Hirdetés

Samsung Univerzum: Az S23-at is megbabonázta a Galaxy AI

Rengeteg Samsung megkapja az AI alapú nyelvi, képi és keresőfunkciókat.

Az, hogy egy telefont olyan remekül összeraktak, hogy a dobozából kivéve és több év múlva is ugyanolyan jól használható, nem csak a minőségi konstrukción és a hardver erőtartalékain múlik. Ugyanilyen fontos, és a Samsung mobilok esetében garancia, hogy a szoftvertámogatás is hosszú-hosszú évekre szóljon. Éppen ezért csak pár hétig volt a Galaxy S24 család privilégiuma Galaxy AI név alatt futó sztárfunkció, amely áprilisban megérkezett a One UI 6.1 felülettel egyetemben a Galaxy S23, a Tab S9, a Z Flip5 és a Z Fold5 modellekre, májusban pedig a Galaxy S22, a Tab S8 táblagépek, a Z Flip4, valamint a Z Fold4 részesült belőle. A tolmácsfunkciók a Galaxy Buds2, a Buds2 Pro és a Buds FE fülesekkel is használhatók.

[+]

Szigorúan nem a Samsung AI csomag része, ám a gyártó mobiljain debütált a Google gyorskeresése mindenre Circle to Search, vagyis a karikázz és keress néven. Bármilyen alkalmazást használjunk épp, a kezdőképernyő gombot vagy gesztusvezérlési sávot hosszan megérintve bekarikázhatunk a kijelzőn bármit, azonnal hasznos online találatokhoz jutva. Az egész képernyő tartalmára is kereshetünk és lefordíthatjuk a feliratokat. Ez hasznos volt a Galaxy S24-en és ugyanilyen ügyes az itt használt Galaxy S23 Ultrán is a One UI 6.1 telepítése után: tüstént azonosította a Makovecz Imre kilátót a Budai-hegységben, online találatokkal és navigációs opcióval, azonnal sikerült lefordítani egy belgrádi kiállítás szerb nyelvű szövegét magyarra, és az Utódlás című sorozat egy poszteréről is kihalászta a háttérben szereplő festmény tudnivalóit, illetve az előtérben pózoló, legendás színész nevét.

[+]

Kapóra jön a dolog akkor is, ha meglátunk egy érdekes épületet vagy tárgyat, azonosítanánk egy virágot vagy csak megtetszett mellettünk egy cipő: a kamera élőképén is lehet karikázni és keresni, hamar eljutva a kívánt információhoz vagy akár a vásárláshoz.

[+]

Nagyon ügyes az S23 Ultrán is a Galaxy AI Generatív háttérkép generátora, amely egyszerű címszavak összeválogatásából hoz létre látványos képeket. Ez a Kezdőképernyőn, a Háttérképek és stílus menüpont alatt, a Kreatív fülre bökve érhető el, és a Galaxy AI korábban nem létező, látványos, változatos és érdekes tapétákat készít. Variálhatunk a stílussal, a színekkel, a tárgyakkal, és ugyanarra a kombinációra végtelen számú megoldást generálhatunk, az AMOLED panelhez remekül passzoló hátterekkel.

[+]

A mesterséges intelligencia a Galériába is beköltözött: képszerkesztéskor a Galaxy AI ikonjára bökve érhető el a Fotósegéd, amellyel bármilyen alak vagy terepelem könnyen kijelölhető, kimásolható, matricaként menthető, törölhető, esetleg elforgatható és felnagyítható.

[+]

Ferdén tartottuk a telefont fotózáskor? Sebaj: a Galaxy AI automatikusan megtalálja a horizontot és hozzáigazítja a felvételt, mentéskor pedig nem levágja a képkereten túlnyúló széleket, ahogy a hagyományos szerkesztőprogramok teszik, hanem a hiányzó részeket saját kútfőből kipótolja, így nem veszítünk az eredeti látótérből. Az ekként feldolgozott képek sarkában apró ikon jelzi, hogy mesterséges intelligencia segítségével készültek.

[+]

Fejlett intelligencia gyűjtőnév alatt számos nyelvi funkciót kapunk, például a telefonhívás Élő fordítását két fél és támogatott nyelv között. A jelenleg elérhető lista: angol, német, olasz, spanyol, francia, portugál, orosz, lengyel, kínai, koreai, japán, thai, vietnami, indonéz és arab, de a Samsung ennek a bővítésén dolgozik. Ha például Németországban vagyunk, és szeretnénk estére asztalt foglalni telefonon, de a diszpécser nem beszél angolul, tárcsázáskor a Hívássegéd, majd az Élő fordítás opcióra bökve élőben lefordítja a Galaxy AI a mondandónkat. Ezt teheti úgy, hogy elhangzik az eredeti és a lefordított szöveg, vagy csak a lefordított, a tárcsázóban pedig leírva is láthatjuk a lefordított szöveget.

[+]

Ugyanez a funkció természetesen helyben is hasznos lehet, a Tolmács pedig saját gombot kapott a felülről legördíthető kapcsolópanelen, hogy tüstént elérjük, amikor csak szükség van rá. A mobilon történő, hangalapú fordítás mellett most is megkapjuk a szöveges változatot, és a telefont előre döntve a másik nyelv képernyőfelét beszélgetőpartnerünk felé fordíthatjuk, hogy ő is el tudja olvasni az AI által lejegyzetelt és lefordított szöveget. Ha pedig birtokunkban van valamelyik Galaxy AI-t támogató Buds füles, a mobilt zsebre vágva, szemkontaktussal folyhat a kétnyelvű beszélgetés.

[+]

A támogatott nyelveken besegít a Hangrögzítő felvételeinek lejegyzésében és rendszerezésében az Átírási segéd, a Böngészési segéd pedig fordít, illetve magyar nyelven is összefoglalja a honlapok tartalmát a Samsung Internetben.

[+]

A Samsung Billentyűzet Írásasszisztense egyszerre helyesírási segéd nyelvtani javaslatokkal, illetve képes a bepötyögött szöveg stílusát megváltoztatni mondjuk laza vagy formális keretek közé fogva, esetleg emojikkal megtámogatva, ami üzenetküldő alkalmazásokban lehet hasznos, ahol chat segéd a neve.

[+]

A Jegyzetsegéd a Samsung Notes kiegészítője magyarul is működő szövegformázással, helyesírás ellenőrzéssel és összefoglaló készítésével, a támogatott nyelveken pedig a fordítás is opció. Szóval, ha valaki S Pennel jegyzetel, a szokásos módon digitális szöveggé alakítja számára az S23 Ultra a leírottakat, a szöveget pedig még formázza és rendszerezi is a Galaxy AI segítségével.


[+]

A fejlett intelligencia részben a telefonon, részben pedig internetkapcsolattal, de szigorú adatbiztonsággal dolgozik. Kérésünkre a feldolgozást mindenesetre a telefonra is szűkíthetjük, így nem kerül semmilyen anonim adat még ideiglenesen sem a távoli szerverekre. A Galaxy AI több puszta partitrükknél, hiszen számos helyzetben hasznát lehet venni most már több mint százmillió Samsung telefonon és táblagépen. Ez pedig még csak a gyártói mesterséges intelligencia nyitólépése: a remek szoftvertámogatás mellett várhatóan további funkciók érkeznek, hiszen az AI nem csak bekopogtatott, hanem be is lépett az ajtón.

Azóta történt

Előzmények