- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #7417 üzenetére
-
tusi_
addikt
Ha valakinek van egy 6500-as a közelben, nyomjon ra lecci egy sh env parancsot.
Erdekelnenek a homersekletek.
-
tusi_
addikt
válasz
suomalainen #7371 üzenetére
-
tusi_
addikt
Tud valaki egy linket adni, hol lehet a cisco cloudban eszközöket összerakni es gyakorolni rajtuk?
-
tusi_
addikt
válasz
Hedgehanter #7344 üzenetére
Peg van, TAC lett belöle
-
tusi_
addikt
ASA-sokat kerdeznem.
Latott mar valaki olyat, hogy a standby ASA-t restartolod es elmegy egy idore az egesz netkapcsolat?
2 oraja bujom a failover buggokat, de meg hasonlot sem talatam...
-
tusi_
addikt
Route utan van 3 eved a Switchre, aztan megint 3 eved a Tshootig.
Rgo CCNA utan 9 even belul megszerezheted a CCNP-t.
Gesztiboy: ettol felek en is, bele is irtam a tiketbe, hogy a STP loop es missverkabelung kizart.
Ha olvassa a mailt, remelem utananez es kiderul, hogy megis csak felre ment az a kabel.
Ha meg nem az a baj, akkor lehet eppen millio mas is.... -
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #7300 üzenetére
Kihuzza a kabelt. Allitolag villog, de azt nem tudta megmondani, hogy milyen gyorsan, csak pislog, vagy szinte vilagit folyamatosan. Kertem is az ügyfelet, hogy melo utan legyen egy termin, akkor nem baj, ha kiesik a switch. Lehet meg egy PAGP authentication failure is, ha nem jo helyre dugta vissza az uplinkeket. Eskuszik, hogy jo, de nekem gyanus....
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #7296 üzenetére
Pontosan. Ha nem statik trunk van, hanem dtp-s akkor ez egy biztonsagi megoldas.
Ha a dtp-s trunk kiesik a trunkbol, akkor vlan 1 be kerul vissza, (ha default) ami taggeletlen. Es ugye minden trunk port on van egy nativ vlan, ami a vlan 1 - ha nincs megvaltoztatva.Best practices.
sw mo trunk
sw noneg
sw trunk nat XXXvlan dot1q tag nat
Kerdes.
Switch 3560 MEC-en megy a 6500-s VSS-re.
portchannel 1, ketto interface benne, ahogy kell. Namost a jelenseg, ha a masodik portchannel member is be van dugva, akkor lehal a switch, mintha egy stp loop lenne (nem lehet, nincs alternate port). Ha kihuzod, akkor minden cool.(no redundancy)
Szimulaltatni nem tudtam az ugyfellel, mert lehalnak a userek a switchen, tehat nem tudom, milyen messaget dob a kepernyore, meg kulonben is elmenne a remote kapcsolat.
Lehet ez SFP port hiba?? Talalkozott mar valaki ilyennel? Mind2 switch helyesen van konfigolva es eddig ment rendesen.
-
tusi_
addikt
Nexus Syslog problema, amivel szivtam 3 hetet. Draga Kunde rossz server ip-t adott meg. Csinaltam egy WebEx-et , beleneztem a tobbi switchbe es mindegyik egy masik syslog serverre kuldi a logokat.
Atallitottam es megy minden.
Megy a bazinagy szamla, lesz anyazas
-
tusi_
addikt
Már a t...m tele van ezzel a Nexus dologgal.
traceroute megy a
traceroute X.X.X.X use-vrf management
paranccsal. Sysloghoz kiadtam a
logging server X.X.X.X 6 use-vrf management
parancsot. A show logging server parancs mutatja a server státuszt, de a show logging status nem mutat semmit. A logging event link-status bekapcsolva, mégsem visz semmi adatot a syslog serverre.Mi a pék lehet még, amit be kéne kapcsolni?
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #7176 üzenetére
Nagyon egyszerüek voltak, pontosan nem emlexem ra. Konfigolni kellett, de altalaban csak egy gep konfigolhao, a tobbi adott konfig. Ha felkeszulsz rendesen nem lehet baj
-
tusi_
addikt
Kis segítséget kérek.
R2
int f0/0
ip add 192.168.2.2 ....
ip rou 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.2.252R1
int vl 2
ip vrf forw 2
192.168.2.252 ....int vl 99
ip add 192.168.99.252.......a felhő az én gépem címe 192.168.99.2
Szeretném R2 ről megpingelni a gépemet és a TFTP szervert használni.
-
tusi_
addikt
managment Vlan VRF-ben, hogyan tudok Nexusról a globalba pingelni?
Tehat a masik Vlan nem VRF ahova a ping menne, csak a mgmt vlan van VRF-ben
-
tusi_
addikt
válasz
szunyog199 #7161 üzenetére
Én 52 kérdést kaptam, 4 labor volt és 82,5% a határ. De ez állítólag más és más minden vizsgánál.
-
tusi_
addikt
Köszi minden válaszért, de előre is bocs, sietnem kell, mert leválaszt a sz.r vodkafon network.
A VRF-et úgy gondoltam, amit az általam korábban belinkelt ábra mutat. Tehát, ahhoz hogy megszakítsd a stp-t a CORE-ban - ha felmegy - ahhoz a 2 core között valahol meg kell szakítani a stp-t, tehát más Vlan-t kell közöttük alkalmazni, hogy ne legyen blokkolt port.
Én csak egy show tech-supportot elemeztem, abban láttam, hogy két router fele megy az uplink, meg azt hogy rendszeres a 99% switch terhelés és párszor megszakadt az OSPF neighborship.
(Nem az én tickettem, teszek rá
)
Amiket még írtál érdekesek, de nem nagyon akarok ilyenekkel előállni, majd talán később.......
ASA most 1000-el jön képbe, rám lesz bízva később, fel kell gyúrnom magam belőle...... Na meg jön a Radware, lesz mit tanulnom.....Köszi a fáradtságot, hogy válaszoltál.
-
tusi_
addikt
Már nem fért bele a javítás, gagyi ez a Vodafone stick.
A Core-ban hogy törjük meg az STP-t? A core-k közötti vlanok mások mint a VRF-nél? Vagy hogyan?
-
tusi_
addikt
Köszi a leírást. Értem a VSS előnyeit, nap mint nap dolgozok vele. Se FHRP, se STP, se virtual ip, MEC a corra....
A problémám az, hogy ezek a linkek, amiket említettem trunk linkek is voltak és ospf ben is futottak a core felé.
Ergo az összes SVI-n ment az ospf és az összes link trunk link, minden trunk link Vlan 1-4000-ig engedélyezve.
Az én felfogásom szerint a Core fele menőknél elegendő lett volna egy sima access port vlan xxx ben, mind2 végén egy -egy ip-vel. Miért kell felvinni az STP-t a CORE-ba?Ilyet még nem láttam, azért kérdezem
-
tusi_
addikt
Bevett szokás az, hogy két Distrib 6500-as VSS-ben egy Core eszközhöz nem routed porton, hanem Vlanon csatlakozik?
-
tusi_
addikt
Radware-ről van valakinek tudomása, esetleg jó doksiai?
-
tusi_
addikt
Félre értések elkerülése végett. A 10Gb-s interfész költsége használható továbbra is, hisz ott marad a használható érték, de ha egy 1Gb-s ról vagy 100Mb-sról akarok, ott már 100-as, 1000-es érték lesz a cost.
-
tusi_
addikt
Csak felelevenítés végett:
Ha csinálok egy track objectet egy valamilyen ip adressre, ip route objectel
track 1 ip route 20.0.0.1 255.255.255.255 metric threshold
thershold metric up X down Yés a szabály:
Route type Metric Resolution
static 10
EIGRP 2560
OSPF 1
ISIS 10
Tehát ennyivel kell osztani a "cost"-ot illtve a comp. metricet.
Tehát eigrp metric 256222/2560 = 100
tehát up 100 down 101
DE:
Ha Ospf alatt megváltoztatom a költséget auto cost ref band 10000, akkor már nem tudom meghatározni az up/down értékeket. Vagy igen? Hogyan?
(0-255)
-
tusi_
addikt
válasz
suomalainen #7131 üzenetére
Én csak néztem, mint bornyú az új kapura a Qos könyv alatt, aztán néztem Jerremytől pár videót és egyből érthető. Pasik vizuálisak.
-
tusi_
addikt
Akárhány videót akarok megnézni a youtube-on Qos témában, mindig valami iszonyat akcentusú emberke/leányka ad elő, úgy, hogy egy kukkot nem értek belőle
-
tusi_
addikt
válasz
Gesztiboy #7120 üzenetére
Épp ez a baj, hogy ez nem akar menni. Ha esetemben az ASA mögötti gép pingel, akkor nem megy a ping, de ha a másik oldalról kezdek el pingelni, akkor egyből megy mind2 oldal.
Ami nem szerencsés, mert ha hosszú ideig nincs forgalom a tunnelben és egy az ASA mögött ülő emberke kezdené használni, akkor nem jön fel a tunnel, mindaddig, amíg a szemközti oldal nem csinál valami forgalmat.
R-go fel kell hívnom ott valakit, hogy hé Kumpel nyomjál már egy pinget, mert lebomlott a vpn tunnel. -
tusi_
addikt
Akkor pontosítok. Nem az asaról pingeltem, mert az ASA-n nincs source parancs, ha meg csak sima ping, akkor nem arról az interfészről indítja, ami benne van a crypto ACL-ben, persze a tunnel sem épül fel. Ha csak simán az ASA-ról pingelnék akkor a sh cry isa sa nem mutatna semmit. Az én felfogásom szerint feljött a tunnel, mert volt interresting traffic, az ipsec sa számolta is a titkosított csomagokat, csak a épp a ping mutatta, hogy idő tullépés van. ASA mögötti gépről ment - mgmt interfészről, ami benne van a crypto aclben és a zero natban is - , router mögötti gépre. A fura, hogy folyamatos pinget nyomtam a mgmt gépről a router mögötti gépre ás amint onnan is vissza pingeltem, egyből megindult a ping a mgmt gépről is. Az ASA-n a sh cry isa sa parancsra azt adja ki, hogy MN_ACTIVE és hogy responder. Gondolom ez a baj, hogy , de hogy lehet initiatorra átlapcsolni?
2. Ha QOS szerválok egy interfészre, a szomszédos eszközökön már csak simán be kell kapcsolni a qos-t és a csomagban kapott adatok alapján végre hajtja a priorizálást? Vagy ott is kell valamit még heggeszteni?
Qos-t most kezdtem, kezdő vagyok benne...
-
tusi_
addikt
Gratula Gesztiboy
Ugyan Jerry már rég nem járt itt, hátha csak egy kérdésre vár
Ugye a site2site tunnel csak épül fel, ha van érdekes csomag. Namost 1 órája pingelem az ASA-ról a tunnel endpoint routert és nuku. Pingelek egyet a routerről és már megy is a cucc
Az érdekes, hogy a sh cry isa sa mutatja, hogy a tunnel active, a sh cry ips sa pedig, hogy mennyi csomag let de/encryptálva. NAT 0 megy mindkettőn, matcek rajta, ahogy kell. WTF ?
FecoGee: én se nem
-
tusi_
addikt
Tanácsot kérnék.
2811-es router net felé, a speedtest.net szerint alig 20Mb/s a sebesség. A CIR 32Mb/s, az otthoni gagyi SOHO kinyomja a 32-t.
ZBFW, SVI-ken alap ACL, NAT, Eigrp és ennyi. Azt tudom, hogy a 100Mb/s csak megadott érték és ha fut plusz extra, akkor ez kevesebb, na de ennyire?
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #7091 üzenetére
En csak egyszeruen ertelmet nem latom annak, hogy legyen egy CCIE papirom, holott a tapasztalatom sehol. Az, hogy egy topologiat felhuzok a labor alapjan az nulla. Azt hiszem a Te bloggodon irta valaki a traffic shaping resznel, hogy ha valaki meglat egy CCIE labor alapjan felhuzott halot egy mukodo kornyezetben, az jobb, ha menekul.
A tapasztalat azert is fontos, mert a vizsga elso resze az TSHOOT, es itt mar nam a CCNP szintu tshoot van, hanem komoly. Itt nem lehet szerintem a sima ping, traceroute parancsokkal ledaralni a vizsgat, komolyabb felkeszultseg , tapasztalat szukseges. Amugy meg sok olyan dolog van benne, amit igazabol ritkan, vagy soha nem fox felhasznalni. Gondolok itt multicastra, vagy FR-re. Multicast lehet, hogy lesz, ha egy ISP nel vagy es TV-t szolgaltattok, vagy konferencia hivasokat aliitotok be, de normal esetben nem talalkozol vele.Ha R/S srac vagy, ZBFW-re sem lesz szukseged, amit meg a vizsgara megtanulsz, az keves, hogy egy igazi vedelmet nyujtani tudj. En is felhuzok egy ZBFW-t, de egy syn attack elleni vedekezes, hogy hany halbconnection utan bontsa a kapcsolatot, vagy melyik application layer parancsra - get, delete.... - reseteljen, vagy droppoljon az mar komolyabb tudast es tapasztalatot igenyel. Ez persze csak az en velemenyem, en igy latom.
Ha nem leszek soha CCIE, nem nagyon razna meg, viszont CCNP vel es tobb ev tapasztalattal siman elvagy. Itt nem nagyon lattam meg olyan hirdetest, hogy CCIE-t kerestek volna. Most jelentketem egy olyanra, ahol CCNP/CCIE volt a kiiras, megvolt a telefonos interjues nagyon jol sikerult, holott a tudasom kozel sem CCIE szintu. A hirdetesek legtobbjeben nem is kerik a viszgat, ha igen es ervenyest kernek, az tuti a Cisco-s bonuszra hajt, nem az igazi tudasra. Jelenleg tobbre ertekelem a tobb eves dinamikus tapasztalatot - minden nap csinalsz valami fontosat, komoly dolgot - mint a CCNP certet.
-
tusi_
addikt
CCIE hez en meg nagyon keves vagyok. Majd 5-6 ev mulva, ha addig sikerul nagy tapasztalatot szerezni igazi porgos melohelyen, ahol nemcsak portokat kacsolgatsz le-fel, akkor azt mondom neki megyek. De ha nem, akkor sem leszek elkeseredve. Ahogy Crock mondta egyszer, olyan emberek dolgoznak nala, akiknek megvan az a megfelelo tudas, hogy ne keljen papirral bizonygatniuk.
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #7085 üzenetére
Meg van 2 ev egy hetem a recertig, van idom agyalni. VRF megy, VSS-el napi kapcsolatom van - VSB nalunk - nem szakadok meg
De azert kicsi bosszant, hogy mar egy ev elment.. -
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #7081 üzenetére
Szuper. CCNP hoasszabitasra nem elég a sima TSHOOT, meg kell tanulnom új dolgokat is. Ami nem gaz, "verprofi vagyok" VRF Lite-ban, de akkor is bosszant
Az uj CCNP-nek uj szama van. Ez is hosszabitja a regi vizsgam, vagy mert uj dolgok vannak benne, mind a 3-t le kell tennem?
-
tusi_
addikt
válasz
Hedgehanter #7075 üzenetére
En nem a rossz IP miatt gondoltam a PARPot. Nalunk mindennapos, hogy valaki a szobában felkonfigol egy AP-t, amikor berakom a helyére, - másik VLAN - akkor a rossz lanbol kap IP-t. DHCP szerverben törölni kell, reboot és kapja a rendes ip-t.
Amiatt gondoltam a proxy arpot, mert mint írtad mozogni is tudsz vele. Namost ha másik vlanbol kap IP-t, akkor másik GW-t is kap, ami az adott Vlanban nem LEHET jo. Viszont, ha subnet maskok úgy vannak megadva és a routeren megy a PARP, akkor átkapcsolja a csomagot. De ezek szerint nem. Következő tippem, hogy lehet éppen akár bármi más is
-
tusi_
addikt
válasz
Hedgehanter #7060 üzenetére
Proxy Arp esetleg?
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #7034 üzenetére
Ennyire lojalis azert ne legyel
Ha kifizetik es nem kotnek oda meg par evre, akkor hajra. Ha meg maradni szeretnel, akkor meg jo is.
Vesziteni nem vesztesz vele, csak a piaci erteked no. Max kevesebb sort ihatsz, mert hulye papirokra koltotted az arat -
tusi_
addikt
Hogy megtörjem a csendet:
Ez csak GNS3, vagy ilyen az ASA?
Nem sok értelmét látom továbbra is szenvedni GNS3-ban, semmi nem úgy megy, ahogy kéneElméletben megy a ping, packet tracer mutatja, hogy ok, a nat fordít, de nem megy a ping r1-2-3-on.
Trunkban vannak, ha ez számít.....icmp engedélyezve global policyban, telnet viszont megy.
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #6958 üzenetére
Ismerős érzés a csalódás, amikor azt hiszed, hogy jól ment valami, kapod a visszajelzéseket és aztán jön a pofára esés.
Ma nagyot csalódtam, leírom, mert hasonlít is a Te esetedre, meg mert ki kell írnom magamból.Áprilisban felhívtak egy helyről, ahova pályáztam, hogy szeretnének egy telefonos interjút összehozni. Ok, 1 hónappal későbbre kaptam időpontot !!!!!!!
Lemegy az interjú májusban, tök jó, pár nap múlva kapom a visszajelzést, hogy bemutatnak a cégnél. (Itt először a munkaközvetítővel kell tárgyalni, aztán mehetsz a "munkaadóhoz")Bemutattak, ok, kapok időpontot egy hónappal későbbre!!!!!!!! Leutazom, 3,5 óra oda, 5.5 vissza (Armstadtnál kib...k minket a pusztába egy baleset miatt, semmi bejelentés, hogy mikor, merre mehetünk tovább Erfurtba.. Deutsche Bahn
)
Az interjú nagyon jól ment, a munka közvetítő elkísért és szerinte nagyon ritka az ilyen jól sikerült interjú, nagyon jó érzései vannak. A cég IT feje közvetlen közvetítést kér, ami azt jelenti, hogy egyből oda kerülök, nem a közvetítő cég alkalmazásába...
Erre ma hívnak, hogy sajnos anyagi okokból belső átszervezéssel oldják meg a dolgot, ennek ellenére a hirdetés még fenn van
Nehéz az ilyet megemészteni, de sajnos ez itt nagyon jellemző, el kell fogadni és nem feladni. Mondom én, aki most a 3 sörömet tolom le.
Egészségünkre
-
tusi_
addikt
masfel eve idegesitett a Pvlan konfig, hogy milyen bonyolult es nem tudtam kigyakorolni a vizsga elott, mostmeg amikor az ember bekonfigolja, kiderul, hogy egyszeru mint a faek
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #6850 üzenetére
"Ez megdőlni látszik. Server VTPv2, SECURE domain-névvel, Transparent VTPv2, namajdenmegmutatomavilagnak domain-névvel úgy nem frissíti le a klienst, ami rajta lóg vtpv2-vel és SECURE domain-névvel, mint a huzat."
(Csak akkor, ha a transparens switch domain neve NULL.) !!!!!!!!!
2 külön Domain közé lehetne betenni, de olvasat alapján nem használják.
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #6848 üzenetére
Nagyon nem.
A transzparens switch nem frissíti be az adatbázisát, de tovább küldi a kapott vtp cuccokat.
Vtp v2 a token ring támogatás mellett , még elméletben a frissítéseket illetően annyi van, hogy nem veszi figyelembe a vtp domain neveket.
(Csak akkor, ha a transparens switch domain neve NULL.)Teszteld ki, mert a ciscos leírások is nagyon félre vezetőek....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- LEGO klub
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- LG OLED 65 C1 4K 164cm 120Hz
- Samsung Galaxy S25 Ultra 12/256Gb-szinte új-2028.05.05-ig garanciás
- Eladó ASUS Phoenix GTX 1660 OC 6GB (PH-GTX1660-O6G)
- Új INTEL LAMINAR RM1 (LGA1700/1851) nullperces, rézmagos hűtők! GAR/SZÁMLA! A LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged