- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pala
veterán
válasz
elfelejtette #3092 üzenetére
Hát a kolléga kérte, hogy lépésről-lépésre....
Azért írtam ilyen bolondbiztosan, mert sipsand szavaiból úgy vettem ki, hogy nem igazán csinált még ilyet és nem akar elrontani semmit (kedves sipsand, sorry, ha netán tévedek)
Remélhetőleg ez alapján sikerül(t) felszerelni. -
Pala
veterán
válasz
sipsand #3088 üzenetére
És angolul?
Nah, lényeg, hogy fel kell csavaroznod a borda aljára a 4db hajlított fémdarabkát, melyek végén a műanyag rögzítő pöckök találhatók (a ventit egyelőre felejtsük el, az csak később kell). Viszont itt figyelned kell, hogy hogyan rakod fel őket, mert 2féleképpen is lehetséges (ugyanis, ha megnézed, 2db egymásba érő menetek vannak). Neked pontosan úgy kell felraknod, ahogy az alábbi képen látható:Itt láthatod is, hogy a "belső", vagy másképpen fogalmazva a hűtő felé eső meneteket kell szabadon hagynod.
Ezután nézd meg a műanyag fekete pöcköket, mindegyik a rárajzolt nyíllal ellentétes (!) irányban ütközésig el kell, hogy legyen fordítva, ezt ellenőrizd le mind a 4-en. Ugyanis a hűtőt csak így fogod tudni a helyére rakni és rögzíteni! Ezután a processzor felületére nyomj egy kicsit a hűtőhöz adott hővezető pasztából, kb. egy kicsi borsószem nagyságút (de semmivel sem többet!), lényeg az, hogy ez utána egyenletesen szétkenve egy vékonyka réteggel beborítsa a processzor felületét. Sajnos a gyártó elég gagyi pasztát mellékel a hűtőhöz, talán egy tiszta, kis méretű ecset segíthet a szétkenésben. Nem kell teljesen a szélekig / sarkakig kenni, mert majd a hűtő a ráhelyezéskor úgyis kicsit szétpréseli minden irányba. Fontos, hogy ne nyomj túl sokat, ennek a pasztának semmi más szerepe nincsen, csupán annyi, hogy kitöltse a felületi egyenletlenségeket és ezáltal jobban közvetítse a hőt. Így ha sok van belőle, az csak hátráltatja a hatékony hűtést. Miután ez megvan, felrakhatod a hűtőt; a 4db pöcköt szépen be kell nyomni a megfelelő lyukakba. Ez mérsékelt erőkifejtést igényel, érdemes úgy csinálni, hogy az egymással átellenes pöcköket nagyjából egyszerre, egy határozott nyomással bepattintod a helyére. Ha kattan egyet, akkor bent van a helyén (nézd meg az alaplap túloldalán, hogy tényleg átnyúlik-e rendesen mindegyik pöcök). A bordát lehetőleg olyan orientációban rakd fel, hogy majd a rákerülő venti a ramok oldaláról rászerelhető legyen.
Ezután jön a venti. Ezt 2db fémhuzallal tudod a helyére erősíteni. Kicsit nehéz leírni, de lényeg az, hogy így kell kinéznie: [link]
Ezt már nem olyan nehéz megcsinálni, csak figyelj, hogyan rakod bele a huzalokat, mert "befelé" kell nézniük, a képen is látszik. Ha fordítva próbálod, akkor feltűnően laza lesz, szóval észre fogod venni, hogy nem úgy kell.A huzalokat hátra kell húzni és be kell pattintani a borda oldalán lévő vájatba. Így stabil lesz.
Legvégüli ne felejtsd el bekötni a ventit az alaplapra!
Nah, ez elég szájbarágós lett, dehát lépésről-lépésre kérted, én megtettem, ami tőlem telt. Egy ilyen felszerelést sokkal könnyebb megcsinálni, mint leírni.
-
Pala
veterán
Fagyni nem fagy. Az is igaz, hogy a gyári hűtőnél minden kétséget kizáróan jobb.
Csak azért gondoltam, hogy valami esetleg nem okés, mert láttam a Zsubi által korábban linkelt grafikonokat, ahol 3.8GHz-en 1.36V fesszel Intel Burn Testtel is 70 fokos volt a proci. Igaz ott E7x00 volt a tesztalany, de gondolom (feltételezem), hogy ez majdnem mindegy. Nos, nekem hasonló paraméterekkel (8x475=3.8GHz, 1.36V) már sípol a gépem (mivel BIOS-ban belőttem, hogyha a procihő meghaladja a 80 fokot, visítson).
Szerencsére a fenti órajelhez jóval kevesebb fesz (1.1875V) is elegendő nálam. -
Pala
veterán
No mindegy, ettől függetlenül azért fent hagyom. Az alap elgondolásom az volt, hogy a borda mögül elfújatom a hőt a második ventivel. De ezek szerint nincsen annyi meleg levegő ott, amennyit szükséges lenne eltávolítani.A hőrmérsékletek viszont - szerintem - nem az igaziak. 1.225V-ot adok a procimnak BIOS-ból (E8200) és így megy 4GHz-en, Intel Burn Testben viszont még ilyen mérsékelt fesszel is majdnem eléri a 80 fokot, de Prime alatt már csak 70 körül van. Most az Intel Burn Test ennyire durván fűt, vagy itt valami nem okés? (házhűtés nincsen, de az oldallap le van véve)
Egyébként van itthon TX2-őm is, lehet majd kipróbálom a TX3 ventijével. Viszont úgy vettem észre, hogy a TX3 bordája kicsit nagyobb, mármint a lamellák felülete.
-
Pala
veterán
Hali!
Valaki próbált már itt TX3-mat két ventivel használni?
Csak mert én vettem rá egy 9cm-es Arctic Cooling ventit (1500rpm-es, fix fordulatszámú), szépen fel is raktam rá a mellékelt plusz 2db fémhuzallal (természetesen a gyári ventivel egy irányba fúj), de alig-alig vettem észre, hogy valamit használna. Kinézetre nagyon menő így 2 ventivel, de gyakorlatban ilyen 2 fokos különbségeket mérek az 1 ventis felálláshoz képest. Ez normális, vagy valamit elrontottam?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- Apple asztali gépek
- Íme az új Android Auto!
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Synology NAS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Bluetooth hangszórók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest