Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• junior19

senior tag

válasz Smish #96640 üzenetére

Akkor itt a leírás. A mintákat innen lehet leszedni a lejátszó fájltámogatásának megfelelőt. [link] A Youtube-on is megtalálhatóak ezek a minták, a keresőbe AVS HD 709-et írva. Azokat lehet használni beépített tuner és appok használata esetén. Ha külső lejátszót használunk, mindenképpen az adja a mintákat.
    Külső forrás esetén állítsuk be a videószintet. Belső "forrás" esetén nincs erre szükség. Videó anyag esetén YCbCr használatos, amit esetleg limited rgb jelöléssel is találhatunk a lejátszónk videó kimeneti beállításainál. Ekkor a tévén a fekete szint beállításánál válasszuk az alacsony szintet. PC illetve játékok esetén lehetséges rgb kimenet, ezt lehet a játék dobozán jelzik is, nem tudom ezt, mivel nem játszom. Lehet tenni egy próbát, ekkor a lejátszón az rgb-t válasszuk, a tévé fekete szint beállításánál pedig a Magas képvezérlést. Ez fontos dolog, mivel ha nem jól van kiválasztva a videó szint, akkor a kép vagy lapos, szürke, dinamikátlan, vagy pedig információt veszítünk vele.
    Válasszuk a színház vagy valamelyik szakértői képmódot. Azért ezt, mert itt egyrészt minden olyan opció ki van kapcsolva, amire nincs szükségünk, illetve ezek a legpontosabbak is. Ha valakinek túl meleg a kép, akkor a színhőmérsékletnél válassza a meleg1 opciót.
    Következő lépés a túlpásztázás és az élesség beállítása. [link] A túlpásztázást a képarány beállításánál tehetjük meg. Válasszuk a 16:9 lehetőséget, a levágás nélkül opciónál pedig kapcsoljuk be ha a videón nem látjuk a 2,5% alatti részt. Így nem veszítünk a képtartalomból.
    Az élesség általában jó alaphelyzetben, nem érdemes nagyon megemelni.
    A fényerőt a fekete szint helyes beállítására használjuk. A vidó tartalomban a fekete értéke 16(r,g,b). Úgy kell beállítani a fényerőt, hogy a 16 és az alatti értékeket ne lehessen látni, a 17-es halványan, a 18-tól felfelé villogó oszlopokat határozottan látni kell. Ha a 16 alatti oszlopokból is látunk, akkor a kép szürke lesz. Ha a 17 felettieket nem látjuk, akkor pedig a sötét részletek vesznek el. [link] Játsszuk le a fényerő kalibrálási részt. Sötét helyiségben várjunk kicsit, amíg a szemünk hozzászokik. A háttérfény értéke a szokásunknak megfelelő értéken, maximális kontraszt mellet kezdjük emelni a fényerő értékét addig, amíg látjuk már a 16 alatti oszlopok villogását is. Ezután kezdjük egy értékkel csökkenteni a fényerő értékét, amíg el nem érjük a fentebb leírt célt. Egy érték is számít, így ne siessünk, akár pihenhetünk is közben. Ha megvan, akkor következik a kontraszt beállítása.
    [link] Játsszuk le a kontraszt mintát. A cél, hogy ne legyen vágva a fehér, s lehetőleg egy szín sem. Kezdjük el csökkenteni a kontraszt értékét amíg a 234-es oszlopig látjuk villogni az oszlopokat. Ha elszíneződést látunk a fehér alapon vagy az oszlopokban, akkor addig csökkentsük az értéket, amíg meg nem szűnik az elszíneződés. [link] A color steps mintával ellenőrizhetjük a kontraszt értékét, ha bármely színben két vagy több szomszédos oszlop összemosódik, akkor vagy magas még a kontraszt, vagy a színtelítettség. ha kész vagyunk a kontraszt beállításával, akkor ellenőrizzük a fényerő mintát. Ha korrigálni kell, akkor a beállítása után térjünk vissza ismét a kontraszt mintára. Ezt egészen addig kell ismételni, amikor már mindkét érték a lehető legpontosabb.A fényerőnek ha minden jól van beállítva, akkor sötét helyiségben az 50-es érték közelében kell lennie(1-2 érték eltérés belefér), ha nagyon sokat kell változtatni, akkor valami nincs jól beállítva.
    [link] Színtelítettség és árnyalat. Játsszuk a videót le, s a Haladó vezérlésnél a Színszűrőben válasszuk a kéket. A színtelítettségnél a két szélső téglalapot figyelve állítsuk be a megfelelő értéket. Ha kevés a telítettség vagy sok, akkor a téglalap vagy világosabb lesz vagy sötétebb. A cél, hogy beleolvadjon a kék háttérbe. Ha nem találunk pontos értéket, akkor átlagoljuk a sötét és világos rész közötti különbséget, s annyival emeljük meg a sötét részhez tartozó értéket. Inkább kevesebb legyen 1-2 értékkel az alap 50-es értéktől, mint több.
    A színárnyalat hasonlóan történik, csak a kép közepétől jobbra-balra villogó téglalapokat figyeljük. Ezt én nem szoktam ajánlani, mert az a baj vele, hogy általában két színt közelít a pontos értékhez, a harmadikat viszont inkább még jobban távolítja. Minden szín árnyalatát inkább mérő segítségével a színkezelésben lehet pontosan beállítani. Ha nagy anomáliákat nem okoz, s csak 1-2 értékkel van változtatva, az még maradhat is, de 5-ös érték változtatást soknak tartok.
    Ezek a szemre történő beállítások, amit kalibráláskor is megcsinálnak, s alap beállításnak kell lennie.
    Ha van kérdés, vagy nem tiszta valami, nyugodtan jöhet kérdés.
    Jó képbeállítást kívánok.

• headhunter86

senior tag

válasz Smish #96638 üzenetére

Alapból azzal mennék oda, hogy a jobb alsó LED szöge miatt vagy nem tudom miért, fényesebb a többinél ami engem zavar.
    Amúgy ha cserélnék akkor a Samsung QE55 Q70R-re (pont most nézegetem a teszteket) Arról jókat olvasok, viszont sok helyen most 289.000 HUF, de MM-ben nincs akciózva így ott 379.000 HUF, így viszont nem érné meg a csere. Amit még el tudok képzelni, hogy egy ugyanilyen LG-t elhoznék, csak jobb EDGE LED-del. Erre szokták mondani, hogy panellottó, igaz? :)

• headhunter86

senior tag

válasz Smish #96632 üzenetére

Ja játékra is beállítottam, még ott a legjobb a helyzet amúgy.
    Igen kicsit én se tudom, hogy kellene beállítani. Próbálom a természetesség fele menni, de a beállítások során korlátoz az a rohadék EDGE LED bevilágítás, ami vétel óta szúrja a szemem.
    Amúgy ha be is próbálkozom az MM-nél jó lenne tudnom melyik modellre is cseréljem le, mert félek, hogy egy Sony vagy Samsungban más nem fog tetszeni. Bár ahogy elnéztem mindkét TV magasan veri képben ezt, maximum szoftver oldal lehet gyengébb.

• headhunter86

senior tag

válasz Smish #96628 üzenetére

Két napja én is folyamatosan állítgatom az enyémet. Most ott járok, hogy 50 háttérfény, 100 kontraszt és 50 fényerő. Kicsit idegesít, hogy a jobb alsó háttérvilágítás miatt a háttérfényt nem tudom feltolni mert zavaró, még 50-es értéken is látszik, de nem akarom már jobban levenni. Főleg szélesvásznon, ahol ott a fekete csík alul.
    Még HDR-t nem tudom hogy lőjem be. Főleg a speciális beállításokkal szórakoztam sokat. Sokszor már az a baj túl sok a beállítás. Pl. színekkel is vagy 5 percet szórakoztam a Horizon Zero Dawn játék alatt, hogy kell e nekem a széles skála vagy elég az automatikus. Végül bővített lett, mert a széles már túl színes volt. Szóval kész agyrém most nekem ez a TV, próbálom a maxot kihozni belőle, de nehéz megtalálni a jó beállítást.

Amúgy egy 55SM8600-ról van szó. Kicsit bánom a megvételét, de nem tudom, hogy egy Sony KD55XF9005 vagy egy Samsung Q70RA esetében milyen más problémáim lennének. Mert tény, hogy képük sokkal jobb, de ott meg lehet szoftveres oldal nem tetszene.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés