Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz gege64 #582 üzenetére

A használt adatbázisban (pl. MySQL) létre kell hozni a Drupal-telepítés ELŐTT egy adatbázist a Drupal számára, amibe majd beillesztgetheti az adatokat, és amiből aztán olvasgatni fogja ezeket. Ennek az adatbázisnak a nevét Te választod meg, ezt kell ebben a lépésben megadnod. Ezt az adatbázist egy megfelelő adatbázis-kezelővel tudod létrehozni (ilyen például a phpMyAdmin, ami a XAMPP-pal szintén települni szokott). Ezzel együtt az adatbázis-kezelőben létre kell (legalábbis mindenképpen érdemes; semmiképp sem szabad a főadminisztrátori felhasználónevet (általában root) és jelszót megadni az adatbázishoz való csatlakozásra) hozni egy külön adatbázis-felhasználót, aminek aztán jogokat biztosítasz az adott adatbázis elérésére ÉS módosítására (angolul privileges; minden jogot adj meg ennek a felhasználónak EHHEZ az adatbázishoz, de MÁSIKHOZ NE; nem szabad elfelejteni ezt a lépést, különben csatlakozási problémák lesznek).

Amúgy nagyon jól teszed, hogy nem élesben próbálkozol először, bölcs döntés. :K

Egyéb:
    A privátbeli kérdésedre, hogy nagyjából mekkora szervert érdemes bérelni, csak annak függvényében lehetne válaszolni, ha ismernénk az igényeidet; attól függ, mire fogod használni a weboldalt. Van, ahol például akár 100 MB is elég (tipikusan egy nagyon egyszerű céges bemutatkozó oldal), van, ahol 10 GB is kevés. :D (Utóbbin például rengeteg kép lehet.) Azért általában a 100 MB nagyon alacsony korlát, én többet javasolnék, amennyiben például ezen keresztül fog történni az e-mailezés is (és nyilván egy igényes cégnek saját domainhez kötődő e-mail-címe legyen már :) Igaz, át is lehet irányítani ezeket a maileket másik szerverre).
    500 MB vagy 1 GB már a legtöbb általános igénynek megfelel (persze nincs általános recept, mert mint említettem, igényfüggő). Normális tárhelyszolgáltató cégeknél azt is egyszerűen meg lehet csinálni, hogy veszel egy olcsóbb tárhelyet, aztán ha időközben úgy néz ki, többre van szükséged, akkor lazán feljebb lépsz egy eggyel drágább, nagyobb tárhelyet kínáló csomagba, aztán következő hónaptól vagy az átlépés napjától kezdve többet fizetsz (ez a tárhelyszolgáltató érdeke is nyilván :D).

Ami nekem Drupalozásra bevált, az a Tárhelypark, én őket tudom ajánlani. Semmi közöm hozzájuk, szóval az ajánlásból nem származik semmi érdekem, de már annyi szívásnál voltak velem nagyon segítőkészek és gyorsak, hogy nyugodt szívvel javaslom őket. Lehet velük csetelni is amúgy munkaidőben.
    Ha őket választod, van egy fontos dolog, amit módosítani kell a .htaccess-fájlban (egy szigorítás miatt), hogy működjön az oldalad:
    http://blog.tarhelypark.hu/szerver-beallitas-followsymlink/
    Lényeg röviden: az összes .htaccess-fájlban (ez sok FTP-kliensben rejtve van alapból) módosítani kell ezt a sort:
    Options FollowSymLinks
    erre:
    Options +SymLinksIfOwnerMatch
    Amúgy még annyi velük kapcsolatban, hogy a cPanel-felületen a Softaculouson keresztül pár kattintásra telepíteni tudod a Drupalt (kicsit gyorsabban, mint az alapmódszer).

Kezdésnek mindenképpen ajánlott ez a könyv:
    Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek
    http://nagygusztav.hu/drupal-7-alapismeretek

Ez az egyik legigényesebb magyar nyelvű, Drupallal kapcsolatos bevezető kezdőknek, képekkel illusztrálva.

Új hozzászólás Aktív témák