Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• 134

csendes tag

válasz liksoft #7773 üzenetére

Jaja. A következőkkel teszteltem:

* Másolás a két SAMSUNG között. Egyszerre mindkét irányban (explorerrel átrángattam 2 4,5 GB-os file.-t).
    * Egyszerre másolás a 3. MAXTOR HDD-ről a két SAMSUNG-ra és ugyanez vissza.

Egyetlen hiba sem jött elő. Néztem a feszültségeket is, de század V-okat változtak.

Szóval szerintem az ST Lab kártya nem RAID kompatibilis. :-(

Másrészt viszont kaptam választ az ST Lab-tól. Jó semmitmondó volt. De az kiderült, hogy BIOS-t nem fogok frissíteni, mert okosan EPROM-ot használtak és nem Flash-t.

Kösz!

• 134

csendes tag

válasz dudi #7759 üzenetére

Kösz a választ!

De mint írtam nem tükörben jól műkszik. Nem hinnám, hogy a táppal lenne gond.

• 134

csendes tag

válasz dKes #7745 üzenetére

Köszi! Nem gondoltam volna, hogy a táp ilyen kavarokat okozhat!

Minden esetre a jelen esetben nem valószínű, hogy a táp lenne problémás, mert a megtört tükörrel tökéletesen megy. Most 3 független diszk van a gépben.

Viszont bejött, amit a HDSentinel mondott a SiI3112-re. Csak az egyik hdd látszik. De ez most engem kevéssé szomorít el! :-)

Köszönöm mindenkinek a segítségét!

Ui: Az ST Lab honlapjára az vagyon felvésve, hogy 48 óra alatt válaszolnak a feltett kérdésre. No nem. 168 óra után sem kaptam választ, pedig 2 levelet is írtam... :-(

• 134

csendes tag

válasz dudi #7736 üzenetére

Kösz!

Az az igazság, hogy csak megtippeltem, hogy honnan vesz az áramot.

Tudnál segíteni, hogy hol lehet utánanézni, hogy mi honnan táplálkozik?

Ha átszámolom +12V-ra az egészet, akkor is az eredeti: "20 A körül fogyaszthat +5V-on és 1 A-t +12V-on"-ból az lesz, hogy +12V-on kb. 9,3A-t fogyaszt. A névlegesen megadott 18 A helyett. Tehát csak 50%-ra van kihajtva. Még szerényebb terhelés.

Persze lehet, hogy a Radeon és az alaplap többet fogyasz, mint saccoltam. Ezt már csak egy teljesítménymérővel tudonám megmondani...

Kösz!

• 134

csendes tag

válasz liksoft #7725 üzenetére

Szia!

A probléma részben megoldódott. Szétkaptam a mirror-t és azóta két hibátlan diszknek vagyok tulajdonosa. UDMA6-tal megy mint állat... Hmmm... Marad a kézimunkával bekapolás...

Én ebből azt a következtetést vontam le, hogy hogy nem a táppal van a galiba. Inkább a RAID támogatás lehet bug-os. Vagy dKes megállapítása lehet igaz és az opsys RAID-et támogató driver-e lehet hibás.

De azért elgondolkodta amit mondtál a tápról és felmerült benne a kérdés, hogyan kell tápot méretezni?

Az aida32 mondott pár teljesítmény adatot és az elemek adatlapja is közöl adatokat.

A MAXTOR fogyasztása (adatlapból a max seek a legnagyobb érték. A felpörgetést kihagytam): +5V / 385 mA és +12V / 270 mA. Ez 5W körüli. A SAMSUNG-ra nem adtak ilyen részletes leírást, de összesen 10 W-ot ír a doksi. Arra saccoltam, hogy a MAXTOR arányai itt is igazak, tehát +5V 770 mA, + 12V / 540 mA.

Eddig a 3 HDD +5V-on 1,155A és + 12V-on 0,81A-t fogyaszt.

CPU. Azt írja a doksi, hogy 64W (!)-ot eszik 1,6 V körüli feszen (40 A-t (!!!) VOV! :o ). Azt nem tudom, hogy ezt miből csinálja. Én elsőnek a 3,3 V-ra tippeltem, de azon kevés lenne a 14 A. Ha +5V-ból csinálja, akkor az 13A. Ez kevesebb, mint a fele a max-nak. Ehhez képes a 3 HDD multiplikatív invariáns (mert se nem oszt, se nem szoroz).

Van egy Radeon 9600-om. Ez 500 MHz-en ketyeg. Ha azt nézem, hogy ez negyede a CPU-nak, akkor arra saccolok, hogy ez olyan 2,25 A-t ehet.

Eddig +5V 16,4 A, +12V 0,81 A-nál tartunk.

Itt megakadtam. Van egy Pinnacle grabbelő kártya. Erről nem találtam adatot. Fogyaszt még az alaplap és a két ventillátor is (Radeon és a CPU). DVD pihen. Ezekre nem találtam adatot. Minden esetre a PCI is 133 MHz-en ketyeg, tehát nem hinném, hogy megközelíti akár a GPU fogyasztását.

Én úgy saccoltam, hogy összesen 20 A körül fogyaszthat +5V-on és 1 A-t +12V-on.

Ez csak kb 70%-os kihasználtságot jelent (+5 V-on. +12 V-on 10% alatti). A monitorozó eszközökkel sem láttam különösebb ingadozást a feszültségben. Szkóppal még nem nézem meg, de lehet, hogy nekugrok...

Ha jól okoskodtam, akkor ez azt jelenti, hogy közel nincs kihajtva a tápom.!

• 134

csendes tag

válasz liksoft #7721 üzenetére

Szia!

És mi van akkor, ha kikapcsolom, lehúzom a mirror másodlagos lábát? Vagy kiszedem a SiI3112-t és teszek bele egy másik kártyát? Az mit fog vajon csinálni a két diszkkel?

Kínomban vennék egy új SATA kártyát. Én valami ilyesmire gonoltam:

[ebolt]
    [Addonics]

SiI3114 chip van benne.

Üdv!

• 134

csendes tag

válasz dKes #7717 üzenetére

Szia!

El is vagyok szomorodva, hogy csak PIO1-ben tudom használni. :O De hát szegény ember vízzel gőz... :(((

A drivert az Silicon Image honlapjáról szedtem le. Ott 1.0.60.0 a legfrissebb. Valahol egysezr találtam egy 1.0.62.0-t is, de az sem oldotta meg a problémát. Ez után álltam vissza a hivatalos verzióra.

A linket köszi, megnéztem. A SiI3112-re (2)-est mond, azaz a raid-ben csak az elsőről ad infót. Ezért ajánlotta Liksoft szaktárs a dos-os verziót. Az mind a kettőt meg tudta nézni és jónak találta.

Azt hiszem az marad, hogy megtöröm a tükröt és egyenként megnézem, hogy mi a helyzet.

Kösz a segítséget!

• 134

csendes tag

válasz liksoft #7690 üzenetére

Szia!

A szétbontás akkor is okozhat problémát, ha a BIOS-ból szedem szét? Akkor még bizonyosan nincs rajta aktivitás...

Azt nem tudom, hogy törés után hogyan fog viselkedni. Kétszer fog megjelenni az NTFS diszk?

Kösz!

• 134

csendes tag

válasz dKes #7711 üzenetére

Szia!

Liksoft szaktárs ajánlása alapján bootoltam egy dos-t és a HDSentinel DOS-os verziójával is ránéztem. Mind a 2 diszket látta és azt mondta, hogy rendben vannak (100%).

Mit jelent, hogy nem HW-es a RAID1? Nem a kártya kezeli, hanem az oprendszer?

Kösz!

• 134

csendes tag

válasz dKes #7674 üzenetére

Szia!

Befejeztem a méregetést. Csak a PIO1 és 2 működik hibátlanul. uT*nt esetén PIO3 és 4 1,4 GB-nál 1 framet hibázik. MDMA1 egy 4,47 GB-os filenál 53 framet rontott (!!!), MDMA0-nál az 1,4 GB-os file-ban 7 hibás szelet volt.

Most használhatom PIO2-ben, ami 8,3 MB/s, 133 MB/s helyett (UDMA6). :O

Nincs valami mentő 5leted, mit tudok csinálni? Marad az, hogy veszek egy másik SATA vezérlőt 20kHUF-ért? Többe fáj, mint a két diszk összesen. :(((

Üdv!

• 134

csendes tag

válasz liksoft #7690 üzenetére

Szia!

Megnéztem a HDSentinel DOS-os változatával. Fel is sorolta mind a két diszket és azt modta, hogy 100%-os a két diszk. Mit kellene látnom rajt?

Megnéztem a tápot is. COLORSit 330U-FINE 400W-os cucc. Próbáltam megkeresni, de több M-330U-s tápot is találtam. Adatai AC: 230 VAC/10A, DC: 3,3V/14A; +5V/28A; +12V/18A; -5V/0,5A; -12V/0,8A; +5Vsb/2A

Üdv!

• 134

csendes tag

Szia!

A silcfg.EXE nem siicfg.EXE? Másrészt én most nézegettem és azt láttam, hogy ez valami Sii0680-ashoz készült. Megy Sii3112-vel is?

Kösz!

• 134

csendes tag

válasz liksoft #7684 üzenetére

A SMART adatok nem elérhetők. Pedig be van kapcsolva a mind a két diszken és a Silicon Image contorl center is mutatja, hogy be van kapcsolva. Valszeg azért, mert a mirror miatt egy diszknek látszik, de nem tudja elkülöníteni a két diszket. Az aida32 sem látja a smart infókat. Gondolom a HDSentinel is ezért nem látja. Szétbontsam a mirrort?

Honnan lehet megtudni, hogy jó-e a táp? Vegyek egy tárolós scope-ot és kezdjek el méregetni? :-)

Megpróbálom szétszedni a mirror-t és úgy is megnézem, hogy hibázik-e.

Kösz!

• 134

csendes tag

Szia!

Köszi a választ!

ASUS A7V8X. Opcionális a SATA ezen az alaplapon, de ezen nincs. Ezért kellett külön venni bele. (Tudom, hogy ez így furcsán hangzik, de mentségemre legyen mondva, hogy "örököltem" a cuccost, nem én vettem). A MAXTOR 4D060H3 típusú.

Nem tudom, hogy a SATA hibázik-e. Azt tudom, hogy ha perl-el csinálok egy 16 GB-os file-t és a két HDD között mozgatom, akkor nem lesz rajta hiba.

Tegnap éjjel csináltam pár tesztet. Az átvitelt letettetem PIO-ba. 1,5 GB-os file-okat töltöttem le T*ntről (azért jó, mert jól lehet statisztikát csinálni az elrontott csomagokból). PIO4, és PIO3-nál 1 hiba volt benne. PIO2-nél egy 4,47 GB-os file-t töltöttem le és nem volt benne hiba. PIO1-nél (1,37 GB-os file) sem volt hiba. Most megy az MDMA2-teszt 4,5 GB-os file-lal.

Ha jól emlékszem jumper nincs rajt. De ez az estool egész jó ki dos-os cucc.

Megnézem a silcfg-t. Erről még nem hallottam.

Kábelek a kártyához voltak. Én bontottam fel a csomagot. Y tászelosztó nincs. A tápról nem tudok, de gondolom rendben van, mert ha lassú az adatfolyam, akkor hibátlan.

Sajnos SIlicon Image contact-ot nem találtam a honlapjukon. Keresgélek még. Hátha hajlandók az ICE27C010-re is megírni a bios upgrae-elő progijukat. Ha már olyan sok mást tud. Azon is gondolkodtam, hogy felelevenítem régi dos-os ismereteimet és debug-gal nekilátok megnézni, hogy mit csinálnak és belehekkelem ezt a flash-t. De ehhez nagyon el kell keserednem. :-)

Kösz!

• 134

csendes tag

Sziasztok!

El vagyok keseredve és segítséget kérnék tőletek!

A környezet: ASUS alaplap, XP SP3-mal, ST Lab SiI 3112 ver.2 SATA (150) 2 csatornás csatoló, rajta 2 db SAMSUNG HD321KJ SATA II (300) HDD RAID1-ben. (A boot HDD egy 80 GB-os Maxtor).

A jelenség röviden: A mirroba tett diszk hibázik! Korábban a Maxtor-on semmiféle hibát nem találtam.

A szimptómák:
    * Van benne egy Pinnacle video capture kártya. A grab-belt film időnként frame hibás (hiányzik a frame fele, vagy el van csúszva a fél kép 1 frame erejéig). Erről vettem észre, hogy hibás, mert amikor a 80GB-os Maxtorra grab-beltem, soha nem volt frame hibám.
    * Annak ellenére, hogy shutdown-nal állítom le, néha induláskor chkdsk fut rá, mert úgy észeleli, hogy rosszul lett leállítva. Talál is rajta hibát és javítja.
    * /uT****nt-tel letöltött file hibás. Azt jelzi, hogy 100%-ban lejött a file. STOP-polom és Force-recheck-et nyomok rá és nem lesz 100%-os. Egy 1,4 GB-os file-ban kb. 24 részlet lesz hibás.
    * Külső USB diszkről (kézi kamera) bemásolt film hibás. Ha a Maxtorra másolom, akkor meg nem.

Amit tettem (és egyik sem segített):
    * Valahonnal levadásztam egy 1.0.62.0-ás kártya driver-t (nem emlékszem, hogy honnan, mert a Silicon Image oldalán az 1.0.60.0 a legmagasabb verzió)
    * Írtam Perl-ben egy kis szkriptet, ami létrehozott egy 1, 2, 4, 8, 16 GB-os file-t hexa AA55-tel teleírva. Ezt visszaolvastam és ellenőriztem, hogy hibás-e. Nem volt. Hiába mozgattam a Maxtorra és vissza, nem talált egyetlen hibát sem a file-ban.
    * Kikapcsoltam a write cache-t
    * UDMA6-ról UDMA5-re, majd UDMA0-ra állítottam. Nagyon lassú lett az adatforgalom, de így is hibázik. Igaz sokkal kevesebbet. 1,4 GB-os file-ban csak 4 hiba keletkezett
    * Megpróbáltam a SiI3112 BIOS-szát upgrade-elni 4.2.50-ről 4.2.84-re. Sajnos Az ST-LAB oldalán nincs BIOS frissítő prog. A Silicon Image oldalán az updflash.exe nem támogatja a kártyán levő ICE27C010-PC45 flash-t. :-( (Van valami windows-os is, de az sem támogatja ezt a flash-t)
    * A www.SAMSUNGhdd.com-ról letöltöttem egy DOS-os util-t (estool.exe) és ezzel a HDD SATA interface sebességét 300-ról (SATA II) levettem 150-re (SATA I). Ezt a tippet a diszk doksija adta. Nem javított.
    * Írtam az ST Lab-nak és a SAMSUNG-nak is. Választ még nem kaptam tőlük.
    * Próbáltam a Silicon Image-nek írni (gondoltam, hogy az updflash-be bele tehetnék az ICE27C010 támogatást), de nem találtam címet...
    * Írtam nektek... ;)

Amit még ki fogok próbálni:
    * Leállítom MDMA-ra, vagy PIO-ra az adatforgalmat.
    * Veszek az A*chanban egy nagy guriga konyhai kéztörlőt és telesírom.

Esetleg nincs ötletetek, hogy mit lehetne ez ügyben tenni még?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés