- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Netfone
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
Átváltottam, de így se jelenít meg pénzt, sőt, már vásároltam is, de nem írja továbbra se, hogy milyen devizából mennyim van, csak fent a sarokban forintban...
Mellesleg, 1-én indítottam az utalást, a pénz ma reggel volt látható a számlán, de az üzenetben az szerepelt, hogy 1-én megérkezett, és 2-án elérhető volt. Hátizé...
-
kovaax
őstag
válasz
Blaymoira #1009 üzenetére
Ok, köszönöm!
A feltört ÖNyP-t akarom elkölteni, létrehoztam a TBSZ-2025-öt, rátoltam a pénzt, de nem látszik, kereskedni se tudok vele... Idő, míg teljesen feléled a számla, vagy az utalásnak kell idő, vagy mi???
Szerk.: Na,most jött az e-mail, hogy account approved, türelmetlen voltam! -
kovaax
őstag
Sziasztok,
1. Van jelentősége, hogy mikor váltok devizát? Mint valamelyik magyar brókernél, hogy banki nyitvatartási időben volt normál áron, azon kívűl szarabb árfolyamon...
2. Kapunk valami adópapírt, hogy pl. mennyi osztalékot kaptam, meg ilyenek?
Tavaly év elején még nem kellett ilyesmivel molyolnom...
-
kovaax
őstag
Megnéztem pár forrást, össze-vissza vannak az eszközeim utolsó árai, gondolom attól függően, hogy melyik tőzsdéről veszik az árakat (dec 24-dec 30-as dátummal vegyesen), szóval a franc tudja, hogy milyen árfolyammal számolnak ők. A TBSZ-ek lezárásáról kell kapjunk valami kimutatást, az azon szereplő értékek lesznek a mérvadók. Majd meglátjuk, hogy azon mi lesz.
-
kovaax
őstag
BÚÉK!
Reggel jött két "Daily Activity Statement for 12/31/2024" a két számláról 7 óra magasságában, és lám, megszűnt a TBSZ-2019, és átment minden eszköz a TBSZ-2024-re!
Szerk.: Így az eszközök 80%-a a TBSZ-2024-en van, 5 év múlva, ha marad a szochó, ezt szét kell majd kapni valahogy...
-
kovaax
őstag
válasz
360xbox360 #962 üzenetére
Nekem általános problémáim vannak az idővel IBIE-nél, gyanús, hogy van amit valami US idő szerint mérnek, van amit meg IE/EU...
Szerencsére az egyes tőzsdék nyitvatartási idejét a helyi időnek megfelelően kezelik...
-
kovaax
őstag
El kéne olvasni valami alapozó anyagot a tőzsdék működéséről, hogy pl. mi az az ajánlati könyv, vételi ajánlat, eladási megbízás, ki a bróker, ilyesmi...
Szerk.: Ez nem tudom mennyire jó, én anno a KBC Equitasnál kezdtem tőzsdézni, az ő anyagaikat olvastam el, még mielőtt egy fillért is befektettem volna.
-
kovaax
őstag
Tavaly decemberben én ezeket írtam a papíromra, és én eleve az IBIE-nél nyitottam számlát. Én is az Erstétől transzferáltam, meg is jött minden.
Szerk.: Mondjuk az tényleg érdekes, hogy miért lenne KELER kódja az IBIE-nek... Így 1 év után elgondolkoztam most jól rajta...
-
kovaax
őstag
Ma kaptam e-mailt "Expiring TBSZ" címmel, úgy tűnik nem vették észre, hogy már nyilatkoztam róla, vagy nem foglalkoznak vele...
-
kovaax
őstag
Csak a TBSZ-en keletkező költségeket vonják le a 2000 ft-ból, ha egyáltalán (én eladtam mindent a TBSZ-2020-ról, majd megszűntettem, és az eladás költségeit nem vonták le a havidíjból, mert az algoritmusuk valószínűleg csak a következő hó elején létező TBSZ-eken megy végig, de b@sznak bármit is csinálni a problémával (jeleztem tavasszal rögtön, aztán a nyáron rájuk szóltam, hogy wtf, azt válaszolták, hogy a kollégáik ezerrel dolgoznak az ügyön, na azóta se történt semmi)).
-
kovaax
őstag
válasz
zsoltnyiri #764 üzenetére
1. Igen, de a TBSZ-re is forintot utalj be, hogy ott váltson.
2. Igen.
3. Igen.
-
kovaax
őstag
válasz
Janusz001 #740 üzenetére
sima számlán eladva van nyereség és adóvonzata
Ez a jobb lehetőség! A rosszabb, hogy kimegy a normál számlára az eszköz, és elkezd esni az ára... Idén amikor belefogtam a lakáscserébe, az első dolgom az volt, hogy eladtam ATH-n azokat az eszközöket, amikre szükségem volt (többért vettem, mint amennyiért eladtam, ez volt a
tervrealitás), hogy nehogy valami gebasz miatt beessenek a piacok, és kevesebb pénzem legyen hirtelen. Persze ezzel buktam majd 3 havi emelkedést (néztem csártot, 5-6% körül), mivel nem ment minden simán a lakáskereséssel, de nem szoptam be mondjuk egy 10-20%-os korrekciót (vagy akármennyit). Szóval el kell dönteni, hogy mennyire szükséges az a pénz, amit kiveszel a TBSZ-ről, és ha nagyon, akkor még a TBSZ-en eladni jó áron, ha nem, akkor meg mehet ki az eszköz, és vagy nyersz a dolgon, vagybukszmarad az eszközben (Trump első ügyködéseire nagyon kíváncsi vagyok, például)... -
kovaax
őstag
Szopacs: túl régi a mobilom az appjukhoz, nem tudok kétfaktoros bejelentkezésre váltani, és már be se engednek anélkül...
-
kovaax
őstag
Megtak. témában az lett ennek a végeredménye, hogy csak akkor tudod ezt megkerülni, ha előbb átváltasz mindent, és akkor azt el tudod költeni teljesen. Én most zártam le a pénzügyi évemet, és holnap vásárolom el az utolsó forintokat, amik így ott maradtak a TBSZ-en, mert lusta vagyok előre váltani.
-
kovaax
őstag
Á, bocs, nem néztem meg mi ez pontosan, azt hittem, hogy commodity etf (tehát mindenféle nyersanyag van benne). Annak van tárolási díja, ami mögött fizikai ezüst vagy arany van, pl.. Sok commodity etf futures contractok árát követi, swap alapúak, aminek költsége van, és ez rontja le ezeknek a teljesítményét (ha nem szállnak el az árak, akkor gyakorlatilag megeszik a hasznodat).
-
kovaax
őstag
Azt hiszem a "Mibe tegyem a megtakarításaimat?"-ban világolt fel valaki, hogy normál inflációs környezetben bukó a nyersanyag etf, csak amikor elszáll az infla, akkor jó. Persze ezt nem lehet előre megtippelni. Én is terveztem, aztán futtattam hosszabb időtávra, és tényleg nem jó, így letettem róla.
-
kovaax
őstag
válasz
werszomjas #624 üzenetére
Én a TBSZ-2018-at nem tudtam transzferáltatni tavaly decemberben, mert a lejárat miatt az IB nem fogadta. Így hagytam kifutni az Ersténél, januárban transzferáltattam az eszközöket (emlékeim szerint nem volt más költség, csak az 5k/papír), kaptam érte IBKR ajándék részvényt (mivel normál számlára mentek, ugye), aztán mikor esedékessé vált a lakásvásárlás, eladtam, átváltottam HUF-ba, és elküldtem a bankomba a pénzt. Adózás szempontjából nekem ugye a kezdő árfolyam az Erste által kiállított TBSZ bezáró igazoláson szereplő ár, ezt kell átváltani HUF-ra MNB árfolyamon, és azt kell kivonni az eladáskori MNB huf értékből (meg az eladás költségét is le kell vonni).
Szerk.: Nem volt érdekes, marad az IB-ben a pénzed.
-
kovaax
őstag
IBCE-nél kezdted esetleg? Én eleve IBIE. Próbálkoztam magyarul, egy időben Balázs válaszolt, nemrég egy másik magyar. De ha zavaros volt a történet, akkor rögtön átváltottak angolra (feltörtem egy TBSZ-t, és azzal volt némi macera, valójában még mindig van, csak mellébeszélnek (a feltörés előtt eladtam róla mindent, és így nem kellett volna levonniuk a havidíjat, de levonták mégis, és vissza se akarják adni, csak mellébeszélnek, hogy a kollégák ezerrel dolgoznak az ügyön, vagy 7 hónapja...)). Úgyhogy azóta maradok az angolnál, legalább gyakorlom a nyelvet. Ja, angolra angolul válaszolnak nekem.
-
kovaax
őstag
Köszönöm, hasonlókat!
Én is erre hajlok, kevesebb macera és költség...
Idézném egy kollégámat, aki úgy nagyjából 25 éve ismer: "Minek tőzsdézel? Sose fogod elkölteni azt a pénzt..."
A fizetésemből élek (egyedül), az idei lakáscsere volt az egyetlen tervezett nagyobb kiadásom, amire jól jött ATH-n kiszállni (részben). FIRE-re se gyúrok, mert szeretem a munkámat.
-
kovaax
őstag
Ha összevonom a TBSZ-2019-et és a TBSZ-2024-et, akkor az IB portfolióm 80%-a a TBSZ-2024-en lesz... (Van még 2021 és 2023, kevés eszközzel.) Hagyjam kiforogni, vagy vegyem ki egy részét, adjam el, és toljam be a TBSZ-2025-be??? Ti mit csinálnátok?
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Én is kérdezni akartam, mire iBot ezt mondja:
"IBot
The information provided is not entirely accurate. According to the TBSZ FAQ, you have a window from December 1st to December 30th to submit your statement regarding the transfer of assets from your maturing TBSZ to a new TBSZ. Specifically, at the end of Holding Period 2 (which is the 5-year period), you can declare between December 1-30 that you want to transfer your assets partially or fully to another TBSZ opened in the second year of Holding Period 2.
If you don't submit a statement by December 30th, the account will be terminated, and all assets will be transferred to your primary account. The achieved returns in this case would be tax-exempt, and you wouldn't need to include them in your Hungarian annual Personal Income Tax return.
It's important to note that if you decide to transfer assets to a new TBSZ, the value of the assets to be transferred must be at least 25,000 HUF. If it's less than this amount, the transfer will not occur, and your assets will be transferred in their entirety to your primary account.
You will receive a notification in the Client Portal about the deadline for making this declaration and instructions on how to do it.
Sources" -
kovaax
őstag
válasz
Oppenheimer #583 üzenetére
Éppen akartam kérdezni, hogy valaki kapott-e már valamit ezzel kapcsolatban... Ha tényleg csak 1 nap lehet nyilatkozni, az elég szopó...
-
kovaax
őstag
Ha jól adod meg, akkor át kell mennie. Ha valami program hiba miatt nem megy véletlenül, akkor is inkább az a veszély, hogy reklamációkor rájönnek, hogy ez egy IB gyűjtőszámla, és nem tudni mi lesz belőle. Nem vagyok tanácsadó, ez nem tanácsadás, csak elmeséltem, hogy én hogy csinálom. Ön dönt: iszik vagy vezet!
[Nem lenne bonyolult megnézni, hogy szerepel-e már a felvitt számlaszám valaki másnál is, de nem foglalkoznak vele. Ha már prohardver: egy group by ... having tiszta vizet öntene a pohárba, de nem teszik meg, örülnek, hogy használod a MÁK-ot, oszt csókolom.]
-
kovaax
őstag
válasz
DarkByte #560 üzenetére
Felveszed mondjuk a webkincstárban az IB forintos számláját, 2 nap múlva használhatod is. Aztán az IB-nél megmondod, hogy pénzt fogsz küldeni, ő megmondja, hogy melyik számlára milyen közleménnyel küldjed, itt csekkolod, hogy még ugyanaz-e a számlaszám. Ha igen, akkor a MÁK-ban elutalod arra a számlára, közleménynek megadod, amit az IB mondott (a / jelet hagyd ki), oszt csókolom.
-
kovaax
őstag
MÁK szigorítás után.
Anno 2018-19 magasságában lett először gyűjtőszámlás számlám, akkor bementem a MÁK-hoz, hogy mit csináljak, mondták, hogy vegyem fel nyugodtan, csak ne rontsam el a közleményt. Nem tudom most is ezt mondanák-e, de működni működik a dolog. És akárhogyan is nézem, saját magamnak utalom át a pénzt, nem másnak...
-
kovaax
őstag
Nem tudom volt-e már: de én lazán felvettem az IB számlát a MÁK-ban, és onnan utalom egyenesen, ingyen. A közleményben lévő / jelet ki kell hagyni simán, mert nem lehet beírni, így is megjön. Minden utaláskor meg szoktam nézni, hogy nem változott-e az IB számlaszáma, biztos ami biztos.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
UberMutant #189 üzenetére
eladni is olcsóbb.
-
kovaax
őstag
válasz
les_polish #168 üzenetére
Amúgy ez ilyen szürke zóna, elméletileg csak saját számlára szabadna utalni a MÁK-ból, de anno megkérdeztem, hogy mi van a gyűjtőszámlákkal, és azt mondta a néni, hogy vegyem fel sajátként, csak ne csesszem el utaláskor a közleményt. :-)
-
kovaax
őstag
válasz
les_polish #168 üzenetére
Szia, be lehet. Annyi trükk van, hogy nem tudsz a közleménybe a számlaszám és a név közé / jelet rakni, hagyd ki, elég a szóköz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Samsung Galaxy Z Fold 4 256 GB, szürkészöld + S Pen tok
- TP-Link ER-7212PC Omada 3-in-1 Gigabit VPN Router
- TP-Link EAP Omada Wifi AP-k (225, 245, 615)
- Mars Gaming ML-LCD240 2x ARGB 120mm FDB Fan LCD Display (Alkatrésznek) INGYEN FOXPOST
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest