Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz vicze #102233 üzenetére

A t430 alapján gondolom a t420 is követeli a 90w tápot igazi 4 magos procival :K Viszont nagyon olcsók szoktak már lenni ezek a tápok. Ha jól emlékszem 3 ezer körül vettem a 90eseket. Van 6, mind a 4 dokkolóhoz külön és a két gépemhez hurcolászni is külön.

Egyébként a töltéssel még dokkolóval együtt sem tapasztaltam gondot 90-essel.

Linux alatt, pontosabban ubuntuval úgy tűnik, hogy a pstate driver helyett a normál, hardver alapú teljesítményvezérlés jobb. A pstate-nek néha sikerült túl lassan reagálni nagy terhelésre és elérni a 105 fokot, amire vészleáll a proci - lefagy. Kernel paraméterként a grubban megadható a hagyomános hw megoldás és plusz előnye, hogy úgy lehet szoftverből kapcsolgatni a turbót is vagy akár visszavenni az órajelet tetszés szerint, ha inkább több üzemidő kéne akkuról. Ja és nemrég láttam, hogy debian/ubuntu alatt alapból fenn van egy irqbalance nevű szolgáltatás, ami a magok közt rotálja a feladatokat. Na az nem éppen jó laptopnál, mert nem hagyja, hogy adott esetben 1 mag dolgozzon csak, s a többi pihenjen. Így ezt leszedtem. Plusz 4.15ös kernelnél (ubi 18.04) van egy bug, ami az energiagazdálkodást hülyíti, arra is egy kernel paraméter a workaround. Nekem most így néz ki
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="scsi_mod.scan=sync intel_pstate=disable"

Valamint a zswap és zram is valsz triggerel kernel bugot, mert a memóriatömörítés mellett előfordulnak fagyások. Van ami dokumentált eset, de szerintem még mindig nem teljes a javítás, legalábbis ezzel a kernellel. Ez persze nem aktív alapból - csak nekem nem mindig elég 16GB ram :D

Új hozzászólás Aktív témák