Hirdetés
- Android szakmai topik
- One mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- iPhone topik
- Két új Motorola Edge 60 a láthatáron
- iPhone 16 Próhoz méri a OnePlus a 13T-t
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dani46 #54269 üzenetére
Amit néztél, az a Lenovo Product Specifications Reference oldala, itt egy adott tipus pontos hardver referenciái vannak altipusonként felsorolva, gyakorlatilag azokkal a komponensekkel gyártják, amiket ott látsz. IdeaPad 1 15IAU7
Megjegyzésben ott is van a Storage support melletti kis kék karikára egerezve, hogy
*A támogatott tárolókapacitás a Lenovo jelenlegi tárolókínálatával végzett tesztek eredményein alapul.
Egyszóval ez nem azt jelenti, hogy max 512GB méretig működne benne az SSD. (amúgy se hallottam még olyanról, hogy egy adott csatlakozó tipusba csak max x méretű SSD mehetne)
Ahogy Pyttawrx maestro írja, akár 1 vagy 2TB-os is mehetne bele.
(gondolom 20gigabites neted lehet, ha a net miatt akarsz PCIe 3.0 speedet, nálam az 1gigás nethez még a Sata3 SSD is bőven elég)
Ilyen tipusú nyúzásra egyébként tuti az imént javasolt SK Hynic PC801-et venném.
-
válasz
sambenez #54243 üzenetére
Azért ez meglepően jó, a Micronnal összevetve főleg! Abban a notiban engem is meglep az a hőérték.
Nagyon jó, hogy írtál róla, köszi!
Nyilván az ilyen visszajelzések segítenek sok esetben, ha lényeges szempont az SSD melegedése. Jó, nyilván játék futtatás alatt nem kap igazán terhelést az eszköz, de a Micron se kapott. Azért ebből az értékből az is látszik, hogy terhelésre sem lesz vészes a 980 melegedése. (kicsit meglepett, hogy a hatalmas desktopházban lévő 980-am 42/45 celsius értékénél is jobb az értéked, mondjuk itt futott pár OS install)
-
válasz
TechN7ne #54203 üzenetére
Kicsit megkavarodott a helyzet az Intel SSD üzletágának eladásával, anno hasonló volt a Toshiba/Kioxia esete is meg a WD Sandisk is, de nem ennyire.
Nagyon jól tippeltél mindent ,elég jó érzéked van a témához!
Köszi, de szerintem csak azért éreztem rá, mert a SK Hynix régóta egyik kedvencem(Samsung mellett persze), anno RAM-ot vettem ilyet a notebookokba. Ha épp szabadnapos vagyok, nézegetem a revieweket és sokat megnézve egy adott SSD-ről, egész hasznos infók állnak össze az ember fejében. (nyilván néha téves következtetésekhez is vezetnek, de összességében azért hasznosak)
-
válasz
TechN7ne #54201 üzenetére
Tényleg super ez az OEM Hynix...épp délelőtt olvastam, hogy rendkívül jól megoldották a power consuption-t a Hynix-nál, írtad is, hogy láthatóan kevesebbet fogyaszt a WD-nél. Nyilván ez lényeges a melegedésnél is.
Eszerint jó volt az óvatos tipp és van benne DRAM, a féltestvér review-ben írják is pontosan:
1GB SK hynix LPDDR4-4266MHz DRAM chip (H54G36AYRB)
Solidigm P44 Pro 1TB SSD Review
Érdekes az imént berakott másolás screenshot a WD-hez viszonyítva, egyszóval nagyon jól belenyultál ebbe az OEM P41-be!
Érdekes a post-cache write speed is a P41-nél ebben a review-ben, a Sustained Write Performance bekezdésben látható meg ebben a másik review-ben is a Sustained Write Performance and Cache Recovery résznél. Lényegében a cache elfogytával viszonylag hamar egész jó sebességet tud tartani stabilan.
Eddig nem tudtam, hogy a Solidigm P44 Pro és a SK hynix Platinum P41 ennyire féltestvérek lennének...
Mindig van valami új infó...
-
válasz
TechN7ne #54176 üzenetére
Két db saját fejlesztésű SSD gyártó marad ,Samsung és sz SK Hynix
Hirtelen még a Micron és a Solidigm ugrik be, de idevehetjük még a WD-t is.
Mondtam neked, hogy a SK Hynix a Samsunggal van kb egy szinten, ill konzumer piacon abszolút nem, de amit kiad, az nyilván jó. Tény, hogy a Samsung letarolta a konzumer piacot, onnan nehéz lesz letolni.
-
válasz
TechN7ne #54173 üzenetére
Nem olyan rossz ez az írás sem amúgy, nyilván 1/3-nál elfogy a cache, de az utolsó harmadban elég stabilan hozza a 893MB/s sebességet. 100gigákat úgysem másol állandóan a user.
Viszont jó, hogy beraktad a képeket, érdekes lehet azoknak, akik bizonytalankodtak az SN850X-nél.
-
válasz
ricsip #54170 üzenetére
Ha csak infót kell kiolvasni (read-only) az nem kellene h. tönkrevágja bármelyiket is.
Igazad van, nem kéne ettől leülni az SSD-nek, nyilván lehetett valami gond is ott. Firmware-t meg ezekkel csak az piszkáljon, aki tökéletesen tisztában van vele, mit csinál. Egyébként ha a gyártó vagy OEM esetén a beépítő notebook gyártó fw-ét nem találja valaki, akkor inkább prickoljon szenteltvizet az SSD-re, azzal is kevesebb eséllyel nyírja ki!
Amúgy nem is egyszerű laikusként beazonosítani, melyik program éppen melyik eszközhöz megfelelő. Nyilván akik ezeket tudják használni, náluk úgy vannak az SSD-k, mint a krumpli, megnyeklik, kidobja, szóval home usereknek ilyet tuti nem javasolnék. Magamnak se!
-
válasz
TechN7ne #54169 üzenetére
Amúgy érthető is, hogy OEM SSD-k terás méretben nem nagyon lelhetők fel sehol, 256GB-os az van rengeteg, notebookos cégeknél főleg. Gondolom ahhoz meg kis piac vagyunk, hogy a konzumer Hynixeket kezdjék terjeszteni a nagykerek.
Igazán nincs mit, örülök, ha találtál hasznosat az infók között. Néha nekem is hasznos bambulgatni az infókat, mert már annyira leülepedett az agyam, hogy minap majdnem Gen5-ös HP Elitebook 850-et vettem direkt SSD nélkül, mert van itthon pár NVMe, amit nem használok, szerencsére időben beugrott, hogy a Gen5 még M.2 Sata SSD-s, a Gen6-tól van bennük NVMe... Persze nem könnyű a helyzet, mert a hirdetésben nyilván csak annyit írnak, hogy M.2 SSD.
-
válasz
TechN7ne #54167 üzenetére
Nem lep meg, hogy jól teljesít a SK Hynix, nyugodtan rakhatod azt is rendszer alá, ha több a hőszenzor benne, akkor főleg. Amúgy ha veszek használt üzleti notikat, ha egy mód van rá, bennük hagyom az eredeti OEM SSD-ket, HP Elitebookban sem konzumer SSD van. SK Hynix ritkábban van emlegetve, mint a Samsung és Micron OEM/industrial gyártóként, de ugyanolyan megbízható és jó SSD-ket gyártanak. Épp ma láttam, hogy 6. helyen vannak a világ félvezető gyártásában.
Ranked: Semiconductor Companies by Industry Revenue Share
Milyen programmal tudom rendesen leellenőrizni a dram létezését és típusát?
Kb semmilyennek, Linux alatt nem nagyon tudok ilyenről, Wint nem ismerem, annyit tudok, hogy időnként linkelnek itt páran orosz fejlesztésű DOS programokat, de ezeket jó szívvel nem ereszteném rá egy jó SSD-re.
Egy eset volt is, amikor fórumtárs kipróbált ezekből egyet és onnantól nincs is sok gondja az SSD-vel.
-
válasz
t72killer #54162 üzenetére
Kicsit meg is leptél az előbbivel, mert nem QLC-re emlékeztem, de meg is van a probléma szerencsére...
Érdemes odafigyelni ilyen apróságokra valóban, mert a Corsair MP600 Core Mini az QLC, míg a Corsair MP600 Mini az TLC. Utóbbiból nincs is 2TB-os, csak 1TB, gondolom amiatt, amit Raymond ft is említett, nem férne el annyi NAND.
-
válasz
t72killer #54162 üzenetére
Kicsit meg is leptél az előbbivel, mert nem QLC-re emlékeztem, de meg is van a probléma szerencsére...
Érdemes odafigyelni ilyen apróságokra valóban, mert a Corsair MP600 Core Mini az QLC, míg a Corsair MP600 Mini az TLC.
sorry, szerkesztettem a hsz-t és nem hozzáadta a szöveget, hanem új bejegyzést csinált, eddi ezt még csak a mobilapp csinálta.
-
válasz
TechN7ne #54158 üzenetére
Ha mód van rá és nincs előnye, akkor nem raknám a CPU alá, ennél az alaplapnál a 2-4 M.2 foglalatokba tenném inkább, hátránya épp a CPU alatti foglalatban lehetne, ha nincs 12. generációs Intel CPU minimum.
Avagy a rendszert te melyik ssd-re raknád ,SN850x vagy Platinum P41 oem?
Általában célszerűbb a konzumer SSD-re telepíteni a rendszert, egyrészt a konzumer eszköz OEM megfelelője a megrendelő igényeinek megfelelő változtatásokon eshet át, ezért is az adott notebook gyártó biztosít hozzá firmware-t, mondjuk épp ez a P41 OEM megfelelője igen sok gyártó gépébe bekerült, de a fentiek ettől még érvényesek lehetnek. De minimum a szekvenciális sebesség vissza van fogva az OEM-eken.
Szóval nem CPU alá raknám a rendszer SSD-t, ami a WD Black SN850X lenne...de gondolom mások épp nem ezen szempontok alapján döntenének.
Szerintem viszont így lehet leghatékonyabban kiküszöbölni az esetleges hátrányokat. (tény, hogy az említett hardvereknél túl sok hátrányos dolog nem merülhet fel)
-
válasz
5leteseN #54155 üzenetére
Te csak térj vissza szépen a Linuxos megoldáshoz!
Explicit volatile write back cache control
Amúgy a legalsó sorban írja a CDM...
(#54154) TechN7ne
Holnap hozok egy Platinum P41 oem -et ,meglátjuk mit gurít hozzájuk képest.
Biztosan jó lesz, kíváncsi vagyok, mit tapasztalsz, általában az adott konzumer SSD OEM megfelelője kicsit vissza van fogva, gondolom azért, mert notebookokba szánják. Ha azonos sebességűnek érzed a két különböző SSD-t, az is normális egyébként.
SN850x vs 990 pro
Kicsit érdekes helyzet, de egy Samsung 980 1TB mellé nemrég beraktam a notebookból kiszedett Samsung 860 EVO 1TB-ot és érzetre egyformán pörgősen futott mindkettőn a rendszer*, pedig utóbbin még a notin telepített, régebben frissített rendszer volt. Plusz mivel a 860 EVO a régi notin Legacy-ban volt telepítve, sokkal gyorsabban bootolt, mint az NVMe 980-as.
*access time, ez a lényeg, hiába az 5*-ös szekvenciális sebesség különbség
-
válasz
TechN7ne #54150 üzenetére
21,5eft az tényleg elég jó ár 1terásért.
Érdemes venni!
Erről a steam-es lassulásról minap olvastam, hogy mivel tömörítve töltődik, így a cache dugul be és a OS cache-t kikapcsolva ez megszűnik. Annyira nem értem, mivel ez Windowson történt, de ha tömörítés+cache dugulás a gond, akkor lehet nem is SSD oldali a gond. Hülyén hangzik, de minél gyorsabb egy SSD, annál esélyesebb lesz, hogy belassul steam-es letöltésnél...
Ez magyarázhatja, hogy egy 990 Pro belassul, míg egy NV2 meg nem. (csak agyalgás ez részemről, de van benne ráció azért)
-
válasz
TechN7ne #54143 üzenetére
SK hynix Platinum P41 OEM verziója a PC801, előbbin van DRAM és pár képen az látszik, hogy a PC801-en is ugyanannyi modul van az 1TB méretű SSD-n, így esélyes, hogy van rajta DRAM.
Ha igaz, akkor a Crystal Disk Info kiírja a '
VolatileWriteCache
'-t az a DRAM jelenlétére utal...Ebben a fórumbejegyzésben írják is a DRAM-ot és a CDM-ben is ott a 'VolatileWriteCache'. Ezek alapján is csak tippelek, hogy van benne DRAM.
A gyártó oldala viszont csak SLC buffert említ...
-
válasz
SunMount3r #54109 üzenetére
Nem a szekvenciális sebesség számít, hanem az access time, ami nagyon átlagos értéket nézve kb 100*-os különbséget jelent!
-
válasz
SunMount3r #54106 üzenetére
Nyugodtan elkezdheted használni, egy ezeréves gép Sata 2 portján egy belépő szintű Sata SSD-től ne várj többet. Ez így OK.
-
válasz
SunMount3r #54083 üzenetére
Hasonló korú Toshiba L305 laptopon nem működött a GPT séma nálam sem. Ne erőltesd te sem ezen az öreg Toshhiba-n.
(Windowson nem próbáltam, csak Linuxon)
-
válasz
SunMount3r #54081 üzenetére
Hi! Nem pontos így. UEFI/EFI-hez kell mindenképpen GPT séma. A GPT-s meghajtót kezelheti legacy-s rendszer is, de ez hardver és OS függő. Bő 10+ éve kezdték a BIOS-t EFI-re cserélni, de jó ideig hibrid megoldásokat alkalmaztak, ahol BIOS szinten választhattál legacy és EFI között.
Egy régebbi hsz-ben ezt találtam:
Az az érdekes a GPT táblában, hogy ez Linux alatt Legacy BIOS módban is használható, míg Windowsnál ez nincs így, ill. bootolni nem tud róla csak R/W van. [link]
Érdekességképpen csak, Samsung 850 EVO és Samsung 860 EVO közül az egyik nem bootolt HP Elitebook 8570p-ben, míg a másik vidáman. (már nem emlékszem, melyik bootolt)
-
válasz
SunMount3r #54002 üzenetére
Persze, ami smart érték, az kiolvasható belőle!
Az alul lévő View output gomb kimenete meg azt dobja, ami a terminalos
sudo smartctl -x /dev/sda
parancs kimenete. példák erre -a hsz alján látod, hogyan tudod telepíteni a programot live és telepített rendszeren isNVMe SSD esetén a parancs kicsit más a meghajtó/partició megnevezése miatt:
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1p1
sudo nvme id-ctrl -H /dev/nvme0n1 -
válasz másik topikos kérdésre:
gsmartcontrol
bőven jó neked, folyamatos temp monitorozásnak nulla értelme van ilyen eszköznél, a temperature log fülön meg 10 perc/hőérték van.min/max hőérték és gyártói max hőérték
-
válasz
t72killer #53947 üzenetére
Amazon, az tényleg jó amúgy minden szempontból! Így akkor ma mind a négyen előrebb vagyunk kicsit, remélem.
Én csak annyival, hogy szóba került a Samsung 980 + az Amazon, ahonnan vettem és kb egy éve még mindig dobozban van, el kéne adnom, igaz így jócskán kitolom a TBW idejét! Egyszóval hasznos volt ez a Nagycsütörtök!
-
válasz
Hulk24 #53943 üzenetére
Igazán nincs mit!
Itt most alapon 38-39 fokos a kicsike! De felment már 43-ra is.
Ne szórakozz már! Ezek kifejezetten alacsony hőfokok, viccen kívül. Ezek miatt semmilyen plusz hűtésre nincs szüksége, desktopban ez az SSD a közelébe sem fog menni a gyári max optimum hőfoknak. Samsung 990 Pro durván képes ennél magasabb hőfokra is, még a kifejezetten hűvösnek tartott Samsung 980 is 42/45 celsius maxot hoz desktopban, mármint nálam.
Szerintem nem kapott még igazi terhelést ez a 990 Pro, szóval a légmozgás nem árthat!
-
válasz
t72killer #53940 üzenetére
Egy noname adapter? Vagy futtatható rajta keresztül a rendszer vagy nem*, de vigasztalásképpen megemlítem, hogy én egy Reddit bejegyzés alapján ugyanígy bizonytalannak látom, hogy WWAN csatolóban egyáltalán működni fog a 2242/2230-as SSD. Itthon még azt mondanám, 14 napos elállás, de GB-ben ez nem tudom, van-e!? Amúgy ha nem dobálod a notit, még adapter nélkül is működhetne a 2230-as.
*régebben elég sok PCIe adapterről olvastam, hogy rendszerfuttatásra nem alkalmas
-
válasz
Hulk24 #53938 üzenetére
Akkor marad az Ultra foglalat egy kis sebesség csökkenés, de még így is gyorsabb, mint amit vált egy Apacer 2.5" SSD.
Átlag felhasználásnál a Sata-hoz képest talán érzel majd minimális különbséget, de ugyanezt PCIe 3.0 és PCIe 4.0 esetén nem éreznéd, szóval ilyen szempontból tök mindegy, melyik csatolóba rakod az eszközt.
Szekvenciális írás/másolásnál van/lenne érezhető különbség.
(#53939) Maxell014
Szóval a kérdés hogy a két ssd- között van akkora sebesség különbség amit én fogok is érezni hogy megérje a plusz árat vagy nem ?
Jó a Fury meg szekvenciális sebességben megeszi a SX8200 PRO-t, de normál használatnál ugyanaz a helyzet, mint Hulk24 kolléga esetében. Normál használatra nem is vennék amúgy PCIe 4.0 SSD-t, max ha nagyon jó áron van egy, de inkább maradnék a jól bejáratott PCIe 3.0 NVMe-nél.
-
válasz
Hulk24 #53936 üzenetére
Szia!
Ez lehet az oka szerintem:
- 1 x Hyper M.2 Socket (M2_1), supports M Key type 2242/2260/2280 M.2 PCI Express module up to Gen4x4 (64 Gb/s) (Socket M2_1 works with 11th Gen Intel® Core™ processors only)
Megnéztem a támogatási listát és egyik foglalatnál sincs a támogatott ssd-k között a Samsung 990 Pro
Ennek a támogatási listának nincs sok értelme, az alaplap kiadásának idején már kinn lévő SSD-ket írnak bele, utána nem frissítik, a Samsung 990 Pro 1,5 évvel későbbi, mint az alaplap.
-
Nem ismerem az ilyen adaptereket, de a leírás alapján nagy eséllyel működni fog:
Az M.2 kártyás belső box az operációs rendszerben, a BIOS-ban (UEFI) és bootoláskor standard merevlemezként működik. Standard SSD lemez kinézetű és méretű szűkítő Az M.2 SSD lemez szűkítőbe helyezésével gyorsan belső 2.5" lemezt hozhat létre.
Mivel minden Sata protokol alapon van, így működnie kéne, Sata3, Sata2 vagy Sata1, nem számít.
-
Nem folyamatosan volt fél nap, közben abbahagytam, inkább rákérdeztem az eladónál, mi a ragya van a géppel, ami gyakorlatilag bármit nyomtam, mindig a Winnel indult. Kis apró keskeny Lenovo noti volt, nem élte volna túl, ha szétszedem, de főleg azért nem is próbáltam, mert akkor csak két notim volt itthon azon kívül és mindkettő Sata3 csatolós, a Lenovoban meg NVMe SSD volt.
Ez volt amúgy a megoldás, sose jöttem volna rá magamtól:
Amikor Windows jelentkezne be akkor a bekapcsoló gombot legalább 6 másodpercig nyomva kell tartani. Amikor kikapcsolt akkor utána kapcsold be és a F12 a boot menü.
-
válasz
lajosx #53857 üzenetére
Hát pedig egy jó kis ARGB hűtés...
Amúgy fene tudja, hogy csak tárolónak használva mennyire igényli a hűtést, de ha igen, tuti valami vékonyabb megoldás kell.
Maga a win pici idő.
Ez igaz lehet, nemrég 9 év Win install kihagyás után egy akkor vett Lenovo notebook első otthoni bekapcs után furán viselkedett, többször rebootolta magát és egyszer csak az volt, hogy minden bekapcsnál már csak valami új Windows töltött be, se BIOS elérés, semmi...szóval még úgy is arcidegzsábát tud okozni a Win, hogy fel se akarom rakni!
Szóval fél napomba telt, mire a Winttől megszabadulva 10 perc alatt fel tudtam rakni a fullos Linux Mint Cinnamont.
-
válasz
lajosx #53853 üzenetére
Igazán nincs mit! Amúgy Sata3-as Samsungoknak egész jó az access time-juk, ami OS meg appok futtatásánál lényeges. Én is kíváncsiságból próbáltam ki a Samsung 980-at, de ennyi is volt. Most van belőle kettő plusz egy OEM NVMe, de napi használatban egy Samsung PM883 van a notebookban.
-
válasz
lajosx #53851 üzenetére
Ha sokat használod a szekvenciális írást/másolást, akkor abban észrevehető a különbség, de normál home user helyzetben nincs jelentős különbség.
Igaz Wint nem ismerem, de desktop Linuxos használatnál a Samsung 860 EVO és a Samsung 980 futása között nem volt érezhető különbség.
-
Mert amúgy ez a lexar sem tűnik egy rossz darabnak.
Egész jónak tűnik, egy szolid PCIe 4.0 teljesítményű, ár/érték arányban teljesen jó NVMe SSD! Érdemes ezt a review-et végigbogarászni, hogy ne okozzon meglepetést, előfordulhat 80+ celsius is nagyobb szekvenciális írásnál, de kezeli az eszköz rendesen!
-
válasz
#52931072 #53843 üzenetére
Jól tudom, hogy nem is ideális túlhűteni az ssd-ket?
Ez tényleg így van, a meghajtóknak is kell egy optimális üzemi hőfok, ez a minimum hőfoknál is érvényes. Anno HDD-nél volt egy komoly vizsgálat rengeteg példánnyal és sok tipussal és ott is kijött, hogy kifejezetten hagyni kell a merevlemezeket optimális hőfokra melegedni, nyilván a felhasználók nem mindig tudják, hogy egyes tipusoknál jóval magasabb az optimal hőfok, mint másoknál és azt hihetik, hűteni szükséges az alapból magasabb hőfokút, consumer merevlemezeknél például a WD Black jóval magasabb optimal hőfokú volt, mint a többi és ez normális. Anno nyári kánikulában hűtöttem ezeket, de utána lekapcsoltam a ventijét.
-
54 celsius másolgatásnál, az teljesen normális érték. Az idle is normális, nyilván különböző tipusokat összehasonlítva meglepő különbségek jöhetnek ki, de amíg ezek a hőfokok bőven a gyártó által megadott üzemi hőfok tartományban vannak, nem érdemes foglalkozni velük.
Ahogy nézem a Lexar 710 is a standard 0-70 celsiust adta meg az adatlapján.
A Samsung ennél a tipusnál tényleg jól optimalizálta a hőszabályozást, gondolom egy normál PCIe 3.0 DRAMless vezérlés (a HMB egész jól működik benne) nem pörgeti ezerrel a vezérlőt így ez a nikkeles megoldás bőven elég, hogy hűvös maradjon:
Egyszóval ne is foglalkozz ezekkel az idle hőfokokkal, teljesen jók így!
Alapból a 980 az, amelyik nem is nagyon igényel hűtőbordát, más tipusoknál viszont javasolt, főleg a PCIe 4.0 esetén.
-
Ez teljesen normális különbség, a Samsung 980 kifejezetten nem melegedős fajta, nálam desktopban a max hő 42/45 celsius volt. Használat közben még jobban kijöhet a különbség a két SSD között, lévén a Lexar 710 az PCIe. 4.0, a 980 meg PCIe 3.0
Az, hogy idle-ben mennyire normális a 49 celsius a Lexarnál, azt nem tudom, de terhelésnél elért max hőfok számít majd. Idle-ben a 49-cel semmi baj nincs önmagában.
-
válasz
5leteseN #53349 üzenetére
Full amatőrnek tűnő eladó, tesztelés nélküli helyzetben a Crucial MX500 1TB, már kiszerelve
Már kiszerelve...és nyilván előtte nem csinált legalább egy HDS screenshotot.
Ilyenkor én elengedném, ismert eladó esetén vettem már apróról így, de tényleg elég jó áron van, inkább közelebb a gyanúsan alacsonyhoz. szerintem
-
válasz
ricsip #53351 üzenetére
A 850 EVO igen rég megvan, a 860 EVO-k se mai darabok, jó pár eszközben voltak már és egyébként épp ezek, amikből rengeteget eladtak és elég valószínű, hogy lehetne olvasni, ha gondok lennének velük. A Dell Precisionban lévő PM 830 eszméletlen mennyiségű 3D rendert kiszolgált már, a PM883 1,92TB Cisco firmware-ével se nagyon van kedvem kísérletezgetni.
De mindegy, mind elég régen van használva, felőlem akinek mániája a fwupdate, az csinálja.
Az persze fura, hogy bedobsz egy olyan szöveget ide, amit tényekkel nem tudsz alátámasztani.
Vagy van valami konkrét infód is?
-
válasz
Geri Bátyó #53346 üzenetére
Azt nem gondolnám, hogy a gyári app felajánlana olyan firmwaret, ami nem hozzá való.
Én se, de pár hónapja kivették a listából, ez tény, aztán visszakerült 2021 nov 29 a fájl dátuma, lehet semmit nem csináltak vele. Amúgy van a 970 EVO PLus-nak is OEM verziója, amit notebookokba szántak, ott a sebesség alacsonyabb, gondolom azért, hogy ne melegedjen annyira és itteni leírások alapján a 970 EVO Plus is kevésbé melegszik az új vezérlővel....lehet, hogy neked is csak komfortosabbá tette az SSD-t az új fw.
Nekem egyik Samsung firmware-e sincs frissítve, mivel semmi gond nincs velük, így nem is kell javítani őket. Ez minden eszközre egy aranyigazság. De napi használatban amúgy sem zavaró nálad sem a szekvenciális sebesség feleződése...
Anno amikor egy film átmásolása 25-45 perc volt pendrive-ra, azért az kegyetlen volt.
Most egy Linux ISO megírása nincs egy perc. Azért ez minden pénzt megér!
Muszáj is neki, mert 2015-ben 8rugó egy 32GB Pendrive-ért nem volt kevés.
-
válasz
Geri Bátyó #53340 üzenetére
Ha izgalmat akarsz, olvasd el ezt a hsz-t is.
Most megint fenn van a 4B2QEXM7 számú firmware a 970 EVO Plus-hoz, nem tudom nálad mi jelezte, hogy fwupdate szükséges, de lehet ráküldted az új vezérlőhöz kiadott fw-t a régi vezérlős SSD-re... Nem tudom lehetséges-e, hátha valaki tudja.
De tény, hogy ez izgalom a javából!
Ezeréves pendrive is megfordult a fejemben, de hamar elvetettem, ilyennel senki nem copatja magát, gondoltam...de aztán mégis. Anno nekem is olyan pendrive-jaim voltak, ami miatt hajamat téptem, aztán meguntam és vettem egy Sandisk Extreme 32GB-ot, ez tényleg piszok gyors, 2015 óta bírja a gyűrődést van egy külön OTG Sandiskem is, sokszáz telepítést csináltam vele.
-
válasz
Geri Bátyó #53338 üzenetére
Ez a kör arra mindenképpen jó volt, hogy biztosan nem oprendszer hiba.
Kivéve, hogy ilyen érdekes dolgokkal húzott csőbe.
...csak a legutóbbi firmware lehet az ok. Valami biztonsági hiba miatt jött, úgyhogy felraktam
De legalább a Linux live futtatása megoldódott, ez is egy apró siker. Az, hogy picit lassabb volt, nincs jelentősége*. Valami galádságot egyébként olvastam Win11-ről, pont SSD belassulással kapcsolatban, de nem ugrik be hol, mivel nem használok ilyen OS-t így nem rögzítette az agyam.
*a terminal/CLI-ből ellenőrzés az igazi, de azzal nem akartalak nyaggatni
-
válasz
Geri Bátyó #53336 üzenetére
Azt elfelejtettem említeni, hogy a Kezdő Linuxos topik azért lehet jó, mert sokan Windows mellé raknak Linuxot és néha vannak nehézségek valóban, plusz ha nVidia VGA-d van, az még tudja kavarni a dolgot. No meg az az átok UEFI....én már 10 éve elengedtem a Wint, így eléggé vakon vagyok a dualboot gondjaival, mondjuk a live-ban indítással azért sok gond nem lehet, mert azt nem érdekli, van-e bármilyen OS a gépen.
Nagyanyám meg nem Linuxozott amúgy sosem.
-
válasz
Geri Bátyó #53329 üzenetére
Az előbbiekben linkelt oldalon ott van ez is, Live boot help is van Windowsosoknak. Vagy a Kezdő Linuxos topik, de gyanítom nem nagyon akarsz ebbe több időt beleölni.
A nagyanyámos szöveg csak azt jelezte, hogy ez tényleg ennyire egyszerű.
Mármint a többi disztróhoz képest...
-
válasz
Geri Bátyó #53315 üzenetére
Legegyszerűbb, kvázi nagyanyám szintű módszer a meghajtó sebességének mérésére:
Linux Mint Virginia 21.3 Cinnamon verziót letöltöd, kiírod pendrive-ra, bebootolsz live-ba.
A bootolt rendszer Menujébe beírod a Disk vagy Lemezek szavak egyikét, feljön az alkalmazás és teszteled a meghajtó sebességét.
Az itt látható képen látható módon előhívod a Lemez teljesítménytesztje opció, állítasz az értékeken ebben az ablakban kb ezekkel az értékekkel minimum és lefuttatod a tesztet. Ennyi az egész.
A Cinnamon felület eléggé Winlike kinézetű, ha betölt, látni fogod, hogy mindent értelemszerűen tudsz alkalmazni.
-
válasz
balintka #53066 üzenetére
Én is Samsung párti vagyok eléggé, de az MX500 az évek óta stabilan benn van az ajánlottak között. Igaz annyira régen kinn van ez a típus, hogy tuti nem ugyanaz a belseje, mint kezdetekkor.
Viszont amiből éveken át sokat eladnak és előfordul hibás példány, ez a lényegen nem változtat.
-
válasz
balintka #53042 üzenetére
Xbox One X-be tervezném venni, hobbi szintű felhasználásra. A 2TB-os is ilyen gépbe kerül. Ezekbe alapból csak SATA-st lehet tenni.
Amit linkeltem, abból az első kettő SATA3, csak a harmadik U.2-es. A PM883 az nagyon az, mivel tudom használni 10 éves Elitebookban és abba más nem jó.
MX500...nem ismerem a HDS-t, de ezt fórumtársak megnézik, ha raksz be képet. (külső ház, nem friss HDS, ilyesmi is lehet oka a fals értéknek)
-
válasz
balintka #53039 üzenetére
A régebbiek miatt mindenképp meg akartam kérdezni, h a hibás első szériáson tuti javít-e a firmware frissítés.
Eddigi visszajelzések alapján megállt a badsectorosodás, szóval mindenképpen javít, viszont a 2022.05-i firmware mellé úgy látszik V6 verzió lett a NAND is, szóval valamit hardveresen is változott a helyzet. De sokan használják az első kiadást is az új fw-rel.
De tartalék meghajtónak nem ilyet vennék, hanem HA-ról PM883 server SSD-t..., mint fórumtársunk is minap.
-
válasz
pluto1969 #53026 üzenetére
& Pyttawrx
Eszerint a Skinflint a frissebb adatokat írja, van is egy 2023. 05-ös dátum a PDF dokumentumnál. Azért ez elég gáz a gyártóra nézve, nem a YT csatornáján kéne kinn lenni a legfrissebb infónak.
Anno nem véletlen mondták webshopos PC kisker melónál, hogy a Skinflint-et használjam, ha a gyártói oldal nem ad elegendő adatot.
És ezt nem a boltos füllenti
Nem jellemző, mert vagy nincs kiírva semmi a termék adatlapjára vagy a nagyker feltöltött adatait írja ki ill van a harmadik módszer, amikor a nagykertől kapott termékazonosító alapján a gyártói ill más oldalakról szedik össze a termék paramétereit. Én is ilyesmit csináltam pár évig. Ma már sajnos automatikus a termékfeltöltés itt....
-
-
válasz
vezeralmos2 #52863 üzenetére
Akkor így minden világos! De jól rád hozta legalább a frászt! Szerencse, hogy nem a hardveres titkosítást próbálta ki.
-
válasz
vezeralmos2 #52859 üzenetére
Most már tényleg mondd el, mi volt!
Hát az volt amit az első válaszoló írt, clean-al letörlődött róla a cryptodisk is.
De azt meg hogyan? Vadiújan vettétek, hazafelé ráugrott valami Linux és megcryptelte? A gond megoldása az tiszta, de érted mi nem tiszta egy új eszköznél? A fater stikában Linuxot rakott rá és titkosította?
-
válasz
vezeralmos2 #52857 üzenetére
Új SSD-n semmilyen UUID nem lehet, ebben biztos lehetsz, letitkosított meg főleg nem.
a Linux át lett dugva másik alaplapra
Ennek így nincs értelme, hogyan került rá Linux, ha vadiúj? Azt a cryptouuid-ot csak egy user csinálhatta az eszközre, gondolom, aki Linuxot telepített rá.
De utána az eredeti alaplappal se indult, meg semmivel se.
Ez lenne a cryptouuid lényege amúgy.
Szép is lenne, ha egy sw/hw titkosított meghajtó másik gépben elindulna.
-
válasz
vezeralmos2 #52853 üzenetére
Biztos nem a Linux csinált rá cryptouuid-et. Ha nem tudod, hogyan került rá, legközelebb más forrásból szerezd be az SSD-t.
Ami igazán gond lenne, az a hw-es kódolás:
-
Szerintem ezeket az mttf és társai mérőszámokat server meghajtóknál valami standard miatt kell meghatározni a gyártóknak, mert sokra nem lehet menni velük!
Ha megteremtem az ssd-n való adattárolás követelményeit, akkor miért ne tárolhatnék rajta adatot hosszú távon?
Szerintem jobb SSD-ket simán lehet tárolásra is használni, ha egyébként, mint írod is, több helyen megvannak a fontosabb adatok. Nekem is több SSD-m van, mint eszközöm, amibe berakhatnám, igaz van olyan is, amit csak azért bontottam fel, hogy valamit lefotózzak a topikban valakinek. Vadiúj és 20 eft alatt vettem amazon.de-n, ahogy nézem a Samsung 980 1TB árakat, lassan el is adhatom 50%-kal többért, de nem akarom, mert jön a kérdés, hogy HDS kép nincs róla?
-
válasz
Graphics #52842 üzenetére
Tök valós infót írtam.
Persze, nem is vontam kétségbe, mert úgy van, ahogy írtad. Csak megemlítettem, hogy kolléga talált egy gyártónál fw-t, de persze ahány gyártó beépíti az eszközt, annyiféle fw lehet. Ha éppen Dell gépben van az OEM, akkor én ilyenkor bevállalnám a update-et, ha amúgy gond lenne az eszközzel, ha nincs, akkor meg minek... (egyszóval most nincs semmilyen vitás helyzet, mert egyetértünk)
-
-
Az egyik a javítható meghibásodások várható időtartama, a másik viszont ugyanaz, de alkatrészcserét feltételez javíthatóságra. Sok helyen használják ezt az iparban és mivek kvázi industrial termék a server SSD is, itt is ezeket a meghibásodási mérőszámokat használják.
Mint kiderült, a PM883 szerver meghajtó, így ezerszer szigorúbb követelményeknek kell megfelelnie, ezért írnak 3 hónapot adatmegtartásra, ha ugyanez konzumer SSD lenne, egy ilyen minőségű Eszközre minimum 30 hónapot írnának. Ha valaki otthoni terhelésre veszi ezeket, felesleges az ipari megfelelőség szerinti minőségi vállalásokat olvasgatnia.
Amúgy Intel 520 120GB SSD-m pár évig fiókban hevert, mikor beraktam notebookba kíváncsiságból, minden OS vígan futott rajta, direkt megnéztem mind a hetet. Szerintem ami alapból megbízható, jó SSD, az outplug esetén sem lesz kampeca. Persze nyilván nem SSD-t veszünt adatok tartós fiókban tárolására...
Szerintem laikus szinten ennyi, nekem is van bő egy éve PM883 1,92TB, igazi mindenes a notiban, amíg a notebook működik, addig ez is fog hibátlanul, sőt utána is mondjuk NAS-ban. Első olyan SSD-m, ami miatt pillanatig nem aggódtam, mondjuk a kistesója(860 EVO) miatt sem.
-
válasz
Graphics #52614 üzenetére
OS nélküli...no de a kolléga Linux alatt végzi a másolást, az OK, hogy kernel opciók vannak, amik változtatnak a default működésen, de alapból nem kerülhető meg a rendszer cachelési vágya. (de ezt a részt tényleg nem vágom)
Nem nagyon ugrik be más a leírt jelenségre, mert hibajelzés nincs, a folyamat nem szakad meg, a rendszer nem hal le..., de akkor mi lehet?
-
válasz
adrian14 #52590 üzenetére
Este tesztelem őket, de megnyugodtam.
Igazán nincs mit, az eredményről egy screenshotot tégy be ide léci, legyen infó a kiskeres forgalomban lévő server SSD-kről is!
(HardverAprón lévőnél legalább kiírja az eladó, hény órát/napot futott és mennyi írás van rajtuk és szokott is stimmelni)
Amúgy kamerarendszerbe, NVR, etc. szerintem ezek az enterprise SSD-k a legmegfelelőbbek.
-
válasz
adrian14 #52587 üzenetére
Elég fura, hogy csak egy nejlonzacskóban vannak benne.
Ha szép marketingelt egyedi dobozban kaptad volna őket, akkor már küldhetnéd is vissza, mert tuti átverés!
A server/enterprise meghajtók nincsenek külön designolt egyedi dobozokba csomagolva, x darab van egy nagy dobozba, így szállítják. (pár éve a WD RED NAS 4TB HDD-met is egy antistatikus zacskóban kaptam meg, 6-os kartonban érkezik az is a gyártótól a negykerbe)
Azt meg tudom valahogy nézni, hogy ezek eredeti ssd-k?
Meg hát, kb a szemeddel, ha az van ráírva, hogy PM883 meg ehhez hasonló azonosító: MZ7LH480HAHQ, akkor nincs okod aggódni. De egyébként akik SSD-t hamisítanak, tuti nem server SSD-t fognak, ami alapvetően nem is kerül kisker forgalomba, nagy serverüzemeltetőket meg nem tudják átverni. Esélyes, hogy a most legjobban menő consumer SSD-t hamisítják, mondjuk a 990 Pro-t.
-
válasz
hunaqua #52583 üzenetére
Így már tiszta. Akkor nézd meg a frissítés előzményeiben, hogy a 6.1.64-1-es kernelre frissült-e, ha igen,
akkorfrissítsd a rendszert újra, mert közben kijött a 6.1.66-os kernel, ami javítja az előbbi bugját(mindenképpen frissíts). Plusz az OMV előbb említett smart programjával ellenőrizd az SSD-t, ha nincs baja, akkor az nem SSD probléma. -
válasz
easy...rider #52581 üzenetére
"mire gondolt a költő"
Elsőre teljesen máshogyan értelmeztem, gondolom azért, mert olvasás közben valami logikai rend mentén próbálja az ember összerakni a képet, de utána nagyon elvesztettem a fonalat!
Ha a kolléga költő, akkor most költhet, ha másra nem, új SSD-re!
amit linkeltél nem ismertem, hasznosnak tűnik, köszi a tippet
Magát az OMV-t nem ismerem én se, de mivel Linux alapú és kifejezetten media, NAS, távelérés, etc. célú a rendszer, biztos voltam benne, hogy a smartmontools itt is meglesz valami GUI-s változatban. Plusz a terminalos monitorozás is biztosított minden Linux alapú OS verziónál. (már megérte benézned ma)
A frissítés dologba nem is akartam belemenni, de mivel kifejezetten Debian alap, így egy ezrelék esély csak, hogy épp ilyen verziójú kernelre frissült a meglévő....
-
válasz
hunaqua #52576 üzenetére
Szerintem a külső házas HDD-vel jól megkavartad a kérdést, de ha jól értem, annak a problémához annyi köze van, mintha azt írtad volna, hogy lila az egered! Van egy PC, amiben van egy SSD, amin OMV fut...nem látja a külső HDD-t a géped, jól értem? Ha igen, akkor ennek mi köze a PC-ben lévő SSD-hez?
easy... fórumtársunkkal ellentétben én nem felejteném el az OMV, hanem az azon lévő S.M.A.R.T programmal megnézném a meghajtókat. smartmontools alapú app van OMV-n, de akár terminalban is megnézheted a smartctl parancs kimenetét. A smartmontools akár még email-t is küld neked, ha meghibásodik a meghajtó, szóval értelmetlen egyből HDS meg egyéb WInes appokhoz nyúlni.
Valahogy szedd logikai sorrendbe, mi miben van, mi nem működik, mert ez amit eddig írtál, elég érthetetlen.
A MiniToolPartition látja ,de Ext4-re van formázva így a Win nem nagyon kommunikál vele.Egy frissítés volt reggel,de nem írt hibát és működött utána rendesen.
De mi nem kommunikál a Winnel? A külső házas HDD? MInek a frissítéséről van szó?
-
válasz
LLKobe #52532 üzenetére
# SSD méret linux gb gib TRIM fstrim
Ezért nem értem hogy mikor kiadtam a TRIM parancsot, hogy trimmelt 745 gigát úgy, hogy 655 giga üres helyem van csak
Ööö...no ez az, amiben el lehet merülni eléggé a Linuxnál. A df parancs egyes kapcsolói nem halandók értelmezésére készültek, én is mindig belekavarodom, de vannak ennél jóval kacifántosabbak és én csak autodidakta home user vagyok...
A 655 giga üres hely az valójában a lemezen rendelkezésre álló blokkok mennyisége.
Ez talán egy viszonylag egyszerű leírás, a közepén van egy táblázatos részben a Understanding df command output fejezet, ahol leírják a --kimeneteket.
Linux Check Disk Space Command To View System Disk Usage
Nálam is kb így térnek el a számok amúgy, de a gparted ad legegyszerűbben valós méretet talán...
Remélem most már pofonegyszerűnek látod ezt az egyszerű mekkora a meghajtóm mérete kérdést!?
(én is, csak a szemem jojózik, mire előhívom a fejemből az infókat, hogy el is tudjam valahogy magyarázni)
Érdekességképp nézd meg e két kb ugyanarra a célra szolgáló parancs kimenetében a méreteket! Attól függ a meghajtó mérete, kinek melyik a szimpatikusabb parancssoros megoldás:
-
válasz
LLKobe #52530 üzenetére
Az előzőnek amit váltott az volt a neve, és ezt is arra neveztem hogy ne kelljen konfig fájlokba path-t módosítgatnom
Ja, jobb ilyenkor nem piszkálni, anno én is belekeveredtem, mint majom a házicérnába, amikor variáltam a partició megnevezésekkel.
Igazán nincs mit, kicsit meg is nyugodtam, hogy a thread elején írt félidiótaságaim nem zavartak eléggé össze!
Ha lecsekkolod, írd be léci, legalább ilyenből is lesz valami példaesetünk.
-
válasz
LLKobe #52528 üzenetére
Egy pillanatra lefagytam ezeh az 1TBHDD elnevezésen!
Gyanítottam, hogy a rendszer mountolta így, mindenesetre elég szokatlan, mivel a /var-ra ezt írja a FHS:
Változó fájlok: olyan fájlok, amelyek tartalma várhatóan folyamatosan változik a rendszer normál működése során, mint például a naplók, a spoolfájlok és az ideiglenes e-mail fájlok.
De ha ott ez van, akkor maradjon így, eszerint működik.
Majd pár hét múlva csekkold le a végrehajtás ténye, ideje parancssort* és utána manual TRIM-mel is nézd meg, mennyit TRIM-mel és abból látod, hogy jó-e a heti rendszeresség. Általában bőven elég szokott lenni, főleg akinál az online TRIM is aktív!
(utóbbi nyilván OS futtató SSD-nél van)
*
journalctl -u fstrim.timer -
válasz
LLKobe #52526 üzenetére
fstrim -v /
Ez az alap manual TRIM, ha külön particióid vannak, azokat is TRIM-melheted, például van külön /home, akkor a parancs így néz ki: fstrim -v /home
Nálam a külön csatolt particiónál ilyen a parancs: (a / gyöképarticiban a csatolt meghajtók, particiók a media mappában vannak/felhasználónév/partició neve)
sudo fstrim -v /media/ubyegon/TORRs
Amúgy ez a parancs mutatja az időzített feladatokat:
systemctl list-timers -a
ez meg a service valós végrahajtásának tényét, idejét:
journalctl -u fstrim.timer
De az fstrim gyakoriságát is állíthatod...itt egy elég régi blog, ezek a dolgok még érvényesek benne.
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve!
nekem heti TRIM van beállítva, látható is a manual futtatás TRIM-melt kicsit: (első kettőnél vártam kicsit, a harmadinál nem, látható is az eredmény)
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo fstrim -v /
/: 27,1 GiB (29081477120 bytes) trimmed
/: 1,1 GiB (1150435328 bytes) trimmed
/: 0 B (0 bytes) trimmedubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo fstrim -v /media/ubyegon/TORRs
/media/ubyegon/TORRs: 1,1 TiB (1201483476992 bytes) trimmedJa és reménykedjünk, hogy az OS systemd initrendszerű.
Az alul lévő sdb1 és sda2 particiókat direkt csatoltad a
/var
-ba? Nincs/media
vagy/mnt
mappa? -
A PM893 adatlapját én is láttam, nem tudom, miért van az ott úgy az alján, erre írtam, hogy kérdezd a Samsungot.
Te viszont erre írtad, hogy miért kellene elhinned: "ezek az eszközök kereskedelmi forgalomba újként nem kerülnek, a gyártó végfelhasználónak nem biztosít hozzájuk garanciát"
Ne hidd el, keress rá a server/OEM termékek gyártói garanciájára. De ha ezt játszod, hogy a saját kérdésedre se emlékszel, akkor azzal tényleg nehéz mit kezdeni.
Egyébként tényleg kérdezz rá a Samsung hivatalos oldalán, hogyan RMA-zhatsz egy datacenter SSD-t és meg fogsz lepődni. Amit nemrég linkeltem, azokat az SSD-ket tudod RMA-ztatni egyedi vásárlóként.
A linkelt oldal legalján a Support oszlopában a Contact Us-ra kattints és kezdheted is...
Majd írd be ide a topikba a kapott választ léci!
-
Mindig kérdezem, hogy akkor a samsung miért írja, hogy van rá gari és bármilyen szerver eszközre miért van garancia?
Kérdezd, én is ezt javaslom, de a Samsungtól kérdezd inkább.
Azt hitszem a truszt mí bró itt nem megy.
Nem is kell elhinni semmit, igazad van, 2023-ban...ott a google és keress saját magad! Ilyen egyszerű ez.
-
válasz
MaCS_70 #52476 üzenetére
Rendszeresen vállaltak a kötelezőnél vagy a gyártóinél hosszabb garanciális időt. Volt, hogy a nagyker akciózott így, de általában maga a bolt döntése volt.
Ebben teljesen igazad van, vannak normális boltok és nagykerek, csakhogy OEM terméknél nem hivatkozhat a számlán/garancialevélen sem gyártói garanciára, ha ezt teszi, az csalás, ha direkt csinálják, ha azért, mert nem ismerik a nem kereskedelmi forgalomba szánt termékek gyártói feltételeit!
Én a témát egy adott példán keresztül hoztam fel, ahol a kisker 60 hónapot írt, emailben rákérdeztem, hogy ez hogyan lehet ez, ők azt válaszolták, hogy a beszállítójuk vállalt 60 hónapot, ennek ellenére mégis javították 36 hónapra a garanciát.
Azért nem gondoljuk már, hogy ha egy okos user mégis tönkre tudna vágni egy egyébként igen drága eszközt, azzal fog valamit kezdeni pár év múlva egy kisker.
Mit is kezdene, hiszen a saját szerződött szervize nem tud mit tenni, a gyártó meg szóba se áll a nagykerrel, mivel non-consumer eszközről van szó!
-
válasz
arcitec #52477 üzenetére
A Samsung internal és portable consumer SSD meghajtóinak garanciális feltételei
Ami nincs a listában, az nyilván nem consumer eszköz, röviden OEM-nek is említhetjük...ezek az eszközök kereskedelmi forgalomba újként nem kerülnek, a gyártó végfelhasználónak nem biztosít hozzájuk garanciát, nem ad ki hozzá drivert és firmware-t. Garancia és driver, firmware annál a gyártónál biztosított, amely a non-consumer eszközöket beszereli különböző számítástechnikai és egyéb eszközökbe.
Ez nem Samsung sajátosság, sok gyártó ad ki datacenter, enterprise, etc... eszközöket, ugyanaz a garanciális elv vonatkozik azoknál is a termékekre, azért Samsung eszközöknél hoztam elő ezt a témát, mert mint megállapítást nyert, fizetett samu ügynök vagyok.
Eddig tudtam belemenni ebbe a témába, aki nem hiszi, hogy ez így van, azzal nem tudok mit kezdeni.
-
válasz
arcitec #52472 üzenetére
Tényleg nem olvastad azt a két hsz-t, amit erről írtam vagy szövegértési problémáid vannak?
Ilyen terméknél a törvényi egy év, ami igaz, minden más kamu, a Samsung nem kereskedelmi forgalomba szánt(OEM) termékre nem ad garanciát.
itt egy példa:
Samsung 960GB PM883 2.5" SATA3 Szerver SSD (Bulk)
Másik üzlet ezt írta chat-en, sajnos nekik se sok fogalmuk van a consumer és OEM eszközök gyártói garanciájáról....
Az egy éves garancia a jogszabály szerint meghatározott értékhatár, mivel a termék 100.000 forintnál kevesebb értékű. A gyártó ezentúl több éves garanciát ad a termékre. Az egy éves garancia arra vonatkozik például, hogy amennyiben a termék meghibásodik azt visszaküldheti hozzánk, mi pedig továbbítjuk a szervíz felé. Azonban a letelt egy év után, Önnek kell a gyártó/szervíz felé fordulni, hogyha problémája adódna a termékkel.
-
válasz
ubyegon2 #52442 üzenetére
Időközben a Bestmark a PM893 SSD adatlapján a 60 hónap garanciát átírta 36 hónapra.
Másik üzlet azt írta, hogy egy év garanciát vállal a PM893 SSD-re. No ez korrekt válasz, mivel ennyi törvényileg kötelező, aki ennél többet vállal OEM termékre, azt hanyagolni kell!
xupe.hu chat
Üdvözlöm! A termékre egy év garanciát tudunk adni. Cégek esetén is érvényes az egy éves garancia, azonban nincs ellálási joguk a terméktől, csak magánszemélyek számára.
-
Az USB "ház" vezérlő chipjétől függő, de van mókolási lehetőség az ócska házakra is.
lásd itt írtam épp. Nem véletlen dúltam szét a WD Elements SE portable SSD-metJaja, már rémlik, hogy csináltál ilyet, főleg az Intenso említése ismerős!
Kicsit összezavart engem ez az Amlogic-os dolog, beugrott a saját eszközöm, ami amdroidos és még azt se fogtam fel, hogy a mit látok, az éppen a smartctl, ami fut a kolléga eszközén...közben beugrott, hogy az én Amlogic ketyerémre is rakhattam volna coreElec OS-t, szóval kicsit későn, de összeállt a kép.
-
válasz
LLKobe #52449 üzenetére
Fene tudja, nekem NVMe külső házon keresztül multkor nem működött a smart, de emlékeim szerint a TRIM meg az USB miatt nem futott le régebbi házaknál, talán a 3.2 USB-vel már működik, de nem akarok hülyeséget írni, inkább kérdezd meg itt, tényleg nagyon naprakész minden infójuk:
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Ha nem TRIM-mel, akkor sincs egetverő probléma, mert ettől még a vezérlő megoldja a cellák karbantartását.
-
válasz
LLKobe #52447 üzenetére
A coreElec nem x86_64-linux architectura, hanem arm64, ami az Armlogic meg egyéb androidos eszközökhöz készült, nyilván Linux alapú, de nem classic LInux és nem is futnak rajta a Linuxos parancsok.
Az SSD egy 2,5"-es HDD házban van rádugva a gépre USB-n keresztül.
Maga a 2,5"-es ház már jó régi, lehet hogy abból kéne egy újabb?Ez is lehetséges, de akármit csinálsz, az arm64-en nem fog futni az x86_64 parancskészlete. Ill bocs, nem arm64, hanem aarch64 az architektúra nálad.
Bár itt meg mintha ismerné mégis...tényleg nem tudom, az tény, hogy a nem classic Linux rendszereken sok minden teljesen más, érdemes lenne coreElec/Kodi topikban rákérdezned, miként megy a TRIM.
-
válasz
ubyegon2 #52444 üzenetére
Amit előbb írtam, az akkor lett volna jó válasz, ha Linux-ról van szó Linuxos filesystem esetén!
Most látom, hogy androidos arm64 architektúrájú coreElec rendszeren futtatod a smartctl-t. Az úgy nem lesz jó, az android az nem Linux.
Ha TRIM-et akarsz, valami androidos fstim alkalmazás kéne szerintem. Nem ismerem az androidos rendszert sajna...
Ráadásul USB bridge csatlakozást ír....
smartctl 7.2 2020-12-30 r5155 [x86_64-linux-6.2.0-36-generic]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron
- Western Digital Elements 1TB HDD alig használt!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Hozz a Nyuszi Tárolót! Seagate IronWolf 4TB (ST4000VN006) INGYEN FOX-al Érdekel?
- Samsung 250gb - 500gb - 1TB / 4TB WD RED HDD /
- Engedd szabadjára a számítógéped valódi erejét a G.SKILL TRIDENT z RGB DDR4 kittel!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 7900 XT 20GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7900 XT 20GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Watch S9 45mm Cellular acél GOLD okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi 12 Pro 256/12GB / szép állapotban / 12 hónap jótállssal
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest