Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One UI zápor esett a hétvégén
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bujdy81
aktív tag
Nektek nem is tudom, meséltem-e, hogy asszony C4-én a motor elkezdett kerregni. Olyan fixen, mint amikor a venti lapát belever a keret műanyagába. El is vittem szerelőhöz, ahol két nap után mondták, hogy meg kell bontani a motort. Jó, legyen. Na, további másfél hét után hívtak, hogy a hengerfejben vannak gondok, két vezérműtengely, 16 szelephimba, stb. stb. stb. 780 ezer az anyagköltség. Aha. 900k körül ér az autó, ha jó és gurul.
Beszéltem nke-vel, hogy szerintem mit csináljak (szomszédnak van ötlete: gyújtsuk fel és nézzük messziről), mondta, hogy ha csak hengerfej, akkor kell egy bontottat bele és hajrá. Ok, szervízbe vissza, mi a para. Hát, kb. komplett hengerfej. Ok, telefonok, bontott alkatrészek, információk. Kiderül, hogy kb. 370k lesz a javítás vége (közeledünk a GTK felé, ugyebár), de akkor friss olaj, friss vezérlés (úgyis csereérett, bár el akarjuk adni, szóval minek), legyen.
Tehát elvontattuk a drága szerelőtől a kocsit a bontott alkatrésszel is dolgozó szerelőhöz, a csomagtartóban egy halom alkatrésszel. Ő négy nap alatt összerakta az autót, majd mondta, hogy nincsen jó híre, a motor szar. Azt ő is látta, hogy a vezérműtengelyek pikkelyesek és a szelephimbákkal is baj van, de ugye ő nem hallotta járni a motort, a fehérvári szerelő meg nem mondta, hogy a motor csapágyas IS!
Tehát most van egy motorhibás C4-em, meg - 400 ezrem...
Ezt most olyan 2-3-400 ezerből fel lehetne támasztani, de én nem akarom, eladom a picsába így!
(Amit Isten egyik kézzel elvesz, másikkal adja, hívott a könyvelő, hogy van egy régi számla, amit a vevő még nem rendezett, de mi már befizettük utána az ÁFA-t, meg az egyéb közterheket. Jeleztem, a vevőnek, visszaszóltak, hogy fizetik. bő 400k HUF)
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
NauTiLUS_HUN #129303 üzenetére
Van mellette heti 36 órát meghaladó foglalkozásod?
Vagy csak bújtatott munkavállaló leszel? Utóbbi esetben minden olyan opció felejtős, ami korlátlan felelősséggel jár, érthető okokból! Tehát marad a kft.
Ahol bejelented magadat alkalmazottnak, annak tudod a költségeit, bármelyik bruttó-nettó kalkulátor megmondja. Ezen felül a maradék pénznek ("eredmény") kb. 77%-a marad meg. Plusz költség a könyvelő, mínusz, hogy el tudsz számolni dolgokat (utazás, telefon, laptop, home-office esetén bérleti díj). Ökölszabályként ha 100 Ft+ÁFA összeget számlázol, 75 Ft marad a zsebedben. -
Bujdy81
aktív tag
válasz
Jahno #129170 üzenetére
Eléggé elmaradtam a fórummal, de az ilyen emlékezetvesztéseid nagyon fel tudnak húzni:
"Jaja, Bujdy is ezzel indokolta, hogy miért nem megy a bicajúton, mert feltartják, ezért megy inkább az autók közt mert ott jogában áll autó előtt makettkedni és feltartani"
Az ominózus eset az, hogy NINCS kerékpárút! Van egy járda és kerékpárút, ahol baromi veszélyes kerékpározni. Persze, Te látod a villamosról, hogy Pákozdon a járda és kerékpárúton éppen egy elsős osztály sétál el ebédelni és így meg tudod ítélni, hogy hol nagyobb a veszély!
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Samott #129141 üzenetére
A Tesla hívők, ööö, tulajok szerint sokkal tartósabb, igénytelenebb, mint a valódi bőr. Tapintásra (6500 km volt a tesztautóban) nekem tetszett, olyan "bőr feeling" volt. A "vegán bőr" dumát letojom, ne kelljen a gyerekek után havonta restaurálni a kocsit, az a fontos!
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
-igu- #129091 üzenetére
Kicsit agyaltam ezen a dolgon és igazából egyszerűbb, mint gondolnád elsőre!
RÉSZLET függvény kell neked, angol neve PMT.
Ha jól értem.
Tehát van most egy vagyonod, Y euró. Ebből azt gondolod, hogy Z évig akarsz élni és kérdés, hogy évente mennyit vehetsz ki, hogy Z év után pontosan nulla maradjon igaz?
Ez pont olyan, mint a hitel!
Tehát PMT függvény, első paraméted a (reál)kamatláb, második az évek száma, harmadik a TOKE. Eredmény a HARAP!
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
-igu- #129091 üzenetére
Egyik este szívesen összedobok egy ilyet, de van egy komoly észrevételem!
Csak és kizárólag reál kamatokkal számolj, mert csak akkor lesz összehasonlítható a számsor!Szerk.: Ja, és ha kéred a kalkulációt, akkor készülj fel arra, hogy lesz egy halom input paraméter és számtalan sheet és oszlop!
-
Bujdy81
aktív tag
Leadtam a teszt autót. Már nem adnak ki éjszakára Teslát, de tegnap még kiadták, mert már hetekkel ezelőtt egyeztettük. Model Y Performance. Forgalmi szerint 510 LE.
Nem kéne. Elég lenne a standard Model Y 310 LE, cserében csak 19 collos kerekek, nem 21 collosak.Ez a Performance úgy megy, mint az állat! Egy pedálos vezetéssel, azaz regeneratív fékezéssel 19 kWh/100 km. Pedig volt benne pár olyan pillanat, amikor a 8116-os útból hirtelen német autópálya lett!
Ja, és megkértek, hogy maradjon Chill módban, ne kapcsoljam Sportba. Nem is mertem!
-
Bujdy81
aktív tag
-
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Samott #128980 üzenetére
Igen, én is erről beszéltem!
Még pár éve is voltak cikket az Index/Telex vonalon, hogy tök normálisan is végig lehetett járni a túrát "lipsi" létére, mert egy történelmi ismeretterjesztés volt. Persze, akkor is figyelni kellett, mert akkor is bele lehetett botlani szélsőjobbos arcokba, de mostanra a neonácik annyira rátelepedtek, hogy - ahogy Te is írtad - jó érzésű ember nem keveredik velük...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Samott #128949 üzenetére
Valahogyan rendet kellene tenni a fejekben.
Volt egy kitörés, ami a háború végén egy esztelen cselekedet volt. Sok ezren haltak meg. Az ő emlékükre nyugodtan lehetne tartani egy emléktúrát. Csak akkor ne a fasiszta/náci eszmékre emlékezzenek, hanem arra, hogy Gipsz Jakab és Johannes Gips katonák vesztek oda.Viszont a világos emlékezet politika és a múlttal való szembenézés rohadtul nem célja a kormánynak, mert amíg lehet az antifákon vergődni addig sem kell megfizetni a tanárokat/ápolókat, stb...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Jahno #128728 üzenetére
Ez a papírképre előhívás azért para, mert sok idő. Vagyis NAGYON sok idő! 20-30 másodperc per kép és akkor ketten csináljátok. Plusz összeszerelni mindent, meg a végén elpakolni. És a vegyszerek is olyanok, hogy amit megkevertél hívót/fixírt, azt utána dobhatod ki.
De művészkedni faszán lehet vele, hogy pl. ugyanazt a képet (vagy képrészletet) sima, lágy, speicál, vagy kemény papírra világítod, meddig van a hívóban, stb. stb. stb.
-
Bujdy81
aktív tag
Laptopot kellene venni, mert asszony elkezd dolgozni és Excelt fog berhelni. Sokat és nagyokat. Súly nem számít, mert desktop replacement gép lesz, külső monitorral, full time home office-szal.
12. generáció i5 vs. i7 vs. i9. (32 GB RAM, 500 GB SSD, valamilyen Windows)
i5: HP 250-es 313 ezertől indul, Asus Vivobook már 422 ezer.
i7: 434 ezertől indul, de egy Dell Inspiron 493 ezer.
i9: 703 ezertől indul (Asus Zenbook)Sokkal többet tud az i9, vagy elég az i7 vajon? Az i5 vs. i7 fronton elvileg kb. 10% a performancia eltérés, az árban még beleférne az i7, de az i9 esetén már nem annyira vagyok biztos benne, hogy megéri...
Mit gondoltok?
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Jahno #128705 üzenetére
Apám hagyatékából van pár dolog:
- néhány tekercs film,
- valamennyi fotópapír
- filmhívó tank,
- világító/nagyító gép,
- papírkép szárító,
- edények hívónak, fixírnek, meg egy víznek,
- sárga fényű lámpa, hogy ne vakon dolgozzon a user.Emlékeim szerint a folyamat a következő volt:
- tök sötétben a filmhívó tankba befűzni a filmet a kazettából,
- hívót betölteni, várni x időt,
- hívót kiönteni,
- vízzel átmosni,
- fixír bele,
- filmet nagyítóba befűzni,
- alá a fotópapír, megvilágítani,
- hívó folyadékba mártani,
- onnan kivenni, vízzel lemosni, majd,
- fixír folyadékba tenni, majd onnan a kádba dobni, ami félig van vízzel,
- reggelig ázik a kádban, hogy a fixírtől ne sárguljon meg 30 év alatt sem a papírkép,
- szárítógépre tenni, hengerrel kipréselni a vizet,
- örülni.Na, a fenti folyamatokhoz minden tudunk adni, csak a kádat ne vidd el!
Vételár: ígéret, hogy használni fogod, nem kukába kerül!
Érdekel? Fogod használni?
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
blueboi69 #128557 üzenetére
Aranyos vagy, köszi!
Ez igazából nem annyira kilengő helyzet, csak azért durvul a logisztika, mert a C4 megint szerelőnél van. Remélem, most utoljára. Nem azért, mert felgyújtjuk, hanem azért, mert eladjuk!
Amúgy ma sem volt gyenge a logisztika, buszoztunk, autóztunk, volt minden.
Ketteske kapott felszerelés az egyesülettől, mert haladó lett a vívó csapatban. Heti 3x2 óra edzés, ötödikben. Hát, nem biztos, hogy lájkoljuk. Nem akarok olimpikont nevelni belőle, viszont szerintem kicsit a vívás hasonlít a hokihoz! Mindkettőt jó, ha csinálja a gyerek, mert durván fejleszti a finommotoros mozgást és az agyát is, durván gyorsan kell gondolkodniuk...
-
Bujdy81
aktív tag
Nem panasz, csak infó, most szedte össze a nejem a szerdát:
"egyeskének pszichológus időpont (15-16h, Fehérvár), ketteskének egy fél órás (15:30) gerinc torna új helyszínen (Jysk-nél a Cosmo-ban, Fehérvár), hármaska meg négyeske csak simán végez f4-kor 2 helyszínen, Fehérváron, egyeskének szülői értekezlet 17h, Velencén."
Ja, és asszony kocsija a szerelőnél, egy autónk van.
Aki tanult matekból szállítási feladatot, most segíthet!
-
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
A. Crowley #128398 üzenetére
Basszus, pont ilyen van kinézve, csak nem Long Range és pirosban, vonóhoroggal!
Készült egy Excel tábla. Nem egy Excel tábla halmaz, hogy megéri-e. Basszus, megéri! -
Bujdy81
aktív tag
Segítséget kérek!
Anyámnál cserélték a szolgáltatói routert, Vodafoneról Telekomra. Van pár fix IP címes eszköz, amit ezek után nem lát az új router, merr 192.168.0.x a cím és azt mondja a Sagemcom csoda, hogy érvénytelen cím.Ezzel most mit tudok tenni?
Bedugom egy másik routerbe a cuccot és átírom a címét?
-
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Sipi- #128355 üzenetére
Tudom, hogy én nem vagyok az átlag, de a NAT szerinti töri az katasztrófa a "mi időnkhöz" képest. Az irodalom is. Csak ketteske ofőjén múlik, hogy havonta egy könyvet ki kell olvasniuk, azaz a 8 osztályos gimi végére van 88 extra könyv a hátuk mögött (nyárra is van egy)...
A reál tárgyakban nem vagyok releváns, mert nekem az minden emelt volt, de a NAT szerinti dolgok elég hurkák, sajnos.
Viszont most látom, hogy milyen iszonyatos szerencsém volt felsőben a matek tanárommal (matek spec), mert olyan jól tanított, hogy mindenki szívta magába a tudást. Hetedikben ez volt a kedvenc könyv, amiből ezt-azt tanultunk:
-
Bujdy81
aktív tag
Hahó!
Tanácsot kérek: Win 10-es virtuális gépet kreáltam, frankón műszik nekem is VMWare Workstation Pro-val. Másik embernek VMWare Playerrel is. Harmadiknak VMWare Playerrel kék halálokat dobál. Lehet ez szoftveres, vagy inkább hardveres baj? Mit gondoltok?
-
Bujdy81
aktív tag
Na, megvolt a felvételi, megvannak a pontszámok, most megint mehet az agyalás...
Mondtam a gyereknek, hogy ha 75-80 pont között lesz, akkor kb. tuti, hogy felveszik a fehérvári gimibe, matek specre, nem kell aggódni. Anno kijött, elmondta fejből, hogy mit, hova írt, picit szigorúan lepontoztam a javító kulcs alapján, lett 81 pont. Siker, Telekis leszel lányom, minden ok! De ez csak előzetes, ki-mire emlékszik jellegű dolog volt.
Pénteken meg lehetett nézni a hivatalos pontszámot. 47+45=92 pont. Akkor még simább. Hárman írtak nála jobbat abban a suliban...
Asszony mondja, hogy tuti jó lesz ez a gimi, mi lenne, ha megnéznénk, hogy van-e esélye bekerülni valami top gimibe.
Mi a három legjobb gimi az országban? Radnóti, Eötvös, Fazekas. Nézem a tavalyi, tavaly előtti pontokat, simán van esélye bekerülni. Akkor most mi legyen? 12 évesen szakítsam ki a barátai közül, legyen kollégista azért, hogy a legjobb suliba mehessen? Vagy kezdje el Fehérváron a Telekit és ha "kevés", akkor nyolcadik után esetleg menjen el négy évfolyamos gimibe a Fazekas-Fasori vonalon? Az sem gyenge felhozatal.
A nyelveket jól szívja magába, szóval az is lehet, hogy egy Telekis érettségi+DSD nyelvvizsga is elég egy berlini/bécsi egyetemhez, szóval akkor minek költözzen el már 14 évesen?
(Aztán majd egy fél évre hazajön Erasmussal, ha akkor még lesz!
)
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
-NoVa- #128124 üzenetére
Basszus, idén bújtunk ki a burokból a gyerekekkel!
A baptista iskolában Mozaik könyvek voltak, de idén az ötödikes a nyolc osztályos gimiben megkapta az állami könyveket. Katasztrófa!Történelem: őskor off. Ókorban nincsen Mezopotámia. Olvashatatlan, értelmezhetetlen mondatok, kevesebb információ, mint amire én emlékszem 1995-ből...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Tim82 #127957 üzenetére
Köszönöm szépen a tanácsot.
Van két kolléga, akinek 8 GB RAM van a gépében (két DELL gép), most vesz a cég nekik még 8+8 GB-ot. Én akkor már 16-16-ot vettem volna, de nem én vagyok a helyi IT. Sőt, én 1x16-ot vettem volna és az egyik gépben lenne 2x8, a másikban meg 1x16, de nem én vagyok a helyi IT.
Sajnos nekem Zenbook van, abban nem lehet bővíteni, pedig lehet, hogy jól jönne még 16 a meglévő 16 mellé...
-
Bujdy81
aktív tag
A mai laptopok vajon szeretik a 8+16 GB RAM megoldást a két slotban?
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
WiZARD #127636 üzenetére
Ismerősnek a kertjébe tévedt egy őzike, mert egyik irányból nincs kerítés. Aztán meglátták a gyerekek és "BAMBIIIIII" kiáltásokkal rohanni kezdtek felé. Rossz irányból, mert az őz megindult a tujasor felé, ami mögött drótháló volt, nekiszaladt izomból, aztán esélyes, hogy ki is törte a nyakát szegény. Ismerős áthívta a szomszédot, aki vadász, hogy nézzen rá az őzre, lehet-e még bele élete lehelni. Szomszéd annyit mondott, hogy "Vidd be a gyerekeket!"
Szegény lurkóknak szegény anyukájuk éppen próbált valami mesét kitalálni, hogy hátha el tudott bicegni Bambi az erdőbe, mikor megjelent a szomszéd egy pár kiló friss őzhússal...
-
Bujdy81
aktív tag
Banyek, nem tudom megfejteni, hogy miért, de képtelen vagyok Outlookban olyan szabályt létrehozni, hogy egy komplett domain összes levele egy mappában landoljon.
Emlékeim szerint régen tudott ilyet, de most help-ben sem találom nyomát...Egyáltalán tud ilyet ez a csoda?
Tehát pl. mindenki a @hwsw.hu-ról küld levelet, az kerüljön a HWSW mappába. Ennyi lenne az igényem mindössze...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
-NoVa- #127410 üzenetére
Én szeretem a hideget és nem bírom a meleget. Szóval a síelés nem lenne rossz, csak kellene hozzá hó is. Ismerősök holnap indulnak, hát elég rotty az előrejelzés. A webkamerán is látszik, hogy csillog már délben a pálya, annyira jeges és csütörtökre havaseső várható...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
ezittketto #127399 üzenetére
Inkább azt mondanám, hogy neki tényleg sok élet volt az éveiben és nem sok év az életében!
Elvileg sok éve azt csinálta kb. 0-24-ben, amit szeret... -
Bujdy81
aktív tag
Nem tudom, Bobának mikor van születésnapja, de egy ilyennek biztos örülne:
Azért ez mekkora kibaszás már, ilyet ajándékozni, nem? -
Bujdy81
aktív tag
válasz
Sipi- #127238 üzenetére
Nem tudom megvetted-e már a cuccokat. Ha igen, akkor skip, ha nem, akkor tanács: Mofém. Elég sok márkának beszállítója és van alkatrész. És nem drága. Súgorék igényesek, felújításkor vettek szép és drága csaptelepeket. Azóta már minden Mofém náluk. Szerencsére építkezéskor elmesélte, így nekünk default az lett...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
npera #127177 üzenetére
"Még veszek bele egy jó extra elsősegélyes dobozt, gumijavítót, pár gumipókot, gaffa téjpet, meg egy jó kést és egy csomó szemeteszsákot."
Ezeket miért nem vetted ki az előzőből?
Nekem nepper mondta, mikor eladtam egy autót, hogy "vegyek ki minden, nem kötelező dolgot, tegyem át az új(abb) autóba és akkor abban minden lesz, nem kell vele szívni a beszerzéssel". Mondta, hogy ő minden autót "üresen" vesz és ad és akkor le van a gond erről a témáról...
-
Bujdy81
aktív tag
Hahó, Boldog új évet mindenkinek!
Nekem elég zaccos lett az év vége, most újra elkezdtem az edzéseket, és hát teszt nélkül is érezni, hogy esélyes, hogy covidos voltam...
Egyrészt a tünetek stimmelnek, másrészt meg a kondim olyan, hogy az is arra utal.
Példa: két hónapja ment egy óra a kerón 200W-on, 155-ös pulzussal a végére, az első edzés 180W-on 10 perc után abbamaradt, mert 165 fölé nem akartam vinni. Meg a többi is hasonló. Szóval én most egyrészt egy hónapig nem edzettem lényegében, cserében visszaugrottam pár mezőt a pályán.
Nem baj, a lényeg, hogy már mindenki jól van!
Nekem meg legalább nem kell napi 1,5 órát elszúrni edzéssel, belefér 30 percbe is!
(igen, tudom, mi a protokoll, elég sok releváns csoportban bent vagyok, nem akarok meghalni, ésszel térek vissza!
)
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Samott #126724 üzenetére
Komlói Tescoban 2 kg cukor volt a limit. Lázadtam és vittem 4-et. Önkiszolgáló pénztárnál nem vették észre!
Mondjuk ha nem hagyták volna, hogy elvigyem, akkor elmesélem, hogy azért készletezek, mert a 99 éves rokonnak vásárolok, aki nem tud elmenni a boltig (a kapuig is alig), szóval ha nem tetszik, akkor akadályozza meg! Tolattam én már Tescoba be (mármint úgy be, hogy nem záródott a fotocellás ajtó a kocsi miatt), abból sem lett TÚL NAGY balhé...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
WiZARD #126563 üzenetére
Huhh, ez elég durva!
Nekünk úgy megy el egy évben szűk 8000 kWh, hogy abból 2000+ a medence! Ha azt leveszem és cserébe átváltom a szűk 1000 m3 gázt 2500 kWh áramra, ami a fűtésre, HMV-re megy, akkor is csak cca. 8500 kWh. Pedig hatan vagyunk és 192 nm a házikó, amit fűtünk (ebből 50 nm az iroda, aminek csak 5 centi a homlokzati szigetelése, mert garázs volt korábban.)
-
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
-igu- #126300 üzenetére
Persze, van szelephosszabbítóm, csak fel akarok vágni, hogy kell is, mert a 80-as szelep is kicsi!
Amúgy a mostani külső (GP 4000SII) azért lett, mert hűdefasza a gördülési ellenállása. A következőnél szempont lesz már a reflexcsík is az oldalán!
Másik kérdés: még mindig a marónál járva: befogópatronból van ER11-től ER40-ig. Az ilyen bigyók egyáltalán belemennek az én kis gépembe: [link]
Ami nekem van, abban ilyen a patron: [link]
Méretei, fentről lefelé:
legszélesebb pontján 12,35 mm
középen 8,3 mm
alul 10 mm
alul a furat 6,25 mmEgyáltalán jó ilyenbe bármilyen ERxx, vagy két külön szabvány?
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
-NoVa- #126221 üzenetére
Ezekkel csak az a bajom, hogy nem tudok ilyen kicsi patront szerezni a maróba. 6 mm alatti patront sem találtam a neten, pedig ez is jó lenne!
Szerk.:
[vagy mégis!]
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
-NoVa- #126233 üzenetére
Most mondjam azt, hogy apám munkahelyén kb. a nulla prioritáson volt az a feladat, hogy az AutoCAD-hez törést generáljanak, ha új verzió jött? Ők nem tudtak rákeresni a guglin, akkor még nem volt gugli (és ArchiCAD sem nagyon).
De olyan szinten mentek a mérnöki csodák, hogy Fehérvár volt az egyetlen város az országban, ahol pár hónappal az HBO megjelenése után már dedikált kábelen jött csak az HBO, mert nem tudtak olyan kódolást tenni az analóg jelbe, amit pár műszak alatt fejlesztők ki nem szűrtek és akkor ment az "édzsbíjó szűrő öccázé?" kérdés mindenhol. Busz pályaudvaron, meccsen, piacon, általános iskolában (!), mindenhol. Pár napig. Utána mindenkinek volt, akinek kellett...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
-igu- #126211 üzenetére
Lenne egy szakmai kérdésem: Honnan és milyen néven vegyek egy olyan szerszámot, amivel vágni szeretnék egy felsőmaróval.
A helyzet/igény: házi puzzle készítése. Mivel ebben a topicban soha, senki "nem tolja túl", ezért a következőre gondoltam:
Két, fóliázott bútorlapot összecsavaroztam, dekopírral kivágtam a felsőmaró kontúrját, utána belemartam a rögzítő pálcák helyét, így most van egy olyan "asztalom", ami teljesen sík, fejjel lefelé van benne a felsőmaró (azaz alsómaró lett
), és az asztal síkjából csak a marókés áll ki, felfelé.
Na, ezzel szeretném kivágni a vékony fa lemezre felragasztott papírból készült puzzle-t. Ehhez kellene egy kb. 0,5-0,6 mm-es átmérőjű marókés, csak ilyesmit találtam:
[link]
Ezt egy kicsit túlzásnak érzem, ennyiért...Vagy ez ennyi? Ebből a funkcióból nincsen Parkside kategória?
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
-igu- #126211 üzenetére
Arra vettem (és el is mondtam a csavarboltban), hogy egy asztalhoz kell rögzíteni a körfűrész tengelyét. Az asztal acél (mikor módosítani kellett a kivágott nyílást a fűrészlapnak, mert az új lap szélesebb, akkor eszembe jutott, hogy anno fater miért nem tudott vékonyabb lemezt szerezni?
), ehhez rögzíti három csavar a tengelynek a "tokját". Ellenben a tengely kicsit már üt. Hogy mennyit, azt szakmailag nem tudom megfogalmazni, de üt. Amikor majdnem szemben állsz a körfűrész lappal (ahol ugyebár nem szabad állni!
), akkor látszik, hogy a forgás közben kialakuló optikai körlemez széle el van mosódva, mert mintha "nyolcas" lenne a tárcsában. Emiatt az egész fűrészasztal rezeg kicsit. Na, ezt a rezgést kapja meg elvileg ez a háron db csavar is. Tízes átmérővel rendelkeznek. Az elődeik "sima" csavarok voltak, kiszereléskor az egyik csavarorsó el is törött...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
npera #126167 üzenetére
WF 10.9-es csavar mennyire menőség?
Fel lett újítva apám asztali körfűrésze.
Vettem egy új, 355-ös vídiás lapot bele (az előző sima lemez lap volt, az elmúlt 30+ évben elég sokat lett élezve, így kb. 340 mm átmérő maradt belőle), egy új ékszíjat, meg három új csavart, ami rögzíti a tengelyt.A poén, hogy a tengelyt nem tudom, hány éves!
Az asztalt apu hegesztette valamikor a nyolcvanas évek vége felé, a három fázisú motor akkor kb. új volt, de a tengely (meg a csapágyazása) valami Ganz cucc, szerintem még nagyapám "privatizálta" Komlóról a bányából...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
NauTiLUS_HUN #126007 üzenetére
Mit kellett rákészülni?
Hogy 23:00-tól nem kell lecsippantani a forgalmit, hogy levonja a kedvezményt? Arra minden kút fel volt készülve...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
WiZARD #125993 üzenetére
Erre is írtam megoldást tavasszal.
Be kell kérni a MOL-tól a beszerzési árakat, meg kell nézni, hogy mennyivel volt nagyobb a beszerzési spread az Uralon a Brenthez képest, mint tavaly ilyenkor, és az eltérés az extraprofit. Azt kell elvonni adóként, az az az összeg, amiért "nem dolgozozz meg" a Mol. Ezen felül pedig a MOL dolgozzon szokás szerint, gyártsa a naftát, haladjon a piac.Évi 8 millió tonna olaj fordul meg Százhalombattán elvileg. Az kb. 56 millió hordó. Ha csak 20 USD a spread, akkor az évi 1 Mrd USD per év. 380 Mrd HUF per év. Abból lehetne adni 40.000 Ft/fő benzin támogatást a népnek per év. Igen, akkor a nyuggerek is kapnak pénzt, ellenben a középosztály jobban viseli a terhet...
Szerk.: Ja, és fenti megfejtés sem kerül semmibe az államnak...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
blueboi69 #125978 üzenetére
Az idióta németek, osztrákok nem az ársapkával játszottak, hanem adtak x EUR támogatást a zembereknek. Azaz, ha itthon nem azt mondják, hogy "ársapka", hanem azt, hogy x Ft támogatás per fő, akkor az sokkal igazságosabb lett volna. Persze, az nem illik bele a Fidesz féle " támogassuk a jómódúakat" modellbe. Mi kb. 3-400 ezer Ft-ot spóroltunk az ársapkán. Nyugdíjas rokonnak ez szűk két havi nyugdíja, de nincsen autója, így ő nem kapott semmit...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Sipi- #125965 üzenetére
Nem tisztem védeni a MOL-t, de a kormány kérésére halasztották el a tavaszra tervezett karbantartást a finomítóban, ami szerepet játszhat abban, hogy egyéb, nem tervezett meghibásodás is lett és nem tud újraindulni az üzem.
Szóval a MOL vastagon tette a gesztusokat a kormány felé tavasszal, hogy ne a választások előtt legyen ez a hiány! Arról nem ők tehetnek, hogy a piac folyamatosan importra szorul (sok éve, kormány is tudta), és a konkurencia nem akar veszteséggel importálni. Ahogy arról sem tehetnek, hogy az idióta ársapka miatt idejért boldog-boldogtalan tankolni hónapokig (igen, a készleteket az is apasztotta), meg arról sem, hogy az ársapka miatt mi vagyunk az egyetlen ország, ahol az energiaválságban több üzemanyag fogy, mint előtte...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
blueboi69 #125601 üzenetére
Nekem sosem volt MacBookom, semmilyen Apple terméket nem használtam eddig.
Annyi csak a VM, hogy az egyik ügyfélnél olyan a VPN, hogy ha oda belépsz, akkor semmi net kapcsolat nincsen még Teams/Outlook sem. Na, azt futtatom VM-ben, közben a host-on él a kommunikáció a világgal.
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
-NoVa- #125592 üzenetére
Ez jó hír, de nekem nincsen almás cuccom. Most megnézem, mennyi egy almás laptop, a minimum konfiggal (14+" képátló, mivel Windows környezetben kell dolgoznom, ezért virtuális gép futtatási lehetőség, 1 TB SSD, 1.089.900 Ft. 16"-os kiszerelésben 1.339.900 Ft). Nem én vagyok a célcsoport, úgyhogy marad a Wines megoldás...
-
Bujdy81
aktív tag
Ja, másik kérdés, hogy lehet-e a Microsofttal olyat csinálni, hogy felmegy minden a felhőbe és ha másik gépre bejelentkezem, akkor oda lehúz mindent. Telepített programokat felteszi, adatokat, stb. Elvileg van 1 TB-os Onedrive helyem, szóval a felhős tárhely nem lenne akadály, de létezik-e ilyen konfig a SOHO szektorban?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- B W PS PX8 jó áron eladó
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- Samsung S24 8/128GB, Kártyafüggetlen, Újszerű állapot, Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest