Új hozzászólás Aktív témák
-
Stoto
tag
válasz
Honkydoo #1904 üzenetére
Volt egy kis szabadidőm meg szerelgetős kedvem és egy rakás led hever már régóta a fiókban. Gondoltam kezdek valamit magammal és a ledekkel (nem félreérteni
).
Már régóta szerettem volna egy kis lcd kijelzőt a homeserver-em elejére, de elég drágák ezek a kis háttérvilágításos lcdk.
Ennek ellenére nézegettem őket, illetve főleg azt hogy hogyan tudnám meghajtani őket linux alatt. A legegyszerűbb megoldásnak a párhuzamos port használatát láttam, ami rendelkezik 8 data pinnel és tetszőlegesen lehet programozni.Innen jött az 5let, mi lenne ha a 8 data kivezetésre 8 ledet kötnék? Gyorsan be is szereztem 8 db 150 ohm-os ellenállást és egy párhuzamos port csatlakozót, a meglévő ledek mellé. Körülbelül 1 óra alatt meg is született a mű: párhuzamos portra csatlakozó 8 ledből álló ledsor.
Ezután jött a szoftveres része. Kis utánaolvasás után nekem úgy tűnt, hogy legegyszerűbben ANSI C nyelven tudom elérni a párhuzamos portot (olyan módon ahogy nekem kell). Pár perc alatt sikerült is felvillantanom a ledeket, majd pár órával később a ledsorom már realtime mutatta a processzor terheltséget.
Aztán kiderült hogy ez unalmas, mert az idő 95%ban olyan kicsi a proci terhelés hogy 1 led sem világít.
A jelenlegi verzióban knight rider-hez hasonló mozgást mutat, végigfut balról jobbra majd 5 másodperc múlva jobbról balra, vár 5 másodpercet és kezdi előről. A processzorterhelés függvényében változtatja a várakozási időt 95%nál már nem vár semmit, folyamatosan fut a fény a ledsor egyik végéből a másikba. 100% terhelésnél pedig folyamatosan villogtatja egyszerre a 8 ledet.Elég látványos lett, már csak fúrni kell a házra 8 lyukat ahol ki tudom bujtatni a ledeket és jöhet a beépítés. Ha eléri a végleges verziót az egész gép (sose
) akkor mindenképpen írok egy cikket a logout-ra mert már nagyon okos kis NAS
-
Stoto
tag
Épp most nézegettem énis, 30-33 fokos szobában most ezt mutatja:
NAS:~# sensors
smsc47m192-i2c-0-2d
Adapter: SMBus I801 adapter at 3000
+2.5V: +2.54 V (min = +0.00 V, max = +3.32 V)
VCore: +1.15 V (min = +0.00 V, max = +2.99 V)
+3.3V: +3.30 V (min = +0.00 V, max = +4.38 V)
+5V: +4.97 V (min = +0.00 V, max = +6.64 V)
+12V: +12.19 V (min = +0.00 V, max = +15.94 V)
VCC: +3.30 V (min = +0.00 V, max = +4.38 V)
+1.5V: +1.56 V (min = +0.00 V, max = +1.99 V)
+1.8V: +1.77 V (min = +0.00 V, max = +2.39 V)
Chip Temp: +44.0°C (low = -127.0°C, high = +127.0°C)
CPU Temp: +58.0°C (low = -127.0°C, high = +127.0°C)
Sys Temp: +55.0°C (low = -127.0°C, high = +127.0°C)
cpu0_vid: +2.050 V
smsc47m1-isa-0680
Adapter: ISA adapter
fan1: 1273 RPM (min = 1280 RPM, div = 4) ALARM
fan2: 0 RPM (min = 1280 RPM, div = 4) ALARM
NAS:~#Szerintem picit sok, lehet portalanítani kéne a gépet mert biztos tele vannak már a bordák
-
Stoto
tag
Te minden topikban ottvagy amit olvasok ?
Nincs valakinek Veszprém környékén fogyasztásmérője?
Kiváncsi lennék, mennyit fogyaszt a d945gclf2 -re épülő home serverem. Van 2 különböző táp is és trükközök a winyók energiatakarékossági beállításaival is debian alatt. + kimérnék egy sima wlan routert is amit barkácsolással ki tudnék iktatni a rendszerből, de csak akkor állok neki ha lényegesen kevesebbet fogyasztana a hálózat nélküle. -
Stoto
tag
Én anno ubuntu alatt sehogy sem tudtam feléleszteni az s-videot.
-
Stoto
tag
válasz
Neil Watts #1269 üzenetére
Pontosan!
Linuxra Mplayer, vlc. Legjobbak.
Én személy szerint a vlc-t preferálom, macen is vlct használok.
-
Stoto
tag
Látom feléledt a topic, gondoltam írok egy kis pozitív tapasztalatot. Cirka 3 hónapja működik routerként/NAS -ként a kis D945GCLF2. Eddig 5 TB adatot mozgatott meg a hálózaton, probléma nélkül.
A kzm ház gyári tápjának megdöglése óta egy 150W-os picopsu táplálja, ami 120W-os notebook táptól kapja az áramot. Nem tudom mennyit eszik pontosan, de van benn 3 nem kifejezetten energiatakarékos winyó. A winyókat szivesen lecserélném jófajta energiatakarékos verziókra de anyagi téren erre mostanában nincs kilátás.
-
Stoto
tag
Teljesen kihalt a topic, úgyhogy feldobom egy picit.
Megérkezett kanadából a 150W-os picopsu. Valóban van rajta p4 csati + 1 molex + 1 sata. Valamint van rajta még egy pici 4 tűs foglalat ahova szintén lehet dugni egy táp ágat a winyóknak.
Időközben elsült a baromi hangos kmz tápom, ez betudható annak, hogy belassítottam ellenállással a ventillátort és túlmelegedett. Így hajszárító helyett csak a mosógép hangjával vetekedett. Jelenleg most egy sima atx táp szolgálja ki a gépet ideiglenesen, amíg találok megfelelő árú, teljesítményű és feszültségű notebook tápot. Az elsült kmz tápról szépen levágom a 2 satás ágat, kell rá szereznem egy floppy táphoz hasonló dugót és meg is van a picopsura a másik ág.A kis gépem a tápellátás kivételével összeállt hardveres és szoftveres oldalról is. Bár úgy volt tervezve hogy 1 vagy 2 winyó lesz benn és egy ODD, ez most picit változott. Szereztem 2 db 80as winyót, az egyik patás a másik satás. Mivel a linuxokat (ubuntu server verzió van rajt) nem kell sűrűn újratelepítgetni, kikerült belőle az ODD és 2 db fiókban porosodó távtartó segítségével bekerült a helyére az egyik winyó. A másik 80as pedig még befért az eddig is a gépben szolgálatot teljesítő 300as fölé.
Nem az 50%-kal megnőtt háttértár miatt került bele a 2db 80as winyó, hanem a terheléselosztás miatt. (erről később)
Kapott a gép még egy linksys 10/100-as hálókártyát is a gyári gigabit lan mellé.Hogy mire jó mindez?
30/20 Mbit/s internetkapcsolattal rendelkezünk itthon és ezt többé kevésbé ki is használjuk. Próbáltunk rengeteg routert gigabyte, tp-link, linksys, dlink - egyik se bírja hosszú távon ha több gépről megy a torrent (Mivel rengeteg linux disztribet seedelünk ofkorz) Hamar felszaporodnak a ptp kapcsolatok és ezek az adsl-re, kábelre tervezett routerek általában befagynak, jobb esetben újraindulnak és így csak pár másodperces, wlan esetén 20-30-40 másodperces kiesés van. Ami nagyon idegesítő tud lenni skype, msn közben.
Szóval a Tp-link routert lefokoztam dhcp kiszolgáló, active switch és wireless bridge feladatok végrehajtására. A routingot pedig az ubuntu szerver vette át.
A dolog hatalmas előnye, hogy azon kívül, hogy a gépnek egyáltalán nem okoz gondot a routing magas számú ptp kapcsolat esetén sem, a torrentet át tudtam helyezni a szerver gépre ahol éjjel nappal mehet. Akit esetleg érdekel érdemes utánnaolvasni a torrentflux-b4rt -nak több useres webuis torrentkliens.
3 user torrentezéséhez hamar kevés lett az egy winyó teljesítménye így a winyók úgy lettek becsatolva a fájlrendszerbe, hogy mindenki home mappája külön winyón van. A szépsége az egésznek az, hogy a samba segítségével olyan egyszerűen működik az egész, hogy sima windowsos fájlmegosztáson keresztül át lehet másolni a letöltött torrenteket, de akár ftpn, vagy weben a webuin keresztül is le lehet tölteni.Mivel a gép végzi a routingot, így lehetőség nyílik a traffic control-ra és a QoS-re. Így egyenlően van elosztva a sávszélesség minden gép között a hálózaton dinamikusan. Minden kliens kap garantált 6/4 Mbitet, de ha nem megy minden gép, vagy csak egyszerűen nem használják ki a a teljes sávszélességet, akkor sem marad feleslegesen kiosztott kihasználatlan sávszél, a fennmaradót a kiossza másnak. Tehát elvileg mindenkinek van 30/20as internetelérése, amiből 6/4 a garantált.
Mivel a torrent elég sokszor kihasználja a teljes sávszélességet ezért be van állítva az úgynevezett priority forgalom és a junk traffic. A priority forgalom portok alapján van beállítva (web,ssh,ftp,msn,skype...) Ezek a portok megkerülik az úgynevezz queue-t, míg az összes többi nem fel sorolt port a junk traffic (pl.: torrent) szépen sorban áll a továbbításért.
Így ha a teljes sávszélességet kihasználja a torrent, akkor sem okoz fennakadást a priority forgalomban.
A gép ezen felül még ellát, NAS és media szerver feladatokat is. Csak a képzelet szab határt, a lehetőségeknek
-
Stoto
tag
Rendeltem ma egy ilyent:
150W-os picopsu és amerikából szállítással együtt is csak 2000 HUF-al drágább mint ha itthon vásárolnék 120Wos verziót amin nincs 4 pines CPU táp és nincs rajta extra sata/ide ág.
Ha valakit érdekel még akkor tudok segíteni -
Stoto
tag
válasz
PongiBandi #863 üzenetére
OP rendszertől és memória mennyiségétől is függ, de szerintem 5 másodpercet számolhatsz arra amire visszatölti a membe, tehát akkor 4+5= 9 sec.
-
Stoto
tag
válasz
PongiBandi #856 üzenetére
Hibernálás esetén az ssd előnye nagyon kevés a hddvel szemben. Mivel olyankor 1 nagy image fájlt kell beolvasnia a memóriába a gépnek. SSDn akkor érezhető lényeges rendszerkülönbség ha sok kicsi elszórt helyen lévő fájlt kell beolvasni. Ilyen a normál boot és az átlag használat. Ha kocsiban lesz és van rá keret, akkor ennek ellenére az ssdt javasolnám, tovább fogja bírni, mint egy winyó.
-
Stoto
tag
Kikapcsolható, illetve azt tudod beállítani, hogy ha van benne grafikus gari akkor automatán döntse el, hogy melyiket használja, vagy beállíthatod fixen hogy csak az alaplapit vagy csak a pci-osat.
Egyébként hétvégén barkácsoltam egy bordát a chipsetre. Az áldozat egy athlon x2 gyári borda megfelelő méretre darabolva, lamellák picit széthajtogatva, hogy messzebb legyenek egymástól, venti nélkül. Holnap rakok fel képeket.
Terheléses tesztet nem tudok felmutatni, mert egyenlőre még egy ubuntu van rajt ami úgy teszi a dolgát, hogy az egész gép terheletlen. Monitor nincs, tv-re még nem üzemeltem be, sshn komunikálunk
37 fokos most a chipset idleben, elötte 48-50 körül járt a gyári hűtéssel. Mondjuk az a rágógumi amivel oda volt ragasztva a borda a chipsetre, szerintem semmire nem volt jó, most kapott az új bordával eggyütt finom is hővezető pasztát is.
-
Stoto
tag
válasz
WhiteWalker #851 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy ezzel be se kapcsol, mert nincsen rajt a procinak táp.
Ha meg felhasználod a molexet egy átalakítóval proci tápnak, akkor nem tudsz tápot dugni az optikai meghajtónak...
-
Stoto
tag
válasz
WhiteWalker #849 üzenetére
Viszont, ha többet rendelünk akkor már megéri...
Mit is tud ez a táp? Van rajt p4es csati is? sata, ide?
-
Stoto
tag
Megjött a cucc és valóban brutál a kis ventije a tápnak. Hittem nektek, de gondoltam biztos vájt fülüek vagytok
Tényleg brutál hangja van kb mint a hajszárító. Szét is kaptam a tápot és kapott a venti 168 ohm ellenállást, így már tűrhető a hangja. Igazából mostmár a chipset hűtő hangosabb.
A házban van egy 9cmes venti 1000es fordulaton, de így is félek levenni a chipset hűtőt. Viszont van itthon egy athlon x2 4600+ra való bordám, hétvégén méretre vágom és megpróbálom ráapplikálni. Elég magas az athlon borda, így már be fog lógni a 9 centis venti légáramába és akkor nem kell chipset hűtő.
A táp meg remélem bírni fogja elég durván lecsökkentett venti fordulatszámmal. Elvileg a táp terheléstől függően melegedik. A kis gép ahogy számolgattam sosem fog 60W fölé menni, így elvileg bírnia kéne a 120Wos halkított tápnak is. Szerintetek bírni fogja?
-
Stoto
tag
Hát nekem semmi egyéb nincs amibe bele tudnám rakni. Ha minden igaz holnap vagy hétfőn meg is jön a cucc. Attól tartok hogy hangos lesz a táp, de max megbuherálom. Vajon a fordulatszámát úgy állították be, hogy a házból is kiszippantja a meleget vagy csak magát hűti?
Lesz bennt egy 9 cmes venti is, így a táp ventijét be lehetne lassítani egy ellenállással.
Egyébként ki milyen op rendszert használ rajt? Én az ubuntut preferálom, délután találtam is egy aldisztribet: http://www.mythbuntu.org/
-
Stoto
tag
Én is össze rakok egy 2 magosra épülő gépet 2 giga rammal, legalább hasznát veszem a nemrég feleslegessé vált 300as winyónak.
Home szerver és nas feladatokat látna el. Nem tudom meg lehet-e oldani, hogy csak Tv-re kötöm rá monitor nélkül. Ha úgy kapcsolom be, hogy csak a tv-outra van rákötve a tv, akkor automatikusan ott adja a jelet, vagy ez csak úgy megy, hogy miután bebootolt az op rendszer át kell külön váltani tv outra?
Egyébként egy ilyen házat néztem ki hozzá, egész pofás és 120as táppal adják occsóé
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby rádiós topik
- Megújult a PROHARDVER!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ASUS routerek
- Milyen videókártyát?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kompakt vízhűtés
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Mobil flották
- További aktív témák...
- i3 proci + Esonic B250 mining alaplap + 8GB
- SkHynix 16GB (2x8GB) DDR5 5600MHz SODIMM, Laptop RAM
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Corsair VENGEANCE RGB 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 - Új, bontatlan - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged