- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
valory
tag
válasz
CPT.Pirk #32399 üzenetére
Mivel nem működik rendesen, nincs a helyén, szóval nem érintkeznek a burkolattal. A hűtőbordák egymás közt talán összeérnek. De az első működik, csak a többi nem (9v mérek akármerre tekerem)
Egyébként most nézem, h a 3ik rendesen összeér a 2 ill. 4ellehet ez a hiba...
-
valory
tag
-
valory
tag
Sziasztok,
Csináltam egy ventilátorvezérlő panelt, LM317T IC-vel, pontosabban 4 IC van egy lapon. Külön-külön működött mind, most h befejeztem, csak az első működik rendesen a többi kb. 9 volton áll, hiába tekergetem a potit. Egy közös pontból kapják a + ill. - ez lehetne a baj ? Ha igen, akkor mit csináljak? Van egy-egy közös pont, ahonan 4-4 drót megy a pluszhoz, ill. minuszhoz.
Válaszotokat előre is köszönom!
-
valory
tag
Sziasztok,
kérdésem nem éppen hobby, de elektronikai, remélem tudtok segíteni. Van nekem egy Uher UA120 típusú erőlködőm, és 1-2 napja a jobb oldali hangfal randomra néha pukkadozik egyet kettőt (természetesen hátul a kijöveteleket teszképpen cseréltem, ugye akkor a bal oldali csinálta ezt). Mi lehet a gond? Nagyon súlyos? Ha nem, akkor orvosolnám én itthol lehetőleg. Nem bánnám a gyors választ, mert így már nem igazán merem használni, nehogy kimenjen a végfok, elég drága dolog...Válaszotokat előre is köszönöm!
-
valory
tag
Esetleg aki ért az elektronikához (nem úgy mint én
) nem tudná újratervezni egy külön nyákra a beteg IC-nek (BL108) a működését új alkatrészekből, hogy csak szálakkal becínezzem oda ahol vannak ennek a lábai és újra működne. Remélem érthető amit akarok mondani.
Nagyon szépen köszönöm előre is! -
valory
tag
Hát lehet az új hamarabb menne, de nagyon megfogott a kinézete. Amúgy az "alsó részt" (amin van az áramkör, meg a "beteg" IC) ha valaki újratervezné nekem a rajz alapján, annak nagyon örülnék és akkor új is lenne meg nem is
(sajna én nem értek az elektronikához, így én nem tudom rajz nélkül megcsinálni...)
-
valory
tag
Szerencsére volt kapcsolási rajz, remélem tudod (vagy valaki tudja), milyen IC-vel helyetesítsem a "beteget" (amúgy I.P.R.S. Baneasa gyárban készült, ha ez is segít vmit)
-
valory
tag
megérdeklődöm, ha lesz valami, írok
Más: kellene egy nagyon egyszerű kapcsolási rajz amit olcsópénzért összerakok, olyan Knight Rider futófényhez, aminek a futó-sebességét tudom állítani egy potival (amiket találtam, vagy bonyolult volt, vagy nem volt álítható, 8-12 led közötti legyen)
Köszönöm előre is! -
valory
tag
Sziasztok,
szeretnék építeni egy VU-méter panelt és segítséget is kértem a szomszédtól, aki fiatalabb korában foglalkozott ilyesmivel, adott egy ledes sztereo vu métert, amin 2 sor led van, egy régebbi román gyártmányú erősítőből lett kiszerelve. Mondta, hogy az egyik IC rosz benne, lemérte nekem, h melyik, mondta h vegyem meg, bár olyat már nem találok, de van helyetesítője és kicseréli nekem rajta. A boltban persze nem volt, és nem is tudta az eladó, mivel tudnám helyetesíteni ... az IC kódja B L 108 (a B az béta). Szóval a segítségeteket kérem.
Válaszotokat előre is köszi!
-
valory
tag
okés, akkor maj keresek olyat ami 2V-ról is képes világítani.
Amúgy ha 220ra kötöm a kapcsolót, akkor mind2 szálat rá kell kössem, h világítson (fázist meg a nult is), vagy amúgyis mind2 szálat meg kell szakítsam, ha ki/be kapcsolok vmit? (mert külön erre a célra is vettem "világítós" kapcsolót, csak nagyobbat mint a tápokon) -
valory
tag
Sziasztok,
vettem olyan kapcsolókat, amilyenek vannak a tápokon is, csak olyat amelyik világít ha be vagy ki van kapcsolva, de ez nem működött 12V-on, miért?
-
valory
tag
válasz
DuplaZso #7151 üzenetére
hát a sz.gép táp nem jó, nem akarok a lakásban magam után cipelni 1 tápot
1 gyufás/cigisdoboznyi cucc okés, gondolom a másik elfér annyiban. Móriackaábra az jó, csak nem tudom leolvasni
nem azért mert Móricka, nem értek az elektronikához, szal hülyegyerek ábra kell, mint a ventiszabályzóhoz linkelt oldalon, szájbarágósan
az IC meg nemigazán volt hogy kapjon áramot külön, mert akkor lett kipróbálva, amikor elkészült teljesen a nyák, vagyis egyszerre a másik 2vel. A lényeg, hogy volt másik és azzal műxik!
hamarosan képek a gányolós topikban
-
valory
tag
Még egy kis segítség kellene:
van egy 12V-os trafóm, amin lehet állítani a V-okat 1,5 és 12 között 1,5V-ként, a baja az, h 1,5V van állítva és 3,8V ad le. Ezzel nem is lenne baj, mert nemigazán használom, de kellene, h néha rákössem a digi-fényképezőgépemet, aminek kerek 3V kell, így nem merem rákötni. Szóval, mi kell, h a 3,8-ból 3 legyen? Gondolom valami ellenállás, és aztis hogyan kössem be? simán a + szálon legyen rajta és kész?
Segítségeteket előre is köszi!
-
valory
tag
válasz
Hujikolp #7144 üzenetére
ennél jobbakat nem tudok csinálni jelenleg, de a forrasztások ugyaúgy vannak és az alkatrészek is ugyanúgy állnak, párszor átnéztem már, mivel nem értek az elektronikához, vigyáztam is, h mindent jól forraszak be... (amúgy az első amelyik nem műkszik, onnan nézve, ahonnan csak a forrasztások látszanak, alulról)
Cseréljem ki a nem működőnél az IC-t? -
valory
tag
sziasztok
a problémám a következő: csináltam 3 ilyen vezérlőt 1 nyákra és csak kettő működik rendesen, a 3iknál mikor a potit letekerem 7,5V ad, mikor meg teljesen fel akkor meg 6,9-et, kb negyed állásba meg 5,4V-ot. Mi lehet a hiba? (nem értek az elektronikához...)
Válaszotokat előre is kösz!
-
valory
tag
földbeveretés sajna nagyjából kihúzva, 2 éve volt lecsmpézve az egész lakás, a földelés ténylegesen a mi hibánkból maradt ki, faterel egyszerűen elfelejtettük h nincsen, lett volna itthol az a 2-3 méter hosszú betonacél, ami nagyjából elég 1-2 szobának. A radiátorra csak azért gondoltam, mert behálózza az egész lakást, mondjuk a föld alá nem megy (kivéve a szomszédos szobába, ahol kb. 5m hosszúságba, kb. 20cm mélyen végigfut a szoba alatt a 2 rézcső, ami ráadásul szigetelve van, korózió védelem szempontjából).
Másszóval ha most kellene leverni, kellene 1 lyukat fúrni az egyik csempébe, amit így utúlag nehéz eltüntetni... -
valory
tag
köszönom a válaszotokat, a cikket el fogom olvasni. De valaki megmondaná konkrétan, hogy ha "leföldelem" a gépem, úgy ahogy leírtam, az jó lesz valamire?
-
valory
tag
Jobban megfogdosva ráz az máskor is... A földelést megoldhatom úgy, hogy a házom levő egy csvar alá teszek egy kivezetést és rákötöm a fűtőtestre? (magánház, saját központi, szal a szomszédokat nem fogja megrázni
) Más megoldás nem jutott az eszembe, "gyárilag" nincs földelés a 220as aljzatokba.
-
valory
tag
-
valory
tag
Kis segítség kellene, remélem itt valaki segíteni tud. Adott egy 3 pozicíós kapcsoló, mely 3 ventit vezérel. Ha lekapcsolom a kapcsolót ugyebár a ventik még forognak egy ideig, az általuk termelt áram nem süthet ki valamit a gépembe? (egyenáramú motorokat ha forgatunk ugyebár dinamóként működnek). A kapcsolón 6 lábacska van, esetleg a GND-t is kössem rá(logikusan a szabadon maradt 3 lábra)? Így nem húz át a + részre, nem csinál zárlatot?
Ilyen a [kapcsoló], (jobb fotóm most nincs róla) a lényeg, hogy van még egy sor lábacska rajta.
A válaszotokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged