-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ooszi
senior tag
SWAP háború
-
ooszi
senior tag
válasz
King Unique #61508 üzenetére
""" vagyis normál esetben kell még egy EFI-rendszerpartíció (ESP) is a lemezre """
ezt hogy is kell, csak linux lesz, nincs windows mellé linux.
-
ooszi
senior tag
Ubuntu 18.04.1 lts bionic letöltve.
dev/sda1: bios_grub -- hány MB ?????
dev/sda2: ext4 /root -- 50GB
dev/sda3: ext4 /home -- 190GB
dev/sda4: linux-swap -- 8gbSamsung 860 EVO 250 gb, jó az ssd kezelése az ubuntu mate -ak
-
ooszi
senior tag
Sziasztok
Letöltöttem az Ubuntu Mate 16.04.1. LTS (xenial) t, windows alatt Rufus-al kiírtam usb-re GPT be.
Van egy Samsung 250 gb ssd-m, erre menne, a gépbe van 8 gb memória.
Kérdés: live alatt, a gparted-el hogy particionáljam hogy jó legyen?Majd később lesz még vinyó hozzá adva.
-
ooszi
senior tag
Sziasztok Ubuntu MATE 16.04.2 LTS szórakozok egy jó ideje, az lenne a kérdésem, hogy láttam meg jelent a Ubuntu MATE 17.04, érdemes lecserélni az új verzíóra, vagy maradjak a réginél?
-
ooszi
senior tag
sziasztok ha valaki használ virtualbox-on winows rendszert, mért nem tudom az usb - s eszközöket csatolni ( külső hdd re, meg pendriev ra gondolok)
-
ooszi
senior tag
-
ooszi
senior tag
ubyegon2
sudo fdisk -l /dev/sda | grep -E sda[0-9]+ | sed s/*// | awk '{printf ("%s %f ",$1,$2/512); if($2%512){ print "ROSSZ" }else {print "OK"} }' | column -t
Ha azt írja a partíciókra, hogy OK, akkor jó, de ha nem, akkor rendbe kell tenni az alignálást. Kivétel, ha a kiterjesztett partícióra jelzi, hogy ROSSZ, ez egy hiba, nem kell vele foglalkozni.
Szia el olvastam ezt a cikket és ezt a parancsot le futtattam, ezt kaptam szerinted mit tegyek:
-
ooszi
senior tag
-
ooszi
senior tag
válasz
Normi™ #50479 üzenetére
Szia telepítéskor ssd-re megy 120 gb-os, 20GB root - a maradék home, mindegyik vinyó és ssd 100/100-as, igen leformázom az ssd-t, a vinyókat nem és gpt mindegyik, a swap egy 500gb vinyón van.
Pontosan így néz ki:
120 GB SSD:
1mb
21,5GB /
87,8GB /home
10,0GB - nem particionált terület, hogy ne legyen tele írva500GB HDD:
487GB /adat
12GB /swap1TB HDD:
1000GB /adatTelepítéskor mindig reklamál az SSD-n lévő 1MB-ért valamit angolul kiír, de rányomok a folytatásra, az ssd formázom csak.
Most ott tartok, hogy újra raktam, de most elindult, vagyis van kép, nem merem újra indítani mert megint nem lesz kép, szerintem.
-
ooszi
senior tag
Annyira jó, végre meg tetszett a Linux Mint 18.1 Serenna Cinnamon , minden működik, csak nem kellet volna ujjra indítani, azóta nem indul el, előjön a mint logó, utána eltűnik, és semmi csak fekete kijelző és a kurzor.
Komolyan mondom a fas..... ki van.
Csak annyit csináltam, hogy frissítettem, fel raktam 5 db programot.
Most ujjra húztam, már az első indítás után összeomolt, és halál.Linux Mint 18.1 még nem stabil?
Tegyem fel a 17.3 Rosa-t?
Mi a különbség a Linux Mint 17.3 Mate és a Linux Mint 17.3 Cinnamon közt? -
ooszi
senior tag
Sziasztok, elmondom mi történt, sokáig használtam az Ubuntu Mate 16.04 LTS-t, hát sokáig az túlzás kb. 2 hétig, folyamatosan különböző error - ok voltak, amiket már nagyon untam, természetesen biztos vagyok benne hogy "USER" hibák voltak, ezért mást distrot kerestem, gondoltam adok még egy esélyt a Linux Mint-ek ezért feltoltam a masinára, és most lás csodát tökéletesen működik.
Most a Linux Mint-re akarom a VirtualBox-t telepíteni, vagyis már meg oldottam, ubyegon2 amit ajánlót onnan le töltöttem a Linux-Ubuntu 16.04-AMD64 - es változatot, és ezt telepítettem. -
ooszi
senior tag
Sziasztok, csak egy gyors kérdésem lenne, VirtualBox-t így telepítsem ahogy a gyerek csinálja a videón?
LinuxMint-em van. -
-
ooszi
senior tag
-
ooszi
senior tag
Sziasztok valaki használ VirtualBox-t, ha igen akkor segíthetne, nálam nem indul el a telepítés, vagyis a program elindul csak nem tudom azon belül elindítani az Op. Rendszer telepítését, azzal a hibával hogy valami Linux kernel nincs.
De szeretnem azt is meg kérdezni azoktól akik használják a VirtualBox-t, tudnak Usb eszközt csatolni a virtuális géphez? -
ooszi
senior tag
válasz
God Vazzeg #50139 üzenetére
-
ooszi
senior tag
Ez a parancs jó: sudo chown -hR hegejani /Seagate1TB
-
ooszi
senior tag
Köszönöm uraim, a probléma meg oldva, restart és elindult a program.
A következő kérdésem, 1TB vinyó NTFS partícióba, adatokat le kellene menteni, gondolom ha be rakom a gépbe nem fogja felismerni, erre van valami meg oldás?
-
ooszi
senior tag
Sziasztok.
Fel raktam az UBUNTU MATE - t, az lenne a kérdésem, hogy kell-e valamit állítani valahol, hogy ne hibernálja a gépet, csak KB. 5perc után a monitort kapcsolja ki. -
-
ooszi
senior tag
Pár napja nyomkodom az Ubuntu Desktopot, nem rossz, de egyszerűen idegesít a kezelőfelülete, nem fogom tudni meg szokni ezt az oldalsávos baromságot, régi winfosos vagyok, nagyon hozzá szoktam a tálcához alul.
-
ooszi
senior tag
Köszönöm uraim.
Azt hogy tudom le ellenőrizni, hogy a lemez GPT vagy MBR kötet?
-
ooszi
senior tag
válasz
ubyegon2 #50044 üzenetére
szia köszönöm, most teszt fázisban van a cumó, de úgy fogom csinálni ahogy írtad.
Egy biztos én ezt ki hagyom, "3. 20GB -más disztrók telepítésének" nekem egy kell ami rendesen működik.
Az ssd végén ne hagyak 5-10 GB szabadon, hogy ne tudja teleírni a lemezt?
Más, a programokat terminálból vagy szoftver központból töröljem? -
-
ooszi
senior tag
Sziasztok köszike az eddigi segítséget.
A gépbe be rakva a 120GB SSD és a 500GB WD Black.
120GB SSD
1. 30GB /root
2. 90GB /home500GB WD Black
1. 5GB /var
2. 490GB /ext4
3. 5GB /swapAmennyiben, ha ujjra szeretném telepíteni az Ubuntut mert meg omlik általam, akkor csak a 30GB /root kell törölni, mert a /home-on meg maradnak a beállítások és az adatok???? ha jól tudom???
Ez így elfogadható? -
ooszi
senior tag
-
ooszi
senior tag
válasz
CPT.Pirk #50015 üzenetére
Meg próbáltam, azt írta nincs telepítve, ezért telepítettem, de semmi ugyan az a felállás.
De mindegy hagyjuk, nem akarok Linuxon játszani ahhoz ott van a Win 8.1, dual boot.Inkább fontosabb témába kérnék segítséget, adott egy 120 GB ssd, amire menne az Ubuntu és a Win 8.1, a fő rendszer az Ubuntu lenne, néha játékra Win8.1.
Ami fontos számomra hogy az Ubuntun mennyen a PLEX, SMB, Torrent, a 120GB ssd hez meg társul pár vinyó adat tárolásnak, 500GB os torrentnek, van 1TB-2TB-3TB vinyó még ami menne EXT4-nek.A kérdés: 120GB SSD particionálása???
Ki mit ajánl, hogy osszam meg az ubuntunak és a winfosnak?
-
ooszi
senior tag
Sziasztok
Valaki árulja már el nekem, hogy már minden distrora fel raktam a Steam-t, most az Ubuntura, mért nem hajlandó elindulni, mindent úgy csinálok ahogy le van írva, megjelenik az asztalon a Steam ikon rá klikázok úgy csinál mint ha töltene azt nem történik semmi.
-
ooszi
senior tag
Sziasztok
HP Gen8 MicroServere raktam LinuxMint, Ubuntu, Kubuntu-t, van benne egy integrált és egy R7 250 1GB os vga, a problémám az lenne, hogy egyik rendszer se ismeri fel a R7-es vga-t, csak a integrált vga-t látja.
Valami ötlet, hogy mit csináljak?
-
ooszi
senior tag
Sziasztok első fő kérdésem, a rendszer egy 1TB lemezre kerülne, amin a rendszer és a torrent futna.
A maradék 3 helyre a wd red vinyók kerülnek, adattárolás céljából.Kérdés a Gparted el az 1tb os vinyót hogy particionáljam?
Kell e: /var, /home, /efi, /swap? -
ooszi
senior tag
válasz
Flowtation #49605 üzenetére
Szia semmi gond, van egy gépem amin az OMV fut, így már tökéletesen tudom a kezelését.
Gondoltam erre a masinára alkotok valami újat. -
ooszi
senior tag
Sziasztok
Vásároltam egy HP Gen8 Microservert, valaki tudna egy Linuxot ajánlani hozzá, kezdő vagyok.
Amire használnám: letöltés, smb, plex, 24/7 be? adat tárolás, mentés.
Monitor nem lesz rá kötve, ezért windows alól el lehessen érni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Bittorrent topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Linux kezdőknek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Netfone
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Autós topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged