Hirdetés

2019. február 17., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  HiMedia lejátszók

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-01-24 06:55:51

Mobilarena

Tartalomjegyzék:

(A lenti összefoglalóban található információk elsősorban a Q10 Pro és a Q5 Pro lejátszók kapcsán értendőek, de mivel a Q30-as jelölésű modell rendszere ezen tulajdonságaiban nem annyira jelentősen térhet el ezektől, ezért arra is érvényesnek lehet tekinteni őket a legtöbb esetben.)

1. Ajánlott beállítások, alkalmazások és firmware verziók a Q10 Pro/Q5 Pro lejátszókhoz

2. Bug-ok, hiányosságok és lehetséges megoldások a Q10 Pro/Q5 Pro lejátszókkal kapcsolatban

3. Firmware-frissítés/update menete HiMedia Q10 Pro/Q5 Pro lejátszókhoz

---------------------------------------------------------------------------------------

1. Ajánlott beállítások, alkalmazások és firmware verziók a Q10 Pro/Q5 Pro lejátszókhoz->

Ajánlott beállítások: (folyamatban)

->Fontos infó kezdőknek: A "Wrapper-ezésről": Ez azt jelenti, hogy KODI alól navigálva és onnan indítva egy videót, nem a KODI saját (meglehetősen gyengén operáló) lejátszójával, hanem a sokkal inkább ajánlott "gyári" HiMedia Player-el fog indulni a lejátszás (ennek előnyeiről lást lentebb).
Fontos, hogy ha frissítjük, vagy újra telepítjük a KODI-t, akkor a Wrapper-t a további megszokott működéséhez újra kell aktiválni. Ennek módja: MyApps-> Wrapper-> Megnyitjuk-> KODI Player-re állítjuk-> Kilépünk-> Újra megnyitjuk-> Wrapper Player-re állítjuk-> kilépünk és kész.

* Hálózati SMB megosztás adatainak manuális megadása:

->Media Center-> LAN-> Add Share -> itt írjuk be -értelemszerűen- a megosztó gép (pl. NAS vagy PC) ip címét és a megosztott mappa nevét. Valamint -ha jelszóval védett a megosztás- akkor a szükséges felhasználónevet és a jelszót is. Ha csak a gyári Media Center-t használjuk a média állományok betallózására, akkor elegendő ez a beállítás is.

->KODI-ban ezt a funkciót a Video-> Files-> Add Videos...-> Browse-> Add Network Location-> alatt találjuk. Itt a Protocol-t SMB-re kell állítani és ugyan azokat az adatokat kell megadni, mint a Media Centerben.
Ez utóbbi akkor javasolt, ha a KODI-t (is) használjuk a média állományok tallózására.

Mindkét esetben az összes, külön megosztott "szülő könyvtárat" külön-külön be kell így táplálnunk.

Illetve, mindezért ajánlott a router-ünkben fix ip címet kiosztani a megosztásokat tartalmazó gépek számára.

* Felbontásra vonatkozó beállítások: (A Setting-> More-> Display-> Custom Display Format menüpont alatt találjuk.)

Ha 4K képes TV-d van és gyakran játszanál le 1080p-s, vagy az alatti felbontású videókat is, akkor kétféle ajánlott felbontási kombináció javasolt:
->Ha a képminőség a fő szempont, akkor 1080p és ez alatti felbontású videók lejátszása esetén, előbb állítsuk 1080p@60Hz-re a felbontást és a képfrissességet. (Így a 4K-ra történő felskálázást a feltehetőleg jobb minőséget produkáló TV-d fogja végezni).

->Ha a "kényelem" a fő szempont, akkor hagyhatjuk mindig 2160p@60Hz-en is, bár így az 1080p-s és az alatti felbontású videók felkonvertálását már a médialejátszó végzi. (Embere válogatja, hogy ki mennyire veszi észre az ebből adódó minőségkülönbséget és hogy zavarja e egyáltalán).

+ Ez azért lényeges beállítás, mert nem történik automatikus felbontás váltás 1080p és 4K között a lejátszás során (ez egy sajnálatos Android limitáció).
Tehát, a legjobb képminőség elérése érdekében: ha éppen 4K anyagokat akarsz lejátszani, akkor 4K-ra állítsd, ha pedig éppen FHD-t vagy az alatti felbontásúakat, akkor 1080p-re.

* További ajánlott képbeállítások:

A színtérre-re, bitmélységre és a HDR-re vonatkozó beállításokat itt találjuk: Settings-> More-> Advance options

->Video Color & HDMI Deep Color: FHD kijelző esetén a YCbCr444 10bit beállítás javasolt. UHD TV/projektor esetén a 60Hz-es képfrissítéshez a GUI-ra a YCbCr420 10bit -lenne- az értelemszerű.-> Viszont egy az automatikus színtér és a bitmélység váltás érintő "bug" miatt, ez az UHD felbontás esetén ennél némileg komplikáltabb kérdés.-> Ennek kapcsán olvasd el a "Bug-os és hiányosságok" szekció erre vonatkozó részét és ajánlását!

(Továbbá: A 2.1.0-ás és a 2.1.1-es firmware-ben alapból el vannak rejtve a színtér/bitmélység a beállítások, ezek előhívására nyomjuk meg sorrendben a távirányítón a következő gombokat, mialatt az Advanced menüben vagyunk:0 3 5 1 ->majd lépjünk ki és lépjünk újra be az Advanced menübe.
+ De nem is biztos, hogy szükségünk lesz ezek előhívására, ha a lejátszó alapból és automatikusan a kijelzőnek legmegfelelőbb beállítást alkalmazza.->Lásd.: a fent idézett hibára vonatkozó részben taglalva.)

->HDR mode: Auto

* KODI beállítása online stream-eléshez:

Ha IPTV klienst, vagy bármi más online stream-elő Add-on-t használnánk KODI alatt, akkor az akadás és hibamentes lejátszáshoz a következőket kell tenni: A KODI-ban a System-> Settings-> Video-> Acceleration-> menüben kapcsoljuk KI mind a két "Hardware acceleration" funkciót.

* A távirányító megszokott, helyes működésmódjának visszaállítása KODI 17.x alatt:

Ha azt tapasztaljuk, hogy KODI 17.x alatt nem a szokványos módon működnek a távkapcsoló Back és Menu gombjai, ajánlott elvégezni a következő beállítást: Add-ons-> My add-ons-> Peripheral libraries-> Joystick Support-> ezt pedig itt rakjuk Disable-re. Így ugyan úgy (helyesen) fognak működni a gombok, mint az már a KODI korábbi verzióiban eddig is megszokott volt.

* A lejátszó távirányítása Android-os mobil eszközökkel (Okos telefon / Tablet): HiControl app

2.0.3-as és újabb firmware-ekhez, Android 7-es mobil eszközök esetén: [link]

Korábbi firmware-ekkel és Android 6-al és 5-tel is kompatibilis verzió: [link]

Vagy választhatunk hozzá (opcionális) egyéb távirányító alkalmazást is pl.: CetusPlay.

* Ajánlott filekezelő alkalmazások:

Total Commander SMB plugin-nal, ES Explorer, Solid Explorer (ezekkel a megfelelő beállítások után a hálózati SMB megosztásokat is eltudjuk érni). Illetve a FreeFTP Server, amely a lejátszó és más hálózaton lévő eszközök tárhelyei közötti leggyorsabb másolást teszi lehetővé (gyakran gyorsabb, mint a SAMBA/SMB). Használatához egy másik gépen futtatott FTP kliens alkalmazás is szükséges (pl. Total Commander->FTP), ahonnan vezérleni tudjuk az adatmozgatást.

*Ajánlott zenelejátszó app-ok, akár DSD-hez is: HibyMusic (ez tud .iso-ból DSD lejátszani) USB Audio Player Pro, Neutron Music Player, Onlyo HF Player.

* Légegerek: A legtöbb Android-os app-hoz, mivel azok eredetileg érintő kijelzőre és nem egy "egyszerű" infrás távra lettek tervezve, ajánlott egy légegér (Airmouse, Flymouse) beszerzése, amivel a gyári távirányító funkciója is teljesen kiváltható. Mindenképp érdemes olyat választani, aminek legalább 5 gombja IR tanítható, hogy be tudjuk rá programozni a gyári táv ki/be kapcsoló gombját és a nekünk fontosabb funkciókat (pl. Audio, Subtitle gombok). Az alap, média lejátszáshoz szükséges gyári applikációkat viszont a gyári infrás távval is normálisan tudjuk kezelni.

Ajánlott firmware-ek:

Az 1-el kezdődő verziószámú firmware-ek Android 5.1.x-esek, míg a 2-vel kezdődőek Android 7-esek.

Jelenleg az Android 5.1.1-es 1.0.9 verziójú és a 2.0.1-es, illetve a 2.0.6-os verziójú Android 7-es firmware bizonyult a legajánlhatóbbnak. Sajnos a 2.0.7-es verzióval felfelé kezdődő FW-ekben mind jelen van a bizonyos "felirat kimaradásos" hiba (részleteiben lásd.: 2. Bug-ok, hiányosságok... pontot). Bizonyos esetekben talán még mindig az 1.0.9-es a legajánlhatóbb (lásd alább a 2.x.x-es firmware-ek hibáit). Jelenleg úgy tűnik az Android 7-es 2.1.1-es verziójú firmware bizonyult eddig a legajánlhatóbbnak, melyben már a "felirat kimaradós bug"-ot is javították. Illetve, úgy általában az Android 7-es firmware-ekben sokat gyorsult a SAMBA átvitel az 5.1-esekhez képest, ha valakinek ez is szempont lenne pl. a belső merevlemez miatt és a képminőség is észrevehetően javult egy kicsit.

Ezekhez képest az összes korábbi verzió csak rosszabb volt valamilyen szempontból, ezekkel már nem érdemes kísérletezni sem. Egyáltalán nem ajánlott firmware viszont a 2.0.3-as, melyben visszatért a gamma ingadozós/villogós Imprex bug és a rendszer hajlamos a kiakadásra is, egy rosszul implementált szoftverkomponens miatt.

Illetve érdemes lehet megpróbálni a közösségi fejlesztésű ú.n. Custom Firmware-eket (CFW), melyek a HiMedia által kiadott hivatalos firmware-ekre épülnek, de jelentősen átkozmetikázott kezelőfelülettel és néhány esetben egy-két apróbb hibajavítással is. Pl. a 2.0.3-es CFW esetében sikerült kijavítani a rendszer stabilitását érintő hibát (viszont az Imprex-es gamma ingadozás sajnos megmaradt). Figyelem!: A CFW-ek telepítésére néha eltérő instrukciók vonatkoznak, mint amelyek a "Firmware-ek telepítése..." szekcióban szereplenek. A CFW-ek telepítési instrukcióit és és a letöltési linkeket itt találhatjátok.

---------------------------------------------------------------------------------------

2. Bug-ok, hiányosságok és lehetséges megoldások a Q10 Pro/Q5 Pro lejátszókkal kapcsolatban:

(Figyelem!!! Az alábbi bug-listában szereplő linkeken megadott patch-ek, javítások, közösségi, azaz nem a HiMedia által készített hivatalos megoldások és habár eddig nincs olyan információ, hogy bármelyik is valamilyen korrigálhatatlan hibát okozott volna, de azért mindenki csak saját felelősségére próbálgassa őket!)

Ismertebb és komolyabb bug-ok:

* UHD kijelzővel rendelkezőket érintő "hiba" az automatikus színtért és bitmélység váltás során a videók lejátszása alatt: Ha az Advanced menü-ben 2160p / 60Hz esetén 420 / 10bit-es színtér és bitmélység beállítást alkalmazunk (ez lenne -elvileg- az optimális eset), akkor a 30fps(Hz) és az alatti videók lejátszása során 422 / 8bit-re fog átváltani a kimenet. Mivel ilyenkor a képminőség szempontjából -elvileg- optimálisabb lenne a 444 / 10bit, vagy legalább a 422 / 10bit kombináció (már a lejátszás alatt, tehát a frekvencia váltás után) , ezért ezt bizonyos mértékig egy "hibának" kell tekinteni. A kijelző típusától is függ, hogy ezen beállítások közötti eltéréseket mennyire vesszük/vehetjük észre majd (ha egyáltalán), érdemes saját megfigyelés alapján tesztelni és kiértékelni, hogy látunk e -számunkra még érzékelhető- különbséget.

->Megoldás: A 2160p-s felbontáshoz állítsuk 30Hz-re a GUI-t és a színtért/bitmélység kombinációra válasszuk a 444 / 10bit beállítást. Így 30fps(Hz) alatti videók esetén a lejátszás során is megmarad a 444 / 10bit a frekvencia váltás után. Ez persze bizonyos szempontból nem épp egy optimális "megoldás" (a 30Hz-es GUI miatt), ennek lehetséges hátrányairól ebben a poszt-ban olvashatsz.
->Illetve van még egy "nem hivatalos" eljárás is megoldás képen az áthidalására, amire egy PC-ről futtatott .bat batch file-ra lesz szükség. Akit ez érdekelne, ennek részleteiről a Topic-ban tájékozódhat, rákérdezés, vagy rákeresés útján.
->Illetve természetesen várjuk a hiba hivatalos javítását is a HiMedia részéről.
->FHD kijelzővel rendelkezőket ez fenti a hiba egyáltalán nem érinti! Az ő esetükben a lejátszó miden frekvencián tartani fogja a legkedvezőbb 444 / 10bit-es beállítást a lejátszás során.

* Az Imprex képjavító motor bizonyos esetekben és körülmények között "hibásan" működik. Ezt "gamma villódzásnak" vagy "vibrálásnak" lehetne leginkább nevezni. A hiba lényege: bekapcsolt Imprex esetén bizonyos jelenetekben, leginkább amikor a kép nagyobbik része inkább sötétebb a világosabb színű, vagy jobban megvilágított háttér elemek (pl. mennyezet, falak stb.) fényereje gyors, villogásszerű változásokat produkál. Leginkább ahhoz hasonlítható, mintha egy villogó, zárlatos lámpával lenne megvilágítva a helység, amiben az adott "jelenet játszódik". Ugyan akkor eléggé változó és megjósolhatatlan, hogy ki hányszor és milyen mértékben fogja majd tapasztalni. Van, akinél szinte állandóan, bármely videóforrás esetén jelen van a villogás, míg van akinél jóval ritkábban jelentkezik (pl. 6 videóból csak egy esetben), másoknál pedig szinte még soha nem jelentkezett a hiba, vagy legalábbis csak elvétve és alig tapasztalható módon. Az is eléggé változó lehet, hogy akinél előjön, annál az adott videóban hány alkalommal és milyen hosszú ideig jelentkezik a hiba. Van, hogy csak egy pár perces, rövid jelenet erejéig, van úgy hogy több egymástól független jelenetben is és lehet hogy szinte az egész videó alatt tapasztalható lesz.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni a hiba konkrét okát, csak találgatások vannak, de feltételezhető, hogy a TV készülékek típusától/fajtájától és mellette a Himedia Box-ra installált firmware verziójától, illetve ezek kombinációjától is függhet az előfordulás valószínűsége. Vannak firmware-ek amelyekkel viszonylag kevesebb alkalommal jelentették a hibát (pl. az 1.0.9-es) és vannak amelyeknél jóval gyakrabban (pl. a 2.0.4-es).

Megoldás: ha zavaró mértékben és ideig tapasztaljuk a hibát a videó nézése során, egyszerűen kapcsoljuk ki az egész Imprex képjavító funkciót a menüből.
Egyelőre még szintén várjuk rá a teljes körű javítást a HiMedia részéről.

* A 3D BD iso lejátszás még nem kadenciahelyes. 24Hz-en játsza le őket a 23.976Hz helyett. Ez pedig mikro-akadásokhoz vezethet a lejátszás közben. (TV-d től függ, hogy mennyire tudja ezt kompenzálni és hogy észre vehető e egyáltalán. Pl. Az én Samsung H6400-as, aktív 3D-s TV-men egyáltalán nem érzékelhető).

* A DVD-ket és a többi hasonló "váltókép-soros" (interlaced) videókat, alapból "felezett" képfrissítéssel játssza le a gyári lejátszó: PAL DVD-k és interlaced videók esetén 50Hz helyett 25Hz-en és NTSC DVD-k és interlaced videók esetén 59.94Hz helyett 30Hz-en, ez pedig olykor szemmel látható minőség romlást eredményez a mozgásmegjelenítésben.

Bár jobb minőségű DVD forrás esetén sem minden esetben okoz túlságosan észrevehető képi minőségromlást a frekvenciaváltás hiánya, sőt maga a kép még egész korrektnek mondható, de a "darabosabb" mozgásmegjelenítésben tetten érhető lesz (főleg a hosszabban oldalra svenkelő kameramozgás esetén).

De erre készült egy közösségi patch, amivel ez korrigálható. -> Ezt csak abban az esetben ajánlott felrakni, ha gyakran szeretnénk DVD-ket, vagy egyéb váltósoros videókat lejátszani!

Illetve ennek az esetenkénti "korrigálásra" létezik egy másik -általam inkább jobban ajánlott- megoldás is: a Settings->Playback menüben kapcsoljuk ki a 24p módot és a Settings->Display opciót pedig állítsuk manuálisan 50 vagy 60Hz-re, az épp lejátszani kívánt DVD, vagy egyéb váltósoros (interlaced) videók formátumától függően. Így gyak. mi végezzük el manuálisan a helyes "frekvenciaváltást" a lejátszó helyett. Természetesen ezeket a beállításokat érdemes mindig visszarakni a "szokásos" 60Hz-re és 24p mód->ON-ra, mielőtt egyéb, nem váltósoros videót akarunk lejátszani. Személy szerint ezt a megoldást találom a legajánlhatóbbnak. -> E fenti megoldást nem csak a DVD-é és az egyéb interlaced videók, hanem a sima "progresszív" 25fps-es és 29.97fps-es videók esetén is ajánlott alkalmazni, mert sokkal folyamatosabbá teszi a mozgás megjelenítést!!!

Vagy egy harmadik alternatív megoldásként felrakhatjuk a KODI saját lejátszójához készült, közösségi, automatikus képfrissítés váltó patch-t is, mellyel így a DVD-k is a helyes frekvenciára váltva játszhatóak le a KODI lejátszójával. Bár ez utóbbi megoldás esetén, csak egy gyenge minőségű, szoftveres deinterlacing eljárást alkalmaz a KODI, ami miatt szintén elmaradhat a kép minősége az elvártaktól.

(Egyelőre eléggé kétséges, hogy a HiMedia mikor "ér majd rá" ezt is rendbe hozni, mert a többi bug mellett ez most még elég alacsony prioritású.)

* A "crop-olt", azaz a felső és az alsó fekete sávoktól megszabadított "4K" HDR videókat (pl. a 3840*1600-as felbontásúakat) rossz képaránnyal, vertikálisan a teljes képernyőre "kinyújtva" jeleníti meg. Nem HDR-es videókat nem érint a probléma. Ez egy SDK szinten létező hiba, amit először a chipset gyártójának, azaz a Hisilicon-nak kell korrigálni. De a HiMedia erre is ígéri a javítást. Ezt a hibát a 2.0.4-es verziójú firmware-ben és onnan "fölfelé" már javították!

* 4K TV tulajdonosokat érintő hiba: Ha a rendszer felbontását és képfrissítését 2160p@60Hz-re állítjuk a beállításokban, akkor azt hajlamos a lejátszó egy kiszámíthatatlan idejű tétlenség után "elfelejteni" és magától visszaváltani (általában) 1080p@60Hz-re. Akkor is előfordul, ha kikapcsolás előtt még 2160@60Hz volt a beállítás, de az újabb bekapcsolás után már szintén "elfelejti" ezt. Szerencsére viszont ez a hiba jelenség, aktív tevékenység, így pl. video lejátszás közben sem jelentkezik.

* A 2.0.6-os firmware verziótól felfelé, az SD 720x576 felbontású 16:9-es képarányú videók esetén az "Original ratio" képarány beállítással, rosszul detektálja a képarányt és ezáltal 4:3-as képarányúan és "összenyomva" jeleníti meg a képet. Megoldás: manuálisan rakjuk "Full screen" beállításra a képarányt.

* A 2.0.6-os firmware-el (de lehet más 2.x.x-esek esetén is) tapasztalható némi, pár száz milliszekundumos hangcsúszás (leginkább az, ahogyan a beszéd "előbb érkezik" az ajakmozgáshoz képest), ha az analóg hangkimenetekről nyerjük ki a hangolt. Néha észre sem venni, de ha az ember a dialógusokban az szájmozgásra is koncentrál, akkor bizony zavaró tud lenni. Passthrough-n (a beállításokban ez a RAW vagy PCM) átengedve a hangot az erősítő, vagy a TV felé, egyáltalán nem tapasztalható ez a csúszás.

* 7.1 csatornás AAC hangsávokat nem tudja a lejátszani. De a sztereó és az 5.1-es AAC-vel nincs ilyen gond. (Mivel a 7.1-es AAC elég új és ritkán alkalmazott hang formátum, ezért ez túl nagy gondot nem jelenthet és a jövőbeli támogatása sem kizárt.)

* A FLAC 7.1-es hangsávokat, csak abban az esetben játssza le a HiMedia Player, ha van mellettük még egy másik (teljesen mindegy, hogy milyen) hangsáv is a video file-ban. Ha nincs mellettük egy második hangsáv, akkor nem ad ki magából hangot a lejátszó.

* Az 1.1.0-ás firmware esetén Q5 Pro lejátszókon a bal oldalsó USB 2.0-ás port nem működik. A többi firmware verzió esetén nincs ilyen probléma.

* Ha több merevlemez van egyszerre csatlakoztatva a lejátszóhoz (külsőt és belsőt is beleértve), akkor a boot-olás után nem fix sorrendben mount-olja és nevezi el őket. Ezért ha pl. az egyik HDD-nk eddig az sda1 elnevezést kapta, akkor új boot-olás után már lehet az sda2 vagy sda3 elnevezést kapja a file-rendszerben (teljesen kiszámíthatatlanul). Erre azonban létezik egy nem hivatalos közösségi patch.

(Ez voltaképpen nem teljesen nevezhető bug-nak, mert - állítólag - az operációs rendszer működési módjához tartozik ez a fajta háttértár kezelés, de mint a média lejátszó funkcionalitása és használhatósága szempontjából mindenképpen az.)

* Az automatikus SMB megosztás "felismerés" nem minden esetben működik, illetve firmware verziótól és más egyéb "rejtélyes" okoktól is függ, hogy valakinél működik e vagy pedig sem. Ha egy adott firmware verzióval rendben működött ez a funkció, akkor továbbiakban is -nagy valószínűséggel- működni fog, ha viszont firmware-t cserélünk, abban esetben ez már megint nem lesz 100%-osan garantált. Megoldás: adjuk meg a megosztásunk adatait manuálisan a Media Center-ben, vagy csak a KODI-ban (igény szerint). (Bővebben lásd az összefoglaló "Ajánlott beállítások" menüpontját).

* A HDMI CEC funkció nem működik ezekkel a HiMedia lejátszókkal (alapból nincs implementálva), illetve még a házimozi láncban lévő többi eszköz CEC és ARC funkciójának működésébe is bezavarhat. (Ezen "összeférhetetlenségi" hibáknak a nagy részét a legújabb firmware-ekben már javították, de akadnak még felhasználók, akiknél továbbra is jelentkeznek!) Pl. ha a TV-ről egy TV adás hangját küldenénk ARC-on keresztül az házimozi erősítőre, miközben a HiMedia lejátszó is be van kapcsolva, akkor ezt általában meggátolja ez a hiba. Megoldás: egy "CEC-less" HDMI kábel vagy egy viszonylag olcsó CEC-less HDMI adapter használata a HiMedia lejátszó és a céleszköz között.

* Az Android-os kezelőfelület háttérképét nem mindegyik firmware-ben lehet megváltoztatni. Amelyikben viszont meg lehet (ilyen pl. a 2.0.6-os is), ott sajnos "belezoomol" a képbe, így nem a teljes képet jeleníti meg és nem lesz túl esztétikus a megjelenítése. Ez egyébként más Android-os rendszereken (pl. telefonokon és tablet-eken) is gyakorta előforduló jelenség. Ha ez zavaró, akkor ennek kiküszöbölésére ajánlott valamilyen segéd alkalmazás használata, vagy a gyári Launcher lecserélése a PlayStore-ból egy tetszőlegesre (pl. Nova Launcher), mely helyesen képes beilleszteni a háttérképet.

A felirat kezeléssel is van pár apróbb hiba:

* 2.x.x-es verziójú firmware-ek estén (a 2.0.4-estől a 2.0.6-os FW-ig ez a hiba javítva lett, majd a 2.0.7-estől újra "előjött"), ha két felirat túl közel van időzítve egymáshoz, akkor a második (következő) feliratot nem jeleníti meg a lejátszó, vagy csak olvashatatlanul rövid ideig. Az adott feliratoktól fog függeni, hogy ezt milyen gyakran tapasztalja valaki, de nagy általánosságban azért többnyire mentesek ettől a feliratok. Ettől függetlenül, nem árt számolni vele, hogy előfordulhat, ez pedig felhasználó függő, hogy milyen mértékben lehet zavaró. (1.x.x-es verziójú firmware-eknél egyáltalán nem tapasztalható ez a hiba.) -> Ez a hiba a 2.1.1-es firmware-ben javítva lett!!!

* 2.x.x-es verziójú firmware-eken (a 2.0.4-estől fölfelé már megoldódott ez a probléma), ha lejátszás közben szeretnénk a HiMedia lejátszójának menüjéből állítani a felirat időzítésén (szinkronizálásán), akkor elkezd beszaggatni a video lejátszás.

* srt formátumú feliratok esetén a dőlt szedéssel jelölt felirat sorokat (pl. <i>Példa mondat.</i>) nem jeleníti meg rendes dőlt szedéssel (pl. Példa mondat.), hanem csak normál szedéssel, ugyan úgy, mint a jelölés nélkülieket. A PGS (sup) formátumú feliratokat nem érinti ez a probléma.

* Valamint a HiMedia Player automatikus felirat-kódolás felismerése sem a legjobb, ezért relatíve gyakran előfordulhat, hogy a magyar ékezetes betűk helyett "kriksz-kraksz" és idegen nyelvű karakterek jelennek meg a kijelzett feliratban. Ilyenkor ezt nekünk kell manuálisan korrigálnunk a lejátszó menüjéből. Természetesen a felirat kódolásától függ, de általában az Univerzális, a Közép-európai, a Nyugat-európai és néha az Dél-európai beállítás közül lesz valamelyik a megfelelő. De a 2.0.6-os firmware-en már sokkal jobban működik ez az automatikus felismerés, mint korábban, így az is lehet, hogy alig fogunk ezzel a problémával találkozni!

(Szintén felhasználó függő, hogy ki, mennyire fogja ezt zavarónak találni, főleg hosszú távon. Tipikusan a "megszöksz vagy megszoksz esete". Kényelmetlen hiba, de gyakorlatban fél perc alatt korrigálható és itt a fórumról is sokak megtudtak relatíve békülni vele.)

KODI-val kapcsolatos bug-ok, korlátozások:

* 17.x-es verziójú KODI-k lejátszásra egyelőre teljesen felejtősek rá, csak tallózónak, Jukebox-nak ajánlottak a Wrapper-el. Ez a helyi lejátszásra és az add-on-okkal történő online stream-elésre is egyaránt vonatkozik. Még nincsen rendesen "hozzájuk igazítva" a lejátszók firmware-je, így a HD hangok sem mennek egyáltalán 17.x-es KODI-k saját lejátszójával. (A javítás és a teljes KODI 17.x kompatibilitás is be van már ígérve a HiMedia részéről, a HD hangokkal egyetemben).

* Aki lejátszásra is szeretné használni a KODI-t, annak (egyelőre) a 16.1-es verzió ajánlott, de KODI alatt alapból nem működik az automatikus képfrissítés váltás, ezért a lejátszás nem lesz kadencia helyes. ->Viszont van hozzá egy közösségi "automatikus képfrissítés váltó patch", amivel a videó lejátszás is kadenciahelyessé tehető KODI alatt is. A HD hangokról persze le kell mondanunk a 16.1-es KODI lejátszója esetén (a FLAC kivételével), de DD és a DTS hangok így is rendben mennek. Illetve a 16.1-es KODI alapból jó még az online média stream-elésre is (IPTV vagy más külső add-on-ok alól), amire a HiMedia Player viszont egyáltalán nem képes.

-> Kiemelendő azonban, hogy: a KODI alól Wrapper-el, vagy közvetlen a HiMedia Media Center-éből indított "gyári" HiMedia Player-nek nagyon szép képe van. És gyakorlatilag visz a fent felsoroltakon kívül mindent akadás és probléma mentesen.

Egyéb apróbb bug-ok, hiányosságok, korlátozások, inkompatibilitások:

* Nincs igazi, grafikus DVD/BD menu, csak az egyszerűsített, úgynevezett "Lite menu", ami a HiMedia Player alól érhető el. Erre létezik egy hivatalos patch, amivel lejátszhatóak lesznek a Blu-ray iso-k eredeti menüi, viszont ennek alkalmazásával a filmet a teljes menüből indítva, nem történik meg a helyes frekvenciaváltás, hanem a videó alatt is 60Hz-en marad a lejátszó. Így alkalmazása általánosságban mégsem ajánlott. (A patch DVD-k esetén nem működik!)

* 2.x.x-es verziójú firmware-ek esetén, nem lehet a külső billentyűzet nyelvét angolról másra megváltoztatni, így magyarra beállítani sem. Ennek korrigálására ajánlott az External Keyboard Helper Demo nevezetű alkalmazás, de ennek a használatát is hajlamos olykor elfelejteni a rendszer. Azonban ezt a 2.0.6-os firmware-ben már javították, itt egy "leírás" milyen beállítások kellene hozzá.

* A Netflix ezeken a lejátszókon max 480p-re (SD-re) van limitálva, licencjogok hiánya miatt. (Ennek megváltozása nem is várható. Jelenleg nagyon kevés olyan Android-os Média Box létezik a piacon, ami ezt támogatja.)

* A Primitive FTP alkalmazás nem működik rendesen az Android 7-es (2.x.x-es verziójú) firmware-ekkel. Helyette a FreeFTP alkalmazás ajánlott. (De Android 5.1-en, azaz a 1.x.x-es firmware verziókon nincs gond vele.)

* 2.0.1-es firmware-ben nem működik rendesen a Tidal alkalmazás. A KODI alatti Tidal kiegészítő viszont jól működik. (A 2.0.3-as firmware-ben ez javítva lett, de ez más bug-ok miatt, alapjaiban nem egy ajánlott firmware.)

A fenti lista első látásra hosszúnak tűnik, de ez még nem kell, hogy alapból elijesszen senkit. Mindenki gondolja át és mérlegelje, milyen valós elvárásai, igényei vannak a lejátszóval szemben és úgy vesse őket össze a fenti bug-listával. Vagyunk egy páran azért ezen a fórumon is, akik mindezek ellenére megelégedéssel használjuk ezeket a lejátszókat.

Ezen fenti hibák legtöbbjére be van már ígérve a javítás. Igaz, ez az ígérgetés már relatíve hosszú ideje tart és azóta nem sok erőre lépés volt, úgy tűnik mostanában eléggé szerencsétlenkedik a HiMedia a firmware frissítések összekalapálásával. Úgyhogy az, hogy mikor is érkezhetnek majd a konkrét javítások ezekre a hibákra, most még eléggé a "lutri kategóriába" tartozik, de azért nem is annyira reménytelenek a kilátások, mint ahogy a jelenlegi helyzet sem annyira rossz.

--------------------------------------------------------------------------------

3. Firmware-frissítés/update menete HiMedia Q10 Pro/Q5 Pro lejátszókhoz

(Fontos!: a Q30-as HiMedia lejátszó firmware-jeinek telepítéséhez szolgáló linkeket és az azokhoz szükséges információkat ezen leírások nem tartalmazzák. Azokhoz érdemes inkább a hivatalos hazai forgalmazói Fórum-on keresgélni).

Háromféle frissítési mód lehetséges:

1. A teljesen „tiszta”, nyomógombos telepítés USB Pendrive-ról.-> Ez sok szempontból ajánlottabb, mint az OTA frissítés. Előnye: nem keverednek és ütköznek majd az alkalmazások és rendszer a korábbi firmware adataival, így sok előre nem látható kellemetlenség megelőzhető. Hátránya: kissé bonyolultabb és kevésbé kényelmes, valamint az összes eddigi egyéni rendszer és alkalmazás béli beállítás (beleértve a KODI-ét is) teljesen elvész, mivel „nulláról” lesz feltelepítve a rendszer. Ha ez szempont, akkor lehetséges egy Android-os Backup alkalmazás használata előtte (pl. Titanium Backup), de ehhez előtte root-olni kell a lejátszót egy Windows-os PC segítségével. KODI-hoz pedig elérhető egy külön Back-Up kiegészítő (ez utóbbi valóban hasznos és esszenciális).

2. Pendrive-ról, a Settings->System update menüből elérhető telepítés.

3. OTA (Over-The-Air) frissítés.-> A Settings->OTA update menü alatt elérhető, internet-en talált firmware "online" frissítése.

Ez utóbbi kettő nem ajánlott módszer, mivel a meglévő firmware „alatt” pakolja fel az új verziót, ezért néha, némely alkalmazások, rendszer komponensek, beállítások összeakadhatnak a korábbi firmware-ben lévőkkel. Nem lehet megjósolni, mely esetekben és milyen szinten fog ez biztosan bekövetkezni, lehet nem is tapasztalható majd konfliktus, minden estre továbbra is inkább az első „tiszta” telepítési mód az ajánlottabb. Bár előnyük, hogy kényelmesebbek és egyszerűbbek és -általában- a rendszer korábbi beállításai és az addig telepített alkalmazások is megmaradnak.

(FIGYELEM! Az itt leírt frissítési eljárásokkal minden korábbi egyéni beállítás elvész, de a lejátszó forgalmazója mégis inkább ezt a „tisztább” frissítési módszert javasolja, mint az OTA vagy a menüből választott USB-s eljárást, melyeknél ugyan megmaradnak a saját korábbi beállításaink, de éppen ezek okozhatnak esetleg problémát egy új firmware alatt. Ezért ha egy OTA vagy menüs frissítés után gondjaid vannak, az itt leírt módszerek valamelyikével általában orvosolhatók a hibák. Valamint: Ezek a leírások és linkek CSAK EU/International firmware-es lejátszókhoz valók, kínai firmware-esre ezeket a firmware-eket nem szabad rátenni!)

Az alábbi leírások elég pontosak és részletezőek, de ha így sem vagy biztos a dolgodban és bármi kételyed merülne fel, akkor még a firmware frissítés megkezdése előtt, inkább kérdezz a Topic-ban!!!

-> 1.0.X-es verziókról 1.0.Y-os és 1.1.0-ás verziókra frissítéshez lásd az A. pontot!

-> 1.0.X-es és az 1.1.0-ás verziókról 2.0.0-ás firmware-re frissítéshez lásd a B. pontot!
-> 1.0.X-es és 1.1.0-ás verziókról 2.0.1-es verzióra frissítéshez lásd a C. pontot!
-> 1.0.X-es és 1.1.0-ás verziókról 2.0.3-as verzióra frissítéshez lásd a C.1 pontot!
-> 1.0.5-ös és korábbi verziókról 2.0.4-es verzióra frissítéshez lásd a C.2 pontot!
-> 1.0.7-es és újabb 1.X.X-es verziókról 2.0.4-es verzióra frissítéshez lásd a C.3 pontot!
-> 2.0.0-ás verzióról 2.0.1-es és 2.0.3-as verziókra frissítéshez lásd a D. pontot!
-> 2.0.0-ás és 2.0.1-es verziókról 2.0.4-es verzióra frissítéshez lásd a D.1 pontot!
-> 2.0.3-as verzióról 2.0.4-es verzióra frissítéshez lásd a D.2 pontot!
-> 2.0.0-ás, 2.0.1-es és 2.0.3-as verziókról 1.0.X-es verziókra visszatéréshez / frissítéshez pedig lásd az E. pontot!

-> A 2.0.5-ös verzió telepítéséhez lásd az F. pontot!
-> A 2.0.6-os verzió telepítéséhez lásd a G. pontot!

!!!!A lejátszón épp rajta lévő firmware verzióját a Settings - About - Device Info - Build number alatt tudjuk megnézni.!!!

--------------------------------------------------------------------------------

A. Frissítés 1.0.X-es firmware verziókról 1.0.Y-os és az 1.1.0-ás verziókra (pl. 1.0.7-ről 1.0.9-re stb...).

1. Letöltöd a legújabb vagy a neked tetszőleges 1.0.X vagy az 1.1.0-ás verziójú firmware-t innen. -> Klikk a lejátszódnak (Q5 Pro vagy Q10 Pro) megfelelő és kívánt verzió melletti linkre, majd az ott megnyíló oldalon klikk az első poszt legalján lévő linkre.

2. Kicsomagolod belőle az update.zip file-t és bemásolod egy pendrive gyökérkönyvtárába. (Az update.zip file-ból már nem kell kicsomagolni semmit).

3. Kikapcsolod a Q10 Pro-t és bedugod a pendrive-ot az egyik USB-be.

4. Fogsz egy tollat (olyat, ami már nem fog, és a biztonság kedvéért műanyag) vagy egy fogpiszkálót, és a lejátszó hátulján lévő kis lyukba (Upgrade vagy Restore felirat van felette és a tápcsati mellett van) bedugod a hegyét, addig, amíg benyomódik a benti kis gomb.

5. Mialatt folyamatosan benyomva tartod ezt a kis gombot, bekapcsolod a lejátszót.

6. Amikor a tévén megjelenik az Android logó, elengedheted a gombot.

7. Ekkor már update-el magától és majd újra is indul – várd meg, beletelhet jó pár percbe.

Megjegyzés az A. ponthoz: A fent leírtakat alkalmazva szabadon váltogathatunk a különféle 1.0.X-es és az 1.1.0-ás verziók között, tehát egy újabb verzióról is visszatérhetünk egy korábbira.

--------------------------------------------------------------------------------

B. Frissítés bármelyik 1.0.X-es és a 1.1.0-ás firmware verzióról 2.0.0-ás verzióra. (A folyamat két lépcsős, mivel Android 5.1-ről frissít a rendszer Android 7-esre, ezért előbb egy ún. "migrációs" firmware-frissítéssel kell kezdeni, ezt az első lépcsőt semmiképp ne hagyjuk ki!)

Első lépcső:

1. Letöltöd a migrációs firmware-t innen a Q10 Pro-hoz és innen a Q5 Pro-hoz

(..._ANDROID_5.1_TO_ANDROID_7_MIGRATION_FIRMWARE.zip lesz a nevében).

2. Kicsomagolod belőle az update.zip file-t és bemásolod egy pendrive gyökérkönyvtárába. (Az update.zip file-ból már nem kell kicsomagolni semmit).

3. Kikapcsolod a Q10 Pro-t és bedugod a pendrive-ot az egyik USB-be.

4. Fogsz egy tollat (olyat, ami már nem fog, és a biztonság kedvéért műanyag) vagy egy fogpiszkálót, és a lejátszó hátulján lévő kis lyukba (Upgrade vagy Restore felirat van felette és a tápcsati mellett van) bedugod a hegyét, addig, amíg benyomódik a benti kis gomb.

5. Mialatt folyamatosan benyomva tartod ezt a kis gombot, bekapcsolod a lejátszót.

6. Amikor a tévén megjelenik az Android logó, elengedheted a gombot.

7. Ekkor már update-el magától és majd újra is indul – várd meg, beletelhet jó pár percbe. A lejátszó ezek után a migrációs, átmeneti firmware-be fog bebootolni.

Második lépcső:

8. Letöltöd az első lépcsőben megadott linkről a 2.0.0-ás firmware-t (DO_NOT_INSTALL_DIRECTLY_OVER_ANDROID_5.1_FIRMWARE%21_SEE... lesz a nevében).

9. Kicsomagolod belőle az update.zip file-t és bemásolod egy pendrive gyökérkönyvtárába. (Az update.zip file-ból már nem kell kicsomagolni semmit).

10. Kikapcsolod a Q10 Pro-t és bedugod a pendrive-ot az egyik USB-be.

11. Fogsz egy tollat (olyat, ami már nem fog, és a biztonság kedvéért műanyag) vagy egy fogpiszkálót, és a lejátszó hátulján lévő kis lyukba (Upgrade vagy Restore felirat van felette és a tápcsati mellett van) bedugod a hegyét, addig, amíg benyomódik a benti kis gomb.

12. Mialatt folyamatosan benyomva tartod ezt a kis gombot, bekapcsolod a lejátszót.

13. Amikor a tévén megjelenik a színes kör logó, elengedheted a gombot.

14. Ekkor már update-el magától és majd újra is indul – várd meg, beletelhet jó pár percbe. A lejátszó ezek után a végleges 2.0.0-ás firmware-be fog bebootolni. Készen vagy.

--------------------------------------------------------------------------------

C. Frissítés bármelyik 1.0.X-es és az 1.1.0-ás firmware verzióról 2.0.1-es verzióra

1. Letöltöd a 2.0.1-es firmware-t innen.-> Klikk a lejátszódnak (Q5 Pro vagy Q10 Pro) megfelelő 2.0.1-es verzió melletti linkre, majd az ott megnyíló oldalon klikk az első poszt legalján lévő linkre. Figyeljetek, hogy a file nevében a következő legyen:

..._PRO_FIRMWARE._ANDROID_5.1_TO_ANDROID_7._FUTEKO._HMD-2.0.1_2017-01-.

2. Kicsomagolod belőle az update.zip file-t és bemásolod egy pendrive gyökérkönyvtárába. (Az update.zip file-ból már nem kell kicsomagolni semmit).

3. Kikapcsolod a Q10 Pro-t és bedugod a pendrive-ot az egyik USB-be.

4. Fogsz egy tollat (olyat, ami már nem fog, és a biztonság kedvéért műanyag) vagy egy fogpiszkálót, és a lejátszó hátulján lévő kis lyukba (Upgrade vagy Restore felirat van felette és a tápcsati mellett van) bedugod a hegyét, addig, amíg benyomódik a benti kis gomb.

5. Mialatt folyamatosan benyomva tartod ezt a kis gombot, bekapcsolod a lejátszót.

6. Amikor a tévén megjelenik az Android logó, elengedheted a gombot.

7. Ekkor már update-el magától és majd újra is indul – várd meg, beletelhet jó pár percbe.

--------------------------------------------------------------------------------

C.1. Frissítés 1.0.X és 1.1.0-ás verzióról 2.0.3-as verzióra.

1. Első lépésben kövesd a fenti C. pontban leírtakat és telepítsd a 2.0.1-es verziójú firmware-t.

2. Ennek elvégeztével tölts le innen a lejátszódnak megfelelő 2.0.3-as firmware-t (klikk a lejátszódnak megfelelő 2.0.3-as firmware linkre és az ott megnyíló oldalon az első poszt legalján lesz a letöltési link) és kövesd a "nyomógombos, tiszta" telepítés menetét a 2.0.3-as firmware rátelepítéséhez is.

--------------------------------------------------------------------------------

C.2. Frissítés 1.0.5 és korábbi verziókról 2.0.4-es verzióra. (Figyelem! a frissítés több lépcsős, ne frissíts közvetlenül a 2.0.4-es verzióra!)

1. Első lépésben kövesd a fentebbi A. pontban leírtakat és telepítsd az 1.0.7-es verziójú firmware-t.

2. Ennek elvégeztével tölts kövesd az alábbi C.3. pontban leírtakat.

-------------------------------------------------------------------------------

C.3. Frissítés 1.0.7 és későbbi 1.x.x-es verziókról 2.0.4-es verzióra.

1. Töltsd le a lejátszódnak megfelelő 2.0.4-ás firmware-t, innen a Q5 Pro-hoz és innen a Q10 Pro-hoz, majd kövesd a "tiszta, nyomógombos" frissítési eljárást.

Az első poszt közepetáján lesz a link és "PRO_FIRMWARE._ANDROID_5.1_TO_ANDROID_7_v2.0.4..." -lesz a nevében!

(Figyelem! A másik linken szereplő "PRO_FIRMWARE._ANDROID_7_v2.0.3_TO_ANDROID_7_v2.0.4..." elnevezésűt semmiképp ne rakjuk fel, mivel az csak Android 7-es rendszerről való frissítésre való, minimum a 2.0.3-as firmware után!!!)

2. Kicsomagolod belőle az update.zip file-t és bemásolod egy pendrive gyökérkönyvtárába. (Az update.zip file-ból már nem kell kicsomagolni semmit).

3. Kikapcsolod a Q10 Pro-t és bedugod a pendrive-ot az egyik USB-be.

4. Fogsz egy tollat (olyat, ami már nem fog, és a biztonság kedvéért műanyag) vagy egy fogpiszkálót, és a lejátszó hátulján lévő kis lyukba (Upgrade vagy Restore felirat van felette és a tápcsati mellett van) bedugod a hegyét, addig, amíg benyomódik a benti kis gomb.

5. Mialatt folyamatosan benyomva tartod ezt a kis gombot, bekapcsolod a lejátszót.

6. Amikor a tévén megjelenik az Android logó, elengedheted a gombot.

7. Ekkor már update-el magától és majd újra is indul – várd meg, beletelhet jó pár percbe.

-------------------------------------------------------------------------------

D. Frissítés 2.0.0-ás verzióról 2.0.1-es vagy 2.0.3-as verzióra

1. Letöltöd a kívánt 2.0.1-es vagy a 2.0.3-as firmware-t innen.-> Klikk a lejátszódnak (Q5 Pro vagy Q10 Pro) megfelelő 2.0.1-es vagy 2.0.3-as verzió melletti linkre, majd az ott megnyíló oldalon klikk az első posztban lévő linkre. A 2.0.1-es firmware esetén a poszt közepe felé, míg 2.0.3-as esetén a poszt alján lesz a letöltési link. Figyeljetek, hogy a file nevében a 2.0.1-es firmware esetén a következő legyen:
PRO_FIRMWARE._ANDROID_7_TO_ANDROID_7._FUTEKO._... !!!

2. Kicsomagolod belőle az update.zip file-t és bemásolod egy pendrive gyökérkönyvtárába. (Az update.zip file-ból már nem kell kicsomagolni semmit).

3. Kikapcsolod a Q10 Pro-t és bedugod a pendrive-ot az egyik USB-be.

4. Fogsz egy tollat (olyat, ami már nem fog, és a biztonság kedvéért műanyag) vagy egy fogpiszkálót, és a lejátszó hátulján lévő kis lyukba (Upgrade vagy Restore felirat van felette és a tápcsati mellett van) bedugod a hegyét, addig, amíg benyomódik a benti kis gomb.

5. Mialatt folyamatosan benyomva tartod ezt a kis gombot, bekapcsolod a lejátszót.

6. Amikor a tévén megjelenik a színes kör logó, elengedheted a gombot.

7. Ekkor már update-el magától és majd újra is indul – várd meg, beletelhet jó pár percbe.

--------------------------------------------------------------------------------

D.1. Frissítés 2.0.0-ás és 2.0.1-es verziókról 2.0.4-es verzióra (Figyelem! a frissítés több lépcsős, ne frissíts közvetlenül a 2.0.4-es verzióra!)

1. Első lépében telepítsd a fenti D. pontban leírtak alapján a 2.0.3-as verziójú firmware-t.

2. Majd töltsd le a lejátszód típusának megfelelő a 2.0.4-es verziójú Q10 Pro vagy a Q5 Pro firmware-t (az első poszt alja felé lesz a letöltési link és "PRO_FIRMWARE._ANDROID_7_v2.0.3_TO_ANDROID_7_v2.0.4..." -lesz a nevében) és kövesd a "tiszta, nyomógombos" frissítési metódust!

---------------------------------------------------------------------------------

D.2. Frissítés 2.0.3-as verzióról 2.0.4-es verzióra

1. Töltsd le a lejátszód típusának megfelelő a 2.0.4-es verziójú Q10 Pro vagy a Q5 Pro firmware-t (az első poszt alja felé lesz a letöltési link és "PRO_FIRMWARE._ANDROID_7_v2.0.3_TO_ANDROID_7_v2.0.4..." -lesz a nevében) és kövesd a "tiszta, nyomógombos" frissítési metódust!

--------------------------------------------------------------------------------

E. Frissítés (visszatérés) 2.0.0-ás, 2.0.1-es és 2.0.3-as verziókról 1.0.8-as verzióra.

1. Letöltöd a lejátszódhoz megfelelő "visszatérítő/downgrade" firmware-t Q10 Pro-hoz vagy Q5 Pro-hoz. (A megnyíló weboldalon a második hozzászólásban lesz és ...DOWNGRADE_FROM_ANDROID_7_TO_ANDROID_5.1.zip lesz a nevében).

2. Kicsomagolod belőle az update.zip file-t és bemásolod egy pendrive gyökérkönyvtárába. (Az update.zip file-ból már nem kell kicsomagolni semmit).

3. Kikapcsolod a Q10 Pro-t és bedugod a pendrive-ot az egyik USB-be.

4. Fogsz egy tollat (olyat, ami már nem fog, és a biztonság kedvéért műanyag) vagy egy fogpiszkálót, és a lejátszó hátulján lévő kis lyukba (Upgrade vagy Restore felirat van felette és a tápcsati mellett van) bedugod a hegyét, addig, amíg benyomódik a benti kis gomb.

5. Mialatt folyamatosan benyomva tartod ezt a kis gombot, bekapcsolod a lejátszót.

6. Amikor a tévén megjelenik a színes kör logó, elengedheted a gombot.

7. Ekkor már update-el magától és majd újra is indul – várd meg, beletelhet jó pár percbe. A lejátszó ezek után az 1.0.8-as firmware-be fog bebootolni. Készen vagy.

Megjegyzés az E. ponthoz: ennek végeztével ismét frissíthetsz (vagy visszatérhetsz) bármelyik 1.0.X-es, vagy az 1.1.0-ás firmware-re, az A. pontban leírtak szerint, vagy a 2.0.1-es firmware-re a C. pontban leírtak szerint (opcionális). De a 2.0.0-ás verzióra frissítéshez továbbra is a két lépcsős B. pont az érvényes, és a 2.0.3-as verzióra frissítéshez is a C.x pontban leírt kétlépcsős telepítés szükséges!

--------------------------------------------------------------------------------

F. FIGYELEM!!!: A 2.0.5-ös verzió telepítése csakis akkor lehetséges, ha már előtte telepítve van a 2.0.4-es verzió!!! A 2.0.4-es verzió megfelelő telepítési eljárását a 3. Firmware-frissítés/update menete HiMedia Q10 Pro/Q5 Pro lejátszókhoz rész megfelelő pontjai alatt találhatjátok, és attól függően kell a megfelelő pontot kiválasztani és követni, hogy jelenleg melyik korábbi verzió van telepítve a lejátszón!!!

Ha már telepítve van a fentiek szerint a 2.0.4-es verzió:

1. Letöltitek a lejátszó típusának megfelelő 2.0.5-ös firmware-t innen Q5 Pro-hoz és innen Q10 Pro-hoz.

2. Kicsomagolod belőle az update.zip file-t és bemásolod egy pendrive gyökérkönyvtárába. (Az update.zip file-ból már nem kell kicsomagolni semmit).

3. Kikapcsolod a Q10 Pro-t és bedugod a pendrive-ot az egyik USB-be.

4. Fogsz egy tollat (olyat, ami már nem fog, és a biztonság kedvéért műanyag) vagy egy fogpiszkálót, és a lejátszó hátulján lévő kis lyukba (Upgrade vagy Restore felirat van felette és a tápcsati mellett van) bedugod a hegyét, addig, amíg benyomódik a benti kis gomb.

5. Mialatt folyamatosan benyomva tartod ezt a kis gombot, bekapcsolod a lejátszót.

6. Amikor a tévén megjelenik a színes kör logó, elengedheted a gombot.

7. Ekkor már update-el magától és majd újra is indul – várd meg, beletelhet jó pár percbe.

---------------------------------------------------------------------------------------

G. FIGYELEM!!!: A 2.0.6-ös verzió telepítése csakis akkor lehetséges, ha már előtte telepítve van a 2.0.4-es vagy a 2.0.5-ös (vagy ezeknél újabb) verzió!!! Ezen verziók megfelelő telepítési eljárását a 3. Firmware-frissítés/update menete HiMedia Q10 Pro/Q5 Pro lejátszókhoz rész megfelelő pontjai alatt találhatjátok, és attól függően kell a megfelelő pontot kiválasztani és követni, hogy jelenleg melyik korábbi verzió van telepítve a lejátszón!!!

Ha már telepítve van a fentiek szerint a 2.0.4-es vagy a 2.0.5-ös (vagy ezeknél újabb) verzió:

1. Letöltitek a lejátszó típusának megfelelő 2.0.6-os firmware-t innen: Q5 Pro-hoz vagy innen: Q10 Pro-hoz.

2. Kicsomagolod belőle az update.zip file-t és bemásolod egy pendrive gyökérkönyvtárába. (Az update.zip file-ból már nem kell kicsomagolni semmit).

3. Kikapcsolod a Q10 Pro-t és bedugod a pendrive-ot az egyik USB-be.

4. Fogsz egy tollat (olyat, ami már nem fog, és a biztonság kedvéért műanyag) vagy egy fogpiszkálót, és a lejátszó hátulján lévő kis lyukba (Upgrade vagy Restore felirat van felette és a tápcsati mellett van) bedugod a hegyét, addig, amíg benyomódik a benti kis gomb.

5. Mialatt folyamatosan benyomva tartod ezt a kis gombot, bekapcsolod a lejátszót.

6. Amikor a tévén megjelenik a színes kör logó, elengedheted a gombot.

7. Ekkor már update-el magától és majd újra is indul – várd meg, beletelhet jó pár percbe.

Készítette: SunMount3r

A korrekcióért, kiegészítésért köszönet: kezo0

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  HiMedia lejátszók
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.