Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• DrKapocs

őstag

A piacon számos, számtalan drágább (és ma már olcsóbb) olyan bluetooth tag érhető el, amellyel nyomon követhetjük dolgainkat, eszközeinket, járműveinket, kutyánkat, macskánkat, idősebb szüleinket, gyermekeinket. Hűtlen feleség és férj nyomkövetésére kifejezetten nem ajánlanám, adatvédelem, személyiségi jogok, stb, stb, stb. Ezek az eszközök - operációs rendszertől függetlenül - nem rendelkeznek SIM foglalattal, ebből következően adatkapcsolattal sem; a közelükben elhelyezkedő okostelefonokat használják arra, hogy helyzetükről információt küldjenek. Ha nincs a közelben senki, aki okostelefonnal rendelkezik (pl. egy kutya elkóborol az erdőben), akkor ezek a tagek nem alkalmasak arra, hogy a nyomukra bukkanjunk. Ezekre az esetekre a SIM kártyával rendelkező trackerek (pl. Alcatel MoveTrack) jelentenek megoldást. A bluetooth tagekben elegendő kb. 8-10 havonta elemet cserélni, míg a SIM-es trackereket sokkal gyakrabban, jellemzően néhány naponta kell tölteni. Visszatérve a tagekre... Az Apple és a Google is kiépítette saját "Find my" hálózatát, melyek nem átjárhatók a tagek számára. Illetve ez idáig nem volt átjárható a két hálózat az eszközök számára, mert pl. a MiLi MiTag Duo tag képes mindkét hálózat használatára. Fontos azonban megjegyezni, hogy az Apple és a Google hálózata egyszerre nem használható, hiába vásárolunk duo-t. Ha felregisztálod a duot az Apple hálózatára, akkor az iPhone-ok fogják pingelni a taget, az Androidos készülékek nem. Ezután, ha leválasztod az Apple hálózatáról és regisztrálod a Google Find my device hálózatára, akkor az iPhone-ok nem, viszont az Androidos készülékek látni fogják az eszközt. Senki ne éljen abba a tévképzetben, hogy Androidos és iOS-os eszközök is fogják pingelni a taget, mert nem. Mindenhol olvasni, hogy az Apple FMD hálózata jobb. Ez valószínűleg igaz is, mert az Apple opt-out rendszert alkalmaz. Vagyis minden eszköz segíti a tagek pingelését. A Google ezzel szemben hirtelen az adatvédelem bajnokává vált és opt-in rendszert alkalmaz. Az alapbeállítás ez esetben az, hogy csak a nagy forgalmú helyeken, vagyis ahol sok okostelefon van, ezek pingelik a tageket. Ezt át lehet állítani minden helyre, vagyis egy eszköz pingelése is elegendő a tag megtalálásához. Mindenhol írják, hogy mi Androidosok segítsük egymást és állítsuk át a beállítást a minden helyre (vagy valami ilyesmi a neve, meg fogod találni).

A kifejezetten drága tageknek mára számtalan olcsóbb alternatívája van, amiről jelen topik is szól. Több járművemet, kulcscsomómat is elláttam velük, melyeket drágább, 15-20 eFt-os tagekkel ellátni kisebb vagyon lett volna. Én a magam részéről az olcsó, de jó tagek pártján állok. Vásároltam jó néhány taget, amelyet megelégedéssel használok. MiLi MiTag (nem Duot vettem, csak olyat, ami Google FMD-t használ), MiLi LiTag és OTAG eszközök vásároltam. A MiTag egy kicsit nagyobb méretű mint egy Apple AirTag, azok kiegészítői nem kompatibilisek vele. A LiTag pont AirTag méretű, így az összes kiegészítő jó hozzá. Egyéb, jelentős különbség nincs köztük. Az Alin vettem őket, megbízhatónak tűnő eladótól. Az OTAG-ot szintén az Alin találtam, kifejezetten olcsó tag volt. Tapasztalataim az alábbiak:

Beüzemelés: Pillanatok alatt megvan. Közel teszed az eszközt a készülékhez, a LiTag és OTAG oldalán, a MiTag elején a felirat alatt lévő gombot megnyomod és néhány oké, elfogad pöttyintés után meg is vagy az accounhoz rendeléssel. Elem (CR2032) mindegyik eszközben van, semmiféle átlátszó fóliát nem kell sehonnan kihúzni.

Használat: Az összes tagem teljesen jól használható. Jönnek rendesen a pingek, egy átlagos kisvárosban is. Semmi gondom nincs egyikkel sem. Fontos azt megjegyezni, hogy ezek a tagek nem alkalmasak arra, hogy a telefon fényképezőgépének elsütő gombjaként funkcionáljanak. Nem alkalmasak arra sem, hogy a telefont csörgessék meg a rajtuk található gomb megnyomásával. Viszont mind tudja azt, hogy a Google Keresési központjából a telefonunkról megcsörrentsük őket. Szerintem jól hallhatók, számomra elegendő. Helyelőzményeket ezek a tagek nem tudnak, de ez nem a tagek hibája. A Google nem nyújt ilyen szolgáltatást, csak az utolsó pint helye és ideje látható. A Keresési központot számítógépről megnyitva a bluetooth tagek nem láthatók, csak kizárólag az Androidot futtató készülékek. Ez szintén nem a tagek hibája, a Google ezt nyújta. Telefonról megnyitva a Központot, minden ott van és látszik.

Jók-e ezek az eszközök? Szerintem igen, arra, amire kitalálták őket. Ha Mission Impossible szintű követést vársz tőlük, akkor viszont csalódni fogsz. Forgalmas helyeken, átlagos forgalmú helyeken tűpontos lesz. Egyetlen tag megvásárlását sem bántam meg, jó ideje szépen működnek nálam.

Honnan vettem őket?
    MiTag: [link] (kb. 9 dollár volt mindenféle kuponnal, coinnal)
    LiTag: [link] (kb. 6 dollár volt mindenféle kuponnal, coinnal)
    OTAG: [link] (kb. 6 dollár volt mindenféle kuponnal, coinnal)
    Ezen kívül egy csomó helyen árulják még.
    A gyártó weboldala itt érhető el: https://mili-shop.com/

Garanciát semmire sem vállalok, pusztán a személyes preferenciáimat tükrözik a leírtak. Nincs belőle egy fillérem sem, nincs a linkek mögött ajánlókód, nem kapuk egy fillért sem. Pusztán a cél az, hogy segítsük egymást! A helyesírási, stilisztikai hibákért elnézést, a szerverhiba miatt újra kellett írnom a topikot és már nem volt kedvem átolvasni a leírtakat.

[ Módosította: radi8tor ]

Új hozzászólás Aktív témák