- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fotók, videók mobillal
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz tasiadam #51950 üzenetére
10%-ot írnak a linkelt oldalon, de közelebb van az a 3%-hoz inkább, mivel a kolléga 3,6 TB-ot lát.
Egyébként konzumer SSD-nél még nem láttam, ahol 10% lenne a gyári OP...
3725GiB - 10% nem jönne ki 3,6 TiB-ra bocs az elnagyolt számolásért, de a nagyságrend a lényeg itt
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz PROTRON #51876 üzenetére
Az M.2-nek alapjáraton szüksége is van a vezérlőnek a magasabb idle hűmérsékletre
Ez elég meglepő infó, senki nem hallott még erről, pont arra jó ez a topik, hogy az ezzel kapcsolatos linkeket megoszd velünk!
Olyan elemzést már olvastam, amiben írják, hogy folyamatos adatközpontban használt HDD-k operatív hőfokánál több eszköz romlott, ami hűvösebb volt, de ez, hogy SSD controllernek alapon magasabb idle hőmérséklet kellene....
Rég vártam ennyire kíváncsian SSD témájú leírásokat, mint ebben a spéci esetben. Előre is köszönjük!
-
nagyúr
Na ez az amit sosem tudtam, hogy mennyi van gyárilag lehúzva ilyen célra SSD-nél.
Tudtad azt, csak nem sejtetted*, ugyanis a NAND méretek standardizáltak, így aztán ..., 128, 256, 512, 1024...a méretük GB-ban, ilyen lapkákat raknak az SSD nyák lapjára, ebből aztán adja magát, mekkora a gyárilag lefoglalt overprovisioning. Consumer termékekről beszélünk most csak.
Understanding SSD Over-provisioning (OP)
15-20GB-tal már teljesen jó vagy.
*ezeket a bűvös számokat mindenki tudja
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
De akkor, hogy jól értem, ha csinálok az SSD-n egy EXT3-as partíciót GParted-el, akkor automatice 5%-ot elkülönít használaton kívüli helynek, függetlenül attól, hogy ezt most asztali Linux oprendszernek használom
Hát ugye a particionáló nem használ Látóasszony topikot, így fogalma sincs a művelet végrehajtásakor, hogy majd mire fogod használni! Szóval reserved 5% végrehajtásra kerül bizony...mostanában egyértelműnek írják az 5%-ot, régebben a nagyobb tárhelynél volt, amikor nálam 2%-ot foglalt, de most lecsekkoltam és 43GB partícióra kerekítve 2GB foglalást mutat.
ubyegon@mint21:~$ sudo tune2fs -l /dev/sda2 | grep 'Reserved block count:'
Reserved block count: 524288524288 * 4096 / 1024**3 = 2 GiB
nyilván gigában kerekítettbyte-ba átszámolva kijön a pontos érték: nagyon nem vagyok matekzseni, sorry...de megvan az 5%
Mi az az egészséges mérték amit még minimálisan kell ebben a felállásban a SSD-nek szabadon hagyni üres helyet? Boccs, ha picit kacifántos lett a megfogalmazás.
Teljesen érthető, amiket kérdezel amúgy, legalábbis számomra! Legyen 10% az össz lefoglalt hely az SSD-n, mivel sokan kevesellik a 7% gyártói minimumot. Ha kiszámolod, hogy alapból gyári overprovisioning levett 12GB-ot, mivel maga az SSD 512GB-os lehet. Erre még rájön az 5% EXT3 reserved, már bőven megvan a 10% fele, szóval ha az általad lefoglalt helyből még szabadítasz fel, még nem lesz gond.
Remélem nem lett kacifántosabb a válasz, mint a kérdés! Ha valami nem tiszta, inkább most intézzük el!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Én is köszönöm egyébként, hogy felvetetted a témát, mert mióta nem vagyok Tg egy Linuxos topikban sem, teljesen home user üzemmódban vagyok, most legalább kicsit felelevenítem a Linuxos fájlrendszerekről meg a kapcsolódó scheduler-ekről az ismereteimet.
Például most hirtelen nem tudom, megnéztem és default 5% helyet lefoglal* a fs a meghajtóból, ez amiatt fontos, hogy az OS-t ne tudd megölni azzal, hogy csontra írod a lemezt! De tárolásnál, NAS/torrent használatnál meg azért jó, mert az overprovisioning minimál használaton kívüli helye megmarad, igaz ez 7%, de sok SSD-n alapból is le van foglalva x GB, de azért így is jobb, ha nem írod totál tele nyilván. De tudod, hogy 5% mindig marad szabadon...*How to change the reserved blocks on EXT3 or EXT4 filesystem in Linux
(#51824) Pyttawrx
Jó a frissítés, egyértelműbb lett a helyzet!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Fene tudja, lehet a router ill az OS rajta az oka, hogy EXT3-at enged csak, egy ideje ki akartam póbálni USB-t routerre dugva én is, de fényt kapott mindkét USB-s SSD-m...
A naplózás a törlést nem lassítja, annak más szerepe volna, de ha nem rendszer fut rajta, semmi szerepe nincs. De a lényeg, hogy nem öli jobban a torrentezés az SSD-t, mint az OS...sőt! Szerintem egy Windows napi használat több R/W-t generál az eszközre, ha nem 100 gigákat töltesz le naponta! Igaz nem ma foglalkoztam vele, de anno mértem és egy Win 30-50GB, egy Linux 5-7GB napi írást generált, szerintem ma már magasabbak ezek az értékek.
Egyszóval használd nyugodtan, igazából bármely EXT filesystem jobb, mint az NTFS...
Jobban belegondolva talán nem is véletlen a router OS EXT3-hoz ragaszkodása, ebben tényleg nem vagyok otthon, de van sok olyan tudása az EXT4-nek, ami routeren futtatva épp szükségtelen, például amiket OS futtatás alatt csinál automatikusan....de tévedés joga fenntartva!
ha jobban érdekelne valakit:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tvamos #51819 üzenetére
Igazán nincs mit!
Akkor lemaradtam a gyerek gépének a SSD bővítéséről!
Én ez esetben hagynám így, egyrészt az a felhasználási profil, amit írtál, nem okoz komoly terhelést a WD Black-nek, így a melegedéssel sem lehet gond, másrészt a desktopban lévő WD Blue ugyanazt nyújtja a gyerek gépében, akár játéknál is, max komolyabb videóvágás és hasonló feladatokatnál jönne ki a Black előnye.
Használd, méregess párat, úgyis látni fogod, hogy minden OK!
-
nagyúr
Szia!
860 EVO bőven bírja a torrentezést is, ha nem ipari mennyiségben, akkor akár évekig...de miért az EXT3 filesystem? Ha nem akarsz naplózó fs-t, akkor EXT2, de amúgy semmi gond nem lesz az EXT4-gyel sem, igaz ezt csak rendszer alá használom. Különben torrentnél is r/w feladat van, mint egyébként, miért halálozna el hamar?
-
nagyúr
válasz tvamos #51814 üzenetére
Szia!
A cserét amúgy is meg akartad ejteni, hogy a gyerek desktopjában legyen nagyobb SSD, nyilván desktopban jobbak a körülmények egy melegedősebb NVMe-hez.
Az eszköz hőfokához Linux alatt az Összefoglalóban is benne lévő blogban* találsz pár cli-s megoldást, nyilván ha a sensors ki tudja olvasni az értéket, akár állandó monitorozást is csinálhatsz psensor-ral, de szerintem is teljesen felesleges, közelében sem lesz a WD Blue a gyári max optimum hőnek.
* Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve! - ebben mindjárt az első linkelt sor kell neked
-
nagyúr
válasz PROTRON #51788 üzenetére
A serverekbe szánt SSD-k minden szempontból tartósabbak, jobbak a consumer társaiknál és nem keverendők össze az OEM SSD-vel, amiket gyártók mondjuk notebookokba szerelik. Elég csak megnézni a Samsung 860 EVO árazását és a server megfelelőjének (PM883) az árazását, amikor lehet kapni kisker forgalomban is.
-
nagyúr
válasz ricsip #51762 üzenetére
A controller szabad lemezterületet lát és használ, nem foglalkozik particiókkal, sem particionálatlan területekkel. Usernek ennyit elég tudnia, talán ezért is lett leírva itt is sokszor már. Ha még azt is tudod, hogy a NAND-ok mérete is azonos, ahogy imént kicsit túl bőven leírták, akkor mindent tudsz.
-
nagyúr
válasz Brekkk #51729 üzenetére
A gyári csomagoláson is csak 3.0 szerepel.
Elég durva figyelmetlenség az Axagon részéről, mivel ha 4.0 szerepelne, nem ugraná át, akinek arra van szüksége. Gondolom a műszaki paraméterek alapján került a dobozra az adat.
Ami borzasztóan zavaró rajta az a piros aktivitás jelző.
Az kegyetlen lehet, szerencsére a külső házaikon kék led van, nem annyira zavaró...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz PROTRON #51703 üzenetére
Atyaég...egyre novellisztikusabbak a hsz-edig, így kihámozni ezekből, miről van szó....írhatnál inkább blogot!
Mindössze azt szerettem volna tudni, amire hivatkoztál, hogy adott azonosító x controllerrel érkezik... a multkori hsz-ben lévő reddit-es írást átbogarásztam egyébként, ha neked minden, amit ott írnak alap, akkor OK, én szkeptikusabb vagyok ilyen oldalakkal. A techoldalak tesztjei megbízhatóak, csak ott a dátum miatt már nem biztos, hogy fenáll a tesztekben jelzett állapota az eszköznek. Ennyi lett volna, nem kell feltétlen támadásként megélni, ha valaki rákérdez hosszú írásaid egyes tartalmi elemeire. (konklúzió: nem tudunk semmit, de tényközlünk...)
béka
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz PROTRON #51658 üzenetére
Ez a 970 EVO Plus controller-csere téma már szóba került párszor, itt annyi a lényeg, hogy nem lett rosszabb tőle az eszköz. Az, hogy az adott eszköz tulajdonságai ettől hogyan módosulnak, erősen függ a hardverkörnyezettől, nem érdemes definiálni, hogy egyikkel gyorsabb szekvenciális írás lesz, hűvösebb lesz a másikkal, etc.
A kérdésem viszont az lett volna, hogyan lehet azonosító alapján tudni, hogy az eredetileg alkalmazott vagy már az új vezérlőt tartalmazza az eszköz? Sokan a hűvösebb SSD-ket keresik és állításod szerint valamelyik tipusszámú hűvösebb...no ez nem derült ki a válaszodból. Persze lehet jobb is ez így fentiek miatt, de ha már leírod, talán érdekes lehet, mi alapján tudható, Phoenix vagy Elpis!?
Szóval milyen azonosítókról van szó, mert itt is említesz SSD-re ragasztott azonosítókat a 970 EVO Plus-szal kapcsolatban, le is írsz kettőt, de azok küzöl egyik sem a 970 EVo Plus azonosítói, hanem a PM981 és PM9A1 tipusoké...
-
nagyúr
válasz kovakoss #51689 üzenetére
Pedig anno ott nagy hangsúly volt a PC összeszerelésen. Akik most szerelnek, lehet nem nézték YT-on a Számítógép szerelés részletes útmutatóval c. videójukat. Vagy már nem csak az adatfeltöltőket cserélték le robotra?
-
nagyúr
válasz PROTRON #51646 üzenetére
Az eredeti típus szám szerepelt rajta, szal elvileg az eredeti hűvösebb vezérlőjű specifikáció szerint gyártották idén áprilisban
Nemrég írtál már azonosítószámokról, akkor se volt tiszta, mire vonatkoznak a számok(OEM eszköz szám volt legalább az egyik)...de tényleg érdekel ez a dolog, milyen eredeti azonosítószám van a 970 EVO-n, mert a mondatod alapján ez már a 980 Pro-ba szánt vezérlő. Azt tudjuk, hogy más paraméterei vannak a két más tipusú vezérlővel, de ha az egyik hűvösebb, az sokakat érdekelne, leírhatnád, mi ez az azonosító, amiből kiderül, melyikkel hűvösebb.
-
nagyúr
válasz victorhun7 #51648 üzenetére
Gyorsba felraktam külön ezért egy windowstrá
Ezért kár volt, én se emiatt bootoltam be Windowsba, azért nem is említettem, mert ha Linux CLI-ben csak az eszköz ID-jét látja, akkor a Win se fogja a smart-ot látni. De a melegedés miatt nincs értelme dobni ezeket a fémházas Axagonokat, nem fog túlmelegedni ebben sem az SSD, persze egy RGB-s ház mégiscsak más. Elképzelhető, hogy tényleg maga az SSD az oka, hogy nem látta az eszköz a smart-ot, bár nekem épp nem a Samsung 980 1TB volt benne*. Egyébként az meg, hogy mennyi írás ment az eszközre, nem mindegy? Azért vetted, hogy használd.
*most nézem éppen, egy Toshiba KXG50ZNV 512GB van az UG2-ben, szóval nem az újabbakkal van a jelenség, mert ez 2017-es kiadású.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #51642 üzenetére
(#51640)-nél kicsit belekeveredtél a tipusokba, mint majom a házicérnába, de sebaj, Te vagy az igazi házmester, így elnézhető.
Tisztában vagyok vele, mit használ a kérdező és mit használok én, egyikőnknél sem megy a smart. Ez van. Esetleg javasolhatod a kérdezőnek is, hogy nézegessen YT videókat a smart helyett!
Ebben egyébként igazat kell adnom neked:
...akkor nyilván nem lehet azt általánosítva kijelenteni, hogy "sem enged át USB-n smart adatokat", mert ez egész egyszerűn nem igaz ilyen formában. Ilyenkor azt kell írni, hogy "nálam XY Linuxon az XY verziószámú Disks, smartctl stb. nem tudja kiolvasni", akkor úgy már oké, ellenben az előbbi nem feltétlen.
Egyébként délelőtt megnéztem egy Windowson is, azon se ment a smart. De ez sem bizonyít semmit egyébként. YT-on megy és ez a lényeg.
No de hagyjuk is, ezt a hatalmas erőforrást miért nem arra fordítjátok, hogy a kérdezőnek miért nem megy a smart?
(#51643) PROTRON
De még ekkor is lehetett volna cooperatív a hsz-ed, ha mint felvetés felveted, hogy linux alatt másik típust használva ez és az van, az teljesen oké.
Ezt nem értem, szerintem teljesen pontosan leírtam a kérdezőnek, hogy engedje el, de emellett azt is halálprecízen leírtam, én milyen eszközt használok. A két Axagon elég hasonló, nála se megy nálam se....tévedhetek is, de ettől még pontosan leírtam a tipusok azonosítóit. Gondolom King kolléga anekdotikus hsz-ei megzavarhattak kissé.
A gond azzal van, hogy márkán belül sem általánosítunk, mert minden típus más.
Abszolút meghajlok ezelőtt a megállapításod előtt is.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #51640 üzenetére
+ a termék hivatalos weboldalán is le van írva a S.M.A.R.T. támogatása, akkor lehet találgatni, hogy menyire helytálló a "sem enged át USB-n smart adatokat" állítás.
No várjunk, ha arra gondolsz, amire én írtam, hogy nincs smart, ott ellentétben az EEM2-SB2-vel, valóban nincs a hivatalos oldalon sem feltüntetve ez:
-A lemezek állapotát figyelő S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) rendszer támogatása.
Még egyszer leírom, ebben tévedsz: a termék hivatalos weboldalán is le van írva a S.M.A.R.T. támogatása EEM2-UG2 USB-C 3.2 Gen 2 - NVMe M.2 box Linkelem is, nyugodtan bogarászd át, hátha mégis találsz valamit.
(még egyszer mondom, nem Youtube-on nézegetem az eszköz működését, hanem itt van a notebookba bedugva)
Mivel a hivatalos oldal és saját tapasztalatom azt mutatja, hogy nincs smart, így akárhány YT videót mutathatsz!
A kolléga EEM2-SB2 külső háza már más tészta, mivel ő Windows-on próbálta először, nem Linuxon.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #51638 üzenetére
Az EEM2-UG2-nél világosan látszik az egyik itteni fórumtag által készített videó végén is,
Készséggel elhiszem neked, a gond annyi, hogy én nem videón nézem az eszközt, hanem saját gépeimen és nincs smart. Ha lenne, hidd el, felismerném. Se GUI-s se CLI-s monitorozással nem találtam.
Hogyan működik a Hard Disk Sentinel? Most komolyan belinkelsz nekem egy HDS oldalt, ahol le van írva, hogyan működik a smart?
Köszönöm, a segítséget is meg azt is, hogy síkhülyének nézel. Szerintem tudod, hogy csak Linuxokat használok, így külön Wines megoldások nem érdekelnek. Én elfogadtam, hogy Linuxon terminalban a
smartctl
parancsra nem ad ki smart értékeket.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz victorhun7 #51630 üzenetére
Nyugodtan engedd el ennek a külső háznak a nyúzását, Axagon EEM2-UG2 sem enged át USB-n smart adatokat, ezek ilyenek, amire valók, azt tudják stabilan, más elvárásom nekem nincs is. Tárolás, booteszköz, OS futtatás...ennyire jó kb.
Ez az Ubuntu Disks programos teszt így felesleges volt, minimum 1000MiB legyen a Minta mérete, ez a 10MiB...
-
nagyúr
válasz szabferi #51486 üzenetére
Vajon a szoftver aminek kimondottan ez a dolga, miért hozott ki 77et?
HDS HDD-kre van kitalálva, SSD-ken is mutat adatokat, de amiket kiír, nem értelmezhető úgy, mint egy HDD-nél.
a 77% már önmagában gáz, azt azt is jelenthetné hogy az adatok negyede veszélyben mert a cellák negyede már szar....
Nincs veszélyben semmi, kevesebb cellát használ az SSD, de ettől még maximálisan biztonságban vannak az ott tárolt adatok. Nekem van egy használtan kapott Samsung PM830 egyik notiban, egyszer ránéztem, 83%-os volt, írás is volt rajta rendesen, megnyugodtam, hogy ez még bírja, míg a gép működik és használom évek óta. Majd 5 év elteltével megint ránézek. De egyébként azért van, hogy használjam. Ha egy SSD-nél nem veszel észre szokatlan lassulást, akkor azt nem kell állandóan monitorozni, tesztelgetni. Neked a 77%-os Samsungod ha eddig évekig működött, akkor ezután fog évekig működni.
-
nagyúr
válasz tasiadam #51481 üzenetére
Ebből kiindulva lehet TLC-t is elég olcsón gyártani, vagy a QLC-t elég drágán.
Valószínűleg közrejátszhatott, hogy komoly árcsökkenés volt SSD piacán, így valóban nem érte meg a minimális bekerülési kültség különbség TLC és QLC között és ezért nem is nagyon erőltetik egyelőre a PLC NAND-ok piacra dobását. Ez nekünk usereknek nagyon jó, olcsóbb is lett az SSD és maradt is jobb!
-
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #51477 üzenetére
Az a baj, hogy 8terás nincs túl nagy választékban, a Samsung QVO meg olyan, amilyenre tervezték, sokszor olvasni, hogy belassul, de hát a QLC az ilyen, mindig a TLC-hez viszonyítjuk, de ha egyszer nem az! Amire tervezték, arra stabilan jó az és ez a lényeg.
No és van benne 8GB DRAM (LPDDR4)és SLC-Cache is (78GB) , vezérlője ugyanaz, mint a 870 EVO-nak...
Érdekes, hogy a PLC bevezetéséről mennyire nem hallani, ha az bejönne a piacra, akkor egyből felértékelődnének a QLC-s eszközök.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #51477 üzenetére
Ha csak az SSD FW nem oldja meg...
Elég pici erre az esély, de hátha! Sajnos tényleg az egyik olyan tipus, amivel nagyon sok probléma volt. Lehet még a Kingston A400-at is beelőzné, csak ebből nem adtak el akkor mennyiséget, mint a csoda A400-ból.
-
nagyúr
válasz lord_devil #51474 üzenetére
Adata SU650...beírhatod akár itt a keresőbe is, de csak elszomorodsz. Óvatosan készülj szerintem a könnyes búcsúra.
-
nagyúr
válasz GoodSpeed #51460 üzenetére
12 évre visszamenőleg megvan minden meghajtómnak az összes hőmérsékletbeli, kondíciós, írt adatmennyiséges adata
Phhhúúú...OK, végülis, ha ez nyugtat meg, akkor miért ne!
(asszem visszatérek a reggeli pálinkára a PH topikok olvasgatása helyett)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz GoodSpeed #51458 üzenetére
Sőt, havonta egyszer a HDS-nél is mentés van
Na ne szórakozz már.... Szegény SSD-k ebbe fognak belepusztulni!
Én a helyedben amúgy szénné ellenőrizném, benchmarkolnám őket Linux-on
smartctl
,hdparm
,fio
bonnie++
programokkal! Ha ennyire kíváncsi vagy, ennél alább ne add![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz victorhun7 #51456 üzenetére
Azt se felejtsük el, hogy az ÁK-n lévő webshopokból mennyiért adják a hivatalos forgalmazók(egyáltalán ki ott a hivatalos forgalmazó)!? Amazonon belül a Samsung Store-tól vásárolsz, én még akkor is onnan venném, ha ugyanannyiba kerülne, mint itthon. Nyáron is volt hasonló akció Amazon/Samsung Store-nál, akkor vettem is egyet tartalékba(mondjuk akkor plusz volt az, hogy német címre rendelhettem Prime-mal)
Egyszóval köszönjük az infót Raymond kollégának!
(#51445) User_2
lehet, hogy az egyik monitor csatija elmozdult,
ezt rosszul vette a videókártya és inkább szürke képernyőt mutatott.
ha jól sejtem ennek monitorozására a fizikai szemrevételezés az egyetlen szoftveres package megoldás.Akár ezeket a parancsokat is kipróbálhatod! Aztán egyszercsak hátha....
sudo watch unplugged monitor
sudo watch plugged monitorDe valóban hasznosabb a fizikai megoldás.
(#51444) GoodSpeed
Ez valami fétis nálatok, hogy állandóan monitorozó programokkal figyelgetitek az SSD-ket? Minek? Samsung 850 meg 860 nekem is volt/van...mikor beszereltem először, csináltam pár sebességtesztet, láttam a fw verziót és ennyi. Mivel sem a 850, sem a 860 nem igényli a fw upgrade-etm így tudod mit csinálok azóta ezekkel a nyamvadt SSD-kel? Nem fogod elhinni! Használom őket...erre vannak ugyanis. Minek nézegetni állandóan? Ha valaki A400 vagy bármilyen Intenso SSD-t vesz és éjjel-nappal nézegeti, no azt megértem! (én is nézegetném búcsúképpen, mikor repüljpáva van a kukába nekik)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz User_2 #51439 üzenetére
Pastebinbe raktam a Samsung 9801TB terminal kimeneteket,
sudo nvme id-ctrl -H /dev/nvme0n1
és társai. Ezek nyilván NVMe SSD-nél működnek. Szóval nem egyszavas eredményt dob, de ha valami nem OK az eszközzel, az kiderül ezekből.sudo smartctl -x /dev/sda
kimenetet tudok még mutatni, ez Sata lesz értelemszerűen...Ha csak annyit ír, passed, az elég szűkszavű kimenet.
Live rendszeren lehet nem lesz rajta a szükséges csomag, de terminalból felrakhatod:
sudo apt install smartmontools
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz User_2 #51437 üzenetére
Tehetsz egy próbát live Linux futtatásával is.
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1p1
sudo nvme id-ctrl -H /dev/nvme0n1Mivel csak tippelni tudtam, NVMe parancsokat írtam, mivel M.2 lehet Sata is, akkor a fenti parancs nyilván módosul
sudo smartctl -x /dev/sda
-ra.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Gondolom Te az a típusú ember vagy akinél a "normális OS" csak a linux alapú rendszer lehet...
Nem embertipus kérdése ez, nem is a szokásos Linux-Win flame mondatja velem, egyszerűen sokkal jobb a Linux EXT4 filesystem, mint az NTFS, plusz a Linux memóriakezelése is jobb és ez SSD-nél is kijön. Maga a rendszer default is jóval kevesebbet ír az SSD-re, bár ez utóbbi már lényegtelen.
(#51389) PROTRON
Sok hsz-ben olvasom én is, hogy vezsik a jó gyors nagy kapacitású SSD-t, aztán írják, hogy a rendszer majd egy kisebb, gyengébb meghajtón lesz. Alapból jobb egy jó nagy meghajtó, amin tud lubickolni a vezérlő.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Pyttawrx #51380 üzenetére
De igen jók az értékek így is, most pl 36 fokos volt.
Lassan már valamivel melegíteni kell!
Ezek is azt bizonyítják, hogy alapból egy SSD másolási sebessége, melegedése nagyban függ az adott hardverkörnyezettől és itt nem csak a fizikai beépítésére gondolunk. Sokszor le is van ez írva a topikokba, de nem lehet elégszer emlegetni.
Azt se értem sok usernél, hogy vesz egy nagy kapacitású, nagy sebességú eszközt és magát az OS-t egy kisebb SSD-ről futtatja. Persze akár lehet ez hasznos is, de átlagos felhasználásnál tök feleslegesnek látom. Nyilván megbízható eszközt kell beszerezni és akkor nincs gond. (meg normális OS-t futtatni, de ezt inkább itt nem erőltetem)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Pyttawrx #51378 üzenetére
Így is elég jó ez a hőfok, mert nem egy vastag notebookba lett beszerelve! Nyilván ez is fontos egy kifejezetten melegedős SSD-nél, hogy az is csak akkor melegszik nagyon, ha képes leadni a teljesítménye csúcsát. Mindenképp hasznos infó ez is, jó, hogy leírtad!
De most nézem a blogod, elég jól megoldották a hűtését ennek a notinak, a benne lévő SK hynix BC711 512GB sem lépi túl az 50 celsiust! (jó persze, ez nem egy 980 Pro, de notebookban akkor is jó ez a max érték)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Video alapján simán elfér, amúgy az egyoldalas 980 1TB az 2.38mm magas ez a Plextor meg 3.65mm, szóval nyugodtam próbáld bele. Gondolom olyan helyen javasolt az egyoldalas, ahol úgy kell valami alá beszuszakolni és még akár valami hűtőlapkát is jó lehetne rátenni... Nekem desktopban VGA alá van szuszakolva a 980 1TB, ott tényleg nem sok hely maradt az SSD felett.
Kb 99%, hogy jó lesz a Plextor oda, amúgy meg egész korrekt SSD-nek tűnik, még 1GB DRAM cache is van rajta.
-
nagyúr
másik topikból, de inkább ide passzol [link]
De lehet hogy csak a 2 TB-osra vonatkoziik?
Ezt a single sided dolgot engedd el, nem is releváns itt, hogy 1 vagy 2TB a méret, ha a 2terás elfér egy oldalon, akkor az 1terás még inkább. Egyébként a YT videón jóval mélyebben van az SSD, mint az akku, akár kétoldalas is lehetne attól.
Én is a Pyttawrx által javasolta 970 EVO Plus-ra szavaznék, átlagos használatra totál semmi többlet nem lenne a PCIe 4.0 SSD-nél. A 970 EVO Plus nem melegszik, legutóbbi fórumtársi jelzés alapján a 63 celsius volt a max, igaz desktopon. De ez átlag napi használat során nem közelíti meg ezt nyilván. De ha nagyon biztosra akarsz menni, átlagos használatra a Samsug 980 1TB is teljesen jó. (nem a 980 Pro)
(ha ez megnyugtat, mindkét javasolt SSD single sided)
Eszembe nem jutott eddig megnézni, de volt egy bontatlan 980 1TB kéznél...eddig ezt nem láttam, azon az oldalon, ahol nincs NAND és controller, ott valami spéci lapka van, ami körben réz, szóval a NAND oldali ragasztott lapka is vezeti a hőt és itt hátul is ilyen funkciója lehet ennek a réz lapjának- Ezért sem melegedős fajta a Samsung 980.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Pyttawrx #51336 üzenetére
Teljesen normális.
Nekem is az volt, inkább azért írtam a fura-t, hogy felkészítsem az eredményre azokat, akik alapból hitetlenkedve néznének az eredményre.
(#51337) AndrewTdi
Samsung 980 1TB 58 celsius...abszolut normális/optimális ez így!
78 celsiusnál lenne célszerű a hűtóbordára gondolni, de akkor az eszközt Samsung 980 Pro-nak hívnák!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tasiadam #51324 üzenetére
Akkor green vs 870 EVO. Vannak taskok, amikor érezni azt a dramot, hogy nincs.
Ez nem vitás, de ugye az alapkérdés az volt, hogy homeuser használatban érezhető-e különbség Sata és NVMe eszközök között. Ezért írtam egy példát arra, amikor nem érezhető, nyilván annyiból értelmetlen a kérdés, hogy Sata és Sata SSD-k között is komoly különbségek lehetnek, plusz ott van még a DRAM vs DRAMless kérdés is. No és ott van még a majdhogynem legfontosabb kérdés, amit ritkán említünk, maga a hardverkörnyezet! Általános rendszerhasználat során jóval többet számít, mint az, milyen SSD van éppen a gépünkben.
Én ilyet tapasztaltam 3 gép használata során, szóval ennyit számít a Sata vs NVMe SSD használata. Elsőre kicsit fura az eredmény, bár tapasztalati és nem mérés alapú...
-
nagyúr
válasz tasiadam #51315 üzenetére
Nem éppen WD Green-t hasonlítanék össze egy NVMe SSD-vel, de ezek a röccenések sem feltétlenül az SSD-től függenek, hanem az aktuális felhasználástól. Női felhasználást inkább kivenném az egyenletből. Egy elég erős desktopban a Samsung 860 EVO 1TB ugyanolyan pörgős, mint a Samsung 980 1TB, de rakhatsz bele bármit, nem veszed észre a különbséget.
Nyilván egy 5 éve nyúzott WD Green 120GB lassabb lesz x ideje használt WIndows-zal, mint egy új 1TB NVMe, de ez a WD Green a 850/860 EVO-hoz képest is érezhetően lassabb lesz.
Tény, hogy én csak Linuxon tudtam összehasonlítani eddig, de nem hiszem, hogy egy mai gépen Windows használat esetén nem ugyanez jönne ki!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Milyen SSD...topikból áthozom ide thread-et...
válasz:
Ezek az elméleti sebességadatok, amiket raw állapotban akár otthon is mérhet az ember, bár nagyban függ a hardverkörnyezettől, gyakorlatilag egy viszonyszámot jelentenek, a TBW kb semmit nem jelent, az csak a konzumer eszközöknél jelenik meg egyébként.
A méret jelzésénél az overprovisioning(gyárilag lefoglat terület) mérete okozza a különbséget, az 1,92TB az 1,75TiB a valóságban, ahogyan a konzumer 1TB is csak 0,983TiB kb...
A lényeg az, hogy a datacenter, industrial, enterprise SSD-ket szerverekbe gyártják és az ottani követelmények nagyságrendekkel magasabb minőséget jelentenek, mint a kisker forgalomba kerülő konzumer eszközök. Sok gyártónál, ahol a konzumer területen vannak eléggé gyenge SSD-k is, ott is kimagasló minőségűek a DC SSD-k, például a Kingston is ilyen.
De a Micron, Samsung de akár az Intel datacenter SSD-it említjük, mind más géposztály, mint a konzumer eszközök.
PM883 1,92TB egyébként a Cisco-nak készült, utóbbinál lelhető fel az eszköz újabb firmware-je is, mert a gyártónak csak tökéletes minőségben le kell gyártania az SSD-t, onnantól a megrendelő intézi a sowtware-es dolgait is.
Röviden és hirtelen ennyi ugrott be a kérdéseddel kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz KaiotEch #51252 üzenetére
SN 770...aham, jól van, összehasonlítottad az A2000 hőtermelését ezzel! Ennyi erővel floppylemezt is mérhettél volna.
Csapból is az folyik az SSD topikokban, hogy a nem belépő szintű PCIe 4.0 NVMe az durván tud melegedni, sok gyártó alapból kiad bordával szerelt változatot is.
Ha borda nélkül benchmarkot csinálsz rajta, akkor csak azt tesztelted, hogy működik-e rendesen. Láthatóan működik! Semmi gond nincs vele, szignifikáns különbség nincs mondjuk a techpowerup mérésével szemben. Kezdheted használni arra, amiért vetted. (ha már 4.0-t vettél)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Interceptor #51233 üzenetére
FW-nek utána olvasok, köszi.
Ha nem tiszta, inkább itt kérdezz rá a pontos menetére...de két kiindulási pont már lesz is:
-
nagyúr
áthoztam mások topikból...
Igazán nincs mit! De a fw ellenőrzést tényleg ne felejtsd el a 970 EVO Plus-nál!
Ez a NAND van benne:
3D-NAND TLC, Samsung, 96 Layer (V-NAND v5)
gyakorlatilag MLC NAND már nem nagyon van*, de ezzel viszont tényleg nem érdemes foglalkozni ezer éve ezekkel jönnek ki az SSD-k és semmi gond nincs velük emiatt. Nem ugyanaz a helyzet, mint a QLC-nél...
*enterprise osztályú SSD-kben van még, consumerekben nem jellemző - ennyi kiegészítés azért kellett
Ha érdekel, egyszerű ismertető erről...
Difference Between SLC, MLC, TLC & QLC NAND SSDs: Which One is Better?
-
nagyúr
(#76655) Talala
(#76656) SunMount3rA Milyen SSD...topik ideillő válaszait áthoztam ide...
(#76655) Talala
Mindenütt azt olvastam eddig és a Samsungnál ez tényleg alap, ha fw gond van valamelyik SSD-vel, a javításra kiadott már teljesen stabil lesz. De majdnem kizárt, hogy a mostani forgalomban lévő 870 EVO-k a régi firmware-rel jönnének ki*. Ha mégis valami olyan lenne, ezért kell egyből frissíteni és akkor 860 EVO stabilitása lesz. Szóval emiatt ne aggódj.
*akikkel év elején beszéltem, mindannyian 2022 novemberi firmware-rel vették
(#76656) SunMount3r
Ezt a kérdést vidd át léci a Flash SSD topikba, ott tudják megválaszolni! Nincs Windowsom, ezt a Magiciant se ismerem, de amúgy is innen kiindulva csinálnám a letölthető ISO fájl segítségével.
Mi a garancia, hogy az alatt a rövid idő alatt sem kettyen meg?
Ilyesmi azért az eredeti fw-rel sem fog történni!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Compika #51208 üzenetére
pluto1969-hoz csatlakozva én se küldeném vissza a Samsung 980-at*, hiába PCIe 4.0 az SN770, épp ez az a különös helyzet, amire sok review írja, hogy 980 jobb bizonyos helyzetekben, mint egy belépő szintű PCIe 4.0.
*mondjuk ezt úgy írom, hogy már két 980-am is van itthon, jó pár más Samsung tipus mellett
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz makoss #51138 üzenetére
Windowst nem ismerem, de szerintem amit említesz, az nem az SSD sebessége, hanem az engedélyezett gyorsítótár/ramdisk sebessége, épp ezt engedélyezi az az opció, nem?
SSD-nek nem árt, mivel nem azt használja, hanem a rendszer cache-t, max itt oda kell figyelni, hogy nincs hotplug, le kell választani az eszközt, mielőtt kihúzod. Max adatok, filesystem sérülhet az eszközön, ha nem megfelelően távolítod el.
(ha mégsem így van, javítsatok ki, 10 éve nem használok Win-t, de kb így működik más rendszereken is a dolog)
Ja és ami még lényeges, működik az SSD-d, döntsd el, hogy méregeted vagy használod!
Megnéztem Linuxnál röviden le is írja a lényeget alul...ahogy látom, ugyanezt írtam én is.
Nyilván itt áramszünetet ír, mert beépített eszközről van szó, de a lényeg ugyanaz.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz pluto1969 #51135 üzenetére
a kínai Youtubernak 潮玩客, aki a Samsung 970 Evo Plus új verzióját dokumentálta egy gyengébb meghajtóvezérlővel.
És nyilván az ilyen kínai jutúberek írnak valamit, akkor az úgy is van.
A következő sorozat vezérlőjét(Elpis) kezdték berakni a 970 EVO Plus-ba, ami nem gyengébb, inkább itt is az volt, hogy aki ilyet vett, nem volt vele tisztában, hogy ehhez készült egy külön/új firmware is. Nagy rajtakapás sem kellett, mert nem titokban történt a csere. No jó, persze ha nekünk sem szólnak róla itt a topikban, az akkor titokban történik...
Volt már itt is röviden említve a téma.
Valóban gyengébb lenne a 980 Pro Elpis vezérlője? Erről még nem olvastam sehol.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Pyttawrx #51079 üzenetére
Jó az ötlet! Vannak sebességmérések, de itt nyilván egy pofonegyszerű megoldás lenne jó, a Disks(Lemezek) nevű alkalmazás...
Sorry, a fonts még default, nemrég raktam fel ezt a disztrót és még nincs minden finomhangolva.Tényleg pofonegyszerű, épp a home usereknek készült ez a GUI-s program. Live Linux-okon általában fenn is van alapból, de ha nincs, akkor is pár pillanat alatt felrakható és tetszőleges értékekkel mér, mint itt is látható egy példa:
Nyilván az adott értéket túl kell lőni a DRAM/egyéb cache/ gyárilag megadott értékénél.
Ha szükséges, a Kezdő Linuxos topikban segítünk a disztró letöltésével progam indításával kapcsolatos kérdésekben, azok ne itt kerüljenek kitárgyalásra.
Nyilván van még bőven lehetőség, de a fenti Disks-nél mind jóval bonyolultabb.
*
Azt se felejtsük el, hogy desktop environment-et futtató OS-ek mérése soha nem lesz tökéletes pontos, mivel a rendszer által lefoglalt erőforrások bekavarhatnak, erősen igaz ez WIndows-ra is. De azért Linux alatt erős géppel nem lesz igazán torzulás az eredményben. (GUI/DE nélküli Linuxot használva mérni meg már nem home user szint)[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Mindenkinél kb ennyire melegszik a 980, de a kolléga valami hardverkörnyezeti fekete lyukban tartózkodik és voltak már igen hiteles megállapításai, ami alapján ezeket a Samsung 980-nal kapcsolatos érzéseit is érdemes helyén kezelni. (gyanítottam, hogy valahonnan ismerősek fórumtárs fura megállapításai)
na meg a wd green ami az összes ssd nél gyorsabb még érzésre is ,még a 860 evo nál is...
[link]Szóval a WD Green még a Samsung 860-nál is gyorsabb! Azért szerintem ezt elég kevesen tudják elképzelni...
Azt hiszem kali ft hsz-e alapján nem is kommunikálok ezentúl TechN7ne fórumtársunkkal....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz TechN7ne #51053 üzenetére
Mivel semmilyen ténnyel, adattal nem tudsz szolgálni, így nincs miről beszélnünk.
Melegedés szempontjábol max. terhelésen 70 fokig ment fel a 980 nálam és a 970 evo sem ér el magasabb hőfokot (70 körül tanyázik ő is).
Tényleg nem érted, hogy ez múlhat a hardverkörnyezeten is?
Nem egy géposztály a 980 meg a 970 EVO Plus, ettől még a 980 sok esetben lehet megfelelőbb egy adott hardverkörnyezet+userprofil miatt. Én desktopba jóval olcsóbban vettem 980-at, de alapból is kíváncsi voltam rá, hogyan működik, max terhelésen 42/45 celsiust mért a monitorozó app, be is raktam ide a terminalkimenetet róla, de más fórumtárs is kb ugyanezt az értéket mérte, tényleg nem értem, miért erőlködsz tovább, ha semmivel nem tudod igazolni, amit nem is kell, mert nálad olyan hw-környezetben úgy működött, de ez nem jelenti azt, hogy alapból ilyen.
Sajnálom, hogy nem értetted, amiket eddig leírtam meg azt is, hogy mi sem értjük mit szeretnél bizonyítani így, hogy nulla adattal tennéd ezt. Nagyon nincs erről mit beszélni tovább...
pedig úgy lett volna az igazi ,ha ugyanolyan környezetben van tesztelve a két alany.
De legalább a végére csak megértettél egy fontos részletet!
-
nagyúr
válasz TechN7ne #51049 üzenetére
A 970 egy jól felszerelt gyors ssd ,míg a sima 980 egy belépőszintű kispórolt megoldás.
Nyilván a felszereltsége alapján is jobb a 970 EVO Plus, nem ezt vitatja senki és az is nyilvánvaló, hogy egy olcsóbb NVMe SSD-t akart csinálni a Samsung, ami nagyon jóra sikerült egyébként, mára az árak összeértek, így jobban megéri a 970 EVO Plus, de sok esetben meg épp a 980-at érdemes venni. Ez van. Szerinted csak én látom ezt így?
Mind a két ssd (970 evo plus ,980) ugyanolyan melegedős
Előbb már írtam, hogy ezt így leírkálhatod naponta 10x is, akkor is nulla értelme van. Mi az, hogy melegedős, hány celsiusig megy fel és mi azzal a gond, ha mondjuk 48 fokig egyformán melegednek? Szerinted mennyi a max egyik és másik eszköznél, aminél már be kellene avatkozni? Ha tudod ezeket, írd le konkrétan, ahogy imént javasoltam, ha fogalmad sincs róla, akkor meg is beszéltünk mindent.
mindenhol a 970 evo a gyorsabb és stabilabb.
Ez így konkrétan nem igaz. Nem is a HMB miatt gyorsabb esetenként a 980, hanem a kb négyszeres SLC cache használat + HMB miatt! Ezt gondolom tudod, mit jelent?
Elég sok Samsung SSD-m van, így aztán nekem mindegy is volna, csak ténymegállapításokat teszel szükséges alapismeretek nélkül, mert te úgy érzed, hogy ilyen meg olyan...ezzel csak az a baj, hogy aki ide benéz, az nem tudja, hogy mi igaz abból, amit leírnak és így konkrétan amit művelsz, az megtévesztés, mindenféle alátámasztás, screenshot, terminal-kimenet, etc. nélkül.
Érted már mi a baJ?
Én már raktam be méréseket 980-ról a topikba, ha te is raksz be, utána van értelme elemezgetni...de az érzéseid itt nem relevánsak.
(#51050) Rowon
Semmi gond nincs itt, de abban igazad van, hogy ki szeretném provokálni, hogy fórumtársunk tényszerű és igazolható megállapításokat tegyen egy szaktopikban és ne az érzéseiről beszéljen, mert az szerintem senkit nem érdekel. (a stílusom meg eléggé sokat finomodott mostanában...)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Másik topikból áthozott válasz erre: (#76455) TechN7ne
én meg saját tapasztalatból biztosítom ,hogy a 980 is eléri azt a hőfokot amit egy 970 evo plus terhelés alatt.
És ez mit is jelent akkor? Önmagában az, hogy a 980 is eléri a 970 EVO Plus hőfokát, az mitől lenne probléma? Semmit nem írsz erről a hőfokról, hogy lehessen tudni, egyáltalán az gond-e bármelyik SSD-nek! Bocs, hogy ezt mondom, de a saját tapasztalatod az ilyen esetekben nulla értékű. Ha valamit igazolni akarsz, akkor írd le milyen hardwerkörnyezetben, milyen OS alatt milyen programokkal mértél és rakj be screenshotot vagy képet! Saját tapasztalatból biztosítod....na ne már.
Ráadást egy nagyon jó tesztet is találtál róla
Ha jobban megnézed azt a tesztet és sok másikat, jónak tartják a 980-at, de amúgy vannak kicsit mélyebb tesztek is, ahol el is magyarázzák, mi az oka annak, ha a 980 mégis jobb eredményeket ér el más, akár PCI 4.0 belépő szintnél is. De az emlegetett tesztnél is megnézhetnád erősebben az első négy képet de az utána jövő kettőt is. Nem meglepő neked az eredmény kicsit? Első 4-ből 3-nál a 980 a gyorsabb!
de ha minden egyéb szempontból rosszabb és még az ára sem olcsóbb, akkor én nem értem, ... azon felül, hogy "megtévesztési kisérlet"
Én mindössze arra reagáltam, amit írsz és az konkrétan nem igaz, semmilyen megtévesztési kísérlet nincs, minden paraméter adott a 980-nál és azokat hozza is az eszköz.
Ezzel nincs egyedül a Samsung SSD vonalon egyébként, de tény, aki nincs benne, az elvész a megnevezések, számozások között. De nemrég épp Samsung soundbar-t akartam venni, no ott próbálj megnevezés és számozás alapján eligazodni vagy éppen a Xiaomi/Redmi/Note 12 szériánál állapítsd meg, neked melyik teló lenne jó!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ben-ga #51042 üzenetére
Szia!
Orico PWM2-BK külső házak teljesen jók, viszont nagyon kell figyelni rendeléskor, mert vagy rosszat rendel a user vagy akár a webshop is benézheti...
itt a lényeg:
Mikor fontos az M.2-k hűtése?
Hát ugye akkor, ha melegszik! No de amúgy nem is az M.2 SATA csatolásúaknál lényeg ez, hanem a PCIe NVMe SSD-knél, ott viszont a belépő szinttől felfelé majd mindnél előfordulhat, hogy kell hűtőborda vagy thermalpad. Ja és nagyban függ attól is, hogy desktopba teszed vagy notebookba, ahol nem igazán kap szellőzést...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Másik topikból áthozott válasz erre: (#76445) ekkold
Samsung 3,84Tb PM883 egyértelműen, majd egy éve vettem egy 1,92TB-ot a Samsung 860 1TB helyére, nagyobb kellett notebookba. Egyébként ezek az datacenter/server eszközök agyonüthetetlenek valóban és teljesítményben is kiegyensúlyozottak.
Majd 10 éves HP Elitebook bootideje se rossz 6sec alatt:
ubyegon@Mint-C-20:~$ systemd-analyze
Startup finished in 4.228s (kernel) + 1.209s (userspace) = 5.438s
graphical.target reached after 1.178s in userspacemint@mint:~$ time sh -c "dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k && sync"
1024+0 records in
1024+0 records out
104857600 bytes (105 MB, 100 MiB) copied, 0.0361082 s, 2.9 GB/s
real 0m0.054s
user 0m0.004s
sys 0m0.049s
mint@mint:~$ sync; dd if=/dev/zero of=tempfile bs=1M count=1024; sync
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 0.308383 s, 3.5 GB/s
mint@mint:~$ dd if=tempfile of=/dev/null bs=1M count=1024
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 0.204527 s, 5.2 GB/s
mint@mint:~$ sudo /sbin/sysctl -w vm.drop_caches=3
vm.drop_caches = 3
mint@mint:~$ dd if=tempfile of=/dev/null bs=1M count=1024
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 0.14175 s, 7.6 GB/s
mint@mint:~$ sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 17770 MB in 1.99 seconds = 8916.57 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1592 MB in 3.00 seconds = 530.56 MB/sec
mint@mint:~$ time sh -c "dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k oflag=sync"
1024+0 records in
1024+0 records out
104857600 bytes (105 MB, 100 MiB) copied, 0.0317062 s, 3.3 GB/s
real 0m0.064s
user 0m0.000s
sys 0m0.049sVan hozzá Samsung SSD DC Toolkit is, ha érdekel. Szerintem fw frissítéssel nem érdemes foglalkozni, amúgy a Cisco csinálja ezeket, mivel datacenter eszköz, így nem a gyártó ad ki hozzá firmware-t, mint a consumer eszközökhöz.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz yusukee #50876 üzenetére
Erre a sorra gondolhatsz...hát ugye adoptálták a technológiát, de ez mit jelent valójában?
Adopts 3D NAND flash and "SLC Cache technology" to improve overall performance
Van olyan cseles gyártó is, amelyik DRAM-mal adja el az eszközt, de valami 32MB az összes, kb ez meg ez a fenti szöveg egyenértékű, kb sz*rt sem érnek használat során, a sima DRAMless eszközzel egyenértékűen sustained műveletkor.
Na mindegy tanulópénznek jó volt. Megy a kukába. Köszi
Ja, sajna ezt jól bebuktad! Egyébként tesztvideón kb 3GB másolásánál még elég virgonc az eszköz.
-
nagyúr
válasz PROTRON #50874 üzenetére
"jól van az úgy, minek költsön dram-ra, meg minőségibb ssd-re"
Azért azt tegyük hozzá, hogy ilyen javaslatot az kapott, aki valóban minimál költséget írt és/vagy öreg gép/laptop HDD helyett vagy mezei home user használatot írt!
De a most aktuálisan kérdező fórumtárs már 2019-ben kérdezett és épp megfelelő választ is kapott, ahogy imént idéztem is, szóval esetében érthetetlen a mindenféle cache-t nélkülöző belépő szintű SSD-vel való kűzdelme! Soha nem volt olyan javaslat, amikor valaki leírta, hogy gyakori sustained terhelés lesz az eszközön, amit venni szeretne.
Ja és az, hogy vita van....minden szakmai topikban viták vannak, hogy milyen eszközt vegyen a kérdező, de legtöbbször nincs is csak egyetlen jó válasz! (régebben volt azért, amikor még lehetett kapni Samsung 860 EVO-t)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz yusukee #50872 üzenetére
Bár a 100+ GB-os játékok és 50+ GB-os filmek korában ezt a 10 GB-ot nem nevezném tartós írásnak
Nem az, de nem is ez az alapfelhasználási userprofil. Erre a célre már senki nem is javasolna abszolut belépő DRAMless SSD-t, amiben szerintem amúgy még SLC-cache sincs!
De ezzel tisztában vagy, hiszen pár éve még ezt írtad:
Az írás miatt annyira nem aggódom, a mostani játékos SSD-re 1 év alatt meg 5TB írás ssdok szerint.
és válaszként már akkor is WD Blue 3D-t javasoltak, amiben DRAM/SLC-cache volt, attól függően mikori kiadás.
Nem értem, min vagy most meglepődve?
-
nagyúr
válasz Pyttawrx #50860 üzenetére
Jogos, és bűnös vagyok én is. Sajnálom!
Ne szórakozz már! Te sem gép vagy, normális, ha valamit elfelejtesz! (én meg úgyis figyelek az ilyesmikre)
De mivel javítíva lett és elég jó modell a Samsung 990 Pro.
Ez a Samsung esetén maximálisan igaz! Volt már jó pár gubanc egyes modelleknél, amit aztán a javításra kiadott fw tökéletesen javított. Olyanról nem olvastam, hogy a frissített fw-rel szerelt bármely Samsung SSD-vel gond lett volna. A 990 Pro meg kifejezetten olyan kiadás, amit nagyon jóra akarnak csinálni, látható is különböző review-ekben, mennyire durva gamer eszköz lett a tesztelések alapján! (főnököm épp kért, hogy egy AMD AM5 platform gamer gépet javasoljak neki, az is simán 990 Pro-val lesz szerelve, nyilván a bordával szerelt verzióval)
Samsung SSD 990 Pro Review: Super-Fast Storage For Gamers
Samsung 990 PRO Gen4 NVMe 2TB SSD Review – Samsung’s Fastest SSD Yet!
Samsung 990 PRO 2TB SSD Review - A Higher Level
Samsung 990 PRO 2TB PCIe 4.0 NVMe SSD – Premium drive with a well deserved high price tag[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Tényleg jó lenne ebben a topikban akkor kitárgyalni, mert ez így kicsit megzavarhatja a kérdezőket...
Samsung 990 Pro...legyünk óvatosak vagy tuti vétel ill nyugodtan veheted kategória!?
Pár napja még tuti volt...mi változott? Szerintem semmi.
-
nagyúr
Szerintem megnyugodhatsz, tényleg elég az a megoldás, amit a videón láttunk!
Egyébként a hőfok küszöb valójában 85 fok és napi használat során ezt meg sem közelíti egyik SSD sem. Ha néha néha kap hosszabb idejű terhelést, amitől melegedne 45 celsius fölé, az se gond, ami gond lenne, ha tartósan lenne magas az üzemi hőfok!
Ebben a kimenetben láthatod a két hősensor értékét és ez teljes működési idejére van kivetítve! Szóval tényleg feleslegesen parázol, de megértelek, ha másnak akarok megoldani valamit, én is sokkal jobban ráparázok, hogy tuti minden OK legyen. (persze ha szétszeded a gépet, látni fogod, nincs-e teljesen ellaposodva a thermalpad, ha igen, akkor érdemes egy újra cserélni, párszáz pénzt megér a nyugalmad)
ubyegon@Mint-C-20:~$ sudo smartctl -x /dev/nvme0n1p1
[sudo] ubyegon jelszava:
smartctl 7.1 2019-12-30 r5022 [x86_64-linux-5.4.0-132-generic] (local build)
Copyright (C) 2002-19, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Number: Samsung SSD 980 1TB
Serial Number: S649NL0TB48610V
Firmware Version: 2B4QFXO7
PCI Vendor/Subsystem ID: 0x144d
IEEE OUI Identifier: 0x002538
Total NVM Capacity: 1.000.204.886.016 [1,00 TB]
Unallocated NVM Capacity: 0
Controller ID: 5
Number of Namespaces: 1
Namespace 1 Size/Capacity: 1.000.204.886.016 [1,00 TB]
Namespace 1 Utilization: 62.742.573.056 [62,7 GB]
Namespace 1 Formatted LBA Size: 512
Namespace 1 IEEE EUI-64: 002538 db21a1593c
Local Time is: Thu Mar 30 08:59:04 2023 CEST
Firmware Updates (0x16): 3 Slots, no Reset required
Optional Admin Commands (0x0017): Security Format Frmw_DL Self_Test
Optional NVM Commands (0x0055): Comp DS_Mngmt Sav/Sel_Feat Timestmp
Maximum Data Transfer Size: 512 Pages
Warning Comp. Temp. Threshold: 82 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 85 Celsius
Namespace 1 Features (0x10): *Other*
Supported Power States
St Op Max Active Idle RL RT WL WT Ent_Lat Ex_Lat
0 + 5.24W - - 0 0 0 0 0 0
1 + 4.49W - - 1 1 1 1 0 0
2 + 2.19W - - 2 2 2 2 0 500
3 - 0.0500W - - 3 3 3 3 210 1200
4 - 0.0050W - - 4 4 4 4 1000 9000
Supported LBA Sizes (NSID 0x1)
Id Fmt Data Metadt Rel_Perf
0 + 512 0 0
=== START OF SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
Critical Warning: 0x00
Temperature: 36 Celsius
Available Spare: 100%
Available Spare Threshold: 10%
Percentage Used: 0%
Data Units Read: 236.962 [121 GB]
Data Units Written: 290.236 [148 GB]
Host Read Commands: 13.782.457
Host Write Commands: 13.354.373
Controller Busy Time: 2
Power Cycles: 13
Power On Hours: 4
Unsafe Shutdowns: 1
Media and Data Integrity Errors: 0
Error Information Log Entries: 0
Warning Comp. Temperature Time: 0
Critical Comp. Temperature Time: 0
Temperature Sensor 1: 36 Celsius
Temperature Sensor 2: 42 Celsius
Thermal Temp. 2 Transition Count: 80
Thermal Temp. 2 Total Time: 14[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Igazán nincs mit!
Hőfokokat tekintve pedig akkor nincs egetverő különbség a kettő között.
Ja, viszont ami még igazabb, hogy normál használat mellett a user semmi különbséget nem venne észre a két SSD között, sőt ez még akkor is igaz lenne, ha az egyik éppen PCIe 4.0 980 Pro lenne!
Desktopon futtattam mindkét meghajtón ugyanazt a Linux Mint Cinnamont és a normál használat során semmi sebességbeli eltérés nem volt, nyilván szekvenciális írásnál már erősen jelentkezett a különbség:
KDiskMark (3.1.2): https://github.com/JonMagon/KDiskMark
Flexible I/O Tester (fio-3.28): https://github.com/axboe/fio
--------------------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s]
* KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes
[Read]
Sequential 1 MiB (Q= 8, T= 1): 3386.881 MB/s [ 3307.5 IOPS] < 2402.34 us>
Sequential 128 KiB (Q= 32, T= 1): 3424.648 MB/s [ 26755.1 IOPS] < 1189.31 us>
Random 4 KiB (Q= 32, T=16): 992.807 MB/s [ 248202.7 IOPS] < 591.47 us>
Random 4 KiB (Q= 1, T= 1): 67.166 MB/s [ 16791.6 IOPS] < 58.72 us>
[Write]
Sequential 1 MiB (Q= 8, T= 1): 2707.328 MB/s [ 2643.9 IOPS] < 2802.19 us>
Sequential 128 KiB (Q= 32, T= 1): 2638.668 MB/s [ 20614.6 IOPS] < 1519.23 us>
Random 4 KiB (Q= 32, T=16): 960.044 MB/s [ 240011.9 IOPS] < 660.78 us>
Random 4 KiB (Q= 1, T= 1): 164.511 MB/s [ 41127.9 IOPS] < 22.50 us>
Profile: Default
Test: 1 GiB (x5) [Measure: 5 sec / Interval: 5 sec]
Date: 2023-03-24 18:10:37
--------------------------------------------------------------------------------
[Read]
Sequential 1 MiB (Q= 8, T= 1): 553.338 MB/s [ 540.4 IOPS] < 14771.60 us>
Sequential 1 MiB (Q= 1, T= 1): 509.404 MB/s [ 497.5 IOPS] < 2006.79 us>
Random 4 KiB (Q= 32, T= 1): 386.871 MB/s [ 96717.9 IOPS] < 330.25 us>
Random 4 KiB (Q= 1, T= 1): 44.342 MB/s [ 11085.7 IOPS] < 89.33 us>
[Write]
Sequential 1 MiB (Q= 8, T= 1): 523.869 MB/s [ 511.6 IOPS] < 15303.84 us>
Sequential 1 MiB (Q= 1, T= 1): 428.375 MB/s [ 418.3 IOPS] < 2114.86 us>
Random 4 KiB (Q= 32, T= 1): 358.429 MB/s [ 89607.4 IOPS] < 355.67 us>
Random 4 KiB (Q= 1, T= 1): 106.567 MB/s [ 26642.0 IOPS] < 35.69 us>
Date: 2023-03-25 07:43:12
OS: linuxmint 21 [linux 5.15.0-67-generic]mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Viszont nem tudni, hogy apszinak mire kell? Ha számít a hőmérséklet, akkor talán laptopba?
De sejteni azért sejtjük! Nyiltan megírta!
Ennek a “hűtésnek” pont elégnek kell lennie. Írta Pyttawrx maestro és erősen hajlok arra, hogy teljesen igaza van! Igazából mindkét SSD-nek ekegendő az a megoldás, azért mégse egy 980 Pro-t hajtunk meg abban a laptoban PCIe 4.0-en!
Abból próbáltam kiindulni, hogy a 980-ban nincs DRAM, ami melegedne.
Inkább a vezérlők okozzák a túlmelegedést, de nyilván ez is számít persze, a 980 a HMB-vel meg ügyesen kiszervezi a munkát a rendszerkomponenseknek, így az is lényeges, hogy legyen RAM bőven az adott gépben.
Nekem is két 980-om van, szerintem 50 fölé még nem mentek hőfokban egyik sem.
Nekem se, főleg amit minap kaptam meg, az eddig max 28 fokos volt... (mondjuk még dobozában pihen)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Bizonytalan lennék kicsit én is, mert a játék notebookon, elég ismeretlen terep...mondjuk az Árukeresőn olvasható vélemények inkább mulattatóak, mintsem komolyan veendők.
Maga a játék nem is, de a környező forrósodó részek miatt lehet gond, bár ez minden beszerelt SSD esetén fenáll.
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #50705 üzenetére
másik topikból áthozott thread folytatása....
válasz
A 990Pro hirtelen romlására kijött már új Firmware? Meg szabad venni? Vagy azzal jobb várni...?
Májusban adtak ki új fw-t, gondolom azért nem kapsz választ, mert nincs ezirányú tapasztalata az ide íróknak.
Olvasgattam, hogy 2021.05 váltással Elpis vezérlős EVO970 plusokat (is)gyártottak. Egyes szerint már-mér 980 pro, más tesztek szerint viszont romlottak a tulajdonságai, ez a termék "lebutítsa" .
Elpis vezérlő a 980 PRO-ba lett tervezve, de mivel visszafelé kompatibilis, már berakták a 970 EVO Plus-okba is, amikor kijött. Szó sincs lebutításról egyébként, Elpis controllerek új fw-t kaptak 3B2QEXM7, a Phoenix az 2B2QEXM7-tel került ki....ami jó kérdés lehet, hogy a 4B2QEXM7 számon kijött 2021 októberi fw jó-e a Phoenix controlleresekhez is....de nyilván igen, mivel jelentősen nagyobb méretű ez a fw, mint a 990 Pro firmware, meg amúgy a Samsung a kiadott fw-eket komolyodafigyeléssel rakja össze.
-
nagyúr
másik topikból áthozott thread folytatása....
válasz
Amiket írtam itt korábban Samu 980 alapból hűtő nélküli 78-ig felment.
Emiatt a kicsit hihetetlen állítás miatt kérdeztem rá a dologra. Láttam olyan tesztet, ahol komoly stresstest fel tudta nyomni a 980 hőmérsékletét is, de ez más SSD-k esetén is sikerült nekik, azonban az, hogy alapból 78 fokig felment, az kizárt. Ilyen profilú topikban nem szerencsés megalapozatlan infókat közölni, mert sokak vásárlási szándékát befolyásolhatja...
A2000 nyilván nem melegszik, mert mint tudjuk, a melegedés erősen függ a device teljesítmény képességétől és attól, milyen hardverkörnyezetben milyen célfeladatra használják. Mondjuk a Samsung 980 egy kicsit kilóg a sorból, mert bár a teljesítménye simán hozza a belépőszintű PCIe 4-es SSD-k teljesítményeit, mégis jellemzően alacsony operatív hőfokon működik. Köszönhető ez az Intelligens TurboWrite technológiának és a rendkívül jól eltalált HMB technológiának is, amivel ugye magának a rendszernek az erőforrásait használja az SSD.
Egyes tipusoknál olvastam, hogy a fw-update javított az SSD melegedésén is, ez csak azért érdekes, mert például az Alzán jó áron kapható Samsung 980 1TB még nem a legújabb firmware-rel kapható. Windows nevű OS esetén érdemes friss fw-t felrakni nyilván.
Akiket érdekel egy bővebb lélegzetvételű teszt...
-
nagyúr
válasz Ajándékok #50665 üzenetére
És itt jön a gond. 2 - szerintem nagyon egyszerű kérdést tettem fel.
Szerintem is egyszerű kérdést tettél fel, a gond az, hogy válaszolni ilyen kérdésre nem lehet, mivel túl általános. Kb mintha az Autós topikban írnád, hogy autót szeretnék venni, szerintetek a benzines vagy a dízel autónak jobb a fogyasztása?
És mivel nem akarok sok oldalt írni
Okosan teszed, inkább előbb olvass, tájékozódj, milyen rengeteg SSD tipus, altipus, felhasználási célú device van a piacon, mind Sata, mind M.2 vonalon. A kérdésed alapján hasznodra válna mindenképp és ha megvagy az általános ismerkedéssel, utána talán tudsz kérdést is feltenni!
A sata SSD-knél is van ilyen gond, vagy az végig írható 500 körüli sebességgel?
Melyikre gondolsz konkrétan? Itt van pár tipus...és hát nem igazán egyforma paraméterekkel bír mindegyik...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #50627 üzenetére
Mindegy, 1,2PB TBW-ből kiindulva már 73%-ra van nyúzva...  ami nem lenne amúgy gond, de a badsectorok miatt már csak kísérletezésre venném meg.  Új firmware elméletileg akár meg is szüntetheti a további badsectorok létrejöttét, de így sem ér többet jelenleg 6-7000 eft-nél. Pofátlanság egy ilyen állapotban levő eszközt ennyiért rásózni valakire... 40-ért van néhány órát futott Samsung PM883 2TB server SSD, ez kb 100* annyit ér, mint egy említett állapotú 870 EVO.
(bocs, mobilról bénázom, azért válaszoltam magamnak)
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #50626 üzenetére
Mindegy, 1,2PB TBW-ből kiindulva már 73%-ra van nyúzva...  ami nem lenne amúgy gond, de a badsectorok miatt már csak kísérletezésre venném meg.  Új firmware elméletileg akár meg is szüntetheti a további badsectorok létrejöttét, de így sem ér többet jelenleg 6-7000 eft-nél. Pofátlanság egy ilyen állapotban levő eszközt ennyiért rásózni valakire...
40-ért van néhány órát futott Samsung PM883 2TB server SSD, ez kb 100* annyit ér, mint egy említett állapotú 870 EVO.
-
nagyúr
válasz tasiadam #50625 üzenetére
Mindegy, 1,2PB TBW-ből kiindulva már 73%-ra van nyúzva... ami nem lenne amúgy gond, de a badsectorok miatt már csak kísérletezésre venném meg. Új firmware elméletileg akár meg is szüntetheti a további badsectorok létrejöttét, de így sem ér többet jelenleg 6-7000 eft-nél. Pofátlanság egy ilyen állapotban levő eszközt ennyiért rásózni valakire...
-
nagyúr
válasz Raymond #50231 üzenetére
YT videók...ezeknél nyilván semmit nem számít, ezt a részt alapból ignoráltam nyilván, pár hsz-szel feljebb is szóba került Netflix meg Spotify használat...
Amúgy minap vettem egy használt Dell Latitude 7400-at, 50TB írás volt a benne lévő SSD-n, pedig nem régi gép, szóval kifejezetten örültem, hogy ennyi írás van rajta, legalább rendesen tesztelve van az eszköz, tuti kijött volna, ha valami baja van. Intel Pro 7600p Series az SSD, amúgy sem aggódnék miatta.
(#50232) Rowon
Jó SSD-t relatíve sok írással is megvesz az ember. Abban igazad van, hogy laikus vevő az írásmennyiséget nézi elsőnek! De jó SSD-t nem ad el az ember, nekem is majd egy éve külső USB házban pihen a 860 EVO 1TB.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz isti732712 #49847 üzenetére
Már ide is többször beírtam ezt a jelenséget, nem feltétlen user hiba.
Amit írtam a Samsungok belassulásáról fórumtársnak, az alól a 870 EVO eddig kivétel volt, nyilván utóbbi időben vásárolt és már az új firmware-rel kiadott példányoknál ilyen gond nem fordul elő, többen vásároltak már ilyet, akikkel a vétel előtt beszéltünk(nyilván nem e topikokban ajánlottam kvázi kitiltásom okán). Amit írsz, arra fentiek miatt meg a Windowsos használat hiánya miatt nem tudok mit reflektálni (egyébként csak Linuxot is használóknak válaszolok időnként, hogy ne zavarjam a szakikat).
(#49848) PROTRON
Sőt, tovább megyek, ott a WD blue M.2 változata, ami egyik szériájánál konkrétan típus hiba hogy ha sok hónapon át csak adattárolásra használod, teljesen mind1 hány %-os a szabad kapacitás, egy idő után belassul HDD tempó alá,
Sajnos amit írsz, nem releváns az általam említett Samsung belassulás témában.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Krystal_s #49842 üzenetére
Win alatt is belassult az SSD írás a felére, ezért kb évente kellett teljesen formázni, utána újra gyors lett.
Nem használok Wint lassan 10 éve, de a menet közbeni lassulás oka nyilván az lehet, hogy kicentizi a user az overprovisioning miatt szükséges helyet, a rendszer és a használt programok meg napi használat alatt 30GB- adatot is írnak az eszközre, nyilván lassítani fog ez is. Sokan még tetézik ezt azzal, hogy particionálatlan szabad helyet tartanak fenn. De ha formázással újra gyors lesz az eszköz, az is jelzi, hogy nem maga az eszköz a hiba forrása, hanem a user és a sw-környezet.
Amúgy azt nem is tudtam, hogy NVMe-nek nem kell trim. Kell az, csak másképp.
NVME SSD meghajtók - ellenőrzés Linux alatt: align, TRIM, hőmérséklet
-
nagyúr
válasz UberMutant #49815 üzenetére
Szia!
Szerintem nem megy, de alapból nem is Linuxon fut le a dolog(függetlenül attól, hogy maga a Win.iso egy Linux-ot futtat egyébként), hanem az itt leírtak szerint, szóval nem kell OS ehhez a módszerhez.
Letöltöttem a Samsung_SSD_850_EVO_EMT02B6Q_Win.iso fájlt, kiírtam dd frontend programmal és arról bootolva nem tallózta be a most külső házban lévő Samsung 850 EVO-t. Az iso rendben lefutott, ahogy a linkelt hsz képén is inicializált/particionált és teljesen séma/partició-mentesen is, de egyik esetben sem látta az eszközt sajna.
Ilyen külső házban van az eszköz egyébként:
ID 1f75:0621 Innostor Technology Corporation IS621 SATA Storage Controller
Nem támogatja az UASP-t King ft írása szerint. Szerintem még ilyen OS előtti helyzetben nem is lényeges az UASP képesség, de ebben nem vagyok biztos...
Kifejezetten OEM eszközök fw update is létezik, az például futó OS(Linux) alatt frissíti a listában lévő SSD-t, de gyanítom itt sem megy külső házban.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Krystal_s #49804 üzenetére
Én is inkább a megtartás mellett vagyok, csak még nem találtam meg, hogy a trim-et hogy lehet megoldani külső házban.
Ezen nem különösebben érdemes aggódnod, a Samsung vezérlők jól kezelik a helyzetet TRIM hiánya esetén is (Garbage collector), egy dolog fontos nekik, az az overprovisioning, szóval ne írd nagyon tele az eszközt.
Nekem évek óta vannak 1 dolláros USB 3.x külső házakban Samsung SSD-im, most éppen egy 860 EVO 1TB volt tegnapig, nem foglalkoztat, hogy a külső ház TRIM-képes-e vagy nem. Épp tegnap szereltem be egy desktopba egy új 980 1TB mellé....nem látnám, hogy belassult volna:
[Read]
Sequential 1 MiB (Q= 8, T= 1): 553.338 MB/s [ 540.4 IOPS] < 14771.60 us>
Sequential 1 MiB (Q= 1, T= 1): 509.404 MB/s [ 497.5 IOPS] < 2006.79 us>
Random 4 KiB (Q= 32, T= 1): 386.871 MB/s [ 96717.9 IOPS] < 330.25 us>
Random 4 KiB (Q= 1, T= 1): 44.342 MB/s [ 11085.7 IOPS] < 89.33 us>
[Write]
Sequential 1 MiB (Q= 8, T= 1): 523.869 MB/s [ 511.6 IOPS] < 15303.84 us>
Sequential 1 MiB (Q= 1, T= 1): 428.375 MB/s [ 418.3 IOPS] < 2114.86 us>
Random 4 KiB (Q= 32, T= 1): 358.429 MB/s [ 89607.4 IOPS] < 355.67 us>
Random 4 KiB (Q= 1, T= 1): 106.567 MB/s [ 26642.0 IOPS] < 35.69 us>
Date: 2023-03-25 07:43:12
OS: linuxmint 21 [linux 5.15.0-67-generic]Beszerelés után egy már rajta lévő OS bootideje sem mutatta annyira lassúnak a 860 EVO-t:
ubyegon@Mint-C-20:~$ systemd-analyze
Startup finished in 4.228s (kernel) + 1.209s (userspace) = 5.438s
graphical.target reached after 1.178s in userspaceDe itt a 850 EVO 250GB mérése is, ez legalább 2 éve külső házban pendrive-ként funkcionál:
Ja és ha már annyira olvasni itt gyakorta, hogy a Samsungok mennyire nem ajánlottak, vettem pár napja egy 980 1TB-ot, lassan már gondolkodnom kell, hány Samsung nemajánlott SSD-m van itthon használatban.
[Read]
Sequential 1 MiB (Q= 8, T= 1): 3386.881 MB/s [ 3307.5 IOPS] < 2402.34 us>
Sequential 128 KiB (Q= 32, T= 1): 3424.648 MB/s [ 26755.1 IOPS] < 1189.31 us>
Random 4 KiB (Q= 32, T=16): 992.807 MB/s [ 248202.7 IOPS] < 591.47 us>
Random 4 KiB (Q= 1, T= 1): 67.166 MB/s [ 16791.6 IOPS] < 58.72 us>
[Write]
Sequential 1 MiB (Q= 8, T= 1): 2707.328 MB/s [ 2643.9 IOPS] < 2802.19 us>
Sequential 128 KiB (Q= 32, T= 1): 2638.668 MB/s [ 20614.6 IOPS] < 1519.23 us>
Random 4 KiB (Q= 32, T=16): 960.044 MB/s [ 240011.9 IOPS] < 660.78 us>
Random 4 KiB (Q= 1, T= 1): 164.511 MB/s [ 41127.9 IOPS] < 22.50 us>
Date: 2023-03-24 18:10:37
OS: linuxmint 21 [linux 5.15.0-67-generic](aki nemrég Alzánál vett jó áron 980 1TB SSD-t, majd nézze meg, nálam nem a friss firmware van rajta, hanem 2B4QFXO7, az új a 3B4QFXO7)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz Gothmog #49320 üzenetére
Legelőször 870 EVO-t néztem, majd kicsit utánaolvasva hamar leesett, hogy azt talán most nem kellene.
OK, hogy kicsit utánaolvastál, csak nem jó helyen tetted ezt, már rég el kéne itt is felejteni a 870 EVO mizériát....
2022. november óta már a javított fw verzióval adják ki a 870 EVO-t és azt azért tudjuk, ha a Samsung valamit elszúr szoftveresen, annak javítását nagyon komolyan veszi. Volt már példa erre is és utána nulla probléma volt az adott tipussal, talán a 840-es volt...
Ha nem 2022. november utáni az eszköz, akkor frissíteni kell a fw-t és nincs vele gond. [link]
-
nagyúr
Csak nagyon röviden, mert itt png vagyok....
Nyilván ismered a portásról és a sasmadárról szóló viccet...no az NVMe meghajtók és a discard TRIM kb így viszonyul egymáshoz!
idézek picit, mert kb ennyit érdemes tudni Linux, NVMe SSD TRIM relációban:
TRIM ellenőrzése
Míg a SATA SSD-nél ez a legfontosabb ellenőrzés volt, NVME SSD esetén értelmetlenné vált, ugyanis a hagyományos TRIM, discard végrehajtását egy ATA utasításkészlet biztosította, ez értelemszerűen az NVME SSD-re nincs semmilyen hatással.
NVME SSD meghajtók - ellenőrzés Linux alatt: align, TRIM, hőmérséklet
Nyilván egy szakmaiatlanség miatt innen eltanácsolt nemszaki blogja, de ugye nem saját kútfő, szóval...
Lehetne még erősen bonyolítani de az előbbi egy mondat tényleg a lényeg. Ha végignyálazod ezt, akkor sem találsz benne discard kifejezést, max egy alkalommal, de ott a mondatból kiderül, hogy ez nem a discard parancsot jelenti, hanem emiatt van ott a szó:
Egyszóval ne variáljunk, mint zsidó az üres boltban, hanem fogadjuk el, hogy az NVMe meghajtók saját parancskészlet alapján TRIM-melnek és nem is tudnak mit kezdeni egy P/SATA parancskészlet elemeivel.
Ja igen....a swap-ot TRIM-melni olyan, mint mikor falábú ember megvakarná a talpát! (alapból is csak adott filesystem támogatja a TRIM-et és a swap nem ext4 fs-en csücsül ugye!)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Márton #48650 üzenetére
akkor csak lassúak a doksi frissítéssel..
Eléggé lassúak valóban! Míg paramétereztem webshopba eszközöket, elég sokat szívtam is emiatt, a Dell EU-s része nagyon le volt maradva az USA weboldaltól. (a magyar meg évekre kb...)
Ja látom, amit mondasz, érdekes, pedig ez us-eng oldal. Viszont a fórumtárs mérési eredménye eléggé beszédes.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Politika
- Külpolitika
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- Házimozi haladó szinten
- eBay-es kütyük kis pénzért
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- WD Red és Red Plus NAS 2TB hdd-k 100/100% hibátlanok!
- CORSAIR MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- kiváló állapotú 500GB USB3.0 külső 2,5" hordozható merevlemezek .
- Western Digital 8TB RED PRO - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest