-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
Hoppsz, storno, valami mágia van nálam.
Á mégsincsSzóval, az unrar csomagot kellett volna felrakni a non-free repóból.
Package: unrar
Source: unrar-nonfree
Version: 1:4.1.4-1
Filename: pool/non-free/u/unrar-nonfree/unrar_4.1.4-1_amd64.deb$ unrar --version
UNRAR 4.10 freeware Copyright (c) 1993-2012 Alexander Roshal -
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
gery2123 #20180 üzenetére
De meg tudod. Csak:
1) discard mount opció kapcsolja be a köznyelvben trim-nek nevezett dolgot, tehát ez mindenképp kell. Minden partíciót ext4-re célszerű formázni és /etc/fstab-ba beleírni.
2) a partícióknak megfelelő helyen kell kezdődniük, 1MB-os határra igazítás jó szokott lenni (partícionáló eszköz akár magától is tudhatja ezt)
3) ha azt a swapot tényleg használni is fogod az komoly nyúzást jelenthet az ssd-nek. Ha lehet vegyél inkább ramot vagy tedd merevlemezre és/vagy használj memóriatömörítést. -
Jester01
veterán
válasz
Tuco Ramirez #20169 üzenetére
Attól függ mire akarod használni ... pl. egy ubuntu live cd is elfér 2 gigán és abban már egész sokminden van.
-
Jester01
veterán
válasz
#19617792 #19827 üzenetére
A 2 óra eltérés általában azért van mert a rendszer azt hiszi UTC-ben jár a hardveróra és hozzáadja az időzónának megfelelő különbséget plusz a nyári időszámítást.
Keresd meg a disztródon hol kell ezt átállítani, vagy ha a windowstól végleg megszabadultál akkor akár az órát át is állíthatod.
MacCaine:
-
Jester01
veterán
Azt nem kérdeztem, hogy valami grafikus rendszert használsz-e mert akkor gondolom annak a vezérlőpult izéjével feltehetőleg minden további nélkül lehet kapcsolgatni.
Parancssorban a mezei ifconfig csak azokat listázza amik aktívak, tehát feltehetőleg a wlan0-át használod. ifconfig -a az összeset listázza, avagy megnézheted az iwconfig kimenetet is, az elvileg csak a vezetéknélkülieket mutatja.
-
Jester01
veterán
válasz
#90933760 #19778 üzenetére
A futtatható programokat nem befolyásolja a felület, kivéve azokat amelyek célirányosan valamelyikhez készültek.
Igen, a wine opengl-re fordítja a directx-et. Igen, esetenként lassabban vagy hibásan esetleg sehogy nem fognak vele futni a játékok és egyéb programok. winrar, aida és speedfan helyett a natív megfelelőiket érdemes használni. cinebench éppenséggel fut wine alatt, pont tegnap mértem egyet csak a vicc kedvéért.
Ha ragaszkodsz a windowsos programokhoz, akkor maradj a windowsnál.
-
Jester01
veterán
válasz
A_ScHuLcZ #19765 üzenetére
Elvileg illene az összes partíciót felcsatolnia de legalábbis ikont kipakolni hozzájuk.
Ha a live cd-n van lsblk parancs akkor azzal kérhetsz listát a partíciókról:
lsblk -o NAME,FSTYPE,LABEL,SIZEHa itt megtaláltad utána lehet csatolni valahová:
mount -oro /dev/XXX /mntKnoppixban biztos van valami csilivili grafikus lemezkezelő is.
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
trisztan94 #19511 üzenetére
Érdekes nekem segített az első találat ...
Telepítsd a ruby1.9.1-dev csomagot vagy ami a disztródban ekvivalens vele. -
Jester01
veterán
válasz
trisztan94 #19487 üzenetére
A fájlos dologra az a legegyszerűbb megoldás ha symlinket használsz.
-
Jester01
veterán
válasz
lolchief70 #19294 üzenetére
Csak azt nem árultad el, mi nem sikerült és hogy romlott el
Parapszichológiáért extra árat számítunk ám fel! -
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #19267 üzenetére
Azt nem tudom honnan szedte. Ja az előző sor is változott ott legalább értelmes az info:
VO: [vaapi] 1920x800 => 1920x800 H.264 VA-API Acceleration
[VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.Innen teszteltem a különböző filmekkel, ez éppen az x264_1080p@9.7Mbps.mkv volt. Az x264_killa_sample.mkv-t nem tudja lejátszani (szétesik) és ezt panaszolja róla:
xvba_video: driver does not support H.264 content over HP@L4.1. Please upgrade.
Nyilván ez kezdene az a kategória lenni ahol már lenne értelme a GPU gyorsításnak
Mondjuk ehhez még mindig elég 3 cpu mag alapjáraton (1400MHz). -
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #19265 üzenetére
Aha. Van egy régi patchelt mplayerem, és csak akkor működik rendesen ha -vo és -va is vaapi, külön-külön látszólag rendben van csak nem jó.
Ha -vo vaapi akkor:
VO: [vaapi] 1920x800 => 1920x800 Planar YV12Ez tulajdonképpen semmi pluszt nem nyújt mivel a megjelenítés xv vagy opengl esetén is hardveresen gyorsított.
Ha -va vaapi akkor
[VD_FFMPEG] VA API accelerated codec.De a prociterhelés nem igazán változik.
Ha mind a kettő együtt akkor a fentieken kívül lesz még egy ilyen sor is:
[VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.Ez 6% körüli proci terheléssel megy, ami azért szép eredmény.
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #19263 üzenetére
Ránézésre az összessel működött amit kipróbáltam a dummy-tól az ascii art-on át a glx-ig.
Legalábbis prociterhelés nem lett jelentősen több és a konzolon a kiírás is megjelent, ami egyébként kifejezetten decoder-t emleget:[0x1e6c708] avcodec decoder: Using VA API version 0.32 for hardware decoding.
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #19255 üzenetére
xbmc és vlc, dvi kimenet (már ha ezt kérdezted).
Sima libva csomag nincs is.$ vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.8.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD$ vlc --ffmpeg-hw x264_1080p@9.7Mbps.mkv
VLC media player 2.0.3 Twoflower (revision 2.0.2-93-g77aa89e)
[0x1099138] main libvlc: Running vlc with the default interface. Use 'cvlc' to use vlc without interface.
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
xvba_video: XVBA_GetSurface(): status 2
[0x133b938] avcodec decoder: Using VA API version 0.32 for hardware decoding.
[h264 @ 0x7f94acc1e5a0] Cannot parallelize deblocking type 1, decoding such frames in sequential order$ aticonfig --od-gettemperature --od-getclocks
Default Adapter - ATI Radeon HD 5700 Series
Sensor 0: Temperature - 52.00 C
Default Adapter - ATI Radeon HD 5700 Series
Core (MHz) Memory (MHz)
Current Clocks : 400 900
Current Peak : 850 1200
Configurable Peak Range : [600-960] [1200-1445]
GPU load : 5%A load persze változik, de ahogy láttam a 400/900 az stabil.
vlc processz max 25% cpu (egy mag, 1400MHz) xorg processz 12% (alapon is kb 2%).
Ugyanezt szoftveresen 60% cpu mellett tudja lejátszani. -
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
sh4d0w #19210 üzenetére
Nekem semelyik merevlemezemen nem volt 1MB-os eltolás, úgyhogy én mást tapasztaltam.
Példa: eddig volt egy 200GB-os /home amiből 100GB-ot használt. Egy 128GB-os SSD-re ezt nem tudod rárakni dd-vel, de fájlmásolással igen.
Persze, feltételezni lehet (nekem ext2 volt az összes merevlemezen). Én csak azt írtam HA nem jó akkor nem jó
-
Jester01
veterán
válasz
sh4d0w #19207 üzenetére
Rossz ötlet, mert:
* SSD-nél fontos a partíció eltolás (alignment) amit a dd egyszerűen a forráslemezről másol így lehet, hogy nem passzol.
* dd-nek fölösleges méretet megadni, tudja az magától is ha az egész lemezt akarod másolni.
* Ha az SSD kisebb akkor a dd nyilván nem járható út, ha pedig nagyobb akkor a fennmaradó hely kihasználásához utóbb átméretezés kell ami macerás, vagy újabb partíció.
* a dd a nem használt blokkokat is vidáman átmásolja így a szükségesnél lassabb illetve jobban elhasználja az SSD-t (ez utóbbi azért nem számottevő)
* a dd értelemszerűen megtartja a fájlrendszert, tehát ha az nem SSD kompatibilis (nem tud trimet/discardot) akkor nem járhatóPlusz jótanács: Másolni, de főleg dd-zni kizárólag read-only mountolt partíciót ajánlott.
Hirtelen ennyi jutott erről az eszembe
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #19129 üzenetére
Nekem még squeeze van abban meg nincs is belőle csomag ezért raktam fel forrásból. Majd ha frissítettem akkor megnézem megint.
Mondjuk nekem nincs szükségem rá, gondolom gyenge procis htpc gépekre kell mert az FX8350 az 1400MHz-es alapjáraton is megbírkózik a fullhdvel.
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #19111 üzenetére
xbmc-vel nekem annó működött és pont a te kérdésedre válaszolva írtam le ami alapján aztán neked is összejött.
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #18679 üzenetére
Itt írta, hogy "A keyboard model-nél kiválasztottam az összes Apple billentyűt, mindnél fel volt cserélve az í és a 0."
Siriusb: Miért kellene a python 3-nak kompatibilisnek lennie a 2-vel?
Mert illett volna lehetőség szerint megtartani a visszafelé kompatibilitást még ha fejlesztenek is valamit előre. De egye fene, ne legyen a 3-as kompatibilis a 2-essel, na de hogy az alverziók se kompatibilisiek az vicc. Nekem most van telepítve 2.4,2.5,2.6 és 3.1 mert legalább egy script ragaszkodott mindegyikhez. A repóban ezen felül van még 2.3 és 2.7 is, tehát gondolom olyan scriptek is vannak amik csak azokkal mennek.
-
Jester01
veterán
válasz
#59070464 #18656 üzenetére
A 3-as is fel van telepítve már láttuk korábban. Egyszerre több verzió lehet, mivel a kedves python fejlesztők a kompatibilitást hírből sem ismerik
Írd be azt, hogy python3 majd nyomj egy TAB-ot az elvileg kipótolja neked a megfelelő 3-as verzióval (az is lehet, hogy simán python3-ként is elindul)Ja stornó, a korábbi hsz-edben már láttuk ezt:
user@user-System-Product-Name ~ $ python3
Python 3.2.3 (default, Oct 19 2012, 19:53:16)Azt hiszem ez mindent megválaszol.
Gondolom a 3.3.2 nem létfontosságú
-
Jester01
veterán
Gondolom nincs semmilyen display manager ("bejelentkező képernyő") telepítve.
Ahogy a linkeden írják, kell GDM, KDM, LightDM vagy xdm és az xfce4-session csomag.Ha a bináris AMD drivert raktad fel, akkor az amdcccle a vezérlőpultja ahol állítgathatod a monitorokat.
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
Igen, elfogyak az inode-ok.
Formázáskor kell megadni, hogy maximum mennyi fájl ill. directory számára legyen hely lefoglalva. Neked ez nagyon kevés, 18304 darab. Nem tudom, mivel formáztad de általában a várható fájlméretből szokás megbecsülni hány kell. Visszaszámolva, a te fájlrendszered 1MB-os átlagos fájlmérethez lett beállítva, ez az mke2fs konfiguráció szerint a largefile lehetőség. A home directoryban sok kis fájl lehet, ezek hamarabb elfogyasztják a bejegyzéseket mint ahogy az tervezve lett.Sajnos ezen csak az újraformázás segít.
Az alapbeállítás egyébként 16 kilobyte-os átlagos fájlmérettel számol, ezzel több mint egymillió inode lett volna.
-
Jester01
veterán
Első körben nyiss egy terminált és nézd meg milyen hibát ad, ha onnan próbálsz írni. Például:
echo test > ~/test.txt
Ha permission denied akkor jogosultsági probléma ha pedig no space left on device akkor bizony megtelt a fájlrendszer (lehet, hogy az inode-ok fogytak el).Ennek függvényében lehet tovább haladni.
-
Jester01
veterán
válasz
tomy_cz #15337 üzenetére
Egy adott fájlra (a lemezen lévő adatokra) több helyről, több néven is lehet hivatkozni és a fájl addig él amíg legalább egy ilyen hivatkozás van. Az ls ezt mutatja abban az oszlopban. Directory esetén általában 2-ről indul, az egyik elérhetőség a szülő directoryból jön a másik pedig a . bejegyzés (a gyökérnek nincs szülője, úgyhogy az 1-ről indul) és úgy nő ha aldirectory jön létre, az abban lévő .. hivatkozás miatt.
Ha nem is tudod mi az, miért akarod megváltoztatni?
Növelni úgy lehet, hogy hard linket hozol létre az ln paranccsal.
Csökkenni pedig akkor csökken, ha letörlöd valamelyik nevét. Ha nullára csökken, akkor a fájl törlődik.$ echo hello world > a.txt
$ ls -l
total 4
-rw-rw-r-- 1 hcs hcs 12 Dec 25 17:54 a.txt
$ ln a.txt b.txt
$ ls -l
total 8
-rw-rw-r-- 2 hcs hcs 12 Dec 25 17:54 a.txt
-rw-rw-r-- 2 hcs hcs 12 Dec 25 17:54 b.txt
$ cat b.txt
hello world
$ rm a.txt
$ ls -l
total 4
-rw-rw-r-- 1 hcs hcs 12 Dec 25 17:54 b.txt
$ cat b.txt
hello world
$ ln b.txt a.txt
$ ls -l
total 8
-rw-rw-r-- 2 hcs hcs 12 Dec 25 17:54 a.txt
-rw-rw-r-- 2 hcs hcs 12 Dec 25 17:54 b.txt
$ cat a.txt
hello world
$ ls -ld .
drwxrwxr-x 2 hcs hcs 4096 Dec 25 17:57 .
$ mkdir subdir
$ ls -ld .
drwxrwxr-x 3 hcs hcs 4096 Dec 25 17:57 . -
Jester01
veterán
válasz
MasterMark #13594 üzenetére
Nézd meg, hogy sikerült-e neki betölteni.
lsmod | grep smsc47m1 -
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
Történik csak nem veszed észre
Beállítja szépen azokat a változókat, azzal a bökkenővel, hogy egy új shellben ami rögtön le is áll. Ha az aktuális shellben szeretnéd, akkor használd a source parancsot (amit egy pontnak lehet rövidíteni), imígyen:source maven.sh
-vagy-
. maven.shIlletve persze ilyesmiket pakolhatsz a különböző inicializációs fájlokba is, amiket a shell induláskor magától beolvas (shelltől függően például ~/.bashrc illetve ~/.bash_profile)
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #13468 üzenetére
Még a 3.0 jó, de valahol utána elromlott. Mivel egy-két napot várni kell mire meghal, ezért sajnos nem nagyon van kapacitásom megkeresni melyik változtatás okozza.
Csak a debianom alatt cserélgetem a kernelt, szóval nem tudom más disztróval mi lenne a helyzet. De egy kernel ne boruljon össze, akármilyen disztró van alatta.
-
Jester01
veterán
válasz
nolika #13358 üzenetére
Olyan rendszeren ami azért megfelel az egyéb követelményeknek. De amúgy igen, lefordíthatod. Feltelepíted a megfelelő fordítóeszközöket és a program függőségeit aztán lefordítod. Ennek a pontos menete programtól függ. Elterjedt rendszer az autotools, az ilyen programokat általában 3 lépésben lehet lefordítani:
1) configure Ezzel egyfelől beállíthatod a különböző paramétereket (--help ad listát) illetve felméri az adott környezet jellemzőit és ellenőrzi a függőségeket.
2) make Ez tulajdonképpen a fordítás maga.
3) make install Ez telepíti a programot. Bizonyos esetekben megadható egy DESTDIR változó (make install DESTDIR=/foo/bar), amivel a másolási célhelyet lehet megadni. Ez arra jó, hogy innen utána kézzel lehet telepíteni (de ilyenkor esetleg szükség lehet egyéb lépésekre is). Ennek speciális esete a keresztfordítás (cross compilation) amikor mondjuk az x86-os rendszereden fordítod az ARM verziót majd a kész terméket kézzel másolod át. Macerás lehet, de ha az ARM rendszeren valamiért nem lehet fordítóeszközöket telepíteni akkor jól jön.Igen, debianban van belőle csomag. Ha az ARM rendszereden debian van, akkor nincs más dolgod mint a szokott módon telepíteni mint bármely más csomagot. Ha debian van de nincs net, akkor a deb csomagot letöltöd, átmásolod és felpakolod. Ilyenkor persze a függőségekről neked kell gondoskodni.
-
Jester01
veterán
válasz
ViZion #13245 üzenetére
A 3. pontnak nincs értelme vagy csak nem értem. Leszedhetsz bármit, de akkor azokat is le kell szedned amik függenek tőle. Nyilván nem véletlen a függőség. Ha leszeded ami kell neki akkor nem fog helyesen működni. A rendszer működése azáltal biztosított, hogy a függőségeket figyelembe veszi. Ez nem hátrány, ez előny: így nem fogod szétbarmolni a rendszert (kivéve ha nagyon akarod).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Nintendo Switch 2
- Samsung topic
- Elektromos cigaretta 🔞
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest