Hirdetés
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) Lite – mennyit ér a név?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Google Pixel topik
- A Vivo S50 Pro mini is beáll a sorba
- Ismét az Apple veheti át a piacvezető pozíciót
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Ennek a megállapítását segítette volna a 12V-os autóizzó teljesítményének a megtudása, de erre senki sem válaszolt.
Simán válaszol a Google, én 15 éve szinte semmit nem kérdezek fórumon, viszont gyakran írom befelé mások kérdéseit a keresőbe. Idővel angol is ragadt rám, onnan kezdve gyakran csak fordítok másoknak. Persze, ez egy ilyen hobbi, amiből valójában én tanulok, rengeteget.
Ehhez nyilván nem árt, ha akadnak olyanok is, akik kérdeznek. De azért én különbséget tennék, mert vannak túlzottan tehetetlen figurák is (sült galamb a szájba?), ami azért már túlzás.
Autóizzó van sokféle, talán a 21 W-os egyszálas izzóról van szó (index, féklámpa, tolató célra például).
http://www.gbsalpine.com/english/collection_part/electro/lampe.html
Egyébként valóban csak négy alapművelet kérdése. Az Ohm törvény háromféle variációja, valamint a teljesítmény P=UxI. A többi tiszta logikai játék.
Jól jöhet még sokszor a P = I2 xR vagy U2 /R is

-
Lompos48
nagyúr
Átnéztem a törvényeket, de ez a fenti dolog miatt nem segít.
Persze, hogy nem, mert nem érted őket.

5V-os táphoz és 0,5A áramhoz 10 ohm kell. Ez 2.5W-ot jelent teljesítményben.
5V-os táphoz és 0,25A áramhoz 2x10(sorbakötve)=20 ohm kell. Ez 1.25W-ot jelent teljesítményben.
12V-os táphoz és 0,5A áramhoz 24 ohm kell. Ez 6W-ot jelent teljesítményben.
12V-os táphoz és 0,25A áramhoz 2x24=48 ohm kell. Ez 3W-ot jelent teljesítményben.Te tudod, hogy melyik áramtól felfelé indul a táp. Válassz annak alapján. Ez eddig Ohm volt!
Azt sem értem miért nem jó a táphoz 2 db párhuzamosan kapcsolt R?
Ide Kirchhoff kell!

Jó, persze hogy jó, bármi jó, csak úgy kell számolni. Az is igaz, hogy a teljes áram feleződik (ezt mondja Kirchhoff is), csak az a baj, hogy a párhuzamos ellenállások eredője kisebb, mint az egyedek bármelyike. Egyformák esetén a fele, akkor pedig Ohm szerint az áram duplája fog folyni, ami persze feleződik, ahogy írod. Értsd úgy, hogy 20 ohm-hoz 2 darab 40 ohm kell párhuzamosan.
Na, ezekkel az értékekkel, papírral, ceruzával lehet/KELL számigálni (max. a 4 alapművelet).
Ne várdd, hogy más számoljon ki mindent helyetted! Örülj minden útbaigazításnak. Másnak is értékes az ideje. Meg esetleg únja is ismételten ugyanazt kalapálni valaki fejébe.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Vírusirtó topic
- Nothing Phone (3a) Lite – mennyit ér a név?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Konteó topic
- 5 kilowattos GPU-k előtt nyitná meg az utat az Intel
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Óra topik
- További aktív témák...
- Precision 5690 FHD+ IPS Intel Ultra 7 165H RTX 1000 Ada 1TB 32GB magyar vbill gar
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS érintő Ryzen 5 PRO 7540U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- GamingFórum.hu - Meghívó link
- ThinkPad T14 Gen1 14" FHD IPS i5-10210U 16GB 256GB NVMe IR kam új akku gar
- X13 Yoga Gen3 27% 13.3" QHD+ IPS érintő i5-1245U 32GB 512GB ujjlolv IR kam aktív toll gar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 4GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD I W10 I Gari!
- Xiaomi 14T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad P14s Gen 1 i7-10510U 32GB 1000GB Nvidia Quadro P520 14" FHD Gar.: 1 év
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

ekkold