- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Tim82 #123848 üzenetére
Arra kíváncsi lennék, hogy ha van még gari, akkor annak keretei között megoldják-e a BIOS jelszót. Nekem volt egy T480s-em, amiben a BIOS security része le volt jelszavazva. Szerencsére az Intel firmware bugja hazavágta az alaplapot (nem töltötte az akkut, csak nagyon lassan), így gariban alaplapcserével végül sikerült "kikapcsolni" a BIOS jelszót.
-
T480s és T490s között van valami jelentős különbség vagy az opciókat (CPU, kijelző választék, stb) leszámítva tökugyanaz?
-
válasz
FoxiestFox #123673 üzenetére
Nálam minden ThinkPadon első dolgom belőni a "gyerekzárt", azaz letiltani a touchpadot. Engem konkrétan zavar.
-
válasz
Dr. Akula #123669 üzenetére
A trackpointnak se vagyok már annyira híve, pont ezért, jól mutat, de használni inkább bosszantó, hogy állandóan túlmegy a célon.
User error.
De egyébként többféle trackpoint van, pl a P16-on nálam meglepően jól működik, nem nagyon kell nyomni, míg a T480s-nél eléggé kellett. Persze a kopás továbbra is probléma, időnként cserélni kéne a fejet, nekem már most fél év után jól láthatóan kopott.
A trackpoint alapvetően a touchpad helyett lenne, annál sokkal jobb, ráadásul ott a billentyűzet közepén, nem kell messze nyúlni, kéznél van. Anno ezért használtam Thinkpad billentyűzetet asztalihoz is.
A legtöbb dologra elég a trackpoint. Ráadásul bal kézzel is simán használható, csak most vettem észre, hogy legtöbbször azzal szoktam, pedig jobbkezes vagyok.
-
válasz
fatpingvin #123599 üzenetére
SSD-ből a Samsung elég erős, ár/érték arányban is, mást én se nagyon szoktam venni.
-
-
válasz
vicze #123552 üzenetére
Ha szigorúan nézzük, akkor is minimum háromféle van, mert az enyémből van 2 (DG2) meg 4 VRAM (N20P) chipes verzió is, ezek látszólag egyformák a gap padokat leszámítva. Van egy IGP-s verzió (UMA), és végül a vapor chamberes (N20E). Utóbbin alulról látszik, hogy van egy kamra, ami a többin nincs.
-
válasz
donjohnson #123540 üzenetére
Hatalmas a viszkozitása, szétkenni sem egyszerű, legfeljebb akkor tartom elképzelhetőnek a kifolyást, ha leesik a laptop. Egyébként meg gyárilag a vapor chamber hűtéssel szerelt P16 valószínűleg fémpasztás, mert a CPU és GPU nem közvetlenül a vapor chamber rezével, hanem egy köztes fém lappal érintkezik, vélhetőleg azért, mert azt nem eszi meg a gallium / indium.
-
válasz
ricsip #123536 üzenetére
Igen, a gallium / indium beleeszi magát a rézbe (század, max tized mm), szóval csak olyan hűtőre szabad felvinni amelyiknél elég vastag, hogy ne lyukadjon ki a heatpipe / vapor chamber. Illetve újra kell majd kenni 1-2 év múlva.
A Thinkpad P16-ban egyébként úgy tűnik csak a komolyabb VGA-val szerelt változatokat szerelik hőkamrás hűtéssel, az enyém az sima egyszerű hűtés. Persze így is elég jó.
-
Na, voltam ma KillHates-nél folyékony fém pasztával megtámogatni a P16-ot. Hát, ég és föld a különbség. Eddig 16000 pöttyöt se tudott összehozni, s elég meleg volt. Most meg hihetetlen jók a hőmérsékletek, alig van hang, és egy magos 4.8 GHz turbóval nemhogy nincs throttling, de 60-70 fok körül megy, 80-at se éri el. Wtf.
Ha Best Performance a power plan, akkor gyárilag 157 watt a power limit, kb 120-140 wattot képes tartani a hűtés, ami nem semmi. Így fullkretén módban ~20300 pötty jött össze, ami sose volt ezelőtt. És amint abbamarad a terhelés, szinte azonnal visszahűl a 90-100 fokról 40-50 fokra.
Ha Balanced a power plan, akkor ~19300 pötty az eredmény, 109 wattos a gyári limittel. Szintén nagyon jó, kb 90-95 fok a csúcs ilyenkor. Akkuról ugyanez kb 15500 pont, de 60-70 fok körül marad, tehát azt tudja, amit előtte hálózatról, rommámelegedve.
Szóval, ez így elég komoly lett, nem is olyan forrófejű ez a 12850HX.
-
-
válasz
zsolti75 #123526 üzenetére
Ott alatta van 64-es 650 euróért. Jó, ez sem olcsó, de nem 1000 euró.
Szvsz a ritkaság miatt ennyi amennyi. Ha elterjed az új, akkor a piac talán beárazza normálisan. Annyira optimista én sem vagyok az árazást illetően, az viszont továbbra is örömteli, hogy legalább cserélhető.
-
válasz
zsolti75 #123524 üzenetére
Azért ennél vannak olcsóbbak, meg erről a sima CAMM-ról én az LPCAMM2-ig nem is hallottam.
Utóbbi lényege az LPDDR támogatása, hogy nem kell forrasztottnak lennie, ha elterjed akkor csak normális áron lesz. De ha drága, még akkor is ott az opció az egyszerű cserére.
Arról van valakinek konkrét infója, hogy egy sima és egy LP ram között mennyi a fogyasztáskülönbség? Illetve a konkrét fogyasztás? Nekem most pl 4 DIMM van a notimban, s nem megy 20 watt alá a fogyasztás. Nonszensz. Két modullal 15 watt volt a minimum, lehet 5 watt a plusz két sima DDR5 modul extra fogyasztása?
-
-
Igen, ott működött is, 99%-ra téve a 2520M nem turbózott, s hűvös maradt.
Köszi a registry trükköt, előjött a menü, habár ez sem csinál semmit, próbáltam 4000 MHz-et beállítani. Aztán nyomtam egy Restore Plan Defaults gombot, s izé, beállít a processzor max 4400 MHz-re. Akárhol állítok akármit, nem megy feljebb, wtf. Maradjon így.
De úgyse fog.
-
válasz
donjohnson #123491 üzenetére
Valószínűleg fogok, habár nem feltétlenül venni, hanem összeeszkábálni egy sajátot nagy halk ventikkel. De ezt más okból, szimplán biztosra menésből, meg hátha halkabb lesz. Biztosan baj van a hűtéssel / pasztázással, mert 75 wattra korlátozva nem kéne semennyire throttlingolnia, frissen pasztázva 80-85 fok körül elvolt összes magot széttterhelve cinebenchcsel.
-
válasz
zsolti75 #123489 üzenetére
Ez nem létezik, hogy 5.3 GHz-en 50 fokos.
Biztosan annyin fut? Azért minimum 70-80 foknak kéne lennie, mert amúgy idle körül 50 nálam. A dGPU egyébként cseszik nálam kikapcsolni, ezt se igazán értem, csak böngésző van megnyitva. Júzer errorokat halmozok egymásra, vagy mi a fene?
A pasztát azt biztosan elcsesztem, mármint nem MX4-et kellett volna rátenni, pár hónap alatt megromlott, csak frissen volt jó. De a paszta problémája csak terhelt állapotban észrevehető, így idle-ben oké, vagy legalábbis nem gáz.
-
Windows 11, a vezérlőpultos Power Options ablakban a Processor Power Management alatt a minimum meg maximum százalék nem csinál semmit, meg registry-vel vagy mivel elő van hívva egy Processor Performance Boost Mode beállítás is, de utóbbi se csinál semmit, csak a Disabled módnak van hatása, az kikapcsolja a turbót, így 2.1 GHz-en megy minden, de úgy halál.
-
válasz
zsolti75 #123485 üzenetére
Persze, simán, mert akkor turbózik a legjobban, és kis felületen, ez sajnos normális jó hűtéssel is. 4.8 GHz-en 40+ wattot kajál egyetlen mag, s mivel kis felületen összpontosul a sok hő, ezért baromi nehéz elvezetni, gyárilag állapotában is elég meleg volt így, úgy rémlik akkor is thermal throttlingolt, de mininum 90-95 fokos volt az a mag, az biztos.
-
válasz
zsolti75 #123483 üzenetére
Persze, hogy karcsú, legalább 1820-nak kéne lennie (régen meg is volt), csak thermal throttling van. Újabban a 75 wattos TDP limittel is már 100 fok szegény gép, úgyhogy itt a hűtés megmakkant, pl hűtőpaszta offos. Kihez tudom vinni, aki jól megpasztázza, ez mennyibe szokott fájni?
P magokat mivel kapcsolod ki? Csak mert a ThrottleStopnál nem találtam ilyet. De amúgy nem akarok extra akkus üzemidőt feltétlenül, tényleg csak annyi a lényeg, hogy korlátozom monjduk 55 wattra a TDP-t és mellett max 4.4 GHz-ig megy fel a turbó. Akkuról és hálózati áramról is.
-
Úgy tűnik megvan az egymagos fullkretén turbó ellen a Szent Grál, csak nem mindig működik. A lényeg a ThrottleStopnál a TPL ablakban a Speed Shift beállítás (nem az EPP!), ahol van egy minimum és maximum érték. Nálam 4 és 60/61, utóbbi szám váltakozik valamiért. Ez valami szorzószerűség, de mégse az, legalábbis 12850HX-nél.
Nálam így működnek a maximumértékek; max turbó órajel, CineBench R23 single thread pontszám, CPU package fogyasztás:
Kikapcsolva: 4.8 Ghz, 1735 pont, 40-48 watt
56: 4.4 Ghz, 1668 pont, ~30 watt, 4% teljesítménycsökkenés
52: 4.0 Ghz, 1517 pont, ~25 watt, 13% teljesítménycsökkenés
46: 3.6 Ghz, 1378 pont, ~20 watt, 20% teljesítménycsökkenésSzóval lehet nyerni bőven, már az 56-os is kifejezetten jó eredmény.
Viszont nem mindig működik, tegnap valahogy permanens maradt, CB23 simán ment végig jól. De újraindítás után csak egy ideig jó, aztán ignorálja a beállítást, s fullkreténbe turbózik. Próbáltam már mindent, nem tudtam reprodukálni azt, amit tegnap, hogy Balanced módban legyen korlátozott a turbó.
ThrottleStopban nem állítottam be profilt. Viszont ha ott beállítom a High Performance profilt, akkor működik a turbó korlát, csak hát így meg az idle fogyasztás magas. Windowsban hiába állítok High Performance-t, az nem működik. A Power Saver mód meg nagyon lekorlátoz, kb ilyen 20-25 wattra mind ThrottleStopból, mind Windowsból. Throtlestop Balanced móddal szintén nem működik.
Tippek? Valami Thinkpad szoftver felülírja a Speed Shift értéket, s törölni kéne? Az lenne a cél, hogy az idle fogyasztás is jó legyen, szóval a lehető legjobb energiagazdálkodást meg akarom tartani.
Az fontos, hogy CB benchmarknál a feladatkezelőben át kell írni a benchmark prioritását "Below normal" értékről arra, hogy "Above normal". Alapból kisebb prioritással megy, így lehet szórás a pontszámban, meg kevesebbet is fog mutatni.
-
-
válasz
FoxiestFox #123453 üzenetére
AV1, VC-1 és AVC van. AVC1 nincs. Az AV1 a modern kódolás. Az AVC a h.264. A VC-1 egy AVC konkurens volt, de ritka, nem használják, kb sima FullHD Bluraynél találkozhatsz csak vele.
-
válasz
donjohnson #123401 üzenetére
Az AVC1 gondolom csak typo, az AVC meg a h.264 kódolás, AV1 a legújabb.
De AV1-et is alig támogat még valami, ha jól tudom akkor kb a Intel 11-es széria óta tudja dekódolni, az NV-nél RTX 3000 óta, AMD-nél RX 6000 óta. Szóval az én kb 2 éves laptopom is szinte éppenhogy támogatja a hardveres AV1 dekódolást.
-
válasz
barnam_ #123399 üzenetére
Én anno kikapcsoltam a turbót a T420-nál (i5-2520M), mert alig nyertem vele, cserébe fűt. Így 3 GHz helyett, csak 2.5 GHz-en ment, kb 15-20% teljesítményvesztés, nem egy nagy áldozat azért, hogy ne legyen hangos.
Manapság persze kicsit más a helyzet, mert az alapórajel és a turbó között már nagyobb a különbség, 50-60% teljesítményt elvesztesz. De a gyakorlatban ott is 15-20% teljesítmény mínuszért cserébe már nagyon sokat kapsz. Csak kár hogy nem lehet rendesen beállítani.
-
válasz
FoxiestFox #123377 üzenetére
T420 kijelző kompatibilis bele?
-
válasz
zsolti75 #123363 üzenetére
A P16-nak nagyon rossz az üzemideje.
Minimum 5-6 órákat kéne mennie, de csak akkor megy, ha nem csinálsz rajta semmit. A proci nagyon fűtőtest. Gyakorlatban 2-3 órákat tudok vele dolgozni akkuról, pedig semmi extra nincs, csak Jetbrains megy meg böngésző. Illetve háttérben egy VM, de azon nem megy semmi cronjob vagy ilyesmi.
-
válasz
zsolti75 #123345 üzenetére
Nem, a kétféle mag sem az.
Mert fogyasztásban én sem tapasztaltam hátralépés az E magok tiltásával, viszont a MT teljesítmény jelentősen leesett. Ezek az E magok kb csak arra vannak, hogy több szálon jobb legyen a teljesítmény.
Jelenleg CB R23-ban 17000 pöttyöt hoz össze a gép (régen valami 18000-20000 között volt, lehet a pasztám gyenge vagy megdöglött). Ha letiltom az E magokat, akkor kb 12000-13000 körül lesz, ami meglepően gyenge. Egy 8 magos 7840HS, 7940HS összehoz 16000-17000 pöttyöt. Tehát ez is azt bizonyítja, hogy az Intel P magjai habár tudnak turbózni az égbe, de a fogyasztás nagyon durván elszáll. Egy szálon ez tartható, de több szálon nem, ezért kellettek az E magok, hogy MT-ben hozza az AMD szintjét.
-
válasz
zsolti75 #123300 üzenetére
De a vapor chamber lényege az lenne, hogy a felületén egyenletesen eloszja a hőt. A Thinkpad P16 Gen1 esetén maga a vapor chamber csak egy-egy lap a CPU és GPU felett:
Hűtés alulról:
Hűtés alatt:
Itt az is látszik, hogy a VRM külön mintha le lenne választva, ami okos döntés, hogy ne melegítse (annyira) a CPU-t és GPU-t.
Ezt leszámítva minden ugyanolyan, mint máshol, tehát innen még heatpipe viszi a bordákhoz a hőt, amik azért nem kicsik.
A problémát én abban látom, hogy annak ellenére hogy vapor chamber, egy mag rommáterhelésénél már nem tudja eloszlatni a hőt, s az szénné melegszik, míg a többi mag meg oké.
-
válasz
zsolti75 #123287 üzenetére
Igen, azt próbáltam, de nem működött. Windows 11 alatt már nincs power slider, úgyhogy meh, nagy baromság hogy kivették. Majd remélhetőleg visszakerül valamikor.
A Throttlestop működget, csak a Speeshift hektikus, valamikor működik, valamikor nem. A PL1/PL2 limiteknél is be kell állítani, hogy lockolva legyen, különben a BIOS / akármi visszaállítja a defaultra. Valami ilyesmi lehet a gond a Speedshiftnél is. De rohadtul meguntam a játékot vele, ezért nem használom.
-
Nekem P16 van papíron 55 wattos, turbóval 109 wattos i7-12850HX-szel. Nem kell magyarázni a melegedést, throttlingot.
Pedig ez még egy istenes gép ám, kb 90-100 wattot elbíró hűtéssel (= nincs jelentős thermal throttling). De azzal már nem nagyon tud mit kezdeni, amikor egyetlen mag turbózik az égbe, 50 wattos fogyasztással, gondolom mert annyira pici a felület. Így 90 fok körüli a hőmérséklet egy magot terhelve. Pedig ugye itt nincs kupak, s én magam pasztáztam MX4-gyel, hátha, de nem nyertem semmit vele. Lehet valami folyékony fém jellegű paszta segítene, de én annak felkenését nem vállalom be.
Ha esetleg valaki tudja, hogy lehet rendesen órajel-korlátozni a procit, azt megköszönném. Throttlestop van, a Speedshift EPP nem igazán úgy működik, ahogy kéne, így csak egy sima 75 wattos PL1/PL2 korlát van rajta. Ezen felül csak sima órajelkorlátot szeretnék, azaz hogy ne turbózzon 4.8 GHz-re, hanem csak mondjuk 4.4 GHz-re.
Az egész célja csak az lenne, hogy letiltsam azt a +10% teljesítményt, ami miatt 1-2 szálon is elszáll a fogyasztás, extra melegedéssel, ventihanggal.
-
-
válasz
Bloodnero #122999 üzenetére
Akkor ezt szerintem engedd el, hogy nem akarsz rendszert telepíteni. Vagy M.2 SSD-re másold át a rendszerpartíciót pl USB-ről bootolható gparteddel. De eleve az sem garantált, hogy a régi gépre telepített rendszer működni fog az újon. Habár ilyennel nem találkoztam az új rendszereknél, pl Windows 8.1, 10 mindig simán tűrte az Intel -> AMD hardvercserét.
-
válasz
lezso6 #122853 üzenetére
Megvan, nem keverem. Szóval a Security alatti Virtualization almenüben kell ezt a kernel DMA protection izét vagy mit letiltani, legalábbis most így már működik a felébredés után a dokkoló, köszi.
A dokkoló firmware frissítés egyébként így sem megy, illetve tegnap próbáltam a dokkoló resetelését, de sajnos az sem segített. De végülis minek, hisz a dokkoló tökéletesen működik.
Egy élmény volt ma úgy hazaérni, hogy csak egy kábelt kellett bedugni, s máris asztaliként használhatom, külső billetnyűvel, egérrel, monitorral, hangfalakkal. Anno az X220 tablettel volt ilyenem, ott még egy extra HDD is volt a dokkolóban.
-
válasz
donjohnson #122852 üzenetére
Nincsen sajnos ilyen beállítás, csak PCIe tunneling. De mindjárt kipróbálom.
Igen, pont ezért írtam, mert most értem haza, rádugtam a gépet a dokkolóra, ébresztés, aztán se kép, se hang.
-
válasz
donjohnson #122844 üzenetére
Hogy lehet ezt a Thunderbolt Security-t kikapcsolni P16-ban? Nem találtam. A CPU virtualizációs kernel protection izével keverem vagy ez lenne az?
-
válasz
Reggie0 #122846 üzenetére
Ha nem HDR, akkor az enyém pl viszi elvileg, mert van DisplayPort 1.4, a 2560x1440 @ 165 Hz az megy. HDMI-n nem, de az se a dokkoló, hanem a monitorom miatt van, hogy 144 Hz a max. A dokkoló HDMI 2.1-et tud, a monitorom csak 2.0-t.
ThinkPad Thunderbolt 4 WorkStation Dock van nekem.
-
válasz
donjohnson #122844 üzenetére
Akkor ez egyre gyanúsabb, mindenekelőtt azt fogom kikapcsolni, hátha csoda történik.
-
Közben elkezdtem egy HDR filmet nézni. Gép HDMI-vel túlszaturált, dokkolóéval meg jó. Szóval mosott a jó, lehet én vagyok a hülye.
Azaz a dokkolón jó a HDR kép, ás a gép seggén lévő HDMI a bugos vagy valami el van rajta állítva. Meg kéne néznem más géppel is, de sajnos most nincs kéznél.
Többit hamarosan megpróbálom, mert sikerült belefutnom egy valós firmware bugba: alvás utáni ébredésnél a monitoron nincs kép, amíg a dokkolót le nem csatlakoztatom, majd vissza.
-
-
válasz
donjohnson #122837 üzenetére
Elolvastam részeltesebben, neki tök más a problémája, mint nekem.
Közben probálkoztam a Fwupdate.exe fájlt konzolból hívogatni, a MAC címet sikerült kinyernem, a több adatkikérő parancs egyszerűen szétfagy.
De szerintem ha tudnám is frissíteni, akkor is mosottak maradnának a színek HDR módban.
Próbáltam pár régebbi firmware frissítőt is, mindegyik ugyanúgy kifagy.
-
válasz
donjohnson #122837 üzenetére
Nvidia van. RGB-n kívül csak YCbCr mód van, 422 és 444, utóbbi ad csak képet, de magenta színű így minden, szóval nem jó.
Monitoron nem lehet állítani semmit HDR módban, s másik HDR monitorom sajnos nincs.
Linket köszi, ezt nem találtam meg, de gyorsan átfutva itt is firmware problémával szenvednek. Nekem 1.0.11 van, az 1.0.16 nem megy fel (lásd fent), de ezek szerint az 1.0.13-mal lenne jó?
-
válasz
donjohnson #122833 üzenetére
Mindkettővel probáltam, ugyanolyan. Tehát a dokkolón lévő HDMI és DisplayPort ugyanolyan. A gép seggén lévő HDMI élénkebb, de nem kicsit. De csak HDR módban, mert SDR-ben az összes egyforma.
-
Valaki találkozott ilyen Firmware frissítési problémával, hogy itt megáll? Tegnap egész éjjelre úgy hagytam, de semmi, azon kívül, hogy pörgeti a CPU-t:
Ez egy vadonatúj dobozból kivett ThinkPad Thunderbolt 4 WorkStation Dock (40B0).Felraktam a legfrissebb drivereket is a dokkolóhoz, tehát a PCIe LAN és USB 3.0 LAN drivert is. De semmi változás. Lehúztam mindent a dokkolóról, újraindítottam a gépet, áramtalanítottam mindent, stb., de ugyanezt csinálja.
Nincs egyébként semmi gond a dokkolóval, működik. Kivéve a HDR, ami habár megy, de a színek jóval fakóbbak, mint a Thinkpad P16 HDMI kimenetéről. A dokkolón az egyik Displayporton egyébként teljesen pixelharcos, csíkos a HDR kimenet, valószínűleg egyáltalán nem támogatja, de a másik Displayport, ami a HDMI alatt van, azon működik. A HDMI-ről is működik. Csak jelentősen fakóbbak a színek. Vagy lehet ez lenne a normális és az eddigi élénk szín volt a bug? De nem hiszem, mert ha a lejátszó (MPC-HC + MPC renderer) végzi a HDR -> SDR konverziót szoftveresen, akkor mintha élénkebbek lennének a színek, mint HDR módban. Sőt, mint a sima SDR desktop színek is...
A fenti miatt próbáltam a firmware frissítést, hátha. Habár a firmware changelog sem tartalmaz semmi HDR javításra utalót, így lehet ez valami szoftveres probléma inkább.
-
válasz
Susana #122794 üzenetére
AIDA ki kell hogy irja a késleltetést. Meg pl CPU-Z is. A valósat, amin megy, meg azt is, amit a RAM tudna.
PSREF szerint az A485 2400 MHz-et tud. De tehetsz bele gyorsabbat is ugye, csak nem fog annyin menni. A PDF is írja, hogy 2666 van benne, de csak 2400-on megy.
-
válasz
zsolti75 #122792 üzenetére
Igen, ez itt a kérdés, hogy van-e kapacitás limit, mármint a hivatalos oldal 128 GB-ot ír maxnak, de persze lehet ez elavult, s nem frissítették. Meg pl 4800 MT/s sebességet is ír maximumnak, míg a P16 Gen1 csak 4000-t tud. És a Gen2 is megáll itt. Lehet esetleg hűtési vagy ilyesmi miatt ilyen. De a négymodulos akkor is furcsa, én sima asztali alaplapoknál láttam ilyet, hogy ha négy modult teszel bele, akkor nem tud akkora frekvenciát, kapacitástól függetlenül. Namindegy.
-
Kis apró infó: Thinkpad P16 Gen1-ben a 96 GB RAM (2x16 + 2x32) megy 4000 MHz-en, ahogy simán 2x16-tal, szóval a PSREF szerinti 3600 MHz elvileg csak 4x32-nél van.
-
-
válasz
FoxiestFox #122438 üzenetére
Felújítani nem tudom mennyire lehet, ezek a bajai:
- palmrest bal sarka letörve
- kijelzőt oldalirányban megtartó kis gumipöckök hiányoznak (így lecsukva is el tud fordulni a kijelző)
- ebből következően a bill kicsit szétkarcolta kijelző bal részét, alját (nem zavaró, csak kikapcsolt állapotban látszik igazán)
- foltos kijelző (világosabb "pöttyök" látszanak, ha ott homogén a terület)
- palmresten a thinkpad matrica hiányzik -
válasz
magellan2600 #122430 üzenetére
Igen, IPS van benne, s szerintem az összes Thinkpad tablet PC ilyen, IPS kijlezős. Pl az X61 tablet is.
-
válasz
FoxiestFox #121898 üzenetére
Ja, nekem pont van elfekvőben Ultrabase Series 3, csak rohadt messze van tőlem.
Így legelőbb jövőre tudom előkeríteni, már ha megtalálom.
-
válasz
FoxiestFox #121857 üzenetére
Pont azzal van a baj, hogy foszfor lassabb, de nem annyival lassabb, hogy jó legyen.
Ha a CRT-t felveszed kamerával, akkor azt látod, hogy egyszerre csak egy sor fényes. Én nem láttam még nagyon gagyi LCD-t, ami annyira villogott volna, de elhiszem, hogy van, csak hát ez inkább a kivétel, a 300-400 Hz-es PWM-mel gyakorlatilag semmi baj nincs. Míg CRT-kből mindegyik villog.
De nehogy azt hidd, hogy annyira CRT-ellenes lennék. Anno amíg lehetett kitartottam mellette. Akkor váltottam LCD-re, amikor az IPS ára lement, konkrétan a Dell U2311H-val. Előtte borzalmas hulladék LCD kijelzők voltak.
-
válasz
FoxiestFox #121854 üzenetére
A PWM háttérvilágítású LCD-k jellemzően 200-400 Hz-en szoktak lenni, szóval az nagyon más kategória, mint egy CRT-nél a 85 Hz. Ami hasonló az az LCD-knél a Black Frame Insertion, ami gyakorlatilag a háttérvilágítás villogtatása. Ez arra jó, hogy a válaszidőt javítsák, vagy legalábbis élesebb legyen a kép. Gamer jellegű monitoroknál szokott lenni.
-
válasz
FoxiestFox #121851 üzenetére
A 70 Hz már brutál, anno suliban ennyit tudtak a monitorok, katasztrófa volt az infó óra, a végére teljesen kikészült a szemem. A 85 Hz az oké, de a 100 Hz az igazi.
-
válasz
zsolti75 #121846 üzenetére
Kemény, gondolom akkor jó közel volt a monitor. Anno részben ezért is váltottam 27-esről 32-es WQHD monitorra, hogy távolabbról nézhessem. Mondjuk az én szememnek már késő, az -4, de így is sokkal jobb, kevésbé fárad. Meg a rövidlátás egyik előnye, hogy van makró mód, csak le kell venni a szemüveget.
-
válasz
FoxiestFox #121829 üzenetére
Hibernáció meg alvás két külön beállítás ugye. Kérdés, hogy az energiaséma esetleg nem állítódik-e át. Meg a lecsukáskori alvás egy tök független opció, amit külön kell kikapcsolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Filmvilág
- Milyen notebookot vegyek?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Papíron már készül a PCI Express 8.0
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- BESZÁMÍTÁS! HP 15S-FQ1045NH 15 FHD notebook - i5 1035G1 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN10
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest