- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Ujjal lehet mutogatni a Huawei csúcsórájára
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
Igen, sok minden hiányzik, próbáltam röviden de velősen.
Párat még beírtam, de már nem fejtem ki, mert valószínűleg sokan már így sem olvassák el az egészet, annyira hosszú.
Azt mindenképpen el akartam kerülni, hogy ilyen adatbázisszerű felsorolás legyen mint a metacritics vagy a pcgamesdatabase.Viszont valamit én is észrevettem, pedig annyira bele akartam írni, de csak elfelejtettem. A Neverhood-ot. Illetve az Oddword-öt is pótoltam, amiről teljesen kiesett hogy már ekkor kint volt, ráadásul ez utóbbi DOS-ra is.
-
cucka
addikt
Igen, a Descent úttörő volt ilyen szempontból.
Szerintem techdemónak volt érdekes, mint játék nem volt túl jó. Ezt még 386-osra írták, ami annyira gyenge volt, hogy egyszerűen nem tudtak elég háromszöget kirajzolni a képernyőre ahhoz, hogy érdekes, emlékezetes pályákat és ellenfeleket tudjanak megjeleníteni. -
arn
félisten
Descent? 95os, es a lovesek mar ott is fenyforraskent mukodnek, nehany spriteot kiveve 3ds. Szvsz szimplan nem akartak tovabb menni, mert a korabeli csucsgep alatt mai szemmel nem tul sebes (persze a maga koraban jonak szamito 15-20fps egy dx4en is megvan legtobbszor). Vhogy megsem tartjak szamon, pedig korban epp beekelodott a doom es a quake engine koze.
-
cucka
addikt
válasz
FoxiestFox #28 üzenetére
Az fps-ekben a "nemháromdé" azt jelenti, hogy a pálya maga 2 dimenzióban van megalkotva. Ettől még van a szektoroknak magasságuk, meg egy csomó trükköt bevetettek, hogy 3d-nek tűnjön az egész.
Nyilván ma már nevetséges kérdés. De amikor kijött a quake, akkor nagy truváj volt, hogy szabadon lehetett alakítani a pálya geometriáját.
Például olyan egyszerű dolgok, hogy van egy híd, ami alatt át lehet menni, azt a doom-ban nem lehetett megcsinálni. -
-
cucka
addikt
Pont fordítva.
Az ellenfelek teljesen 3d-sek voltak. A pályák viszont 2d térképek voltak, nem volt benne room over room, viszont ezt nagyon ügyesen elfedték, a pályákon elhelyezett mindenféle 3d objektummal.(Ebben a build engine-es játékok voltak a legnagyobb királyok, ugye ott is 2d volt az összes pálya, de ha felmentél a lifttel, vagy lementél a víz alá, akkor elteleportált, így azt hihetted, hogy egy 3d térben mozogsz, közben meg nem)
-
negro
őstag
Tenyleg a "carma". Elsokent en DOS alatt is porbaltam software mod meg a demot. Majd csak kesobb `98-ban a Max Pack verziot glide mode a Voodoo rush-on majd Voodoo2-vel ev vege fele mar. Epp akkor metal korszakom volt, emlekszem milyen jok voltak a hattarzenek is. A masodik resz meg so-so de a harmadik mar nagyon nem sikerult jol.
`98 is... Battlezone, Half-Life, Thief, Falcon 4.0 , Colin McRae Rally, Need for Speed III, Railroad Tycoon II, Dune 2000. Lehetett valogatni...
-
Jó írás, kellemes nosztalgia emlékeket ébresztett. A játékok közül egyedül a Carmageddon említését hiányoltam, ami emlékeim szerint még futott DOS alatt is, software rendering-el.
-
gabi81
tag
Köszi az írást nagyon jó volt olvasni a régi dolgokról, egy csomó érzés és emlék feljött bennem, remélem lesz folytatás.
Az egyik ilyen, hogy abban az időben vendéglátó suliba jártam és az ilyen témájú kiállításra kötelező volt felmennünk vidékről a tanárokkal. A kiállítást megelőző napon apám közölte, hogy egyébként lesz a BNV másik standjában egy kisebb számtech kiállítás is valami Compfair néven, ha gondolom, majd a szakmai túra után kukkantsak be. Na én próba szerencse ott kezdtem és ott is ragadtam egész napra, a tanárok úgy jöttek utánam mert már kerestek, hogy indulna a busz. A következő években (pénzzel és) idővel is így készültem már (mert hála mindig egy időpontra tették a két kiállítást), hogy mindent is lássak. Fúúú de nagy idők voltak! Még az internet kora előtt ott szembesültünk az áll-leejtős NFS1-el nagy monitoron, meg a többi grafikai csodával!
Egyébként az egyik ilyen Compfair-en vettem egy elég jó stratégiai játékot a "Z" nevűt, melynek nagyon jó videós átvezetői voltak. Na egy jó pár évig (évtizedig) a kettőből ez volt az egyik jogtiszta szoftverem(a másik a Flight Unlimited 2 a CD Galaxisból
)
-
Köszönöm a pozitív visszajelzéseket
Az árak valóban durvák voltak (vagy a fizetésünk volt őrült kevés), de pont ezért volt érdekes ez az időszak, mert úgy kellett összelegózni a gépet használt cuccokból, cserélgetéssel, házibarkács megoldással, tuninggal. Ami új volt, az is csak a leges legolcsóbb lehetett a felhozatalból, de persze már tudnia kellett valami újat. Ja és ez esetben is keresni valakit aki Áfát tudott visszaigényelni.
-
-
-
Számomra a legjobb korszak volt, a legtöbb nagy kedvencem ebből az időszakból származik.
A build engine zseniális volt a maga idejében, a Duke Nukem Lunatic Fringe 720 fokosan körbeforduló pályájával és az egyéb trükkökkel.
Az is kedvenc pillanatom volt, amikor a Bloodban a Cultist és a tűzvonalába kerülő Gargoyle elkezdték egymást támadni...
-
updog
őstag
Bakker, az orromban van az izzó CRT monitorom "illata" az ezekkel a játékokkal végigtolt éjszakák után, mellette pedig szinte kicsusszant 1-2 könnycsepp a 25 évvel ezelőtti fiatalságom felidézése miatt, nagyon köszönöm az írást
-
Én az árlistán lepődtem meg. Akkoriban azok az árak vagyonok voltak.
1999-hez képest 40x lett a fizum (bruttóban). Az árak ennyit nem nőttek.Persze a játékokat is jó volt felidézni.
-
rep3at
őstag
Részletes és hangulatos cikk volt. Fiatalkoromban általános iskolásként még mi is a DOS-korszakban csatlakoztunk az informatikához. Érdemei elismerése mellett azért örülök hogy már nem tartunk ott ilyen téren.
-
arn
félisten
Azt speciel nem neztem, de nalam is ilyen +-20%on belul volt a szoras, meg tudod nezni a tablamban - tombraider passz. Nem csak a cache miatt gyorsabb az intel, az alu reszet is atterveztek.
Az elejen dx4 rohadt draga volt, de amikor kijott az amd 95ben feleztek az arat, 95 nyaran nekem is intelem volt. Kesobb probaltam az amd dx4 120at, es az ibm 5x86ot, de minimalis kulonbsegek voltak, nem erte meg valtani, onnan mar 96 vegen 6x86ra valtottam. Igy eltem en meg a korszakot. A meno emberek mar 95ben is pentiummal nyomtak.
-
De jó volt ezt most olvasni, köszönöm! Pont ebben az időszakban lett otthon számítógépünk, még ismerős rakta össze. Játszottam szinte az összes cikkedben szereplő játékkal.
Első teljesen saját építésű gépem 2001-ben készült el, arról az időszakról is írhatnál.
-
Pikari
addikt
Lehet, érdemes lenne a korai 3d gyorsított játékokról is egy ilyen cikk, 2000 után sajnos átment az ipar sokáig ilyen wasd röpködésbe, ahol az volt a termék lényege, hogy 3D, de még mielőtt ez megtörtént volna, hatalmas címek jöttek: final fantasy 7, 8, nightmare creatures, croc, formula1, f1 racing simulation, frogger, darkstone, deathtrap dungeon, crusaders of might and magic, ms combat simulation, collin mcare rally csak hogy párat említsek. jó ki win98as gamek, g200-ast melléjük dobva mennek is szépen.
-
Teljesen 3D az egész. A játékot egy tech demonstráció előzte meg, ami két monstert forgatott realtime. De minden más, a fegyverek is 3D-sek mint a Quake-ben.
arn:
A Cx5x86 - 486 viszonyításom a klasszikus 486DX modellekre vonatkozik.
Az Intel DX4 100-ast is egy különleges processzornak tartom, gyorsabb és nagyobb a cache benne mint az előző Intel 486-okban. Csak az meg főleg megfizethetetlen volt.
Majd nézd meg a Tomb Raidert is ezekkel. Nem saját teszt, de a neten amit találtam ott abban volt a legnagyobb előnye a Cyrix 5x86 -as procinak. 120 MHz-en, már a 160 Mhz-es AMD 5x86-ot ostromolta.
Egyebekben én is úgy látom hogy pár % az átlag.
Összességében az AMD procija egyértelműen jobb vétel volt, de az később érkezett. Plusz az írásban próbálom a tények mellett a korabeli érzéseket is közvetíteni. Itt van előttem, ahogy állok a pódiumnál, még az AMD procik sehol nem voltak, és csodálattal nézem a vitrinben kirakott, zöld hűtésű Cyrix 5x86 procik első példányait, amik akkor még szuper prociknak minősültek -
negro
őstag
Na igen
Az Insane es Screamer 4x4 elofutara.
Remek iras. Nagyon jo kis evek voltak ezek. Persze a `90-es evek egeszeben az volt. `97... P 166MMX korszakom es Voodoo Rush. Red Alert ami az elso eredeti jatekom volt es mekkora ugras volt 640x480-ban a CnC elso resze utan ami persze tort verzioban volt meg csak. Azok az atvezeto videok es zenek...
Szomszeddal soros porton 1v1. Muvhazban LAN partik... De volt itt par jatek amirol meg is feledkeztem megvolt, pl a Moto Racer. Autobuzeria mar akkor ki alakult boven. Nem is emlekszem jatszottam mas motoros jatekkal azon tul. Amugy erdekes amig nalam a Duke3D, Blood is nagyot ment addig a Redneck Rampage nekem valalhatatlan volt. 1-2 orat ha beleraktam. Illetve a LBA-rol jut eszembe nem ugy volt keszul 3. resz? Bar felnott fejjel nem tudom le tudna-e kotni. Gyerekkent imadtam az elso es masodik reszt is.
-
-
Tim82
félisten
A Chasm: The Rift-nél nem az volt, hogy maguk a pályák teljesen 3D-k, az ellenfelek azonban sprite-ok? Annak idején a PC Guru-ban mintha ezt írták volna róla.
-
Köszönöm!
Darthsun
Őszintén szólva, hasonló megfontolásból írtam össze ezeket, mint egyféle kézikönyv egy-egy retro gépemhez
arn
Igen, általában szinte ugyanaz. A késői programokban, mint a Tomb Raider-ben figyelhető meg számottevő javulás - mondjuk azoknál meg már mind1 volt.
buherton
Nem is tudom hogyan felejthettem ki. Emlékszem hatalmas élmény volt annak idején. Furcsa, hogy a következő években sokáig nem láttunk hasonlót. Ahogy a Wikin írta valaki, tényleg a modern kori BeamNG.drive amiben hasonlóan lehet őrültködni a valós fizikának köszönhetően.
-
buherton
őstag
Esetleg meg lehetne említeni a Terep 2-t?
Az Imperium Galactica-nak open source verziója Open-IG név alatt. A srác szuper jól összerakta és így Mac-en is könnyedén játszható
.
-
arn
félisten
Jo iras - sajnos a cyrix 5x86 clock2clock lepkefingnyival gyorsabb csak a gyakorlatban, mint az intel dx4. Pontosabban vhol gyorsabb, vhol meg lassabb. A ppro mar 95ben is 200mhzen ment, a sima pentium 200 jott 96ban, gondolom volt nemi szandek benne. A gp2 6x86on talan jobban ment, mint pentiumon - 96os flagen, en meg dx4en nyomtam, nehany embernek mar volt - elkepeszto volt mennyivel jobban ment, 486on slideshow volt csak.
-
Remek írás, köszi ! Beteszem a kedvencek közé a linket, mert sok olyan game van említve, melyeket még tesztelni akarok, de nem mindíg ugranak be a címek. Némelyiket végigtoltam többször is, némelyiket meg csak kipróbáltam. Párat már teszteltem madness gépen, a kimaradtakat is beveszem majd.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Elküld még 6000 embert a Microsoft
- Google Pixel topik
- Háztartási gépek
- Yettel topik
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 6800 16GB +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Nagyon kedvező áron!Eladó Synology DS923+ Alza Gari 2027.10.23-ig
- Enermax Maxtytan 750W Titanium Moduláris Tápegység
- Cooler Master MWE Gold V2 1250W Moduláris Tápegység
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest