- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
TonTomika
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1087 üzenetére
Nem gondoltam, hogy szívás. Kitaláltam, hogy ez egy jó cucc, kéne egy ilyet csinálnom, amit később elővehetek ha kéne valamibe. Kerestem rá egy tutorialt, ez videós volt, gondoltam tanulásnak megteszi. De nem.
Megnézem ez a cuccot amit írtál, de ezen még át kell rágnom magamat, a PDO-ról pl még életemben nem hallottam. Köszi egyébként!
Male: hmm akkor jól gondoltam, szerintem ezt is megnézem, tekintve, hogy már kb majdnem készen van.
-
TonTomika
aktív tag
Sziasztok!
No, már megint ezzel a fránya jQuery-vel sikerült összeakasztani a bajszomat.
Szeretnék csinálni egy auto suggest keresőt, Találtam is hozzá egy egész jó tutorialt, viszont a srác elrontott benne valamit és utólag már nem írta le sehová, hogy hol a megoldás, forrásfájlok pedig nincsenek. Az egyik részére sikerült már rájönnöm, kilistázza már alul a megoldásokat, viszont ha rákattintok nem írja be az inputba.
index.php:
<input type="text" name="autosuggest" id="autosuggest" onkeyup="return autoSuggest()" value="" />
<div id="autosuggest-container"></div>itt beírja a delikvens a keresőszó egy részét, majd a következőkben megkapja a js
functions.js:
function autoSuggest()
{
var autoSuggestVal = $('#autosuggest').val();
if(autoSuggestVal != '')
{
$.ajax({
url: '_php/ajax/autosuggest.php?query='+autoSuggestVal,
success: function(result)
{
$('#autosuggest-container').html(result);
}
});
}
}ezt aztán szépen feldolgozza a php amit vissza is kapok jól.
Hol és mivel kéne kiegészítenem?
Arra tippelek, hogy az input value="" attribútumába kéne valahogyan beszúrnom azt, amire az alatta div-ben lévő <li> elemre kattintok.Itt megtekinthető
(Valahol van benne egy karakter kódolás beállítási hiba is, de még nem jöttem rá, hogy hol...elméletileg mindenhol minden utf-8-ra van állítva.)Előre is köszi a segítséget!
-
TonTomika
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #849 üzenetére
Erről a jsFiddle-el még nem hallottam, de feldobtam most oda, így megnézhetitek:
[link]A highlight-al adom meg neki a sötétszürke színt és ez alapján gondoltam kiszűrni, hogy annak az <li>-nek akinek van ilyen classa, annak a parentje legyen nyitva.
Azt, hogy szerveroldalon ezt hogyan rendeljem hozzá, hogy eleve nyitva maradjanak, meg végképp nem tudom, örülök hogy eddig sikerült megoldanom.
De úgy érzem hogy most már csak kb egy-két sor hiányzik ebből a kódból hogy működjön.
-
TonTomika
aktív tag
válasz
Speeedfire #846 üzenetére
Mert a jQueryt azt nem igazán ismerem és nem tudtam, hogy ezzel is lehet a href attribútumot vizsgálni.
Most már szépen kiadja a színezést, az almenükben és az al-almenükben is.
A teljes kód:$(document).ready(function(){
var str = location.href.toLowerCase();
$("ul.nav li a").each(function() {
if (str.indexOf(this.href.toLowerCase()) > -1) {
$("li.highlight").removeClass("highlight");
$(this).parent().addClass("highlight");
}
});
$("li.highlight").parents().each(function(){
if ($(this).is("li")){
$(this).addClass("highlight");
}
});
});
(function(){
$('ul.nav li ul').hide();
$('ul.nav a').on('click', function(e){
if ($(this).siblings('ul').size() > 0){
var links_parent = $(this).parent(),
other_menu = links_parent.siblings('li').children('ul'),
submenu = $(this).siblings('ul');
other_menu.slideUp('200');
submenu.slideToggle('200');
e.preventDefault();
}
});
})();Most már csak az hiányzik, hogy a .highlight class-al rendelkező elemeket az aloldal betöltése után kibontsa a megfelelő helyen, de az istennek sem akar összejönni.
Elméletben annyi, hogy miután hideolja az elementeket, kiválasztom a .highlight class elemek parent ul-jét és megmondom nekik hogy .slideOpen(); nem?
Sorry ha kicsit kuszán írtam le a dolgokat...
-
TonTomika
aktív tag
Sziasztok, újra itt.
Jelenleg ott tart a menü, hogy kattintásra szépen lenyílik, és ha egy másik menüt kattintok akkor összezáródik, valamint nem veszi hivatkozásnak azokat a menüpontokat, aminek még van almenüje.
Most már csak azt kell megoldani, hogy az aktív menü, tehát mondjuk referenciák > enteriőrtervezés > projekt2 hivatkozás aktív, ez az aloldal van megnyitva, akkor ez az elem, illetve a felette lévő kettő, kapja meg az active class-t hogy láthatóan ki legyen emelve.
Említettétek, hogy php-val oldjam meg az active class beszúrását, ez odáig oké, hogy egy változóban már letároltam az adott oldal url-jéből a fájlnevet (kiterjesztés nélkül, mert a hivatkozások is kiterjesztés nélkül vannak).
Én onnan indultam el, hogy a html <a href="#"> linket kéne egy if függvénnyel összevetnem a változóban letárolt fájlnevet, és ha true; akkor beírja hogy class="active" ha pedig false; akkor nem ír be semmit. Ezek után pedig jQueryben gondoltam valami úton-módon az ő parent elementjeinek is egy active class-t adni.
De hogyan csinálok az egyedi href elementből egy olyan általánosított változót, amit mindegyik menüpontnál tudok alkalmazni?
Van-e esetleg egyszerűbb megoldás?
-
TonTomika
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #841 üzenetére
Van hozzá admin felület is, direkt azért lett így csinálva, mert ő nem akar kódokban meg ftp-n turkálni. Így van egy felület, amin fel tudja tölteni a képeket, amiket megcímkéz a projektjei nevével, az adatok bekerülnek az adatbázisba a fájl pedig egy mappába.
Projektet is így hoz létre, kiválasztja, hogy melyik referencia kategóriába szeretné betenni, beírja a nevét és elmenti. A háttérben némi adat szintén eltárolódik az adatbázisban, illetve egy template.php fájlt duplikál, elmenti az adott névre és beszúr egy sort a megfelelő helyre (így kiegészítve a mysql lekérdezést). Tehát így létrejönnek fizikálisan is az adott aloldalak. A feltöltött képek is szépen mappában rendezve helyezkednek el az ftp-n.
Szöveges tartalom nem kerül feltöltésre, (ami van az fix, nem változó tartalom lesz) csak a képeket kell menedzselni meg a menüpontokat hozzá.
Külön kérésre beépítettem még neki egy backup modult (erre kerestem sample-t), így egy gombnyomással tudja backupolni az admin felületben az egész ftp+sql tartalmat ami egy adott mappában zippelve tárolódik az ftp-n illetve le is tudja menteni ezt.
Az oldalnak a dizájn szempontjából elég sok megkötése van, szóval ebből kifolyólag nem is nagyon fog változni. Külön kikötés volt, hogy úgy kell mindent megoldani, hogy nem jelenhet meg sehol a scrollbar (ugye ez ablakméretfüggő, de a legtöbb monitoron nem fog megjelenni), ne kelljen görgetni sehol, és legyen az egész nagyon minimál, flash pedig teljes mértékben kizárva (ezt én is így gondolom). Szóval ez egy ilyen közös kialakítás volt, az elején én is wp-ben gondolkodtam, de aztán ez elvetésre került.
Elmondta pontosan, hogy mit akar és hogy akar, ezt kellett megoldani a lehető legegyszerűbb formában. Természetesen amikor ezt így megbeszéltük hogy nem lesz görgetés, mondtam, hogy akkor minden méret és karakterszám FIX, és ez így lesz egy oldal, bővíteni nem igazán lehet.
Jó ez a superfish, már csak azt kell megoldanom, hogy a menüpontok kattintásra nyíljanak, ne hoverre, és ne mellette jelenjen meg, hanem alatta egy kicsit behúzva. Még egyébként ezt néztem, csak ez nem három szintes menü.
-
TonTomika
aktív tag
Huhh srácok, köszi a sok jó választ.
Megpróbálok szépen sorban válaszolni mindenre.
Az első gondolatom nekem is az volt, hogy keresek egy már megírt scriptet a menüre, találtam is egyet, csak nem vált be, nem tudtam rendesen ráhúzni az én menümre. Viszont ez a Superfish jónak tűnik, ezt mindenképpen megnézem!
Ez a kódrészlet csak egy teszt egyébként, azért van így kódolva, egyébként nem BASIC örökség, csak hirtelen ez így egyszerűbbnek tűnt. Ki kell, hogy ábrándítsalak, ez most egy valódi vevőnek szánt honlap, ám azért is nem választottam CMS-t mert nagyon egyszerű felületre van szüksége, csak képfeltöltésre a megfelelő projekt menüpontjába, ahol egy nivo slider váltogatja a képeket. A WordPresst ismerem és szeretem is, de ehhez a projekthez túl soknak gondoltam, aztán lehet hogy kicsit megszívattam magamat.
Ezen kívül még elég sok megkötés volt, ezért gondoltam hogy egyszerűbb egy kis sajátot írni, főleg úgy hogy szerettem volna gyakorolni a php-t. De ezzel nem is volt probléma, csak a jQueryvel szívok mindíg.
Ez class dolog nem is értem, hogy miért nem jutott eszembe, tényleg teljesen egyértelmű, ezt benéztem.
Nem frameset, annyi az egész, hogy minden aloldal egy php include-al meghívja az azonos oldal elemeket.
A menüt sima html-ben írtam meg, kivéve csak a változó <li> elementnél van egy mysql_fech_array függvény. Ez az adott kategóriához tartozó projektnevű linkeket generálja le, tehát pl csak az enteriőrtervezéshez használtakat.
Apropó, találtam a tutsplus.com-on egy olyat, hogy jQuery 30days ingyenes videós tananyag. Ezt lehet hogy érdemes lenne végigtolnom...
Köszönöm még egyszer a jótanácsokat!
-
TonTomika
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy dolgozok egy oldalon és kell készítenem egy 3 szintes menüt, aminek a referencia része dinamikus, mysqlből kéri le az adott menü fájlnevét amit meghív.
Minden oldal 4 szekcióra van bontva, ami ugyan az mindegyik oldalon a tartalmi részt kivéve. (Header, sidebar, content, footer.) A menü a sidebarban van és a következőképpen néz ki:
főoldal
rólunk
szolgáltatások
enteriőrtervezés
enteriőr styling
stb...
referenciák
enteriőr tervezés
ide jönnek az adatbázisból lekért projektek linkjei szépen sorban
enteriőr styling
ide jönnek az adatbázisból lekért projektek linkjei szépen sorban
arculattervezés
itt nincsen egyéb menü, az arculattervezés maga a link
kapcsolat
blogA feladat, hogy mindegyik aktuális menüpont ahol éppen jár az ember highlightolva legyen. Ezt a főbb menüpontoknál, illetve a szolgáltatásoknál megoldottam.
$a = window.location.pathname
$c = "/rolunk";
$e = "/enteriortervezes"
if($c == $a) {
$("body div#nav ul li#1 a").css('color', '#494949');
}...és így tovább, a szolgáltatások meg ugye egy lenyíló menü, és amikor megnyitja az ember, a betöltés után újra összezáródik, ezért kiegészítettem így:
if($e == $a) {
$("body div#nav ul ul#szolgaltatasok").slideDown(0.1);
$(this).attr('display', 'block');
$("body div#nav ul li#3").css('color', '#494949');
$("body div#nav ul ul#szolgaltatasok li#32 a").css('color', '#494949');
}Alap esetben minden lenyíló menü display: block; értékkel rendelkezik.
Amit nem tudtam megoldani:
- ha a szolgáltatások után a referenciákat nyitja le valaki, akkor a szolgáltatások záródjon össze
- ugyan így ha a referenciákon belül az almenüket is lenyitják, akkor a felette lévő almenü záródjon össze (ezek nem képeznek külön aloldalakat, csak a projektek)
- ha megnyitnak egy projektet, akkor ott legyen nyitva a menü és legyen highlightolvaÉn azon a gondolatmeneten indultam el, hogy itt is checkolni kéne első körben, hogy melyik aloldal van megnyitva, és az alapján megadni az instrukciókat, viszont ez ugye dinamikus, és nem tudom, hogy jQuerybe, hogyan vigyem bele a dinamikus változókat.
Egyáltalán jó gondolatmeneten indultam el? Lenyíló dobozokon kívül mást még nem nagyon csináltam jQueryben, szenvedek ezzel már egy ideje, remélem, hogy sikerült érthetően leírnom a problémámat.
Előre is köszönöm, ha tud segíteni valaki!
-
TonTomika
aktív tag
Köszi!
A példaoldalak közül pont megtaláltam a nekem kellő megoldást is!
Másra egyelőre nem hiszem, hogy használnám, bár a fentebb említett plugin most hozott egy rahedli új ötletet, de tartom magamat az eredeti koncepcióhoz.
-
TonTomika
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #423 üzenetére
Köszi szépen, ez jónak tűnik!
Olyat szeretnék csinálni egyébként, hogy van egy fix header-em, és amikor elkezd lefelé görgetni, megjelenik szépen egy árnyék a header alatt, érzékeltetve, hogy a görgetett tartalom becsúszik a header alá.
-
TonTomika
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy jQueryvel tudok-e eseményt csatolni ahhoz, az interakcióhoz amikor a felhasználó lejjebb scrollozott az oldal tetejéről, illetve az eseményt visszafordítani, amikor teljesen visszascrollozott az oldal tetejére?
A válaszokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Excel topic
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- TCL LCD és LED TV-k
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z390 i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest