- Videón a Z Flip7 méretes külső kijelzője
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
dokar
addikt
sajnos nincsen megoldás, annó én is ez miatt szidtam a C2D-t, mert tuning + energiamenedzsment kettőse csak egy fsz érték mellett működik, azaz nem tudsz magas feszt beállítani tuninghoz és alacsony feszt idle módhoz. sajnos még az rmclock sem segt, mert lockolva van a VID.
-
dokar
addikt
-
dokar
addikt
válasz
J.J. András #154 üzenetére
ebben a topikban nézted már a #95-#96 hsz-eimet? ott pár hasznos dolog le van írva.
C.I.A. 2 provides reasonable and acceptable overclocking options for user to select, all what user need to do is to select the desirable overclocking level and the rest environment settings are automatically setup by the BIOS.
Az ilyenekben sosem bíztam, ne kapcsold be. Automatikus overclock akar lenni, de ne használd. Ha teljesítménylépcsőzni akarsz, akkor RMClock, de vigyázz a beállított VID-et nem tudja módosítani.
ha visszaveszi a Vcore-t,de írtad az FSBt nem veszi vissza, hogyan lesz stabil a gép :??
azért lesz stabil a gép, mert a szorzót veszi vissza 6x-re.
-
dokar
addikt
válasz
J.J. András #152 üzenetére
erre vonatkozna a kérdés, hogyan tudom úgy beállítani a BIOSt, hogy ne csak a szorzót vegye vissza 2D-ben, hanem a Vcore-t is, és FSB-t is :?: ) olyat akarok, mint ATi PowerPlay-je, hogy 2D-ben alig fogyasszon a gép, mert kurva magas volt a villanyszámla !: (
jó helyre jöttél
ahhoz hogy energiatakarékos legyen a géped tuning mellett, nem szabad vcore-t átállítani, azaz csak alapfeszes tuningot használhatsz.az FSB-t nem fogja neked sehogy visszavenni.
a vcore-t rakd auto/default-ra, a szorzó a lehető legnagyobb legyen, az FSB meg annyi amennyi jól esik. C1E és hasonló dolgok legyenek bekapcsolva.
ennyi elég? vagy kell a miértje is?
-
dokar
addikt
válasz
vadmajomka #127 üzenetére
tehát ha 10x300 mellett be van kapcsolva az EIST, akkor töltögetéskor minden órában megspórolunk ~3W-ot
de ha auto feszt kap a proci, akkor idle állapotban nem csak a szorzót, hanem a feszt is visszaveszi és ilyenkor már ~4W a difi. -
dokar
addikt
válasz
vadmajomka #118 üzenetére
A logoutomban lévő tesztben a "Órajel és fogyasztás összefüggése terheletlenül" témában leírtak nem elegek?
-
dokar
addikt
válasz
vadmajomka #114 üzenetére
a teljes rendszer fogyasztását?
vagy pedig, hogy 10*300=3000 @1,29V-on EIST-el, majd nélküle mennyi a fogyasztásbeli különbség? -
dokar
addikt
válasz
bolcsodal #113 üzenetére
ez a throttling (odcm) egyfajta frekvencia moduláció, cikluson belüli időarányos hatásfokkal variál. vhogy úgy képzeld el, hogy mész fel a lépcsőn állandó sebességgel, pl 1 lépcsőfok per másodperc. amikor aktív a 'throttling', pl 50%-osan, akkor az kb olyan, mint amikor nincs senki aki nógatna, hogy iparkodjál már fel lépcsőn és ezért te energiamegtakarítás céljából csak minden második lépésre haladsz egy lépcsőfokot (pl fellépsz az 1. lépcsőfokra a jobb lábaddal, ezután pedig a bal lábadat nem a 2.-ra teszed, hanem az elsőre a jobb mellé, aztán a jobbal lépsz tovább). ergo az időegység alatti lépésszámod változatlan, miközben a sebességed felére csökkent. szal vhogy így működik a 'throttling'. érthető vmennyire?
tehát a cpu-z a lépésszámot számolja, de azt nem tudja, hogy mennyi volt ebből hatásos. -
dokar
addikt
Tovább teszteltem a dolgot az E4500-al:
A eset: 10x300MHz @1.29V (alapfesz, azaz BIOS-ban cpu fesz: Auto)
Idle állapot: 6x300MHz=1800MHz @1.15V
Ekkor a teljes rendszer fogyasztása monitor nélkül: 83.1WFull load állapot: 10x300MHz=3000Mhz @1.29V
Ekkor a teljes rendszer fogyasztása monitor nélkül: 135.1WB eset: 11x300MHz @1.41V
Idle állapot: 6x300MHz=1800MHz @1.41V
Ekkor a teljes rendszer fogyasztása monitor nélkül: 90.4WFull load állapot: 11x300MHz=3300Mhz @1.41V
Ekkor a teljes rendszer fogyasztása monitor nélkül: 162.1W
De ekkor be kell kapcsolnom 2 extra ventit és a másik kettőt is fel kell tekernem, így a fogyasztás: 171.4WKár, hogy 11x300-nál az idle fesz nem megy le 1.15V.
Továbbá egy minimális 4x-es szorzó is jó lenne 1V vagy alatti fesszel. -
dokar
addikt
Egyik topikban felvetettem, hogy az E4500 tuning melletti energiamenedzsmentje sokkal rosszabb, mint az AMD prociké:
Én 99%-ban töltögetek (idle állapot) és csak 1%-ban van teljes terhelésen a proci.
Az E4500-at alapfesszel 3GHz-ig tudom húzni FSB emeléssel. Max szorzó: 11x.
A processzor teljesítmény menedzsmentje béna,mert min szorzó 6x, míg AMD-nél 4x.
Max szorzó 5000+ BE esetében bármi lehet (szorzó független). Ebből következik, hogy az FSB-t nem muszáj húznom, ami alacsonyabb idle órajelet von magával, ami kisebb fogyasztás, kevesebb hőtermelést, halkabb ventiműködést eredményez. Ha az E4500 proci órajelét 11x274-el állítom elő, akkor ugyan alacsonyabb az idle órajel, mint 9x333 esetén, de a full load teljesítmény is csökkeni fog (elavult AGTL+ buszrendszer).
Továbbá hiába használok rmclock-ot teljesítmény menedzsmentre, mert csak alapfeszes tuningot lehet. Az rmclock csak az alapértemezett VID-ig engedi beállítani a feszt. AMD proci esetén tehát idle állapotban kisebb az órajel, de továbbá a max órajel is több, mert adhatok +feszt az cpu-nak full load esetén, míg az Intel-nél csak az alapfesz lehet. Ha nem az rmclock-ot használom E4500-nál, hanem a gyári C1E és EIST-et, akkor ha pl 1.5V-ot állítok be BIOS-ban, akkor az full load és idle állapotban is ugyanennyi marad.Nem csak a magasabb idle órajel miatt gázos a kóró, hanem azért is, mert energiamenedzsment mellett nem lehet túlfeszes órajelet elérni.
Nézzünk egy BE-2400-at:
alap: 11.5x200=2300
tuning ilde: 4x290=1160 (1V elég)
tuning load: 11.5x290=3335 (ide kell már valszeg 1.4V - 1.5V)Akkor most az E4500-am:
alap: 11x200=2200
tuning ilde: 6x333=1998 (1.1V, ennél kevesebbet nem lehet)
tuning load: 9x333=2997 (~1.3V alapfesz, ennél többet nem lehet)
tuning ilde: 6x275=1650 (1.1V, ennél kevesebbet nem lehet)
tuning load: 11x275=3025 (~1.3V alapfesz, ennél többet nem lehet)
megjegyzés: 275 FSB-vel sokat csökken a számítási teljesítmény a 333-hoz képestVégül az 5000+ BE:
alap: 13x200=2600
tuning ilde: 4x200=800 (kevesebb mint 1V bőven elég)
tuning load: 17x200=3400 (ide kell már valszeg 1.4V - 1.5V)Melyik a szimpatikus, figyelembe véve, hogy 99% idle és 1% full load?
Később kaptam egy ötletet itt: Ötlet
Én azt hittem, hogy ez a BIOS extra fesz beállítás és váltogatás rmclockban "power saving" és "no management" profilok között talán működni fog, de sajnos nem jött össze. Ha a BIOS-ban elállítom "Auto"-ról a feszt vmi konkrét értékre, akkor azt se az EIST, se az rmclock nem tudja megváltoztatni. Ergo beállítottam BIOS-ban 11x300-at @1.45V-al, rmclockban pedig 6x-10x "performance on demand"-nál @1.1÷1.3V, de idle állapotban 1800MHz mellett maradt a fesz 1.45V.
-
dokar
addikt
válasz
Solicidium #93 üzenetére
Már az is megfordult a fejemben (de szerintem hülyeség), hogy a 4*-es szorzót csak az alapból 10*-es szorzójú procik viszik (pl. A64 3200+ v opteron170).
nekem és másnak is akinél láttam működni legalább 10x-es szorzója volt/van. bár elég furcsán hangzik, hogy a 4x-hez 10x szorzó kell.
majd utána nézek.
-
dokar
addikt
válasz
Devastator #80 üzenetére
5x-re
magától
rmclock-al lehet vinni 4x-re -
dokar
addikt
válasz
VaniliásRönk #78 üzenetére
bővebben...
most vmi jó kis 'heggeszthető' AM2+ deszkára vágyom -
dokar
addikt
válasz
VaniliásRönk #73 üzenetére
a lapom asrock, melyet egy-két helyen már megberheltem (vcore mod, vdimm mod). szal csak 1.2, 1.4 és 1.6 V-ot tud).
mellesleg az adatsoromból látszik, hogy mennyire sokat számít vcore teljesítménynél. esetleg egy közelítő becslést is lehetne végezni freki:magfesz arányra. -
dokar
addikt
válasz
VaniliásRönk #71 üzenetére
és te nem nézted az egyes lépcsőfokokat?
én megnéztem a fogyasztást különböző beállítások mellett-
cpu terhelve:
1.00GHz@1.2V: 32W
1.25GHz@1.2V: 34W
1.50GHz@1.2V: 36W
1.75GHz@1.2V: 39W
1.75GHz@1.4V: 48W
2.00GHz@1.2V: 41W
2.00GHz@1.4V: 51W (alap, referencia)
2.00GHz@1.6V: 66W
2.25GHz@1.6V: 70W
2.50GHz@1.6V: 74W(a tápegységen fellépő teljesítményveszteséggel nem számoltam, azaz a max és min értékek valamelyest közelebb vannak egymáshoz)
javaslom, hogy a topik nevét változtassa meg egy modi pl CPU energiamenedzsment-re.
-
dokar
addikt
válasz
VaniliásRönk #69 üzenetére
jaja, le kell csekkolni. de ha már témánál járunk, milyen progival lehetne cpu terhelést állítani? látni szeretném, ahogy szépen váltogatja felfelé (vagy lefelé) a szorzókat. eddig úgy csináltam, hogy egyre több alkalmazást indítottam el, de így is néha kihagyott egy lépcsőfokot.
-
dokar
addikt
válasz
Devastator #65 üzenetére
Athlon 64 & X2 - all models
Athlon 64 FX - FX-53 (Socket 939 only) and higher
Sempron - Socket 754: 3000+ and higher; Socket AM2: 3200+ and highersokkal fejlettebb az intel megoldásnál. de ami igazán nagyot üt az a phenom energiamenedzsmentje.
de én inkább az rmclock-to használok a c'n'q helyett, mert van benne 4x szorzó is.
-
dokar
addikt
A CnQ úgy keletkezhetett, hogy belepakolták a PowerNow! egy részét, és kiegészítették új funkciókkal.
Az FSB automatikus állítását pedig kiszedték.Ez nekem azért rossz, mert ha a RAM-jaimat DDR500-ban akarom hajtani, akkor kell egy kis extra fesz a dimm-ekre. Mivel az FSB fix, így nyugalmi állapotban is 250MHz jut a RAM-okra (szinkron hajtás). A trükk ott van, hogy nálam a dimm-re tett pluszt fesz is leveszi az órajel és a vcore mellett.
Szal ekkor jön a reset, kék halál ... stb. Szal ez van: CnQ be+ FSB tuning = működik; CnQ be + FSB tuning + RAM tuning = nem működik
Meg lehet az oldani, hogy a dimm feszt ne bántsa a CnQ vagy ez alaplap specifikus? -
-
dokar
addikt
van egy olyan sejtésem, hogy a cnq a vdimmre is kihat, nálam legalábbis igen
-
dokar
addikt
Ugyanúgy műxik a dolog, mint cnq esetében, csak powernow driver kell hozzá és az energiagazdálkodási lehetőségek ablakában megjelenik majd egy új fül: ''PowerNow!''
Sztem innentől evidens lesz.
Hanem nem találsz rá a neten a driverre, akkor szólj, és elküldöm neked mailban.
Üdv. -
dokar
addikt
válasz
wassermann #50 üzenetére
Olvass a sorok között!
Egyszer: ''A topik a C'n'Q funkció és a tuning együttes meglétével foglalkozik.''
Kétszer: '' Az érintett processzorok a 32 ill. a 64 bites AMD-k s754 tokozástól felfelé.'' -
dokar
addikt
a c'n'q pedig nem lett állitva a biosban.
ez most mit jelent? bekapcsolva v. kikapcsolva volt?
amugy a c'n'q csak windows alatt van, tehát sztem nem kavarhat be a post alatt.
Ez nem kavarás. A BIOSban a CnQ bekapcsolás előfeltétele az operációs rendszer alatti működésnek. Ha automatán van (CnQ Enabled), akkor lesz@rja a kézzel beállított szorzó értéket, de a max szorzót nem lépheti túl! Sajnos a legtöbb lap nem engedélyezi a max. szorzó átállítását. Ameddig az oprendszer nem jön be, addig nincs program, ami szabályozná CnQ-t és ezért a proci maxon megy, tehát a max. szorzó lép életbe. -
dokar
addikt
Én itt az 'indulás' alatt nem az oprendszer indulását értem, hanem konkrétan a szgépnek az indulását, a közvetlen postot. A BIOSban a CnQ Enabled magasabb prioritási szinten van, mint a Multiplier manuális beállítása, tehát fölötte van. Nálam a CnQ Disabled esetén fogja posztoláskor a beállított szorzót jóváhagyni. Sztem minden alaplapnál így kéne működnie, mert ez a logikus. Csak akkor lehet, ez alól kivétel, ha te a Maximum Multiplier-t is tudsz állítani és azt veszed visszább, miközben a Multiplier-t is az általad beállított Max. Multiplier értékre teszed. Bár lehet, hogy vannak olyan lapok, ahol a Max. Multiplier-t és a Multiplier-t egyszerre állítod. Vagy nem jól gondolom?
-
dokar
addikt
Megnéztem mit tud ez a kis program és nagyon ügyes!
Ha engedélyezem a BIOS-ban a CnQ-t és 9x-re rakom a szorzót, akkor is 10x-en (max-on) indul a gép. Ha kikapcsolom a CnQ-t BIOSban akkor értelemszerűen oprendszer alatt sem fog menni. Ez a kis aranyos RM Clock Utility nevű program nem a CnQ funkciót tudja, hanem ahhoz teljesen hasonló dolgot. Talán jobbat is, mert CnQ-ban 5x volt a minimum, de ezzel 4x is lehet. Amúgy tényleg nagyon jó ez a progi, mert jól testreszabható teljesítmény profilokat lehet benne készíteni. De mivel a CnQ teljes kikapcsolása (BIOS, energiaellátási sémák) mellett is tud működésben hasonlót produkálni, akkor a CnQ képtelen procik esetén is működik ez a funkció? -
dokar
addikt
Az újbóli nyitás tiszteletére szeretnék néhány dolgot megjegyezni:
Fontos!
1. A topik nem a C'n'Q problémák megoldására jött létre, akinek ezzel kapcsolatban nehézségei vannak, az itt ''Cool and quiet(c&q) problémák'' [link] tegye fel kérdéseit.
2. A topik a C'n'Q funkció és a tuning együttes meglétével foglalkozik.
3. Az érintett processzorok a 32 ill. a 64 bites AMD-k s754 tokozástól felfelé.
4. Ezen topik nem segítség kérés, hanem inkább segítség nyújtás alapon jött létre, ezért kérném a fölösleges ''UP''-ok nélkülözését. Köszönöm. -
dokar
addikt
Én a DDR400-as ramomat is tudnám max szorzón 500-asként hajtani cnq mellett. Ha kiakarod hajtani az 500-as ramjaidat, akkor csak 50MHz-el kell túlhúzni az FSB-t. Én jelen esetben 60-65 MHz-el tudom túlhúzni. Bezzeg a régi 2800+os Sempiben 125Mhz-et is ráadhattam pluszba az FSB-re max szorzón.
-
dokar
addikt
Van ez a Cool 'n' Quiet funkció AMD processzoroknál, amely fogyasztás csökkentésre jó. Igen hasznos, ha az embernek a számítógépe szinte egész nap folyamatosan üzemel. Ennek volt egy elődje: PowerNow!. Ez a szorzót és az FSB-t csökkentette le terheletlen állapotban. A C'n'Q ellenben az FSB-t nem bántja! Ha szeretnénk élvezni ezen funkció előnyeit, úgy hogy nem mondunk le a tuningról, a következőket kell tennünk: Állítsunk be mindent ami szükséges a C'n'Q-hoz, majd a CPU által támogatott legmagasabb szorzón állítsunk FSB értéket. Amin változtathatunk és befolyásolja a processzor sebességét: RAM sebessége, időzítések, CPU fesz, RAM fesz, HT sebesség, HT sávszél. Fontos: a szorzón ne változtassunk, legyen automatikus! Egyes alaplapoknál az alábbi trükkel lehet C'n'Q mellett CPU feszt változtatni: C'n'Q kikapcsol, CPU fesz beállít, C'n'Q bekapcsol.
Nem akartam az összes AMD-s topikba ezt leírni, ezért nyitottam. Igazából ezt egy kis helpnek szántam az érintetteknek.
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Xiaomi 14 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest