de:0402 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: xfwm4 v: 4.16.1 driver: loaded: vesa
resolution: 1024x768 s-dpi: 96
OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 11.0.1 128 bits) v: 4.5 Mesa 20.3.5 compat-v: 3.1
direct render: Yes
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Az hogy lehet Debian Testing -re frissítéskor kernel (5.17) stb. frissült szépen, de a Mesa maradt a a Stable (20.3.5) jelenleg a Testing: 21.3.8:
Vannak visszatartott csomagok :mesa-va-drivers mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers
[Debian Mesa Version] -
zoltanz
nagyúr
válasz
#63718632 #84064 üzenetére
"Az MX-nek van beépített GrubCustomizer szerű cucca. Nézz szét az MX eszközökben. Ott lesz talán a legelső, a nevére nem emlékszem. De azzal variálhatod, hogy melyik kernel legyen az első."
Köszi szépen! Sikerült is beállítani. Ezek a rendszerhez szállított tool -ok nagyan hasznosak, praktikusak. (csak néha a bőség zavara van már nálam, beugrott néztem ám ezt pedig)
-
-
zoltanz
nagyúr
Mx-Linux (Debian) Testing upgrade-kor ezt a hibát kapom:
dkms: running auto installation service for kernel 5.17.0-1-amd64:Error! Your kerne
l headers for kernel 5.17.0-1-amd64 cannot be found at /lib/modules/5.17.0-1-amd64/
build or /lib/modules/5.17.0-1-amd64/source.
-
zoltanz
nagyúr
Atheros AR5B91, N-es 300 Mbps, Wifi kártyához (Mini Pcie) nyílt Linux driver található a kernelben?
(vagy manuálisan github-ról kell be Dkms-ezni)
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
root -ként futtatva ezt a hibát írja: (google chrome)
mkdir: /tmp/.mount_Googleb1gqub/lib64/libselinux.so.1: no version information available (required by mkdir)
[13022:13022:0424/092035.975066:ERROR:zygote_host_impl_linux.cc(90)] Running as root without --no-sandbox is not supported. See https://crbug.com/638180.
--no-sandbox kapcsolódóval ez a hiba:[0424/092417.366907:ERROR:nacl_helper_linux.cc(315)] NaCl helper process running without a sandbox!
Most likely you need to configure your SUID sandbox correctly
-
zoltanz
nagyúr
Próbáltam appimage csomagformátumban "telepíteni" (portable, hordozható), hibákat ír, nem indul (jogosultságoknál futtatható programnak engedélyezve)
Debian 11 Testing Köszönöm!mkdir: /tmp/.mount_GooglehaNlI7/lib64/libselinux.so.1: no version information available (required by mkdir)
[0424/081042.712908:ERROR:file_io_posix.cc(144)] open /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_cur_freq: No such file or directory (2)
[0424/081042.713104:ERROR:file_io_posix.cc(144)] open /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq: No such file or directory (2)
Nyomkövetési/töréspont csapda
-
zoltanz
nagyúr
Manjaro -ot ,ennyire gyakran célszerű frissíteni, illetve mennyire sűrűn frissülnek a csomagok? (egy Debian Testing-hez képes gondolom, én hetente frissítem , 2 perc szokott lenni (havonta a kernel is frissül akkor 5 perc) kb 150 csomaggal, hagyományos Hdd futna rendszer)
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
cigam , growler
Köszi!
Afre:ac
sikerült, szuper és még ez tud tömörítettlen Apple m4a is létrehozni megfelelő forrásból. -
zoltanz
nagyúr
Az meg volt természetesen, köszi.
Viszont ha megnyitom a beállításokat ilyen hibát ír:
An assertion failed!./src/prefs/PrefsDialog.cpp(569): assert "sz.x <= screenRect.width && sz.y <= screenRect.height" failed in PrefsDialog(): Preferences dialog exceeds max size
[Pastebin] -
zoltanz
nagyúr
Audacity -vel szeretnék wav hangfájlokat konvertálni m4a tömörített formátumba, alábbi a hiba jön:
FFmpeg hiba: keret kódolása sikertelen
-
zoltanz
nagyúr
válasz
sh4d0w #83328 üzenetére
Én nem használok konténert appot ha nem muszáj.
Mondjuk egy Android-OS -es böngészőt kipróbálnék konténerben.
Sokkal gyorsabbak, azonnalibban működnek (kevesebb processzor időt használnak) azonos szintű hardveren a mobil böngészők (gondolom mert a kód is kisebb, nem tartalmaz pl fejlesztőeszközöket, PDF olvasót stb.) -
zoltanz
nagyúr
A
youtube-dl
fejlésztese aktív még vagy már csak ayt-dlp
van?
Mert azSMPlayer
-ben még ayoutube-dl
az alapértelemezett, de kiválasztható ayt-dlp
is.
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #83067 üzenetére
"Sajna a régebben összegereblyézett hasznos linkek között jó párat találok én is, amik már halottak."
Igen sűrűn cserélődnek az üzembentartók ezeknél a weboldalaknál. Célszerű lenne a Téma összefoglalóban mindig frissítve Linkesíteni a nyílt (GPL) Wifi adapterekre vonatkozó infókat.
Van ami pl The Debian Project úgy relativizál, hogy nem teljesen nyílt, pl az Ubuntu tartlamazza, de csak csökkentett módban műkődik (pár KB/s fel/letöltéssel, minden napos használatra szinte használhatatlan, ilyen rendszidő szinkronizálásra elég)
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #83062 üzenetére
Köszi. Ezt is annektáltam.
Régen volt egy hasonló oldal, de sajna megszünt.
Jó lenne mivel jelentős részesedése van Debian és az ilyen alapú disztróknak (MX-Linux, Ubuntu és forkjai Mint stb, stb) részletezni az a Kernel tartalmazza e a Wifi adapter meghajtót. (The Debian Project ugye másképp relativizálja ezekre vonatkozó szabadalmi jogokat GPL.) -
zoltanz
nagyúr
válasz
Warton #82956 üzenetére
"kezdők kezében borzasztóan instabil "
Ez így elég demagóg, lesarkított megálllapítás. Attól hogy valaki gurú (Windows-os gurú) ugyan úgy tönkre tud tenni egy Linux-ot mint egy Windows-t. Ha valaki szándékossan tönkre akarja vágni a rendszert akkor igen a Linux -ot terminalban jobban le lehet TK-zni, mert keveset kérdez , mivel szuper user , rendszergazdára bízza a következményeket, nem figyelmeszteget. Viszont egy kis tapasztalatú, de precíz, logikus gondolkodású "kezdő" stabilabban használhat Linuxot.
-
zoltanz
nagyúr
Olyan problémám van, hogy nem működik a hibernáció. Hibernáció után kikapcsol a számítógép, áramtalanítom, hazaérek, bekapcsolom, de nem indul el az az app ami félbehagyta a munkát.
Köszi!(Debian Testing, swap 20 GB, HandBrake)
-
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #82630 üzenetére
CPT.Pirk , fecus
Köszi!A Jami csevegő appot szeretném telepíteni (Debian Testing) alábbiak a hibák:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
jami-daemon : Függ ettől: libjsoncpp1 (>= 1.7.4) de az nem telepíthető
libqt-jami : Függ ettől: libdouble-conversion1 (>= 2.0.0) de az nem telepíthető
Függ ettől: libicu63 (>= 63.1-1~) de az nem telepíthető -
zoltanz
nagyúr
Az mitől van? Két sztereó rendszer van a hangkártyához kapcsolva (Sorrund csatlakozóra, Front-ra) a sorrund mikor megáll a hangszolgáltatás búg olyan mintha áramtalanítana a kimenetet, ha az Alsa mixer -en a CD nincs némítva viszont nem csinálja (amúgy nincs CD/DVD hozzá kapcsolva)
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #82523 üzenetére
A "very slow" a te esetedben a borzasztó lassú kategóriába esett már (nem percek kérdése).
Van viszont olyan telepíthető program, ami figyeli a telítettség mértékét és az egyéni beállításnak megfelelően beavatkozik.Érdekelne ez szervíz program ha nem titok. Köszönöm!
Néha futtatok virtuális gépeket, egyéb videó/nyomdai szoftvereket, figyelek de memória fogyás olykor megszalad. -
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #82491 üzenetére
"Egyébként a kérdésed azért is fura, mert swap esetén is előfordulhat, hogy megtöltöd a memóriát és a swap-ot, ha annyira "intenzíven" használod."
Most elfogyott a memória swap nélkül, szétfagy a rendszer, előjele lassulás nincs. Még a leállítás billentyű kombináció lenyomása is hatástalan.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #82488 üzenetére
"Az reális, hogy elérje a teli állapotot?"
Nálam előfordulhat , hogy elfogy a memória, ha túl sok minden meg van nyitva, munka, tanulás stb.
Egyszer kipróbáltam MX-Linux Live rendszeren (alapértelmezésben nincs ilyenkor swap), de ha sokmindent megnyitok, lelassul,
Htop nem írja, hogy swap-olna, de a háttérben (ha elfogy a lokális buszon a memória) sztem a telepítő médium perifériájára létrehoz egy csrehehejet a fájloknak. -
zoltanz
nagyúr
16 GB memória van a gépben, átlagfelhasználásra, tartalomfogyasztásra használt, web böngészés, multimédia tartalmak, irodai alkalmazások.
Kikapcsolt swap-pal érhet valami adatvesztés ha nem veszem észre és megtelik a memória? elfogyás előtt kapok valami értesítést? Köszi! -
zoltanz
nagyúr
Honnan lehet tudni mely Btrfs verzió van egy disztribúcióban? Kernel verzióhoz tartozik hozzá a verziószám, melyik oldalon lehet check -olni, vagy milyen paranccsal kérdezhető le? Köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Arról nincs valami infó mikor lesz nyílt nvidia
neoveau
driverbenvulkan
"api
"támogatás?
Volt róla pár éve olyan pletyka, hogy 2021 végére meg lesz, hiszen nem olyan hatalmas munka (a már meglévő projekthez, állapotához képest) -
zoltanz
nagyúr
válasz
fatpingvin #82345 üzenetére
"ha semmi extra nem kell akkor minek neked Btrfs?"
Köszi. Jövőben lehet kihasználom jobban (lehet lesz majd Raid).
Stabilitása nem lehet rossz ha Fedora -n alapértelmezett fájlrendszer. -
zoltanz
nagyúr
Debian 11 -en frissíteném pip -pel a youtube-dl-t a
youtube-dl --version
parancsra azt kapom, 2021.12.17 nem gond , hogy kettő verzó van fent? Köszi!pip install --upgrade youtube-dl
Requirement already satisfied: youtube-dl in /usr/lib/python3/dist-packages (2021.12.17)
Collecting youtube-dl
Downloading youtube_dl-2021.12.17-py2.py3-none-any.whl (1.9 MB)
|████████████████████████████████| 1.9 MB 2.2 MB/s
Downloading youtube_dl-2021.6.6-py2.py3-none-any.whl (1.9 MB)
|████████████████████████████████| 1.9 MB 7.3 MB/s
-
zoltanz
nagyúr
Btrfs fájlrendszer mennyire használható ma, Debian 11 -gyel?
Semmi extra (titkosítás funkció, Uefi, Secure Boot stb) nem szükséges, sima SSD lenne az alany .
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
-
-
zoltanz
nagyúr
Olyan problémám van eltávolítottam
pulseaudio
-t helyette feltelepítettem azapulse
-ot mivel már régebben sem volt hang Firefox -xal a nélkül.
Viszont most még ezzel sincs hang, egyébként minden más rendben működik illetve más appokon van hang is.
Rendszer MX-Linux (testing) Firefox 96.0.1
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
Mondjuk a böngésző készítők is tudomásul vehetnék, hogy a nvidia nyílt nouveou bugos. Nem tudod kikapcsolni az OpenGL/WebGL kompozitálást, ha textúrahibák vannak és nem látod beállítások panelt sem.
Lehetne legalább valami flag-gel indítani e nélkül, vagy érzékelje milyen driver-t használ ha nvidia nyílt nouveu az esetben szofveres kompozítással indul. Mert ez így átgondolatlan, nagy cumi az egész. -
zoltanz
nagyúr
válasz
tordaitibi #82078 üzenetére
"Én is a Pulse-t használom, legfőképp mert van hozzá a Pulse Effect GUI amivel bármit meg lehet csinálni a hanggal.
És ha ezt az effektet elviszi egy Intel Z8300 akkor annyira nem lehet erőforrásigényes.
Pipewire ha feljön ere a szintre akkor megnézem, addig marad a Pulse."Én kipróbálnám a PipeWire -t, de sajnos 20.04 Buguntu-n valami verzió ütközések vannak, nem engedi telepíteni pedig csak egykét plusz PPA van felvéve .
-
zoltanz
nagyúr
válasz
sh4d0w #81892 üzenetére
"Igen, megesett, hogy be sem tudtam lépni a GUI-ra, mert már a login screenen összecsinálta magát."
Nouveau projekt körül is gondok vannak. 4-5 évvel ez előtti rendszereken ugyanazokkal a Vga-kal ment minden probléma nélkül. Sikerült a dekonstruktőröknek elszarni azt is ami jó volt, Buguntu-n a Chromium is villogó textúrás, MX-Linux (Debian Testing)-on ugyanaz jól működik. (frissebb Vga-kkal bele se merek gondolni, hogy mehetnek)
-
zoltanz
nagyúr
válasz
fatpingvin #82075 üzenetére
Itt azt írják, processzor-időben ugyanaz a teljesítmény igénye. Viszont dicsérik hangminőségét (persze ez szubjektív) jobbnak érzik mint az MS féle Windows- é.
[Pipewire]
Nekem Apple termékei tetszenek fülre inkább, (egy-két esetben), többi meg egyszintű (Windows, Linux, OpenBSD-k.) -
zoltanz
nagyúr
válasz
fatpingvin #82073 üzenetére
Köszi!
Apulseaudio
(kikapcsolva) érdemes átállnipipewire
-re? Nálampulseaudio
működik ugyan, de erőforrás igényes, feleslegesen. -
zoltanz
nagyúr
válasz
fatpingvin #82071 üzenetére
Ez egy letöltő, fájlmegosztó-gép megfelel így is.
Van egy noti is Radeon HD4570 -tel van szerelve.
Ezzel nyílt meghajtókkal menne az OpenGL/WebGL és a h.264 videó gyorsítás? -
zoltanz
nagyúr
Sikerült Buguntu 20.04 -et feltelepíteni egy Geforce 8600GT-re sajnos csak safe-graphics módban.
Chromium böngészőben hogyan lehet kikapcsolni a OpenGL/WebGL kompozitálást, mert a nélkül fagyizik. (mert nyílt megható nouveau-val nem indul, fekete képernyő van csak, zárt binárist pedig nem talál a rendszer)
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
válasz
sh4d0w #82018 üzenetére
Értem igen Debian 11 Testing ág. (itt azt írja nincs használatban a Vesa, akkor csar a zárt nvidia bináris driver-en keresztül menne, Debian 10 -en emlékem szerint ment a nyílttal is Firefox WebRender )
driver: nouveau v: kernel
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: nouveau
unloaded: fbdev,modesetting,vesa -
zoltanz
nagyúr
Firefox-on mit kell állítani, hogy ne szoftveres legyen a WebRender (OpenGL) hanem hardveres?
(Chromium-on jól működik)
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #81978 üzenetére
Windows-zal (Linux-xal is) nálam ment minden képhiba nélkül az intel 945-el /persze ez nem szentírás, az Intel-nél akkoriban nem volt erős a 3D (openGL/WebGL DirectX)/ támogatás. Kodi videlejátszó már akadgat vele, de megy.
Van egy geforce 7100 IGP megosztott memóriával nyílt driver-rel (fele telejesítményt tudja így) intel 945 szintű. -
zoltanz
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #81947 üzenetére
Esetleg lentebb ajánlott Puppy mellett megfontalandó az MX-Linux (Ubuntu/Mint vonalon az utolsó könnyűsúlyú Os 14.04 volt, de az már nem támogatott) Pulseaudio-t érdemes eltávolítani (erőforrás igényes)
[link] -
zoltanz
nagyúr
válasz
sh4d0w #81890 üzenetére
Csak úgy, hogy 2D-ben haszálod, videólejátszás nélkül is?
Ubuntu-n jó a 3D, videó lejátszás is nyílt nouveau -val ,MX-Linux (Debian, nyílt nouveau) telepítéskor van olyan hogy nVidia Vga kártyát fel sem ismeri, kikapcsol a monitor.NVIDIA Quadro FX 1600M (g84 azaz Geforce 8600Gt)
(legalább a 2D részét megnyithatná a forráskódnak az nVidia) -
zoltanz
nagyúr
Van egy gépem jól működő 7600GS videókártyával van szereleve, nyílt Nouveau driver-rel, rendesen működik, csak videó lejátszáskor át kell állítanom a videókimentet X11/XCB-re különben fél perc múlva szétfagyasztja a rendszert, úgyanígy 3D-s alkalmazásokkal.Hibanaplóban sem találok semmit.
Mi lehet? Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- iPhone topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Nintendo Switch
- Kutya topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nyomtató topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest