Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Vivo V70 – a stílus érték?
Új hozzászólás Aktív témák
-
modflow
veterán
Nos, próbálgattam a maskot.
1. Beleköpés: Kicsit később, mint alap esetben, de párásodik.
2. Decathlon-ban vett paramentesítő gél: Kicsit később, mint alap esetben, de párásodik.És mindez 5-6 perc után elkezd a lencse valahol párásodni.
Ez nem jó így.
Mit kellene tennem?
A maszk: Mares SCUBA maszk - TROPICAL Fekete
-
Bestspiler7
tag
-
Kristof_94
nagyúr
Köszi!
Elvileg visszaveszik ha nem jó, szóval akkor ez lesz!Érdemes hozzá új pipát venni vagy vegyem le a régiről és tegyem át? Ezek vannak elvileg.
Köszönöm a türelmes hozzáállást!

-
Sanyabá
senior tag
Szerintem akkor valami félreértés van. Konkrétan én arra írtam a ferdítést, hogy nem írták le hogy összekötözött kézzel , és teljesen leszedált , szinte öntudatlan állapotban hozták ki a gyerekeket.
Minap láttam Czakó László riportját is , melyben pont erről a helyzetről beszélt, és helyén valónak találta ezt a mentési technikát. -
Yushchenko
őstag
Köszönöm a válaszokat!
Nekem egy búvár instruktor ajánlotta a helyet, aki egy hónapot volt ott. Azt mondta Gilit mindenki ismeri, és szerinte nem akkora nagy szám búvárkodás tekintetében, ez a rész jobb.
Mi is ketté fogjuk osztani az ottlétünket és a fele időt Ubudban töltjük, és a te általad leírt módszerrel körbenézünk. -
t72killer
titán
+ #3540: pontosan, "4 csillag" elve alapján működünk, és a kis AOWD-met csak egy csillagnak számítják be, mert nincs benne kötelező mentőgyakorlat. Ergo csak 3csillagossal merülhetek, ami gáz, mert a kb 20tagú bandában 3 embernek van, 1*-os meg egy csomó, ergo nehéz társat fogni.
Rescue-only PADI-s tagtárs nincs, tapasztalt DM van, akit nagykegyesen elismertek ***-nak. PADI/SSI-s klub a közelben, akik merülnek is, nincs, úgyh az ő szabályaik szerint fogok játszani, azaz vagy szerzek egy CMAS minősítést, lehetőleg feljebb, mint az aktuális szintem - h vmi értelme is legyen - vagy olyan PADI-s szintet, amit rendesen elismernek.
-
F-ECT$
titán
Valami ilyesmi van a szabályzatban:
b/ KÉTCSILLAGOS BÚVÁR
A kétcsillagos búvár olyan búvár, aki középfokú elméleti és az ehhez szükséges gyakorlati ismeretekkel rendelkezik, van már az előírásoknak megfelelő nyíltvízi merülési tapasztalata, és késznek tekinthető arra, hogy másik, legalább kétcsillagos vagy magasabb minősítésű búvár társaságában merüléseket hajtson végre. A kétcsillagos búvárnak még nincs elegendő gyakorlata ahhoz, hogy egycsillagos búvárokat vezessen nyíltvízi merülések során.(Ez régi, de gondolom alapvetően nem változott.)
-
t72killer
titán
Félreértesz, senkit nem akarok becsapni, egyszerűen a következő szintet keresem - AOWD-vel uis csak bébiszitterrel engednek víz alá a klubomban, rescue az alap, CMAS***-gal pedig mehetnék CMAS*-os buddyval is (CMAS-re vannak nagyon rákattanva). "Dolgozni" nemigen készülök búvárként, kétlem, h családot lehetne eltartani tisztán búvároktatásból, úgyh a *** szint nekem egyelőre bőven elég.
Az AOWD-t meg kb 120 merüléssel és 2 évvel ezelőtt szereztem, nem rögtön ugranék a "mélyvízbe".
Az "anyag" mennyisége, kurzus hossza pedig azért számít, mert egyhuzamban nincs 2hétnél hosszabb szabim, ráadásul az összes 5hétnyi szabimat se tudom búvárkodással tölteni. Simán lehet 2 hét képzés és a klubbal 7végente lehet gyakorolni, kártyának/szintnek megfelelően.
-
Sanyabá
senior tag
Nekem van 18- 20 éves maszkom is. Pedig akkor még nem is búvárkodtam.
deedee: nyilván függ attól hogy hol használod. Ha uszodában , akkor 4-5 év, és ellehet dobni. Ezt oktató cimborámtól tudom. Ha évente merülsz tengerben 20-30 alkalommal , akkor 7-10-ig is jó lehet. Ha meg csak itthon édes vizben. akkor passz.
-
Ferdzsoo
addikt
270k volt a repjegy.
Amikor mi foglaltuk akkor pedig 1960USD volt a részvételi díj.
Mindent összeadva kb egy egyiptomi szafari duplájánál csak valamivel több.
Csak azt nem szabad elfelejteni hogy az egyiptomi szafari 1 hetes, ez pedig 2,5.
Szóval ha az ár/nyaralási időt nézzük akkor már a szafarinak is a 2,5 szeresével kell számolnod, aminél ennek a túrának az ára nem is több.
Emiatt döntöttünk mi ezmellett. Az igaz hogy merülésszámot tekintve ez kevesebb, mert míg 2,5 szafarin lenne 50 merülés, addig itt csak 20 lesz. De azt isfigyelembe kell venni hogy a fülöp szigetek nem egy vörös tenger lesz.
Illetve nem a szomszédba ugrasz le, hanem a föld másik oldalára mész. Nekünk az is vonzó volt hogy itt lesz totál nem búváros program is, nemis egy, szóval ez inkább egy búvárkodással összekötött nyaralás. Ahol megismerkedhetsz egy picit talán az ázsiai kultúrával is.
Figyelni kell picit az arányokat is, és máris rájön az ember hogy nem is olyan drága mint az elsőre látszik...
-
Ferdzsoo
addikt
-
Füge007
senior tag
-
Sanyabá
senior tag
Én 48 vagyok,én is 2007-ben kezdtem, kb, 100 merülésem van többnyire naplózottak.
Adrián vagy 10-et merültem KRK,sziget és környéke, ezek sziklafal voltak merülések,Silo-nál roncs merülések 35-43 mélyek voltak,de elég is volt,az Adriából. A többi Vörös-tenger,itthon meg Nyékládháza, bányató. Ide havonta 2-3 szor megyünk,mivel már legálisan nem lehet merülni.Méltányolom a hsz,-od,és nem kioktatásnak vettem , ha nem a jóakaratod jeleként!
Meg mint mondottam volt, ebben egyetértek is veled ! -
Sanyabá
senior tag
No erről az életkor dologról van egy pár sztorim, felelőtlenek, vakmerőek,a megbeszélteket sokszor nem tartják be.
Ha valaki egészséges , a teste megfelelően karban van tartva ,nem viseli meg jobban egy merülés mint egy fiatalabbét.
A gyakorlati készségről, találkoztam olyannal aki 10 egy néhány méterről fel ment maszkot űriteni sok-sok merüléssel a háta mögött. Én 18m-ről társlélegeztetéssel hoztam fel 18 éves srácot.Az meg tényleg igaz,ha baj van elsőnek a kártyát és a computert nézik meg.
Na jó,amint lehetőségem lesz meg szerzem AOWD kártyát,lehet már a következő szafarin.
Neked mid van,és mennyi merülés? -
Ferdzsoo
addikt
Öreg motorosok mondták, évekkel ezelőtt, volt olyan hogy amikor kikötött a hajó a parti örség megnézte az igazolványokat és a computereket, aztán ahol nem stimmelt az igazolványhoz megengedett mélység, meg aki 40 alá csúszott azt 2 évre eltiltották az adott országban a merüléstől.
Manapság már ilyen nincs, de korábban ezt elég komolyan vették. -
Sanyabá
senior tag
Teljesen igazad van szinte mindenben, és majd nem egyetértek is.
Ha 20-30 éves lennék, valószínűleg más kép látnám a dolgokat de közel az 50-hez már higgadtabb
az ember,és gyakorlatban válik el mit is tud, és mire képes.
Elméletileg nyilván nem tudok annyit,de gyakorlatban AOWD szintet hozom ( az eddig együtt merült divemasterek szerint) szóval a kártya egy dolog.
De mit ér a kártya, tudás nélkül?
Meg aztán van olyan ismerősöm aki szintén Scubad. és több merülése van,jég alá ,barlangba,magaslati tóban, mint nekem. Minket ilyen téren nem érdekel a papír. -
Sanyabá
senior tag
-
Füge007
senior tag
Tapasztalatlan merülőtársakat állandó figyelem alatt kell tartani, bárhol is vagyunk. A bányatavaknak is van értelme, roncsmerülés gyakorlásához elsőrangú. Inkább ott érezze a "trutyiban" való úszást, mint egy felkavart roncsban. Persze itt nem a merülés szépsége a lényeg, hanem érezni azt amikor 30 cm vagy annyi sincs a látótávolság a felkavart iszap miatt.
A lényeg a történetben, végig kell járni a szamárlétrát. Ami idő, pénz, és energia, apró megfontolt lépésekkel haladni előre, még akkor is ha valaki csak hobbiként űzi ezt a sportot! A másik megtartani az egészséges félelemérzetet, ha az nincs nem szabad többet merülni, mert ott előbb vagy utóbb átlépik a határt, és onnan csak keveseknek van visszaút.
-
Ferdzsoo
addikt
Igen szinte az összes barlangosat megmerültük St. John's-on, volt Dangerous Reef, St John's Caves, Claudio és azt hiszem a Shaab Malahey is ilyen volt. Nekem iszonyatosan bejöttek ezek a félzárt barlangrendszerek, totál élvezet. Teljesen más élővilága van mint a többinek.
A pörölyös történet meg vicces volt, ott volt kb 20-25 m-en belül mind a 4 csapat a hajórol, ki 5 percel előbb ki 5 percel később merült, de még lent voltunk 35-40m-en, mindenki szép lassan indulna felfele mert elfogyott a nodeco, erre megjelenik 3 pöröly, nah persze senki sem indult el felfele, inkább még besüllyedtek
, hát azt a computer csipogás kavalkádot ami ott volt 1 percen belül 30 búvárnak, az nem volt gyenge.
Utána meg ott dekóztunk 5m-en 30-an, mert mindenki be-becsúszott 1-2 percel. 
-
MaciG
addikt
Ez is igaz. Bár első tengerparti nyaralásomnál (nem tudtam mire számítsak), egy sima mezei úszószemüveggel és egy kint vásárolt műanyag pipával snoriztam, és nem ment az orromba a víz, csak a szemüveg szorította nagyon a szemem

Füge007: Kérdés az ,hogy akkor megmarad-e rajta páramentesítő réteg.
-
deedee
őstag
átjött a mondanivalód...értem a lényeget
csak azt hagytam ki a korábbi hsz-ből,hogy ha elviszem egyiptomba az asszonyt,akkor napi egy merülés délelőtt és a többi időt vele töltöm.tehát nem szafari lenne,csak síma szállodás buli
aztán másodszorra már mehetek egyedül akár szafarira is,de első alkalommal együtt lenne az igazi

ja...fél szemmel olvasta a hsz-eket és bíztat,hogy menjek nyugodtan....

na ez az igazi szerelem...

-
F-ECT$
titán
A búvárkodás + nyaralás kombóra javaslom, hogy a párod mellé találj valakit, aki szintén nem merül, mert különben morcos lesz a sok távollét miatt

Nekem egyelőre január végéig van melóm, így azt hiszem az idei év is száraz lesz
Ha meg véletlenül sikerülne új állást találni, akkor sem nagyon lesz időm, mert egyetemre is járok, így max július-augusztusban érek igazán rá, akkor meg "családos" nyaralást kellene beiktatni... -
F-ECT$
titán
Igen: Horvátország csalódás a Vörös tenger után. Persze ott is vannak szép helyek, de míg a Vörösön azt se tudod, hogy hova nézz, addig az Adrián sokszor keresni kell a témát.
Görögországról nem sok jót hallottam, talán 1-1 hely akad, Portugália pedig fekete folt nekem, de gondolom nem véletlen, hogy túl sok túra nem indul oda.
Spanyolországban ajánlanám a Medes szigeteket, mivel 25 éve védett terület, így gazdag az élővilága, viszont ott csak palackkal lehet merülni.
-
F-ECT$
titán
Megértelek, és végülis már nagyjából leírták azt, amire én is gondoltam.
A UEF úgy működik, hogy OWD -> AOWD -> Specialitások. Viszont vannak olyan szervezetek, ahol az AOWD előfeltétele, hogy legyenek specialitásaid. (Igen, és az is vicces, hogy valahol specialtiásnak mondják a hajóról merülést, mikor ennek az alap tanfolyam részét kellene képeznie.)
Szerintem is igazi specialtiás tanfolyamot (ami kártyát is ad), csak az aowd és minimum 20-30 merülés után érdemes csinálni, mert amíg a merülés nem megy "csukott szemmel", addig fölösleges újabb dolgokkal terhelnie magát az embernek.
-
Peetry
senior tag
az SSI-t nem ismerem, nekem PADI AOWD kártyám van, ott is hasonló volt a megszerzés menete. 5 specialitásból kellett választani, de ez nem azt jelenti hogy megszerzem az 5 specialitást, hanem mindegyiknek az alapjaival megismerkedem, elméletben és gyakorlatban, meg mindegyikre csinálok egy merülést. Pl én válaszottam a roncsmerülést, ami annyit jelentett, hogy átbeszéltük mire kell figyelni, milyen felszerelés kell (pl köteleket kihagytuk), és megnéztünk egy roncsot kívülről. Ez nem jelenti hogy van roncsmerülő specem, és nem is csinálhatok behatolásos roncsmerülést, gyakorlatilag annyi hogy OWD-ként 18 feletti roncsokat nézegethettem kívülről mostmár a 18 alattiakat is. A mély is annyi, hogy csináltunk egy 33 méteres merülést, kicsit beszélgettünk a gázmérgezésekről meg a dekós merülésről, de nem csinálhatok dekós merülést. Szóval ez kb annyira jó, hogy kicsit több elmélet mint az OWD, kicsit több gyakorlat, de alényeg hogy amit eddig is tudtam azt jobban alkalmazzam. Lebegést mi is sokat gyakoroltuk, meg volt tájolás is.
Alapvetően én is úgy gondolom hogy AOWD-t azért kellő (tengeri) merülésszám után érdemes. -
F-ECT$
titán
Senkinek sem szokta promótálni, nem tudom, hogy miért. Mert az, hogy a hasított uszonyt nem ajánlja, abban (szerintem) az is benne van, hogy ők nem árulnak ilyet.
Viszont ilyet árulnak, és összesen még emberről tudok, aki szintén vett, és ő is meg van vele elégedve. Attila egyébként pont fázós, nem is értem, hogy magának miért nem vesz. (Mondjuk mostanában szárazruhában tolja, ahhoz nem ilyen kell.)
-
F-ECT$
titán
Nekem ilyenem van, ilyesmi csizmával. (A csizmám Seac Sub, de ugyanilyen vastagtalpú.) Szerintem a linkelt zokni minden csizmában elfér. A ruhát felhúzni is könnyebb vele, mint sima lábra.
Btw a kesztyűm ilyen, igaz nem olyan meleg, viszont sokkal jobban érzem benne a műszereket, kapcsokat, csatokat, stb tapintással, mint pl egy 5-ös kesztyűben.
-
Krynn
csendes tag
Hello!
Most jöttünk meg Gyékényesről, elég jól sikerült. Szerencsére az idő se volt olyan rossz mint előrejelezték. Csütörtök bomba idő, és elég jó látás volt. Föntről látni lehetett a gyakorlőtrepnit. A péntek az borús és szeles, de az eső egyész hétvégén elkerült. Aztán szombatra már javult az idő, de a látás meg romlott, köszönhetően a majd 20 búvárnak ki lent volt. Ha még nem beszéltél volna az ismerőseiddel, akkor jelentem mindenki sikeres vizsgát tett, és átlagon felüliek voltak, ahogy hallottam.
Egy elég vicces sztorim volt az egyik merülésnél, illetve csak utána derült ki. " Elkezdjük az egyik merülést pár perc és telik a maszk vízzel, ürítem, de megeint telik pár perc múlva. Nem értem mi a gond, mert bajszom levágva, tehát ott nem folyhat. A másik érdekesség számomra, hogy egy idő után az orrom alatt szokott nyomni a maszk, de most a homlokomnál szorít rendesen. Leveszem-visszaveszem üritek, de csak nem jó. Mivel annyira nem vészes végigcsináljuk a merülést. Kimegyek mondom barátnőmnek, valami gebasz van a maszkommal mert folyton folyik. Nézzük, kiderül, hogy az az ő maszkja, nem az enyém. Ez eddig ugye semmi extra, mással is megeseik, csakhogy az ő maszkja,1.5 és -3.5-ös dioptriás lenycsével van felszerelve, és ezt nem vettem észre a 67 perces merülés alatt, pedig a szememnek semmi baja
"
A tóban egyébként nem nagy halválasztékot találtunk. Naphal, és sügér dögivel, az éjszakain egy törpeharcsa, illetve az egyik trepni alatt egy nagyon nagy ponty, meg arrébb kér kisebb. Valamint rengeteg rák, több száz. Az édesvizi medúzák sjanos még nem jelentek meg, pedig tavaly ilyenkor már voltak. Talán ha melegebb lesz a víz majd lesznek. Az alsó határon 13-14 C fok volt a víz.
Hogy a kérdésre is válaszoljak, még elég kezdő vagyok. Úgyhogy nem is biztos osztogathatnék itt tanácsokat. Jövő héten lesz egy éve, hogy az owd-m meglett. Azóta már haladom is megvan. Most hétvégén meg megmerültem az első "roncsomat" be és átúsztam az éjszakai merülésen a barkaszon. Hát vezetőkötélre azért itt nem volt szükség
Azóta 33 merülésem van, de az év végére a célom, hogy meglegyen a száz. Ebből össz-visz 2 tengeri van egyenlőre, de júli-31 és aug 7 között megyek Pagra, ott erre még tuti rá jön 12-15, és ha úgy lesz pénzem még szeptember végén is megyek oda egy 4 napra 6 merülésre.
Üdv. -
Krynn
csendes tag
Hát sajnos az eddigi hétvégék 2/3-án rossz idő volt, mióta lehet merülni. Ha mindig a jó időre várnék, kb. merülhettem volna kétszer. Szóval engem már nem tántorít el az idő, persze azért mindig felkúrom magam rajta kicsit, hogy megint rossz idő lesz, míg most meg hétágra süt a nap.Jelen esetbe kedd-csütörtök, és hétvégére elromlik.

-
Krynn
csendes tag
Na! Én is megyek ezen a hétvégén másodmagammal Gyékényesre. Mi már lent leszünk csütörtökön, Attilláék (aquanauta) meg pénteken jönnek a haladó csoporttal. Meg talán lesz egy owd-s is.
A mentőbúvárit én is le akarom tenni, de sajna anyagi vonzata miatt majd csak jövőre, illetve addig még a kondimat is jobban összerakom
-
-
F-ECT$
titán
Ja, érdemes figyelni az akciókat, néha egészen jókat ki lehet fogni.
Kicsit más, de részben ide is tartozik: tegnap olvastam, hogy egy átlagos ember (a "fejlett világban") havonta ~60 dolcsit költ a hobbijára, ez éves szinten kb 140e Ft. Ha azt számolom, hogy mennyibe kerül egy merülés annak, akinek semmi cucca nincs, akkor ez kb 6-8e Ft-ra jön ki cucc bérléssel együtt. Ez kb évi 18-23 merülést jelent. Hogy ebből mit is akarok kihozni? Azt nem tudom, csak úgy eszembe jutott.
-
F-ECT$
titán
Nekem eléggé passzentos a 7-es ruhám, szerintem igazi kínszenvedés lenne aláhúzni a shortyt. De egyébként sem láttam még sehol, hogy a shorty került volna alulra.
Nemo-ról még annyit, hogy ha jól tudom, akkor nem is vihetsz saját cuccot, mert féltik a vízminőséget, szóval csak bérelt cuccal lehet merülni. (Talán ABC-t vihetsz.)
-
Peetry
senior tag
Az alá-fölé vevésről egyszer talán még DC-n olvastam vmit, hogy miért úgy van, de sajnos nem emlékszem már rá, csak annyira hogy van valami gyakorlati haszna is, nem csak megszokás.
Én ha most vennék ruhát, 5ös félszárazat vennék. Ízlések és pofonok. Szerintem amíg csak medencében merült a kolléga kár pörögni rajta, hogy milyen ruha kellene. Adrián úgyis megtapasztalja, hogy mi neki a kényelmes/nem kényelmes.
-
Peetry
senior tag
én egyszer voltam egyiptomban saját cucc nélkül, akkor ottkint béreltük. Igaz az nem itthoni bázison keresztül ment, hanem utazási irodán keresztül, a búvárkodás részét meg kint intéztünk mindent.
Ősök voltak még1szer dahabban itthoni szervezéssel, de azt nem tudom akkor vitték-e a bérelt motyót.Lehet ebben igazad van, szerencsére ilyen téren annyira nem vagyok tapasztalt.
-
F-ECT$
titán
Ok, majd élőben. Annyit azért hozzátennék, hogy az egyiptomi búvároknak néha köd száll az agyukra. (Nem általánosítás, de hallottam 3-4 hajmeresztő sztorit.) Pl elsüllyedt egy búvárhajó, rögtön ment oda a többi elhozni a még használható cuccokat. A hajó 100 m mélyen volt, a DM fogott egy 12-es levegős palackot, aztán hajde. Nem jött vissza.
-
F-ECT$
titán
Sok tapasztalt búvár halt meg mostanában, de ők rendszerint barlangit / mélyet merültek és/vagy még újralélegzőt is használtak. Ezzel eléggé a határon mozognak, és néha nincs visszaút.
Minden baleset más, nehéz általánosítani (és talán nem is kell), de én azt tapasztalom, hogy AOWD szint és 20+ merülés után kezdenek el az arra hajlamosak nagyzolni és vagánykodni. Lehet, hogy szerencsém volt, de az 500+ merüléssel rendelkezőkkel sokkal kevesebb probléma van, mint az előbbi csoportba tartozókkal.
-
Peetry
senior tag
jó eséllyel partról fog bemenni, és véd a kő, süni, tüskés jószágok, stb ellen, mivel keménytalpú. Nekem búvárkodáshoz van, de sznorizáshoz is használom, és határozottan jó. Csak mivel 5mm-es csizma, ezért felnyomja a lábam, így a felszínen csapkodok, legalábbis erősen koncentrálni kell. Ezért mondtam, hogy vmi olyan papucs kell aminek az anyaga vékony, gumitalpú, és van uszonykiképzése.
-
F-ECT$
titán
Ha kraftxld mégis búvárkodni szeretne, arra is van 2 lehetőség:
-Intro merülés: Ekkor kb 1 órában elmondják az alapvető dolgokat, majd egy erre képzett búvár kézenfogva levisz 5-10m mélyre. (Egyiptomban voltam ilyenen, ez 5 éve ebéddel, 2 merüléssel kb 70 USD-be került.)-Egy kezdő tanfolyam elvégzése, majd utána merülések: Itt már bonyolultabb a dolog, mert többféle búvár szervezet többféle tanfolyamából lehet választani. Ha ez érdekel, akkor írunk róla többet is, de a lényeg: Open Water Diver legyél, ezt kb minden szervezet így hívja. (Ez azért fontos, mert pl a PADI-nak, ami mellesleg a legnagyobb búárszervezet,van olyan tanfolyama is, hogy Discover Scuba Diving, ami kb semmire sem jó, ha később máshol is szeretnél merülni.) Egy ilyen OWD tanfolyam tisztán 40-50 óra elméletet és gyakorlatot tartalmaz, és kb 300 USD az ára.
Ezt azzal lehet kivédeni, hogy az orrodat befogva fújsz addig amig nem érzed, hogy "kipattanak" a füleid - ezt hívják kiegyenlítésnek.
Annyival egészíteném ki, hogy az orrodat befogva az orrodon kell megpróbálni kifújni a levegőt, és mivel ez nem fog menni, ezért a levegő a dobhártya belső feléhez fog áramlani és ennek a plussz levegőnek a nyomása egyenlíti ki a külső vízoszlop nyomását. Ezt a gyakorlatot lefelé menet szinte folyamatosan kell végezni, mert a víz nyomása is egyre nő. -
Füge007
senior tag
Itt a tanulásra gondolok, ne gerjesszünk felesleges indulatokat, én speciel soha senkit nem néztem le, sőt szívesen segítek bárkivel is merülök. De azt hiszem ezt neked nem kell mondanom. Sajnos ez a tchnikai, nem technikai kérdés általában összecsapásokhoz vezet, nem csak itt de más fórumokon is
.Máshogy látjuk a dolgokat ennyi, de a lényeg ugyanaz a búvárkodás szeretete, és ebben azt hiszem itt mindannyian egyetértünk.
De végülis jó a téma látom, feltámadt a topic a tetszhalott létéből

-
Füge007
senior tag
Persze ez most is megvan, bár jó pár olcsóbb DIR-es cucc is megjelenta piacon. Nekem hagyományos mellényben merülni kinlódás volt, nincs az a pénz hogy ismét olyanban merüljek, nekem sokkal kényelmesenbb egy technikai cucc. Úgy van megtervezve, hogy csak az van rajta ami kell, semmi több. De ami rajta van az bírja a terhelést, a nyúzást. Mivel ezt nem egy irodában, hanem merülők tervezték így maximálisan azt tudja amit mi elvárunk tőlle.
A lényeg ki mit akar, én többet akarok mint az átlag. Nem mondom, hogy nem szép 8 méteren egy koralfal, sok színes halacskával. De nekem más vágyaim is vannak.
-
F-ECT$
titán
Persze, attól hogy valaki megveszi a DIR-nek megfelelő cuccokat, attól még nem lesz jól képzett, és abban is biztos vagyok, hogy a 8000 merüléses egyiptomi guide jobban meg tudja oldani a "szakadt" cuccaiban a vészhelyzetet, mint az itthon képzett 100 merüléses DM a vadi új jacketjében.
Az én oktatóm (6000 körüli merüléssel) pl szintén hobbi cuccokban merül, és nincs gondja a lebegéssel

A "hagyományos" búvárkodásnak azért vannak határai. Pl mint írtam is, hiába tiltott mégis levisznek képzetlen/megfelelő cucc nélküli embereket rázós helyekre. Persze van oktatás vészhelyzetre, de ezek messze nincsenek annyit gyakorolva, amennyit kellenének. Aztán ott a társlélegeztetés problémája: hogy adsz levegőt a Thistlegormban, ahol egymás után libasorban fértek csak el, és 2-3 perc kijutni a roncsból?
Én is hobbi búvárnak tartom magam, mégis beúsztam a Thistlegormba, de tisztában vagyok vele, hogy nem értem el azt a biztonsági szintet, amit egy technikai felszereléssel és tudással rendelkező merülőcsoport esetén el lehetett volna.
-
Füge007
senior tag
Sokszor sok helyen lenézve látom a "hagyományos" búvárkodást a technikaival szemben.
Én nem nézem le, és sok technikai fronton merülő búvár sem, hiszen ők is így kezdték (persze hülyék minden fronton akadnak). Amit mi aggályosnak tartunk ha megnézel egy OWD vagy más tanfolyam anyagát 20 éve vagy régebben ugyanaz, pedig azóta sokminden fejlődött, és a tudásunk is több lett a merülésekkel kapcsolatban is. Én mióta tanulok, azt látom egyre nagyobb az a tudásanyag amit nem tudok. Amint mondtam azért választottam ezt az irányt mert csak technikai búvárként tudom megmerülni azt amit igazán szeretnék megnézni élőben.
-
F-ECT$
titán
A technikai rész nem tudom, hogy mennyire dobja meg, de úgy már gondolom baráti a 200e.
A 150e/220e-s ár a 2 féle túránál az alja, ennél azért egy picit több is lehet, főleg mivel 1-2 apróság nincs benne a túrák árában (vízum, 1 napi kaja, reptérre kijutás, biztosítás, stb.)
Én most ezzel szemezek, a Ras Mohamed már régi álmom, a Cassion sem voltam még, és a Thistlegormot is jó lenne újra látni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- 3D nyomtatás
- Gyúrósok ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen routert?
- Egyre inkább szoftverrel segítene a Core CPU-k teljesítményén az Intel
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Programozás topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- Linux felhasználók OFF topikja
- További aktív témák...
- 27%! LG 86UR76006LC (86") UHD (Active HDR, 60 Hz, Smart TV)
- AKCIÓ! Dell Precision 3571 i7-12700H 16GB 512GB FHD RTX T600 4GB 1 év teljeskörű garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3965
- iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4589
- iking.hu Apple iPhone XR 64GB használt White megkímélt 100% akku 6 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Jó merülést, sok cápát
Főleg, hogy valszeg jobban igénybe veszem a nagy testemmel :S

Ha meg véletlenül sikerülne új állást találni, akkor sem nagyon lesz időm, mert egyetemre is járok, így max július-augusztusban érek igazán rá, akkor meg "családos" nyaralást kellene beiktatni...