Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Közben jó nagyot sz&rt a világpolitika az egyiptomi utaknak, bár hiszti ide vagy oda, lehet bepróbálkozom egy déli úttal - kellemes árakon mérik a repjegyeket (már ami még repül). A magyar szervezésű túrák (ha egyáltalán lehet erről többesszámban beszélni...) mennek rendesen?
-
YikeSS
tag
EZ volt múlt héten kb. 90%-ban az én videoimból vágta össze Attila.
-
t72killer
titán
Egy kis reklám- ha valaki tud olaszul...
-
t72killer
titán
Olvasnivaló, ha valaki nem akar elaludni

(nyugi, mese
) -
Sanyabá
senior tag
Hamár a szórakozás... hát mint ahogy írod SZÓRAKOZÁS
Mert ugye ez szabad idős tevékenység ( én nem ebből élek) és ez nekem tényleg szórakozás. De komolyra fordítva a szót, baráti viszony ápolás, mert akivel az ember többször is merül, azzal idővel barátságba is kerül.
Kikapcsolódás, ha csak egy napra is, aztán maga a merülés. Igaz, nem sok látnivaló van, de már egy-két halacskának is tudunk örülni.Aztán tényleg a gyakorlás, van mikor 1 m a látótávolság, de a társunkat így is szemmel tartjuk. 10 m alatt meg már tényleg sötét van, tehát éjszakai merülésnek is betudható,amit egy kis emelkedéssel kiköszöbűlhetsz lámpa nélkül is.
Nyáron meg merülés után strandolhatsz is.
Ha van időd hetente, kéthetente merülhetsz, nem kell tengerre menned. -
t72killer
titán
válasz
Sanyabá
üzenetére
Szenvedni mondjuk a szomjúsággal szenvednék 1-2 nap hányattatás után az óceán közepén, miután elsodort egy ilyesmi. Ha le van horgonyozva az ember gondolom nem jelent különösebb macerát, csakhát nem az a tipikus tankönyvi eset, amikor oda úszunk, ahova akarunk...
Szép nyugis kép, a tenger is tud ilyen sima lenni

-
t72killer
titán
Navégre megtaláltam a bing cache-ben az infóoldalt, amiből régen a vörösről csipegettem hasznos tudnivalókat. Sajna az oldal eredetiben nem elérhető

Szóval a szélstatisztika nem tűnik vészesnek Februárra, a windfinder se ilyesztett el, úgyh jövőre a családi kassza asszem megússza a nagyobb kifosztást.

-
t72killer
titán
Ha kiöregszik az Olym, én is kompaktra váltok. A nagyérzékelős kompaktok (mint az RX) simán jók, látószög-módosításra meg ott vannak az előtétlencsék.
Más: Burma ebben az évszázadban kimarad az életemből, kis híján bedőltem a marketingnek, a hétvégén már foglalni akartam. - Ill frissebb infó, szépen lebombázzák a gyerekeik megélhetését a helyi halászok

-
t72killer
titán
Fotó: nagybumszli Olympus E-PL5, dupla vakuval és béna kanócokkal -> ezt nagyon áramvonalasítani kell (leginkább kivágni a francba, ha találok egy kisebb összeállítást, ami műxik), macera vele merülni. A videója (szárazon is) béna.
Videó: piciaranyos Hero 4 black wide előtétlencsével - ezt imádom! (nem, nem Michelle Wild, hanem ez) - ezt meg tartani kéne rendesen megtanulni - LCD nélkül jól belőni a látószöget + a színszűrőzésen dolgozni még egy kicsit. Jelenleg a házban lakik egy mélynarancs szűrő, viszont ezen a legkisebb légypiszok meglátszik.
Egyelőre elvagyok ezekkel, a gopro egyszerűsége nagyon megfogott, a legutóbbi Egyiptom-túrán szinte kizárólag csak ezt vittem víz alá. Végre nem "fotós" voltam, hanem búvár.
-
t72killer
titán
komoly. Levegőben találtam ilyet anno vitorlázógéppel, tarlótűz felett
Inkább valami centrifugás program.Visszatérve: vörösön (dél-Egyiptom) járt esetleg valaki Februárban, milyen az időjárás olyankor? Idén Áprilisban a víz jó volt, csak a szél volt kicsit csípős. A drágább túrákat lehet akkorra hagynám, ha végleg összeáll a fotó-videó harmónia a cuccaim közt.
-
t72killer
titán
válasz
Sanyabá
üzenetére
A mélységgel nem volt gond (vízszintes volt az áramlás) - az még slusszpoén, ha le vagy felfelé is cibál, ezekszt a Komodói mosógépben ilyen is van.
-
YikeSS
tag
válasz
t72killer
üzenetére
A hosszabb video-t én vettem fel, de nem én vágtam össze. Egy Sony RX100 III-al készült, vörös szűrővel, lámpák nélkül (kivéve az éjszakai).
Teljesen más felfogást igényel ez a fajta áramlatos merülés. Itt esélyed sincs az áramlattal szemben közlekedni, de nem is kell. Mindent mindig úgy terveznek meg, hogy erre ne legyen szükség (kivéve mikor elszúrják
, de ilyenkor kb. annyi is a merülésnek, mert mint mondtam nem lehet szembe menni vele, csak kb. kijönni...).
Gyakorlatilag arról szól az egész, hogy adott pontra le kell menni, ez általában egy csatorna bejárata két reef között, ott lekampózni/lekapaszkodni, és a brutál áramlásban nézelődni 1 helyben. A cápák meg csak mászkálnak fel-alá. Az egész csapat ott van 1 helyben és nézelődik.
Aztán, ha fogyóban a no-deko idő, mert mindig ez fogy el hamarabb, nem a levegő, mert ugye mozgás sincs, akkor jelzés, és a merülőpárok kettesével, de van hogy az egész banda együtt kiakasztja a kampót és hess a picsába az áramlattal
Közben még lehet kicsit nézelődni, közben szép lassan menni felfele... Aztán közben csak sodródsz, csak sodródsz... olyan sebességgel, hogy először valóban rémisztő, és azt gondolod, hogy sose találnak meg
De mire felérsz ott köröz szinte melletted a doni.
Persze fentiek miatt az ilyen csatorna merülések miatt állandóan bólyázni kell, úgyhogy az ember már azt is vakon és rutinból nyomja a végére...
Meg lehet szokni és nincs vele gond. Volt amikor olyan áramlat volt szemben, ahogy le voltunk kampózva, hogy benyomta a reduktoron a gombot
Szokott rezegni a szánkban a cucc rendesen
Ezek a csatorna merülések. Ami nem ilyen, hanem az atollokon belüli merülés, az sokkal kevésbé áramlatos, cserébe nincsenek is nagy élőlények (kivéve talán a tisztítóállomások/manta-point-ok).
A janiári túrán most rohadt sok cápa volt. A manták pedig 1 órán át köröztek fölöttünk, konkrétan már valóban eluntuk... Csináltam olyan felvételt, hogy 25perc 1ben, ahogy köröz a manta, csak azért állítottam le és indítottam újra, hogy ne legyen túl hosszú a felvétel
-
t72killer
titán
Értem, akkor nem valószínű, h most lesz a Maldív. A szabi már +-1 nap szintjén fix, így nemigazán lehet hajót találni, ez nem St John's

#3470: Jah. végtelen tárcával lenne csónak, csakhát 1 hétért 3k dodó + repjegy + anyámkínja meredek - pláne, h 2hetet szeretnék merülni
. Pénzügyileg egyiptom-szudán lenne nyerő, de ahhoz február korán van. Megnézem, terem-e babér vhol Indonéziában v Bonaire-en (KLM járat van Amszterdamból
), aztán ha nem, akkor marad Burma. -
gonger
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Én Maldívra csak hajóval mennék. Nagyon nagy távokat tettünk meg az egy hetes túra során, a szigetekől biztos van speedboat, de akkor is korlátozottabbak a lehetőségek. Esténként itt-ott megáll a hajó, legalább kétszer kivisznek a szigetekre is, ha azt épp nem szállodának tartják fenn.
-
t72killer
titán
Mindenképp rajta van a listán
Asszem fotózásról áttérek videóra, sokkal jobban átjön a hangulat, ha mozognak a lények
színszűrőt vagy fényeket használtál a színek belövéséhez? Goprónál egyelőre saját fabrikálású narancs szűrőt használok, de vhogy nem az igazi. A fényem meg m@rha nehéz (2x100w Hartenberger cucc), ráadásul nappal nincs sok haszna.
-
t72killer
titán
150 körül járok, nem vagyok már teljesen zöldfülű - bár folyóban/nálamnál erősebb áramlatban nem voltam még.
Nagyon agyalok a célponton, úgy nézem látnivalóban Indonézia (Komodo) jobb lenne, viszont Februárban ott esik. Északabbra Fülöpék érdekesek még, ott viszont elég drágák a hajók. Maldívon (ahol ideális lenne az időjárás) detto - bár ott talán vmelyik szigeten bázisról is ki lehet menni naponta.
-
gonger
senior tag
talán már volt, de úgy érzem most időszerű újra.
nem propagandának szánom, de nekem is jól esik megnézni
idén januárban készültek a Maldívon
egy rövidebb videó
és egy hosszabb -
gonger
senior tag
"Megaztán a nagy áramlásosdi nem tesz jót a láthatóságnak sem"
de az áramlat viszi a kaját, tehát jó eséllyel lesznek nagy vadak is.
Maldívon ezért volt minden merülésen cápa. És a manták ill cetcápa is ott voltak ahol kerestük őket
Persze el lehet veszni, de azért ahhoz tenned is kell. Nem tudom hány merüléssel mennél, mi nem vittünk kampót, csak vékony kesztyűt, azzal is elvoltunk, de tény, hogy kampóval jóval kényelmesebb. -
t72killer
titán
"Az nem nagy áramlás, amit le tudsz győzni uszonnyal." - jaja, tartottam tőle, hogy Maldívon meg ahol oda is írják, h áramlás van, durvább a helyzet. A csónak meg vagy észrevesz, hogy 1km-re kalimpálok, vagy nem... Ha be is szerzek egy rádiót, korántse biztos, hogy a csónakon is van, igaz, a hajón kéne lennie és nem illik kint hagyniuk az embert.
-
t72killer
titán
válasz
Sanyabá
üzenetére
Ja, az más
Egyiptomban volt "szerencsém" durva, de ledolgozható áramláshoz, alig bírtunk haladni. Mondjuk ezt tankönyv szerint, áramlással szembemenve, fenékre lapulva úsztuk végig, visszafelé pedig élveztük a mozit. Különben ja, nem szeretem, ha a víz mozog - főleg, hogy szeretek fotózni. Az meg nem pálya, hogy komponálás közben kivisz a víz a nyílt tengerre
. Megaztán a nagy áramlásosdi nem tesz jót a láthatóságnak sem.Ja, még1 sztori volt, jó is hogy mondod, mert emiatt rendelném is a nagyobb palackot: horváto-ban a sok evickélésben leszívtam a 15L-est és az utolsó pillanatban fogyott ki a lég. Ha nincs az embernek normális társa (szingli túrán mitől lenne...
), akkor ez elég kellemetlen tud lenni, akár övdobásig is fajulhatnak a dolgok. -
Sanyabá
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Mondjuk én konkrétan az áramlásos merülésre reflektáltam volna. A kampós segédeszközre, amivel meg tudsz kapaszkodni a kiálló sziklákban. Sokunk ugye még nem is látott ilyet, s a használatáról , alkalmazásáról még nem is beszéltünk.
Nekem egy barátom részt vett egy ilyen túrán, több száz merüléssel a háta mögött, de még így is voltak életveszélyes helyzetek. Volt pedig előtte egy kis helyzetre való felkészülés, de a gyakorlatban lent, 70%-a bepánikolt mikor a látótávolság lecsökkent egy pár méterre, és óriás erővel el kezdte az áramlat sodorni, és sehol senki a közelben aki esetleg segíteni tudna. -
t72killer
titán
válasz
Sanyabá
üzenetére
Egy dolog aggaszt, ezek a barbárok még mindíg robbantással halásznak. Emellett 3. világbeli elehelyezkedés miatt nem tudom, mi a helyzet a műanyag szeméttel? A probléma valós kiterjedéséről persze a túraszervezők által dominált fórumokon nemigen lehet infót szerezni

Nézegettem Maldívot, de a túrák, amiket eddig láttam az Andamán árak duplájánál jártak, nem mondom, hogy ez a fő szempont, de vhol büdzsében is meg kell húzni a határt.
-
t72killer
titán
válasz
Sanyabá
üzenetére
Mi a gond vele? lenyúlják a kalózok a felszerelést/sz&r a kaja? Esetleg a látnivaló kevesebb a napi 3 kisodort döglött folyami ráknál 1m láthatóság mellett? A scubaboard fórumon elég jókat olvastam - bár ott háttérből operál pár búvárboltos is. A kikötő (Ranong) mondjuk elég szakadtnak tűnik, ez igaz.
-
YikeSS
tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nem kell félni a maldív driftektől. Igaz ugyan, hogy brutális áramlatok tudnak lenni, de mindig tudják a doniban, hogy kb, hol jösz fel, akkor is, amikor lent tök reménytelennek érzed ezt, mert annyit sodródtál

Szóval meg lehet szokni simán... még az asszony is megszokta

-
t72killer
titán
Köszi, könyvjelzőztem őket
viszont közben olyasmit olvastam, hogy a déli szigetecskéket március előtt az erősen szeles-hullámos időjárás miatt nemigen látogatják
alighanem mégis kimarad Szudán ebből a körből, nem akaródzik az időjárással viaskodni. A Maldív drifttől egy kicsit tartok, nem hiszem, h el tudnék úszni a legközelebbi szárazföldig, ha elveszít a csónak
szval nézelődök még.Curaçao-ba látok még reális árú ajánlatokat.
-
gonger
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Redsea Boats
értékesítik az utakat, lehet, hogy azt a hetet ami neked kéne odaadták egy oktatónak, hogy töltse fel. Érdemes rákérdezned Náluk, ha így van, akkor ahhoz az emberhez irányítanak aki tölti a hajót. -
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Sajnos fix, febr. 2-3. hete.
Ahhoz, hogy melegebb legyen a víz, még a szudáni célpontok közül is a délebbieket kell nézni - ill a déli szigetecskék tűnnek érdekesnek búvárszemmel. - ide az egyipomból átruccanó hajók nemigen mennek le.
RedSea = red sea diving safari? Ott nem láttam hajós ajánlatot.
-
t72killer
titán
Dél-Egyiptom mennyire használható Februárban? Úgy tűnik, kapok két hét kimenőt az asszonytól, amit rögtön ki is használnék merülésre.
-
F-ECT$
titán
Kisebb szívóhatás

-
t72killer
titán
válasz
Sanyabá
üzenetére
Fogalmazzunk úgy, hogy túl sok jót meséltem róla és túl sok szép képet mutattam
Érdekli amúgy a dolog+tetszik neki, viszont mások a prioritásai: 1-100.-helyig a gyerkőc, utána ez-az, majd 120. hely környékén a vízivilág - nálam uez: 1. hely család, 2. hely szorosan utána búvárkodás
- a vicces az, hogy ő ismertetett meg anno a tengerrel. De egyetértek, erőltetni nem szabad, picit sem... -
t72killer
titán
Nálunk az asszonyt egy OWD-re rá tudtam venni, és nagyon tetszett is neki, de folytatni nemigen akarja - pedig a kártya megérkezésekor megleptem egy 7mm-es Bare seimdry szépséggel, ami kisebb vagyon volt - azóta se látott vizet. Eladni az ilyesmit meg még eredeti csomagolásában is jó nagy bukó

-
F-ECT$
titán
válasz
Füge007
üzenetére

Nekem évek óta csak annyi jut, hogy ha tenger mellé megyünk nyaralni, akkor 1-2 napot búvárkodással töltök. Sajnos a feleségem nem búvár (nem is szeretne az lenni), így elég nehéz olyan nyaralást szervezni, ami mindenkinek megfelel.
És már egy gyerekünk is van, szóval a helyzet nem lesz egyszerűbb, persze, majd ha nagyobb lesz, akkor mehetünk ismét tenger mellé közösen.
Mehetnék egyedül túrára is, de sajnos a kevés szabadság miatt ez mostanában nem annyira aktuális.
-
Füge007
senior tag
válasz
Sanyabá
üzenetére
Én inkább csak dolgozom, sajnos a cuccom 2 éve nem érte víz. Így kezdem egy átnézetéssel a dolgokat, különösképp a reduktorommal. Az a helyzet, hogy sajnos akikkel, merültem valahogy a szélrózsa minden irányába szétröppentek. A legnagyobb ok pedig édesanyám betegsége és elvesztése volt.
-
Füge007
senior tag
Jó nagy csend uralkodik itt, mondjuk én is hanyagoltam a merülést, illetve az ittenieket is. De most készülök egy túrára Egyiptomba, nemrég voltam az Emirátusokban, sajnos a merülés ott kimaradt, a sűrű program miatt, fél nap sznorizásra azért csak ellógtam

-
gonger
senior tag
Akkor tehát, 2015.08.02-09-ig tartó Brothers + Daedalus + Elphinstone túrán felszabadult néhány hely.
Korábban ez a társaság készítette a Call me maybe paródiát, a hangulat most is adott lesz
Nagyvadat persze senki nem tud garantálni, de simán benne van a pakliban.
Részletekről Szabó Bálint szervezőtől a buvarsport@gmail.com -on vagy a facebookon tudtok érdeklődni. -
gonger
senior tag
Sziasztok,
2015.08.02-09-ig tartó Brothers + Daedalus + Elphinstone túrán felszabadult néhány hely.
Látnivaló és a jó társaság garantált.
Nem Én szervezem a túrát, csak utas vagyok, de kontaktban tudok segíteni. Szerintem ilyen esetben jó áron lehet helyeket megcsípni!
-
Sanyabá
senior tag
Nem rég jöttem vissza Hurghada,Makadi bay-ről. 4 napos hajó túrán voltam,gyönyörű korall kertek vannak ,szépséges hal fajokkal. 20 m-nél nem kell lentébb menni. Olyan relax merülések voltak 55-65 percesek.
-
Pompi
nagyúr
válasz
-Fekete-
üzenetére
A Look egy régi, mind a mai napig nagy népszerűségnek örvednő darab, ha illeszkedik az arcodra, akkor nem fogsz vele mellé lőni.
Légzőcsőből én olyat választanék ami szelepes, tehát a vizet nem kell végigfújni az egész csövön, hanem a szájhoz közeli szelepeken távozik belefújáskor. Mint pl. ez: [link] (nekem konkrétan ilyen van).
-
t72killer
titán
válasz
-Fekete-
üzenetére
Ha búvárboltban veszed, valszleg nem sóznak rád műanyagvackot. Nekem konkrétan egy Mares X-Vision és egy Tusa maszkom van. Egy 5let: a fekete "szoknyás" maszkban kicsivel jobban lát az ember, mert leárnyékolja az oldalról érkező (infótartalommal amúgy se rendelkező) fényeket:

#3415: szuper cucc, a maszk mindenképp
Pipában nem vagyok otthon (leszoktam róla
), esetleg valami hullámvédett/félszáraz pipa jöhet még jól.Az ára kb rendben van, bár nem kizárt, hogy 2-3k-val olcsóbban is találsz jót -bár sztem nem érdemes lejárni a lábad annyiért. A linkelt boltban úgy látom, csak minőségi maszkok vannak, nem jársz rosszul velük - bár a műanyagot elkerülném. (amit linkeltél üveg, mint a legtöbb rendes búvármaszk)
-
-Fekete-
csendes tag
A neten keresgélve ezt néztem ki: [link], nem tudom ez jó e, vagy elég egy olcsóbb is

-
t72killer
titán
válasz
-Fekete-
üzenetére
Szia! Attól függ, mit takar a külföld, országonként nagyon eltérő a kínálat (minőség) és az ár. Egy biztos, útszéli árustól nem érdemes venni. Sztem bármelyik pesti búvárboltba besétálhatsz, hogy szeretnél egy pár uszonyt, egy maszkot és egy sznorit, minőségi árut fogsz kapni.
Személyszerint a múlt hónapban először volt mezítlábas uszony a lábamon, és bejött, Mares Superchannel volt a konkrét típus. Maszkból meg ha lehet, próbálgatni kell, melyik marad fenn.
-
-Fekete-
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy snorkel felszerelést hol érdemes venni, itthon vagy külföldön?

Amennyiben itthon (én inkább ezt preferálom), melyik üzleteket ajánljátok Bp-en?A segítséget előre is köszönöm

-
t72killer
titán
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
"nincs ilyen hogy elismert meg kevésbé elismert..."
Ezzel icipicit vitatkoznék: francia nyelvterületen előfordulnak gondok a nem-CMAS kártyákkal. Éppenséggel mehetsz merülni, de pl AOWD státusz ellenére nem engednek le pl 30m-re csak 20-ra. Ez erősen búvárbolt-függő, francia polinéziából hallottam ilyet (tudom, a világ végén van, bár nagyon szeretnék én ott lenni
) -
Ferdzsoo
addikt
válasz
Revolit
üzenetére
Nekem UEF-em van. Ami minden csak nem magyar...
Szerintem halál mindegy milyen szövetkezet, csak azon múlik hogy az oktatód mennyire foglalkozik veled.
ennyi. Egy iskolán belül is óriási eltérések lehetnek...
és a 4 nap tényleg soványnak hangzik...
nincs ilyen hogy elismert meg kevésbé elismert...
kártyád megvan? Mehetsz merülni. Ennyi...
esetleg megkérdezik mennyi merülésed van ami szvsz sokkal fontosabb minthogy milyen 3 betűsnél végeztél.... -
Revolit
senior tag
Köszönöm a tanácsokat.
Igazából még 2 szervezettel találkoztam így iskola után kutatva, az SSI-vel meg a magyar UEF(?) -el. De a magyart el is vetettem, mert nyilván nem annyira elismert mint a nagyobb nemzetközi szervezetek.
Október végén mennék Thaiföldre, és akkor már búvárkodni is szeretnék, nem árt ha ott is elfogadják a vizsgámat.Magyar tanfolyamokkal az a bajom, hogy azok is 80-90ezer forintba kerülnek, kb semmivel se olcsóbb mint ez a 4 napos Horvát képzés... Akkor meg már inkább a tenger.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nuki Smart Lock Pro 4 garanciás, dobozos, hibátlan
- Rowenta X-Plorer S140+ Animal & Allergy robotporszívó
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- Sage Barista Touch garanciával/ 2x lefőzés csak!!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
Mert ugye ez szabad idős tevékenység ( én nem ebből élek) és ez nekem tényleg szórakozás. De komolyra fordítva a szót, baráti viszony ápolás, mert akivel az ember többször is merül, azzal idővel barátságba is kerül.

Inkább valami centrifugás program.
. Pénzügyileg egyiptom-szudán lenne nyerő, de ahhoz február korán van. Megnézem, terem-e babér vhol Indonéziában v Bonaire-en (KLM járat van Amszterdamból
Asszem fotózásról áttérek videóra, sokkal jobban átjön a hangulat, ha mozognak a lények
)

), esetleg valami hullámvédett/félszáraz pipa jöhet még jól.