Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Kapcsolja ki, kapcsolja be!
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Beats Powerbeats Pro 2 - az Apple termék, ami jobb Androiddal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Ultrásodik a Redmi K80 Pro
- MWC 2025: Előrendelhető a Nothing Phone (3a)
-
Mobilarena
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kolopele
nagyúr
válasz
gejala #91862 üzenetére
A legutóbbi driver már egészen tűrhető lett, kevesebb az ilyen hirtelen elfeketedés, kihagyás, de az ez előttiek botrányosak tényleg, azért én nem emlékszem ilyenre zöld fronton régebbről. A régebbi drivereknél viszont az a baj, hogy az újabb játékoknál vagy kiabál, vagy el sem indul. Ördögi kör.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Jack Oneill #91858 üzenetére
Engem nem zavar. Amikor még azt sem tudtuk mi az az fps, nem törődtünk csak azzal hogy jókat játszhassunk, el voltunk hűlve amikor megjelent a PS1, hogy micsoda grafikája van meg minden, most meg az emberek zöme fanyalog ha nincs 1000 fps - e meg nem látszik a cipőfűző tükröződése egy pocsolyában, miközben a játékok egyre sz.....bbak, optimalizálatlanok, stb. Ez van. Az persze tény, hogy 30 és 60 között tényleg észre lehet venni, alá már nem mennék, de fölé sem.....Sőt nagyon sokan a mai napig jól el vannak még 60 alatt is.
pszihó: Az attól is függ milyen márka, két vagy három ventis, mennyi az fps....? Ha ezt totál maxon produkálja és közben nem akar felszállni a ventiktől nem nyúlnék hozzá. -
kolopele
nagyúr
válasz
Jack Oneill #91856 üzenetére
Az adaptiv mellett is lesz képtörésed, bár írtad hogy az téged nem zavar (engem ki lehetne vele üldözni a világból). A késleltetés max. akkor jelenthet problémát ha competitive játékkal játszol v-sync mellett 75HZ - en, de akkor is inkább ha profi versenyző vagy, nem pedig hétvégi otthoni játékos. Mondjuk ha váltasz nagyobb frekis monitorra legyen freesynces, és akkor nem kell ilyenekkel foglalkoznod. Én kizárólag single játékokkal játszom 60HZ - en 60 fps - sel v-sync mellett kontrollerrel, így totál nem érdekel az ilyesmi hogy késleltetés, a 4070 meg bírja még bőven ezt a teljesítményt, sőt....
-
kolopele
nagyúr
válasz
lanszelot #91849 üzenetére
UV=alulfeszelés.
MSI Afterburnerben könnyen végrehajtható, a lényege hogy csökkented a gyári maximális feszt amit lehet úgy is hogy az órajelet nem veszed lejjebb és megnézed mit bír, vagy valamelyest csökkented azt is. Mindkét esetben lényeges hogy tesztelj is, de a legjobb ha megnézed a Youtube - on mi az az átlag amit a legtöbben elértek alulfeszelés esetén ennél a kártyánál, persze ez csak egy támpont, de kiindulásnak jó. -
kolopele
nagyúr
válasz
Jack Oneill #91847 üzenetére
Fentebb tettem fel a Spiderman 2 - ről képet, ahol 120-140 az fps, azaz nincs korlát. Ebben az esetben UV - tól függően 79 (itt nem volt UV) ill. 71 fokos volt a hot spot. Mivel én 60HZ - en játszom v-sync mellett, így ez a játék olyankor max. 60 fok körül van, vagy még annyin sem. Nyilván akkor nem mész sokra a limitálással ezen a téren ha a kártyádat egy olyan brutal játékkal hajtod, amit képtelen még 60 fps mellett is futtatni, teszem fel van 30 - ad, mert ez a max, ennyit tud. Ebben az esetben az UV a barátod, bár szerintem az alulfeszelést mindenkinek meg kellene tanítani a mai szénné feszelt hardverek világában, ahogy a biosban való "biztonságos turkálást" is. Szépen lejjebb lehet venni a hőfokokat mondhatni minimális teljesítményvesztés mellett, sőt sokszor még az sem feltétlen velejárója. A másik képemen, ahol már UV van valamivel alacsonyabb az órajel ugyan, mégis több az fps mint a gyári beállítások mellett, a hőfok viszont 8 fokkal alacsonyabb.
-
kolopele
nagyúr
válasz
lanszelot #91840 üzenetére
Több mint 20 perces Furmark gyilkolás után 4K felbontás mellett (én nem 5 percet látok kiírva) 101 fokos a hot spotod (a 86 az a GPU), nem igazán aggódnék a helyedben, persze nézd meg azért játék közben is, az az igazán mérv adó, illetve életszerűbb teszt programokkal is (Heaven, Superposition, Time Spy, stb.). Persze egy pasztázás nem fog neki ártani, de annyira sokat nem biztos hogy nyersz majd vele. Az 1080 Ti egy éhes kártya volt anno, 95 fok körül járt a legtöbbnél a hot spot, és még mindig működnek ahogyan kell. Próbálj adni neki némi UV - t, akár 10 fokot is csökkenhet.
-
kolopele
nagyúr
válasz
tomgabor #91836 üzenetére
Nem azért throttlingol egy kártya mert a hot spot 100 fokos, hanem mert elérte a power limit határt, ilyenkor visszavesz az órajelből. Ezt Furmark esetében jól lehet látni, a kártya már eléri a 200W fogyasztást, az órajel meg 2800 mhz helyett 2200 - on van. Csinálsz egy alulfeszt addig amíg ezen az órajelen bírja, Furmark, és lehet hogy attól még eléri a 200W - ot, de már az órajel kb. 2600-2700 körül marad, azt meg már észre sem veszed, hiába is 100 fokos a hot spot. Nem volt normális az AMD amikor ezt az értéket láthatóvá tette, majd elkezdte magyarázni miért is nem gond a 110 fok, nyilván senki nem értette meg jóformán és kezdett a többség pánikolni, még azok is akik ki tudja hány fokon járatták már évek óta a 200+ wattos kártyáikat hibátlanul, pasztacsere nélkül. Nem véletlen, hogy az nVIDIA most nem teszi elérhetővé ezt az értéket az 5xxx szérián.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
válasz
KAMELOT #91795 üzenetére
"PRTSC gomb + paint egyszerűbb, mint fotózgatni a képernyőt"
Á, ez tényleg nem kötekedés.......Nem mindegy neked mivel csinálja? A lényeg látszódott, egyedül neked volt kifogásolnivalód megint ezzel kapcsolatban. Érdekes, tőled még sosem láttam semmilyen képet sem, én a kedvedért felraktam kétféle változatban is a Pókembert már ha láttad a másik topikban, ahol szintén kifogásoltad a kép hiányát. Nem én járok ide kötekedni, de mindegy. -
kolopele
nagyúr
válasz
perge666 #91788 üzenetére
Nincs ezzel így baj, jók a hőfokok, a 66% sem tragikus egyáltalán, egy kis UV - val tudnál ezen javítani. Ha megnézed az én két Pókemberes értékeimet, ott az első képen nincs UV, a másodikon van, fps - ben viszont még jobb is az UV mellett, és amíg gyári beállítások mellett 1600 az rpm, az UV alattin már csak 1200. Mondjuk én állítanék a CPU venti görbén is lejjebb, mert feleslegesen teker az is 2300 - on, nem kell 50 fokon tartani a magokat, 70-75 - ig mehetnek nyugodtan. Gondolom semmibe nem nyúltál még bele, mármint mindened gyárin fut.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Grave_444 #91786 üzenetére
KAMELOT kolléga kért képet mint mindig. Most itt van kettő is, miszerint semmi baja a kártyának hőfokilag, de hiába. Mondjuk igazad van, minek akarok én bármit is bizonyítani nálam kb. 20-30 évvel fiatalabb embereknek, akik mindig mindent jobban tudnak.....Befejeztem, ennyi volt, maximum ettől a 70-80 fokos hot spottól majd egyszer felrobban a kártyám (ja, legyen inkább 55-60, mivel ugye 60 fps, nálam nem játszik a placebo hatás).
-
kolopele
nagyúr
Akkor tessék, nincs UV (1100 mv, 2800 mhz feletti max. freki, ott van a hwinfon is), monitor elengedve, nincs fps clock. Ugyan mi a probléma ezzel? Persze én lerakom 60 fps - re, meg nyilván nyomok egy UV - t is mint mindenki, de ugye most nem ez a lényeg. A fotón legfelül a GPU, alatta a hot spot hőmérséklet, a következő a proci kihasználtság, az utolsó kettő meg magától értetődő:
-
kolopele
nagyúr
válasz
bobalazs #91782 üzenetére
Téged zavar a 100 fokos hot spot max. terhelésen, lelked rajta. A szakembereket ellenben nem, és nekem inkább ez a döntő. Már írtam, amíg az AMD nem terjesztette ezt el azt sem tudta senki mi az a hot spot és hogy mennyi, mégsem haltak meg a kártyák, a GPU hőfokra azt mondták 80 fokig oké, de hot spotról szó nem esett, és az 5xxx nVidia széria sem fogja már mutatni. Amennyiben visszaküldesz egy kártyát a boltba és a hot spot 100 fok körül van Furmark alatt nem fogják neked kicserélni. Az UV - t meg szinte mindenki használja, mert ezzel nem feltétlenül a teljesítményt csökkented, hanem pont a hőmérsékletet. Kérdem én, mi a fenének kell 1100 meg 1200 mv egy kártyának, ha ugyanazt az órajelet tudja jóval kevesebbel is?
-
kolopele
nagyúr
válasz
Grave_444 #91779 üzenetére
Már társalogtunk erről többször is. A Furmark jobban megterheli a GPU - t mint bármi más játék, ott van pl. az Indiana Jones, direkt elengedtem maxra, és nem volt 80-85 foknál több a hot spot, pedig az a játék azért nem kicsit kemény. A Furmarknál meg elment 99-100 fokig. Ezen nincs mit pasztázni, mi van ha tényleg lesz majd egy komolyabb baja még a 1,5 év gari alatt? Nem javítják meg, így meg semmi baja.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Grave_444 #91773 üzenetére
Gondolom akkor Furmark alatt sem kell melegebbnek lennie mint játék alatt. Mondjuk erről mást olvasni máshol, de mindegy. Direkt vannak tesztek erről rengeteg oldalon, a Furmark igenis jobban befűt egy kártyának mint egy játék, azért is lett kitalálva. Amennyiben ott egy 100 fok körüli hot spot meg van egy gyengébb hűtésű kártyánál, annak nem lesz semmi baja normál használat mellett. Te is alulfeszeled a kártyádat tudom, ha nem kell akkor minek? Gyárilag szinte minden kártya szénné van húzva. Az meg hogy lockolja az ember az fps - t teljesen természetes, mivel inkább legyen egy kártya erősebb mint amire szükséged van mintsem gyengébb, hiszen így van miből visszább venni. Túlzás már kicsit ez a 90-100 fokos a hot spot és felrobban mindjárt téma, a gyártók annak idején sosem adták meg mennyi a hot spot, aztán mégis évekig mentek a nagy fogyasztású csúcs kártyák is, miközben nem kizárt hogy ott is meg volt az AMD által biztonságosnak megadott 100-110 fok.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Jack Oneill #91768 üzenetére
Ez nagyban függ a hűtőtől is. Nyilván egy 3 ventis brutál bordájú kártya esetében sokkal alacsonyabb fordulat is elég, nekem a 6800 - as Pulse 1000 rpm - en tartotta a 85 fokot Time Spy esetében. Két ventinél kicsit más a helyzet, de én akkor is sokallom a 80-85% - os ventit, még ha van aki szerint az én 1900 rpm - em sok is meg a 93 fok is.
-
kolopele
nagyúr
válasz
bobalazs #91765 üzenetére
A 93 fok az nem állandó, ugye tudod? Mint írtam belekóstol olykor egy-két jelenetnél a Time Spy esetében, aztán visszamegy. Szerinted mi értelme lenne egy még jó másfél év garis kártyát pasztázni, amikor játék alatt kb. 60 fokos a hot spot, plusz az idle meg minden teljesen rendben van? Túl van feszelve, sok az az 1100 mv ahhoz a 2800 mhz - hez amit tud a kártya boost - nál gyárilag, ugyanezt megoldja 950mv - on is 2750 - en, a teljesítmény szinte ugyanaz. Egyébként ha gyárin hagyom sem megy 80-85 fok fölé játéknál ( persze kimaxolva), a benchmark pontszám meg jobbára farok méregetésre szolgál.
Fox Mulder: Akkor meg pláne nincs baj. Én 975 mv - ot láttam a GPUZ - ben nálad, úgy tudom 1081 mv a max a 3xxx szériánál. Feszeld alul kicsit, még ennyi sem lesz. Ma már nem csak AMD sajátosság ez. -
kolopele
nagyúr
válasz
bobalazs #91763 üzenetére
Semmi baja nem lesz, vagy te Furmarkkal szoktál játszani? Normál használat mellett mint már írtam is még a 60-70 fokos hot spotot is alig éri el 1300-1400 rpm mellett, idle max. 38 fok, netezés, filmnézés közben 45-50 fok. Hagyjuk már. Nyilván te levitted vagy 900 mv - ig, akkor nekem sem volt több 2600 max. freki mellett, elvileg maga a kártya boost clock értéke sem több mint 2505 mhz, a 2750 már erős OC, ami jóformán csak benchmark pontszámokban észrevehető a 2600 - hoz képest.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Fox Mulder #91755 üzenetére
Mindkét esetben jók voltak a hőfokaid, kár volt hozzányúlni, viszont ne aggódj a paszta utáni értékek miatt sem. Arra törekedj hogy a GPU max. 75-80, a Hot Spot meg 95 fok alatt legyen. Ez ráadásul benchmark program, ami jobban terheli a kártyát. Nekem egyedül a venti sebessége nem tetszik igazán, Heaven alatt 950 mv - tal és 2750 mhz max. frekivel a két ventis 4070 - em 1400-1500 rpm maxxal forog (látom te is alulfeszelted 975 - ig, ott is próbáltam, 79 fokos volt a hot spot), és így 77 fokos a hot spot, Time Spy alatt már belekóstolt olykor a 90-93 fokba, de a venti akkor sem több mint 1900 rpm. A 2300 rpm már elég sok a közel 90 fokhoz, persze ha Furmarkot futtatnál akkor egy szót sem szólnék, az odavág keményen, ott a 100 fok is simán elfogadható ilyen rpm - mel, 5 percig mehet, tovább nagyon ne). Azt nézd inkább mi van ha játszol, idle és netezés mennyi a hőfok, és ha azok rendben vannak, a bencheket felejtsd el.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Mike88 #91732 üzenetére
Egy pasztázás ártani biztosan nem fog neki. Aztán persze lehet nálad nem ez a hiba forrása, de az úgyis kiderül.
"A kártya egy másik gépben jól működik, és ebben a gépben is jól működik egy másik kártya"
Na itt van a megfoghatatlan furcsaság viszont, nekem ilyen gondom egy komplett géppel volt, állandóan kikapcsolt amikor olyan kedve volt, szakember mindent végig vizsgált, tesztelt, minden jól működött, de összerakva a gépet megint előjött. A megoldás egy új gép volt, mert már senkinek nem volt más ötlete -
kolopele
nagyúr
válasz
Mike88 #91730 üzenetére
Nem biztos hogy neked is ez a problémád, de annak idején nekem is volt 1060 - am, jobban mondva a gyerekeimnek. Használták kb. 4 évet, amikor is az egyik ugyanezt csinálta, vagyis a semmiből felpörgött 100% - ra a venti, és csak a kikapcsolás segített. Az ötlet akkor egy újrapasztázás volt, ami után még egy évet ment tökéletesen, aztán el lett adva, mert jött a csere. Nem mai darab már az 1060, kapott új pasztát a 9 év alatt legalább egyszer?
-
kolopele
nagyúr
Én is visszaálltam az 566.36 - ra (azért a hotfix menjen még rá, 566.45), mert az 572.16 alatt folyton crashelt a Spiderman 2, ekkor javasolták tegyem vissza az előzőt, így most már csak nagyon ritkán, de ez a játék hibája is, a fejlesztők is elismerték hogy lényegében rosszul portolták. Nem is néztem, hogy van már 572.24 is (ja, mert az meg az 572.16 hotfixe), de nem is érdekel akkor. Mondjuk engem már az fel....tt az 566.45 után hogy a registryben hiába módosítottam egy értéket, ami visszahozta a régi képélesítés funkciót, az újnál már nem engedte. A csúcs hogy én is most álltam vissza a zöld oldalra, amikor egyre rosszabb drivereket adnak ki, míg az AMD adrenalin meg teljesen oké. Néha úgy érzem kár volt a 6800 - ast leváltanom.
-
kolopele
nagyúr
Kapcsold be közben a HWINFO - t, az mutatja a GPU és a Hot Spot értékét is. A Kombustor szerintem csak a GPU hőfokát jelzi ki. Másik lehetőség a Furmark, az mutatja mindkét értéket, bár én azt 5 percen túl nem használnám, pláne ha már 110 fokot mutatna a hot spotra, sőt inkább akkor le is állítanám. Egyébként meg ahogy kolléga is írja, játék közben figyeld meg mennyi a két érték, mivel az a valószerű használat. Egy procit is lehet pl. Prime95 - tel az egekbe küldeni, miközben amire tényleg használod normál keretek között meg sem kottyan neki.
-
kolopele
nagyúr
Nem igazán, kivéve ha ez a hot spot értéke, mert akkor nincs gond, 90-95 - ig oké. Viszont ha ez a GPU mag hőfoka, akkor a hot spot lehet akár 100-105 fokos is, ami viszont már nem egészséges hosszú távon. Egy Furmark teszt esetében még belefér ez utóbbi is, de játék közben ha folyamatosan ennyi akkor nem. Ha nem garis akkor pasztázni kellene.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
válasz
BeneC5 #91500 üzenetére
Az a baj ezzel hogy hiába 90 fokos a GPU, a hot spot általában 15-20 fokkal szokott magasabb lenni, így a kártya legforróbb pontja máris eléri a 110 fokot. Úgy lenne a jó ha a hot spot lenne 90-95 fokon, a GPU meg 70 környékén maximális terhelés mellett. Mondjuk ha ez csak a kártyagyilkos Furmark esetén lenne még nem is volna nagy baj, de mint írtad játékok esetén is ugyanez tapasztalható. Próbáld meg az alulfeszelést, ha nem segít akkor egy újrapasztázást.
-
kolopele
nagyúr
Kivételesen szeretnék kérdezni én is valamit, hátha tudja rá valaki a választ. Az RX 6800 helyére került most egy 4070, és azóta eltűnt a Win 11 - ből egy igen jó kis funkció, az automatikus színkezelés. Az alap feltétel ennek a működéséhez vörös oldalon a 4xxx vagy nagyobb, zöld oldalon a 10xx vagy nagyon VGA. A 4070 óta viszont volt nincs. Esetleg nincs valami ötlet miért történhetett ez? Elvileg nem driver vagy piros, zöld oldali követelménye van. Köszönöm ha valaki tudja rá a megoldást. Semmi más csere nem történt csak kártya.
-
kolopele
nagyúr
válasz
5leteseN #91421 üzenetére
Holnap megjön a 4070 - em is, így a 6800 - as mellett újra lesz zöld kártyám (a videók nem egyszer "vöröses" lejátszása miatt elegem lett a pirosakból ezen a téren), na meg néha befuthat olyan játék mint most az Indiana, alapból benne az RT - vel, kíváncsi vagyok mennyire engedi majd az UV - t ha nem nyúlok a gyári órajelhez és kitolom a PL - t. Mondjuk nálam a FHD 60HZ a standard, nekem nem nagy gond ha teszem fel veszítek 2-3% - ot az alap teljesítményből, hiszen oly mindegy hogy 120 vagy 130 lenne az fps - em amikor 60 - on vagyok
Grave_444: Ez a garancia időn belüli pasztázás elég új keletű dolog, a gyártók tesznek a minőségre, a közel tíz éves Gaming X 980 Ti amit eladtam pár éve ugyanazon a hőfokon jár mint újkorában, pedig hozzá sem lett még nyúlva, pedig az egy 250W - os kártya. A másik meg hogy sokan már meg vannak ijedve ha valami kicsit magasabb hőfokon jár, pedig a gyártók is leírták nem egyszer hogy 90-95 fokig semmi gond hot spot esetében, az AMD meg 110 - et ír. -
kolopele
nagyúr
válasz
5leteseN #91419 üzenetére
Persze, nőhet is az UV - val a teljesítmény, csak ki kell fogni olyan jól sikerült chipet amelyik alacsony fesz mellett képes magas mhz - en futtatni a kártyát. Ez amúgy egyszerű logika, ugye gyárilag a power limit miatt nem tudja kifutni magát a kártya a stock órajelen a magasabb fesz miatt.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Badam12 #91415 üzenetére
Ezt neked kell kitapasztalnod. Nálam a 6800 - asnál 975 mv volt a max., lejjebb már az órajelet is kellett babrálni. Végül 935 mv - on hagytam és a referencia 2105 mhz maxon, és így még nem volt vele bajom. Amúgy ezzel 150 mhz mínuszt adtam neki mindössze a gyárihoz képest, ami 2-3% csökkenés teljesítményben, elhanyagolható.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Jack Oneill #91370 üzenetére
Semmit nem kell törölnöd. Berakod az új kártyát, először nem fog normálisan megjelenni, gép újraindít, utána beáll magától.
-
kolopele
nagyúr
válasz
5leteseN #91347 üzenetére
"A 2600 után a 3600XT +50% CPU-teljesítmény!"
Ez így van, de ez csak akkor valósulna meg ha a kártya is erősebb lenne. Egy 1660 Ti - t a 2600 is kihajt, minimális lenne ezért a különbség. A proci tesztekben is az a megtévesztő, hogy majdnem mindet kizárólag 4090 - es kártyákkal hasonlítják össze, és ebből adódik a nagy különbség, de ha egy átlagos kártyával tesztelnék már jobban eltörpülnének a nagy különbségek. Erre jó példa ez a két videó, az egyik 570, a másik 3070:
[link]
[link]
A 3070 esetében tényleg jelentős a különbség a 3600 javára, de az 570 esetében már szinte semmi. -
kolopele
nagyúr
válasz
Csupingo #91344 üzenetére
Én ezért írtam neki azt, hogy ha váltani akar mindent váltson, vagy hagyja meg úgy ahogy van. Mondjuk azért aki 60-75HZ fölé nem akar menni oda a mai napig elég tud lenni egy 3600, vagy Intel fronton egy 8700, pláne ha ilyen régebbi játékokkal játszik csak. Önmagában a VGA csere nem javítana ezen, de a proci csere is csak kicsit.
-
kolopele
nagyúr
A kártyát ebben a formában semmire, ahhoz komplett gép csere lenne szükséges. Amennyiben a kártyát meg szeretnéd tartani akkor tennék a jelenlegi procid helyére egy 3600 - ast és ennyi (bagóért kapni), viszont ha nincs semmi gondod a 2600 - assal ezzel a két játékkal akkor igazából nem is bántanám.
-
kolopele
nagyúr
válasz
sacren #91308 üzenetére
Melyik drivered van fenn? A táp kizárható amennyiben nem 10+ éves, az 500W - os elég a 6700XT - nek, az hogy a hivatalos oldalakon nagyobbat ajánlanak az a noname tápok miatt van, a tied nem az, meg a táp hiba az inkább gép kikapcsolós, újraindulós móka. Adjál a kártyádnak egy komolyabb alulfeszt, hogy a fogyasztás ne legyen több mint 250W, és ha akkor is csinálja jó eséllyel driver gond, tegyél fel egy régebbit ha az új van fenn.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Micsurin #91209 üzenetére
A Radeonnál az a jó, hogy az adrenalinban játékonként beállíthatsz bármit, én minden esetben hozzáhangolom az adott játékhoz a számomra legjobbat. A globális beállítások maradhatnak ahogy vannak attól, az nekem 70% - on van. Van játék ahol pl. 100% - ra raktam, az Indiana pl. ilyen, én alapból híve vagyok az éles képnek, persze a szemem miatt eleve jobb ha élesebb a kép mint esetleg kellene, vagy másnak túl éles lenne. Egyéni preferencia szerencsére kinek mi jön be.
gabor0928: Nyilván a natív a legjobb, de az újabb címek esetében (pláne 4k - n) ezt nagyon nem egyszerű már kivitelezni. -
kolopele
nagyúr
válasz
gabor0928 #91201 üzenetére
"Mert a FSR-nek a DLSS-sel szemben vannak minőségi problémái"
Igen vannak, főleg ha direkt azokat figyeled, amúgy az FSR 3.1 már egyáltalán nem rossz még FHD - n sem. Az FG meg mindkét esetben ghostingol bármit is csinálsz, kivéve ha nem teszed az fps - t vagy 2-300 - ra. -
kolopele
nagyúr
válasz
p@gabi #91157 üzenetére
Elvileg amikor kicseréled a kártyát újra kell indítanod a gépet az első indítást követően, mert rosszul fogja megjeleníteni a képet, újraindítás után helyre áll. Ezek után belépsz az adrenalinba, és ha emlékeim nem csalnak alapból defaulton lesz, de ha nem akkor visszaállítod.
-
kolopele
nagyúr
válasz
WhiteAngel89 #91144 üzenetére
Láttam közben mit szeretnél, reagáltam arra is. Igen, én egy 2-3% - ot csökkentettem ezzel, de ennyit nem lehet észrevenni ( mondjuk nálam 60 fps a max., több értelme van az uv - nak). Természetesen ha húzni akarod akkor a ventik beállítása az overclock+uv függvénye, de ha inkább csak emelni akarod az órajelet akkor a legbiztosabb az automatikus megoldás, vagy a már említett emelsz, tesztelsz mondjuk 20 mhz - enként, a gyári feszt meg nem piszkálod, ami ugye 1025mv. Ezzel csak az lesz a baj, hogy ha jó szilíciumot is fogsz ki, a power limit úgyis le fog korlátozni, mert max. 240 W - ig tudod kitolni, és ha ezt át akarná lépni úgyis visszavesz az órajelből, ezáltal még kisebb is lehet a teljesítményed mintha uv - t is használnál kisebb órajel mellett. A Power limit ilyenkor is kitolható, sőt ki is kell.
-
kolopele
nagyúr
válasz
WhiteAngel89 #91141 üzenetére
Ugyanez a kártyám van, és az adrenalinban a max. frekit 2105mhz - re tettem (2170 a gyári), a feszt meg 950mv - ra. Eddig teljesen oké. A ventiket lejjebb állítottam, a max. rpm így alig megy 1000 fölé, a hot spot értéke max. 70 fok volt eddig, a kártyának semmi hangja természetesen. Az MPT - is használtam, azt azért, hogy beállítsam hány foknál kapcsoljanak be és hány foknál ki a ventik, alapból úgy van hogy 70-55, én 65-42 - re tettem.
Közben látom, te nem UV - t szeretnél, akkor maradjon a 950mv, és próbálkozz a max. frekit kis lépésekben feljebb tolni mint a gyári, és teszt. A Power limitet ebben az esetben told ki maxra. Ha fagyás van két dolgot tehetsz: Max freki csökkentése, vagy fesz növelése. -
kolopele
nagyúr
válasz
privacy99 #91135 üzenetére
Az a baj hogy amikor minden szálat kiírat az ember játék közben magát a játékot nem lehet látni
CPU limit amúgy nagyon könnyen elő tud fordulni abban az esetben, ha maxra akarja valaki a kártyáját kihajtani, v-sync 60-75fps mellett már erre nem sok az esély, hiszen így a procinak sincs annyi dolga meg a VGA - nak sem. Amúgy meg pont pár napja néztem tesztet a Dragon Age Veilguard - ról, a proci a sokak által csodált 5800X3D - vel zajlott FHD - ban egy 3070 - es kártyával, és több szálon is felment 100% - ra nem egyszer a proci, a minimum fps - ek meg lementek 21 - ig. Szóval nincsenek csodák, csak optimalizálatlan játékok.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Dark KillerX #91082 üzenetére
Legjobb tudomásom szerint az a kártya nem tudja a fél passzív módot, de ha tévedek valaki majd kijavít.
-
kolopele
nagyúr
válasz
zooorba #91052 üzenetére
Freesync-gsync mellett kifejezetten ajánlott a v-sync bekapcsolása a driverben, a játékban kell kikapcsolni őket, az a lényeg. Ez nem okozhat elvileg problémát. Szerintem kártya gond lesz ott, nincs másik amivel esetleg ki tudnád próbálni, vagy esetleg elvinnéd a kártyádat egy ismerősöd gépébe?
-
kolopele
nagyúr
válasz
Enigma1945 #91029 üzenetére
A 128 bit miatt 1440p - ben már nem minden esetben, FHD - ra viszont nagyon rendben van, pláne a Ti verzió.
-
kolopele
nagyúr
Nem értem mit lehet ezen ennyit rugózni. 850W - os táp, ami annyit is tud leadni, amire rá kell kötni egy max. 300W - os VGA - t. Az 550 - es Rmx - en is egy kábel van, mégsem dobja magát hanyatt a 240W - os (peak 284W) 6800 - as kártyától. A CPU meg max. 80W - ot kér közben, peak 130W. Ez 414W. Maxon hajtva persze és beleszámítva a peak értékeket. Szép is volna ha nem bírná egy minőségi 550 - es táp, hát még egy 850 - es.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Psychopeti #90942 üzenetére
Oké, csak az adatlapodra hivatkoztál, ott meg az van
-
kolopele
nagyúr
válasz
Psychopeti #90940 üzenetére
Amennyiben 4090 - re akarsz váltani akkor ott mindent cserélned kell, teljes platformot is. A 9900k nem rossz proci, de a határa valahol a 4070 körül van. Na meg gondolom nem egy CRT monitoron akarod majd használni...
-
kolopele
nagyúr
válasz
Fenn3gyer3k #90923 üzenetére
Elég ha az egy ágon lévő két 6+2 pinest beledugod. Jelenleg én egy Corsair Rmx 550W - os táppal használom szintén így, 300W kb. az összfogyasztása a komplett gépnek UV mellett, a 850W eleve overkill.
-
kolopele
nagyúr
válasz
BogyóBP #90875 üzenetére
Megtaláltam:
"A játék alatt futó Giants Engine 9.0 a korábbi epizódoktól eltérően folyamatosan építi a shadereket, illetve szüksége is van rá. Tehát a játék igazából nem a töltőképernyőn fog teljesen betölteni hanem majd menet közben. Ez lehet akár 10-15 perc is (indításonként). Egy dolgot tudsz vele tenni, vársz és nem idegeskedsz, hogy miért fut szarul. Azzal tudsz a játéknak segíteni, hogy a map különböző pontjaira elteleportálgatsz ahova lehet, az összes járművedbe belső nézetbe kapcsolsz egy pár mp erejéig és nézelődsz benne egy kicsit, körbe futkosod a farmodat, ha van autód vagy valami gyorsabb járgányod csapsz egy-két kanyart a környéken és ez mind segít gyorsítani a folyamatot. Tökéletes soha nem lesz, akár egy óra elteltével is lesz néha mikrolag, de nem 3 másodpercenként mint az elején, csak mondjuk 2 percenként, de az már nem zavaró.
Egy másik kötelező folyamat, hogy néha törlöd a játék könyvtárából a shader cache mappát és a log txt-ét. Ha a játék új patchet kap akkor egyenesen kötelező, de csak úgy magadtól is megcsinálhatod hetente, nem fog ártani. Illetve a főmenüben a beállításoknál a szemkövetést kapcsoljátok ki, gondolom senki nem vr-ba játszik. Viszont az csak félmegoldás, Dokumentumok<MyGames<FS22<game.xml a szemköveteshez tartozó configot (lap alján) át kell írni "true"-ról "false"-ra, és ugyanabban a sorban lévő másik két kiegészítő beállítását is. Ez is talán segíthet valamit." Elnézést a hosszú bemásolásért, de hátha segítség lehet azoknak akik ezzel játszanak. -
kolopele
nagyúr
válasz
BogyóBP #90875 üzenetére
Olvasgass a redditen, a Farming Simulator 25 esetében nincs olyan ember szinte akinek nem akadozna akármilyen erős gépe van, ráadásul kb. 2-3 másodpercenként. Írnak rá valamilyen megoldást, amivel jó két percig bírja, és csak utána akad egyet, de ne kérdezd hol olvastam. Kár ma már több százezret beleölni PC - be, az optimalizálás úgyis halott köszönhetően az ilyen DLSS, FSR, FG förtelmeknek. A 3D Mark jó, a Time Spy akkor is kifagy hiba esetén ha minden más lefutott.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Kiskokó #90871 üzenetére
Olyan 3 ventissel már találkoztam, amelyik direkt úgy volt megcsinálva, hogy az egyik venti (a középső azt hiszem) direkt leállt egy bizonyos hőfoknál, és csak akkor indult újra ha a hőfok magasabb lett, de akkor sem a másik kettő fordulatán hanem lassabban. Két ventis kártya esetén nem tudom létezik e ilyen, de elképzelhető, bár lehet a venti vezérlő hibás.
totya1980: Ez jó eséllyel vram hibás, nem mai csúcs kártya már, lehet kapott a memória rendesen húzást a nem csákánnyal bányászóktól anno jó ideig. -
kolopele
nagyúr
válasz
B.Á.L.!.N.T #90863 üzenetére
Nekem amióta AMD kártyám van ugyanúgy át kell állítani a driverben teljes RGB - re, mert alapból telepítéskor YCbCr 4:4:4 - en van, szóval ezen a téren megegyezik mindkét fél drivere.
-
kolopele
nagyúr
válasz
albinolynx #90839 üzenetére
Sajnos az olcsóbb kártyáknak a hűtése általában határeset, nem véletlen feláras mondjuk egy MSI Gaming X vagy egy Asus Rog Strix, stb.
-
kolopele
nagyúr
válasz
albinolynx #90816 üzenetére
MSI Afterburner kiváló az alulfeszelésre.
-
kolopele
nagyúr
válasz
mefistofeles #90807 üzenetére
Egyértelmű mi a hiba. Már egy kis ráfordítással javíthatnál a helyzeten, aminek a neve: RX 6600. Ez már nem olyan kényes erre a PCIE dologra, van ahol vesztesz kb. 3-5% - ot (talán 2-3 játéknál), a legtöbbször viszont semmit.
-
kolopele
nagyúr
válasz
albinolynx #90800 üzenetére
Nem, az UV az az undervolt, vagy más néven alulfeszelés. Magát a kártyát feszeled alul. Alapból 1081 mv a max. feszültség azt hiszem az 1060 - nál, meg kell próbálni mondjuk 950 volton stabil marad e, ha igen az órajelet nem kell bántani, ha netán kifagy akkor csökkenteni kicsit az órajelen, vagy emelni valamennyit a feszen. Kisebb fesz mellett csökken a hőfok is nem is keveset, miközben a teljesítmény nem, vagy csak alig romlik (jellemzően 2-3% - ot).
-
kolopele
nagyúr
válasz
Teasüti #90798 üzenetére
Világos, de amikor az embernek már eleve adott mondjuk egy 550 - es táp, akkor ne kelljen már kicserélni nagyobbra 300W - os fogyasztás miatt, mert sokan elkövetik ezt a hibát még mindig, mert aggódnak hogy a hivatalos oldalon 750 meg 850W - os táp az ajánlott. Azt aláírom, hogy új gép építésekor érdemes legalább 650W - os tápot venni, esetleg 750W - osat, mert mint írtad is az árkülönbség minimális, de egy jót lecserélni csak mert a kalkulátor ezt hozta ki, hát.......Az Rmx 550 is 30% - nál kapcsol be, de nagyon okosan szabályozza feljebb is a venti fordulatot, nem ugrik egyből 100% - ra, 300W mellett még én sem hallottam hogy nagyon forogna.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Teasüti #90795 üzenetére
Ma reggel konnektorból mértem egy fogyasztást a 10700 - assal meg a 6800 - assal, a gép össz fogyasztása némi UV mellett alig érte el a 300W - ot a Dragon Age alatt, pedig az nagyon megtekeri mind a procit, mind a kártyát, hiába a 60 fps, maxon. nem is nagyon tudna többet. Proci csúcs 110W, kártya 160W, meg gondolom a többi egyéb a gépben olyan 30-40W. Az 550W - os tápom ami jelenleg van a gépben a gyártói oldalon kevés. Na persze.....Kalkulátorral 850W - osat kellene vennem, közben meg alig lépi túl a jelenlegi felét. Olvastam ezekről a peak fogyasztásokról, a 6800 - nak 334W volt a legtöbb amit mértek, de még azzal együtt is belefér egy 550 - esbe, pláne hogy ezek a minőségi tápok a ráírt teljesítményük felett is tudnak menni bizonyos ideig. A 6800XT viszont már 540W - os peakre is képes, azt már nem biztos hogy beleraktam volna.
-
kolopele
nagyúr
válasz
albinolynx #90794 üzenetére
Annak ugyan nem a legszuperebb a hűtése, de jó eséllyel egy pasztázás javítana a hőfokon. Első körben viszont csinálj egy UV - t. Ventik mennyivel tekernek hogy ez a 95 fok meg legyen?
-
kolopele
nagyúr
válasz
albinolynx #90791 üzenetére
Az nVidia esetében 80 fok fölé nem igazán ment a hot spot jó hűtésű mindössze 120W TDP - s kártyáknál, a 90 - et amolyan határnak írtam inkább. Milyen kártya egyébként, melyik típus? Mert ha netalán egy gyengébb hűtésű vagy mondjuk egy ventis, akkor nem biztos hogy a pasztázás megoldja, inkább egy alulfeszelés. Nyilván egy paszta nem fog neki ártani mindenesetre.
-
kolopele
nagyúr
válasz
F.B.I. #90786 üzenetére
Próbáld törölni a drivert ezzel [link] , és utána próbáld újra feltenni. Én DDU - t csak zöld kártya esetén használtam. Amennyiben ez sem segít, próbáld a kártyád hivatalos oldalán lévő driver verziót feltenni, és ha ez sem segít, egy tiszta Win telepítés, viszont ha ez sem oldja meg, akkor passz. Egyébként az eszközkezelő látja a kártyát ha megnyitod? Amennyiben nem telepíted de működik akkor is látja? Adrenalint meg tudod nyitni ilyenkor?
-
kolopele
nagyúr
Annyi belefér, én max. 5 percre engedtem rá most a 6800 - asra, de csak azért mert embertelen jó a hűtése, 800-900 rpm mellett 65 fokos volt a GPU, 80 fokos a hot spot. Gyenge hűtésű vagy több éves kártyákat nem szívesen kínoznék vele, volt már olyan hogy meghaltak tőle kártyák, bár azokra azt írták pár hónap múlva úgyis elhaláloztak volna, ezzel csak előbbre lett hozva
-
kolopele
nagyúr
Azt a gyilok programot ne akard senkire rábeszélni, ott a Time Spy , Superposition meg a Heaven
Olyan ez mint procinál az Aida Fpu, felmelegíti a procikat akár 90-95 fokra is. Persze egy pár perces teszt még nem fog megártani egyiknél sem, csak ne futtassa az ember órákig, mert nem a valós terhelésre készültek, de ha itt a hőfokok határon belül maradnak, akkor a normál használat során borítékolható hogy nem lesz gond.
-
kolopele
nagyúr
válasz
albinolynx #90754 üzenetére
Szia! Futtass le vele egy Heaven, egy Superposition meg egy Time Spy benchmarkot, közben monitorozd a hőmérsékletet, fps számot, ventik mennyire tekernek, órajel hozza e azt amit a kártya tud, kb. ezek. Ha szépen lefutnak, a kártya nem zörög (ventik), a hőfokok (főleg a hot spot) nem száll el (90 foknál nem megy feljebb), nincs fagyás, artifact, akkor minden oké. Legjobb erre a HWINFO plusz a Rivatuner, ezekkel kitehetsz szinte bármit a képernyőre amit nézni akarsz, de a HWINWO helyett az Afterburner is jó a főbb dolgokra, mondjuk az azt hiszem csak a GPU hőmérsékletet mutatja, de erre már nem vennék mérget.
-
kolopele
nagyúr
Ezt látva nem veszítesz vele az biztos. Sajnos a Pascalok óta már a pasztázás sem a régi. Kész röhej hogy amim volt anno 980Ti (250W TDP) a mai napig üzemel ismerősömnél akinek eladtam, hozzá nyúlva nem lett még, egy közel 10 éves kártya, most meg van amit már két-három év múlva pasztázni kell(ene, ha nem buknád a garanciát ha új volt). Trehány munkák. A ventik is maxon forognak mégis 105 fokos a hot spotod, sok is, zajos is, semminek nem tesz jót. Azért megnézted már mit produkál mondjuk egy játéknál, Time Spy - nál? Csak kíváncsiságból.
-
kolopele
nagyúr
válasz
bobalazs #90686 üzenetére
Furmark megterheli nagyon, ha játékok alatt 90 fok alatt van annyira azért nem aggódnék. Nyilván megnyugtatóbb lenne ha Furmark alatt se menne 90-95 fok fölé, de ezt szerintem némi UV - val is elérheted első körben. Azt neked kell kikísérletezned hogy mennyi legyen az alulfeszeltség mértéke, hasra ütésre ezt nem lehet megmondani. Szilícium lottó mekkora feszen mennyit bír egy-egy kártya, pláne úgy hogy a teljesítményből se nagyon veszítsen 2-3% - nál többet, vagy még annyit se.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Teasüti #90678 üzenetére
A v-sync megfelezi az fps - t én úgy tudom ha a monitor frissítési frekvenciája alá esik, ezért is van az a pillanatnyi megakadás. Amikor a kijelzőn 57 van abban a pillanatban az 30, mert ha 57 lenne eleve nem lenne akadás. A 0.1% - ot nem a felezés miatt írtam, hanem mert nagyban befolyásolja magát a játékteljesítményt, a stuttering fő okozója.
-
kolopele
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
válasz
Teasüti #90674 üzenetére
Nyilván a v-sync (enhanced sync) arra lettek kitalálva, hogy ha van teszem fel egy 60HZ - es monitorod, akkor a kártya képes legyen minden pillanatban 60 felett kitolni az adott játékot, és akkor minden oké. Jó, azért nem kell senkinek a kardjába dőlnie ha ez néha nem sikerül és lát egy pillanatnyi megakadást, mivel leesik 60 alá (30 - ra ugye olyankor), sajnos ilyen még a legerősebb kártyáknál is megesik a rosszul optimalizált játékok miatt. Silent Hill 2 képes 3 fps - re olykor beesni 0.1% - on, és ezzel nem lehet mit kezdeni.
-
kolopele
nagyúr
válasz
varmi2 #90654 üzenetére
Majdnem. Amennyiben az fps fele mint a monitor képfrissítése, akkor nem törik a kép, hanem akadozik, de adaptiv sync nélkül már akkor is akad ha csak 1 fps - sel esik lejjebb, mert v-sync esetén valójában megfelezi, azaz a 60 - at 30 - ra, a 120 - at 60 - ra, ezért vannak v-sync esetén a megakadások. A másik fele igaz, ha a monitor frissítési rátája fölé megy a kimutatható fps szám (ugye csak kimutatható, de nem valós), akkor jön a tearing effektus. A legrosszabb az ha egyáltalán nincs semmiféle sync bekapcsolva, mert akkor akad is, törik is, attól függően mennyi éppen az fps.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Gebriel #90603 üzenetére
Simán. Nem is régen Golden Axe - oztam az Amigán
Én sokkal nagyobb gondnak tartom játékok terén azt, hogy ma már minden a grafika, lassan más már nem is számít. Nem fura, hogy a legjobb játékok mostanában mind PS portok? Nem mondom, én is megnézném és szívesen játszanék pl. a Zeldákkal remake formájában, és még sorolhatnám, de akkor azt úgy kellene megcsinálni hogy hűek maradjanak játékmenetben az eredetiekhez, és ne a mai igényekhez alkalmazkodjanak. Filmeknél is ez van, nagyon sok remek japán horror film van, aminek az amerika remake - je egy nagy semmi, mert mondjuk nehogy már drámai legyen a vége, hiszen azt nem venné be a nézők gyomra. Legyen happy end, és mindenki örül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest