- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
Aktív témák
-
Vidala
senior tag
A hangszigetelés is egy külön tudomány, nehéz megmondani (legalábbis az én tudásommal) pontosan milyen eredményt érsz el vele, de úgy gondolom, hogy a jelenlegi állapothoz képest jobb lesz, sőt.
Egy pár éve egy barátomnak segítettem a próbatermébe hangszigetelést építeni, aminek 2 célja volt/van (1) kifelé szigeteljen, hogy ne legyen túl hangos (2) javítsa a szoba akusztikáját. Hasonló gipszkarton, vagy legalábbis vékony, "laza" szerkezetű elválasztófalak vannak (egy régebbi irodaházféleségben van a terem), mint nálad lehet. Költségtakarékossági okokból: az első réteg egy parketta alá való habszivacs kb. 0,5cm, második réteg 10cm üveggyapot, végül egy vastagabb ipari műanyag fóliával fedtünk be (készült egy párnafa állvány hozzá, mert az üveggyapot magát nem tartotta volna meg ilyen méretben).
Az eredmény egészen korrekt lett. Egyrészt kifelé/befelé is rengeteget csillapít (pedig dobol + a többi hangszer), másrészt a borzalmas visszaverődések megszűntek és egész kellemes hangzása lett a helységnek. Azért nem lett egy stúdió, de a hely adottságaihoz mérten nagyon jó. Azóta csupán egy réteg szőnyegen szokott néha gondolkozni, de annyira nem szükségszerű már.Tehát figyelembe véve, hogy ez a cucc még kimondottan hangszigetelésre is van tervezve, én bevállalnám.
Talán ez is segíthet picit: Hangszigetelés utólag
-
Vidala
senior tag
válasz
snail1981 #9028 üzenetére
Mivel a kábeleket (is) a rendszer többi eleméhez mérten kell választani, szvsz jó lehet az a kábel, még akkor is, ha esetleg máshol picit olcsóbban is megvehetted volna (én is ott vettem az enyémet, 2,5-es lapos, fonott rézkábel kb. 800Ft volt métere, nincs vele semmi gond). Jelen esetben nem millióhoz közelítő audiofil rendszerekről beszélünk (sőt), hogy egetverő különbség legyen. Gondolom hangfalkábelnek készült, rézből van, és minimum sodort, tehát olyan rossz nem lehet.
Esetleg az átmérője lehet kérdés (elég vastag-e), de az egy másik téma. -
Vidala
senior tag
Sajnos a konkrét Magnat cuccot nem hallottam, a JBL-t igen. Engem meggyőzött, de mindenképpen meghallgatnám a helyedben mindkettőt.
A TX-SR 308-ast is megfontolás tárgyává tenném a helyedben, ha még ki tudod annyival tolni a keretet. Feltéve, hogy izgat a Blu-ray, különben csak kétes előnyre tennél szert.
Mondjuk szvsz a Blu-ray mostmár eljutott az áttörés küszöbére, mivel egyre olcsóbban lehet korrekt (pl. nálam a Pioneer BDP-120-a) lejátszókat venni, és talán a formátum terjedésével a lemezekből is egyre több lesz, egyre olcsóbban. Kb. így volt ez a CD-vel és a DVD-vel is.
Másik, hogy szerintem egy erősítő talán nem "amortizálódik" olyan gyorsan, mint egy PC, tehát kicsit hosszabb távon lehet vele tervezni. A 3D azért még igencsak gyerekcipőben jár, még a moziban is, nemhogy otthoni felhasználásban. -
Vidala
senior tag
Egyszer-kétszer már nekifutottunk, de 100K körül nemigen jön össze a dolog, inkább 150K körül van az alsó határ, amiből ki lehetne indulni.
Esetleg használt cuccokat kell nézegetni. Akkor olcsóbban megúszható egy erősítő, mondjuk 25-30K körül kb. a min. duplája helyett, és akkor még beleférhet a sokat ajánlgatott JBL SCS 178-as szettje (~70K). A Genius és Logitech csodáit biztosan veri. Még mindig nem teljesen kompromisszummentes, de már egész korrekt, főleg ár/érték arányban. Esetleg Teng mesélhetne róla, ha erre teng-leng véletlenül. -
Vidala
senior tag
Én sem akarok itt kárörvendeni, és tiszta szívből drukkolok, hogy legyen megfejtés.
Sajnos egy ismerősömnek már volt egy ilyesmi kompakt cucca, és többek között ilyesmikért (is) utálta. Gyakorlatilag semmit rugalmassága nincs ezeknek, de ezt már én is többször hangoztattam, mikor ilyenek kerültek szóba, hogy megéri-e. Nem, nem éri meg. "Kényszermegoldásnak" jó. Tudom, hogy soknak tűnik egy-egy normális cucc ára, de olcsó húsnak híg a leve. Tessék jól megfontolni mi is drága igazából.
Tehát egyetértek BBécivel.Bocs, és még egyszer: kívánom, hogy legyen megoldás!
-
Vidala
senior tag
válasz
vtechun #8861 üzenetére
Igen, ez már egy jobb darab, teljesen rendben van a tudása. Én személy szerint nem vagyok nagy ismerője, csak futólag halgattam, de vannak itt a fórumon akik igen jó szívvel szokták ajánlani. Ezek alapján hosszú ideig használható kis cuccnak mondható.
Igen "leszedi" a HDMI-ről a hangot (ha jön rajta). Tulajdonképpen mindegyik készülék "leszedi" amin van HDMI. Fontosabb talán, hogy képet és hangot is, sőt 1.3-tól HD hangsávokat is továbbít + ebben a készülékben van HD hangdekóder, tehát "blu-ray kompatibilis". Bizonyos erősítőkben lehet állítani, hogy a bejövő jelet hogyan továbbítsa (pl. TV-nek csak képet küldjön stb).
Csak hogy "házon belül" maradjunk ajánlom ennek a hozzászólásnak az olvasását AVProf tolmácsolásában. -
Vidala
senior tag
válasz
vtechun #8858 üzenetére
Érdemes. Első körben amit vegyél számításba választáskor, hogy az "olcsóbbak" még nem rendelkeznek HD dekóderrel. Döntened kell mennyire ruházol be a jővőbe.
Véletlenül sem akarlak lebeszélni a HDMI-ről, mert nagyon kellemes találmány, de az analóg csatlakozóknak sem illene sisteregniük. Vacak, az HDMI-ből is vacak, a jó pedig analógból is jó. Tehát normális kábelek és csatlakozók mindenhova kellenek. Gyanítom a jelenlegin is lehetne javítani egy kis kontakt spray használatával + esetleg jobb kábelekkel (pl. az aranyozott csatikat ezért /is/ találták ki, azaz ne oxidálódjon, de más megoldás is jó lehet)
Ha jól látom először komp akart lenni, de végül nem komplett!
-
-
Vidala
senior tag
Első körben nekem is ezek jutottak eszembe (JBL L, Polk Rti, KEf IQ szériák) biztosan velük kezdeném a hallgatózó listám. De ennyi pénzből lenne még rajta jónéhány gyártó, nem is akarom tovább sorolni, hosszú lista lenne, viszont olyanokra is rákukkantanék, amik alsóbb kategóriákban nem biztos, hogy kellenének.
-
Vidala
senior tag
válasz
tkazmer #8791 üzenetére
Elsősorban a kompakt házimozi rendszerek és egy komponensekből álló közötti különbségre gondoltam. Kb. hasonló, mint amit a füleseknél tapasztaltál, tehát akkor nagyon nem kell ecsetelnem a dolgot.
Bár egy-két kompakt cucc egész kellemesen bír szólni, de ettől még nem nevezném igazán jónak. A kialakításukból adódóan mindegyik kisebb-nagyobb hiányérzetet kelt bennem.
Én szeretnék milliókat is rákölteni, ha lennede azért nem szükséges. Az én fülem szerint 200-300K-ből már korrekt dolgok hozhatók ki. Egy bizonyos szint után viszont exponenciálisan nő az áruk, egyáltalán nem arányosan a plussz minőséggel (ha egyáltalán). Így van ez minden csúcstechnikánál. Egy profi versenybringán is minden megspórolt gramm kb. aranyárban van.
Azt szoktam még mondani, hogy mit várunk egy 20-30K-es "házimozitól", ha ennyiből egy pár normális cipő jön ki. -
Vidala
senior tag
válasz
tkazmer #8781 üzenetére
Amennyiben érzel egy kis kedvet a dologhoz, menj el egy Hi-fi "barlangba", de jobb híján a nagyobb áruházak leválasztott része is megteszi, és halgass bele egy-két tetszetősebb darabba. Nem is kell túlzásba vinni, és egyből a milliósokra ráugrani (persze direkt kihagyni sem érdemes), de mindjárt érteni/hallani fogod a különbséget, főleg ha utána visszamész egy ilyen kompakt cucchoz.
-
-
Vidala
senior tag
-
Vidala
senior tag
Így még izgisebb. A probléma a PC oldaláról merül fel, nevezetesen, hogy csak sztereo jelet küld, tehát a PS3 közbeiktatása nem hiszem, hogy segít. Biztos van megoldás, de én azzal nem foglalkoztam, csak felhívtam rá a figyelmed.
A linkelt Pio egy 1019-es (nagyítóval leolvasható) cca. 180-200K. Klassz cucc.
100-120 hangfalakra éppen határeset. Sokat foglalkoztunk már hasonló árkategóriával, ha egy kicsit visszaolvasol, találsz néhány lehetőséget, de valami alkut kell kötnöd magaddal valószínűleg.
Mikor én nekifutottam, hasonló volt a kiindulási alapon, de végül kb. 2x annyi lett, amivel "ki tudtam egyezni" (sub nélkül). -
Vidala
senior tag
Szia!
A PS3-mal nem lesz gondod, egy HDMI kábel tökéletes megoldás. Viszont ahogy olvastam, a PC 5.1/7.1 hangjával meggyűlhet a bajod (én azt nem használom az erősítőmmel), ha egy picit visszaolvasol, találkozol ezzel a problémával.
A 200+ (meg mégtöbb) hangfalakat a nagytöbbség nem a brutál hangerőért veszi, még ha nem is árt belőle. Sokkal inkább az általad is kívánt hangminőség oltárán áldozzuk fel ezeket a vagyonokat.
A kérdéses erősítő talán egy VSX-519 vagy 819-es lehetett, de ezek 5.1-et tudnak, tehát a 7.1 kilőve. Mondjuk a szobád alakja sajnos sem túl szerencsés (mint ahogy keveseknek az). Általában még egy 5.1 optimális elrendezése sem túl egyszerű, de azért el tudnám képzeletben helyezni azt a +2 hangfalat is, csak a lehallgatási pontot (kanapét) kéne előrébb hoznod.
S/PDIF bemenet mindegyiken van, ha jól látom.Hangfalakra mennyi lenne a keret?
-
Vidala
senior tag
válasz
soma165 #8750 üzenetére
Ez a hangfalszett sem egy rossz cumó, ahogy a OLI is írta, ahogy a többi sem. Nekem az ES szériából van egy szett, de abból még a mélynyomó nem jön ki ennyiért.
Még kiegészíteném: a Polkaudio-val TSI, esetleg RTI szériából is érdemes lehet szemezgetni.
Ennyi pénzből már elég kellemes választék van, mindenképpen javasolható az ajánlott/kiszemelt cuccok meghallgatása!!! Egész eltérő karakterekkel bírnak (pl. az Northridge E és ES között is elég nagy különbség van), az pedig nehezen mondható meg neked melyik tetszene leginkább.
Még az befolyásolhatja, hogy elsődleges a mozi, vagy zene is szóba jönne (azon belül is milyen stílus), mert az tovább bonyolíthatja a döntésed. Vigyél olyan demókat (filmet, zenét) magaddal, amit szeretsz/ismersz. -
Vidala
senior tag
Gondolom a Yamahára érted, mert azoknak tényleg nagy álló frontjai vannak.
A kis helyre ajánlott cucc a JBL SCS 178, "kicsi" szatelitekkel, és egy mélynyomóval.
Ha van lehetőséged, hallgassátok meg, mert elég barátságosak. Amúgy csak az általad belőtt keretből indultunk ki, de ha sok, akkor még keresgélned kell. -
Vidala
senior tag
Úgy mindjárt kicsit más, és magyarázza a magasabb árfekvést.
Én csak a leírt igényekre koncentráltam, ami DVD+CD.
Ettől lényegesen nem változik az álláspontom. Egy különálló Samu Blu-ray kb annyi, vagy picit drágább (bár akkor inkább a Pioneer BDP-120-at választanám), mint az ajánlott Onkyo. Tehát lehet variálni, csakugye a szettek általában olcsóbbak, de még így sem esélytelen:
Onkyo erősítő ~ 60eFt
Pio Blu-ray ~ 46Ft
Hangfalszett ~ 70eFt
Tehát összesen kb. +15eFtSzóval továbbra is érdemes lehet keresgélni...
-
Vidala
senior tag
válasz
Thuglife #8723 üzenetére
Mindenképpen, ahogy Thuglife mondja.
Csak egy ötlet, de lehet még keresgélni, mert ennyi pénzből már akad választék:
Onkyo TX-SR307 + DV-SP406 (erősítő + DVD játékos) ~ 89eFt
JBL SCS 178 5.1-es szett ~ 70eFtEgy hasonlóra már inkább költenék, míg a másikra
BBéci:
Hangban már tényleg nem annyira rosszak, bár még itt is lenne mit csiszolni, viszont ha valami bekrepál, akkor kb. az egész kuka (ráadásul sajnos ezek a szettek nem is a megbízhatóságukről váltak híressé; élettartam kb. garancia + 1 hét). Sajnos ismerősi körömben volt hasonló eset, és utána igen nehéz, ha nem lehetetlen az elromlott "komponenst" kiváltani. Bővítése is kb. emiatt esélytelen.
Pegig amúgy a Samu cuccokkal semmi komoly bajom nincs. -
Vidala
senior tag
Per ma a rendszerem továbbővítésével kapcsolatban éppen hasonló fejfájásom van. Tényleg minden tiszteletem a Microsoft-nak az XBox360 tudásáért, mert egy nagyon korrekt médialejátszót (is) sikerült alkotniuk. Szépen szólnak még az mp3-ak is, és akár mkv-kal is elboldogul, ami már szemkápráztató egy sima DVD-hez képest, bár nem mintha arra lehetne panaszom.
Ezért nehéz elszánnom magam, hogy egy kisebb eiffel torony kezdjen kialakulni az erősítőm felett. Gondolom ezzel sokan vannak még így. Én egyelőre kivárok, mivel a Blu-ray izgatna leginkább, de a folyamatos árzuhanást nézve megéri még egy picit türelmesnek lennem.
Viszont egy jó CD-DVD játékosnak is tudnék örülni, sőt. Mivel ezzel a szettel már a legnagyobb problémám a jó minőségű források beszerzése lett (ezeket érzem inkább szűk keresztetszetnek a minőségben), ezért hajlanék egy SACD és/vagy DVD-Audio képes kütyü akvirálására is.Akkor a virtuális Royal Albert Hall funkció neked sem jött be.
-
Vidala
senior tag
A 13+1-et nem a csatornákra értettem, hanem az elektronikus/virtuális hang kiemelő, sokkaljobbátevő funkciókra gondoltam, amiből ennyit írnak. Pl.
• Advanced Music: Dubplicates the acoustics of a large concert hall.
vagy
• Advanced Concert: The Advanced Concert (Digital Signal Processing) modes allow you to transform your living room into a variety of different sonic environments when playing either two-channel or multichannel sources. It optimizes its effects in accordance with your speaker configuration, source and Listening ch Select choice.
Ezek lehetnek: Classical, Chamber, Jazz, Rock, Dance, 5/7 Channel stereo
Nem akarom bemásolni az összeset, mert akkor egy oldalt elfoglalnának.Valóban a versenytársak többsége is valamiféle "virtuális" teljesítményadatot szeret közölni, tehát emiatt nem fogjuk hátrasorolni a Pio-t sem, mert a minőség viszont rendben van. Persze nem bírom megállni, hogy a Harman Kardon-t ne említsem meg kivételként, mert nekem szimpatikus az őszinteségük. Pl. AVR 255 7*50W teljesítményt ígérnek, ami röhejesnek tűnik a többiekhez képest, de a tápja 540W-os (35A) amiből ez ki is jöhet már a hatásfokkal is számolva, akár egyszerre minden csatornán.
A minőség persze továbbra sem csak ezen múlik, de így talán mindenki reálisabb alapokon tud gondolkozni, mielőtt az ígért wattok bűvöletébe esne.
-
Vidala
senior tag
Mindenképpen elgondolkodtató...
Ok, hogy szuper fejlett MOSFET tranyók vannak benne, de le a kalappal a mérnökeik előtt, hogy 330W-ból kihoznak 7*190W-ot (6 ohm-on tehát 8-ra számolva legyen ~7*140W). Szerintem túl sokat söröznek együtt a marketingesekkel.
Amúgy igen komolynak tűnik a cucc. Hallgattad is? Impozáns, hogy gyakorlatilag amit ez nem tud, azt még nem találták ki. Talán a 13+1 sorround mód nem kellett volna már. Persze lehet jó is, de valahogy ez a jazz klubból egy gombnyomássalaz átugrok arénába nekem sosem jött be. Egyszer végigélvezkedem, aztán maradok a pure beállításnál.
Ettől még kellene -
Vidala
senior tag
válasz
kolbend #8665 üzenetére
Ahogy újból és újból előjönnek hasonló problémák, egyre inkább ki vagyok a PC-s iparon, és már nem bírom megállni: Nem hiszem el, hogy egy "gagyi" XBox360 képes pofon egyszerűen kezelni az 5.1-es formátumokat, egy komolyabb PC-vel meg szenvedni kell, ahol csak a hang vagy a videókártya ára annyi, mint az alapgép.
-
Vidala
senior tag
Szerintem a JBL SCS 178 ár/érték arányban kíváló egy relatív kisebb szobába. Egyszer-kétszer már meghallgattam, és nagyjából osztom a linkelt cikkben leírtakat.
A felsoroltak közül tulajdonképpen bármelyik jó hozzá. Azon túl, hogy melyik a szimpatikusabb olyan szempontból (is) vizsgáld meg őket, hogy milyen csatlakozókkal vannak ellátva. Ezek tulajdonképpen 5-8 éves konstrukciók, tehát az akkor jellemző csatikkal pakolták meg. Hangban kevéssé számít ennyi idő. A "sima" DD és DTS már akkor is általános volt.
-
Vidala
senior tag
válasz
bangalore #8677 üzenetére
Ahhoz, hogy kihozd mindegyikből a "maximum", a Blu-Ray-t leszámítva majdnem mindegy a formátum, inkább a minőségük fogja befolyásolni.
Amúgy szvsz egy (több) normális minőségű HDMI kábel a legkényelmesebb, de nem feltétlen szükséges mindenhez.Én valahogy így csinálnám:
- Blu-ray, XBox, UPC mehet 1-1 HDMI-vel a receiverbe.
- A UPC STB-ot bekötném a felveődbe SCRAT-tal, ami mehet tovább szintén az erősítőbe
- A képet az erősítőből HDMI-vel a TV-beVan olyan, aki inkább a tapasztalati alapon STB-ot a TV-re köti, és onnan vissza a hangot az erősítőbe, aszebb hangzás okán. Szóval érdemes próbálgatni mást is, mert lehet eltérő az eredmény.
Kábelminőség eldöntése igen nehéz. Ahány hívő, kb. annyi ajánlás. Mindenkinél más a küszöb, amit meghall (vagy hallani akar?). Ökölszabálynak kb. a rendszer árának a 10%-ban kell árban gondolkozni. Tehát egy db HDMI kábelre nem érdemes 25-30K-t költeni, de talán 2K már karcsú.
A HD-s digis adás rögzítésében még én is csak kérdezősködöm. Eddig elméletben arra jutottam, hogy egy SCART-al felveheted, de csak azt, amit épp nézel.
-
Vidala
senior tag
válasz
gfabian #8676 üzenetére
Én egyértelműen a komponensekből álló rendszer összeállítását javasolnám. Picit visszaolvasol, nemrégiben volt hasonló árkategóriában javaslat (több is).
Nekem a Yamahák hangzásvilága annyira nem jön be (erről is értekeztünk kicsit korábban), ha jól emlékszem a "nyers" szóval jellemztem. Egyébiránt nem rosszak a cuccaik, nekem még a relatíve kicsi teljesítményük (táp teljesítményfelvétele árulkodó) is szúrják a szemem. Végső soron inkább a hangfalak fogják meghatározni mit fog produkálni a rednszered (mert sajnos ennyiből még nem túl széles a választék), ezért az erősítő hagreprodukciója is kevéssé fog hallatszani. Amin már komolyabb különbség lenne hallható, ott csak a hangfalak kerülnének min. 150K-be.
Javasolt 5.0-ban gondolkozni (vagy 2.0-ban) és később kiegészíteni. -
Vidala
senior tag
válasz
Thuglife #8618 üzenetére
Sztem is simán állíthatod 80-ra. Viszont ha lehet figyelj oda, hogy a center/sateliteknek hol van az alja. A H/K-on minden csatornára külön vágási frekit lehet állítani, de végül is az sem lehet nagy gond, ha ez nem megy. Amúgy lehet ezért állította az automata 120-ra?
Olyanra állítsd ami a fülednek jó, nem mindig (vagy inkább ritkán) van az automatának igaza. -
Vidala
senior tag
Kicsit szűkös a keret, újat ennyiért nemigen fogsz találni, még 10-20 eFt kellene hozzá: pl. Onkyo TX-SR307 60eFt, ennél csak drágábbat látok.
Viszont sztem ebben a kategóriában (5.1 HD hang nélkül) használtan is érdemes keresgélni, mert a Blue-ray miatt biztos sokan cserélni szeretnének.
-
Vidala
senior tag
Az én olvasatomban ez inkább egy céget jelent, mert a tulajdonos ugyanaz (ugye így a JBL és a H/K leányok). Pl. a Volkswagen konszern autóiban is számos alkatrész megegyezik, kezdjük csak a padlólemezzel. Nem azt mondom, hogy nincs bizonyos függetlenségük, de mégis ha te lennél a tulajdonos, milyen erősítőhöz gyártatnád a hangfalaidat és fordítva?
A Marantz-ot akkor nem szeretjük, ha nem ad tesztelni jobb cuccokat.
-
Vidala
senior tag
válasz
kisbuba #8620 üzenetére
Ebben a topikban nézz körül:HD filmek lejátszása
Mindenképpen az első hsz-ban található linkkel kezd. Nem tudom, hogy játékra is találsz-e megoldást, de filmhez biztosan.
Nálam XBox360-ra van kötve az erősítő HDMI-vel, ott minden hasít DD 5.1-ben, ezért nem todok sokkal többet mondani. -
Vidala
senior tag
Esetleg a sorba beillesztenéd még a Marantz-ot is? Ne maradjon már le, mert elég ismert név.
Nekem továbbra is a véleményem, hogy nem külön komponensekben kell gondolkodni, hanem rendszerben, szobával és céllal együtt. Csak azért hozom fel, mert korábban erre már többször/többen is felhívtuk a figyelmet, de az utóbbi időben megint csak egy-egy konkrét erősítő a kérdés. Abból meg ilyen értelmes(?) dolgok sülnek csak ki. Közben lehet, hogy a kérdező egy bögreszettet köt rá...
Ez is volt már többször: hasonló árfekvésben az erősítők között igen kicsi különbség lesz alapvetően, ráadásul minimum a fele (hangja) szubjektív. Egy-két feature-t lehet objektív kritérium (pl. van-e rajta iPod dokkoló, vagy 2-vel több HDMI meg hasonlók).
Én pl. azért is döntöttem a H/K mellett, mert a hosszú hallgatózás után nekem tetsző JBL hangfalakhoz azt találtam a legjobbnak. Természetesen egyéb dolgok is befolyásoltak, mint a kinézet. Ezt árnyalhatja, hogy a kettő márka ugye egy cég, tehát lehet, hogy nem véletlen passzoltak leginkább? Esetleg már a mérnökök egymáshoz "hangolják őket", ami persze még nem jelent sikert önmagában, csak szerencsés esetben.
Utóbbit csak gondolatébresztőnek szántam, de a lényeg, hogy egy adott erősítőhöz nem feltételnül az a hangfal fog a legjobban illeni, ami egyébként tetszene. -
Vidala
senior tag
válasz
kolbend #8513 üzenetére
Azt vedd meg, amelyik jobban tetszik, esetleg amelyik olcsóbb. Ahogy már többen írták, hangban alig észrevehető különbségeket fogsz tudni felfedezni, ha egyáltalán. Azt inkább a hangsugárzóid döntik majd el. Esetleg szolgáltatásban találhatsz még különbséget, de az sem igazán mérvadó.
-
Vidala
senior tag
A bizonyos hangszer az más kérdés
Mondjuk zenéhez én sem hiányolom a sub-ot, de mozihoz már más kérdés.
Érdekelne a véleményed a barátod JBL ES rendszeréről, mert nekem is az van otthon, de mélyládát (még) nem vettem hozzá. Ugyan a frontoknak köszönhetően így is nagyon tisztességesen teljesít, nem panaszkodom, de később (csupán az anyagi lehetőségeimtől függően) azért még csatlakozhat a srácokhoz a kis köpcös is.
-
Vidala
senior tag
Akkor mégis vannak különbségek, amiket érdemes lehet mustrálni.
Én nálam a válogatási sorrend: először a hangsugárzók, majd ehhez kell választani a megfelelő erősítőt.
Ebben a kategóriában (de még feljebb is egy jódarabig a kategóriákon belül) a versenytársak nem is igen engedhetik meg maguknak, hogy komolyabb különbségek legyenek, de végül valami miatt mégis egyik-másik jobban fog tetszeni.
Sajnos viszont itt a belépő szintnél annyival nehezbb az egyszeri halandók számára, hogy a boltokban ált. csak egy-két szett van kiállítva ugyanazzal az erősítővel, és azok is márkán belül. Pl. Yamaha erősítő + Yamaha hangfalak stb. ezért nehezebb tesztelni. Csak a "komolyabb" cuccokat szokták már jobban keverni, hogy mondjuk egy Denon erősítőt kb. 10 féle hangsugárzóval, vagy egy konkrét hangsugárzót 5 féle erősítővel meghallgathass.További nehézségként így még adódik, hogy rendszer szinten sem keverik (amúgy logikusan), tehát egy belépő erősítőt sem kötnek durva hangfalakra és fordítva, ahol már jobban kihallani dolgokat.
Bocs, ha egy kicsit hosszú lett, de végül is azt akartam kihozni, hogy azért "szolgáltatásokban" is akad különbség (akár az említett példa), amik döntőek lehetnek a választásnál.
Ettől még nálam szubjektív ítélet alapján a Yamahák inkább a kategória "sereghajtói". Kicsit "nyersnek" érzem őket, amit persze okozhatnak a hangfalaik is (mivel azokkal hallottam őket jellemzően). Ez persze valaki másnál épp tetszést válthat ki.
Mod: Majd elfelejtettem mondani, hogy szerezz be egy saját Velodyne sub-ot, mert úgy érzem azóta vérzik utána a szíved, hogy az előzőtől megváltál.
A cherry változat nagyon vad!
-
Vidala
senior tag
A szobaakusztika a legtöbb esetben adott, megváltoztatása a legköltségesebb.
Ehhez, csak annyit tennék hozzá - mivel ez számomra is az egyik legkomolyabb aggályt jelentette - hogy azért nem térdepelek sírva otthon mozizás közben. Kissé hallható a jobb és a bal oldal között akusztikai különbség, de szerencsére igen minimális. Ezt mondjuk 2 dolog javára írom: A bal oldal nálam a nyitott, tehát ott "kifolyik" a hang. A jobb oldal viszont nem beton vagy téglafal, hanem egy szendvicsszerkezetű fa/hungarocell szakipari fal, végig ablakkal ill. erkély ajtóval, tehát üvegfelülettel kb. 50-50% arányban. Ez elé pedig jön még faltól-falig/padlótól-plafonig 2 réteg függöny (normál + vastag sötétítő). Ez a szerkezet elég jól elnyeli a hangokat, a jobb oldalhoz hasonló eredményt adva. Hasonló esetben a függönyt javaslom mindenkinek, mert hallható a különbség, ha nincs elhúzva.A teljesítményre végeztem egy kis fejszámolást, ha már ide jutottunk:
A H/K AVR 255 erősítőm max. áramfelvétele 540W, tehát csatornánként 77W. Ehhez a gyár 7x50W folyamatos teljesítményt specifikál, amit nekik elhiszek. Tehát az egyszerűség kedvéért vegyük 65%-osnak a hatásfokot.
A Yamaha RX-V565 240W-os fogyasztásából ezen visszaszámolva a leadott teljesítmény lenne 22W.Ez már tényleg nem túl bíztató.
Gyorsan ki is számoltam még a 7végén hallott Denon AVR 390-esre is. 300W fogyasztás, de csak 5 csatornára, így 39W adódik a H/K viszonylatában. Ez nekem bőven elégnek tűnt egy kb. 25nm-es tetőtérben, amiből ugye vegyünk vissza légköbméterben...MOD: Úgy látom nem csak én indultam ebbe az irányba, mérni valóban még jobb lenne.
Viszont tovább erősíti, hogy mennyire óvatosnak kell lenni az egyes gyártók által megadott teljesítményadatokkal. Nem figyelsz oda, benézed, hogy RMS, aztán mindjárt egy 1000W-os LG "boldog" tulajdonosává válsz.
Lehet, hogy tényleg nem azt a Yamahát kéne választani ekkora térbe...Mindezt laikusként, hobbizmusomból felszedett műszaki ismeretek alapján kombináltam ki, tehát tessék megdobálni sárral, ha valahol sántít!
-
Vidala
senior tag
Még nem hallottam, csak sejteni vélem, hogy az Onkyo, mint régi minőségi motoros kevésbé nyúl mellé, mint az LG (akit egyébként más miatt tisztelek, de az nem a házimozi). Ahogy BBéci fentebb nevezte, ezek a hangfalak még mindig "bögrék", de talán a jobb fajtából. Viszont az erősítő a belépő szintjének ellenére minőségibb darab kell legyen. Erre már később bátran ráköthetsz komolyabb hangsugárzókat is, amíg ez az LG-nél ez nem opció.
Figyelj a füledre, meg a fórumtársak hozzászólásaira (kissé visszaolvasva mindjárt szép ízelítőt kaphatsz a márkálból is). -
Vidala
senior tag
Ezzal a cuccal már egy 2-3-szor nagyobb helyiséget is be lehetne hangosítani.
Gondolom te sem "csutkán" hallgatod, mert az már csúnya halláskárosodást jelent tartósabb használatnál.
susahold: az "alaprajzod" alapján kb. 20nm-re rendeznéd be a házimozi szigetet, szvsz arra már bőségesen elegendő a hangerő ennyi teljesítménnyel. A tisztaság, a minnél kissebb torzítás már más kérdés, de az meg nemcsak a teljesítményen múlik, bár az egyik komponense. Úgysejtem BBéci hangrandszerének teljesítményét inkább ezért nem sokallja. Ezért inkább a rendszer (össz)hangjára figyelj.
Nálam is 35nm a nappali-konyha, amiből hasonló méret a HM sziget. Bőségesen elégnek találom a hangerőt. Az erősítő setup-ban a master hangerő kb. 55-60%-ra van állítva, ami a gyári beállítás, és nem kellett hozzányúlnom, mert így is max. 75-80%-ra csavarom a fénygyűrűt.
-
Vidala
senior tag
Jól látod, általánosan nem örvendenek nagy népszerűségnek.
Most csak úgy hirtelen körülnézve itt van ez.
Talán azt a kb. egy havi plusz ösztöndíjat megérheti, hogy egy alap, viszont diszkrét HM erősítőt kapsz az integrált cucc helyett. Így később nagyobb lehet a mozgástered, a vélelmezhető minőségkülönbségen túlmenően.
Vagy használtpiac! Nem vicc, komoly!Amúgy hallgasd meg őket, annyira botfüled nem lehet, hogy ne hallj különbséget. Amennyiben mégis, akkor meg azért nem kell aggódnod, mert úgy elég lesz egy szokol rádió is.
-
Vidala
senior tag
Bocsánat, számomra nem ez jött át. Amúgy egyetértek, eddigi tapasztalataim szerint erről nincs szentírás (sajnos vagy nem, még nem tudom eldönteni), de szerintem ezt hozzá is tettem. Az említett oldalakon pedig ilyen jellegű összefoglalót - még - nem találtam.
A kiegészítéseddel már korrekt, de pont az említett tapasztalatod miatt feléd ezt minimum elvárásként támasztom! (Utólagos engedelmeddel, Önös, és talán fórumtársaink hasonló érdekeimtől vezérelve, a minnél több hasznos információ felszívása céljából!) -
Vidala
senior tag
Biztos igazad van, és csak egy bolt a sok küzül...
Viszont én mindenkitől szívesen tanulok, ők pedig épp egy egész korrekt kis összefoglaló írást tettek közkincsé, ami szerintem az olyan lámák számára, mint pl. én is vagyok, igen hasznos lehet. Ezért is bátorkodtam ajánlani mindenki figyelmébe.
Nem kell velük egyetérteni, de azt sem tartom részedről korrektnek, hogy mindenféle komolyabb érv felhozása nélkül fitymállod őket. Eddig itt a fórumon kb. senki nem írt még hasonlót sem (azt, hogy egy-egy konkrét kérdésben megy a dobálózás, nem tekintem annak).
Tehát a magam részéről szívesen venném hasonló ajánlódat, vagy szakmai észrevételeidet az írással kapcsolatban.A téma kapcsán megkérdezném még: a házimozi.hu írásait is dobjuk a kukába, vagy maradhatnak referenciának?
-
-
Vidala
senior tag
Sejtettem, hogy ilyesmi (is) állhat a dolog mögött
Valóban csábítóak a ilyen "kényelmi" funkciók.
Viszont igaz a taníthatóság, pl. a Harman Kardon távja is ilyen, elméletben, de én csak korlátozott sikerrel jártam ez ügyben.
Nem lehet olyan "vacak" a Sony sem ahogy elnéztem.Viszont a HDMI csatikon túl (ami miatt lényegében vannak) ott a HD hangdekódolás ami igazi plussz lenne a Panában. Elsősorban ugye BR-hez, de ne ez legyen csak szempont.
Pl. ott a hangminőség. Milyen hangfalakat hajtana, mekkora térben? Bevallom azért sem barátkoztam túl sokat ezekkel a márkákkal, mert általában a saját "pálcika" HM hangfalszettjükkel vannak kiállítva, azok meg nekem nem jöttek be.
A Sony-tól ismertem egy relatív régebbi, de már jóval komolyabb Hi-fi cuccot, nem pálcika hangfalakkal, de az sem az én ízlésemnek volt. Brutális hangerővel bírt, ha kellett pl. egy házibulihoz, de "normál" használatban egyszerűen beszürkült, tompa lett. Mondjuk nagybátyám inkább az előbbi célra vette, tehát úgy rendben volt.
-
Vidala
senior tag
Én még személyesen nem barátkoztam vele, de érdeklődés hiányában rápillantottam a technikai adataira: egész impresszív a lista, teljesítmény is lenne elég (bár nem írtad mihez lenne) versenyképes lehetne a kategóriatársakkal DE ami nekem szemet szúrt az, hogy miért mindössze 5kg a konkurencia min. 10kg-os átlagához képest. Nem jó jel. (Nem az ólombélés szokott plussz tömeget jelenteni). Másik szubjekívum: Ezek a "nagy" gyártók (pl. a Sony és tsai is), ezekben a kategóriákban ált. nem annyira erősek, inkább a nevükre alapoznak.
Szóval ennyi pénzért van bőven más alternatíva is amit én inkább megfontolnék.Kábel: milyen távolságra, milyen ellenálláshoz? Rövid, de hasznos help a hangaruhaz-tól (nem reklám, de ha egyszer ők írták)
-
Vidala
senior tag
válasz
#67688960 #8185 üzenetére
Respect a tanácsaidért
Erről a wrat-ról még nem hallottam.
Egyetértek, nem a "durva" basszustól lesz szép hangja egy rendszernek, csak az egyik alapja a jó hangzásnak. Néha érzem is úgy itt fórumozva, hogy talán mégis nagyobb figyelem irányul rá a kelleténél.
Mondjuk most épp ráfoghatjuk a konkrét problémafelvetésre, aminek kíváncsian várom a megfejtését. -
Vidala
senior tag
válasz
#67688960 #8179 üzenetére
Szerintem egy fórumon annak ellenére, hogy valakinek a kérdésére válaszolsz, egyúttal mindenkinek írsz. Végül is ez a jó benne: növeljük a kollektív tudatlanságot!
Ráadásul nem érzem úgy, hogy le akartam volna beszélni a javaslatodról (sőt még talán fel is fogtam), hanem csak egy újabb eshetőséget akartam felvázolni.Az általad hitt műszaki mélységekben pedig nem vagyok olyan járatos, biztos igazad van, de a praktikus oldalát is meg lehet fogni. A H/K sztereo állásban nem függ az általad leírt beállításoktól (csak a két frontot hajtja), sokkal inkább imitál egy normál sztero erősítőt. Amennyiben az Onky nem ilyen még egyszer bocs, de ezt is írtam.
Így mivel a kérdés úgy is hangzott, hogy van-e másik erősítő, ami jobb lehet, ezért bátorkodtam felhozni. A teljesítmény azért befolyásolhatja (ha a "hm wart-os" ezt akarja jelenteni), mert elégtelen erősítés esetén egy nagyobb igényű hangfal esetleg "lenyelheti" szvsz. Bár az X-Akta marad, mert nem tényleg nem arról volt szó, hogy torzítana, vagy ilyesmi, csak szimplán kevesli a user. Mondjuk továbbra is azt gondlom, hogy egy normálisan összeválagatott HM rendszernél nem lenne szabad ilyesminek előfordulnia. Egy hi-fi erősítő szerintem is szebben szól sztereóban, de nem gondolom, hogy azért, mert nagyobb mélyet tud, hanem egyszerűen más hangképet (vagy mit) ad, ami optimális esetben zenére alkalmasabb.
A korábbihoz még egy javítás: +15W, így sztereóban csatornánként 50W helyett 65W. Azt meg mindenki döntse el maga, hogy ez egy H/K-nál mennyire lehet elég.
-
Vidala
senior tag
Ezek alapján két dolog maradt szvsz:
Egyik: a jobbfajta sztereóhoz szokott füleid nem tudják "értékelni" a HM erősítők hangzásvilágát
Másik: valami dög csak hever az ágy alatt, mert azért nem merném állítani, hogy egy AVR "gyenge" lenne. Szorítottak ezekbe is kráftot rendesen.
Esetelg még olyan elképzelésem van - bár csak sejteni vélem, hogy valami régebbi hangsugárzókkal rendelkezel - hogy egyszerűen nem egymásnak teremtették őket. Régebbi cuccokat is a kortársaikhoz állították/hangolták, és természetesen így a mostaniakat is, ebből adódhat konfliktus. Persze ez már sci-fi, talán valaki megcáfol. -
Vidala
senior tag
válasz
dhcodoki #8150 üzenetére
Nem ám, de most épp te is elírtad: L vs. R
Valdus 400 vs. Vardus VR-400.
Rendesen keverhető a kettő, egy darabig én is azt hittem ugyanarról van szó, de persze nem. Már megint azok a fránya marketingesek. Nem tudnak új fantázianavet kitalálni?
Amúgy a gondolatmenettel egyetértek. -
Vidala
senior tag
válasz
#67688960 #8109 üzenetére
Amennyiben sztereo állásban hallgatod (tehát csak a 2 front), úgy elvileg nem lenne szabad ezeknek a beállításoknak befolyásolni a dolgot. Mondjuk nem Onkyo-m van.
Én egy Harman Kardon-nal (AVR-255) hajtom a hangsugárzóimat, ami sztereóban (meg a HK-k általában) a 2 front csatornát külön erősíti (mondjuk csak + 5W a sorroundhoz képest a gyári spec szerint, ami persze más gyártóknál sokkal több W-ot jelentene
)
Ettől függetlenül a basszusmeghajtásban nem hallok különséget, úgyhogy máshol lehet a kutya elásva szvsz. Egy sztereo erősítőhöz viszonyítva is más a helyzet, de akkor is.
Bocs, lehet hogy buta kérdés, de a helyesen kötötted be polaritás szerint? -
Vidala
senior tag
válasz
arpibacsi #8053 üzenetére
Az én szubjektív tapasztalataim:
A JBL Balboa szett elég sokáig versenyben volt a hangfalvásárlásomkor, ezért többször is meghallgattam. Korrekt darabok, komoly basszussal, és egész tiszta hangzással. Aztán végül mégsem találtam elég kiegyensúlyozottnak, kissé túl dominánsnak találtam a basszust a kialakításában, és talán pont ettől amolyan kogó-dobozszerű hatást éreztem hosszabb hallgatás után.A Wharfedale Vardus VR-400-ast is nézegettem, de éppen tegnap este egy barátomnál teljesített szolgálatot a bulijában egy Denon AVR-390-nel hajtva. Kezdetnek kidomborodott a szintén erős basszus potenciálja, és kellő ereje. A közép és a magas tartomány is rendben volt. Rock-ot, pop-ot és hasonlókat nagyon szereti, előbbi különösen jól áll neki, elég dögösen adja elő. Aztán itt is idővel előjöttek a gyengéi: nem volt elég tiszta, részletező számomra a hangzás, kissé összemosta a zenét. Amolyan Deák Bill vágású karaktert mutatott, ha ér ilyen hasonlattal élnem.
Természetesen ezek nem olyan dolgok, amiktől ne lennének szerethetőek, és ár-érték arányban elég jól megállják a helyüket.
Talán amit még figyelmedbe ajánlanék a Polkaudio TSi szériája, egy meghallgatást mindenképp megérnek.A JBL szvsz is a legjobban egy HK-nal teljesít, de hát ugye lényegében egy cégről beszélünk, tehát szinte adja magát, ami nem jelenti azt, hogy egy Denon-nal "elromlana".
-
Vidala
senior tag
Szvsz jó döntés, hogy a kompaktról lemondtál.
Az a C. Ryan médialejátszó izgin hangzik. Olvastam a tesztjét, korrekt, majd mesélj róla. Jeleneg nekem egy XBox360 a médiacenterem.
Látom a Pio-val már 3.1-nél tartasz. Már csak 2 hiányzik.
Viccet félretéve: korábban már ajánlgattam a JBL SCS 178-as szettjét. Mielőtt végleg leteszed a voksot hallgasd meg mindkét összeállítást, mert nagyságrendileg hasonlóak, voszont ugyanannyi pénzből az SCS-el 5.1-hez jutsz. És akkor már házimozid lesz. -
Vidala
senior tag
Csak amolyan ötletadásképpen összetúrtam a Netdepo-n egy-két lehetőséget, hogy 200eFt-ból merre lehet elindulni. A cuccok még csak nem is szubjektív véleményt sugallnak (na jó egy icipicit
), majdhogynem találomra lettek összeválogatva, viszont azt a véleményem tükrözik, hogy szerencsésebb, mint egy kompakt rendszer.
Denon AVR-390 + DVD-1740 vagy egy Onkyo TX-SR307 + DV-SP406 ~ 100eFt
Polkaudio TSi 200 (pár) ~ 67eFt vagy JBL ES 30 (pár) ~ 75eFt vagy Polkaudio RTi A3 (pár) ~ 100eFt
Aktív mélysugárzót pedig hozzá lehet csapni 50-60eFt körül pl. Polkaudio PSW 110, de egy pár jobb polcsugárzó mellett 2.1-ben már vita tárgya lehet, hogy inkább az erre szánt pénzt jobban megéri-e a hangfalakra költeni. (lehet, hogy kicsit kiszaladtam a 200-ból)
Amennyiben hosszú távon maradna a 2.1 a helyhiány miatt, akkor érdemes elgondolkodnod esetleg egy sztereó erősítőn is a HM helyett, mert azok ált. sztereóban sokkal jobban teljesítenek.
Remélem ez segítet elindulni, mégpedig javaslatom szerint olyan módon, hogy elmész meghallgatni őket (javasolt 1-2 lemezzel felszerelkezve menni, amiket sokat hallgattál), mert az erősen szubjetív, hogy neked mi fog végül tetszeni.
-
Vidala
senior tag
A folytonosság kedvéért én ennyit fűztem még hozzá (talán innen könnyebb építkezni):
A konkrét kérdésedre ill. kinézett rendszerekre csak nagyvonalakban a szubjektív véleményem:
- viszonylag széles igényeket támasztottál, amire a bruttó 200eFt éppen csak elég lehet, ha egyáltalán
- a blue-ray pl. erősen megdobja az árat, és egy ilyen kompakt rendszerben csak meglehetősen korlátozottan tudsz belőle profitálni (inkább csak a képminőségből)
- zenére nemigazán lesz jó, ahhoz az ilyen szatelites cuccok gyenguszok. Legalább egy pár jó monitor, de inkább állóhangfal tud élvezhető szintet produkálni
- az ilyen gyári / kompakt rendszerek később nem, vagy csak nagyon korlátozottan bővíthetők, valamelyik komponens meghibásodása esetén pótlásuk ésszerűen megoldhatatlan
- külön komponensekből összerakható, egy normális HM erősítő kezeli a 2.1-et (nem csak 5.1 v. 7.1 ben működnek)
Néhány - kevésbé fontos - igény esetleges elhagyása esetén komponensekből is összehozható a dolog. -
Vidala
senior tag
válasz
robi0604 #8026 üzenetére
Ez aztán a kábelkeresztrejtvény.
Lehet még egy megfejtés: a HDMI marad a BR játékos és az erőlködő között, és keresel egy másik kábelt a TV-hez ami még közös kettőben, csak ez utóbbi lehet necces, de így látatlanban jó megoldásnak hangzik (esetleg lehet még átalakítókkal kombinálni) -
Vidala
senior tag
válasz
lepence #8005 üzenetére
Hasonló(an jó) készülékek szerintem, ezért egyértelmű rangsort nehéz lenne felállítani szvsz.
Én Denon felé hajlanék, ha másért nem akkor a nagyobbik testvére okán, mert az 2009-2010 EISA díjazottja.
Persze sokminden egyéb befolyásolhatja még amiről nem írtál, mint pl. milyen hangfalakhoz, mekkora helyiségbe, milyen célra. -
Vidala
senior tag
válasz
djapor96 #7999 üzenetére
Nekem ez alapján úgy tűnik, hogy szimplán valamiket (hanganyagot) nem kezel túl jól az erősítő Pro Logic-ban. Vagy csak a Pro Logic szabvány nem szeret néhány zenét.
Cáfoljon meg valaki, de úgy tűnik a beállítások módosításával nem fogsz tudni érdemben javítani a helyzeten (ha az egyiket szereti másikat nem
).
Szvsz a helyedben nem fájdítanám a fejem ezzel tovább, amúgy is zenét "normál" sztereóban a legjobb hallgatni (talán néhány kivételtől eltekintve). -
Vidala
senior tag
válasz
dhcodoki #7992 üzenetére
A .1 szükségessége általánosan elfogadott, de vannak kivételek, mint pl. én
Szerintem egy pár jó álló hangfallal bíró szett is megfelelő élményt adhat, tehát nálam a .1 = egyszer majd ha sok pénzem lesz kategória. Én inkább az 5.0-ra költöttem többet, a számomra megfelelő hangzásvilágért, és szerencsére nem csalódtam.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy érdemes lehet 5.0-val kezdeni a többit meg majd meglátod. Amúgy is inkább javasolt az 5.0-át azonos típusú hangfalakból összerakni, a sub már szabadabban választható. -
Vidala
senior tag
válasz
Diplomata #7988 üzenetére
Miért valószínűsíted, hogy simán lekőrözi? Hallottad őket? Ugyan "a technikai adatok csak tájékoztató jellegűek" de a JBL szatelitjeinek 90hz az alja vs. klipsh 150 hz, ami azért nem mindegy.
Ezzel csak azt akarom mondani - ami az ilyen pici dobozos cuccokra hatványozottan igaz - meghallgatás nélkül botorság ilyesmiket kijelenteni.mope: azon kívül, hogy mozira kellene, mekkora a szoba?
zsoltee10 által ajánlott oldalon érdemes körülnézni, vannak még versenyzők... -
Vidala
senior tag
válasz
Zsozsoo20 #7918 üzenetére
Igen, lehet szabályozni a hangerőt: a kezeddel. Csak óvatosan kell csavarni, akkor megmaradnak a hangfalak
Komolyabbra véve nem tudom, de tekintve, hogy elég új típus illene tudnia (az enyém tud ilyet, bár pont nem mérvadó). Én mondjuk nem érzem olyan kritikusnak ezt a dolgot, mert a sajátomat sem szoktam soha max-ra tekerni. Van egy értelmes hangerőtartomány amin túl felesleges menni, azt meg úgyis hallod még milelőtt elszállna a hangfal.Egyébként 15nm-re több, mint elég az SCS 178. Én ebben az árkategóriában nemigazán találtam komolyabb versenytársat. Vagy sokkal butábbak vannak, vagy drágábban, mint pl a Bose minidobozai (sokkal drágábban), amik csúnyán meghazudtolják a fizika törvényeit, persze még így sem az igaziak.
Vagy használtan keresgélsz, vagy elkezded darabokban felépíteni, de akkor több lesz a vége.
-
Vidala
senior tag
válasz
dhcodoki #7902 üzenetére
Osztom a véleményed. Az SCS 178-cal kapcsolatabn néhány hozzászólással korábban én is épp ezt fejtegettem Móci-nak. A "tompa" talán kicsit túlzás, de természetesen viszonyítási alap kérdése, ezért tetszik a homogén megfogalmazás.
Én is csak boltban kóstolgattam, ezért jó lenne, ha vki megosztaná a tapasztalatait velünk.joccadoki tanácsa kissé zanzásított, vagy mi. Én sem mentem el rajta, csak sejtem mit akart mondani, ezért örülnék, ha kicsit ki lenne fejtve. Pláne akinek a tanácsot szánta
-
Vidala
senior tag
Alapvetően egyetértek, nálam is ez volt a kiindulási pont, mert eddig csak arról hallottam, hogy a HDMI-vel működik a dolog.
Elméletben azért fejtettünk picit, mert adott volt egy HD4850-es vidikari esete, 2db DVI kimenettel. Tehát felmerült a kérdés, hogy egy átalakítóval lesz-e belőle HDMI, mert amúgy a kártya önmagában 7.1-es hang előállítására (is) képes.
A HDMI pedig alapvetően kompatibilis a DVI-vel, illetőleg típusától függően részlegesen, vagy teljesen. (A DVI-t szabványosították, és fejlesztették picit tovább HDMI-vé a házimozihoz nagyon örvendetes módon)
Bővebben: [link]Sajnos nem jött feedback, hogy a usernek a gyakorlatban is sikerült-e (az elméletileg a kértyához adott átalakítóval) megvalósítania a dolgot.
Ettől még marad a jó tanács: új eszközt már csak HDMI-vel (1.3) felvértezve szabad beszerezni. Rémségesen leegyszerűsíti a csatlakoztatási problémákat, és kisebb lesz a kábeldzsungel is.
-
Vidala
senior tag
válasz
Pityke78 #7854 üzenetére
Elvben működhet a dolog, egy kísérletet megérhet. Az erősítőbe bekötöd a digitális jelet, aztán az erősítő valamelyik analóg kimenetén továbbítod a TV-re.
Viszont túl sokat ne várj tőle. Régebben próbálkoztam számítógép régebbi CRT TV-re kötésével (egy az egyben analóg jelet továbbítottam), de csapnivaló képminőség volt az eredmény. A filmek még csak-csak közelítettek az átlagos TV adások szintjéhez, de a windows asztal az már fájt.
Ráadásul a dolog érzésem szerint túlmutatott azon az egyszerű tényen, hogy a CRT TV-k felbontása meglehetősen alacsony, mert a kontraszt, meg egyéb hasonló nyalánkságok valahogy még sokkal rosszabbat adtak ki, beállítani meg hiába is próbáltam.
Szóval nekem nem tűnt igazán használható megoldásnak. -
Vidala
senior tag
válasz
Diplomata #7829 üzenetére
Az elméletileg igazad van, de a gyakorlat csodákra képes
Az erősítőmön ált. 2 funkció között váltok: Sztereo és egy Automata, amikor a receiver választja ki a legjobb sound-ot. Utóbbi a sorround-ok között válogat, és általában Pro-Logic-ra vagy Logic7-re állítja a CD-ket (már ha még épp nem váltottam manuálisan sztereóban). Aztán egyszer csak olvasom a kijelzőn, hogy DD. Azt gondoltam káprázik a szemem, vagy nem is CD van benn, de egyik sem. DD vót az biza.
Szóval X-atkák
Mint zárójelben említettem gyanakszom az X-Boxra is. Valahogy "átkeverhette". Igazából nem jöttem rá a megfejtésre, de nagyon szépen szól DD-ben (vagy valami másban, ami DD-nek álcázza magát). -
Vidala
senior tag
Kíváncsiságból előre fogom húzni a kanapét is, ha eljutok odáig, de sajnos állandóra nem tudom úgy berendezni a szobát.
Hang(nyomás)mérőnek meg maradok a füleimnél, mert ahogy nézelődtem az bizony 20-30eFt-nál kezdődik.A jó sztereó anyag az bizony fontos, akárcsak a DD vagy DTS. Ez egy teljesen másik kérdése a jó hangzásnak, mondhatnám evidens. Talán már említettem is korábban, hogy van olyan CD-m, amit véletlenül Dolby Digitalban kezdtem hallgatni (a receiver választotta ki, gondolom a box keverte át), és bizony néztem, mint a moziban (pontosabban hallgattam, de a topichoz ez illett
) nagyon szépen muzsikált, de nem ezt találom általánosnak, ezért ritkán kísérletezek vele.
TV-t nemigazán szoktam nézni, ezért a Cobra 11 példa viccesen hat, még ha nem is kell tul.képpen meglepődni rajta.herrká & dhcodoki
Az előző gondolatmenetem folytatása pont ide illik. Bizony igen komoly különbségek vannak film&film illetve zene&zene között (hangerő, keverés, minőség stb). Szóval többet kell próbálni, és inkább a jobb minőségűekből levonni a következtetéseket. -
Vidala
senior tag
Eddig csak a füleim mérték a hangnyomást
Lehet esetleg ilyesmit kölcsönözni valahonnan (lemezzel együtt esetleg)? Kíváncsi lennék mire jutok vele. Vagy szekemberrel együtt kellene elhozni?
djapor96:
A mono-sztereo hangok szétkeverését több csatornára én sem tartom valami jó megoldásnak. A mostani "komolyabb" HM erősítők akármennyire is igyekeznek, nem lesz olyan az eredmény, mint ha maradnál az eredeti formátumnál. (Ok, a mono-t azért lehet "sztereo"ban, azért mégse a centerre bízzuk a dolgot)
Pedig az enyémen is van aztán minden varázslás pl. a H/K saját Logic7 vuduja, de egy próba erejéig tartott a dolog. Nem mondom, hogy szörnyű volt, egész hősiesen helytállt, de azóta azt se tudom melyik gomb hozza működésbe...
Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Revolut
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OLED monitor topik
- Nintendo Switch 2
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest