Keresés

Aktív témák

• hardzsi2

aktív tag

válasz Nyugdíjas #4580 üzenetére

Úgy tűnik - ezért is kell beruháznom valami tuning-hűtőre. Jelenleg a Freezer 7 Pro-val és a CM Hyper TX-szel szemezem.

• hardzsi2

aktív tag

válasz tlac #4573 üzenetére

Igazad van, az Orthos CPU (small FFT)/9 picit jobban leterhelte (cpufesz pl. leesett 1.296V-ra). 14 perce mérem (miközben írom e sorokat), ezalatt 69-70 fokra ment fel a cpu, de végül 69-re beállt (a TAT-nál már első perc után 76 fok volt!).
    Szóval nekem továbbra is a TAT lesz a hőfok-tesztelőm, de nyomok majd mindig Orthos RAM, CPU és Blend-et is, hogy a teljes rendszer stabilitását biztosnak vehessem.

Mindezt gyári hűtővel mondom - akinek jóféle tuning procihűtője van, az esetleg nem is tapasztal eltérést a Blend-hez képest.

[Szerkesztve]

• hardzsi2

aktív tag

válasz tlac #4567 üzenetére

''A tat sokkal jobban melegít, mint az orthos.''

Egyetértek. Nálam Orthos Blend/9 44 perc után 68 fok (ennél feljebb nem megy), a TAT 100% 5 perces futama alatt 76 fok, ráadásul a Vdrop is nagyobb: BIOS:1.34375V, CPU-Z terheletlen:1.328V -> Orthos:1.312V, TAT: 1.296V

A fokokat CoreTemp-el mérem, nekem az tűnik a leggyorsabbnak és legpontosabbnak, pl. a TAT (ami ugye Intel termék, tehát elvárható lenne, hogy a legprofibban jelenstse meg a hődiódák adatait) még 72 fokot jelez, a CoreTemp már 74-et, majd 2mp múlva a TAT is felugrik 74-re -és így tovább. Szóval a CoreTemp előbb/gyorsabban jelez. Nálam.

Azért ezek a hőfokok durvák, asszem kell vennem valami normális hűtőt...

[Szerkesztve]

• hardzsi2

aktív tag

válasz Pulsedriver #4543 üzenetére

B2-es stepping esetén mind 6300-nál [link], mind 6400-nél [link] okos Intel azt írja: Core Voltage: 0.850V-1.3525V

Namármost:
    1) van az a fesz., amit a BIOS alapból beállít a procinak alapfrekin (nálam: 1.32500V) - én ebből indulok ki, tuning esetén ezt emelem. Kisebbre sosem vettem.
    2) vannak a mindenféle procikímélő fícsörök (TM2, EIST, stb.), amik -ha aktiválva vannak- terheletlen állapotban vagy a szorzót veszik vissza vagy emellett/ezzel együtt TALÁN még a feszt is - gondolom ezért van megadva az alapfesznél kisebb is, de a kisebb feszeket szerintem csak kisebb frekin bírja a cpu stabilan - ill. egyes jobban sikerült példányok (mint Laragirl-é) elfutkoshatnak kisebb feszen alapfrekin is (sőt; kisebb feszen tuningolva is). De ez ritka, szóval nem csoda, ha 1.2625-ön esetleg kifagyott alapfrekin.

• hardzsi2

aktív tag

válasz C.Brigante #4539 üzenetére

Mi az, nem bírod, ha egy lány bealáz? :DDD Kétségtelenül bosszantó így férfiszemmel, de sovinizmus ide vagy oda, el kell ismerni, nagyon jól csinálja... :R

• hardzsi2

aktív tag

válasz TuningT #4454 üzenetére

A kezdeményezést helyeslem. Két dolgot viszont problémásnak látok:
    1) másokhoz hasonlóan kicsit szkeptikus vagyok, hogy hányan fognak erre pénzt adni - mindenesetre drukkolok nektek, hogy legyen üzletileg is sikeres ez a valóban újszerűnek ható témájú oktatás
    2) a meghirdetés helye talán nem ebben (és más, tuninggal foglalkozó fórumban) a legcélszerűbb, hisz aki idáig eljut, illetve ezt olvasgatja, az vagy tuningban már járatos, vagy kezdő, aki pont a tuningban már járatosaktól szeretne infóhoz, tudáshoz jutni - és később másokat is felvilágosítani (ergo ez egy folyamatos kurzus állandóan változó oktatókkal és tanulókkal).

Szóval szerintem meglenne ennek a célközönsége, csak jó helyeken kell meghirdetni és világosan artikulálni, milyen bemeneti feltételek (alaptudás) szükségesek hozzá, illetve milyen előnyökkel (akár anyagi, pl. egy drágább komponensen ill. feleslegesen túlméretezett alkatrészeken való spórolás formájában) jár a tanfolyam elvégzése. Sajnos ez utóbbi sokszor nehezen definiálható és a makacs, öntörvényű magyar inkább a saját kárán tanul (persze azt gondolva, úgyse lesz kára), mintsem hogy akár egy huncut buznyákot is kiadjon valóban hasznos tanácsokért...

• hardzsi2

aktív tag

válasz Overlocker #4321 üzenetére

Gratula! :C

Becsülöm azokat, akikben van kurázsi, s pénzt, garanciát, időt, sőt: testi épséget sem kímélve / kockáztatva próbálnak eljutni a végsőkig (nem Végső Határt mondtam, azt csak a Star Trek fanok ismerik :) ) :R

Szóval csak így tovább, előre a lefagysztott CPU-kkal teleszórt, voltmoddolt alaplapokkal kikövezett ösvényen!!!

• hardzsi2

aktív tag

válasz westlake #4272 üzenetére

Köszi a választ!

Eljátszottam kicsit az Orthos prioritásokkal. Azt tapasztaltam, hogy 1-esen a feladatkezelőben 'magas'-ra lehet állítani és megy minden akadásmentesen.
    Ha 7-esre teszem majd a feladatkezelőben 'magas'-ra állítom, úgy belassulnak a dolgok, hogy alig lehet visszavenni normálra. Viszont 7-es mellett a 'normál feletti' még rendben elmegy.
    Ha 9-re rakom, akkor már a 'normál feletti' is komoly szaggatást okoz, ilyenkor feladatkezelőben hagyni kell normálon (már ha közben szeretnénk bármit is csinálni). Persze ez nálam van így, más procival ill. más sebességen másképp történhet...

Szóval ezentúl én is inkább 9-re rakom és elfelejtem azt a fránya feladatkezelőt :)

• hardzsi2

aktív tag

válasz westlake #4270 üzenetére

Jó kis prockónak tűnik. :R Kíváncsi vagyok, mit hozol ki belőle...

Három kérdés a listás szerepléshez:
    1) Van megkövetelt prioritás az Orthos-hoz, vagy mind1 min fut? Vagy javasolt 7-re, esetleg 9-re tenni?
    2) Mi a különbség, ha a Feladatkezelőben az Orthos 'magas' prioritást kap, ill. ha a saját kezelőfelületéről választok prioritást?
    3) Vdrop mutatkozik az Orthos (bármilyen prioritású) futtatásakor, pl. 1.328V -> 1.296V. Azon eredmények kerülhetnek tehát be, amelyek közben fut az Orthos? (Mert diszkvalifikáltnak tekinthető, ha nem fut...)

• hardzsi2

aktív tag

válasz Sland #4227 üzenetére

Szia!

Ezen a platformon magam is kezdő tuningos vagyok, úgyhogy kérdeztem és válaszoltak. Olvasd el a #4053-as hozzászólás link-jeit, Palika71 és Pietrosz tuning-leírását. Nekem mindkettő sokat segített.

Még nem kerestem meg a végét, csupán egy szolid szintig mentem, amit minden 6300-asnak röhögve bírni kell. Mégis, belefutottam az általad említett problémákba is, ezért leírom, amit tapasztaltam, hátha segít (Gigabyte S3 Award BIOS-áról beszélek, as ASUS AMI BIOS-án máshol lehetnek):
    1) először az 'Advanced BIOS features'-ben minden funkciót kikapcsolni, ami beleszólhat/korlátozhatja a tuningot: No-Execute, C1E, TM2, EIST
    2) RAM-ot visszavenni, ne az legyen a korlát: nálam FSB-RAM 1:1-ben fut (szóval 360 FSB-hez 360 (DDR2 720MHz) RAM tartozik) igen laza időzítésekkel (5:5:5:18) és +0.1V-ot is kapott (GeIL azt írja, hogy DDR2 800-on 4:4:4:12-höz 2.1V kell majd neki, de arra még ráérünk :) )
    3) Minden mást (feszt-eket) alapon hagytam és nem is jutottam sokáig: 290 még OK, 300-on már fagyott (10MHz-es lépések ajánlottak)
    4) Jöttek a fesz-emelések: FSB, MCH kapott +0.1V-ot és a CPU-t az alap 1.325V-ról 1.3375V-ra emeltem
    Ezekkel 360-as FSB-n látszólag stabil (Orthos 6 percnyi teszt, ezen írom e sorokat stb.), de persze komolyan majd akkor tesztelem, ha 3GHz-en túl vagyok - ha sikerül...
    A fagyásokat talán az is okozhatta, hogy a PCI buszsebesség 100-ra lockolva helyett Autón kellett hagynom (pedig ez értelmetlen, 100-on kellene a legstabilabbnak lennie :F ). Sokszor BIOS-mentés után rögtön nem is akart elindulni, de ki-bekapcs után gond nélkül bootolt.
    Nem ismerem a Kingmax RAM-od specifikációját, de az alacsony (7x) szorzó miatt c2d 6300-asnál a tuning eléggé függ a RAM képességeitől, vagyis meddig bírja az FSB-emelést. 800-as RAM 400-as FSB-ig (400x7=2800MHz) biztos bírja, azután lazított időzítésekkel még valameddig, RAM végének megkereséséhez Pietrosz leírása segít.

Figyelembe kell venni, hogy alap CPU-hűtő nem ideális a tuninghoz, tehát CPU-val 1.4V fölé nem fogok elmenni (Orthos közben érdemes nézni néha CoreTemp-et, nálam ezen a frekin terhelve 65C-on vannak a magok és a venti 700-ról 1440rpm-re pörög fel, ez minden FDS emeléskor egyre jobban nőni fog -> a venti hangjával együtt)

[Szerkesztve]

• hardzsi2

aktív tag

válasz masterful87 #4053 üzenetére

Köszi, ezek a leírások kitűnők kezdetnek! Talán több nem is kell.
    Azt is látom, h az Orthos default tesztcucc többmagos környezetben.

• hardzsi2

aktív tag

Sziasztok!

C2D tuninghoz keresek valami részletesebb step-by-step leírást. Olyasmit, mint ez [link], csak picit részletezőbb kellene. Nem vagyok teljesen kezdő a témában, de a korábbi A64 tuning-tapasztalatom (melynél a fesz-emelés sem játszott) nem sokat ér, meg már régen is foglalkoztam a témával.

Szóval olyasmire gondolok, hogy van-egy világos sorrend, melyik alkaltrészt kell elsőként húzni és (stressz)tesztelni, majd ezt követően melyiket stb. ahhoz, hogy külön-külön is világosan lássuk az egyes alkatrészek teljesítményhatárát.

Sajnos a 'hivatalos oldalakon', mint overclock.net vagy ocforums.com csak nagyon régi, elavult vagy más architektúrákra vonatkozó leírásokat találtam és ugyan bele-beleolvasok eme fórumba is, ami tele van hasznos/használható ötletekkel, de szeretnék egy jó cikkből alaposan tájékozódni, mielőtt belevágok.

Aktív témák

Hirdetés