- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Veriakilis
senior tag
Nekem is lenne egy kérdésem:
Milyen fémragasztók léteznek,- nekem olyan kéne, aminek a sokféle fémragasztó közül a legjobb a hővezetése.
Milyen boltban találok nagyobb választékot fémragasztóból?
Az az igazság, hogy még nem döntöttem el, hogy milyen legyen a kapilláris rétege a heatpipe-omnak: rézpor-fémragasztó, vagy a Durkó módszer: rézpor-keményforrasz por.
Veriakilis
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
Azért csúszott eddig csak az eredményhirdetés, mert azt latolgattam eddig, hogy a nagy lapos heatpipe-ot hogyan készítsem el.
van egy 20X100X300 mm-es, és egy 10X100X300 mm-es vörös réz tömböm.
Ezeket akartam eredetileg úgy megmaratni, hogy a két tömböt egymásnak rakva össze lehessen forrasztani őket keményforrasszal egy kemencében.
De újabban azon gondolkodtam, hogy nem maratom meg őket (csak a vastagabbat, azt is csak a proci 'felett' lévő kondik kilógása miatt, ami nem egészen 1 mm,- hogy elférjen fölöttük.)
Szóval veszek még 10X10 mm-es réz rudakat, és ezeket használom távtartónak a réz tömbök közé.
4 helyen összecsavaroznám a két tömböt, közöttük a réz rudakkal, majd fémragasztóval körberagasztanám.
A heatpipe belseje is kérdés még:
1. módszer a kapillárisra: fémragasztó, rá rézpor.
2. módszer a Durkó-féle módszer: 70% vörösréz por, 30% keményforrasz por összekeverve. Ez egyenletesen rászórva a réz tömbökre, amit aztán a kemencében ráolvasztok.
Egyenlőre ki akarom próbálni egy réz lemezekből álló kísérleti heatpipe-on a Durkó módszer hatékonyságát.
Ha jobb mint a sima fémragasztó-rézpor módszer, akkor ennél maradok.
A kérdésedre a válasz: elvileg örök ha tökéletesen lezárod a csövet,- például keményforrasszal.
A kapilláris réteget viszont szerintem elkoptathatja a rajta keresztül a működés alatt folyamatosan áramló víz, vagy aceton.
Úgy, ahogy a vízeséseknél a követ bontja a víz.
Nekem 1 év után is kiválóan működnek a heatpipe-jaim, amik csak sima csövek, benne vízzel, acetonnal, pedig lágyforrasz zárja az egyik végüket, a töltő oldalon meg csak sima autó gumi szelep van…
De ne aggódjatok, ez a projekt nem marad abba, csak addig nem akarok képeket feltenni a félkész gépről, ameddig nincs benne az elkészült fődarab: a HEATPIPE!
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Üdv!
Meglesz, csak mostanában nem volt túl sok időm.
Ha átnézel a www.hwsw.hu heatpipe topikba, akkor láthatod, hogy a heatpipe elméletben, és gyakorlatban is kész van.
Legalább is a prototipus.
Egyszerűen nem volt időm elmenni a maróshoz, hogy kimarassam azt a darabot, ami majd heatpipe-ként a procit, és a felső hőátadó réz tömböt összeköti.
Előtte mégegyszer le kell mérnem a méreteket.
Nem feledkeztem meg a HDD-heatpipe hűtőről sem.
Veriakilis -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pontosan ilyen hp hűti a technics erősÍtőmet! -bár az IC felüli része kicsit melegebb a bordáknál, viszont ez betudható annak is, hogy az IC egy pár milis vastagságú kb 6*5 -ös alu lapra van felgyógyÍtva, és az alu lapra van a túloldalon rátéve a hp, ránézésre vÍzszintes helyzetben, talán egy hangyányÍt magasabban van a bordás fele...
Minden esetre a 250W felvételű erősÍtőt gond nélkül lehűti. -
Veriakilis
senior tag
Összehasonlíthatatlanul olcsóbb, mint a gyári heatpipeok (akár bordában van, akár magát a csövet (heatpipe) hasonlítjuk)
A lágyréz cső ára olcsó: egy 30-40 cm-es darab pár 100 Ft-ra jön ki.
A bele való rézreszelék (rézpor) pár Ft.
Desztillált vízből 1l 100-200 Ft.
Forrasztóón szintén olcsó (amennyi egy csőhöz kell) 100-200 Ft.
Folyékony fém,- na ez nem olcsó, de nagyon kevés kell belőle egy csőbe, úgyhogy ez sem sok egy csőre kivetítve.
Ha 1000Ft egy 10mm átmérőjű, 30-40 cm hosszú heatpipe, akkor sokat mondtam...
Meggyőztelek?
Egyébként akár a forralós módszerrel, akár a fecskendővel 'készül' a vákuum,- szerintem ennél jobb vákuumot gyárilag sem 'készítenek', hiszen nincs benne levegő, csak víz, és alacsony nyomású vízpára, aminek a víz (folyadék, aceton...) adott hőmérséklethez tartozó tenziója szabja meg a nyomását, mint ahogy feljebb NGábor is írta.
UI: vákuum előállítása orvosi fecskendővel, és autópumpa visszacsapóval,- olcsó, és csak egyszer kell megvenni.
De ez már régen meg van.
Veriakilis
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Óra topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mini-ITX
- Xbox Series X|S
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest