- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Hirdetés
-
Mobilarena
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz
abridabri #82272 üzenetére
Melyik szigeteli jobban a hangot vajon? - A vakablak. Egy hanggátló üveg több rétegű, ráadásul különböző vastagságú üvegekkel, pl 4 mm üveg, légrés, 6 mm üveg, légrés, 4 mm üveg. Ezt nem bútorlap vastagságú helyre építik be és nem is lesz olcsó.
Komolyan, olcsóbb, hatékonyabb lenne berakni egy kamerát a dobozba és monitoron keresztül nézegetni. Esetleg egy digitális kitekintő. -
cinemazealot
addikt
-
macilaci78
nagyúr
válasz
abridabri #82254 üzenetére
Szekrény. Normál szekrényajtó közé záródó pánttal, a korpuszon belül meg egy valamekkora keret, az ajtólap felőli síkjára pedig ragasztasz sima szigetelőgumit. Hogy a guminak ellentarts, használhatsz mezei tolózárat.
Ahol a bútorlapot leszabatod, ott jó eséllyel a pánthelymarást és a pántot is odaadják. A pánttalpakat csak fel tudod csavarozni, de használhatsz sima zongorazsanért is.
18 mm-es bútorlap, a korpusz belméretétől 2-2 mm-rel kisebb minden irányban. A korpusz első élétől mondjuk, 23 mm-rel hátrébb felraksz egy 15 mm vastag anyagból keretet (akár a korpusz anyagából leszabva), és erre felraksz egy 7 mm vastag D-profilú szigetelő szalagot. 2 mm-t kell összenyomni az ajtóval, ami azért nem lehetetlenül nehéz, de egységesen mindenhol tömít. Elöl pedig a tolózár rögzíti az egyik oldalon, másik oldalon a zongorazsanér.
Megcsinálni sem nehéz, mert csavarozáson kívül nem kell máshoz szerszám, a használata pedig faék egyszerű.
Ha igény van rá, vannak lakattal zárható tolózárak is. -
PROTRON
addikt
válasz
abridabri #82259 üzenetére
Gondolom hátulról majd raksz bele 2 db nagyobb átmérőjű "kéményt", az egyik a levegő beáramlás, a másik a kiáramlás, olyan irányba hogy ne hallatszódjanak a zavaró zajok.
Csak aláírni tudom a többiek felvetését, ha csappantyúkra vagy mágneses cuccra akarod bízni a tömeg tartást is, egyszerűen borzalmas eredményt kapsz. Egyik helyszínünkön a villanyszerelés után a bútorasztalosnak minden egyes ilyen előlapot újra kellett szerelnie. Egyszerűen nem lehetett úgy leszedni az előlapokat hogy ne sérüljenek a csappantyúk furatai, de a megrendelő láthatatlan led tápegység szerelést akart a bútorok aljára, így mindenképp ezek mögött kellett a szerelni.
Ha tényleg van saját tömege, akkor mindenképp a saját alját használnám a tömeg elviselésére, felül csak 1-1 csappantyúval és belülről "ajtólánccal", hogy kinyitáskor ne essen rád.
Esetleg alul a bútorlap oldalába érdemes 1-1 kis hornyot rakni, amivel a szekrény aljába valami alakos elemmel tudod biztosítani hogy ki-be helyezéskor legyen egy alap pozícionálás, persze ne legyen passzentos, éppen csak akadályozásra kell. -
cinemazealot
addikt
válasz
abridabri #82259 üzenetére
Azt azért tudod, hogy egy dedikált VGA-val megpakolt gépházat nem zárhatsz be egy hermetikusan zárt dobozba, különben az megfőzi magát, ugye?
Ha egy hush boxot tervezel, akkor annak gondoskodni kell a levegő be- és kivezetéséről is. Ezeket a légjáratokat pedig úgy kell kialakítani, hogy adott frekvencia tartományokon elnyelje a kiszűrődő hangokat (mint ahogy azt egy kipufogó rendszer teszi a belsőégésű motor robbanásaival).
-
válasz
Én simán elkészíteném zongorazsanérral magát a szekrényt. Majd ezután a szekrényen belül kialakítanék egy plusz kávát olyan mélységben, hogy a kávára ragasztott gumi szigetelőcsík kellően nekinyomódjon a becsukott ajtónak. Ezután a végső zárt állapotban tartást egy behúzós fémcsattal elérheted (nem tudom a specifikus nevét, mint a szerszámkoffereken van pl.)
Szerk.: Nem tudom, hogy milyen hangot szeretnél szigetelni, de a normál bútorlap csak középmagas-magas tartományt szigeteli. Ha ezen kívül esik a hang frekvenciája, akkor ajánlott doboz a dobozban rendszert kialakítanod, és a két réteg között valami szálas anyagot használni kitöltőnek (vatelin flíz, gyapot, vagy akár sima kinőtt ruhák). -
cinemazealot
addikt
válasz
abridabri #82256 üzenetére
És mi lenne, ha az ajtó lenne maga az alap? Szerelsz rá 4 gumilábat, leteszed a földre (vagy asztalra, mindegy), arra teszed a bedobozolni kívánt munkadarabot, és ezt "takarod le" magával a dobozzal, mint egyfajta kalappal. A doboz két szemközti oldalán lehet két fogantyú, hogy kényelmesebben emelhető legyen. Csappantyú pedig talán nem is kell az ajtóra (alapra), hiszen ha a doboz kellően nehéz, a saját tömege szorítja rá magát a vízszintesen álló alapra (ajtóra). Ha pedig az sem volna elég, ráülsz.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Ha 10 db csappantyúval tervezted megtartani a bútorlapból készített ajtót, akkor nagyon nehéz lesz szimplán nyers erővel kinyitni (de bútorajtó csappantyúval még bezárni is). Mi lenne, ha belülről (vagy akár a szekrénynek az ajtóval szemben lévő falából) átvezetnél 4 menetes szárat az ajtó 4 sarkán, kívülről gumi- és fémalátétekkel légmentesen lezárod őket, az ajtón kívülről pedig 4 szárnyas anyával egyszerűen rázárod? Ezzel még a tömítés szorosságát is tudod változtatni.
-
PitLee
őstag
válasz
abridabri #74964 üzenetére
Én is szoktam csorgatni a nyálam , hogy máshol bizonyos dolgok ott vannak a polcon nálunk meg úgy kell vadászni rá.
Ilyen Z szűrő és panelszűrő oldalakat találtam
https://www.innofilt.hu/termekek/z-szurok/
https://www.innofilt.hu/termekek/panelszurok/https://stramm-air.hu/termekek/panel-szurok-z-line-szurok/
https://fikesz.hu/termekkategoria/szuro/?v=35b5282113b8
A szűrőpaplanok csak F5 minősítésűek, de cserébe olyanra vágod amilyenre szeretnéd.
Duplán, triplán nem tudom mekkora a légszállítási veszteség, pl F7-hez képest.Amúgy lehet jobban jársz egy komplett légtisztítóval, de olyat nézz aminek kapható és olcsó a csereszűrője.
Itt van egy PDF
KLÍMASZŰRŐK
https://www.krill.hu/product/pdf/hu-full.pdf -
PitLee
őstag
válasz
abridabri #74959 üzenetére
F7-es minőségű panelszűrőt még csak-csak találni, de angolszász rendszerhez illő ventit azt nem nagyon, ezek a box ventik az ott elterjedt feltolós, eltolós ablakokhoz vannak gyártva,
mint ahogy van ilyen ablak klímájuk is.Mivel EU-ban szárnyas ablakok vannak és nem "divat" az ablak venti, ezért nálunk "felesleges" a szögletes forma és csak szinte kerek kapható.
Klímákból is a mobil klíma az elterjedt, amiből már van olyan amit teraszra is lehet tenni, de a szobai verziókhoz van ilyen ablak kiegészítő. -
PitLee
őstag
válasz
abridabri #74954 üzenetére
Itt EU-ban valamiért a kerek verziók terjedtek el inkább
- gugli képek ipari padló ventilátorA szűrő papír meg
ez alapján F7 = MEV13-14
- gugli szörcs -
NeoPampalini
senior tag
-
PROTRON
addikt
válasz
abridabri #74825 üzenetére
Én először csinálnék egy "makettot" karton lapokból kivágva. amit úgy farigcsálok hogy végül legyen egy tökéletes mintám.
Először a ventiket tartó lapot kialakítom, rajta középen a nagy "luk" levegőnek, ventiket ráfogatom, aztán bepróbálom a helyére.
Ezután farigcsálom oda az oldallapokat, ezeket fa-áru barkács boltban kapható kicsike "L" sarok profilokkal rögzíteni a vent tartó laphoz, szóval fel kell venni a furatokat. Ugyanilyen profilokkal lehet az oldallapokat a ház meglévő furataihoz rögzíteni, amik ugye eredetileg a ventiknek voltak. Majd jöhet a "tető" lap kiszabása, ami az oldallapokkal lesz merőleges, tehát ehhez tudod szintén sarokprofilokkal rögzíteni.
Anyag terén szabad kéz.
A minta alapján jöhet valami hulladék alu, akár bontott gépházból vagy valami. Abból lehet kivágni amit kell, ha már megvan a minta, az alapján berajzolni.
Lehet flexel a nagyját, meg dremellel, aztán a maradékra mindenképp reszelővel kell rámenni és az éleket eldolgozni ahol össze kell zárni.
Végül felszerel, majd utána mehet köré meleg takony a rések lezárására, ezt érdemes szintén szépen eldolgozni amíg még forró, mondjuk a kartonnal.
Aztán keresztbe 1-1 csík zőcsárga hogy topichű legyél! -
imibogyo
veterán
válasz
abridabri #63743 üzenetére
Értem. Hát akkor elég poros területén élhetsz az országnak, ha 5 db-ot elhasználsz évente, vagy sok gépet takarítasz.
Pont ilyen gépet nem tudok itthon (miért kizáró tényező a külföldi rendelés?), de ha már ennyit rászánsz nem gondolkodtál el hordozható kompresszoron? Alig kerülne többe. Persze jóval hangosabb, mint ezek, de hát nem is egész nap használnád gondolom te sem. Arra a 3-5 percre meg mindegy. Nem beszélve arról, hogy ezek sokszorosát tudják légszállításban és nyomásban is, mint ezek a kis kézi kütyük, valamint sokkal több mindenre is tudod használni a jövőben.
Ezek állandó üzeműek, tartály nélküliek (bár igazából azok sem kerülnének sokkal többe és még sokoldalúbbak lennének, mert az idő nagy százalékában nem is kellene bekapcsolniuk. Én pl. van amikor éjszaka is dolgozom még a "megmaradt" levegőből és nem zavarok senkit sem).
-
bandiras2
senior tag
válasz
abridabri #62936 üzenetére
Ha a szád elé rakod, akkor tudsz rajta keresztül lélegezni. A laptop nagy szívófelületét tekintve pedig bőven elég lesz, pláne hogy a lapost megemeli kissé, így alatta szabadon tud odaáramlani a levegő, a meleget pedig oldalra tolja ki. Elöl hátul nincsenek portok rajta, így nem zavaró, mert oldalról szabad hozzáférés van mindkét oldalához.
Faanyag OBI 990 HUF(maradt is), egy doboz csavar, aminek megmaradt a 95%-a 1100 HUF. Áramot nem fogyaszt, és tisztán tartja a gép belét. [Itt az asztali gépem], ugyanaz a geotextil minden egyes nyílására leragasztva. -
cinemazealot
addikt
válasz
abridabri #62803 üzenetére
Teljesen jó!
Nekem kicsit zavaró, hogy annyira lelóg az alja (szeretem az asztal alatt feltámasztani a lábam), de ha Neked kényelmes, akkor más nem számít. Szép munka... felülnézetből.
(#62797) Veron
Azért a purhabbal tényleg nagyon óvatosan, mert ha túl sokat töltesz az üregbe, képes lehet kinyomni a vékony téglából rakott előtét falat csempéstül.Elég csak annyi, hogy a szagot elzárja. Nem kell túlzásba esni.
-
Essejó
veterán
válasz
abridabri #62308 üzenetére
Látom a lényeget ragadtad meg.
Oké a fa nem rezonál, csak épp a zárt doboz az felerősíti a rezgést. Bár végül is van az a melegtakony illetve sziló mennyiség amivel gátat szabhatsz neki, de hogy néz az már ki. Főleg egy üveglapon keresztül. Mondjuk nem értem miért a passzív cpu-t emeled ki, mikor ha jól olvasom a cpu-ra és a videóra vizet akarsz rakni, akkor az már olyan mind1. Az, hogy nincs 700 W-os laptoptáp azt esetleg elfogadom érvnek.
Az 50+ egy nasért is elfogadható lenne, ha gyári vasról beszélünk, de egy egyébként már Qka érett C2D intel procis vas és, egy Freenas, OMW, vagy egy Xpenology bootloader-es DSM azért közel nem kerül ennyibe. Egy Lan és egy elektromos kábel kell csak nekik menet közben. (Bár tény és való. hogy jobb gépet is be állíthatsz nasként), és az akkor drágább is lehet. Nekem is azért fut csak egy Gen7-es HP Mikroszerveren mert szó szerint ajándékba kaptam.Azelőtt az asztali gépemre telepített virtuális gépen futott a NAS program.
-
Essejó
veterán
válasz
abridabri #62296 üzenetére
Attól még némi rezonancia össze jöhet az asztalból fakadóan kellemes dobozhatás még fel is erősíti.
Ha a minél nagyobb csend a cél akkor inkább el kéne gondolkodni, egy mini itx-es alaplapon passzív hűtésű procin, ssd rendszermeghajtón és AC táplálásról egy laptoptáppal. Ami meg zajos az kimehet egy nason a kamrába,gigás hálózaton akár 4K-s filmeket nézhetsz úgy hogy nem veszed észre, hogy a kamrából jön a cuccos. -
-
-
-
cinemazealot
addikt
válasz
abridabri #62289 üzenetére
Az a 4 oldalsó ventilátor pontosan milyen típusúak és mi fogja vezérelni őket (a gép vagy egy külön kapcsoló)? Tudnál dobni róluk linket?
Várj, most figyelem: "jobb oldali radiátor (intake)"? Tehát jobb oldalon lesz egy radiátor, ami hűti talán a procit, és azon keresztül fújsz be immáron felmelegített levegőt a házba?
-
-
hegegabi80
addikt
-
válasz
abridabri #62212 üzenetére
Kis fordulatú ventivel semmit nem fogsz átfújni. Én a konyhai szagelszívó betétjét faragtam meg, de levettem és inkább 2-4 hetente kompresszorozom a gépet mert hiába fogta meg a por javát ha közben a ventik erőlködtek és vagy 10 fokkal nagyobb volt a hőmérséklet a házon belül.
-
hegegabi80
addikt
válasz
abridabri #62209 üzenetére
Mezőgazdasági boltban lehet venni méretre műanyag hálót. Pont a múltkor láttam én is, olyasmi is van, mint amit a boltban is lehet venni 120-as ventihez. Vagy esetleg merevebb szúnyogháló is jó.
-
MrDerekas
addikt
válasz
abridabri #61144 üzenetére
Túlbonyolítod. Fogsz egy régi házat és elbattyogsz vele egy olyan cimbihez, aki nem allergiás a flexre.
Némi verbális instrukciókkal ellátod, esetleg alkoholos filccel megdolgozod a házat, mint a cici felújítók a szóban forgó optikai kegytárgyat, aztán még tart a meló, elmész a... horgászboltba mondjuk, akármiért. Véletlen pont akkor érsz vissza, mikor elkészül a mű. Te elalélsz, hálát rebegsz és viszed haza a motyót. Örülés
-
imibogyo
veterán
válasz
abridabri #61140 üzenetére
A régi toronyházak alaplapi része a legtöbb esetben egyben eltávolítható/kihúzható, mint egy tálca. Sok ilyen házam volt (10+) és szinte mindegyiknél így működött. Volt pár fix tálcás is persze....
Volt olyan gépem ahol még a VGA is benne maradhatott az alaplapban egyben kicsúszott hátra (maga a hátlap minden esetben együtt jött ki a tálcával, már ahol eltávolítható volt, de volt, hogy a VGA felső éle nem fért volna ki hátrafelé, ilyenkor is csak a processzor hűtőjét és a VGA-t kellett elváolítani).
-
imibogyo
veterán
válasz
abridabri #53377 üzenetére
Nekem a merevlemez hangjából sokat megfogott a szivacs... Mondjuk nekem már csak annak van hangja a gépemben... Persze maga a merevlemez még szivacson is van, ez nálam már alap...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fotók, videók mobillal
- DOOM - The Dark Ages
- Battlefield 6 - Nagyon sokan rávetették magukat az első nyílt bétára
- Battlefield 6
- One mobilszolgáltatások
- Alkoholista nevelde
- További aktív témák...
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest