Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Lompos48

nagyúr

válasz CPT.Pirk #21631 üzenetére

Nem sok értelmét látom. Első látásra azt mondanám, hogy magasfrekvenciás gerjedést előz meg. Másodikra, ha a fázisviszonyokat nézem pozitív visszaacsatolásnak néz ki. Egyik esetben sem kellene nagy befolyása legyen. A 68pF impedanciája még 100kHz-en is 47k körül van, ami a 150 ohmmal kombinálva nem sok hatással lehet a frekvenciamenetre.
    Nincs most időm nekifogni szimulálgatni meg nem is vagyok direkt érdekelt, azt megpróbálhatnátok szimulálni, hogy a 68pF változtatásával hogy változik a frekvenciamenet.

A fólia vs. elektrolitkondenzátor vitához azt fűzném hozzá, hogy szerintem kimondottan térfogatproblémáról van szó. Egy 100V-os 2uF-os fóliakondenzátor kb 3-4 cm hosszú és 2cm átmérőjű henger. Egy 10uF-os következésképpen 5x nagyobb térfogatú. 2-3 ilyen kondi elfoglalja a NYÁK negyedét-harmadát. Elkót használva sokat csökkennek a méretek, ilyen alkalmazásban nem áll fent olyan helyzet, amikor az fordítva lenne polarizálva, tehát nem tud plusz torzításokat produkálni. Akkor meg miért ne az utóbbi? Egyébként személyesen még nem látam 3.3uF-nál nagyobb fóliakondit, csak polarizálatlan elkókat, amiket pl. villanymotoroknál használnak.
    Lehet, hogy most valaki azzal jön, hogy: "de másképp hangzik!". Lehet, de ha mérések ezt nem mutatják ki, én nem tudom elfogadni argumentumnak, meg kételkedem is.

@ozzy711 Az R21 az úgynevezett szuperdióda, amelyik a végfok nyugalmi áramát állítja be, a 2 bázist közelebb/távolabb húzza/tolja egyenáramú szempontból

Új hozzászólás Aktív témák