Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Google Pixel topik
- Lecsap az S26 Ultra az Exynos 2600-ra
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Nekem a Phenom 9500 volt ilyen, meglett : Phenom 9500, 2GB RAM, HD3870X2 ... Aztán lett bele egy HD4850 512MB, majd rövid ideig : HD4850 1GB, HD4870 1GB. Aztán egy HD4890 1GB. Mindeközben a gép többi része totál változatlan volt 2009-2014 között, utána meg csere.
Monfjuk most se volt túl sok körös a bővítés :
a meglévő gépbe (I5 10400F, 16GB RAM, GTX950) első körben került +16GB RAM, M2 SSD, RTX3060 12GB és monitor. A második lépésben az SSD cserélődött jobbra, amúgy azt is csak azért, mert az előző megdöglött, meg akkor jött a billzet és az egér. Néha eljátszogatok egy I7 11700(K) gondolatával, de rohadt drágán mennek, és a tesztek szerint inkább kreatívkodáskor lenne előrelépés, játékokban alig, szóval egyszer vagy meglépem, vagy nem, de nem mostanában... -
-
KROK640
nagyúr
Gyakorlatilag 1999 óta ezt csinálom*. Megveszek egy alapgépet, és aztán újabb VGA, több memória, nagyobb háttértár, jobb CPU... szép sorban pár havonta. Egy-egy alapgép még ma is megél nálam 2-3 "facelift"et, mire cserélem.
A mostani gépem "kész"nek tekinthető, de csak azért mert érdemben már nem tudom hová fejleszteni. De ebbe is a megvétele óta került +16GB RAM, M2 SSD, jobb M2 SSD, új VGA, plusz HDD (az új monitort, egeret és billentyűzetet nem veszem most ide, de azok is lettek).* Sőt, amikor ismerősöknek építek gépet is, a bővíthetőséget mindig szem előtt tartom, még olyanoknál is, akikről tudom, hogy egy petákot sem fog rákölteni, majd akkor vesz egy újat mikor ez már használhatatlan lesz.
-
KROK640
nagyúr
Igen, ez ezért jó. A lap komoly tétel, jó ha maradhat.
Nekem pl a B560Pro4-el, I7 11700 a maximum amit beletudok tenni, de ott is inkább a +2C4T ami érdekes, de kb ugyanaz a generáció, és még használtan is 80+ ezer.
Vagy rakhatnék az I5 10400F helyére 11400F-et, ami a tesztek szerint 1-2% előnyt jelentene, de van ahol még ennyit sem*. Ergo be vagyok ragadva gyakorlatilag ezzel a lappal erre a CPU-ra, értelmes keretek között nincs bővítési lehetőségem. B460-al még a 11th gen sem lenne opció, hiába azonos a foglalat.* Az egyetlen reális előnye az lenne, hogy használhatnám a lapomon a második M2 slotot is SSD-re, de egy AM5-ös konfignál jó eséllyel még hármas M2 slotom is lenne ...

-
KROK640
nagyúr
Nagyjából ugyanezt írtam le fentebb. Nem véletlen, hogy a következő platformom AM5 lesz.
Az Intel 1-2 évente lapot cseréltet az emberrel. Persze az új alaplappal egyéb jóságok is jönnek (gyorsabb PCI-E stb), de az ember akkor sem örül neki, hogy a CPU csere 60-100* ezerrel többe van mint lenne, mert lapot is kell venni mellé.
* Egyrészt ma már elég drágák a normálisabb lapok, másrészt az új foglalatra normálisabb lapok éppen, hogy beleférnek ebbe az ársávba, és akkor ezen felül van még CPU 60-200 ezres kategóriában.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ez igaz az USA-ra. bemegy az ottani tesco-ba amit ott a Valtmart. levesz a polcról jellemzően egy 1000-1500 dolláros számítógépet aztán használja pár évig. de nem igaz magyar jövedelem mellett. Azért mi nem csereberéljük a gépeket olyan sürün főleg az átlag nem. Rendszergazda vagyok így folyamatosan jöttek a kollégák a 8-10 éves notebookokkal, hogy mit lehet velük kezdeni, ha cserélni kell mire és mennyiért. az asztali gépek dettó. Az átlag magyar nem cseréi sürün a gépet. az okos meg olyan gépet vesz, amit lehet fejleszteni. aztán idönként fejleszt benne valamit. egy új cpu, plusz memóra, több háttértár, jobb grafika, Aztán mikor már tényleg nincsen tovább a gépnek jön a tabula raza és újgép, hogy aztán legyen mit fejlesztgetni amikor van rá pénz. mondjuk ezért is szeretem otthonra az asztali gépet. azt úgy alakítgatom, ahogy nekem tetszik. igaz 40 éve én építem a saját otthoni számítógépemimet. Ha már rendszergazda vagyok vagy 35 éve....
-
Dragon3000
nagyúr
Igazából elég nagy kamu volt az egész, mert egyedül a csili vili uefi nem fért el, a sima és a max megoldások ugyanazokat a cpu-kat támogatják a legfrissebb biosok esetében is, csak a sima megoldások esetében nincs a csili vili megoldás csak a régi bios kinézet. Példával is éljek, ami kikerült a sima lapok támogatásából, azok a max verziók esetében sem maradtak meg, ezt még néztük az adott generáció topikjában.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Mi fogyasztok annak örülnénk ha legalább 4-5 gyártó volna a piacon. mert akkor versenyeznének még inkább árban és innovációban a monopol helyzet soha nem jó a fogyasztónak. na meg a monopol helyzetben levő cég elkényelmesedik konkurencia hiányában.
-
Robitrix
senior tag
Azért annak oka volt. hogy mondjuk a 3-4 évvel ezelötti intel részvény árak az akkori 62-65 dolláról leestek 18-23 dollár környékére. majd most, hogy az Intel hóna alá nyúltak felment 30 dollár fölé. azért a jóval kisebb részfény árfolyam mutatja, hogy gondok vannak a céggel.
-
Robitrix
senior tag
ezért is jöttek be a modosított AM 4-es alaplapok ahol emeltek a chipset hütésén illetve megemelték duplára a bios memória méretét a duplára. így lettek például msi b450 tomahawk alaplapokból MAX alaplapok. késöbb MAX 2-es.... felkészülve 2019 tavaszán a megjelenú ZEN 2-es CPU-kra. lehetővé téve az összetettebb nagyobb tudási BIOS-ok irását.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
a mostani gépem egy 2019 öszén épített gép am 4 akkor egy Ryzen 5 3600-as cpu na ugyan abban a cucban(egy 5600.as cpu van. Közben az alaplapon és a házon kívül minden fejlesztve lett. de valóban azért jelentős teljesítmény ugrások vannak az Ryzen generációk közt. ha az eredeti 3600-ast nézam amai 5600 +30% teljesítmény, ha volna most egy 7600-as ryzenem az ismét 30% körüli teljesítmény növekedés, a 9600 ryzen már csak úgy 7% ugrés van. de generácionkét azért érezhető a változás maradva ugyan azon a 6 mag 12 szálon.
-
Robitrix
senior tag
Az AMD-nál az a jó, hogy hosszú évekig támogatják a proci foglalatot. Az AM5-nek azért még jó pár évig van jövője. és még jó pár évig bőven lehet CPU-t kapni AM 4 cuccba is az intel 1-2 évente kicseréli a proci foglalatot hasra ütés szerűen. ha most elindul valaki egy AM 5 alaplappal az még évek múlva is tudni fog valami akkori belevaló CPU-t fejleszteni. Nekem még mindig egy 2019-es AM 4-es alaplapom van, de még mindig tudnék bele ZEN 3-as erősebb CPU-t venni. eredetileg ZEN 2-es CPU-m volt. az AMD az következetes ilyen téren.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Persze, nagyon rossz lenne, ha az Intel eltűnne.
De szerintem nem is nagyon menne gyorsan, hiszen a szerverek és az irodai gépek világában egyértelmű dominanciájuk van. Az, hogy játékra a home userek, most AMDvel járnak jól, az egy dolog. De még valami vészmegoldás is lehet, mint anno Gallatin alapon a P4 EE volt
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
az AMD visszajöveteléhez kellett a gyártástechnológia. A földmunkagépes sorozat azért is lett olyan-amilyen, mert nekik elérhető az a saját 32 később 28 nm volt, míg az Intel sorra vezette be az újabb technológiákat. Amikor az AMD 32 -nél tartott, akkor nekik már volt 28nm ; aztán még az AMD féle 28nm előtt 22nm. A Bulldozert azért tervezték olyanra amilyen, hogy valahogy "kicselezzék" a technológiai hátrányt. Nem jött be.
Az Intel is azóta szenved, hogy megrekedtek először 14 aztán 10nm -en. Ha megint lesz versenyképes gyártásuk, vagy alaposabban kiismerik, hogyan kell a TSMC technológiára tervezni, akkor ne legyen kétségünk, ismét brutáljó procikat fognak hozni. -
Dragon3000
nagyúr
Ha az intel eltűnne, a piac is összeomlana, elvégre még övék a nagyobb része és az amd egyik pillanatról a másikra nem tudná kiszolgálni az igényeket... Addig jó, amíg legalább van két gyártó, akik teljesítményben versenyeznek is egymással és van választási lehetőség. Most gödörben van az intel, de még nem temetném, az amd sokkal rosszabb helyzetben volt.
-
KROK640
nagyúr
+1
Bár pár éve hallottam olyat is, hogyha (akkor az AMD volt épp "halálán") eltűnik az egyik gyártó, akkor verseny okok miatt a másikat két-három darabra vágnák fel, ami összességében a "túlélő" cégnek sem lenne érdeke, sőt rövid távon a vevőknek sem, hiszen a betervezett innovációk szinte biztosan csúsznának.
-
hokuszpk
nagyúr
" Senkinek nem lenne jó, ha egyetlen processzorgyártó maradna csak a piacon."
ez helyesen úgy szól, hogy egyetlen X86 gyártó. Processzort gyártanak mások is, csak egyiksem x86 alapú.
én se örülnék, ha eltűnne az x86 de a fejlődés már csak ilyen, manapság gőzmozdonyt is csak évente 1x látunk valami nosztalgiavonat előtt. -
Lewzke
őstag
a 12. generáció után az Intel hasra feküdt, a Raptor Lake gondok csak a tünetek voltak egy olyan cégösszeomlásnak, amely már rég megindult. Most kaptak háttérszelet, de kérdés, hogy meddig viszi őket. Nem preferálom egyik gyártót sem, a gépeim most is Intelek, de a világ ilyen, ha valami megy ma, az nem azt jelenti menni fog holnap is.
-
kukulec
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
nem tudom, lehet. szerintem a többség már laptopot cserélget és rengetegen váltottak/váltanak m procis macbook-okra. ha nem nagyon kell játék, akkor igazuk is van.
-
Dragon3000
nagyúr
Igazából annyira jelentéktelen mennyiségben vagyunk, akik több cpu-t is használnak egy lapban, hogy nem nagyon érdekli az intelt, a többség úgyis 3-5 évente cseréli az egészet (aki tovább használja az megint csak lényegtelen, mert addigra már amd esetében is több platform megjelenik).
-
kukulec
őstag
2 hónapja hasonló helyzetben voltam. megnéztem az intelt és hogy merre lehetne később fejleszteni. aztán láttam, hogy megint új alaplapot kellene venni és rájöttem, hogy ez a cég még mindig csak kibaszni tud/akar az ügyfeleivel. vettem egy 7800 x3d-t. az alaplapom meg még jó lesz egy későbbi procihoz is.
-
hokuszpk
nagyúr
"Egyébként az AM4 is hasonló, mert a legrégebbi lapokhoz nem biztos, hogy adtak ki új procikat kezelő BIOS-t, az új lapokból meg kivették a régi Ryzen előtti procik, sőt a Ryzen 1-2 gen támogatását is."
itt egy B450 Toma lapban ketyeg egy 5800X ; egy B350 lapban meg egy 5600X ; nővéremnél nemrég tönkrement a B450 lap, kapott egy B550 -et, és voilá megy benne az R7 1700. Ami problémás, az a Ryzen előtti AM4 procik, a "Bristol Ridge" támogatása, de olyat én még nemláttam

-
hokuszpk
nagyúr
ez csak részben igaz. valóban, átlagfelhasználásra elég egy 6-7 éves proci, akár egy I5 6500 is, de azért az AMD a Zen+ -> Zen2 váltásnál hozott 15% -ot aztan a Zen2 -> Zen3 es a Zen3 -> Zen4 esetén is 10% feletti volt a gyorsulás ; az Intel is szépet ugrott a 11 -> 12 gen váltásnál ; annyi a történet, hogy a mezei szoftveresek még nemjöttek rá, hogyan lehet ezt a pluszteljesítményt elinflálni ; a játékok pedzegetik, de ott meg az RT és/vagy a felbontás + megjelenítési frekvencianövekedés miatt 1-2 kivétellel perpill inkább a gpuk teljesítménye a szűk keresztmetszet.
-
KROK640
nagyúr
LGA 775-el igazad van, bár ha jól emlékszem, akkor az utolsó az előző kettőt is kezelte, az utolsó előtti meg az előtte lévőt is, a Pentium D-s meg a sima P4-eket, tehát volt valamekkora átjárás.
AM4 : Ott a Bios ide vonatkozó mérete volt a korlát, mert valami 8-16MB-ba kellett beleférjen az összes mikrokód. Elméletileg(!) ilyen baj az AM5-el nem lesz, mert ott már 256MB is lehet a Bios (ezen része). Az persze más kérdés, hogy az alaplap gyártók mit tesznek ...
-
válasz
csakany2001
üzenetére
Az LGA775 sem volt ám annyira rugalmas, mint gondolod. Hiába volt a foglalat ugyanaz, megkülönböztettünk:
- kizárólag Pentium 4-et kezelő lapot
- 2 magos P4-et (Pentium D) is kezelő, de Core2-t nem kezelő lapot
- Core2 ready, de 45nm procikat nem kezelő lapot
- a legújabb 45nm procikat is kezelő lapotGondolom itt mondta azt az Intel, hogy ez már az átlagos user számára nem követhető, és legyen inkább a szignifikánsabb változásoknál új foglalat.
Egyébként az AM4 is hasonló, mert a legrégebbi lapokhoz nem biztos, hogy adtak ki új procikat kezelő BIOS-t, az új lapokból meg kivették a régi Ryzen előtti procik, sőt a Ryzen 1-2 gen támogatását is. Sőt valami olyan nyavaja is volt, hogy nem fért bele a BIOS-ba az összes létező proci mikrokódja, úgyhogy csereberélhetted a BIOS-t attól függően, hogy régi vagy új procit akartál beletenni, ebbe az IGP-s tesztemnél futottam bele.
-
csakany2001
senior tag
Saját példámat hozom, 2017-ben megvettem az AM4-es alaplapot 1. generációs Ryzen-el. És tavaly fejlesztettem, konkrétan úgy, hogy a CPU-n kívül nem kellett semmit cserélni.
Még onnan is tudok fejleszteni, mivel ez a VRM alkalmas alap órajelen ellátni az X3D-s változatokat is.Szóval összesítve, 3 generációnyi lépést Intelnél valószínűleg alaplap cserével tudtam volna meglépni. Nem néztem utána annak, hogy ezen felül CPU hütőt is kellett volna cserélni. De minden esetre Intelnél utóljára ezt a rugalmasságot talán LGA775-nél láttam...
Intelnek muszáj lesz stratégiát váltania, ha a piacot meg akarja tartani, Mert való igaz szerverpiacon még mindig a kékek a dominánsok, de a desktop piacon eléggé el vannak veszve...
-
Dragon3000
nagyúr
Zen+-szal kezdtem a zen2 elég nagy előrelépés volt és a zen3 is a 2-hőz képest, így az előtte lévő gyengéket eleve nem is vettem figyelembe. Játékra használtam, pl a ryzen 7 2700-nál sokkal jobb volt a ryzen 5 3600, így még a kategória ugrás sem kellett, illetve mindkettő esetében volt oc is, de játékok terén a 3600 alapon is gyorsabb volt, mint a 2700 oc mellett, de ment all core 4,5GHz-en is, ami elég szép eredményeket hozott, mellette a ram is ment 3800MHz-es 1:1 aránnyal. Am5 esetében meg ugyanúgy meglehetett ez, aki vett 7500f-et, elég sok lehetősége van és elég nagy tartományban ugrani a teljesítményben, akár ott a 7800x3d, ami a megjelenéskori árához képest elég drasztikusan csökkent áron érhető el és teljesítményben elég nagy ugrás lehet, ez mellett jön még bele a zen6, ami még tovább kitolja a lehetőségeket...
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Az AM4 abból a szempontból kakukktojás, hogy az iszonyatosan gyenge Ryzen előtti processzorokkal kezdett, és később jött bele a Ryzen, ami hatalmas ugrás volt. Szóval ott valóban megérhette váltani, bár nem nagyon hiszem, hogy tömegesen csináltak ilyet az emberek. Aztán a Ryzen-eken belül az egyes generációk között már nem volt akkora különbség, hogy nagyon váltogatni kelljen. Hacsak nem kategóriát is váltottál, mondjuk Ryzen 3-ról 5-re vagy 7-re, de azt ne keverjük ide, mert azt generáción belül is megteheted, az Intel-nél is, itt meg azon ment a siránkozás, hogy a köv. gen nem fog belemenni a mostani alaplapba. Azt továbbra is tartom, hogy aki most megvesz egy adott kategóriájú processzort, annak teljesen fölösleges a következő, vagy az az utáni generációjú, azonos kategóriájú processzorra váltania, mert minimális lesz az előrelépés. Persze van, aki csak a kísérletezés, meg a hardware szeretete miatt váltogat. De az meg nyugodtan válthat alaplapot is, legalább abban is lesz valami érdekes
-
Dragon3000
nagyúr
Am4 vonalon nekem volt 5-6 féle cpu-m is, volt, amikor a gyengébb többért ment el, mint amennyiért vettem és minimális ráfordítással mentem a következőre, egyedül az 5800x3d volt nagyobb ráfordítás, de a többinél minimális volt, viszont a teljesítmény elég nagyot ugrott minden váltásnál.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kotomicuki
üzenetére
A 12600 és a 12400F közötti árkülönbség szerintem abszolút nem éri meg a drágább CPU-t. Alig gyorsabb, amivel több az a beépített VGA. Anno ezért is vettem 12400F-et, igaz akkor még jóval drágább volt az is.
Manapság abszolút ott van az AM4 árnyéka ebben a szegmensben, de a drágábban is érdemes AM5ben gondolkodni."és az áremelésükkel csak még inkább taszítani fogják a vevőiket" -- igen. De azt remélem, hogy akkor az AMD nem fogja úgy gondolni, hogy akkor talán ők is emelhetnek.
-
Kotomicuki
senior tag
Sajnos, az I5-12600 (3,3-4,8 GHz; 110-115k HUF) az utolsó processzor, amiben nincs e-mag. A K-s sorozatokban már ott figyel az "aprólék"...
A 12400F (2,5-4,4 GHz) 47k HUF környékén már hazavihető, de itt már/még mindig megjelenik az AM4(-5) árnyéka, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni - pl. 5600 (3,3-4,4 GHz) 39k HUF-ért (5500 27k-ért, ha annyira nagyon nincs zsé, de kell vmi 6 magos), 57k-ért meg már 5800x-et (3,8-4,7 GHz) kapsz...Jelenleg nagyon speciális igény kell a kék oldal melletti vokshoz!
...és az áremelésükkel csak még inkább taszítani fogják a vevőiket. -
KROK640
nagyúr
Igen, ma már másabb, mert jelentősen lelassult a fejlődés. Azt vettem észre, hogy úgy 2nd gen óta igaz ez, hogy 3-4 generációt is át lehet ugrani akár. Aki mondjuk anno 2nd gen-en volt annak logikus volt egy 6-7-re ugrás, utána meg a 10-re (ugye 8-nál és 10-nél nőttek a magszámok is!)
De pl nekem 4th genről 8-ra lett volna értelme ugranom, de akkor még kivártam, majd 10-esre ugrottam.
vagy ahogy te is mondod, lehet memóriához is kötni. Bár én inkább ahhoz kötöttem, hogy mikor éreztem a jelenlegit lassúnak, az újat kellően nagy előre lépésnek, és a pénztárcám mikor egyezett mindebbe bele?Na meg ugye kategórián belül is lehet fellépni, mondjuk egy I3-at megéri kicserélni I7-re, de pár esetben még akár az I5-öt is (bár az I7 a használt piacon minden genhez aránytalanul drága --- pl 4th gen : I3 1000-1500ft; I5 : 2-3000ft; I7 : 25000ft ).
De az embert akkor is zavarja, hogy kb bármilyen foglalatra nevez be, tudja, hogy két év múlva már nem lesz értelmes update. Az AMD meg csak megcsinálta azért, hogy 10 évig ugyanazzal a foglalattal el lehessen lenni ... -
Jó, hát annyira régen persze volt értelme. Ott akkora ugrás volt generációnként processzor architektúrában, meg akár generáción belül is lehetett dupla akkora órajelet elérni, hogy volt értelme cserélgetni. De manapság az architektúra alig fejlődik, és az órajel is megrekedt egy szinten, amit nem nagyon lépnek túl az adott korszakban. Ezért mondom, hogy manapság szerintem egy jól megválasztott processzorral simán ki lehet húzni egy RAM generációt is, és egyáltalán nem téma már, hogy "jaj, mi lesz, ha a következő processzor nem megy bele ebbe a foglalatba", mert amúgy sincs semmi értelme lecserélni a következőre, hanem majd csak az 5 generációval későbbire.
-
KROK640
nagyúr
Jah, hát igen, és ez a hab a tortán, hogy jelenleg az Intelnek nincs is élő vagy bármilyen szinten jövőálló platformja! Remélem azért, mert most készítik el az ő saját "AM4"-üket, ami legalább annyi ideig jó lesz.
Nekem jelenleg ha gépet cserélek, akkor kb az AM5 lesz a kizárólagos opció. Egyrészt már kicsit visszatérnék az AMD oldalra (főgépem 11 éve folyamatosan Intel, elégedett is vagyok velük, de na ... ) másrészt sokkal nagyobb jövőt látok az AM5-ben mint az LGA775 óta bármilyen Inteles foglalatban, na meg az X3D is izgalmasabb mint a sokadik E mag ...
-
KROK640
nagyúr
Azért régről tudok sok példát mondani :
Celeron 366-al kezdtem, az a lap még elvitt egy 533-ast, ami azért ugrás főleg tuninggal. De a jóöreg BX-ekben, némi trükközéssel 300-tól 1100MHZ-ig tehettél CPU-t alaplapcsere nélkül.
Ugorjunk : S478 1700-as Celeronnal kezdtem. Mikor elavult, akkor kapott egy 2400-as Celeront majd egy 2800MHZ-es P4-et. Érezhető lépések voltak.
Socket A-ban nagyon sokan kezdtünk 1700+-os Athlon XPvel (a tuning képességei miatt én végig maradtam is azon 1466@2669MHZ-en ment a proci napira! (ez 82% tuning) ) de sokaknál volt az, hogy idővel beleröppent egy 2500+/3200+-os Barton a platform élete végefelé.C2D legendásan jó volt ebből a szempontból Zoli haverom E2140-el kezdett, aztán E6300, majd E8600 majd Q8400 követte ugyanabban a lapban!
Most éppen AM4-ese van, egy Ryzen 3100-al kezdett most Ryzen 5700X3D ... Ez is igencsak látható.Ugyan manapság a lelassult fejlődés miatt simán tényleg kihagyható 3-4 generáció is akár (4th genről váltottam 10th genre), de az nekem special nem mindegy, hogy utána mi mindent kell vegyek. Vagy hogy az adott platform meddig fejleszthető. A 4th gépbe egyébként került azóta egy I5 (nem mellesleg Pentium G3258-al kezdte), és ha lejjebb megy az áruk, akkor úgyis egy I7 fog bele kerülni. (generációt ott nyilván nem tudok ugrani, csak kategóriát).
-
westlake
félisten
Ez jelen pillanatban inkább csak egy bosszantó dolog, mint érv a platform ellen. Eredetileg a 1851-et két generációsra tervezték, csak ugye Meteor Lake-et végül is az Intel nem adta ki. Jelen pillanatban mindkét platform "halott", szóval ez nem lehet előny, vagy hátrány. Ha már itt tartunk, akkor sokkal inkább merülhetne fel az AM5, mint opció, mivel ugye abba érkezik majd a Zen 6.
-
"ha megvesz egy viszonylag erős procit, mikor az kevés lesz, akkor az egész platformot dobhatja ki"
Ezt sosem értettem egyébként, hogy miért probléma. Processzort nem évente cserél az ember. Legalábbis én 3-4 generációt mindig kihagyok, mert egészen minimális előrelépések vannak csak. Többnyire akkor váltok, amikor új RAM szabvány is kijön, akkor pedig értelemszerűen kell új alaplap is. Most i7-9700-ról (DDR4) váltottam u7 265K-ra (DDR5) és a DDR6-ig nem is szándékozom újabb procit venni. Így érezhető mindig az előrelépés, fölösleges generációnként cserélni.
-
KROK640
nagyúr
És akkor még nem tetted hozzá, hogy ezekhez újabb és drágább alaplap is kell. Ami ráadásul ha jól rémlik ehhez az egy generációhoz lesz jó, szóval ha megvesz egy viszonylag erős procit, mikor az kevés lesz, akkor az egész platformot dobhatja ki.
Ami most történik, az nekem azt mutatja, hogyha kevés lesz a 10th gen I5, akkor AM5-re kell ráforduljak, főleg ha X3D procikból lennének olcsóbb változatok is.
-
westlake
félisten
"Erre egyébként még maga az Intel is panaszkodott a nyáron, hogy az ügyfeleik valamiért jobban keresik a régebbi modelljeiket."
Hmm, vajon ennek mi lehet az oka? Talán az, hogy nem hülyék?! A 14900K több tesztben jobb a 285K-nál, mint amennyiben rosszabb, ráadásul ~45.000(!) forinttal olcsóbb. Fel sem merülne bennem, hogy az újabbat válasszam.
-
jonekk
csendes tag
Minden hasonló döntésükkel az AMD felé terelik a fogyasztókat
Segond, én már az előző buildemet is AM4-re raktam össze, most tervezek AM5-re upgrade-elni. Most az Intel is megerősített, hogy ez a helyes választás
-
gabor7th
addikt
Még mélyebbre kívánnak menni...
-
Pedig az Arrow Lake-S nem rossz, az már normális gyártástechnológiával készül. Én pont, hogy 14. gen-t nem vennék, ami elpusztítja magát. Abban ugyanúgy vannak E-Core-ok, ha azt ki akarod kerülni, akkor a 11. gen-ig kell visszamenned, ami meg egy kazán. Az Arrow Lake szerintem a legnormálisabb generáció a Coffee Lake óta.
-
KROK640
nagyúr
válasz
macilacipaci
üzenetére
Pont így vagyok vele én is. Van egy 10400F-em és egy 12400F (DDR5-el), a második I7 is lehetett volna, de kikerültem így az E magokat. Egyik haverom 3 éve ezért vett még 11th en I7-et és nem 12-est. Szóval úgy tűnik ez az E magos bohóckodás asztali platformon sokaknak nem jön be.
És ezektől eltekintve is Ryzen lesz a következő gépem, egyrészt mert kipróbálnám azt is, másrészt nem mindegy, hogy 3-5 év múlva félkonfigot cserélek, vagy csak beledobok egy gyorsabb CPU-t. Nekem a hócipőm tele van azzal is, hogy az Intel 1-3 genenként új lapot vetet az emberrel. -
thomasa
senior tag
Talán az újabbat kellene olcsóbban adni.
-
válasz
macilacipaci
üzenetére
én is így jártam
10. genes laptop + ryzen asztali. mindenre IS!
a következő generációban már lesz vagy nyócfajta mag. nem véletlenül veszik jobban a 14. genes procikat még a degradáció ellenére is. mindenki tud már tesztet nézni manapság. -
macilacipaci
tag
Nekem még klasszikus Intel processzorom van 10 ezres és nem is szeretnék ilyen vegyes kiadást, ahol power meg eco magok vannak. Akkor inkább AMD Ryzen, ha kellene majd a DDR5 platform.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 7 5800X3D 8-Core 3.4GHz (96M Cache Up to 4.5 GHz) AM4 Processzor! BeszámítOK
- 4 gen i 7 procik i7-4790 /i7-4790K
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, 4.6GHz) AM4 Processzor
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7600X AM5 processzor eladó doboz+gari
- Update 10.31. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Samsung Galaxy S21 Ultra / 12GB RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3242
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Vagy ha valamelyik cikkemnél megtetszik egy kártya, akkor megtartom használósnak, de a gép többi része fix marad sokáig.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
10. genes laptop + ryzen asztali. mindenre IS!