Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• PociAti

őstag

válasz #95712068 #25268 üzenetére

Ezzel én is kísérleteztem.
    Xiaomi és Okai rollerem van, a felépítése miatt a Xiaominál könnyebb azt megvalósítani, hogy pár lépést megyek, sőt futok mellette aztán pattanok fel rá.
    Talán megérne egy hatótáv tesztet, csak ahhoz, hogy igazán szép kimutatás legyen mindkét alkalommal ugyanazt a kört kellene megtenni, és sok újraindulásnak kellene lenni.

------

Helyette számítással is nagyjából a végére lehetne járni.
    Kisebb akkupakkal rendelkező rollerek adatlapja nagyjából ilyen paraméterekkel rendelkezik:
    Battery: 5200 mAh | 187 Wh | 36 VDC
    Motor power: 300W | peak 600W
    Elvi hatótávot 20-25 esetleg 30 km közé teszik (módszertől függően).

Ha tudjuk, hogy gyorsuláskor kb. 500-600 W között dolgozik a motor és mondjuk a gyorsítás 5 másodpercig tart ezt még ellenőrizni kellene, akkor már csak 2 adat hiányzik:
    - hány elindulásról van szó, és
    - mekkora teljesítményre van szüksége normál tempó megtartásához?

Ha egyszerűség miatt a hatótávot 22 km-nek, az átlag tempót pedig 22 km/h-nak vesszük, akkor ennek a rollernak az akkumulátora 1 óra alatt merül le. (3600 másodperc.) Ez azt jelentené, hogy a 187 Wh kapacitás miatt kb. 187 W a motor teljesítményigénye, hogy 22 km-en át fenntartsa a 22 km/h sebességet. Ez nagyjából reálisnak is hangzik.

Ha a 22 km-es távon 400 méterenként kellene megállni, akkor az kb. 55 újraindulást jelentene.

Gyorsulások időtartama: 55 × 5 másodperc = 275 s.
    Ha 500 W az átlagos teljesítmény az 5 mp gyorsulás során: 275 s × 500 W = 137.500 Ws, és ezt elosztva 3600-al, megkapjuk a 38,2 Wh fogyasztást. Az akku 187 Wh kapacitásához mérten ez elég jelentős érték. Azt jelenti, hogy 22 km-ből levonódik 4,5 km, ha nem egyenletes tempóban megyünk, hanem meg-meg állunk. Majdnem kereken 80%-ra esik vissza a hatótáv.

Azon kívül, hogy mindenki esetében elég szélsőséges értékek között mozoghatnak a paraméterek, talán nem tévedtem sokat.

Új hozzászólás Aktív témák