- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Netfone
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Honor Magic V2 - origami
-
Mobilarena
Android dual SIM szakmai mélyvíz
Az alábbi témák kitárgyalása kerülendő, mert nem ide tartozik!
Kérdésed a megfelelő topikba tedd fel:"melyik alkalmazás, ami"
"milyen tokot vegyek"
"piros hátlap hol kapható"
"honnan vegyek telefont"
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
magmakocka #4554 üzenetére
Nem tűnik aromainstalleresnek. (De ez baj lenne?)
-
válasz
viewdetails #4560 üzenetére
Nem csak a neve és a mérete fontos, hanem a tartalma is.
Egy md5sum vagy egy diff egyezőség után már lehetne mondani, hogy azonos.Ami pedig az imei vesztést illeti, az lehet, hogy csak az adatbázis-eltérés miatt van/lehet (/system/etc/mddb/), valójában nem veszett el.
Ez akkor derülhet ki, ha lemented az nvram-ot, és ha üres, akkor valóban nyekk, de erre is van megoldás (itt is megtalálod...), ha viszont nem üres, akkor a protect és a secro (ezzel általában nem szokott gond lenni) partíciókat kell újrarakni. A protect (_s és _f, vagy újabbak esetén _1 és _2) nem képezi a gyári rom részét, de jobbára egy platformra jó szokott lenni más készülék hibátlan ilyen partíciója. -
válasz
magmakocka #4527 üzenetére
Azért az furam, hogy nvram-ot is tartalmaz egy zip-es rom... wifi adatokat tartalmaz.
A telepítőkészletben nincs benne az eszközellenőrzés.Ettől még persze működhet.
A build.prop-ban csak ennyi az utalás az y360-ra.
#HWY360: BRUNOECQ.BLOGSPOT.PE
Az MTKDroid Tools teljesen nem látja az androidos telefonomat Factory Modban...
Pedig azon szeretném rootolni a telefonomat
6582 esetén nem érdemes ezt/így használni már.
4.4-es droid-ig inkább insecure kernellel célszerű mahinálni (és utána supersu-zip-pel root-olni).A TWRP-be belenézve y360-hoz, 5.1-es droidhoz készült.
@(#4529) silver10
Ha van megfelelő scatter, akkor azért abba belenéznék a helyedben, hogy milyen partíciók kellenek még egy komplett rom felrakásához.
Alapesetben lementett jópár partíciót, de pl. a scatter-t nem készítette el, nincs tee, és még ki tudja mi nincs (pl. cache, ha már a userdata ott van). Szóval kicsit felemás érzésem volna, ha csak ennyi a mentés.
Ettől még ez is működhet, de pl. a preloader-t mindenképpen lementeném. -
Itt a saját topikjában nem néztél körül?
-
válasz
Geller72 #4392 üzenetére
Szerintem menni fog neked is, csak türelem és nyugalom.
Ha volt FR, akkor a linkelt romot töltsd le, abban megtalálod a scatter file-t.
Az összefoglalóban van az SP Flashtool Readback használata link. Az alapján tudsz menteni (én szoktam).Ha az megvan, akkor a boot és system párost flesselném csak első körben.
-
Ezt ha lehet ne... ne másolj be egy komplet fájltartalmat, mert átláthatatlan lesz tőle. (szerk: köszi, hogy törölted.
)
Szerkeszd légyszi, hogy ne legyen ott.
Erre lehet használni a pastebin-t, vagy más felhő térhelyet.Ami egyébként a tartalmat illeti, ez a preloader tartalma, ez így rendben is van.
Tehát olvashatónak tűnik az emmc.
Még annyit próbálj meg, hogy:
Fogod a gyári rendszert kompletten.
A gyári recovery-t kicseréled a hozzá való TWRP-vel.
FW upgrade-del megpróbálod feltenni.Ha nem megy, akkor próbáld meg úgy megismételni a folyamatot, hogy úgy dugod rá a telefont a gépre, hogy folyamatosan nyomva tartod a hangerő fel gombot.
Na ha akkor is elszáll hibával, akkor egyre inkább a hardverhiba felé megyünk...
-
mentésnél azt irta rom a kiterjesztés meg fájl csak nem tudok kimenni belőle.
Ennek a mondatnak fuss neki még 1x.de én már most nem menteni akarok hanem megtudni hogy halott--e a telo,ebböl a mentésből megállapitható?
A mentés kipróbálása arra jó, hogy megnézd: olvasható-e az emmc.Ha sikeres a mentés, attól sajnos nem jelenti azt, hogy írható is.
-
Én le szoktam menteni a system-ig mindent (ide értve a system-et is, és tudva azt is, hogy a pgpt, sgpt-t elméletileg nem kellene.).
A preloader, nvram, protect1, protect2, para partíciókat meg mindenképp.A megnyitás már más kérdés.
A szabványos ext4-et simán lehet csatolni mount paranccsal (Linux).
A boot és recovery kibontása régebben perl szkript segítségével történt, hát ez lehet, hogy azóta változott, de egy próbát megér. ([link]) -
-
Ha van recovery, az már lehet félsiker.
Először is factory reset recovery-ből.
Ha hibát ír ki, akkor kezdődnek a gondok...Egy teszt még érdekes lehet:
Biztos van hozzá készített mod recovery. Próbáld meg azt flesselni. Ha rendben lefut, és a recovery-be lépve nem az új, módosított recovery jelenik meg, hát akkor nem írható többé az emmc.a readbackot hogy kell lefuttatni?
Először elolvasod az összefoglalót, és megtalálod a linket hozzá. -
Akkor lenne hiba, ha UFS vagy NAND flash van benne.
De ebben EMMC van. Így a másik kettő értelemszerűen nincs benne.(az emmc is nand flash, csak más a interfész)
csak amióta autóstöltővel akartam tölteni nem kapcsol be.
Jahogyúgy!
Hát ez esetben akár tényleges hardverhiba is lehet.Volt már rá példa, hogy olyan mintha minden rendben lenne, de nem ír fel semmit az emmc-re a flashtool.
Recovery-be be tudsz lépni?
Readback rendben lefut, és tényleg jók a kiolvasott partíciók?
-
-
A Qualcomm alapú mentésekhez ez az a raw copy, ami használható?
-
igaz régi flashtool-os , de koncepcionálisan azonos.
-
válasz
ekrisztian #4312 üzenetére
Ez esetben emulált a belső SD, így nem jöhet szóba az a klasszikus átparticionálás, ahol a DATA + belső SD átalakítható eggyé, hiszen - mint írtad is - nincs.
Itt a DATA partíció két feladatot "lát el" (ez csúnya hasonlat...): egyrészt ténylegesen a telepített programok települnek, márészt pedig a belső SD is itt van. Mindkettő funkció ugyanazt a partíciót terheli. -
válasz
ekrisztian #4310 üzenetére
Na erre majd Keeperv85 válaszol.
4.4 és felette már a boot.img-ben van az fstab, szóval azt kell módosítani, és itt sem akármit. Ha at emulált sd-t kellene megszűntetni, akkor valami init.ssd_nomuser.rc és/vagy init.no_ssd.rc fájlokról lenne szó.... hú de régen volt...
Én 5.x+ módosításokat már nem követem. Meg itt szerintem nem kell már particionálni, hanem csak simán beállítani az alapértelmezett íráslemezt, így a külső (fizikai) sd-t használja a fényképekre, letöltésekre, stb. A belső "emulált" sd pedig nem íródik, azaz a data partíció teljes egészében felhasználható programok telepítésére - ha a szoftver korrekt módon lett megírva. -
válasz
ekrisztian #4303 üzenetére
Kérdés, hogy a 6580-nél van-e még ebr.
Nem emlékszem pontosan, de mintha az már más partíciókezelést használna (pgpt, sgpt). -
Ha nem működik, akkor mindenképp érdemes megnézni a hardverazonosítót.
Ha másnem, akkor beírod a sajátodat. Nekem is így működott a Lenovo vibe x2. -
Nem. ksanc a cdc river-t linkelte.
Én meg összefoglaltam: [link]
-
(Csak zárójelben kérdem meg: w7 vagy w8-as gépen nincs lehetőséged kipróbálni? Nem enyhén egyszerűbb ezeket telepíteni. Pl. a vcom driver-ből még mindig a 4 évvel ezelőttit használom. Simán kezeli a 67xx sorozatot. cdc-ből pedig a fórumon fellelhetőt - ksanc linkelte; igaz, egy lenovo esetén belepiszkáltam, de az csak előnyére vált.)
-
Nem ismerem ezt a SpaceMTKtools-t (1x próbáltam még 1.1-es verzióját), de olyan, mintha nem tartalmazna rootkit-et, tehát nem root-ol, hanem a már meglévő root jogot szerezné meg, hogy tudjon tovább működni.
Javítsatok ki, ha tévednék. (Tényleg nem foglalkoztam már ilyenekkel vagy másfél éve, volna mit pótolni)
Ezért van az, hogy nem jött össze a program általi adb remount parancs (ez annó insecure kernel esetén működött kapásból).
Ha pedig nincs root, akkor az adb shell utáni su sem működik, hisz nincs is. -
válasz
Keeperv85 #4173 üzenetére
Akartam mondani, hogy kár, mert bármelyik romban lévő jó hozzá...
Biztos ez?
Na jó, félig biztos, viszont a másik fele meg az, hogy a nem pont hozzá való simg flesselése után jöhet egy factory reset, mert nem tud rendesen elindulni. Megint csak tudománytalan tapasztalat, már nem tudom melyik tab vagy telefonnál helyettesítettem én is cache és data img-ket más rom-ból valóval, és csak FR után indult el a rendszer ténylegesen.@(#4160) gorje
Ha van root, akkor a dd mentés is megfelelő, ahhoz nem kell kikapcsolni a telefont.
Ha nincs root, akkor marad a Flashtool-os megoldás, az néhány kivételtől eltekintve minden esetben használható mentésre - kikapcsolt állapotban.
Az MTKDT a 6580-ra nem alkalmazható (ez már a 6592 után készült SoC, így alkalmatlan a 6595, 67xx, 6580, Helio sorozatokhoz. Más felépításű. -
válasz
Játékos #4161 üzenetére
Elkészült a fájl:
data.img.zip
md5sum: bc5b25e1295498b466dd60813fd84668
méret: 6,6MBKibontva 5,6GiB lesz!
cache.img.zip
md5sum: f7934d004b59c184d88a08fac06742d7
méret: 1,3MBEzeket tedd majd abba a könyvtárba, ahol az összes többi rom fájl található, és amikor a scatter-t betallózod, akkor elméletileg minden rom-szakasz meg kell, hogy jelenjen.
(de miasz.....rnak 1,1GB-os chache....)(ma többre nincs időm, feleségem térd-keresztszalag-szakadásos lett, nemrég jöttünk meg a kórházból...)
-
válasz
Keeperv85 #4164 üzenetére
A próféta szóljon belőled (megint)
Ha ugyanolyan a tab, akkor a másikról mentett szerintem felnegy. Még ha mpt hibát jelez, akkor is.
Lenovo a820 esetén csak így ment fel a gyári rrom - fw upgrade-del, mert sima download esetén jött a 8038.
Szerk.: sőt a saját full mentés is. -
Én először csak a modem fájlokat cserélném le.
/system/etc/mddb
könyvtárban van(nak).
annak idején az oroszok úgy oldották meg, hogy a /data-ból kiszedték az nvram könyvtárat is, hogy automatán visszagenerálódjon minden indó az induláskor az új modemfájlok felrakása után.
Az új romból kiszedném, és azzal próbálkoznék először.
Presze legelső a mentés, és mentés után egy mentés még nem árt. -
válasz
Játékos #4156 üzenetére
Nagyon kafa, egyezik a két infó a data partícióról.
Este csinálok egy ennek megfelelő méretű img-t. Nyugi, zippelve lesz majd két mega...
És akkor majd lehet (ha lehet) komplett romot flesselnil.
Sajna simg-t még sosem csináltam (sparse img), utána kellene nézni, hogyan kell. Ahhoz meg megint olvasnom kellene. -
válasz
Játékos #4152 üzenetére
Jujujjjúúúj... Ha flash közben megállt, és se ki, se be, hát az baj.
Ha nem zárja le a preloader kapcsolatot, akkor lehet, hogy nem is tudja megnyitni többé...
Akkor ezek szerint se mentés, se semmi....No hát akkor marad a másik tab komplett felturbózása;
Hát egy ext4-es img fájl elkészítése ennyi:
dd if=/dev/zero of=~/theFile.img bs=1M count=2048
mkfs.ext4 ~/theFile.img
(Ugye milyen pofon egyszerű? Az ilyen megoldások miatt - is - tartom barátságosabbnak a Linux-ot; e ez hitvita, nem ide tartozik)
A már említett dumchar_info vagy firmware.info fájlból kellene megnézni, hogy mekkora a data partíció tényleges értéke.
Érdemes lekérni a /proc/partition-t is, mert ha nincs FAT, akkor van helyette emulált SD...Ha a data méretet ismerjük, akkor tudok neked (este) generálni egy üres data partíciót, amivel kiegészítve az átalakított mentést már minden partíció a rendelkezésedre áll, így megpróbálhatod felírni a fél... tetszhalott tabra.
Ha nem akarna elindulni a flash, akkor meg kell próbálni úgy, hogy folyamatosan nyomva tartod a hangerő fel gombot, és úgy dugod rá;
Bár sok sikert nem fűzök hozzá, mert fless közben állt meg az előző művelet. De egy próbát megér. -
válasz
AttisXX #4150 üzenetére
Windows-os kérdésekben nem tudok segíteni.
De ha nem megy a maui, akkor annak driver vagy vindóz okai vannak.
(w8-at láttam már, w8.1-et még nem, w10-et meg egyáltalán nem).
W7-en tuti megy. W8-on is.Ha nincs nvram hiba, akkor lehet, hogy nem is sérült meg, viszont erről (majdnem) csak mentés után tudsz tájékozódni.
Flashtool-lal tudsz menteni (lásd összefoglaló! fent) -
válasz
AttisXX #4148 üzenetére
Elméletileg van lehetőséged.
Így.Én alapvetően megnézném, hogy a wifi-t bekapcsolva látsz-e olyan hálózatot, hogy NVRAM ERR... vagy ilyesmi.
Ha igen, akkor a linkelt megoldás lesz jó.
Ha nem, akkor is működik a linkelt megoldás, de valamely másik partíció sérülhetett, nem az nvram.
Az imei több partíció sértetlensége esetén generálódik a data partícióra: nvram protect1 protect2 secro para. -
Az akksit muszáj kivenni?
Nem, nem kell, sőt van olyan telefon, aminél akku nélkül nem is működik a radback. Telefonja válogatja.Mivel a zp350 már a 67xx kategóriás SoC, ezért az MTKDT (MTK droid tools) felejtsd el nyugodtan.
Az autogenerált CWM/CRT linket szintúgy, mert az csak 6592-ig működik.
(Ettől még lehet, hogy van easytwrp megoldás az újabb SoC-okra; ennek még nem néztem utána sajnos, el kellene olvasni töviről hegyire...)&(#4136) Játékos
Hát akkor ez a régi nem nyert.
Szerintem nézd meg azt a facotry mode-ot, az lehet, hogy egyszerűbb.Ha factory mode van,
amibe kikapcsolt telefon mellett hangerő le + power gomb kombóval lehet belépni; a félhulla tabon.
Ha nincs, akkor ez a megoldás nem játszik.
Ha már bent vagy factory mode-ban, akkor nézd meg, van-e adb elérés:
Az MTKDT programot indítsd el. Ha kiírja a tab adatait, akkor van adb elérés.
Ha nincs... hát akkor nem megy tovább ez a módozat.
Ha van, akkor az MTKDT-n nyomj az adb terminal gombra. Ekkor megjelenik a parancssor.
oda beírod, hogyadb shell cat /proc/dumchar_info
erről már beszéltünk, ez az a bizonyos leírófájl, amiből az mtkdt dolgozik és firmware.info fájlt csinál belőle.
Ez azért fontos, hogy ellenőrizd: a két tab partíciókiosztása azonos.
Aztánadb shell
Ezzel belépsz a telefon parancssorábasu
Belépsz rendszergazdaként
Ha itt látsz a prompt végén egy #-t, akkor van root elérés, és fel tudod tenni a másik tab CWM-jét (ha készítettél)De a flashtool-t sem kell elfelejteni, mert lehet létrehozni cache és data img-ket, amikkel teljes lesz a rom, és mehet a fw upgrade.
Ha az adb terminal gombra rányomsz az MTKDRoidtools-ban, akkor megjelenik egy parancssor.
oda beírod, hogyadb shell cat /proc/partitions
ami kidob egy listát, hogy milyen partíciók vannak, és milyen méreűekaztán
adb shell cat /proc/dumchar_info
erről már beszéltünk, ez az a bizonyos leírófájl, amiből az mtkdt dolgozik és firmware.info fájlt csinál belőle.Ez a kettő írja le pontosan, hogy mi hol található és mekkora.
Ami ebből fontos, hogy lássuk: van-e külön partíció a data-ra és a fat-re.
A partitions fájl kimenet megmondja, hogy pontosan mekkora a data és cache (hex számítás nélkül) kilobájtban.
Ebből az információból már lehet üres raw img-t készíteni (Linux alatt kb 1 perc), így teljes lesz a ROM.T’om kicsit hosszú, meg bonyolultnak tűnő, de rengeteget lehet belőle taulni, valamint körültekintően kell eljárni , mert előfordul, hogy ugyanazon tab más partíciókiosztással kerül forgalomba, vagy épp más fájlrendszerrel (!)... aztán meg a téglagyártás...
Tehát több megoldás is létezik, a félhulla állapotától és lehetőségeitől függ, hogy melyik alkalmazható rá.(Bocs, tegnap nem volt időm válaszolni, tejfakasztó buli volt.... gyarapodott a család egy apró élettel)
-
válasz
Játékos #4130 üzenetére
Spec. alapján úgy tűnik, ez a 6589-ből "kifejlesztett" tab-ba való SoC.
Ezek alapján akár ezzel a flashtool-lal is megpróbálhatod, nekem annak idején átlépte ezt a hibát. Nem garantált, hogy tényleg menni fog.Ilyenkor a fw upgrade lehetséges, azonban neked sem data, sem cache partíció-img nem állrendelkezésre.
Ráadásul ekkor bejelöli a preloader-t.
Idegen tabra preloader-t flesselni veszélyes, ezért ha lehet, a félhullát is próbáld lementeni MTKDT-vel, ha van factory mode. -
válasz
drewcsalad #4103 üzenetére
Lehet, hogy nem hozzá való a kijelző.
Szóval összetettebb dologról van szó.
Előfordul, hogy a2010 simgle sim és a2010 dual sim kijelzője/érintője között lehet különbség.
Vagy szimplán nem jó maga a kijelző maga.
Kontakthibás (rossz összeszerelés)(mélyebbre evezve eltérhet egyes kijelzők kompatibilitása az uboot/lk partícióban lévő driverektől, és/vagy boot.img eltérés ugyanerre vonatkozóan)
-
Mindenképp hex editort javaslok, én így babráltam meg a preloader-t egy komplett readback után. Ez volt az első ilyen beavatkozásom, és sikerült.
-
válasz
ekrisztian #4097 üzenetére
Nem kell számolgatni különösebben.
A lényeg, hogy ha újabb a SoC, akkor a readback esetén az EMMC_BOOT1-ből kell kiolvasni 0x0-tól 0x40000-ig.
Legtöbb esetben még ebben is a egy része csak FF lesz, és a valódi tartalom ennél kisebb.
De ha a kollégának megvan a scatter, akkor el tudja küldeni neked, vagy az ő általa linkelt romot letöltve megtalálod benne a scatter-t.
Az új scatter egyébként is tartalmaz ilyet, hogy "physical address" és "length", ezeket már nem kell számolgatni, csak bemásolni. -
válasz
ekrisztian #4087 üzenetére
Elméletileg - ahogy én értelmeztem - de működhet.
-
válasz
aprokaroka87 #4085 üzenetére
Természetesen igen.
Readback esetén jó egy másik 6580-hoz készült scatter is, ha elfogadja a flashtool, mert az adatokat be tudod írni a már említett parancssori kimenetből.
Persze a legjobb a saját telefonhoz való scatter - próbálj meg rákeresni a neten a telefonod scatter fáljrára vagy a gyári firmware-re.Ha pedig a readback hibára futna a scatter miatt, akkor a log-ban megtalálod a telefonodról kiolvasott értékeket.
Ha jól emlékszem, akkor az SPFT a logban kigyűjti az adatokat, és csak akkor kezd pl. flesselni (download mode-ban), ha egyezik a scatter-ben foglalt memtérkép a telefonon lévő mem-térképpel - ezt régebben olvastam, sajna a forrást most nem találtam meg. Ezért jó lenne, ha valaki megerősítené. -
válasz
Keeperv85 #4083 üzenetére
Úgy jellemezném, mintha a dd GUI-val ellátott megfelelője lenne Windowsra.
(#4082) aprokaroka87
Az MTKDT már nem kezeli a 6580-at. Nem tudsz vele csinálni scatter-t. Megszűnt az mtkdt fejlesztése - sajnos.
Egy másik scattert kell készítened egy működő alapján, a saját lelefonod atataival, amit terminálból le tudsz kérni acat /proc/partinfo
parancs segítségével. -
válasz
Keeperv85 #4080 üzenetére
rawcopy. Az ugyanis egy az egyben a helyére tudja másolni ezeknek a tartalmát.
Hm... ez nem hangzik rosszul. Persze nekem nem sok fogalmam van arról, hogy melyik micsoda.
És a legnagyobb gond a 9008 helyetti 9006 port volt.Ha analogizálnék, akkor a régebben még jelen lévő (MTK, SPFT) "write memory"-hoz hasonlítható lenne ez a visszamásolás, csak saját maga () elvégezné?
Ez a rawcopy a telefonra flessel, vagy a telefonról menti a partíciókat? Vagy inkább hol olvassak utána?
-
válasz
Keeperv85 #4078 üzenetére
Thx.
Volt egy Lenovo z90-7 nálam, és hát elég nyamvadt volt: csak a 9006-os protot erőltette, merthogy a hivatalos frissítőprogrammal a hivatalos firssítést feltéve elhalálozott... legalábbis tetszhalott volt. Amiket a neten találtam azokat megpróbáltam, de nem sikerült a 9008-as portot elérni, így flesselni sem lehetett.
Sok pici apró partíciót akart a gép csatolni, csak nem tudta, mert seérültek voltak... ilyenkor mindig a 9006 jelent meg portként.
Recovery-be be tudtam lépni... de nem tudtam feltenni ota frissítést, és nem írt hibát sem (fizikai sd kártyáról próbáltam)
Nekem ez a kvalkomm olyan idegen víz (biztos meg lehetne tanulni, de hát az időtényező...)szerk.: aztán inkább visszaadtam, nem mertem vele nagyon túljátszadozni, nehogy rosszabb legyen.
-
Az összefoglalóban alul van néhány link.
Kezdésnek a "Másképp droid" elnevezésű Keeperv85 Mester által készített összefoglaló írást javaslom. Az ad egy átfogo képet.Persze van olyan rész az MTK témakörben, ami nincs még ledokumentálva, vagy csak még nem találta meg.
Szerintem logikusabb felépítésű a qualcomm-nál (persze mindenkinek más a logikája...), és nagyon jó benne, hogy általános eszköz van: SP Flashtool - és ez nem csak felsselni, hanem menteni is képes. Ezt a lehetőséget a QFIL vagy MiFlash eszközökben nem találtan (igaz, nem is nagyon kerestem..
)
-
Így utólag mindenképp azt javaslom, hogyha mtk-s eszköz kerül a közeledbe, akkor 2 partíciót mindenképp ments: preloader és nvram. Ez a későbbiekben még nagyon jól jöhet. Sajnos nem egyedi eset, hogy különböző preloader-ek látnak napvilágot egyazon készülék esetén. Még jelentősebb gyártóknál is (pl. Lenovo).
Perzse utólag könnyű ezt mondani, de mindenképpen érdemes a jövőre nézve számolni ezzel.szerk.: amúgy ritka az, amikor valaki a kezdő segítségkérő hozzászólást ilyen szépen részletesen leírja. Szóval piros pont.
-
válasz
aprokaroka87 #4067 üzenetére
Nekem w7 es 8 van. W10-rol majd mas nyilatkozik. Amiota van linuxos vaktozat azota nem kell a windows.
-
válasz
aprokaroka87 #4065 üzenetére
Inkább mtk specifikus.
En még egy 6573-hoz kiadott drivert használok 6752-höz is.
Ez minden eddigit felölelt. 6573, 6589, 6582, 6595, 6592, 8127, 67xx.
Mindet vitte. -
válasz
Keeperv85 #4036 üzenetére
Ha csak kibontod és összerakod akkor is?
(Ha igen, akkor lehet, hogy dátumot ellenőriz, talán az a legegyszerűbb; hogy megegyezik-e a többi dátummal; persze ez csak tipp).
Azt kevésbé tudnám elképzelni, hogy valamilyen ellenőrzőösszegre hajazna, mert akkor minden egyes app hash-ét be kellene tenni a systemui-ba. -
válasz
ekrisztian #4023 üzenetére
A system formatot elsőre hanyagold. Olyat csak akkor szabad csinálni, ha már van minimum cwm mentésed.
A zip tartalmában - már ha szabványos akkor - a
/META-INF/com/google/android/updater-script
fájlban találod meg, hogy mit is fog csinálni az az update.
Ha komplett rendszer telepítése van benne, és nem csak peccsek, amik ellenőrzőösszegeket is tartalmaznak, akkor elméletileg lehetőség van feltenni CWM/TWRP-ből, ám ha csak különböző fájlok frissítése patch fájlokkal, na akkor az el fog hasalni CWM-ből, de gyári recoveryből is.Ha azonban a patch paracsokból kiszeded azokat a parancsokat, amik az általad törölt programokra vonatkoznak, akkor megintcsak fel tud menni az update CWM-ből, sőt akár gyári recovery-ből.
Amúgy mit vesztesz vele, ha úgy adod el, hogy nem teljesen gyári?
(Ha meg mindenképp gyárit akarsz, akkor azt biztosan vissza lehet tenni valahogyan.) -
A csatlakoztatott meta módú telefon eszközazonosítóját beírva az inf fájlba,
Az eszközkezelőben tudod megnézni, a csatlakoztatott eszköz tulajdonságoknál. Eszközazonosító a neve.
W7 esetén így volt (konkrátabban nem tudom leírni, emrt az a hdd a szekrényben van valahol...) -
Annyit próbálnék még meg, hogy a readback-et úgy indítanám, hogy rádugáskor (mármint a telefon számítógéphez csatlakozásakor) nyomva tartanám a telefonon a hangerő le gombot (folyamatosan). Ekkor képes néhány telefon bebilleni meta mode-ba és menthetővé válik az emmc tartalma, sőt van olyan eset is, amikor flesselhető lesz ezzel a módszerrel.
-
-
-
Na az már jó, hogy van lementett nvram.
Ez esetben ha a telefon root-olt, akkor abd terminálom keresztül meg kellene tudni oldani.
Mégpedig valahogy így.
A lementett nvram legyen a telefonon a /sdcard/nvram.img fájl
aztán azb parancsok:abd shell
su -
dd if=/sdcard/nvram.img of=/dev/nvram
sync
reboot
Ezzel az nvram immáron visszaáll.
Ha nincs imei, akkor a secro, protect_, protect_s szintén ilyen módon kerüljön vissza (márha megvan az utóbbi kettő).dd if=/sdcard/protect_f of=/dev/protect_f
dd if=/sdcard/protect_s of=/dev/protect_s
dd if=/sdcard/secro of=/dev/sec_ro
Ha a protect-ek nincsenek meg lementve, akkor nézek valamit majd este (ha el nem felejtem), érdekes, hogy ezekben nem fedeztem fel készülékspecifikus dolgot. -
válasz
Keeperv85 #3850 üzenetére
A download módról nem esett szó a formázás kapcsán, részemről legalábbis.
Kizárólag a fw upgrade-nél jött szóba.
Ott pedig alul úgy kezdi a lila csík, hogy format. Legalábbis ezt írja ki.pl a két egymás utáni blokméretet cseréled és mindkettőt formázod manuálisan,a többit nem kell bántani (format és fw up' sem szükséges), mert így megy a download is.
Na ez viszont nem volt meg, ez jó infó!(bár egyre kevesebb az esély, hogy ezt kipróbálom)
Lényeg a lényeg: particionálás alatt így vagy úgy, de formázni kell sajnos, legalább az érintett szakaszt.
Igen, ez logikus. Bármilyen adathodozóra (na jó, ez pongyola megfogalmazás volt, fogalmazzunk úgy, hogy hdd-like adathodozó.) -
válasz
Keeperv85 #3847 üzenetére
Akkor viszont érdekelne, hogy melyik rész nem így van.
A FW upgrade formázással kezd, ha jól tudom (és ez is írja ki).
A partíciókat/blokkeszközszakaszokat a scatter alapján írja fel ezt követően. Ha tévedék, korrigálj légyszi'.
A PTM pedig így módosul, s immáron az új adatok íródnak be.
Így eljárván lehet módosítani pl. a recovery blokkeszközszakasz méretét (a sec-ro rovására, ha olyan méretű az eredeti, hogy van értelme a módosításnak), lásd Lenovo s660 esetén a reocvery növelése is így sikeredett.Mint említettem, 6592 és az előtti SoC-okról tudok nyilatkozni.
Kiváncsi vagyok arra, hogy másképp megy-e a 6595 és az utáni generációknál.szerk : a particiók tartalma publikussan nem dokumentált.
Hát ez varjú effekt: kár.@(#3848) mr_ricsi
Elsőre jónak tűnik, csak kicsit soknak. Mámint a behúzott partíciók száma.
De még mindig hangsúlyozom, hogy csak sejtéseim vanna. T'om, többet kellene olvasni.
Azért a flashinfo, sgpt, pgpt vélhetően nem flesselendő. A metadata is ide tartozhat.
Én csak azokat tenném bele, amelyek az imei megtartásához kellenek: nvram protect1 protect2 secro para.
A többit nem; azért nem, mert nem tudom, hogy miért is van ott. Tehát úgy gondolkodnék, hogy a gyári rom alappartíciói, plusz az imei-kvintett.
Valaki hozzáértőbb jöhetne állástfoglalni. -
válasz
mr_ricsi #3834 üzenetére
"firmware upgrade" vagy a "download" opciót választva az SPFT nem formázza újra egyik partíciót sem, csak beírja a partíciókba a lemezképfájlok tartalmát.
Lehet, hogy az újabb SoC-ok (6592 után) esetén így van, tehát erre nem tudok korrekt választ adni. A régebbieknél azonban a FW upgrade csinált egy mentést egy átmeneti tárolóba, leformázta az emmc-t, majd szápen visszaírta a nem flesselendőket, aztán a flesselendőket. Így egy mbr, ebr1, ebr2 módoítás egy módosított scatter esetén szépen átírta a partícikóat/blokkeszköz szakaszokat, de pl. az nvram, protect szakaszok sértetlenek maradtak.Sajnos csak tipp:
ha a scatter-be beírod a fájlneveket a hiányzónak vélt esetén, majd elnevezed a beírtaknak megfelelően és download yes-re állítod, akkor "behúzza" a flesselendőkhöz.
Azért a flashinfo, sgpt, pgpt vélhetően nem flesselendő. Erről majd Keeperv85 nyilatkozik, mint említettem ezekkel a SoC-okkal már nem foglalkoztam. (szerk.: bár néhányba életet lehetltem) -
válasz
mr_ricsi #3844 üzenetére
Ezesetben a telód 19-20 particiója közül 11-12 tök üres.
Mivel az F1 egy MT6592-re épülő telefon, ezért nincs rajta több, mint 8 partíció (max 9 szokott lenni az MT6592 esetén, ennél többet még nem láttam).
A többi csak blokkeszköz szakasz, dedikált partíció (és jellemzően fájlrendszer) nélkül.Az nvdata particióban sincs semmi, mert a format mindent törölt.
Természetesen nvram-ra gondolsz, vélhetően elírás, de jogos: a format all törli.Valószínűleg azért nem tudsz semmit beleírni, mert nincs ott az a fájl, ami az IMEI-t tartalmazza
Ez kicsit nem egészen értelmezhető számomra.
Inkább fogalmazzunk úgy, hogy azért nincs imei, mert üres az nvram. A maui pedig pont ezt lenne kées javítani.@(#3840) sayen2
A sikertelenség oka lehet pl. ez is: [link]
Nem feltétlenül ez.
Az adatbázis fájlt a telefonról vetted le? (/system/etc/mddb/.) -
válasz
mr_ricsi #3831 üzenetére
Biztos, hogy szükséges mindent legyalulni?
Előtte azért ezt elolvasnám, mielőtt nagyon szétszaladnának a lovak.szerk.:
Esetemben biztosan nem elég, mert a userdata partíciót szeretném átméretezni.
Szerintem elegendő, mert a userdata a legvégén szokott lenni, ehhez nem kell módosítani a telefonra egyedi szakaszokat - és így lehet, hogy a format sem kell (egyébként mindig az a javaslat, hogy a format-ot csak félhulla telefonra szabad csak kipróbálni). Először egyébként is csak a firmware upgrade-et célszerű használni, az nem bántja a scatter-ben nem letöltendő partíciókat.
Ha jól tudom, akkor gyári rom felflesselése a telefonra elegendő ahhoz, hogy elinduljon maga a telefon. Utána root, és dd-vel egyszerű viszsapakolni a lementett partíciókat - ha mégis a format mellett döntenél. -
válasz
mr_ricsi #3829 üzenetére
Az lenne a kérdésem, hogy a mentett partíciókat hogyan lehet az SPflashtoollal visszaírni? (Ha adok nekik .bin kiterjesztést, és a scatter fájlba beleszerkesztem a nevüket, akkor használható partíciókat kapnék?)
A scatterben lévő infókat lehet módosítani, de alapesetben felesleges.
A mentett dolgokat a scatter alapján írja az emmc-re az SPFT. Az alapműködéshez az eredeti scatter-tartalom elegendő.
Ha extrákat akarnál visszaírni, akkor az root ésdd
segítségével tenném meg.
(dd if=viszaírandó of=/dev/a partíció elérési útja; pl. /dev/block/platform/mtk-msdc.0/by-name/system)Az újabb soc-okról vajmi keveset tudok, majd Keeperv85 képbe hoz.
-
Ezeket hol tudom megnézni, hogy megvannak e ?
Megvannak azok, ott vannak az emmc-n. Ha a helyességét akarod mengénzi, akkor menteni kellene őket.
A scatter fájlban vannak a hexa kódok, hogy hol is vannak az emmc-n elhelyezve az említett "partíciók".A flashtool-nál csak a secro-t pipáld be egyenlőre.
Bár én először mentenék, mind mondottam vala.Windows-os ismereteim még a droidos ismereteimtől is elmaradnak, így a driver telepítése erős passz. (w8-ig jutottam...) Így ebben nem tudok segíteni.
-
válasz
Keeperv85 #3808 üzenetére
Mmmgen (mármint hogy igen) tudom.
De azért mindig ki szoktam emelni, hogy először meg kéne nézni, és utána cselekedni.
Természetesen nem kötelező ezt megtenni.
Lehet úgy is, hogy először gyári romból secro flesselése, majd mauival a helyesbítés.
Hát kinek a pap, kinek a paplan. -
No akkor szép sorjában.
Ha nem megy a root, akkor SP flashtool-os mentés. Scatter file-t meg tud csinálni az MTKDT root nélkül is.
Én óvatoskodó vagyok, így a mentés fontosságát mindig kiemelem. Ezzel persze nem mindenki van így, de nálam még saját hibából telefon nem halálozott el.A mauimeta-hoz cdc driver kell, csak akkor fog működni.
Továbbá az előzetes ellenőrzése az említett blokkeszköz-szakaszoknak mindennek az alapja.
Tehát 4 szakasz biztosítja az imei-t
protect_f
protect_s
nvram
secro
Ha bármelyik nem stimmel, nem lesz imei. -
Először ments, szerintem - mtkdt vagy dd vagy flashtool.
Nem biztos, hogy az nvram szállt el. Ha megvan a mentés, akkor meg tudod nézni hex editorral. Ha üres, akkor az baj, és akkor hasznláhatod a leírást.
Ha nem üres, akkor a protect_s, protect_f és secro partíciók környékén kell megnézni, mizu. Ezek szoktak még elbarmolódni néhát romcsere után (igazűból főverzióváltáskor szokott ilyen történni) -
Én minden esetben mentéssel kezdek, de ez csak az én vesszőparipám.
Ha nem fontosak az adatok, akkor recovery-ből egy factory reset/wipe data.De általában ilyen történések esetén bizony más gond is lehet, pl. megsérül egy partíció, vagy a még rosszabb forgatókönyv az a flash memória halála.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest