Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• SteveL

aktív tag

A következő leírás csak az alternatív firmware-en használható. Haladóknak, akik legalább a magyarítást meg tudták csinálni, és nagyon nem elégedettek az alap kinézettel, főleg ami a dátumot illeti. Saját felelősségre. :)

Csináltam egy mintafőmenüt egy sielős képre. A képernyőn a következő szövegblokkok találhatóak:
    - a bal felső sarokban az idő és a dátum (egyedileg megváltoztattam a saját igényeim szerint),
    - a jobb felső sarokban az időjárás,
    - a jobb alsó sarokban a merevlemez-méret és az IP cím.

(Mivel a merevlemezméret kijelzésének helyét is megváltoztattam, az alap háttérképen nem néz ki olyan jól az elrendezés...)

A főmenünél az egyes szövegblokkok színe, de akár betűtípusa és elhelyezkedése erősen függ a háttérképtől. Pl. a sielős képnél az ég kékje miatt az idő és dátum fehéres, de az időjárás már fekete színű a hó miatt. A tárhelyadatok és az IP cím szintén sötéten mutat jobban. (Az IP-cím melletti ikonok színét nem változtattam, így ha nagyon világos a jobb alsó sarok, akkor azok nem nagyon látszanak. Képszerkesztővel szükség esetén meg lehetne csinálni ezt is, de ennyi időm nincs. :) )

Háttérkép cseréje: a kép (jpg vagy png) feltöltése pl. az /usr/local/etc/ mappába FTP-n keresztül, majd böngészőbe beírni a lejátszó IP címét, a Home menu replacement modul (bal klikk) Settings pontjában lehet beállítani az új útvonalat, pl. <bginfo>/usr/local/etc/Snow.jpg</bginfo>.

A mellékelt HomeMenu.rss használata: mentsük le az eredeti HomeMenu.rss fájlt a gépünkre az /usr/local/etc/mos/iconmenu/ mappából, majd másoljuk az innen letöltött fájlt az /usr/local/etc/mos/iconmenu/ mappába felülírással. Azonnal nem jelenik meg a változás, de ha pl. belépünk a Fájlkezelőbe, majd a vissza gombbal visszalépünk a főmenübe, megjelenik a változás, nem kell mindig újraindítani az eszközt.

Ha a szín, esetleg a betűtípus, az elhelyezkedés nem megfelelő, akkor szerkesztenünk kell a HomeMenu.rss fájlt. A fájl sima szövegszerkesztőben (Jegyzettömb) megnyitható. A szín beállítására a foregroundColor=240:240:240 utasítás szolgál, ahol a 240:240:240 a szín RGB kódja decimálisan. (Pl. a fekete szín kódja: 0:0:0, a fehéré: 255:255:255, a pirosé: 255:0:0, stb.) Külön lehet állítani az időnek, a dátumnak, az időjárás minden egyes sorának, a merevlemez-helynek, az IP-címnek, a menüpontfelirat (pl. Kedvencek) a színét (és még mást is) a háttérképnek megfelelően, összesen 9 helyen. A legegyszerűbben úgy találjuk meg a módosítandó sorokat, hogy rákeresünk a foregroundColor kifejezésre. (Az első találat a menüpontfeliraté, a többin viszonylag látszik, hogy mi.)

Betűtípus módosításra van példa az idő és dátumnál (természetesen a ttf betűtípust előtte töltsük fel a megfelelő helyre, pl. a /usr/local/etc/ mappába). Ha nem adunk meg betűtípust, akkor az alapértelmezettet fogja használni. Az alapértelmezett betűtípus is lecserélhető egyébként a magyarításhoz hasonló módon, az rcS fájl szerkesztésével, de az nem tartozik szorosan ide. Ha azonban más betűtípust használsz mint én, akkor valószínűleg újra kell pozícionálni és méretezi a feliratokat... Ezzel birkózzon meg mindenki maga az eddigiek alapján. :)

Mint a leírásból látszik, a főmenü szépítgetése nem mezei felhasználónak való feladat, de annyira nem bonyolult. Főleg ha pl. webdesigner valaki (én nem vagyok az). :D

HomeMenu.rss és háttérkép

Új hozzászólás Aktív témák